Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Afkortzaag van 2023: de Top 5 voor professioneel en persoonlijk gebruik

In dit artikel

Op zoek naar de beste afkortzaag van 2023? Het team van gereedschap-expert.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste afkortzagen die op dit moment verkrijgbaar zijn. We hebben daarbij gelet op belangrijke facetten zoals de maximale zaagdiepte en breedte, het diameter van het zaagblad en of de afkortzagen een trekfunctie hebben. Ook geven we advies over de beste afkortzaag voor professioneel gebruik en de beste budget optie. Veel plezier bij het lezen!

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze beste beoordeelde afkortzagen

BESTE KOOP

Makita LS1018LN
Makita LS1018LN

PROFESSIONEEL

DeWalt DWS777-QS
DeWalt DWS777-QS

BUDGET

Metabo KS 216M
Metabo KS 216M


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Koop - Makita LS1018LN

Waarom we fan zijn:
Met het nieuwe geleidingssysteem, technische mogelijkheden en naukeurigheid is deze afkortzaag een geschikte keus voor elke klusser. 

Deze afkortzaag van Makita is een goede keus voor iedere klusser. Hij is wel wat zwaar, namelijk 20 kilo. Met de softstart kan je rustig beginnen met zagen terwijl je afkortzaag op gang komt. Met trekfunctie, lasergeleider en een dubbele aansluiting voor stofafzuiging is de Makita LS1018LN geschikt voor vele soorten klussen. Deze afkortzaag heeft een zaagdiepte van 90 millimeter en je kan kiezen voor tafelverbreding. Al met al een een sterk product binnen zijn klasse.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 260 mm
Vermogen: 1430 watt
Zaagdiepte (0°): 91 mm
Zaagdiepte (45°): 50 mm
Gewicht: 20 kg
Max. toeren: 4300

Video

Makita LS1018LN

Bekijk verschillende aanbieders

Beste afkortzaag - professional: DeWalt DWS777-QS

Waarom we fan zijn:
Of je nu planken, laminaat of kozijnen wilt zagen met deze afkortzaag, je krijgt de klus geklaard dakzij het hoge vermogen en toerental. Het lichte gewicht en de handgrepen maken het ook een ideaal apparaat voor de professional om mee te nemen. 

Deze DeWalt afkortzaag heeft een zeer hoog toerental, namelijk 6300 per minuut, waarmee zagen door hout, MDF of kunststoffen erg gemakkelijk gaat. De 24 units tanden en een zaagblad van 2 millimeter dik willen ook een aardig stukje meehelpen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, gezien deze zaag schappelijk geprijsd is in zijn categorie. De tafelverbreding is ook en prettige optie. De DeWalt DWS777-QS is een goede keus voor de professional.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 260 mm
Vermogen: 1800 watt
Zaagdiepte (0°): 60 mm
Zaagdiepte (45°): 48 mm
Gewicht: 17 kg
Max. toeren: 6300

Video

DeWalt DWS777-QS

Bekijk verschillende aanbieders

Beste afkortzaag - hobbyklusser: Bosch PCM 8S

Waarom we fan zijn:
Een goed instapmodel voor de hobbyklusser die op zoek is naar een betaalbaar en betrouwbare afkortzaag. Het model heeft een uitgebreide handleiding en het merk Bosch staat garant voor kwaliteit. 

Het merk Bosch kent natuurlijk iedereen. Het is een van de bekendste merken op de bouwmarkt.  De afkortzaag heeft een handige trekfunctie waarmee je met gemak door houtbalken heen kan zagen. Je hebt bij de Bosch PCM 8S geen overlast van zaagsel wat alle kanten op vliegt gezien je een stofzuiger of stofzak kan aansluiten voor stofafzuiging. Ook zit er een lasergeleider op de zaag, deze moet je alleen wel even zelf afstellen. Dit is niet zo heel moeilijk. Deze Bosch afkortzaag is heel licht van gewicht, namelijk 11 kilo, en ook compact. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 216 mm
Vermogen: 1200 watt
Zaagdiepte (0°): 65 mm
Zaagdiepte (45°): 40 mm
Gewicht: 11,4 kg
Max. toeren: 4800

Video

Bosch PCM 8S table

Bekijk verschillende aanbieders

Beste afkortzaag - allrounder: Metabo KGS 254M

Waarom we fan zijn:
De Metabo KGS 254M heeft zijn waarde al langere tijd bewezen en maakt met zijn vermogen en toerental veel soorten klussen mogelijk. Wat ons betreft de beste allrounder in zijn klasse.

Deze afkortzaag van Metabo heeft een vermogen van 1800 Watt en daarmee zal deze zaag zonder moeite door hout, MDF en hard hout zagen. De maximale zaagdiepte is 92 millimeter, hij kan dus ook door dikke balken en platen heen. De lasergeleider en aansluiting voor stofafzuiging maken het dat dit een goedkopere, maar zeker niet mindere afkortzaag is die geschikt is voor de af-en-toe klusser.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 254 mm
Vermogen: 1800 watt
Zaagdiepte (0°): 92 mm
Zaagdiepte (45°): 47 mm
Gewicht: 16,3 kg
Max. toeren: 5600

Video

Metabo KGS 254M

Bekijk verschillende aanbieders

Beste afkortzaag - budget: Metabo KS 216M

Waarom we fan zijn:
De Metabo KGS 216M is een budget afkortzaag, maar van goede kwaliteit geschikt voor diverse klussen.

Zoek je een afkortzaag die kwaliteit biedt maar ook goedkoop is, dan kun je het beste voor de Metabo KS 216 M Lasercut kiezen. Hij is gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen met zijn 9 kilo. Helaas zit er geen trekfunctie bij maar wel een lasergeleider en stofafzuiging zodat jij goed overzicht kan houden op je werkplek. Bij 90° is de maximale zaagdiepte 60 millimeter, diep genoeg om hout, MDF en hard hout te zagen. Het zaagblad is maar liefst 2,4 millimeter dik en heeft genoeg kracht om bijna iedere klus te klaren. Zo zie je maar dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Voor minder dan €130 kun jij deze afkortzaag al in huis hebben.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 216 mm
Vermogen: 1500 watt
Zaagdiepte (0°): 65 mm
Zaagdiepte (45°): 36 mm
Gewicht: 14 kg
Max. toeren: 5000

Video

Metabo KS 216M

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Beste Afkortzagen Per Merk

Compleet overzicht: Beste Zagen Per Type

Wat is de Afkortzaag Top 10 volgens anderen?

Welke afkortzaag kiezen?

Er zijn zoveel verschillende soorten afkortzagen dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Elk type afkortzaag heeft een eigen functie en de ene verstekzaag is beter geschikt voor het werk dan de andere. Het is dus belangrijk dat je precies weet wat je wilt hebben en wat het resultaat moet zijn voordat je een afkortzaag koopt. Let op zaken zoals het vermogen van de afkortzaag, de grootte en het type zaagbladen, of je een afkortzaag met of zonder onderstel wil, mogelijkheden tot stofafzuiging en wel of geen laser. Zie onze rubriek “Tips bij aanschaf van jouw afkortzaag” voor een uitgebreide uitleg per onderdeel waar je op moet letten.

Welke soorten afkortzagen zijn er?

Net zoals er verschillende soorten boren zijn, zijn er ook verschillende soorten afkortzagen. Er zijn twee verschillende soorten en er is een versie die allebei de soorten kan ondersteunen. Alle varianten hebben dezelfde functie maar worden net iets anders gebruikt waardoor je dus goed moet kijken met welke afkortzaag je nou te maken hebt voordat je er een koopt.

Afkortzaag met trekfunctie

We kennen allemaal wel de normale verstekzaag waar je simpelweg de hendel omlaag haalt en zaagt. Deze verstekzaag heeft een nieuwe ontwikkeling vergeleken met de standaard versie. Bij de afkortzaag met trekfunctie is het mogelijk om het zaagblad zowel horizontaal als verticaal te bewegen. De trekfunctie is dus ideaal als je grotere en bredere planken wilt zagen zoals balken of kunststof.

Afkortzaag met verstekfunctie

Dit is de verstekzaag die de meeste mensen kennen. Het zaagblad heeft alleen de mogelijkheid om in verticale richting te bewegen. Je kunt dus wel de zaag door het hout heen halen met de hand, maar als je bredere stukken hout wilt zagen wordt het uiteindelijk wel een probleem.

Afkortzaag met flipoverfunctie

Zoals de naam al doet vermoeden kan deze zaag een ‘flipover’ maken. Het tafelblad zal dan omdraaien waardoor je beide zagen gebruikt op hetzelfde zaagblad. Grote stukken, kleine stukken, het maakt allemaal niks uit voor deze zaag. Als je dus van plan bent om je afkortzaag voor verschillende soorten dingen te gebruiken dan is dit de beste optie.

Welk zaagblad moet ik kopen voor welk hout?

Wanneer je met zachte houtsoorten aan de slag gaat (zoals het hout van naaldbomen) dan kan je zowel een fijn als grover zaagblad gebruiken. Voor een gladder resultaat met minder beschadigingen en splinters kies je voor een fijnere vertanding. Wil je met name snel zagen, dan is en grover zaagblad aan te raden.

Wat kost een afkortzaag?

De prijzen van een afkortzaag kunnen enorm oplopen, zelfs tot boven de 1.000 euro. In onze top 5 varieert de prijs van 125 euro voor de beste budget keuze tot iets boven de 400 euro.

Tips bij aanschaf van jouw afkortzaag

Waar moet je op letten bij het kopen van een afkortzaag? Zie hieronder alle tips en informatie die je mee kan nemen in je overweging om de beste afkortzaag voor jou te kopen.

Het vermogen van een afkortzaag

Hoewel het misschien verleidelijk is om een afkortzaag te kopen die veel vermogen is, is dit niet het enige waar je op moet letten. Natuurlijk zegt het vermogen van de zaag wel iets over de kracht van de motor. De algemene regel is hoe hoger het vermogen van de zaag uitgedrukt in watt, hoe hoger de kracht. Maar een hoog vermogen betekent niet altijd dat je dieper zaagt dit is namelijk ook sterk afhankelijk van de grootte van het zaagblad.

De grootte en type zaagbladen

Bij een afkortzaag past er maar één vaste maat op. Je kunt natuurlijk wel in dikte en aantal tanden verschillen. Met een dikker zaagblad kun je logischerwijs door dikkere balken heen dan met een dunnere. Ook heeft het aantal tanden op het zaagblad invloed op hoe fijn de afwerking is. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Je hebt ook verschillende type zaagbladen voor bijvoorbeeld hout, metaal of kunststof. Deze zaagbladen zijn specifiek voor dat materiaal, daar kun je het beste niet van afwijken.

Afkortzaag met onderstel

Een afkortzaag met onderstel is in principe niks meer dan een onderstel wat aan je afkortzaag vast zit. Hierdoor kun je op perfecte hoogte werken zonder je rug te moeten buigen en aan het eind van de dag last te hebben van stijfheid. Het onderstel geeft ook een stabiele ondergrond wat weer een stukje veiligheid brengt.

Afkortzaag met stofafzuiging

Als jouw afkortzaag uitgerust is met stofafzuiging dan betekent dit dat je schoon en nauwkeurig kunt werken. Je kunt een stofzuiger aansluiten op deze afkortzaag waardoor alle stofresten gelijk afgevoerd worden en niet door heel je huis of tuin waaien. Scheelt ook gelijk een hoop schoonmaak moeite wanneer je klaar bent.

Afkortzaag met laser

Onze ogen kunnen veel voor ons betekenen, maar als het op meten aankomt zijn ze niet altijd zo nauwkeurig als we zouden willen. Natuurlijk kan je er altijd een meetlat bij pakken en een lijn trekken met een pen, maar je kunt ook een afkortzaag met laser aanschaffen. Door de laser weet je precies waar je moet zagen en zal jouw hout of kunststof nooit scheef zijn.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste afkortzaag?

De beste afkortzaag verschilt per persoon en er is niet voor iedereen hetzelfde antwoord te geven. Daarom vind je dan ook bij ons de beste afkortzaag voor jou in een paar klikken. Afhankelijk van jouw wensen en eisen vind je bij ons altijd een afkortzaag die bij je past!

Welke afkortzaag kopen?

Je wilt de afkortzaag die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten afkortzagen, het vermogen en de grootte en type zaagbladen. Wij geven je hier uitgebreid uitleg over.

Waar een afkortzaag kopen?

Je kan op verschillende manieren aan een nieuwe afkortzaag komen, zoals bij de bouwmarkt of online via gereedschap bedrijven. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Welk zaagblad heb ik nodig?

Dat hangt helemaal van het type klus af! In het algemeen; hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Let ook op de dikte van het zaagblad; met dikkere zaagbladen kom je makkelijker door dikkere balken heen.

Hoe wij Afkortzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende afkortzagen onderzocht, meer dan 27 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste afkortzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.6 / 5. Aantal stemmen 235

Geraadpleegde bronnen