Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste bouwradio’s van 2022

Inhoudsopgave

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Bouwradio's

BESTE KOOP

DeWalt DWST1-81078-QW
DeWalt DWST1-81078-QW beste koop

PROFESSIONEEL

Perfectpro Shirudo
Perfectpro Shirudo

BUDGET

DeWALT DCR019
DeWALT DCR019 budget

Beste bouwradio - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede bouwradio te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan bouwradio’s het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende bouwradio’s? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke bouwradio’s als beste uit de bus komen. 

5. Makita DMR110

De bekende kleuren van Makita zijn van deze bouwradio zijn vorm geeft. Met de DMR110 heb je verschillende afspeelmogelijkheden, ook wanneer het spettert. Het display geeft duidelijk weer waar je naar aan het luisteren bent.

De afspeelmogelijkheden van deze bouwradio zijn AM/FM radio, DAB+ radio, DAB radio en mp3. Je kunt jouw telefoon verbinding laten maken met de radio middels AUX of mini-USB om zo jouw eigen liedjes te luisteren. Om de muziekervaring helemaal eigen te maken kun je de equalizer-instellingen wijzigen naar jouw voorkeur.

Met een gewicht van slechts 4 kilogram is de radio makkelijk van de ene kant van de bouw naar de andere te verplaatsen. Het handvat vergemakkelijkt dit nog eens. Overigens hoef je niet gelijk in paniek te schieten als het spettert, de bouwradio is namelijk spatwaterdicht.

4. Makita DMR115

We gaan door met de Makita DMR115 op de 4e plek. Deze stevige bouwradio kan goed tegen een stootje en is beschermd tegen het binnendringen van vocht en stof. Ook biedt dit nieuwe model een fantastische geluidservaring tijdens de werkzaamheden. Hij heeft een woofer aan de onderkant van het apparaat voor een rijker en dieper geluid. Daarnaast heeft hij een ingebouwde equalizer met zes voorkeuze standen en een zelf in te stellen stand. Het is een DAB/DAB+ digitale radio, wat betekent dat hij een storingsvrije, betere geluidskwaliteit heeft. 

Leuk weetje: de FM antenne is ingebouwd in dit handvat. Een groot voordeel van de radio is dat je hem zowel op netstroom kan aansluiten als tot 14 uur luisterplezier ervaart op een volle acculeiding met 12 V Max (4,0 Ah) of tot 16 uur met 18 V (5,0 Ah). Let goed op: wellicht heb je al een Makita accu, maar niet alle accu’s zijn voor deze bouwradio geschikt. De accu’s die je kan gebruiken zijn de Makita CXT en LXT Li-Ion accu’s. 

3. PerfectPro TEAMBOX Bouwradio DAB+

Op nummer 3 is geëindigd de PerfectPro TEAMBOX Bouwradio DAB+. Deze buitengewone bouwradio is schokbestendig en bestand tegen regen, vuil en stof. De ABS kunststof slagvaste behuizing zorgt ervoor dat hij wel tegen een stootje kan. Ook de speaker is door middel van een metalen grill goed beschermd. Daarnaast heeft de radio een beschermkooi rondom, zodat hij goed beschermd is bij een onverhoopte val. Op het verlichte LCD display lees je met gemak de afgestelde zender af, zelfs in donkere ruimtes. 

Voor het beste geluid in alle situaties heeft de radio een kantelstand om het geluid omhoog te richten vanaf de werktafel of de vloer en met de DAB+ en Bluetooth ontvanger kan je via je smartphone al je favoriete artiesten streamen. Daarnaast heeft de radio een Aux ingang om een MP3 speler of eventueel telefoon op aan te sluiten. 

2. Milwaukee bouwradio M18RC-0

Op de welverdiende twee plek is de Milwaukee bouwradio M18RC-0 geëindigd. Deze stevige en compacte bouwradio heeft eigenlijk alles wat je je maar kan wensen. Via de Bluetooth connectie stream je je eigen muziek direct vanaf je smartphone. Ook kan je je telefoon of MP3 speler via de Aux-poort aansluiten op de radio. Daarnaast kan je via de USB ingang allerlei bestanden afspelen. De bouwradio is voorzien van buitengewone speakers die een rijk en diep geluid produceren dankzij de 40 W versterker. 

Een handig voordeel is dat je zelfs in de regen naar de radio kan luisteren dankzij de beschermhoes voor de externe aansluiting. Let op: deze bouwradio wordt exclusief Milwaukee accu M18 geleverd, die moet dus nog apart worden aangeschaft. Met de Milwaukee bouwradio M18RC-0 haal je een ontzettend veelzijdige en betrouwbare bouwradio in huis die zowel binnen- als buitenshuis jarenlang mee zal gaan en vele klussen een stuk plezieriger zal maken.

