Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Schuurmachines in 2022

Wanneer je met hout aan het werken bent is er een grote kans dat je een Makita schuurmachine nodig hebt. Eigenlijk is dit een onmisbaar stuk gereedschap. Je zult deze niet alleen nodig hebben wanneer je graag zelf meubelen maakt, maar ook wanneer je simpelweg iets wilt schilderen. Het is altijd belangrijk om eerst een oppervlakte glad en egaal te maken voordat je het wilt afwerken. En geef nu eerlijk toe, om alles met de hand te schuren is ook weer zo’n irritant klusje. Een Makita schuurmachine werkt dan niet alleen veel sneller, maar ook een stuk mooier. Zo weet je dat je alle oppervlakten gelijk geschuurd hebt.

Het is bij een Makita schuurmachine belangrijk om te kijken naar een aantal factoren. Zo is de snelheid bijvoorbeeld heel belangrijk. Niet elk type materiaal vergt dezelfde snelheid, dus het is fijn als je een Makita schuurmachine kunt aanschaffen met meerdere snelheden. Daarnaast is het toerental ook niet onbelangrijk. Hieraan kun je zien hoeveel schuurbewegingen de Makita schuurmachine ongeveer kan maken. Des te meer schuurbewegingen, des te sneller je de klus kunt klaren. Ook is het wel zo fijn als er de mogelijkheid is tot stofafzuiging. We weten allemaal dat de beste werkplek een opgeruimde werkplek is. Hou er wel rekening mee dat als hij geschikt is voor een stofzuiger, dat je er dan een gebruikt die geschikt is voor fijnstof. Je kunt natuurlijk ook gewoon een Makita stofzuiger aanschaffen zodat je gelijk zeker van je zaak bent.

Makita schuurmachine - Top 5

Er zijn veel verschillende oppervlakten die je kunt schuren, en zo ook veel verschillende Makita schuurmachine keuzes. Het kan dan ook lastig zijn om te beslissen welke je precies nodig hebt voor jouw klus. Uiteraard kun je ook op zoek zijn naar een goede allround Makita schuurmachine die je bij bijna elk project kunt gebruiken. Wij zijn er in ieder geval om jou uit de brand te helpen, en hebben onze 5 favoriete machines op een rij gezet voor jou.

5. Makita 9911J

Op de vijfde plek hebben wij een bandschuurmachine gezet. Deze Makita schuurmachine kan grote oppervlaktes in een korte tijd helemaal egaal geschuurd hebben. Hij werkt via netstroom en heeft een opgenomen vermogen van 650 Watt. Hou er wel rekening mee dat je bewegingsmogelijkheid beperkt is door het snoer van slechts 2,5 meter. In de meeste gevallen is dit echter wel lang genoeg om een hele muur mee te schuren vanaf één stopcontact. Je werkt met een bandsnelheid van 75 – 270 m/min. De bandsnelheid kun je zelf instellen middels een draaiknop. Het is ook mogelijk om de Makita schuurmachine stationair te gebruiken middels de optionele standaard. Soms kan het gebeuren dat de schuurband niet volledig recht is. Deze kun je dan eenvoudig corrigeren middels de bandloopcorrectie. De schuurband heeft een afmeting van 76 x 457 mm. Hoewel het een vrij krachtige machine is, merk je dit niet terug in de trillingswaarden. Je kunt rustig 8 uur aaneengesloten schuren met de trillingswaarde van 2,5 m/s². Deze trillingswaarde is geldig bij metaal. Je werkt met een gewicht van 2,7 kilogram dus je hoeft je niet intensief in te spannen om met deze Makita schuurmachine te werken. Hou wel rekening met het geluidsdrukniveau van 83 dB(A). Draag het liefst gehoorbescherming, en als dit niet kan werk dan niet langer dan 4 uur achter elkaar.

4. Makita BO6030J

Naast de bandschuurmachine vonden wij dat deze exentrische schuurmachine ook wel een plekje in ons lijstje verdiende. Deze Makita schuurmachine is ideaal voor grof schuurwerk. Dankzij de roterende en oscillerende schuurkop hoef je geen rekening te houden met de nerfrichting. Dit is een middelzwaar model in de categorie excentrische schuurmachines.. Je werkt nog steeds met netstroom en hebt een opgenomen vermogen van 310 Watt. Het snoer is 2,5 meter lang en voldoet meestal wel aan de lengte die je nodig hebt. Je kunt ongeveer 8000 – 20000 min-1 schuurbewegingen verwachten. De schuursnelheid kun je zelf instellen door het gebruik van een draaiknop. Het schuurpapier bevestig je middels een velcro systeem. 

Wanneer je de motor van de Makita schuurmachine uitschakelt zal de schuurzool direct stilstaan. Het is een klein apparaat, dus we snappen het dan ook als je bang bent voor de trillingen die er vanaf komen. Dit is nergens voor nodig. Deze Makita schuurmachine maakt gebruik van een contragewicht waardoor de trillingen verminderd worden. Als we kijken naar de trillingswaarden, dan zien we dat deze nog onder de maximale waarden liggen. Bij het schuren van metaal kun je trillingswaarden van 4,0 m/s² verwachten. Als deze boven de 5,0 m/s² zouden liggen zou dit schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar met deze waarden kun je gemakkelijk een hele werkdag aan de slag.

