Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Beste Afkortzaag – welke nu kopen? (2021)

De fanatieke klussers onder ons zullen hem al kennen: de afkortzaag. Ook wel bekend als de verstekzaag. Het is een handig, compact hulpmiddel om mee te zagen. In principe is het een compacte zaagtafel, maar een stuk kleiner en daarom ook makkelijker te verplaatsen. Waar bij een zaagtafel het zaagblad in de tafel is gemonteerd is het bij de afkortzaag boven het te zagen materiaal gemonteerd. Je hebt dus altijd een goed overzicht van waar je precies gaat zagen. Het zagen in een hoek of verstek wordt een eitje met de afkortzaag. Ideaal voor de klusser die van precisie houdt en altijd druk in de weer is. Natuurlijk is er zoals bij elk ander stuk gereedschap wel verschillen in de soorten afkortzagen. Wij hebben de tijd genomen om een paar van de beste afkortzagen voor jou te vergelijken. Dan hoef jij dat in ieder geval niet meer te doen waardoor je meer tijd over hebt om lekker bezig te zijn.

Lees ook deze artikelen binnen de categorie zaagmachines:

Geen tijd om te lezen? Bekijk in de tabel onze conclusie!

AFBEELDING PRODUCT ONS ADVIES LINK

Makita LS1018LN

Makita LS1018LN
BESTE KOOP!

DeWalt DWS777-QS

DeWalt DWS777-QS
VOOR DE PROFESSIONAL

Metabo KS 216 M
WAARDE VOOR JE GELD

Top 10 - Beste Afkortzaag in 2021

Hierboven heb je de stappen kunnen vinden die je kunt nalopen om een goede afkortzaag te vinden. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan op zoek te gaan naar een goede boor. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jouw namelijk zien welke afkortzagen er in de top 10 staan voor het jaar 2021.

10. Powerplus POWX07559S

Deze afkortzaag van Powerplus valt onder de categorie afkortzagen met trekfunctie waardoor jij dus uitstekend in verstek kunt zagen. Met de lasergeleider zal jij altijd nauwkeurig kunnen zagen. Hij heeft een vermogen van 1700 watt en heeft een toerental van 5000 per minuut. De zaagkop kun je naar allebei de kanten kantelen waardoor je jouw werkbank niet steeds hoeft om te draaien om in verstek te zagen. De diameter van het zaagblad heeft een diameter van 210 millimeter, 2 millimeter dik en je kan tot 240 millimeter breed stevig vastklemmen op je werkoppervlak. Hij kan door maximaal 32 millimeter diepte zagen als hij ingesteld staat op 45°. Als hij ingesteld staat op 90° is de zaagdiepte tot 60 millimeter. Deze afkortzaag wordt standaard geleverd zonder onderstel.

Powerplus POWX07559S

9. Einhell TE-SM 2534

Dit model valt gelijk op door zijn fel rode kleur. Maar behalve zijn mooie kleur heeft hij ook aantrekkelijke specificaties. Zo heeft deze afkortzaag bijvoorbeeld een softstart functie waardoor jouw zaag rustig op gang komt in plaats van gelijk op volle toeren te draaien zodat jij gecontroleerd te werk kunt gaan. De verstekzaag heeft een aansluiting voor stofafzuiging waardoor jij metde stofzuiger netjes kunt werken. De maximale zaagdiepte bij 90° gaat tot wel 90 millimeter en is dus een uitstekende keus voor de grotere klussen. Specificaties zoals deze vind je niet veel in zijn prijsklasse. Voor de hobby klusser is dit zeker een aanrader!

Einhell TE-SM 2534

8. Powerplus POWX07573T

Nummer acht in onze lijst is nog een pareltje van Powerplus. Ook deze afkortzaag heeft een trekfunctie, lasergeleider en een aansluiting voor stofafzuiging. Hij draait op maar liefst 4200 toeren per minuut en heeft een groot vermogen van 2000 watt. Ook deze afkortzaag heeft een maximale zaagdiepte van 90 millimeter bij een hoek van 90°. Dit model van de Powerplus wordt wél geleverd met een onderstel, maar wel zonder wielen. Desalniettemin zorgt dat er nog steeds voor dat jij met gemak kunt zagen en je aan het eind van de dag niet met een gebroken rug naar bed hoeft te gaan. Handig, schoon en ergonomisch dus, perfect toch?