1. DeWalt DWST1-81078-QW

De absolute ster van de bouwradio’s  is wat ons betreft de DeWalt DWST1-81078-QW. Deze buitengewone bouwradio is voorzien van werkelijk elke functie en zonder twijfel de beste radio in zijn soort. De beschermingsklasse IP 54 van deze radio garandeert bescherming tegen stof, vuil en waterstralen. Hij is uit ontstekend sterk materiaal vervaardigd en kan heel goed tegen een stootje. Zo kan je hem in vrijwel alle werkomstandigheden gebruiken en zit je nooit om een lekker deuntje verlegen. 

De radio heeft een buitengewoon rijk en vol geluid. Hij beschikt over een klasse D-versterker, digitale audioprocessor voor audio-optimalisatie en 4 full-range bonusluidsprekers. De 2 subwoofers zorgen voor een dieper geluid en een vollere bas. Met daarnaast nog eens 6 kwalitatief hoogstaande speakers, 45W RMS en zelfs 3D-geluid creëer je tijdens het klussen een optimaal plezierige werkomgeving. 

Beste Goedkope Bouwradio

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een bouwradio in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel er wel graag een in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope bouwradio gekozen voor de DeWALT DCR019 FM/AM Radio. Deze compacte radio weegt slechts 2,8 kilogram en is daardoor ontzettend handig te vervoeren en te verplaatsen. Dit maakt hem echter niet minder betrouwbaar: hij is vervaardigd uit sterke materialen en dankzij de beschermende rolkooi kan hij absoluut tegen een stootje. Je kan de radio zowel via netstroom als met Li-Ion accu’s gebruiken. Zo kan je overal en altijd genieten van de radio en je eigen muziek. 

Beste Professionele Bouwradio

Een beetje muziek op de werkplek is altijd wel fijn, maar als de bouw groot is ga je er niet komen met een klein apparaatje met slechte geluidskwaliteit en weinig mogelijkheden. Als je echt goede kwaliteit wilt en veel afspeelmogelijkheden, dan heb je een professionele bouwradio nodig zoals de Perfectpro Shirudo.

Deze bouwradio heeft de mogelijkheid tot AM/FM radio, DAB+ radio, Bluetooth radio, internet radio en mp3. AM/FM komt binnenkort te vervallen en verandert in DAB+. Naast het afspelen van muziek kun je de bouwradio ook gebruiken als alarm en oplader voor USB-apparaten. De Perfectpro Shirudo is regen-, stof- en vuilbestendig, evenals shockproof.

Er is een ingebouwde Long-Player Lithium-Polymeer accu aanwezig die zichzelf zal opladen tijdens het spelen op netstroom. Zonder netstroom kun je de bouwradio 12 tot 16 uur gebruiken. 

Koopgids

Een bouwradio is een radio die is aangepast op omstandigheden tijdens bouw-werkzaamheden. Je kan je voorstellen dat een normale radio niet zal volstaan op locaties waar gebouwd en geklust wordt. Zo is er vaak geen elektriciteit aanwezig op een bouwplaats en is er vaak geen goede plek om de radio neer te zetten. Bovendien loopt de radio risico op beschadiging door onder andere vuil, stof en vocht (zoals spatwater en waterstralen). Wanneer de radio gebruikt tijdens werkzaamheden in de hoogte, dan is het belangrijk dat de radio een eventuele val naar beneden kan opvangen. Ook zal een normale radio niet genoeg geluid produceren tijdens bouw-werkzaamheden, want het is er uiteraard erg lawaaiig door luidruchtige mechanische werktuigen. Bouwradio’s zijn speciaal ontworpen om in de bouwsector de werkzaamheden van een fijn muziekje te kunnen voorzien. Ze zijn robuust en stevig gebouwd en meestal schokbestendig en bestand tegen een val van hoogte en vallende brokstukken. Ook beschikken ze over uitermate krachtige speakers en subwoofers om boven het lawaai van de bouwplaats uit te komen. Voor eenieder die frequent op een bouwplaats werkt of voor tijdens het klussen thuis is een bouwradio een ontzettend fijn apparaat.

Welke bouwradio kopen?

Zoals met elk product het geval is, wordt ook de bouwradio in allerlei variaties, met of zonder accessoires en door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwradio, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bouwradio.

Formaat en gewicht

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar hoe groter en zwaarder een bouwradio is, hoe lastiger het zal zijn om hem te verplaatsen. Een grote radio is dus aan te raden wanneer de radio op een plek kan blijven staan. Lichtere modellen zijn vooral raadzaam wanneer je vaak van locatie verandert en de radio gemakkelijk moet kunnen meenemen en vervoeren. Bedenk dus voordat je een bouwradio aanschaft welk formaat en gewicht past bij het gewenste gebruik van de radio.

Geluid

Een belangrijke factor van een bouwradio is uiteraard de geluidskwaliteit. Het is de bedoeling dat je tijdens allerlei soorten werkzaamheden de radio goed kan horen. Hiervoor zijn een optimale klank en een hoog volume van belang. Het geluid moet zelfs in holle en grote ruimtes goed klinken. Hiervoor is het fijn wanneer je de bassen en hoge tonen op de bouwradio kan aanpassen. Het is daarom zeker raadzaam om te kiezen voor een bouwradio met subwoofer. Deze versterkt de klank van zowel de bassen als de hogere frequenties. Het is ook altijd goed om na te gaan hoeveel speakers de bouwradio heeft, en of ze zich rondom de radio bevinden. Hoe meer speakers, hoe beter het geluid zal zijn. Sommige radio’s beschikken over extra snufjes. Zo bestaan er radio’s met 3D-geluid voor een buitengewoon volle en rijke geluidskwaliteit rondom. Ook beschikken sommige toestellen over een dynamisch volume, een functie waarmee het volume zich automatisch aanpast aan het omgevingsgeluid.

Afspeelmogelijkheden

Een bouwradio moet uiteraard op FM-zenders kunnen worden afgestemd. Daarnaast is het voor een optimale luister-ervaring raadzaam om voor een bouwradio met DAB+ te kiezen. Dit is een storingsvrije digitale audio die ervoor zorgt dat je geen vervelende ruis hoort. Vrijwel alle bouwradio’s bieden de mogelijkheid om je eigen muziek te luisteren. Via een Aux-aansluiting en via USB-poort kan een mobiele telefoon of MP3-speler aangesloten worden. Voor het draadloos streamen van muziek via je telefoon is een bouwradio met Bluetooth connectie nodig. De meeste bouwradio’s bieden in ieder geval een Aux-In en USB aansluiting, de beste en nieuwste modellen beschikken over Bluetooth. Sommige apparaten combineren alle deze afspeelmogelijkheden. Bedenk dus voordat je een bouwradio aanschaft wat voor soort afspeelmogelijkheden je prefereert.

Waterbestendigheid

Wanneer je een bouwradio op een bouwplaats op buitenshuis gebruikt, dan is het noodzakelijk dat de bouwradio bestand is tegen regen. Je weet immers nooit wanneer er een bui losbarst. Ook is dit aan te raden wanneer je werkzaamheden verricht waarbij water of andere vloeistoffen komen kijken. Daarom is het altijd raadzaam om na te gaan of de bouwradio van je keuze bestand is tegen spatwater (spatwaterdichtheid), sproeiend water (regenwaterdicht) en waterstralen (spuitwaterdicht).

Accu of batterijen

Vrijwel alle bouwradio’s werken op accu of herleidbare batterijen. De accu is oplaadbaar door hem los te koppen en op te laden in een laadstation. Je zal er dan aan moeten denken de accu op tijd op te laden en mee te nemen naar je werkplaats voor het geval je de accu tussendoor moet laden. Sommige bouwradio’s hebben echter een geïntegreerde acculader, waarbij je het toestel aansluit op de netstroom om de accu op te laden. Het voordeel hiervan is dat je de accu altijd en overal op kan laden. De radio is hierdoor echter wel wat zwaarder. Daarnaast zijn er radio’s die werken op herlaadbare batterijen. Bij deze radio’s dien je erop te letten dat de batterijen opgeladen zijn en is het handig eventueel extra batterijen bij je te hebben. Bouwradio’s op netstroom hebben het voordeel dat ze altijd voorzien zijn van stroom. Het nadeel is echter dat je beperkt ben in je bewegingsvrijheid en er bovendien niet altijd een netstroom in de nabijheid is. Het is dus raadzaam om voordat je een bouwradio koopt na te gaan wat voor soort stroomvoorziening je voorkeur geniet.

Bouwradio met DAB+, Bluetooth of Wifi

Een bouwradio met Bluetooth is aan te raden wanneer je behalve naar radiozenders ook graag naar je eigen muziek luistert. Wanneer je graag werkt met je favoriete afspeellijst op de achtergrond, dan kan een bouwradio met Bluetooth verbinden met je smartphone en zo je eigen muziek streamen. Sommige bouwradio’s zijn via Bluetooth zelfs aan meerdere smartphone’s tegelijk te koppelen, zodat je collega’s of werkmaatje ook hun favoriete nummers en afspeellijsten op kunnen zetten. Daarnaast is het een groot voordeel wanneer een bouwradio voorzien is van DAB+. Dit staat voor Digital Audio Broadcoasting en zorgt voor een storingsvrije audio, zodat je geen last hebt van irritante ruis. De radiozenders staan bovendien op alfabetische volgorde, wat maakt dat je niet steeds op zoek hoeft te gaan naar de juiste zender. Het is dus zeker raadzaam om voor een bouwradio met zowel FM als DAB+ ontvanger te kiezen. Tegenwoordig hebben sommige bouwradio’s ook nog eens Wifi. Wanneer er een Wifi verbinding beschikbaar bent of je over een hoge internet bundel beschikt, dan kan je de bouwradio op de Wifi aansluiten voor een optimaal geluid en een beschikking over alle radiozenders wereldwijd.

Geraadpleegde bronnen