Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Makita Stofzuigers in 2022

Op zoek naar de beste Makita stofzuiger?

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Makita stofzuiger die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Om wegwijs te raken in hun aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Veel leesplezier!

Onze Best Beoordeelde Makita Stofzuiger


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Makita stofzuiger - Top 5

5. Makita DCL181FZ

Onze lijst begint met een handige Makita stofzuiger die gebruik maakt van een steel. Het apparaat werkt op een Makita LXT 18 Volt accu waardoor je een redelijke tijd kunt stofzuigen. Uiteraard is er ook een indicator aanwezig die aangeeft wanneer het tijd is om de accu weer op te laden. Dit model kun je zelf instellen op een hoge of lage zuigkracht. Wanneer je een BL1869B accu gebruikt kun je op de lage instelling 1:20 uur lang stofzuigen. Bij de hoge instelling is dit 00:40 uur. Het spreekt voor zich dat de werktijd minder wordt naarmate de kwaliteit van de accu afneemt. Je hoeft geen stofzakken te gebruiken dankzij de praktische stofcapsule. 

De stofcapsule heeft een inhoud van 0,65 liter. Er zijn verschillende accessoires beschikbaar voor dit model zoals een andere vloerzuigmond, plumeau, borstelzuigmond en zelfs een kierzuigmond. Ook kun je verschillende filters kopen voor dit model. Je krijgt er standaard een vloerzuigmond voor harde vloer bij, een korte kierzuigmond, een zuigbuis en een houder voor de kierzuigmond. Een leuk feitje is dat deze Makita stofzuiger voorzien is van led-verlichting. Dat is natuurlijk wel zo fijn als je aan het schoonmaken bent op een plek waar nog geen elektriciteit aanwezig is. Daarnaast is dit model ook vrij stil waardoor je hem ook op plekken kunt gebruiken waar je eigenlijk geen lawaai wilt maken zoals ziekenhuizen en hotels.

4. Makita DCL180Z

Ook het tweede model op ons lijstje is weer een Makita stofzuiger die gebruik maakt van een steel. Hij werkt weer op een Makita LXT 18 Volt accu zoals het vorige model, maar de werktijd is minder lang. De Makita stofzuiger is voorzien van een praktische stofcapsule. Hierdoor hoef je niet om de haverklap nieuwe stofzakken te kopen. De stofcapsule heeft een inhoud van 0,65 liter. Je zou met deze Makita stofzuiger vrij snel klaar moeten zijn, hij heeft namelijk een luchtverplaatsing van 1300 liter per minuut. Het luchtvolume is 78 m³ per uur. Het apparaat is uitgerust met een softgrip waardoor je comfortabel en ergonomisch te werk kunt gaan. 

Je kunt de zuigkracht niet zelf instellen. Deze is al vastgesteld. Met een accu van 5,0 Ah zou je ruim 33 minuten kunnen stofzuigen voordat het weer tijd wordt om het toestel op te laden. Wist je trouwens dat je deze Makita stofzuiger kunt aansluiten op elk soort Makita gereedschap die geschikt is voor stofafzuiging middels een stofzuiger? Dat scheelt jou weer tijd die je achteraf normaal zou stofzuigen, waardoor je efficiënter kunt werken en de klus sneller kunt klaren. Met een zware accu van het Makita LXT 18 Volt platform zit je op een gewicht van 1,4 kilogram. Het zou dus in principe geen zware klus moeten zijn als je wel achteraf zou moeten stofzuigen.

3. Makita VC2012L

We gaan even weg van de steelstofzuigers. Deze Makita stofzuiger heeft een ontwerp wat je waarschijnlijk al kent. Het is een traditionele bouwstofzuiger op wielen. Het apparaat werkt gewoon op netstroom en heeft een kabellengte van 5 meter. Hiermee zou je wel een hele ruimte moeten kunnen stofzuigen. Over kabels en snoeren gesproken, die stofzuigerslang kan soms flink vervelend zijn. Dat weet Makita ook, en daarom heeft dit model een handig opbergsysteem hiervoor. Deze Makita stofzuiger zou je kunnen gebruiken als stofafzuiging bij bepaalde gereedschappen, maar hou er rekening mee dat deze stofzuiger en slang niet antistatisch zijn. Ze zijn daarom niet geschikt om te gebruiken in combinatie met een sleuvenzaag, haakse slijper, schaaf, bovenfrees, breekhamer of langnek schuurmachine. 