7. Scheppach HM80LXU

Ondanks zijn korte snoer van één meter doet deze afkortzaag het nog steeds goed voor de hobby klusser. Dankzij de trekfunctie zaag jij ook de grote stukken met gemak door. De combinatie van een stofafzuiging en een lasergeleider zorgt ervoor dat jij netjes en precies te werk kan gaan. Of het nou hardhout of kunststof is, dit model van Scheppach doet wat het belooft. Hij kan niet zo diep zagen als de andere zagen die we tot nu toe op de lijst hebben staan – Bij 90° is de maximale zaagdiepte 58 millimeter – maar hij is uiterst geschikt voor de klusser die zo nu en dan een afkortzaag nodig heeft voor bijvoorbeeld planken.

Scheppach HM80LXU

6. Makita LS0815FL

Makita is een merk wat bij veel klussers al bekend staat als kwaliteit. Het is dan ook geen verassing dat deze afkortzaag van Makita ook boordevol kwaliteit zit. Zodra je de afkortzaag aan doet start hij rustig op met de softstart om uiteindelijk op 5000 toeren per minuut te draaien. De zaagkop is naar beide kanten te kantelen dus is ook prima te gebruiken om verstek mee te zagen. De trekfunctie zorgt ervoor dat je bij 90° tot wel 65 millimeter kan zagen met een lasergeleider om je werk zo precies mogelijk te maken. De stofafzuiging is optimaal om je werkplek schoon te houden zodat je laser goed kunt zien. Als klap op de vuurpijl is een tafelverbreding ook mogelijk voor die keren dat je het grof aan moet pakken. Deze afkortzaag van Makita is geschikt voor de hobby klusser maar is ook uitermate geschikt voor de professionals onder ons.

Makita LS0815FL

5. DeWalt DW743N

Deze afkortzaag van DeWalt is niet zomaar een afkortzaag. Dit is zo’n flipover zaag waar we het eerder over gehad hebben. Hij is ook te gebruiken als tafelzaag. Hij heeft een uitstekend vermogen van maar liefst 2000 watt en draait op 2850 toeren per minuut. Ondanks zijn grote vermogen is hij fluisterstil wat zeer fijn is tijdens het werken voor zowel jou als de mensen om je heen. Er is een aansluiting voor stofafzuiging beschikbaar middels een stofzuiger, rommel hoeft er dus ook niet te zijn. Het lijkt wel te goed om waar te zijn maar het is de werkelijkheid. Een onderstel wordt er ook bijgeleverd zodat je ergonomisch te werk kan gaan.

4. Einhell TC-SM 2531 U

We ontkomen er niet aan, er staat alweer een Einhell in de lijst. Het blijft toch een goed merk. Hij is wel een van de zwaardere modellen met zijn 22 kilo, maar met 1800 watt doet hij prima zijn werk. De afkortzaag is geschikt voor hout, MDF en hard hout. Bij 90° is de maximale zaagdiepte 75 millimeter, je kunt er dus flink dikke balken mee zagen. Voor het gemak wordt het onderstel ook meegeleverd, deze is 70cm hoog wat erg fijn is om mee te werken. Het zaagblad is 2,8 millimeter dik dus je gaat met gemak door dikke platen heen. Met de lasergeleider kun je precieze lijnen zagen en de stofafzuiging zorgt voor een overzichtelijke werkplek. Al met al een hele fijne afkortzaag.

Einhell TC-SM 2531 U

3. Bosch PCM 8 S

Het merk Bosch kent zelfs de schoonmaker nog. Het is een van de bekendste merken op de bouwmarkt. Het is dan ook niet voor niks dat hun afkortzaag op dit lijstje staat. Met de trekfunctie waar we het eerder over hadden kan jij met gemak door houtbalken heen zagen. Je hebt bij deze afkortzaag geen overlast van zaagsel wat alle kanten op vliegt gezien je een stofzuiger of stofzak kan aansluiten voor stofafzuiging. Ook zit er een lasergeleider op de zaag, deze moet je alleen wel even zelf afstellen. Dit is niet zo heel moeilijk. Deze Bosch afkortzaag is heel licht van gewicht, namelijk 11 kilo, je kan hem dus makkelijk verplaatsen of meenemen voor als je schoonmoeder een fanatieke klusser nodig heeft bijvoorbeeld.

2. Metabo KGS 254 M

Deze afkortzaag van Metabo is ook zeker niet te missen in onze top 10. De kleuren zijn eigen van Metabo en zijn terug te vinden in al hun gereedschappen. Met een uitstekend vermogen van 1800 watt zal deze zaag zonder al te veel moeite door hout, MDF en hard hout zagen. De maximale zaagdiepte is 92 millimeter, over dikke balken en platen hoef je je dus echt geen zorgen te maken. De lasergeleider en aansluiting voor stofafzuiging maken het dat dit een goedkopere, maar zeker niet teleurstellende afkortzaag is die je zeker weten in huis wilt hebben, zelfs als je niet vaak klust.

1. Makita LS1018LN

Deze afkortzaag van Makita valt heel erg op door zijn felle, maar rustgevende kleur. Hij is wat zwaar, namelijk 20 kilo, maar dan heb je ook een degelijk apparaat in huis. Met de softstart begin jij rustig met zagen terwijl je afkortzaag op gang komt. Met trekfunctie, lasergeleider en een aansluiting voor stofafzuiging is dit een afkortzaag die je absoluut niet mag missen in je verzameling. De kabel is 2,5 meter lang en geeft je dus genoeg ruimte om te gaan en staan waar je wilt. De kers op de taart is de zaagdiepte van 90 millimeter en dan kan je ook nog kiezen voor tafelverbreding. Perfect voor de echte professionals.

Makita LS1018LN

Als professional zijnde wil je natuurlijk alleen de beste afkortzaag voor jouw beroep. Dan wil je uiteraard alleen maar de afkortzaag van DeWalt DWS777-QS. Met een ongelooflijk hoog toerental, 6300 per minuut, zaag jij moeiteloos door hout, MDF of kunststoffen heen. De 24 units tanden en een zaagblad van 2 millimeter dik willen ook een aardig stukje meehelpen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, deze zaag is vrij goedkoop voor de kwaliteit die hij kan bieden. De tafelverbreding is natuurlijk ook niet te missen wanneer je lekker aan het werk bent. Als je tot nu toe alleen met B-merken hebt gezaagd dan zal er een wereld voor je opengaan.

DeWalt DWS777-QS

Beste goedkope afkortzaag

Zoek je een afkortzaag die kwaliteit biedt maar ook goedkoop is, dan kun je het beste voor de Metabo KS 216 M Lasercut kiezen. Hij is gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen met zijn 9 kilo. Helaas zit er geen trekfunctie bij maar wel een lasergeleider en stofafzuiging zodat jij goed overzicht kan houden op je werkplek. Bij 90° is de maximale zaagdiepte 60 millimeter, diep genoeg om hout, MDF en hard hout te zagen. Het zaagblad is maar liefst 2,4 millimeter dik en heeft genoeg kracht om jouw volgende klus te klaren. Zo zie je maar dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Voor minder dan €130 kun jij deze afkortzaag al in huis hebben.

Soorten afkortzagen

Net zoals er verschillende soorten boren zijn, zijn er ook verschillende soorten afkortzagen. Er zijn twee verschillende soorten en er is een versie die allebei de soorten kan ondersteunen. Alle varianten hebben dezelfde functie maar worden net iets anders gebruikt waardoor je dus goed moet kijken met welke afkortzaag je nou te maken hebt voordat je er een koopt.

Afkortzaag met trekfunctie

We kennen allemaal wel de normale verstekzaag waar je simpelweg de hendel omlaag haalt en zaagt. Deze verstekzaag heeft een nieuwe ontwikkeling vergeleken met de standaard versie. Bij de afkortzaag met trekfunctie is het mogelijk om het zaagblad zowel horizontaal als verticaal te bewegen. De trekfunctie is dus ideaal als je grotere en bredere planken wilt zagen zoals balken of kunststof.

Afkortzaag met verstekfunctie

Dit is de verstekzaag die de meeste mensen kennen. Het zaagblad heeft alleen de mogelijkheid om in verticale richting te bewegen. Je kunt dus wel de zaag door het hout heen halen met de hand, maar als je bredere stukken hout wilt zagen wordt het uiteindelijk wel een probleem.

Afkortzaag met flipoverfunctie

Zoals de naam al doet vermoeden kan deze zaag een ‘flipover’ maken. Het tafelblad zal dan omdraaien waardoor je beide zagen gebruikt op hetzelfde zaagblad. Grote stukken, kleine stukken, het maakt allemaal niks uit voor deze zaag. Als je dus van plan bent om je afkortzaag voor verschillende soorten dingen te gebruiken dan is dit de beste optie.

Welke afkortzaag kiezen?

Er zijn zoveel verschillende soorten afkortzagen dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Elk type afkortzaag heeft een eigen functie en de ene verstekzaag is beter geschikt voor het werk dan de andere. Het is dus belangrijk dat je precies weet wat je wilt hebben en wat het resultaat moet zijn voordat je een afkortzaag koopt. Dus wat zijn dan de verschillende keuzes die je hebt en waar moet je precies op letten?

Het vermogen van een afkortzaag

Hoewel het misschien verleidelijk is om een afkortzaag te kopen die veel vermogen is, is dit niet het enige waar je op moet letten. Natuurlijk zegt het vermogen van de zaag wel iets over de kracht van de motor. De algemene regel is hoe hoger het vermogen van de zaag uitgedrukt in watt, hoe hoger de kracht. Maar een hoog vermogen betekent niet altijd dat je dieper zaagt dit is namelijk ook sterk afhankelijk van de grootte van het zaagblad.

De grootte en type zaagbladen

Bij een afkortzaag past er maar één vaste maat op. Je kunt natuurlijk wel in dikte en aantal tanden verschillen. Met een dikker zaagblad kun je logischerwijs door dikkere balken heen dan met een dunnere. Ook heeft het aantal tanden op het zaagblad invloed op hoe fijn de afwerking is. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Je hebt ook verschillende type zaagbladen voor bijvoorbeeld hout, metaal of kunststof. Deze zaagbladen zijn specifiek voor dat materiaal, daar kun je het beste niet van afwijken.

Afkortzaag met onderstel

Een afkortzaag met onderstel is in principe niks meer dan een onderstel wat aan je afkortzaag vast zit. Hierdoor kun je op perfecte hoogte werken zonder je rug te moeten buigen en aan het eind van de dag last te hebben van stijfheid. Het onderstel geeft ook een stabiele ondergrond wat weer een stukje veiligheid brengt.

Afkortzaag met stofafzuiging

Als jouw afkortzaag uitgerust is met stofafzuiging dan betekent dit dat je schoon en nauwkeurig kunt werken. Je kunt een stofzuiger aansluiten op deze afkortzaag waardoor alle stofresten gelijk afgevoerd worden en niet door heel je huis of tuin waaien. Scheelt ook gelijk een hoop schoonmaak moeite wanneer je klaar bent.

Afkortzaag met laser

Onze ogen kunnen veel voor ons betekenen, maar als het op meten aankomt zijn ze niet altijd zo nauwkeurig als we zouden willen. Natuurlijk kan je er altijd een meetlat bij pakken en een lijn trekken met een pen, maar je kunt ook een afkortzaag met laser aanschaffen. Door de laser weet je precies waar je moet zagen en zal jouw hout of kunststof nooit scheef zijn.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste afkortzaag?

De beste afkortzaag verschilt per persoon en er is niet voor iedereen hetzelfde antwoord te geven. Daarom vind je dan ook bij ons de beste afkortzaag voor jou in een paar klikken. Afhankelijk van jouw wensen en eisen vind je bij ons altijd een afkortzaag die bij je past!

Welke afkortzaag kopen?

Je wilt de afkortzaag die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten afkortzagen, het vermogen en de grootte en type zaagbladen. Wij geven je hier uitgebreid uitleg over.

Waar een afkortzaag kopen?

Je kan op verschillende manieren aan een nieuwe afkortzaag komen, zoals bij de bouwmarkt of online via gereedschap bedrijven. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Welk zaagblad heb ik nodig?

Dat hangt helemaal van het type klus af! In het algemeen; hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking. Let ook op de dikte van het zaagblad; met dikkere zaagbladen kom je makkelijker door dikkere balken heen.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email