Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Bouwradio? Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste bouwradio? In dit artikel hebben we alle informatie gezet die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van de beste bouwradio voor jou en de gebruikssituatie past.

Waarom een bouwradio

Een bouwradio is een radio die is aangepast op omstandigheden tijdens bouw-werkzaamheden. Je kan je voorstellen dat een normale radio niet zal volstaan op locaties waar gebouwd en geklust wordt. Zo is er vaak geen elektriciteit aanwezig op een bouwplaats en is er vaak geen goede plek om de radio neer te zetten. Bovendien loopt de radio risico op beschadiging door onder andere vuil, stof en vocht (zoals spatwater en waterstralen). Wanneer je de radio gebruikt tijdens werkzaamheden in de hoogte, dan is het belangrijk dat de radio een eventuele val naar beneden kan opvangen. Ook zal een normale radio niet genoeg geluid produceren tijdens bouw-werkzaamheden, want het is er uiteraard erg lawaaiig door luidruchtige mechanische werktuigen.

Bouwradio’s zijn speciaal ontworpen om in de bouwsector de werkzaamheden van een fijn muziekje te kunnen voorzien. Ze zijn robuust en stevig gebouwd en meestal schokbestendig en bestand tegen een val van hoogte en vallende brokstukken. Ook beschikken ze over uitermate krachtige speakers en subwoofers om boven het lawaai van de bouwplaats uit te komen. Voor eenieder die frequent op een bouwplaats werkt of voor tijdens het klussen thuis is een bouwradio een ontzettend fijn apparaat.

de bouwradio - alles dat je moet weten

Hoe weet je welke bouwradio je moet kopen?

Als je een bouwradio gaat kopen, is het belangrijk om vooraf onderzoek te doen. Let goed op een aantal belangrijke elementen. Heb je die helder? Dan kan je gericht op zoek naar de beste bouwradio voor jou. Wij raden aan om te letten op:

  • Formaat en gewicht
  • Geluid
  • Afspeelmogelijkheden
  • Waterbestendigheid
  • Accu of batterijen
  • Bouwradio met DAB+, Bluetooth of Wifi

Formaat en gewicht

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar hoe groter en zwaarder een bouwradio is, hoe lastiger het zal zijn om hem te verplaatsen. Een grote radio is dus aan te raden wanneer de radio op een plek kan blijven staan.

Lichtere modellen zijn vooral handig wanneer je vaak van locatie verandert en de radio gemakkelijk moet kunnen meenemen en vervoeren. 

Geluid

Een van de belangrijkste factoren van een bouwradio is de geluidskwaliteit. Het is de bedoeling dat je tijdens allerlei soorten werkzaamheden de radio goed kan horen. Hiervoor zijn een optimale klank en een hoog volume van belang. 

Daarom is het fijn als je de bassen en hoge tonen op de bouwradio kan aanpassen. Het is zeker aan te raden om te kiezen voor een bouwradio met subwoofer. Deze versterkt de klank van zowel de bassen als de hogere frequenties.

Het is ook altijd goed om na te gaan hoeveel speakers de bouwradio heeft, en of ze zich rondom de radio bevinden. Hoe meer speakers, hoe beter het geluid zal zijn.

Sommige radio’s beschikken over extra snufjes. Zo bestaan er radio’s met 3D-geluid voor een buitengewoon volle en rijke geluidskwaliteit rondom. Ook beschikken sommige toestellen over een dynamisch volume, een functie waarmee het volume zich automatisch aanpast aan het omgevingsgeluid.

handige informatie en advies voor de beste bouwradio

Afspeelmogelijkheden

Een bouwradio moet uiteraard op FM-zenders kunnen worden afgestemd. Daarnaast is het voor de beste luister-ervaring aan te raden om voor een bouwradio met DAB+ te kiezen. Dit is een storingsvrije digitale audio die ervoor zorgt dat je geen vervelende ruis hoort. Hier gaan we iets verderop in dit artikel nog verder op in.

Vrijwel alle bouwradio’s bieden de mogelijkheid om je eigen muziek te luisteren. Via een Aux-aansluiting en via USB-poort kan een mobiele telefoon of MP3-speler aangesloten worden. Voor het draadloos streamen van muziek via je telefoon is een bouwradio met Bluetooth connectie nodig. De meeste bouwradio’s bieden in ieder geval een Aux-In en USB aansluiting, de beste en nieuwste modellen beschikken over Bluetooth. Sommige apparaten combineren alle deze afspeelmogelijkheden. 

Waterbestendigheid

Als je een bouwradio op een bouwplaats of buitenshuis gebruikt, dan is het noodzakelijk dat hij bestand is tegen regen. Ook is dit aan te raden wanneer je werkzaamheden verricht waarbij water of andere vloeistoffen komen kijken.

Daarom is het altijd goeed om na te gaan of de bouwradio van je keuze bestand is tegen spatwater (spatwaterdichtheid), sproeiend water (regenwaterdicht) en waterstralen (spuitwaterdicht).

Accu of batterijen

Vrijwel alle bouwradio’s werken op accu of herleidbare batterijen. De accu is oplaadbaar door hem los te koppelen en op te laden in een laadstation. Je zal er dan aan moeten denken de accu op tijd op te laden en mee te nemen naar je werkplaats voor het geval je de accu tussendoor moet laden.

Sommige bouwradio’s hebben een geïntegreerde acculader, waarbij je het toestel aansluit op de netstroom om de accu op te laden. Het voordeel hiervan is dat je de accu altijd en overal op kan laden. De radio is hierdoor echter wel wat zwaarder.

Ook zijn er radio’s die werken op herlaadbare batterijen. Bij deze radio’s dien je erop te letten dat de batterijen opgeladen zijn en is het handig eventueel extra batterijen bij je te hebben.

Bouwradio’s op netstroom hebben het voordeel dat ze altijd voorzien zijn van stroom. Het nadeel is dat je beperkt ben in je bewegingsvrijheid en er bovendien niet altijd een netstroom in de nabijheid is. 

Bouwradio met DAB+, Bluetooth of Wifi

Een bouwradio met Bluetooth is aan te raden wanneer je behalve naar radiozenders ook graag naar je eigen muziek luistert. Als je graag werkt met je favoriete afspeellijst op de achtergrond, dan kan een bouwradio met Bluetooth verbinden met je smartphone en zo je eigen muziek streamen. Sommige bouwradio’s zijn via Bluetooth zelfs aan meerdere smartphone’s tegelijk te koppelen, zodat je collega’s ook hun favoriete nummers en afspeellijsten op kunnen zetten.

Daarnaast is het een groot voordeel wanneer een bouwradio voorzien is van DAB+. Dit staat voor Digital Audio Broadcoasting en zorgt voor een storingsvrije audio, zodat je geen last hebt van ruis. De radiozenders staan bovendien op alfabetische volgorde, wat maakt dat je niet steeds op zoek hoeft te gaan naar de juiste zender. Het is dus zeker aan te raden om voor een bouwradio met zowel FM als DAB+ ontvanger te kiezen.

Tegenwoordig hebben sommige bouwradio’s ook nog eens Wifi. Wanneer er een Wifi verbinding beschikbaar bent of je over een hoge internet bundel beschikt, dan kan je de bouwradio op de Wifi aansluiten voor een optimaal geluid en een beschikking over alle radiozenders wereldwijd.

wat je moet weten voor de beste bouwradio

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

DeWalt DWST1-81078-QW​
DeWalt DWST1-81078-QW beste koop

PROFESSIONEEL

Perfectpro Audisse​
Perfectpro Audisse bouwradio

BUDGET

DeWALT DCR019 FM/AM Radio​
DeWALT DCR019 budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste bouwradio 2023 - Top 5

5. Makita DMR110

Waarom we fan zijn:
DAB+ storingvrije bouwradio met ip-certificering 64.

Met de Makita DMR110 heb je verschillende afspeelmogelijkheden. Op het LED display wordt de zender waar je naar luistert getoond. De afspeelmogelijkheden van deze bouwradio zijn AM/FM radio, DAB+ radio, DAB radio en mp3. Je kunt jouw telefoon verbinding laten maken met de radio middels AUX of mini-USB om zo jouw eigen muziek te luisteren. Om de muziekervaring helemaal eigen te maken kun je de equalizer-instellingen wijzigen naar jouw voorkeur.

De bouwradio weegt 4 kilo en heeft een groot handvat, waardoor hij makkelijk te verplaatsen en mee te nemen is. Ook heeft de bouwradio ip-certificering 64, wat betekent dat hij stofdicht is en harde waterstralen aankan.

Productspecificaties

Ingebouwde luidsprekers: ja
Aantal speakers: 2
Max vermogen speakers: 25 W
Connectie met speakers: Aux, mini USB
Geluidssysteem: Stereo

Voordelen

Nadelen

Makita bouwradio DMR110

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita DMR115

Waarom we fan zijn:
Een bouwradio met goed geluid en lang luisterplezier per acculading.

We gaan door met de Makita DMR115 op de 4e plek. Deze stevige bouwradio kan goed tegen een stootje en is beschermd tegen het binnendringen van vocht en stof. Ook biedt dit nieuwe model een goede geluidservaring tijdens de werkzaamheden. Hij heeft een woofer aan de onderkant van het apparaat voor een rijker en dieper geluid. Het is een DAB/DAB+ digitale radio, wat betekent dat je storingvrij radio kan luisteren.

De FM antenne is ingebouwd in het handvat. Een groot voordeel van de radio is dat je hem zowel op netstroom kan aansluiten als tot 14 uur luisterplezier ervaart op een volle acculading met 12 V Max (4,0 Ah) of tot 16 uur met 18 V (5,0 Ah). Let goed op: wellicht heb je al een Makita accu, maar niet alle accu’s zijn voor deze bouwradio geschikt. De accu’s die je kan gebruiken zijn de Makita CXT en LXT Li-Ion accu’s. We vonden deze bouwradio overigens wel vrij zwaar vergeleken met de nummer 5.

Productspecificaties

Ingebouwde luidsprekers: ja
Aantal speakers: 3
Max vermogen speakers: 35 W
Connectie met speakers: Aux, Bluetooth, USB
Geluidssysteem: Stereo

Voordelen

Nadelen

Makita DMR115 bouwradio

Bekijk verschillende aanbieders

3. PerfectPro TEAMBOX Bouwradio DAB+

Waarom we fan zijn:
Zeer robuuste bouwradio met DAB+ storingvrije radio.

Op nummer 3 is geëindigd de PerfectPro TEAMBOX Bouwradio DAB+. Deze bouwradio is schokbestendig en bestand tegen regen, vuil en stof. De ABS kunststof slagvaste behuizing zorgt ervoor dat hij wel tegen een stootje kan. Ook de speaker is door middel van een metalen grill goed beschermd. Daarnaast heeft de radio een beschermkooi. Op het verlichte LCD display lees je de afgestelde zender af. 

Voor het beste geluid in alle situaties heeft de radio een kantelstand om het geluid omhoog te richten vanaf de werktafel of de vloer. Met de DAB+ en Bluetooth ontvanger kan je via je smartphone al je favoriete artiesten streamen. Daarnaast heeft de radio een Aux ingang om een MP3 speler of eventueel telefoon aan te sluiten. 

Productspecificaties

Ingebouwde luidsprekers: ja
Aantal speakers: 2
Max vermogen speakers: 25 W
Connectie met speakers: Aux, Bluetooth, USB
Geluidssysteem: Mono

Voordelen

Nadelen

PerfectPro TEAMBOX Bouwradio DAB+

Bekijk verschillende aanbieders

2. Milwaukee bouwradio M18RC-0

Waarom we fan zijn:
Hoge kwaliteit speakers voor maximaal luister plezier.

Op de twee plek is de stevige en compacte Milwaukee bouwradio M18RC-0 geëindigd. Via de Bluetooth connectie stream je je eigen muziek direct vanaf je smartphone. Ook kan je je telefoon of MP3 speler via de Aux-poort aansluiten op de radio. Daarnaast kan je via de USB ingang allerlei bestanden afspelen. De bouwradio is voorzien van hoge kwaliteit speakers die een rijk en diep geluid produceren dankzij de 40 W versterker. 

Een handig voordeel is dat je zelfs in de regen naar de radio kan luisteren dankzij de beschermhoes voor de externe aansluiting. Let op: deze bouwradio wordt exclusief Milwaukee accu M18 geleverd, die moet dus nog apart worden aangeschaft. Met de Milwaukee bouwradio M18RC-0 haal je een hoogwaardige bouwradio in huis.

Productspecificaties

Ingebouwde luidsprekers: ja
Max vermogen speakers: 40 W
Connectie met speakers: Aux, Bluetooth, USB
Geluidssysteem: Mono

Voordelen

Nadelen

Milwaukee bouwradio M18RC-0

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DWST1-81078-QW

Waarom we fan zijn:
Zeer goede speakers en subwoofers met 3D-geluid. 

De nummer 1 van de bouwradio’s  is de DeWalt DWST1-81078-QW. Deze bouwradio is wat ons betreft echt de beste radio binnen het segment. De beschermingsklasse IP 54 van deze radio garandeert bescherming tegen stof, vuil en waterstralen. Hij is uit zeer sterk materiaal vervaardigd en kan goed tegen een stootje. 

De radio onderscheidt zich echter van de anderen in het rijke en volle geluid dankzij de hoge kwaliteit speakers. Hij beschikt over een klasse D-versterker, digitale audioprocessor voor audio-optimalisatie en 4 full-range bonusluidsprekers. De 2 subwoofers zorgen voor een dieper geluid en een vollere bas. Met daarnaast nog eens 6 kwalitatief hoogstaande speakers, 45W RMS en zelfs 3D-geluid creëer je tijdens het klussen een optimaal plezierige werkomgeving. Ook nog eens handig: de bouwradio is compatibel met het TSTAK platform van DeWalt.

Download hier de gebruikshandleiding.

Productspecificaties

Ingebouwde luidsprekers: ja
Aantal speakers: 6
Max vermogen speakers: 45 W
Connectie met speakers: Aux, Bluetooth
Geluidssysteem: Stereo

Voordelen

Nadelen

DeWalt DWST1-81078-QW

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bouwradio: DeWALT DCR019 FM/AM

Waarom we fan zijn:
Een prima radio voor de amateur klusser, met 10 vooraf in te stellen favorieten.

Voor de minder fanatieke klusser is de beste goedkope bouwradio de DeWALT DCR019 FM/AM Radio. Deze compacte radio weegt slechts 2,8 kilogram en is daardoor lekker handig te vervoeren en te verplaatsen.

Hij is vervaardigd uit sterke materialen en dankzij de beschermende rolkooi kan hij absoluut tegen een stootje. Je kan de radio zowel via netstroom als met Li-Ion accu’s gebruiken. Zo kan je overal en altijd genieten van de radio en je eigen muziek. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Productspecificaties

Ingebouwde luidsprekers: ja
Aantal speakers: 1
Connectie met speakers: Aux 
Geluidssysteem: Mono

Voordelen

Nadelen

DeWALT DCR019 FM/AM Radio

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bouwradio: Perfectpro Audisse

Waarom we fan zijn:
Een shock-proof bouwradio met hoge kwaliteit speakers. Makkelijk mee te nemen en zeer robuust.

Als je echt goede kwaliteit wilt en veel afspeelmogelijkheden, dan heb je een professionele bouwradio nodig zoals de Perfectpro Audisse. Deze bouwradio heeft de mogelijkheid tot AM/FM radio, DAB+ radio, Bluetooth radio, internet radio en mp3. Naast het afspelen van muziek kun je de bouwradio ook gebruiken als alarm en oplader voor USB-apparaten. De Perfectpro Audisse is regen-, stof- en vuilbestendig, evenals shockproof.

Er is een ingebouwde Long-Player Lithium-Polymeer accu aanwezig die zichzelf zal opladen tijdens het spelen op netstroom. Zonder netstroom kun je de bouwradio 12 tot 16 uur gebruiken. Op het LED scherm is alle afspeel informatie af te lezen.

Download hier de gebruikshandleiding.

Productspecificaties

Ingebouwde luidsprekers: ja
Aantal speakers: 3
Max vermogen speakers: 30 W
Connectie met speakers: Aux, Bluetooth, USB, Wifi
Geluidssysteem: Stereo

Voordelen

Nadelen

Perfectpro Audisse

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier onze artikelen over bouwradio's per merk

Wat Coolblue de beste bouwradio vindt

Nog meer over de bouwlamp

Wat is de beste bouwradio? 

Na ons uitgebreide onderzoek hebben wij de Perfectpro Shirudo beoordeeld als de beste bouwradio van 2023. Deze bouwradio heeft top kwaliteit speakers en subwoofers. Bovendien is de bouwradio shockproof.

Waarop letten bij de aanschaf van een bouwradio?

Ga je een bouwradio aanschaffen, let dan goed op een aantal belangrijke zaken, zoals formaat en gewicht, geluid en afspeelmogelijkheden. Bedenk ook of je een waterbestendige bouwradio nodig hebt en of je het belangrijk vindt dat hij op accu werkt of niet. Lees onze rubriek “tips bij aanschaf van jouw bouwradio” voor uitgebreide uitleg per onderdeel.

Hoe wij bouwradio’s testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende bouwradio’s onderzocht, uitgebreid getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bouwradio vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek