Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 8 beste Lasapparaten in 2022

Inhoudsopgave

Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende manieren om te lassen, en zo veel verschillende apparaten waar je het mee kunt doen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Op dat soort momenten zijn wij er om jou te helpen. Wij hebben verschillende lasapparaten voor jou op een rijtje gezet met de specificaties zodat je deze kunt vergelijken. Wij zullen ook de verschillende lastechnieken voorleggen met de bijbehorende apparaten. Verder kijken we ook naar de belangrijkste punten van een lasapparaat en waarom dit dan zo belangrijk is. Verder vertellen wij je ook welk lasapparaat wij het meest geschikt vinden voor een beginner.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Lasapparaten

BESTE KOOP

Stamos MIG/MAG lasapparaat - 155 A
Stamos MIG:MAG lasapparaat - 155 A

PROFESSIONEEL

Güde MIG 1726 W MIG

BUDGET

GYS GYSMI 80P
GYS GYSMI 80P

Beste Lasapparaat - Top 8

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goed lasapparaat te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan het beste lasapparaat uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke lasapparaten er in de top 8 staan voor het jaar 2022.

8. Telwin Infinity 150

Op nummer acht hebben we een elektrode lasapparaat voor je, de Telwin Infinity 150. Deze is perfect om mee te nemen gezien hij compact is en je geen beschermgas nodig hebt. Hij weegt een kleine 3,5 kilo, transporteren zal dus geen probleem zijn. Hij  heeft een vermogen van 3500 watt en werkt op netstroom. De kabel is wel maar 2 meter lang, afhankelijk van je locatie is het dus handig om een haspel mee te nemen. De inschakelduur bij 60% is 45 A, dit wilt zeggen dat je 6 minuten lang met 45 amperage zou kunnen lassen met de Telwin Infinity 150. In totaal heeft hij 10-130 A. De lastoorts ondersteunt een elektrode met een diameter van 2 tot 3,2 millimeter. 

Telwin Infinity 150 lasapparaat

7. GYS GYSMI 160P

De GYS GYSMI 160P valt gelijk op door zijn fel gele kleur. Dit model werkt wederom weer op netstroom en heeft ook weer een kabel van 2 meter. Hij heeft een stroom vermogen van 6000 watt. Als we naar het amperage kijken dan is de inschakelduur bij 60% ongeveer 85 A. Dit is genoeg voor kleine klussen. Hij weegt ongeveer 4,2 kilo. Hij is dus niet heel zwaar, maar ook niet de lichtste in zijn klassement. Je kunt een elektrode gebruiken van 1,6 tot 4 millimeter. Verder is de GYS GYSMI 160P zeer compact en is het een perfect lasapparaat voor de beginner omdat hij gebruiksvriendelijk is. Er is geen aan/uit-knop aanwezig, je zult dus wel elke keer de stekker uit het stopcontact moeten trekken.

GYS GYSMI 160P lasapparaat

6. Güde GIS 160 TIG / HF

De Güde GIS 160 TIG/HF is vooral bedoeld om stationair te gebruiken aan bijvoorbeeld een assemblagetafel, maar kan natuurlijk ook gebruikt worden op de bouw voor kleine werkzaamheden dankzij de praktische greep en het lage gewicht.

Het lascomfort wordt verhoogd door de automatische hoogfrequente ontsteking vanuit alle lasposities waardoor je minder hoeft te puzzelen over die lastige verbinding waar je net niet bij komt. Je kunt de boog genereren door op de drukknop te drukken waardoor je tijd en moeite bespaart. Het is ook mogelijk om gemeenschappelijke elektroden tot op een diameter van 4 mm te gebruiken.

Er zijn verschillende eigenschappen aanwezig die het lassen net wat fijner maken. Denk hierbij aan eigenschappen zoals ARC FORCE waardoor de boog gestabiliseerd wordt, maar ook HOT START om elektroden door spanningsversterkings- en hoge frequentie te ontsteken.

Güde GIS 160 TIG : HF

5. Welbach MIG / MAG-lasapparaat - 200 A

De Welbach MIG/MAG 200 A is niet alleen geschikt voor MIG/MAG, maar ook voor MMA, FCAW en TIG Liftarc. Je werkt met een lasstroom van maximaal 200 ampère waardoor je verschillende verbindingen kunt maken met een maximale dikte van 1,2 mm.

Het lasproces wordt gestart door het indrukken van de toortschakelaar. Je kunt kiezen tussen 2-takt of 4-takt. Je kunt jouw snijparameters gemakkelijk inzien op het display en met een schakelaar de lastechniek kiezen. Het apparaat wordt gekoeld door middel van een ventilator. Oververhitting van de elektrode wordt tevens ook vermeden door het automatisch uitschakelen van de lasstroom wanneer de elektrode vastplakt aan het materiaal.

Je kunt zelf jouw lasstroom aanpassen op jouw materiaal, zo werk je met TIG-lasstroom met 10-200 Ampère en met MIG-lasstroom met 20-200 Ampère. Met MMA werk je met maximaal 170 Ampère.

Welbach MIG : MAG-lasapparaat - 200 A

4. GYS Smartmig 162

De GYS Smartmig 162 is een MIG/MAg lasapparaat waarmee je snel grote stukken kunt lassen. Zo’n apparaat mag natuurlijk wel wat wegen, en dat is een hele 25 kilogram. Gelukkig heeft het lasapparaat wel wieltjes waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen zonder al te veel moeite. De inschakelduur bij 60% is 70A. In het algemeen heeft hij een vermogen van 30-160 A. De elektrode die je bij de GYS Smartmig 162 kunt gebruiken zijn 0,6 tot 1,2 millimeter in diameter. Het spoeldiameter is maximaal 200 millimeter en je maakt gebruik van een 2-rols draadaandrijving. Hij is zeer gebruiksvriendelijk waardoor je hem als beginner ook makkelijk kunt gebruiken. Als je zonder gas gaat lassen kun je dit lasapparaat ook gewoon in de buitenlucht gebruiken.

GYS Smartmig 162

3. Telwin Maxima 200

De Telwin Maxima 200 ziet er zeer strak uit door de combinatie van zijn kleuren en de vorm. Maar het is niet alleen de uitstraling wat dit apparaat zo goed maakt. Dit lasapparaat kun je gebruiken voor zowel MIG/MAG lassen als elektrode en TIG lassen. Hij is zeer compact en weegt 11 kilo, verplaatsen zal dus geen hele operatie worden. De Telwin Maxima 200 heeft een vermogen tussen de 20 en 170 A. Wanneer je kijkt naar de inschakelduur bij 60% zul je zien dat deze 80 A is.  Als je met elektrode gaat werken dan kan deze minimaal 1,6 millimeter in diameter zijn, en maximaal 3,2 millimeter. Je maximale spoeldiameter is 1,2 millimeter en je maakt gebruik van een 2-rols aandrijving.

2. Telwin Maxima 230

Ook de Telwin Maxima 230 is een drie-in-een lasapparaat. Je kunt er zowel elektrode als TIG als MIG/MAG mee lassen. Als je elektrode gaat lassen, zorg er dan voor dat je elektrode tussen de 1,6 en 3,2 millimeter in diameter is, anders gaat het niet passen. Het maximale spoeldiameter is 300 millimeter. Hierdoor zou de Telwin Maxima 230 zelfs spoelen tot 15 kilogram kunnen verwerken zonder problemen. Er is een synergic functie beschikbaar. Mocht je nog niet zo heel veel verstand hebben van lassen, dan kun je deze gebruiken om te leren. Ook als je al een ervaren lasser bent is de synergic functie altijd handig. Je hebt een bereik van 20 tot 220 ampère. Dit betekent dat de inschakelduur bij 60% wel 100A is. Hiermee kun je dus veel verschillende dingen lassen.

1. Stamos MIG/MAG lasapparaat - 155 A

Wat ons betreft is het beste lasapparaat de Stamos MIG/MAG 155 A. Met dit apparaat wordt zowel jij als jouw werkstuk beschermd. Het is in principe een 4-in-1 lasapparaat: MIG, MAG, MMA en FCAW. Je kunt dit gereedschap zowel binnen- als buitenshuis gebruiken voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden.

De robuuste maar compacte constructie valt gelijk op. Het materiaal van de behuizing is een combinatie van kunststof en staal waardoor het goed tegen een stootje kan. De lasstroom in werkcyclus MMA/MIG is 60 A en geschikt voor frequent voorkomende taken. Tevens is de lasstroom tot maximaal 155 ampère regelbaar middels eenvoudige bediening.

Het apparaat is buitenshuis ook te gebruiken tijdens harde wind omdat er geen extra gas nodig is voor MMA-lassen. Om lasresultaten van hoge kwaliteit te behalen wordt de spanning veilig vastgehouden. Er wordt gebruik gemaakt van ventilatorluchtkoeling wat voldoet aan alle dagelijkse eisen in metaalbewerken en -verwerking.

Stamos MIG:MAG lasapparaat - 155 A

Beste Goedkope Lasapparaat

Natuurlijk hoef je niet altijd het meest luxe apparaat te hebben om te kunnen lassen. Als je een beginner bent heb je namelijk niet veel aan al die extra’s. Aan de beginners raden wij de GYS GYSMI 80P aan. Dit is een elektrode lasapparaat waarmee je kunt beginnen om kleine dingen te lassen. Hij weegt maar een kleine 2,5 kilogram dus je hoeft ook niet veel gewicht mee te zeulen. Hij is niet heel erg sterk wat kracht betreft. Bij een inschakelduur van 60% heeft hij 31A. Hiermee zou je in 6 minuten slechts 1 millimeter dik kunnen lassen. Maar als beginner is dit niet erg, je moet alles rustig en op het gemakje leren en niet gelijk overboord gaan met van alles en nog wat. Hou er rekening mee dat de elektrode die je koopt een diameter hebben tussen de 1,6 en 2,5 millimeter.

GYS GYSMI 80P

Beste Professionele Lasapparaat

Professionals hebben ook professioneel gereedschap nodig, en laat de Güde MIG 1726 W nu precies alle specificaties hebben waar een professional naar op zoek is. Met dit apparaat kun je ijzer en RVS lassen tot een dikte van 8 mm.

Het instelbereik van de Güde MIG 1726 W ligt tussen de 25 en 135 ampère, en het maximaal vermogen op 6,2 kVA. Bij aanschaf krijg je ook een laskap (DIN qq), een slangen set met Binzel centraalaansluiting van 3 meter, en een massakabel met klem en aansluitkabel.

Het gewicht van dit apparaat is 35,5 kilogram en het is dus niet heel makkelijk te verplaatsen. Houd er daarom rekening mee dat je het lasapparaat in de buurt van een stopcontact zet voordat je weer mag gaan sjouwen.

Güde MIG 1726 W MIG

Koopgids

Je kan niet zomaar elk lasapparaat kopen voor elke klus. Er zijn bepaalde lasapparaten die gebruikt worden voor verschillende technieken. Bij het kopen van deze lasapparaten zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Niet alle lasapparaten hebben dezelfde eigenschappen, dus bepaalde factoren zijn bijvoorbeeld alleen belangrijk bij MIG/MAG lassen. Er zijn ook factoren die bij elk lasapparaat terugkomen. Een lasapparaat is heel specifiek, dus bedenk goed wat je gaat lassen voordat je een lasapparaat aanschaft. Wij hebben de feiten op een rijtje gezet voor jou.

Lastechniek

Zoals we net al besproken hebben, zijn er drie verschillende lastechnieken: elektrode lassen, TIG lassen en MIG/MAG lassen. Elke van deze lastechnieken heeft ook zijn eigen lasapparaat wat het werk doet. Je moet in gedachte houden wat voor laswerk je precies wilt verrichten voordat je op zoek gaat naar een lasmachine. Een kleine samenvatting: elektrode lassen is voor kleine reparatiewerkzaamheden, TIG lassen is bedoeld voor lasverbindingen die secuur moeten zijn en een mooie, hoge kwaliteit moeten hebben, MIG/MAG lassen is bedoeld voor grootschalig laswerk van hoge kwaliteit.

Amperage

Het amperage moet je zien als het vermogen van de machine waarmee je kunt lassen. De vuistregel luidt: elke millimeter staal vergt 40 ampère. Wil je dus bijvoorbeeld 5 millimeter staal lassen? Dan heb je minimaal een amperage van 200 nodig. Het is dus belangrijk om van tevoren te bedenken hoeveel amperage je nodig gaat hebben voor jouw toekomstige klussen. Waar je bij andere stukken gereedschap naar het aantal watt moet kijken, moet je bij een lasapparaat naar het amperage kijken.

Inschakelduur

Als we het over de inschakelduur hebben, dan hebben we het over de temperatuur waarbij het apparaat zichzelf even uit zet. Een lasapparaat is bestendig tegen oververhitting en beschermt zichzelf door zichzelf bij een bepaalde temperatuur uit te schakelen. Je kunt aan de inschakelduur zien hoe intensief je het apparaat kun gebruiken. De meeste lasklussen duren niet veel langer dan 6 minuten, dit staat gelijk aan een inschakelduur van 60%. Het is voor jou dus vooral interessant om te kijken wat voor amperage het apparaat kan gebruiken binnen die 6 minuten. Wanneer je een lasapparaat gaat kiezen moet je dus goed nadenken over hoe lang je gemiddeld bezig wilt zijn met lassen per klus.

Pulse functie

Bij TIG en MIG/MAG apparaten zie je vaak een pulse functie zitten. Deze pulse functie is noodzakelijk als je aluminium of dunwandig RVS wilt lassen. Het zorgt er in principe voor dat je kunt pulseren tussen basisstroom en piekstroom. Deze techniek zorgt ervoor dat er minder warmte ingebracht wordt waardoor het materiaal niet vervormt. Het zorgt tevens ook voor een hoge kwaliteit las met weinig kansen op bindingsfouten. Sommige lasapparaten hebben ook een dubbele pulse functie. Hierbij wordt ook een deel van het toevoegmateriaal aangeleverd. Hierdoor maak je prachtige, netjes afgewerkte lassen.

Synergic functie

De Synergic functie zien we eigenlijk alleen terug bij MIG/MAG lassen. Deze functie zorgt ervoor dat je het lasapparaat met één knop in kunt stellen. Het enige wat je hoeft te doen is de dikte van het materiaal invoeren en de machine zal automatisch het benodigde amperage en voltage berekenen en opbrengen. Ben je vaak met dezelfde soort klussen bezig? Dan kun je er ook voor kiezen om de informatie op te slaan zodat je deze volgende keer weer gauw kunt gebruiken. De synergic functie is een van de grootste redenen dat MIG/MAG zo’n snelle manier van lassen is.

Welke lastechnieken zijn er?

Elektrode lassen

De eerste techniek die we met je willen bespreken is elektrode lassen. Dit staat ook  wel bekend als Manual Metal Arc (MMA). Een echte kenmerk van deze manier van lassen is het werken met een afsmeltende elektrode. Je trekt als het ware een elektrische boog tussen jouw project en de elektrode. Dit doe je door de elektrode tegen het materiaal aan te strijken zoals je met een lucifer zou doen. Hierdoor smelt de elektrode. De anatomie van een elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en de mantel.

Elektrode lassen doe je wanneer je korte lasverbindingen maakt. Een elektrode is vrij kort en smelt af dus wanneer je grote stukken moet lassen werk je jezelf alleen maar tegen door elektroden te gebruiken. Bovendien moet je ook de slak wegblikken wat nog eens extra tijd kost. Dit is dan ook de reden dat je deze techniek eigenlijk nooit voor industriële doeleinden gebruikt ziet worden.
Het fijne aan deze lastechniek is wel dat je deze in alle soorten posities uit kunt voeren. Als je een lasconstructie hebt waar je moeilijk bij kan komen dan is dit een ideale oplossing. Een bijkomend voordeel is dat je deze vorm van lassen zowel binnen als buiten kunt gebruiken want het is makkelijk mee te nemen.

TIG lassen

TIG staat voor Tungsten Inert Gas. De letterlijke vertaling hiervan is Wolfraam Edelgas. Klinkt allemaal best logisch aangezien wolfraam het materiaal van de elektrode is die je tijdens TIG lassen gebruikt, en edelgas het soort gas is wat je hiervoor gebruikt. De ontsteking is in principe hetzelfde als bij elektrode lassen: je strijkt de elektrode als het ware over het werkstuk heen. Bij TIG lassen moet je wel uitkijken dat je de elektrode op tijd terug trekt. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat hij vast komt te zitten aan je werkstuk. Je hebt ook een lasstaaf nodig bij deze lastechniek. Dit gebruik je om de lasverbinding te maken. De kunst van TIG lassen ligt in het hebben van een stabiele hand hebben.

Het leuke aan TIG lassen is dat je werkstuk niet alleen stevig wordt, maar het ziet er ook gelijk netjes uit. Je hebt geen last van spetters zoals bij andere technieken. Je ziet deze techniek vaak terug bij meubels of auto’s. Een bijkomend voordeel van de TIG lasmethode is dat er geen randen in de gelaste leidingen ontstaan waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Hij is vrij bestendig tegen het een en ander. Zo zie je ook dat alle buizen waar brandbare stof doorheen loopt, gemaakt is middels TIG lassen. Dit is verplicht omdat een TIG las 100% luchtdicht is.

Een TIG las heeft vaak de voorkeur omdat je veel controle over het lassen hebt. Je gebruikt twee handen waardoor je stabiel kan werken. Tevens ziet het resultaat er ook mooi en strak uit. Omdat je met een TIG lasapparaat ook elektroden kunt lassen, heb je in principe twee lastechnieken in één apparaat zitten.

MIG/MAG lassen

De afkortingen MIG en MAG hebben twee verschillende betekenissen, en deze zijn zeer belangrijk. MIG staat voor Metal Inert Gas, wat dus edelgas betekent. MAG staat voor Metal Active Gas, hier wordt vaak gekozen voor argon. Het is de snelste manier van lassen die er op dit moment is. De constante spanning zorgt voor een elektrische plasmaboog tussen de lasdraad en jouw project. De te lassen materialen smelten tegen elkaar aan. De lasdraad zit op een haspel welke in het lasapparaat geplaatst wordt. Deze lasdraad wordt mechanisch aangevoerd door de toorts. Je kunt zelf de snelheid van het aanvoeren instellen. Het fijne aan MIG/MAG lassen is dat je veelal de controle zelf in de hand hebt en het lekker snel is.

Geraadpleegde bronnen