Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 Beste Afkortzagen van 2022

Table of Contents

Op zoek naar de beste afkortzaag van 2022? Het team van gereedschap-expert.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste afkortzagen die op dit moment verkrijgbaar zijn. We hebben daarbij gelet op belangrijke facetten zoals de maximale zaagdiepte en breedte, het diameter van het zaagblad en of de afkortzagen een trekfunctie hebben. Ook geven we advies over de beste afkortzaag voor professioneel gebruik en de beste budget optie. Veel plezier bij het lezen!

Lees ook deze artikelen binnen de categorie zaagmachines:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze top 5 afkortzagen

BESTE KOOP

Makita LS1018LN
Makita LS1018LN

PROFESSIONAL

DeWalt DWS777-QS
DeWalt DWS777-QS

BUDGET

Metabo KS 216M

ALLROUNDER

Metabo KGS 254M

HOBBYKLUSSER

Bosch PCM 8S
Bosch PCM 8S table

Beste afkortzaag - onze keuze: Makita LS1018LN

Waarom we fan zijn:

De makita LS1018LN is een erg sterke performer in zijn categorie. Met het nieuwe geleidingssysteem, technische mogelijkheden en naukeurigheid is deze afkortzaag een geschikte keus voor elke klusser. 

Deze afkortzaag van Makita valt heel erg op door zijn felle, maar rustgevende kleur. Hij is wat zwaar, namelijk 20 kilo, maar dan heb je ook een degelijk apparaat in huis. Met de softstart begin jij rustig met zagen terwijl je afkortzaag op gang komt. Met trekfunctie, lasergeleider en een dubbele aansluiting voor stofafzuiging is dit een afkortzaag die geschikt is voor vele soorten klussen. De kabel is 2,5 meter lang en geeft je dus genoeg ruimte om te gaan en staan waar je wilt. De kers op de taart is de zaagdiepte van 90 millimeter en dan kan je ook nog kiezen voor tafelverbreding. Al met al een een sterk product binnen zijn klasse.

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: afkortzaag
Productnaam: LS1018LN
Diameter zaagblad: 260MM
Vermogen: 1.430 Watt
Zaagdiepte (0°): 91mm
Zaagdiepte (45°): 50mm
Gewicht: 20kg
Max. toeren: 4.300

Beste afkortzaag - professional: DeWalt DWS777-QS

Waarom we fan zijn:

Of je nu planken, laminaat of kozijnen wilt zagen met deze krachtpatser, je krijgt de klus geklaart dakzij het vermogen en hoge toerental. Het lichte gewicht en de handgrepen maken het ook een ideaal apparaat voor de professional om mee te nemen. 

Deze DeWalt afkortzaag heeft een zeer hoog toerental, namelijk 6300 per minuut, waarmee zagen door hout, MDF of kunststoffen erg gemakkelijk gaat. De 24 units tanden en een zaagblad van 2 millimeter dik willen ook een aardig stukje meehelpen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, gezien deze zaag schappelijk geprijsd is in zijn categorie. De tafelverbreding is natuurlijk ook niet te missen wanneer je lekker aan het werk bent. Als je tot nu toe alleen met B-merken hebt gezaagd dan zal er een wereld voor je opengaan.

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: afkortzaag
Productnaam: DWS-777QS
Diameter zaagblad: 260MM
Vermogen: 1.800 Watt
Zaagdiepte (0°): 60mm
Zaagdiepte (45°): 48mm
Gewicht: 17kg
Max. toeren: 6.300

Beste afkortzaag - hobbyklusser: Bosch PCM 8S

Waarom we fan zijn:

Een uitstekend instapmodel voor de hobbyklusser die op zoek is naar een betaalbaar en betrouwbare afkortzaag. Het model heeft een uitgebreide handleiding en het merk Bosch staat garant voor kwaliteit. 

