Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Lasapparaat? Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

Er zijn veel verschillende lasapparaten op de markt. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een lasapparaat? Hoe weet je welk lasapparaat het beste past bij welke klus? En welk lasapparaat past het beste bij jou? 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een goed lasapparaat die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze beste lasapparaat top 5 voor het jaar 2023.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

HBM 200MAX TIG Smart
HBM 200MAX TIG Smart

PROFESSIONEEL

Güde MIG 1726 W​
Güde MIG 1726 W MIG

BUDGET

Powerplus POWX480
Powerplus POWX480


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Lasapparaat 2023 - Top 5

5. Welbach MIG / MAG-lasapparaat - 200 A

Waarom we fan zijn:
Veelzijdig en mooie kwaliteit lasapparaat.

We beginnen de top 5 met de Welbach MIG/MAG 200 A. Dit lasapparaat is niet alleen geschikt voor MIG/MAG, maar ook voor MMA, FCAW en TIG Liftarc. Je werkt met een lasstroom van maximaal 200 ampère waardoor je verschillende verbindingen kunt maken met een maximale dikte van 1,2 mm. Het lasproces wordt gestart door het indrukken van de toortschakelaar. Je kunt kiezen tussen 2-takt of 4-takt. Je kunt jouw snijparameters gemakkelijk inzien op het display.

Met een schakelaar kan je zelf de lastechniek kiezen. Het apparaat wordt gekoeld door middel van een ventilator. Oververhitting van de elektrode wordt voorkomen. Dit dankzij het automatisch uitschakelen van de lasstroom, wanneer de elektrode vastplakt aan het materiaal. Je kunt zelf jouw lasstroom aanpassen op jouw materiaal, zo werk je met TIG-lasstroom met 10-200 Ampère en met MIG-lasstroom met 20-200 Ampère. Met MMA werk je met maximaal 170 Ampère. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG/MMA/FCAW/TIG Liftarc
Ampere: 200 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: 0,6 – 1,2 mm

Video

Welbach MIG : MAG-lasapparaat - 200 A

Bekijk verschillende aanbieders

4. GYS Smartmig 162

Waarom we fan zijn:
Makkelijk in gebruik en voor voor verschillende materialen geschikt.

De GYS Smartmig 162 is een MIG/MAg lasapparaat waarmee je snel grote stukken kunt lassen. Het lasapparaat heeft wieltjes waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen. Hij heeft een vermogen van 30-160 A, waardoor je hem op verschillende materiaaldiktes kan gebruiken.

De elektrode die je bij de GYS Smartmig 162 kunt gebruiken zijn 0,6 tot 1,2 millimeter in diameter. Het spoeldiameter is maximaal 200 millimeter en je maakt gebruik van een 2-rols draadaandrijving. Hij is zeer gebruiksvriendelijk waardoor je hem als beginner ook makkelijk kunt gebruiken. Als je zonder gas gaat lassen kun je dit lasapparaat ook gewoon in de buitenlucht gebruiken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG
Ampere: 30-160 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: 0,6 – 1,2 mm

Video

GYS Smartmig 162

Bekijk verschillende aanbieders

3. Stahlwerk MIG/MAG 160M IGBT lasapparaat

Waarom we fan zijn:
Compact en handig apparaat, gebruikersvriendelijk en goed in te stellen.

De Stahlwerk MIG/MAG 160M IGBT kan je gebruiken op 5 manieren: voor MIG/MAG, gevulde draad, lift TIG & MMA. Lassen zonder beschermgas is mogelijk, dankzij het gebruik van Flux-Cored Wire. Hij is zeer compact en weegt 4,5 kilo, verplaatsen is dus makkelijk. De Stahlwerk MIG/MAG 160M heeft een vermogen tot 160 A. In het apparaat zit een slimme koeling en oververhittingsbeveiliging, waardoor het apparaat beschermd is en maximaal kan presteren.

Via de ingestelde lasstroom wordt de snelheid van de draadaanvoer automatisch geregeld. Ook de spanning past zich automatisch aan op de ingestelde lasstroom. Om met een 0,8 draad te lassen heb je minimaal 60 A nodig. Om met een 1,0 draad te lassen heb je minimaal 80 A. Let hier goed op tijdens het lassen, zodat je het beste resultaat verkrijgt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG/TIG/MMA/gevulde draad
Ampere: 160 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: tot 2 mm

Video

STAHLWERK MIG MAG 160 M IGBT lasapparaat

Bekijk verschillende aanbieders

2. Stamos MIG/MAG lasapparaat - 195 A

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit, maar redelijk geprijsd.