Mocht je deze Makita stofzuiger alsnog aansluiten op een gereedschap, dan maakt hij gebruik van een auto startsysteem bij het inschakelen van aangesloten machines. Naast het stof opzuigen is het ook mogelijk om nat te zuigen, maar alleen voor incidenteel gebruik en kleine hoeveelheden. Wanneer je dit model alleen voor stof gebruikt moet je rekening houden met een capaciteit van 21 liter. Bij vloeistof is dit 18 liter. Er wordt gebruik gemaakt van een handmatig push en clean filterreinigingssysteem. De filter kun je uitnemen en wassen waardoor er eigenlijk vrijwel geen onderhoud aan nodig is. Deze Makita stofzuiger valt trouwens in het L-klasse. Er is gedacht aan duurzaamheid bij deze stofzuiger, en dat kun je terugzien aan het materiaal waar hij van gemaakt is: kunststof.

2. Makita VC3011L

Soms is een Makita stofzuiger met snoer gewoon de beste keuze. Dit model is er weer een die op netstroom werkt. Je werkt met een snoer van 7,5 meter waardoor je nog meer bereik hebt dan het vorige model. Je kunt zowel nat als droog zuigen met dit model, maar er wordt geadviseerd om het nat zuigen alleen incidenteel te gebruiken en voor kleine hoeveelheden. Wanneer je nat zuigt heb je een capaciteit van 23 liter. Op het moment dat het puur om stof en andere viezigheid gaat, heb je te maken met 26 liter. Er wordt gebruik gemaakt van een PET filter. Deze kun je uitnemen en wassen waardoor je niet al te veel onderhoud hebt aan deze Makita stofzuiger. Dit model is geschikt om gebruikt te worden als stofafzuiging voor verschillende soorten gereedschap. 

Hou er wel rekening mee dat deze Makita stofzuiger niet antistatisch is, en hij daarom niet gebruikt kan worden in combinatie met een sleuvenzaag, haakse slijper, schaaf, bovenfrees, breekhamer en langnek schuurmachine. Mocht je de stofzuiger inderdaad aansluiten op gereedschap, dan maakt de stofzuiger gebruik van het auto startsysteem. Dit betekent dat de Makita stofzuiger automatisch zal starten bij het inschakelen van aangesloten machines. Als je eenmaal die werkplek zo mooi schoon hebt gekregen, zou het een beetje zonde zijn als de Makita stofzuiger het er weer rommelig uit laat zien. Er is daarom ook opslag beschikbaar voor de stofzuigslang, stroomkabel en eventuele adapters die je erbij koopt.

1. Makita VC4210

We zijn alweer aan het einde van ons lijstje toegekomen, en we moeten nu dan toch gaan beslissen welke Makita stofzuiger het beste is. Wij vinden dat de Makita VC4210 dan toch deze plek verdient. Het is een professionele M-klasse stofzuiger voor nat- en drooggebruik. Het toestel wordt gevoed door netstroom met een snoer van 7,5 meter, maar daar is natuurlijk nog lang niet alles mee gezegd. Eerst even de praktische informatie: bij het nat zuigen heb je een capaciteit van 30 liter, en bij stof een capaciteit van 34 liter. Maar dan. Wanneer de zuigkracht daalt, zul je dit zien en horen. De Makita stofzuiger is uitgerust met een akoestisch én led-waarschuwingssignaal bij dalende zuigkracht. 

Er wordt gebruik gemaakt van een duurzame PFTE-filter die je kunt wassen waardoor het onderhoud tot een minimum wordt beperkt. Het filterreinigingssysteem is trouwens die van X-treme Clean wat als voordeel heeft dat het een uitstekende productiviteit toevoegt. De brede, rubberen wielen zorgen ervoor dat de Makita stofzuiger niet wegzakt in een zachte ondergrond. Het bijzondere aan deze stofzuiger is dat hij mede-ontwikkeld is door eindgebruikers voor eindgebruikers. Het blijkt dat er dan ook veel vraag naar een opbergsysteem is. Bij deze Makita stofzuiger kun je de slang en snoer eenvoudig opbergen, maar je kunt er ook een Mbox of koffer aan bevestigen. Al met al is dit een prachtige Makita stofzuiger, en dat hebben we vooral aan onszelf te danken.

Goed advies gekregen?

4.4 / 5. Aantal stemmen 74

Lees ook

Geraadpleegde bronnen