Het merk Bosch kent natuurlijk iedereen. Het is een van de bekendste merken op de bouwmarkt. Het is dan ook niet voor niks dat hun afkortzaag op dit lijstje staat. Met de trekfunctie waar we het eerder over hadden kan jij met gemak door houtbalken heen zagen. Je hebt bij deze afkortzaag geen overlast van zaagsel wat alle kanten op vliegt gezien je een stofzuiger of stofzak kan aansluiten voor stofafzuiging. Ook zit er een lasergeleider op de zaag, deze moet je alleen wel even zelf afstellen. Dit is niet zo heel moeilijk. Deze Bosch afkortzaag is heel licht van gewicht, namelijk 11 kilo, en ook compact.Ook ideaal dus als je de afkortzaag meeneemt onderweg.  

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: afkortzaag
Productnaam: PCM 8S
Diameter zaagblad: 216MM
Vermogen: 1.200 Watt
Zaagdiepte (0°): 65mm
Zaagdiepte (45°): 40mm
Gewicht: 11,4kg
Max. toeren: 4.800

Beste afkortzaag - allrounder: Metabo KGS 254M

Waarom we fan zijn:

De Metabo KGS 254M heeft zijn waarde al langere tijd bewezen en maakt met zijn vermogen en toerental veel soorten klussen mogelijk. Wat ons betreft de beste allrounder in zijn klasse.

Deze afkortzaag van Metabo heeft een uitstekend vermogen van 1800 Watt en daarmee zal deze zaag zonder al te veel moeite door hout, MDF en hard hout zagen. De maximale zaagdiepte is 92 millimeter, over dikke balken en platen hoef je je dus echt geen zorgen te maken. De lasergeleider en aansluiting voor stofafzuiging maken het dat dit een goedkopere, maar zeker niet teleurstellende afkortzaag is die je zeker weten in huis wilt hebben, zelfs als je niet vaak klust.

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: afkortzaag
Productnaam: KGS 254M
Diameter zaagblad: 254MM
Vermogen: 1.800 Watt
Zaagdiepte (0°): 92mm
Zaagdiepte (45°): 47mm
Gewicht: 16,3kg
Max. toeren: 4.500

Beste afkortzaag - budget: Metabo KS 216M

Waarom we fan zijn:

De Metabo KGS 254M heeft zijn waarde al langere tijd bewezen en maakt met zijn vermogen en toerental veel soorten klussen mogelijk. Wat ons betreft de beste allrounder in zijn klasse.

Zoek je een afkortzaag die kwaliteit biedt maar ook goedkoop is, dan kun je het beste voor de Metabo KS 216 M Lasercut kiezen. Hij is gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen met zijn 9 kilo. Helaas zit er geen trekfunctie bij maar wel een lasergeleider en stofafzuiging zodat jij goed overzicht kan houden op je werkplek. Bij 90° is de maximale zaagdiepte 60 millimeter, diep genoeg om hout, MDF en hard hout te zagen. Het zaagblad is maar liefst 2,4 millimeter dik en heeft genoeg kracht om jouw volgende klus te klaren. Zo zie je maar dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Voor minder dan €130 kun jij deze afkortzaag al in huis hebben.

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: afkortzaag
Productnaam: KS 216M
Diameter zaagblad: 216MM
Vermogen: 1.500 Watt
Zaagdiepte (0°): 65mm
Zaagdiepte (45°): 36mm
Gewicht: 14kg
Max. toeren: 5.000

Koopgids

Net zoals er verschillende soorten boren zijn, zijn er ook verschillende soorten afkortzagen. Er zijn twee verschillende soorten en er is een versie die allebei de soorten kan ondersteunen. Alle varianten hebben dezelfde functie maar worden net iets anders gebruikt waardoor je dus goed moet kijken met welke afkortzaag je nou te maken hebt voordat je er een koopt.

Afkortzaag met trekfunctie

We kennen allemaal wel de normale verstekzaag waar je simpelweg de hendel omlaag haalt en zaagt. Deze verstekzaag heeft een nieuwe ontwikkeling vergeleken met de standaard versie. Bij de afkortzaag met trekfunctie is het mogelijk om het zaagblad zowel horizontaal als verticaal te bewegen. De trekfunctie is dus ideaal als je grotere en bredere planken wilt zagen zoals balken of kunststof.

Afkortzaag met verstekfunctie

Dit is de verstekzaag die de meeste mensen kennen. Het zaagblad heeft alleen de mogelijkheid om in verticale richting te bewegen. Je kunt dus wel de zaag door het hout heen halen met de hand, maar als je bredere stukken hout wilt zagen wordt het uiteindelijk wel een probleem.

