Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Festool schuurmachine – Top 5 in 2021

Het is ons moeilijk in te beelden dat men jaren geleden hout met de hand en een beetje schuurpapier moest afschuren. Gelukkig hebben wij ondertussen toegang tot professionele schuurmachines zoals bijvoorbeeld de Festool schuurmachine.

De schuurmachines van Festool zijn al jarenlang een echte topfavoriet bij professionele gebruikers. Niet enkel zijn deze schuurmachines handig in gebruik, ze hebben ook een lage vibratie. Deze lage vibratie zorgt ervoor dat je minder snel last zal krijgen van je handen en dat het gebruik van de Festool schuurmachine over het algemeen heel erg aangenaam is. 

Daarnaast staan ze ook bekend als schuurmachines die heel erg goed het stof van het schuren opvangen zodat het stof niet doorheen de hele ruimte vliegt. Je zal met andere woorden merken dat je minder opruimwerk hebt wanneer je een Festool schuurmachine gebruikt. 

Natuurlijk zijn er veel verschillende Festool schuurmachines voor handen waarop je dan weer een groot aantal verschillende soorten schuurpapier kan aanbrengen. Zo heb je bijvoorbeeld ronde schuurmachines van Festool, maar ook schuurmachines in Delta-vorm of in rechthoekige vorm.

Festool schuurmachine - Top 5

Alle schuurmachines kunnen in grove vorm en in fijne vorm gebruikt worden afhangende van wat je schuurt en welke afwerking je wil bekomen. Het zal dus naar alle waarschijnlijkheid even uitzoeken worden welke Festool schuurmachine jij het best aankoopt voor jouw project of om te gebruiken in jouw atelier. Wij hebben op deze pagina een vijftal Festool schuurmachines met elkaar vergeleken om jou een handje te helpen bij het selecteren van een geschikte Festool schuurmachine.

5. Festool RTS 400 REQ-Plus

De RTS400 REQ-Plus schuurmachine van Festool is dé schuurmachine voor de professionele timmerman of meubelmaker. Dankzij het lichte gewicht en het kleine formaat is deze schuurmachine van Festool optimaal om mee te werken. Doordat de lagers volledig ingekapseld zijn kan er bijna geen stof in de machine kopen. Hierdoor wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Aan de achterzijde van de schuurmachine is het mogelijk om een stofzak aan te sluiten. Eventueel is het ook mogelijk in plaats van een stofzak direct de slang van de stofzuiger aan te sluiten. Hierdoor hoef je na het werken minder schoon te maken. 

Dit maakt het werken nog efficiënter. Deze vlakschuurmachine heeft een schuurzool van 80 x 130 mm. Door dit grote oppervlakte is het mogelijk om in korte tijd veel achter elkaar te schuren. Ondanks het lichte wattage van slechts 250W kan deze Festool schuurmachine tot wel 24.000 schuurbewegingen per minuut maken met een diepte van 2mm. Rondom de schuurvoet zit een uitstekende rubberen rand waardoor je vlak langs randen heen kan schuren zonder dat de schuurvoet tegen de wand aankomt en deze beschadigd. Door het lichte gewicht van slechts 1,2kg en het kleine handvat is deze Festool schuurmachine optimaal om te gebruiken bij raamkozijnen of het schuren van meubels. Ook boven zicht hoogte werken is hierdoor geen enkel probleem. Bij dit type word ook de speciale koffer van Festool geleverd. Deze koffer past stevig op je andere koffers van Festool. Hierin kan je de machine veilig van vuil en stof bewaren.

4. Festool RO 150 FEQ-Plus 571805

De RO 150 FEQ-Plus excentrische schuurmachine van Festool is een grote krachtige schuurmachine. De machine is optimaal te gebruiken bij de grotere klussen of voor het polijsten. Deze Festool schuurmachine is eigenlijk drie machines in één. De schuurmachine is te gebruiken voor het grove schuurwerk, fijn schuren en voor het polijsten. Aan de achterzijde van de machine is er de mogelijkheid om de slang van jouw Festool stofzuiger aan te sluiten. Hierdoor word een groot deel van het schuursel direct opgezogen, dit scheelt je na het werk weer met opruimen. De schuurvoet heeft een grootte van 150mm. Dankzij de grote voet en schuurbewegingen van 3300 tot 6800 per minuut kan je in korte tijd veel werk verzetten. 

De Festool schuurmachine is voor zijn grootte erg licht gemaakt met een gewicht van slechts 2,3 kg. De onderbeugel bij het handvat geeft nog eens extra bescherming tijdens het werk. Met de stand op fijn schuren kun je zonder problemen oude verf en lakresten verwijderen. Doordat deze schuurmachine van Festool excentrisch roterend polijst, en deze dus ook om de eigen as draait, komt er minder warmte vrij en kan je langer achter elkaar doorwerken zonder problemen. Rondom de schuurvoet zit een licht uitstekende rubberen rand. Dankzij deze rubberen rand kan je vlak langs randen heen schuren zonder dat de schuurvoet tegen de wand aankomt en hierdoor beschadigd raakt. Bij dit type word ook de speciale koffer van Festool geleverd. Deze koffer past stevig op je andere koffers van Festool en hierin kan je je machine veilig van vuil en stof bewaren.

3. Festool ETS EC125/3EQ-plus

De ETS EC125/3EQ-Plus van Festool is een kleine handzame schuurmachine met een schuurvoet van 125mm. Ondanks het formaat levert deze schuurmachine een goede prestatie van wel 6000 tot 10.000 schuurbewegingen per minuut. Dit met een vermogen van slechts 400W. Doordat deze Festool schuurmachine gemaakt is zonder koolborstels heeft deze een extra lange levensduur. Zodra je de drukknop loslaat word de schuurschijf direct afgeremd door de hardmetalen schijfrem, hierdoor is deze Festool schuurmachine extra veilig. Dankzij de traploze toerental regeling zit deze machine na het starten bijna direct op zijn maximale vermogen, dit scheelt tijd tijdens het werken. Het feit dat de startknop op de perfecte plaats bij het handvat is geplaatst zorgt ervoor dat je met één hand de machine kan bedienen. 

Aan de achterzijde van de machine kan je kiezen om een stofzak of de slang van een Festool stofzuiger vast te maken. Hierdoor wordt het meeste stof direct opgezogen, wat na het werken je een hoop schoonmaken bespaart. Deze Festool schuurmachine is ideaal te gebruiken bij het schuren van verticale oppervlaktes, het schuren van overgangen tussen twee gedeeltes of het bovenhands werken. Dankzij het handzame formaat kan je zonder enige problemen alle hoeken en bochten mee schuren. De schuurzool is gemaakt met het special StickFix STF systeem. Hierdoor wordt de schuurschijf extra goed aan de voet bevestigd, waardoor deze ook bij hoge toeren goed vast blijft zitten. Bij deze Festool schuurmachine wordt ook de speciale koffer van Festool geleverd. Deze koffer past stevig op je andere koffers van Festool. Hierin kan je veilig van vuil en stof je schuurmachine bewaren samen met een aantal accessoires.

2. Festool DTSC400Li

De Festool DTSC400Li schuurmachine is één van de nieuwe schuurmachines op accu’s van Festool. Deze Festool schuurmachine beschikt over een 18V 3,1 Ah accu. Hierdoor beschikt de Festool schuurmachine over hetzelfde vermogen als een schuurmachine op snoer. Ook al heeft de accu een lange levensduur, eventueel is het mogelijk een plug it kabel op de accu aan te sluiten tijdens het werk zodat je tijdens het langdurig werken alsnog door kan gaan zonder de accu te hoeven herladen. Dankzij zijn lichte gewicht van slechts 1,4 kg en goede gewichtsverdeling is deze machine ideaal voor bovenhands werk. Aan de achterzijde van de Festool schuurmachine kan je kiezen om de slang van je Festool stofzuiger aan te sluiten of een stof opvangzak. 

Hierdoor hoef je na het schuren minder stof op te ruimen. Dankzij de driehoekvorm van de schuurzool kan je makkelijk op de lastigere plekken komen. Dit is ideaal bij het schuren van bijvoorbeeld kozijnen. De schuurmachine is dankzij zijn lage geluidsniveau van 68dB(A) een zeer stille machine. Hierdoor is het mogelijk om eventueel zonder gehoorbescherming te werken. Rondom de schuurvoet zit een licht uitstekende rubberen rand. Dankzij deze rubberen rand kan je vlak langs randen heen schuren zonder dat de schuurvoet tegen de wand aankomt en hierdoor beschadigd. Het toerental is bij deze Festool schuurmachine makkelijk in te stellen. Dit kan door aan het wieltje aan de binnenkant van het handvat te draaien. Het toerental ligt tussen de 6000 en 10.000 per minuut. Bij deze machine worden twee 18V accu’s en een snellader bijgeleverd. Deze zijn samen met de machine veilig in de speciale Festool koffer te bewaren. Deze koffer past stevig op al je andere koffers van Festool.

1. Festool ETS EC 150/5 EQ-Plus

De ETS EC 150/5EQ-Plus is een excenter schuurmachine van Festool op snoer. Deze Festool schuurmachine met een schuurvoet van 150mm is klein, licht en handzaam gemaakt. Dankzij zijn lichte gewicht van slechts 1,2 kg is deze machine ideaal om bovenhands mee te werken. Doordat deze Festool schuurmachine gemaakt is zonder koolborstels heeft deze een extra lange levensduur. Dankzij de traploze toerental regeling zit deze machine na het starten bijna direct op zijn maximale vermogen, dit scheelt tijd tijdens het werken. Doordat de startknop op de perfecte plaats bij het handvat is geplaatst kan je met één hand de machine bedienen. 

Zodra je de drukknop loslaat word de schuurschijf direct afgeremd door de hardmetalen schijfrem, hierdoor is deze Festool schuurmachine extra veilig. Ook zit er op deze schuurmachine een Vibration Control Systeem. Dat zorgt ervoor dat ook op hoge toeren de trillingen minimaal zijn. Aan de achterzijde van de machine is er de mogelijkheid om de slang van een Festool stofzuiger aan te sluiten. Hierdoor wordt een groot deel van het schuursel direct opgezogen, dit scheelt je na het werk weer met opruimen. Dankzij zijn hoogte van slechts 116mm is deze Festool schuurmachine ideaal te gebruiken als er maar weinige ruimte beschikbaar is. Rondom de schuurvoet zit een licht uitstekende rubberen rand.

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email