Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Bosch wasmachine? Advies, informatie & Top 5 in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste Bosch wasmachine? Wij hebben in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze voor de beste Bosch wasmachine te maken op een rijtje gezet. Ook hebben we onze favoriete Bosch wasmachines in een top 5 gezet. 

We focussen in dit artikel specifiek op wasmachines van Bosch. Weet jij nog niet van welk merk je een wasmachine wil kopen? Lees dan vooral ook even ons algemene wasmachine artikel. Daarin gaan we dieper in op de specifieke kenmerken en belangrijke factoren van wasmachines. 

Veel leesplezier!

Een wasmachine van Bosch

Bosch is een merk dat bekend staat om gereedschap en huishoudelijke apparaten van zeer hoge kwaliteit. Een wasmachine van Bosch gaat langer mee dan een wasmachine van een minder kwalitatief merk en is zuinig op je kleding.

Bosch wasmachine of een was/droogcombinatie?

Voordat je een Bosch wasmachine koopt, is het aan te raden onderzoek te doen naar de verschillende Bosch wasmachines op de markt. Begin met de keuze voor een Bosch wasmachine met of zonder droogfunctie. Het voordeel van een wasmachine met droogfunctie is dat je geen aparte droger nodig hebt. Hierdoor bespaar je in (koop)kosten en in ruimte.

Het nadeel is dat er een minder groot gewicht gedroogd dan gewassen kan worden en dat de wascyclus langer duurt. Ook was je minder energiezuinig. 

Onderzoek en vergelijk de verschillende Bosch wasmachines

Als je een wasmachine van Bosch gaat kopen, bekijk dan eerst goed alle verschillende elementen en denk na over wat aansluit bij jouw wensen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten, die je zeker moet meenemen in je onderzoek naar de beste Bosch wasmachine voor jou:

  • Wil je een voor- of bovenlader
  • Afmetingen van de Bosch wasmachine
  • Wat is de grootte van je wasjes/huishouden?
  • i-DOS automatisch wasmiddel doseren
  • Anti-vlekken systeem
  • 4D-wassysteem
Bosch heeft wasmachines van hoge kwaliteit.

Voor- of bovenlader

In Nederland zie je nauwelijks wasmachines met bovenlader, van Bosch of andere merken, maar ze zijn wel verkrijgbaar. Wij focussen in dit artikel alleen op Bosch wasmachines met een voorlader.

De afmetingen

Bedenk vooraf waar je je Bosch wasmachine neer gaat zetten. Zet je hem bijvoorbeeld vrijstaand neer of ingebouwd? Of boven (of onder) een droger? Waar je je wasmachine uiteindelijk plaatst kan invloed hebben op welke je kan kopen.

Een Bosch wasmachine en droger die je op elkaar gaat stapelen, moeten dezelfde breedte en diepte afmetingen hebben. Ook als je je wasmachine gaat inbouwen moet deze natuurlijk wel passen in de daarvoor bestemde ruimte. Meet daarom vooraf de ruimte op waar je de Bosch wasmachine gaat plaatsen en check goed de wasmachine afmetingen voordat je tot koop overgaat.

Wat is de grootte van je wasjes/huishouden?

Bosch wasmachines hebben een vulcapaciteit van 7 tot en met 10 kg. Hoe groter de vulcapaciteit, hoe meer was er in een keer gewassen kan worden. Als je vaak veel wasgoed in één keer wast, raden wij aan om voor de ruimste vulcapaciteit te kiezen.

i-DOS automatisch wasmiddel doseren

Bosch heeft een automatisch wasmiddel doseringssysteem: i-DOS. Hiermee kan je zuiniger met je wasmiddel omgaan, de wasmachine weet namelijk precies hoeveel je nodig hebt. 

Anti-vlekken systeem

Bosch heeft een heel handig anti-vlekken systeem waarmee de wasmachine 16 hardnekkige soorten vlekken kan herkennen en uit je was verwijderen. Bloed, rode wijn en gras kunnen zonder voorprogramma worden verwijderd. 

4D-wassysteem

Bosch is een innovatief merk, zo ook voor hun wasmachine systemen. Met het 4D-wassysteem zorgt de wasmachine dat het wasmiddel zo efficiënt mogelijk bij de kleding terecht komt tijdens het wassen. Zo wordt je was grondiger gewassen en heb je het beste wasresultaat. 

Bosch maakt gebruik van de nieuwste technieken, zoals het 4D-wassysteem.

Onze keuze

Bosch WDU8H540NL review


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Bosch wasmachine - Top 5 van 2023

5. Bosch WAN28005NL - Serie 4

Waarom we fan zijn:
Een stille, goede wasmachine met de bekende Bosch kwaliteit.

We beginnen onze top 5 met de Bosch WAN28005NL, een Bosch wasmachine uit serie 4. De wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kilo en is daardoor geschikt voor een klein huishouden. De wasmachine centrifugeert met 1400 toeren per minuut. Hoe hoger het toerental per minuut, hoe droger de was uit de machine komt.

Een handige functie van deze Bosch wasmachine is de bijvul-functie, waarmee je na het aanzetten van het programma alsnog vergeten was kan toevoegen. Wanneer je de speedfunctie aanzet is je was 65% sneller klaar. Vanwege de speciale AntiVibration-wand staat deze Bosch wasmachine stabiel en maakt hij minder trillingen en dus minder geluid. De wasmachine heeft energielabel D en is daarmee niet de meest energiezuinige optie.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 7 KG
Geluidsniveau: 75 dB
Energieklasse: D
Toerental: 1400 rpm

Video

Bosch WAN28005NL - Serie 4 wasmachine

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch WAU28U00NL

Waarom we fan zijn:
Met deze ruime wasmachine kan je ook zuinig wassen, dankzij de ActiveWater beladingssensor.

Bosch heeft een hoop kwalitatief hoogstaande wasmachines in het assortiment en daar valt de WAU28U00NL ook onder. Deze wasmachine is geschikt voor grote huishoudens, vanwege het vulgewicht van 9 kilogram. Buiten de 15 wasprogramma’s waar je uit kunt kiezen, kun je ook nog kiezen voor halve belading en kan je wasjes inkorten. Dankzij de Ecosilence Drive kan de wasmachine met een laag geluidsniveau wassen.

Het is mogelijk om de wasmachine ‘s nachts te laten draaien, door simpelweg de start van de was uit te stellen. Bediening van de wasmachine is heel makkelijk. Ook kan je kinderbeveiliging aanzetten op de wasmachine. Een nadeel is dat er geen waterbeveiliging op deze wasmachine zit. Hierdoor wordt tijdens een storing of defect de watertoevoer niet automatisch gestopt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 KG
Geluidsniveau: 72 dB
Energieklasse: C
Toerental: 1400 rpm

Video

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch WAU28P70NL Serie 6 - iDos

Waarom we fan zijn:
Een ruime wasmachine met handige i-DOS wasmiddel dosering.

Deze Bosch wasmachine is geschikt voor grotere huishoudens, dankzij het 9 kg vulgewicht. Hij heeft een maximaal toerental van 1400 per minuut. Deze wasmachine van Bosch komt met een trommel-reinigingsprogramma. Hierdoor reinigt de trommel op hoge temperaturen. Een groot voordeel ten opzichte van de nummer 4 en 5 van dit apparaat is het i-Dos automatische wasmiddel dosering systeem. Je kan je was simpelweg in de lade gooien en de Bosch wasmachine zorgt dat de juiste hoeveelheid aan je was wordt toegevoegd aan de hand van slimme sensoren. Hierdoor gebruik je nooit teveel wasmiddel.

Met het SpeedPerfect programma is je was tot 65% sneller klaar. Deze functie is ook te combineren met de meeste wasprogramma’s. Net als de nummer 4 komt deze Bosch wasmachine met de speciale EcoSilence Drive. Door de borstelloze motor wordt het geluid geminimaliseerd. De wasmachine heeft geen stoomfunctie, maar door de VarioDrum is hij alsnog geschikt voor delicate stoffen. Door de asymmetrische draairichtingen zorgt deze machine voor minimale slijtage aan je kleding. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 KG
Geluidsniveau: 72 dB
Energieklasse: C
Toerental: 1400 rpm

Video

Bosch WAU28P70NL Serie 6 - iDos

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch WNA14420NL

Waarom we fan zijn:
Ruimtebesparende was-droogcombinatie met waterschadebeveiliging.