Afkortzaag met flipoverfunctie

Zoals de naam al doet vermoeden kan deze zaag een ‘flipover’ maken. Het tafelblad zal dan omdraaien waardoor je beide zagen gebruikt op hetzelfde zaagblad. Grote stukken, kleine stukken, het maakt allemaal niks uit voor deze zaag. Als je dus van plan bent om je afkortzaag voor verschillende soorten dingen te gebruiken dan is dit de beste optie.

Welke afkortzaag kiezen?

Er zijn zoveel verschillende soorten afkortzagen dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Elk type afkortzaag heeft een eigen functie en de ene verstekzaag is beter geschikt voor het werk dan de andere. Het is dus belangrijk dat je precies weet wat je wilt hebben en wat het resultaat moet zijn voordat je een afkortzaag koopt. Dus wat zijn dan de verschillende keuzes die je hebt en waar moet je precies op letten?

Het vermogen van een afkortzaag

Hoewel het misschien verleidelijk is om een afkortzaag te kopen die veel vermogen is, is dit niet het enige waar je op moet letten. Natuurlijk zegt het vermogen van de zaag wel iets over de kracht van de motor. De algemene regel is hoe hoger het vermogen van de zaag uitgedrukt in watt, hoe hoger de kracht. Maar een hoog vermogen betekent niet altijd dat je dieper zaagt dit is namelijk ook sterk afhankelijk van de grootte van het zaagblad.

De grootte en type zaagbladen

Bij een afkortzaag past er maar één vaste maat op. Je kunt natuurlijk wel in dikte en aantal tanden verschillen. Met een dikker zaagblad kun je logischerwijs door dikkere balken heen dan met een dunnere. Ook heeft het aantal tanden op het zaagblad invloed op hoe fijn de afwerking is. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Je hebt ook verschillende type zaagbladen voor bijvoorbeeld hout, metaal of kunststof. Deze zaagbladen zijn specifiek voor dat materiaal, daar kun je het beste niet van afwijken.

Afkortzaag met onderstel

Een afkortzaag met onderstel is in principe niks meer dan een onderstel wat aan je afkortzaag vast zit. Hierdoor kun je op perfecte hoogte werken zonder je rug te moeten buigen en aan het eind van de dag last te hebben van stijfheid. Het onderstel geeft ook een stabiele ondergrond wat weer een stukje veiligheid brengt.

Afkortzaag met stofafzuiging

Als jouw afkortzaag uitgerust is met stofafzuiging dan betekent dit dat je schoon en nauwkeurig kunt werken. Je kunt een stofzuiger aansluiten op deze afkortzaag waardoor alle stofresten gelijk afgevoerd worden en niet door heel je huis of tuin waaien. Scheelt ook gelijk een hoop schoonmaak moeite wanneer je klaar bent.

Afkortzaag met laser

Onze ogen kunnen veel voor ons betekenen, maar als het op meten aankomt zijn ze niet altijd zo nauwkeurig als we zouden willen. Natuurlijk kan je er altijd een meetlat bij pakken en een lijn trekken met een pen, maar je kunt ook een afkortzaag met laser aanschaffen. Door de laser weet je precies waar je moet zagen en zal jouw hout of kunststof nooit scheef zijn.

Veel gestelde vragen

De beste afkortzaag verschilt per persoon en er is niet voor iedereen hetzelfde antwoord te geven. Daarom vind je dan ook bij ons de beste afkortzaag voor jou in een paar klikken. Afhankelijk van jouw wensen en eisen vind je bij ons altijd een afkortzaag die bij je past!

Je wilt de afkortzaag die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten afkortzagen, het vermogen en de grootte en type zaagbladen. Wij geven je hier uitgebreid uitleg over.

Je kan op verschillende manieren aan een nieuwe afkortzaag komen, zoals bij de bouwmarkt of online via gereedschap bedrijven. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Dat hangt helemaal van het type klus af! In het algemeen; hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Let ook op de dikte van het zaagblad; met dikkere zaagbladen kom je makkelijker door dikkere balken heen.

Geraadpleegde bronnen