Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Lasapparaat? Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

Een lasapparaat is niet het meest toegankelijke stuk gereedschap voor de hobbyklusser. Er zijn verschillende soorten lasapparaten en ook verschillende soorten lastechnieken. 

In dit artikel hebben we alle informatie over de verschillende technieken en lasapparaten uiteengezet. Lees verder door voor onze top 5 en de meest gestelde vragen van andere (beginnende) lassers. 

Verschillende soorten lasapparaten

Niet ieder lasapparaat is geschikt voor elke klus. Er zijn bepaalde lasapparaten die gebruikt worden voor verschillende technieken. Bij het kopen van deze lasapparaten zijn er daarom een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. 

Doe heel goed onderzoek voordat je een lasapparaat koopt

Het is altijd goed om voordat je gereedschap gaat kopen onderzoek te doen, maar als je een lasapparaat gaat kopen is het cruciaal. Voordat je naar eigenschappen van lasapparaten gaat kijken, moet je eerst bepalen welke lastechniek je nodig hebt voor jouw project. Kijk ook even op deze pagina van Coolblue, waar de verschillende lastechnieken worden uitgelegd.

Lastechnieken

Er zijn drie verschillende lastechnieken:

  • Elektrode lassen
  • TIG lassen
  • MIG/MAG lassen

Elektrode lassen

Elektrode lassen, ook wel Manual Metal Arc (MMA) is lassen met een afsmeltende elektrode. De elektrode smelt en wordt toevoegmateriaal. Er ontstaat een slak die je moet verwijderen wanneer deze is afgekoeld.  Je kan deze techniek gebruiken voor alle soorten RVS en staal. Elektrode lassen is niet geschikt voor aluminium.

Elektrode lassen doe je wanneer je korte lasverbindingen maakt. De anatomie van een elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en de mantel. 

Het fijne aan deze lastechniek is dat het goedkoop is en je er ook buiten mee kan lassen. Het nadeel is dat het groffe en langzame manier van lassen is.

elektrode lassen - informatie voor het beste lasapparaat

TIG lassen

TIG staat voor Tungsten Inert Gas (Wolfraam edelgas). Wolfraam is het materiaal van de elektrode die je tijdens TIG lassen gebruikt en edelgas is het soort gas is wat je hiervoor gebruikt.

De ontsteking is in principe hetzelfde als bij elektrode lassen: je strijkt de elektrode over het werkstuk heen. Bij deze lastechniek heb je ook een lasstaaf nodig. Dit gebruik je om de lasverbinding te maken. Voor TIG lassen moet je een stabiele hand hebben.

TIG lassen geeft een kwalitatief hoogstaande afwerking en spat niet. Ook is TIG lassen een schoon proces, omdat er nauwelijks lasrook vrij komt. Met deze techniek kan je vrijwel alle smeltbare stoffen lassen. 

Het nadeel van TIG lassen is dat het een langzaam proces is en daardoor niet voor iedere klus geschikt. Ook is het vanwege het gebruik van edelgassen een erg dure lastechniek.

TIG lassen - informatie voor het beste lasapparaat

MIG/MAG lassen

MIG/MAG (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) lassen is een specifieke lastechniek. Ondanks dat MIG en MAG met ander gas werken wordt MIG/MAG lassen als één lastechniek gezien. MIG/MAG lassen is veelzijdig en snel, waardoor dit de meest gebruikte lastechniek is. 

MIG/MAG lassen valt onder de categorie elektrisch booglassen, omdat er tijdens het lassen tussen het werkstuk en de lasdraad een plasmaboog wordt gevormd. De lasdraad dient als elektrode, maar smelt snel af waardoor het daarna dient als toevoegmateriaal. 

Het is een goedkope lasmethode en geeft mooie resultaten. Het nadeel van MIG/MAG lassen is dat er veel spatten ontstaan.

MIGMAG lassen - informatie voor het beste lasapparaat

Waar je nog meer op moet letten

Als je weet welke lastechniek het meest geschikt is voor jouw project, is het verstandig om daarna onderzoek te doen naar:

  • Amperage
  • Inschakelduur
  • Pulse functie
  • Synergic functie

Amperage

Het amperage is het vermogen van het lasapparaat. Voor elke millimeter staal is 40 ampère nodig. Voor het lassen van 5 millimeter staal heb je dus een amperage van 200 nodig. Bedenk vooraf hoeveel amperage je minimaal nodig hebt voor jouw klus. 

Inschakelduur

Het lasapparaat schakelt zichzelf even uit als een bepaalde temperatuur wordt bereikt om oververhitting te voorkomen. Dit heet de inschakelduur. Je kunt aan de inschakelduur zien hoe intensief het lasapparaat gebruikt kan worden.

Een inschakelduur van bijvoorbeeld 60% betekent dat je 6 minuten achter elkaar kan lassen voordat het apparaat zichzelf uitschakelt. Bedenkt dus vooraf goed welke inschakelduur voor jou en jouw project het beste werkt.

Pulse functie

TIG en MIG/MAG apparaten hebben meestal een pulse functie. Hiermee kan het lasapparaat pulseren tussen basisstroom en piekstroom, wat je nodig hebt voor het lassen van aluminium of dunwandig RVS. Met deze techniek wordt er minder warmte ingebracht, wat er voor zorgt dat het te lassen materiaal niet vervormt.

Er zijn ook lasapparaten met een dubbele pulse functie. Hierbij wordt ook een deel van het toevoegmateriaal aangeleverd, waardoor je net afgewerkte lassen maakt.

Synergic functie

Synergic lassen is automatisch MIG/MAG lassen en is een hulptool voor jou als lasser. Heeft een lasapparaat een synergic functie, dan hoef je zelf alleen de dikte van je lasmateriaal in te voeren. Het apparaat stelt verder alle overig instellingen in zoals het amperage en voltage. 

Met synergic lassen kan je ook lasprogramma’s opslaan, zodat je voor dezelfde klussen altijd dezelfde instellingen kan gebruiken.  Lassen met een synergic functie is daarom gebruiksvriendelijk en snel. 

Koopadvies en informatie over het lasapparaat

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

HBM 200MAX TIG Smart
HBM 200MAX TIG Smart

PROFESSIONEEL

Güde MIG 1726 W​
Güde MIG 1726 W MIG

BUDGET

Powerplus POWX480
Powerplus POWX480


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Lasapparaat 2023 - Top 5

5. Welbach MIG / MAG-lasapparaat - 200 A

Waarom we fan zijn:
Veelzijdig en mooie kwaliteit lasapparaat.

We beginnen de top 5 met de Welbach MIG/MAG 200 A. Dit lasapparaat is niet alleen geschikt voor MIG/MAG, maar ook voor MMA, FCAW en TIG Liftarc. Je werkt met een lasstroom van maximaal 200 ampère waardoor je verschillende verbindingen kunt maken met een maximale dikte van 1,2 mm. Het lasproces wordt gestart door het indrukken van de toortschakelaar. Je kunt kiezen tussen 2-takt of 4-takt. Je kunt jouw snijparameters gemakkelijk inzien op het display.

Met een schakelaar kan je zelf de lastechniek kiezen. Het apparaat wordt gekoeld door middel van een ventilator. Oververhitting van de elektrode wordt voorkomen. Dit dankzij het automatisch uitschakelen van de lasstroom, wanneer de elektrode vastplakt aan het materiaal. Je kunt zelf jouw lasstroom aanpassen op jouw materiaal, zo werk je met TIG-lasstroom met 10-200 Ampère en met MIG-lasstroom met 20-200 Ampère. Met MMA werk je met maximaal 170 Ampère. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG/MMA/FCAW/TIG Liftarc
Ampere: 200 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: 0,6 – 1,2 mm

Video

Welbach MIG : MAG-lasapparaat - 200 A

Bekijk verschillende aanbieders

4. GYS Smartmig 162

Waarom we fan zijn:
Makkelijk in gebruik en voor voor verschillende materialen geschikt.