Voor de nummer 2 hebben we gekozen voor de Bosch WNA14420NL was-droogcombinatie waarmee je wasgoed in één machine gewassen en gedroogd wordt. Hierdoor wordt minder ruimte in beslag genomen. Deze was-droog combinatie is daarom erg geschikt voor een studio of een kleine ruimte met maar plek voor één machine.

Het vulgewicht is 9 kg voor wassen en 6 kg voor drogen. Er zijn 11 programma’s waar je uit kan kiezen waaronder een speciaal programma voor allergieën, gemengd, zijde, opfrissen en meer. De stoomfunctie zorgt voor hygiënische was en minder strijkwerk. Wij vinden dit een hele geschikte wasmachine voor huishoudens met minder ruimte. Het was en droog resultaat is erg goed. Daarom staat deze Bosch wasmachine/droger wat ons betreft terecht op nummer 2. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 KG
Geluidsniveau: 69 dB
Energieklasse: E
Toerental: 1400 rpm

Video

Bosch WNA14420NL wasmachine review

Bekijk verschillende aanbieders

1. Beste koop 2023: Bosch WDU8H540NL

Waarom we fan zijn:
Was-droogcombinatie met grote wascapaciteit. Ideaal voor huizen met minder ruimte.

Voor onze nummer 1 hebben we ook gekozen voor een was-droog combinatie van top kwaliteit. Deze wasmachine is ideaal als je weinig ruimte hebt. De WDU8H540NL heeft een vulgewicht van 10 kilogram waardoor hij geschikt is voor grote huishoudens. Voor de droger is de vulcapacitiet 6 kg, dus houd heir rekening mee als je gaat wassen. De wasmachine is stil, met tijdens centrifuge een geluidsniveau van 70 dB. Je kunt kiezen uit 14 verschillende wasprogramma’s.

De wasmachine is zelfreinigend waardoor het onderhoud heel makkelijk is. Er zijn verschillende soorten beveiliging aanwezig zoals kinderbeveiliging, sopbeveiliging en waterbeveiliging. Wij vinden dit de ideale keuze voor huishoudens met minder ruimte. Het was en droog resultaat van deze combinatie is erg goed, en daarom staat deze terecht op nummer 1.

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 10 KG
Geluidsniveau: 70 dB
Energieklasse: E
Toerental: 1400 rpm

Video

Bosch WDU8H540NL review

Bekijk verschillende aanbieders

Lees ook onze artikelen over de beste wasmachines per merk

Hier lees je ons artikel over de beste Bosch droger

Dit vinden Coolblue en Bol de beste Bosch wasmachine

Nog meer informatie over Bosch wasmachines

Is Bosch een goede wasmachine? 

Bosch is een topklasse wasmachine merk. Samen met Miele en Siemens vallen ze in deze A-categorie. In de middenklasse vallen merken zoals Zanussi en AEG. En bij basisklasse wasmachine merken moet je denken aan Beko en Whirpool. Het antwoord is dus: ja, Bosch maakt goede wasmachines.

Hoe lang gaat een Bosch wasmachine mee?

Een Bosch wasmachine gaat ongeveer 12 jaar mee. De levensduur hangt wel af van een aantal factoren: zoals hoe vaak je er wasjes mee draait, hoe je de wasmachine onderhoudt en wat de bouwkwaliteit van de wasmachine is.  

Welke Bosch wasmachine zal ik kiezen? 

Om de keuze voor een Bosch wasmachine wat makkelijker te maken hebben wij verschillende Bosch wasmachines beoordeeld en getest. Op basis daarvan hebben wij de 5 beste Bosch wasmachines op een rij gezet op deze pagina. Lees de reviews om meer te weten te komen over de 5 beste Bosch wasmachines en om erachter te komen welk model bij jouw specifieke wensen past. 

Wat is een goede Bosch wasmachine? 

Om erachter te komen wat goede Bosch wasmachines zijn hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan, wasmachines getest en vergeleken. Op deze pagina vind je de 5 door ons best beoordeelde Bosch wasmachines en hier kan je de algemene wasmachine top 5 vinden. Hierin zetten we verschillende merken tegen elkaar af.

Hoe wij Bosch wasmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 13 verschillende Bosch wasmachines onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Bosch wasmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op.

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek