Metabo gereedschap

Metabo Gereedschap

Je hoeft geen fanatieke klusser te zijn om wel eens van het merk Metabo gehoord te hebben. Zelfs een leek op het gebied van gereedschap zal wel een gereedschap van Metabo in huis hebben. Dat is ook niet zo gek aangezien zij al jaren bestaan en een van de dominerende namen op de markt zijn. Waar zij in 1923 nog een onbekend merk waren, en zij zichzelf nog moesten bewijzen, zijn zij nu uitgegroeid tot een gebruiksvriendelijk merk die voor iedereen toegankelijk is. Het is niet voor niets dat zij ondertussen meer dan 700 octrooien en beschermde modellen hebben. Wereldwijd hebben zij ruim 2000 mensen in dienst om ervoor te zorgen dat de hoogste kwaliteit gewaarborgd wordt. Maar je snapt natuurlijk wel dat het heel wat werk heeft gekost om de naam en bekendheid op te bouwen die zij nu hebben. Dat was er niet al vanaf het eerste moment. Wij zijn de geschiedenisboeken ingedoken om te kijken hoe ze dit precies voor elkaar hebben gekregen, en wat er allemaal nodig was om deze reputatie op te bouwen. Eerlijk is eerlijk, er is veel werk in gestopt, maar er is ook zeker veel bereikt. Wij vertellen jou er graag meer over!

Het merk Metabo

Zoals we net dus al verklapt hebben is het bedrijf in 1923 opgericht. Dit werd gedaan door meneer Albrecht Schnizler, een Duitse man. In de bakkerij van zijn ouders wist hij de eerste handboormachine te ontwerpen en ook nog eens te bouwen. De naam van deze handboormachine was heel simpel: nummer 18. Onder die benaming is de machine meer dan 50.000 keer verkocht. Same met Julius Closs wist Albrecht Schnizler in 1924 de onderneming Schnizler GmbH op te richten. In 1927 hebben zij Walter Rauch aangenomen als salesmanager. Toen het bedrijf in 1932 omgezet werd naar Metabowerk GmbH, werd Walter Rauch ook partner. Slechts twee jaar later, in 1934 werd de eerste elektrische handboormachine ontworpen: de Metabo nummer 750. Deze had een vermogen van 120 Watt.

In 1945 kreeg Metabo een tegenslag. De fabriek had tijdens de oorlog slechts geringe schade geleden, maar brandde in 1945 tot 75% af. Uiteraard werd de fabriek herbouwd, maar dit was pas in 1948 af. De ontwikkeling en productie van gereedschap bleef gewoon doorgaan. In 1957 wist Metabo een klopboormachine te produceren. Toentertijd lagen de prijzen een stuk hoger, en moest je een maandloon betalen om dit product in handen te krijgen. 

Metabo was ondertussen flink aan het groeien met al zijn ontwikkelingen en een verplaatsing van het hoofdkantoor werd daarom noodzakelijk. In 1953 begon Metabo daarom aan een nieuwe fabriek te bouwen. Pas 16 jaar later, in 1969, was het nieuwe kantoorgebouw klaar en werd de verplaatsing voltooid. In ditzelfde kaar kwam de eerste klopboormachine met elektronische toerentalregeling van Metabo op de markt. Het heeft toen nog flink wat jaren geduurd voordat de volgende ontwikkeling op de markt kwam, maar in 1891 kwam daar toch de eerste 1000 Watt klopboormachine met een constant toerental.

Vanaf 1999 begon de Metabogroep met hergroeperen. Zij namen hierbij de Elektra Beckum firma in Meppen over. Toen begon het bedrijf echt vaart te maken. In 2000 werden de eerste generatie haakse slijpers uitgerust met de Metabo Marathon-motor. Kort daarna, in 2002, kwam Metabo ook nog eens met de PowerGrip waarmee zij een nieuwe categorie compacte accu-schroefmachines op de markt brachten.

In 2004 begon Metabo met een reorganisatie van zijn productie-fabrieken waardoor er een nieuwe fabriek in Shangai opende. Het jaar daarop werd het accu-assortiment van Metabo omgezet op Lithium-ion technologie. Hierdoor kregen de accu’s een langere levensduur en een hogere kwaliteit. Hierna duurt het weer 5 jaar voordat er een nieuwe ontwikkeling komt, maar hij kwam er wel: een compleet assortiment voor de bewerking van roestvast staal. Vanaf dat moment wist Metabo niet meer van ophouden en kwam zij bijna elk jaar met nieuwe ontwikkelingen. Zo werd in 2011 de eerste accu-kernboormachine ter wereld geproduceerd samen met het accu-inox-assortiment waardoor Metabo ook maatstaven weet te zetten in de metaalbewerking. In 2012 wordt de eerste accu-pack ter wereld met 4.0 Ah en ultra-M-technologie op de markt gezet door Metabo waardoor er nieuwe dimensies geopend werden bij elektrisch accu-gereedschap.

Ook in 2013 krijgen we weer nieuws van Metabo: zij wisten toen de krachtigste accu-pack ter wereld (op dat moment) te ontwikkelen met een batterijcapaciteit van 5.2 Ah. De haakse slijpers werden in 2014 verbeterd en kregen een vermogen van maximaal 1700 Watt. Ook in 2015 heeft Metabo weer wat nieuws aan te bieden: LiHD. Hierdoor konden gereedschappen op accu dezelfde kracht behalen als gereedschap op netstroom. 