3. Makita 9404

Op nummer drie zien wij graag weer een Makita bandschuurmachine. Deze Makita schuurmachine is uitermate geschikt voor de professionele klussers onder ons en heeft een vermogen van 1010 Watt. Hij weegt slechts 4,8 kilogram, maar heeft nog steeds flink wat technologieën tot zijn beschikking. Ook werkt deze Makita schuurmachine weer via netstroom, maar je hebt dit keer wel een snoer van maar liefst 5 meter. Hiermee zou je toch wel alle richtingen op moeten kunnen. De schuurband is 100 mm breed en 610 mm lang. Hierdoor kun je een groot oppervlakte in een korte tijd helemaal glad schuren. Het schuurpapier wordt bevestigd middels een spansysteem. Je kunt verschillende snelheden kiezen om af te stellen op jouw werkstuk. 

De bandsnelheid varieert van 210 – 440 m/m. Er is een mogelijkheid voor stofafzuiging waardoor je een schone werkplek hebt. Deze is aanwezig in de vorm van een stofzak/bak. Als de schuurband niet helemaal recht is, dan kun je deze corrigeren middels de bandloopcorrectie. Hoewel er veel kracht verscholen zit in deze Makita schuurmachine, voel je hier niet veel van terug in de vibraties. De trillingswaarden zijn vastgesteld op 2,5 m/s². Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gezondheidsklachten als gevolg van lang werken met dit apparaat. Het geluidsniveau van deze Makita schuurmachine is echter wel luid. Reken op een geluidsdrukniveau van zo’n 85 dB(A). Gehoorbescherming is daarom gewenst. Indien dit geen mogelijkheid is, raden wij niet aan om langer dan 3 uur met dit apparaat te werken per keer.

2. Makita BO6050J

We gaan toch weer even terug naar een excentrische schuurmachine, want dit vinden wij namelijk heel praktisch en een must-have voor elke klusser. Deze Makita schuurmachine heeft een vermogen van 750 Watt en werkt via netstroom. Je hebt een kabel van maar liefst 4 meter lang, dus je zou toch wel op alle plekken moeten komen met één stopcontact. Natuurlijk is een haspel nooit een overbodige luxe. De diameter van de excentrische bewegingen staat vast op 5,5 mm, terwijl de steunschijf zelf 150 mm is. Het schuurpapier kun je makkelijk bevestigen met een velcro systeem. 

Mocht je nu in hoeken en krappe ruimtes moeten schuren, dan is de schuurmachine voorzien van een zoolbeschermer. De Makita schuurmachine is voorzien van een softstart. Dit betekent dat hij rustig zal opstarten wanneer je begint met werken zodat je nauwkeurig en veilig te werk kunt gaan. Daarnaast gebruik hij ook een softgrip zodat je ergonomisch en comfortabel werkt. Je kunt zelf bepalen of je excentrisch en/of roterend wilt schuren. Zo kun je deze Makita schuurmachine voor vel verschillende soorten materiaal gebruiken. Dit is de zwaarste en meest complete 150 mm excenter schuurmachine van Makita op dit moment. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid voor stofafzuiging. Je kunt deze Makita schuurmachine direct aansluiten op alle Makita stofzuigers. De schuurmachine is niet zo zwaar en weegt slechts 2,6 kilogram.

1. Makita 9403

Uiteindelijk moesten we toch een keuze maken welke Makita schuurmachine op nummer één zou mogen staan. Dit is de Makita 9403 geworden. In onze ogen heeft deze schuurmachine zoveel te bieden dat het eigenlijk een must-have is voor de professionele klusser. Laten we beginnen met het feit dat het een hartstikke krachtig model is. Je werkt met een vermogen van maar liefst 1200 Watt. Ook dit model wordt gevoerd door netstroom. Hij heeft een snoer van 5 meter waardoor je alle bewegingsruimte krijgt die je nodig hebt. Er is ook niks mis met de schuurbandsnelheid die op 500 m/s ligt. Het schuurpapier kun je makkelijk middels een spansysteem bevestigen. De schuurband is 100 mm breed en 610 mm lang, een prima dekking dus. Deze Makita schuurmachine is de zwaarste en snelste eentoerige bandschuurmachine die Makita op dit moment in het assortiment heeft. 

Dit betekent wel dat de schuursnelheid altijd hetzelfde zal zijn. Uiteraard is er ook weer de mogelijkheid voor stofafzuiging in de vorm van een stofzak/bak. Zowel de aansluiting voor de stofzak als de aansluiting van het snoer hebben een hoge plaatsing. Op die manier voorkom je dat deze tussen de band zullen klemmen. De trillingswaarden liggen op 2,5 m/s waardoor je gemakkelijk een hele werkdag kunt schuren. Deze Makita schuurmachine heeft echter wel een hoog geluidsdrukniveau, en het wordt dan ook niet aangeraden om langer dan twee uur zonder gehoorbescherming te werken. Uiteraard is het hier ook weer mogelijk om gebruik te maken van de bandloopcorrectie wanneer de schuurband niet volledig recht is.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog