Tips bij aanschaf van jouw bouwradio
Een bouwradio is een radio die is aangepast op omstandigheden tijdens bouw-werkzaamheden. Je kan je voorstellen dat een normale radio niet zal volstaan op locaties waar gebouwd en geklust wordt. Zo is er vaak geen elektriciteit aanwezig op een bouwplaats en is er vaak geen goede plek om de radio neer te zetten. Bovendien loopt de radio risico op beschadiging door onder andere vuil, stof en vocht (zoals spatwater en waterstralen). Wanneer de radio gebruikt tijdens werkzaamheden in de hoogte, dan is het belangrijk dat de radio een eventuele val naar beneden kan opvangen. Ook zal een normale radio niet genoeg geluid produceren tijdens bouw-werkzaamheden, want het is er uiteraard erg lawaaiig door luidruchtige mechanische werktuigen. Bouwradio’s zijn speciaal ontworpen om in de bouwsector de werkzaamheden van een fijn muziekje te kunnen voorzien. Ze zijn robuust en stevig gebouwd en meestal schokbestendig en bestand tegen een val van hoogte en vallende brokstukken. Ook beschikken ze over uitermate krachtige speakers en subwoofers om boven het lawaai van de bouwplaats uit te komen. Voor eenieder die frequent op een bouwplaats werkt of voor tijdens het klussen thuis is een bouwradio een ontzettend fijn apparaat.
Welke bouwradio kopen?
Zoals met elk product het geval is, wordt ook de bouwradio in allerlei variaties, met of zonder accessoires en door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwradio, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bouwradio.
Formaat en gewicht
Het spreekt eigenlijk voor zich, maar hoe groter en zwaarder een bouwradio is, hoe lastiger het zal zijn om hem te verplaatsen. Een grote radio is dus aan te raden wanneer de radio op een plek kan blijven staan. Lichtere modellen zijn vooral raadzaam wanneer je vaak van locatie verandert en de radio gemakkelijk moet kunnen meenemen en vervoeren. Bedenk dus voordat je een bouwradio aanschaft welk formaat en gewicht past bij het gewenste gebruik van de radio.
Geluid
Een belangrijke factor van een bouwradio is uiteraard de geluidskwaliteit. Het is de bedoeling dat je tijdens allerlei soorten werkzaamheden de radio goed kan horen. Hiervoor zijn een optimale klank en een hoog volume van belang. Het geluid moet zelfs in holle en grote ruimtes goed klinken. Hiervoor is het fijn wanneer je de bassen en hoge tonen op de bouwradio kan aanpassen. Het is daarom zeker raadzaam om te kiezen voor een bouwradio met subwoofer. Deze versterkt de klank van zowel de bassen als de hogere frequenties. Het is ook altijd goed om na te gaan hoeveel speakers de bouwradio heeft, en of ze zich rondom de radio bevinden. Hoe meer speakers, hoe beter het geluid zal zijn. Sommige radio’s beschikken over extra snufjes. Zo bestaan er radio’s met 3D-geluid voor een buitengewoon volle en rijke geluidskwaliteit rondom. Ook beschikken sommige toestellen over een dynamisch volume, een functie waarmee het volume zich automatisch aanpast aan het omgevingsgeluid.
Afspeelmogelijkheden
Een bouwradio moet uiteraard op FM-zenders kunnen worden afgestemd. Daarnaast is het voor een optimale luister-ervaring raadzaam om voor een bouwradio met DAB+ te kiezen. Dit is een storingsvrije digitale audio die ervoor zorgt dat je geen vervelende ruis hoort. Vrijwel alle bouwradio’s bieden de mogelijkheid om je eigen muziek te luisteren. Via een Aux-aansluiting en via USB-poort kan een mobiele telefoon of MP3-speler aangesloten worden. Voor het draadloos streamen van muziek via je telefoon is een bouwradio met Bluetooth connectie nodig. De meeste bouwradio’s bieden in ieder geval een Aux-In en USB aansluiting, de beste en nieuwste modellen beschikken over Bluetooth. Sommige apparaten combineren alle deze afspeelmogelijkheden. Bedenk dus voordat je een bouwradio aanschaft wat voor soort afspeelmogelijkheden je prefereert.
Waterbestendigheid
Wanneer je een bouwradio op een bouwplaats op buitenshuis gebruikt, dan is het noodzakelijk dat de bouwradio bestand is tegen regen. Je weet immers nooit wanneer er een bui losbarst. Ook is dit aan te raden wanneer je werkzaamheden verricht waarbij water of andere vloeistoffen komen kijken. Daarom is het altijd raadzaam om na te gaan of de bouwradio van je keuze bestand is tegen spatwater (spatwaterdichtheid), sproeiend water (regenwaterdicht) en waterstralen (spuitwaterdicht).
Accu of batterijen
Vrijwel alle bouwradio’s werken op accu of herleidbare batterijen. De accu is oplaadbaar door hem los te koppen en op te laden in een laadstation. Je zal er dan aan moeten denken de accu op tijd op te laden en mee te nemen naar je werkplaats voor het geval je de accu tussendoor moet laden. Sommige bouwradio’s hebben echter een geïntegreerde acculader, waarbij je het toestel aansluit op de netstroom om de accu op te laden. Het voordeel hiervan is dat je de accu altijd en overal op kan laden. De radio is hierdoor echter wel wat zwaarder. Daarnaast zijn er radio’s die werken op herlaadbare batterijen. Bij deze radio’s dien je erop te letten dat de batterijen opgeladen zijn en is het handig eventueel extra batterijen bij je te hebben. Bouwradio’s op netstroom hebben het voordeel dat ze altijd voorzien zijn van stroom. Het nadeel is echter dat je beperkt ben in je bewegingsvrijheid en er bovendien niet altijd een netstroom in de nabijheid is. Het is dus raadzaam om voordat je een bouwradio koopt na te gaan wat voor soort stroomvoorziening je voorkeur geniet.
Bouwradio met DAB+, Bluetooth of Wifi
Een bouwradio met Bluetooth is aan te raden wanneer je behalve naar radiozenders ook graag naar je eigen muziek luistert. Wanneer je graag werkt met je favoriete afspeellijst op de achtergrond, dan kan een bouwradio met Bluetooth verbinden met je smartphone en zo je eigen muziek streamen. Sommige bouwradio’s zijn via Bluetooth zelfs aan meerdere smartphone’s tegelijk te koppelen, zodat je collega’s of werkmaatje ook hun favoriete nummers en afspeellijsten op kunnen zetten. Daarnaast is het een groot voordeel wanneer een bouwradio voorzien is van DAB+. Dit staat voor Digital Audio Broadcoasting en zorgt voor een storingsvrije audio, zodat je geen last hebt van irritante ruis. De radiozenders staan bovendien op alfabetische volgorde, wat maakt dat je niet steeds op zoek hoeft te gaan naar de juiste zender. Het is dus zeker raadzaam om voor een bouwradio met zowel FM als DAB+ ontvanger te kiezen. Tegenwoordig hebben sommige bouwradio’s ook nog eens Wifi. Wanneer er een Wifi verbinding beschikbaar bent of je over een hoge internet bundel beschikt, dan kan je de bouwradio op de Wifi aansluiten voor een optimaal geluid en een beschikking over alle radiozenders wereldwijd.