Als je echt een naam voor jezelf wilt maken, dan moet je constant bezig zijn met ontwikkeling. En dat is precies wat Metabo doet. In 2016 kwamen zij met ’s werelds eerste grote 36 Volt haakse slijper voor 230 mm schijven. Deze was net zo krachtig als een 2400 Watt machine op netstroom. Hierdoor kreeg je optimale flexibiliteit en vrijheid terwijl je gewoon de kracht van netstroom had.

De laatste ontwikkeling die we van Metabo hebben gekregen was in 2018. Er werden toen nieuwe LiHD accu-packs geïntroduceerd met 4.0 Ah en 8.0 Ah. Hiermee had je een vermogen van 400 tot 3200 Watt, op dat moment de krachtigste accu ter wereld.

Metabo Accuboormachines

Metabo afkortzagen

Assortiment van Metabo

Door het constant blijven ontwikkelen van nieuwe dingen, en ook het verbeteren van het oude assortiment, heeft Metabo een ruim assortiment aan gereedschappen en extra’s weten op te bouwen. Met de gereedschappen van Metabo kun je slijpen, frezen, schuren, boren, schroeven, beitelen, mengen, zagen, noem het maar op. Als je naar een bepaald soort gereedschap op zoek bent, is de kans groot dat Metabo het opgenomen heeft in zijn assortiment. Daarnaast zijn er ook een hele hoop soorten gereedschap beschikbaar op accu. Je hebt net al kunnen lezen dat Metabo heel erg geïnvesteerd is in zijn accu’s en het gereedschap wat daarbij hoort. Natuurlijk moeten daar ook de juiste laders bij gebruikt worden die ook gewoon door Metabo zelf ontwikkeld zijn. Maar Metabo houdt zich niet alleen bezig met gereedschappen. Zo kun je bijvoorbeeld ook stofzuigers, heggenscharen, meetgereedschap, lijmpistolen, heteluchtpistolen, en water- en pomptechniek in het assortiment van Metabo vinden. 

Uiteraard hebben al deze gereedschappen ook hun eigen accessoires en toebehoren. Zo kun je verschillende slijpschijven, boren, beitelen, zagen, boorhouders, schroeven en andere toebehoren in het assortiment vinden. Maar natuurlijk kun je ook andere dingen zoals opbergkoffers, mengstaven, accu-packs, perslucht en slijpmiddelen aanschaffen bij Metabo. Het mag dus duidelijk zijn dat je voor elke soort klus wel terecht kunt bij het assortiment van Metabo.

Laten we nog één laatste keer naar die accu’s van Metabo kijken, want dat zijn toch wel bijzondere dingen. De krachtigste accu van Metabo op dit moment is de 36 Volt accu. Deze heeft een accucapaciteit van 6.2 Ah. Hij is speciaal ontwikkeld voor optimaal vermogen en een extreem lange looptijd. Naast de 36 Volt heeft Metabo ook meerdere 18 Volt accu’s. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een 18 Volt accu aan te schaffen met een accucapaciteit van 4.0 Ah, maar ook van 10.0 Ah. Welke accu je uiteindelijk kiest is helemaal aan jou, maar met een hogere Ah kun je over het algemeen langer op één acculading werken.

Kwaliteit van Metabo

Het mag dus duidelijk zijn dat Metabo flink wat tijd en geld investeert in de ontwikkeling van zijn producten. Er wordt constant gewerkt aan manieren om oude producten te verbeteren en nieuwe producten te ontwikkelen. Het liefst wil je natuurlijk de eerste zijn die een nieuw product op de markt brengt, maar wel met een hoge kwaliteit. Er zijn wereldwijd ruim 2000 medewerkers in dienst die dit allemaal voor elkaar moeten krijgen. De producten van Metabo kun je dan ook in vrijwel elk land in de schappen vinden. Maar Metabo is niet allee met zichzelf bezig. Zij vinden ook dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Hiermee bedoelen ze dat zij altijd handelen naar de algemeen geldende ethische waarden en principes. Denk hierbij aan integriteit, rechtvaardigheid, respect voor de menselijke waardigheid, openheid en non-discriminatie van religie, seksuele geaardheid, geslacht en ethiek. Corruptie en omkoping staan zij niet toe, en zij zien graag een eerlijke concurrentie. Zij verwachten hetzelfde van hun klanten en leveranciers. Natuurlijk mag hierbij de werkomgeving ook niet vergeten worden. Er zijn bepaalde regels waar werkgevers zich aan moeten houden. Dit noemen we de arbo-regels. 

Metabo garandeert dat de arbo- en werkgelegenheidswetten nauwkeurig opgevolgd worden, en dat alle medewerkers beschermd worden tegen gevaren op de werkplek. Daarnaast ondersteunen zij maatregelen ter bevordering van de gezondheid. Ook het milieu mag niet vergeten worden. Dit wordt steeds belangrijker, en steeds meer mensen vinden dat bedrijven zich moeten inzetten om milieubewust te produceren. Metabo voldoet aan alle milieubeschermende praktijken. En niet op één locatie, nee, gewoon op alle locaties. Metabo neemt zijn verantwoordelijkheid in al zijn handelen ten aanzien van de omgang met natuurlijke bronnen. Als je dus op zoek bent naar een bedrijf die gereedschappen produceert waarbij rekening wordt gehouden met zowel mens als natuur, dan is Metabo een bedrijf voor jou.