Op de tweede plaats de Stamos MIG/MAG 155 A. Dit apparaat is heel veilig waardoor zowel jij als je werkstuk worden beschermd. Het is een 4-in-1 lasapparaat: MIG, MAG, MMA en FCAW. Je kunt dit gereedschap zowel binnen- als buitenshuis gebruiken voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Het materiaal van de behuizing is een combinatie van kunststof en staal waardoor het goed tegen een stootje kan. De lasstroom in werkcyclus MMA/MIG is 60 A en geschikt voor frequent voorkomende taken. 

Het apparaat is ook buitenshuis te gebruiken omdat er geen extra gas nodig is voor MMA-lassen. Om lasresultaten van hoge kwaliteit te behalen wordt de spanning veilig vastgehouden. Er wordt gebruik gemaakt van ventilatorluchtkoeling. Hiermee voldoet het lasapparaat aan alle dagelijkse eisen in metaalbewerken en -verwerking.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG/TIG/MMA/FCAW
Ampere: 195 A
Aansluitspanning: 230 V

Video

Stamos lasapparaat 195A

Bekijk verschillende aanbieders

1. HBM 200MAX TIG Smart

Waarom we fan zijn:
Een zeer slim en handig lasapparaat met IGBT technologie.

De HBM 200MAX TIG Smart is een volautomatisch lasapparaat, waarmee je TIG en MMA kan lassen. De stroomsterkte en spanning worden op basis van metingen tijdens het lasproces geregeld, middels de IGBT technologie. De bediening van dit apparaat is heel makkelijk te doen aan de hand van de grote draaiknop. Je kan zelf selecteren van welke functie je de waarde in wil stellen. 

Erg mooi aan dit lasapparaat is dat de stroomsterkte en spanning voor zowel de TIG als de MMA lastechniek de ideale curves doorlopen tijdens het lassen. Dit komt doordat een halfgeleider de stroomsterkte regelt en de stroomsterkte als het ware kan doseren. Daarmee kan de stroomsterkte tijdens het lassen snel aangepast worden. Vanwege deze handige technologie en de strakke lasresultaten die daaruit voortkomen, staat de HBM 200MAX TIG Smart voor ons welverdiend op nummer 1. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: TIG/MMA
Ampere: 5-200 A
Aansluitspanning: 230 V

Video

HBM 200MAX TIG Smart

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Lasapparaat: Powerplus POWX480

Waarom we fan zijn:
Handig apparaat voor beginnende of af-en-toe klussers.

Voor de beginners vinden wij de Powerplus POWX480 geschikt. Dit is een elektrode lasapparaat waarmee kleiner of minder dik materiaal kan lassen. Bij een inschakelduur van 60% heeft hij 160A. Hiermee zou je in 6 minuten ongeveer 4 millimeter dik kunnen lassen. Voor beginners of af-en-toe klussers zal dit ruim voldoende zijn. 

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: Elektrode
Ampere: 55-160 A
Aansluitspanning: 230 V
Diameter elektrode: 2-4 mm

Video

Powerplus POWX480

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Lasapparaat: Güde MIG 1726 W

Waarom we fan zijn:
kwalitatief hoogstaand lasapparaat, zeer geschikt voor de professional.

De Güde MIG 1726 W heeft wat ons betreft alle specificaties die een professioneel lasapparaat moet hebben. Met dit apparaat kun je ijzer en RVS lassen tot een dikte van 8 mm.

Het instelbereik van de Güde MIG 1726 W ligt tussen de 25 en 135 ampère, en het maximaal vermogen op 6,2 kVA. Bij aanschaf krijg je ook een laskap, een slangen set met Binzel centraalaansluiting en een massakabel met klem en aansluitkabel. Het is een betrouwbaar apparaat van zeer hoge kwaliteit waar je op kan bouwen. Ook mooi: hele goede prijs-kwaliteit verhouding!

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Lastechniek: MIG/MAG
Ampere: 25-135 A
Aansluitspanning: 230 V

Video

Güde MIG 1726 W MIG

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Lasapparaat Top 10 volgens anderen?

Welk lasapparaat voor een beginner?

Als beginner raden we je aan om te kijken naar onze best beoordeelde budget optie, de Powerplus POWX480. Dit lasapparaat is zeer geschikt voor kleinere klussen en heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Wat is makkelijker: MIG of TIG lassen?

Lassen met een MIG lasapparaat gaat een stuk langzamer dan lassen met een TIG apparaat en is daarom ook een stuk makkelijker. Met TIG lasapparaten kan je dunne staallegeringen lassen zoals bijvoorbeeld magnesium en koper lassen. Daarnaast kan je met TIG mooiere lasnaden maken. 

Wat is een goed merk lasapparaat?

Wij zijn fan van de merken Stahlwerk, Güde, GYS, Welbach, HBM en Stamos. Deze hebben we dan ook opgenomen in onze top 5. Andere goede merken voor lasapparaten zijn Kemppi, EWM en Tico. 

Welk las apparaat moet ik kopen?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is het beste lasapparaat de HBM 200MAX TIG Smart. Je kunt er zowel elektroden als TIG en MMA mee lassen. 

Hoeveel ampère heb je nodig om te lassen?

Als je het vermogen waarmee je lasapparaat kan lassen wil weten, kijk je naar het maximale amperage. Voor het lassen van een millimeter staal heb je een vermogen van 40 ampère nodig. Voor 5 mm heb je dus 200 ampère nodig en zo voort. 

Tips bij aanschaf

Je kan niet zomaar elk lasapparaat kopen voor elke klus. Er zijn bepaalde lasapparaten die gebruikt worden voor verschillende technieken. Bij het kopen van deze lasapparaten zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Niet alle lasapparaten hebben dezelfde eigenschappen, dus bepaalde factoren zijn bijvoorbeeld alleen belangrijk bij MIG/MAG lassen. Er zijn ook factoren die bij elk lasapparaat terugkomen. Een lasapparaat is heel specifiek, dus bedenk goed wat je gaat lassen voordat je een lasapparaat aanschaft. Wij hebben de feiten op een rijtje gezet voor jou.

Lastechniek

Zoals we net al besproken hebben, zijn er drie verschillende lastechnieken: elektrode lassen, TIG lassen en MIG/MAG lassen. Elke van deze lastechnieken heeft ook zijn eigen lasapparaat wat het werk doet. Je moet in gedachte houden wat voor laswerk je precies wilt verrichten voordat je op zoek gaat naar een lasmachine. Een kleine samenvatting: elektrode lassen is voor kleine reparatiewerkzaamheden, TIG lassen is bedoeld voor lasverbindingen die secuur moeten zijn en een mooie, hoge kwaliteit moeten hebben, MIG/MAG lassen is bedoeld voor grootschalig laswerk van hoge kwaliteit.

Amperage

Het amperage moet je zien als het vermogen van de machine waarmee je kunt lassen. De vuistregel luidt: elke millimeter staal vergt 40 ampère. Wil je dus bijvoorbeeld 5 millimeter staal lassen? Dan heb je minimaal een amperage van 200 nodig. Het is dus belangrijk om van tevoren te bedenken hoeveel amperage je nodig gaat hebben voor jouw toekomstige klussen. Waar je bij andere stukken gereedschap naar het aantal watt moet kijken, moet je bij een lasapparaat naar het amperage kijken.

Inschakelduur

Als we het over de inschakelduur hebben, dan hebben we het over de temperatuur waarbij het apparaat zichzelf even uit zet. Een lasapparaat is bestendig tegen oververhitting en beschermt zichzelf door zichzelf bij een bepaalde temperatuur uit te schakelen. Je kunt aan de inschakelduur zien hoe intensief je het apparaat kun gebruiken. De meeste lasklussen duren niet veel langer dan 6 minuten, dit staat gelijk aan een inschakelduur van 60%. Het is voor jou dus vooral interessant om te kijken wat voor amperage het apparaat kan gebruiken binnen die 6 minuten. Wanneer je een lasapparaat gaat kiezen moet je dus goed nadenken over hoe lang je gemiddeld bezig wilt zijn met lassen per klus.

Pulse functie

Bij TIG en MIG/MAG apparaten zie je vaak een pulse functie zitten. Deze pulse functie is noodzakelijk als je aluminium of dunwandig RVS wilt lassen. Het zorgt er in principe voor dat je kunt pulseren tussen basisstroom en piekstroom. Deze techniek zorgt ervoor dat er minder warmte ingebracht wordt waardoor het materiaal niet vervormt. Het zorgt tevens ook voor een hoge kwaliteit las met weinig kansen op bindingsfouten. Sommige lasapparaten hebben ook een dubbele pulse functie. Hierbij wordt ook een deel van het toevoegmateriaal aangeleverd. Hierdoor maak je prachtige, netjes afgewerkte lassen.

Synergic functie

De Synergic functie zien we eigenlijk alleen terug bij MIG/MAG lassen. Deze functie zorgt ervoor dat je het lasapparaat met één knop in kunt stellen. Het enige wat je hoeft te doen is de dikte van het materiaal invoeren en de machine zal automatisch het benodigde amperage en voltage berekenen en opbrengen. Ben je vaak met dezelfde soort klussen bezig? Dan kun je er ook voor kiezen om de informatie op te slaan zodat je deze volgende keer weer gauw kunt gebruiken. De synergic functie is een van de grootste redenen dat MIG/MAG zo’n snelle manier van lassen is.

Welke lastechnieken zijn er?

Elektrode lassen

De eerste techniek die we met je willen bespreken is elektrode lassen. Dit staat ook  wel bekend als Manual Metal Arc (MMA). Een echte kenmerk van deze manier van lassen is het werken met een afsmeltende elektrode. Je trekt als het ware een elektrische boog tussen jouw project en de elektrode. Dit doe je door de elektrode tegen het materiaal aan te strijken zoals je met een lucifer zou doen. Hierdoor smelt de elektrode. De anatomie van een elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en de mantel.

Elektrode lassen doe je wanneer je korte lasverbindingen maakt. Een elektrode is vrij kort en smelt af dus wanneer je grote stukken moet lassen werk je jezelf alleen maar tegen door elektroden te gebruiken. Bovendien moet je ook de slak wegblikken wat nog eens extra tijd kost. Dit is dan ook de reden dat je deze techniek eigenlijk nooit voor industriële doeleinden gebruikt ziet worden.
Het fijne aan deze lastechniek is wel dat je deze in alle soorten posities uit kunt voeren. Als je een lasconstructie hebt waar je moeilijk bij kan komen dan is dit een ideale oplossing. Een bijkomend voordeel is dat je deze vorm van lassen zowel binnen als buiten kunt gebruiken want het is makkelijk mee te nemen.

TIG lassen

TIG staat voor Tungsten Inert Gas. De letterlijke vertaling hiervan is Wolfraam Edelgas. Klinkt allemaal best logisch aangezien wolfraam het materiaal van de elektrode is die je tijdens TIG lassen gebruikt, en edelgas het soort gas is wat je hiervoor gebruikt. De ontsteking is in principe hetzelfde als bij elektrode lassen: je strijkt de elektrode als het ware over het werkstuk heen. Bij TIG lassen moet je wel uitkijken dat je de elektrode op tijd terug trekt. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat hij vast komt te zitten aan je werkstuk. Je hebt ook een lasstaaf nodig bij deze lastechniek. Dit gebruik je om de lasverbinding te maken. De kunst van TIG lassen ligt in het hebben van een stabiele hand hebben.

Het leuke aan TIG lassen is dat je werkstuk niet alleen stevig wordt, maar het ziet er ook gelijk netjes uit. Je hebt geen last van spetters zoals bij andere technieken. Je ziet deze techniek vaak terug bij meubels of auto’s. Een bijkomend voordeel van de TIG lasmethode is dat er geen randen in de gelaste leidingen ontstaan waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Hij is vrij bestendig tegen het een en ander. Zo zie je ook dat alle buizen waar brandbare stof doorheen loopt, gemaakt is middels TIG lassen. Dit is verplicht omdat een TIG las 100% luchtdicht is.

Een TIG las heeft vaak de voorkeur omdat je veel controle over het lassen hebt. Je gebruikt twee handen waardoor je stabiel kan werken. Tevens ziet het resultaat er ook mooi en strak uit. Omdat je met een TIG lasapparaat ook elektroden kunt lassen, heb je in principe twee lastechnieken in één apparaat zitten.

MIG/MAG lassen

De afkortingen MIG en MAG hebben twee verschillende betekenissen, en deze zijn zeer belangrijk. MIG staat voor Metal Inert Gas, wat dus edelgas betekent. MAG staat voor Metal Active Gas, hier wordt vaak gekozen voor argon. Het is de snelste manier van lassen die er op dit moment is. De constante spanning zorgt voor een elektrische plasmaboog tussen de lasdraad en jouw project. De te lassen materialen smelten tegen elkaar aan. De lasdraad zit op een haspel welke in het lasapparaat geplaatst wordt. Deze lasdraad wordt mechanisch aangevoerd door de toorts. Je kunt zelf de snelheid van het aanvoeren instellen. Het fijne aan MIG/MAG lassen is dat je veelal de controle zelf in de hand hebt en het lekker snel is.

Geraadpleegde bronnen