De GYS Smartmig 162 is een MIG/MAg lasapparaat waarmee je snel grote stukken kunt lassen. Het lasapparaat heeft wieltjes waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen. Hij heeft een vermogen van 30-160 A, waardoor je hem op verschillende materiaaldiktes kan gebruiken.

De elektrode die je bij de GYS Smartmig 162 kunt gebruiken zijn 0,6 tot 1,2 millimeter in diameter. Het spoeldiameter is maximaal 200 millimeter en je maakt gebruik van een 2-rols draadaandrijving. Hij is zeer gebruiksvriendelijk waardoor je hem als beginner ook makkelijk kunt gebruiken. Als je zonder gas gaat lassen kun je dit lasapparaat ook gewoon in de buitenlucht gebruiken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG
Ampere: 30-160 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: 0,6 – 1,2 mm

Video

GYS Smartmig 162

Bekijk verschillende aanbieders

3. Stahlwerk MIG/MAG 160M IGBT lasapparaat

Waarom we fan zijn:
Compact en handig apparaat, gebruikersvriendelijk en goed in te stellen.

De Stahlwerk MIG/MAG 160M IGBT kan je gebruiken op 5 manieren: voor MIG/MAG, gevulde draad, lift TIG & MMA. Lassen zonder beschermgas is mogelijk, dankzij het gebruik van Flux-Cored Wire. Hij is zeer compact en weegt 4,5 kilo, verplaatsen is dus makkelijk. De Stahlwerk MIG/MAG 160M heeft een vermogen tot 160 A. In het apparaat zit een slimme koeling en oververhittingsbeveiliging, waardoor het apparaat beschermd is en maximaal kan presteren.

Via de ingestelde lasstroom wordt de snelheid van de draadaanvoer automatisch geregeld. Ook de spanning past zich automatisch aan op de ingestelde lasstroom. Om met een 0,8 draad te lassen heb je minimaal 60 A nodig. Om met een 1,0 draad te lassen heb je minimaal 80 A. Let hier goed op tijdens het lassen, zodat je het beste resultaat verkrijgt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG/TIG/MMA/gevulde draad
Ampere: 160 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: tot 2 mm

Video

STAHLWERK MIG MAG 160 M IGBT lasapparaat

Bekijk verschillende aanbieders

2. Stamos MIG/MAG lasapparaat - 195 A

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit, maar redelijk geprijsd.

Op de tweede plaats de Stamos MIG/MAG 155 A. Dit apparaat is heel veilig waardoor zowel jij als je werkstuk worden beschermd. Het is een 4-in-1 lasapparaat: MIG, MAG, MMA en FCAW. Je kunt dit gereedschap zowel binnen- als buitenshuis gebruiken voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Het materiaal van de behuizing is een combinatie van kunststof en staal waardoor het goed tegen een stootje kan. De lasstroom in werkcyclus MMA/MIG is 60 A en geschikt voor frequent voorkomende taken. 

Het apparaat is ook buitenshuis te gebruiken omdat er geen extra gas nodig is voor MMA-lassen. Om lasresultaten van hoge kwaliteit te behalen wordt de spanning veilig vastgehouden. Er wordt gebruik gemaakt van ventilatorluchtkoeling. Hiermee voldoet het lasapparaat aan alle dagelijkse eisen in metaalbewerken en -verwerking.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG/TIG/MMA/FCAW
Ampere: 195 A
Aansluitspanning: 230 V

Video

Stamos lasapparaat 195A

Bekijk verschillende aanbieders

1. HBM 200MAX TIG Smart

Waarom we fan zijn:
Een zeer slim en handig lasapparaat met IGBT technologie.

De HBM 200MAX TIG Smart is een volautomatisch lasapparaat, waarmee je TIG en MMA kan lassen. De stroomsterkte en spanning worden op basis van metingen tijdens het lasproces geregeld, middels de IGBT technologie. De bediening van dit apparaat is heel makkelijk te doen aan de hand van de grote draaiknop. Je kan zelf selecteren van welke functie je de waarde in wil stellen. 

Erg mooi aan dit lasapparaat is dat de stroomsterkte en spanning voor zowel de TIG als de MMA lastechniek de ideale curves doorlopen tijdens het lassen. Dit komt doordat een halfgeleider de stroomsterkte regelt en de stroomsterkte als het ware kan doseren. Daarmee kan de stroomsterkte tijdens het lassen snel aangepast worden. Vanwege deze handige technologie en de strakke lasresultaten die daaruit voortkomen, staat de HBM 200MAX TIG Smart voor ons welverdiend op nummer 1. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: TIG/MMA
Ampere: 5-200 A
Aansluitspanning: 230 V

Video

HBM 200MAX TIG Smart

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Lasapparaat: Powerplus POWX480

Waarom we fan zijn:
Handig apparaat voor beginnende of af-en-toe klussers.

Voor de beginners vinden wij de Powerplus POWX480 geschikt. Dit is een elektrode lasapparaat waarmee kleiner of minder dik materiaal kan lassen. Bij een inschakelduur van 60% heeft hij 160A. Hiermee zou je in 6 minuten ongeveer 4 millimeter dik kunnen lassen. Voor beginners of af-en-toe klussers zal dit ruim voldoende zijn. 

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: Elektrode
Ampere: 55-160 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: 2-4 mm

Video

Powerplus POWX480

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Lasapparaat: Güde MIG 1726 W

Waarom we fan zijn:
kwalitatief hoogstaand lasapparaat, zeer geschikt voor de professional.

De Güde MIG 1726 W heeft wat ons betreft alle specificaties die een professioneel lasapparaat moet hebben. Met dit apparaat kun je ijzer en RVS lassen tot een dikte van 8 mm.

Het instelbereik van de Güde MIG 1726 W ligt tussen de 25 en 135 ampère, en het maximaal vermogen op 6,2 kVA. Bij aanschaf krijg je ook een laskap, een slangen set met Binzel centraalaansluiting en een massakabel met klem en aansluitkabel. Het is een betrouwbaar apparaat van zeer hoge kwaliteit waar je op kan bouwen. Ook mooi: hele goede prijs-kwaliteit verhouding!

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG
Ampere: 25-135 A
Aansluitspanning: 230 V

Video

Güde MIG 1726 W MIG

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier wat Coolblue en Bol de beste lasapparaten vinden

Dit zijn de meest gestelde vragen over het lasapparaat

Een lasapparaat is niet het meest toegankelijke stuk gereedschap. Er zijn daarom veel klussers die met vragen rondlopen. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over lasapparaten. 

Welk lasapparaat voor een beginner?

Als beginner raden we je aan om te kijken naar onze best beoordeelde budget optie, de Powerplus POWX480. Dit lasapparaat is zeer geschikt voor kleinere klussen en heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Wat is makkelijker: MIG of TIG lassen?

Lassen met een MIG lasapparaat gaat een stuk langzamer dan lassen met een TIG apparaat en is daarom ook een stuk makkelijker. Met TIG lasapparaten kan je dunne staallegeringen lassen zoals bijvoorbeeld magnesium en koper lassen. Daarnaast kan je met TIG mooiere lasnaden maken. 

Wat is een goed merk lasapparaat?

Wij zijn fan van de merken Stahlwerk, Güde, GYS, Welbach, HBM en Stamos. Deze hebben we dan ook opgenomen in onze top 5. Andere goede merken voor lasapparaten zijn Kemppi, EWM en Tico. 

Welk las apparaat moet ik kopen?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is het beste lasapparaat de HBM 200MAX TIG Smart. Je kunt er zowel elektroden als TIG en MMA mee lassen. 

Hoeveel ampère heb je nodig om te lassen?

Als je het vermogen waarmee je lasapparaat kan lassen wil weten, kijk je naar het maximale amperage. Voor het lassen van een millimeter staal heb je een vermogen van 40 ampère nodig. Voor 5 mm heb je dus 200 ampère nodig en zo voort. 

Lees ook onze andere artikelen in de categorie 'overig gereedschap'

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek