Festool gereedschap

Festool Gereedschap

Als fanatieke klusser heb je vast een heel assortiment aan verschillende merken gereedschap in jouw schuur staan. Wij willen het graag eens even hebben over één specifiek merk, namelijk Festool. Het gereedschap van Festool trok in eerste instantie onze aandacht door de hoge kwaliteit die door het merk geproduceerd werd. We zagen deze gereedschappen eigenlijk nooit in de bouwmarkten liggen, maar zodra we bij een dealer terecht kwamen, kwamen we in een hele nieuwe wereld terecht. Festool heeft een breed assortiment met bijna elk soort gereedschap wat je maar kunt bedenken. Of het nu om een simpele schuurmachine gaat of een ingewikkelde bovenfrees, Festool is werkelijk waar een snoepjeswinkel voor de fanatieke of professionele klusser. Eigenlijk bestaat Festool nog niet zo heel erg lang, minder dan 100 jaar, maar ze hebben toch al een flinke naam voor zichzelf weten te maken. Met veel ambitie en doorzettingsvermogen hebben zij van hun naam één van de grootste binnen de kluswereld weten te maken. Wij vertellen jou graag meer over hoe dit merk tot stand is gekomen, wat zij allemaal te bieden hebben, welke ontwikkelingen er zijn geweest of welke we kunnen verwachten, en waarom je voor Festool zou moeten kiezen.

De geschiedenis van Festool

Zoals we net al een beetje verklapt hebben, bestaat Festool nog niet zo heel lang. Het merk heeft in 1925 zijn eerste stapjes in de wereld gezet. Het opvallende aan Festool, in vergelijking met andere populaire merken, is dat dit bedrijf is opgericht door twee mensen: Albert Fezer en Gottlieb Stoll. Deze mannen hielden zich voornamelijk bezig met reparatie van houtbewerkingsmachines en de ombouw van deze machines van glij- naar kogellagers. De passie voor gereedschap was er dus altijd al. In 1925 besloten zij samen een onderneming op te richten. Het eerste bedrijfslogo zag er echter niet uit zoals wij het op dit moment kennen, zij heette toendertijd “Fezer & Stoll”. Zij begonnen toen met de ontwikkeling van gereedschappen voor timmermannen. In 1927 begonnen zij het assortiment uit te breiden. De eerste transportabele kettingzaag van Festool werd een feit. Natuurlijk zag die er nog niet zo gelikt uit als de modellen die we nu kennen. Langzaam maar zeker bleven zij het assortiment uitbreiden. In 1930 werd de handcirkelzaag SB 126 gemaakt. Het idee hierachter was om het gereedschap naar de zware materialen te brengen in plaats van die zware materialen te moeten dragen. In 1932 kreeg ook de kettingsteekmachine ruimte om zichzelf te laten zien. Deze was bedoeld om gleuven te frezen, gaten te boren en groeven in trapbomen uit te frezen. Een ontzettend veelzijdig apparaat.

In 1933 kwam er weer een nieuw logo. Ditmaal met de naam van de onderneming: Festo. Een paar jaar later in 1938 werd er weer een draagbare handcirkelzaag ontworpen. Ook werden er twee schijfschuurmachines ontworpen, die uiteindelijk een bestseller zou worden. Daarnaast ontdekte Festo ook dat vakbeurzen een ideaal platform waren om hun producten ten toon te stellen. Festool bleef investeren in nieuw gereedschap om zo hun assortiment uit te breiden. Maar liefst twee keer moest er een nieuw pand gebouwd worden omdat het huidige pand te klein werd voor de manier waarop het bedrijf aan het groeien was.

In 1962 kreeg het bedrijf weer een nieuw logo in een moderner jasje. Tevens werd in dit jaar ook de eerste geleiderail geïntroduceerd. Vanaf 1975 werd de nadruk gelegd op elektrisch gereedschap. Dit begon langzaam maar zeker de nieuwe generatie gereedschap te worden. Vanaf dat moment zien we ook gereedschap zoals excentrische schuurmachines in het assortiment van Festool. In 1983 werd het logo nogmaals veranderd. Het ging toen om een verandering van zwarte letters naar blauwe letters. Nog altijd onder de naam Festo. Daarna werd het logo in 1992 weer veranderd om het begrip “tooltechnic” toe te voegen. Hiermee zouden zij zich beter kunnen onderscheiden van het merk Festo Pneumatic.

Het was 1993 toen de wereldberoemde Systainer Sys Classic gereedschapskist werd uitgebracht. De kist kreeg meerdere prijzen en heeft sindsdien wereldwijd harten weten te veroveren. Vanaf 2000 kwam dan echt het merk Festool. Het logo werd veranderd en kreeg ditmaal een groene kleur. Het 75-jarig jubileum van het merk werd gevierd op de nieuwe locatie in Wendlingen. In 2015 vierde Festool zijn 90-jarige bestaan. Het is nog altijd een hecht familiebedrijf gebleven. Op dit moment staat Barbara Austel aan de top van de bedrijfsleiding als voorzitter van de raad van commissarissen. Zij is de kleindochter van Gottlieb Stoll.

Assortiment van Festool

Zoals je waarschijnlijk al een beetje hebt kunnen lezen, bleef Festool maar bezig met het ontwikkelen van nieuwe soorten gereedschap. Ook oude gereedschappen en accessoires worden nog regelmatig vernieuwd. Zo bestaat er sinds 2012 de Systainer T-lock. Dit is een variant van de originele Systainer waarbij je de kist kunt openen met slechts één draai. Daarnaast ziet Festool ook waar behoefte aan is onder klussers. Bij klussen komt altijd troep kijken. In 2009 wist Festool dan ook een eigen mobiele stofzuiger te produceren zodat je na het klussen alles gewoon netjes kunt opruimen zonder de huishoudelijk stofzuiger kapot te maken door al het fijnstof. Sommige stofzuigers hebben zelfs een extra stopcontact. Festool heeft echt van alles weten te ontwerpen: schuurmachines, boormachines, verschillende soorten zagen, noem het maar op. Alles wat zowel de doorsnee als de professional klusser nodig heeft om een mooi werkstuk op te leveren. Ook zijn er verschillende accessoires beschikbaar om te assisteren bij het klussen. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan geleiderails, maar ook aan aansluitingen voor stofafzuiging en verschillende bitjes en boortjes. Bijna ieder soort gereedschap heeft wel zijn eigen accessoires. Daarnaast zijn er ook veel soorten gereedschap van Festool die op accu werken. Natuurlijk hebben deze accu’s ook allemaal laders nodig. Festool kent verschillende soorten accu’s zoals de 10,8 Volt, de 14,4 Volt en de 18 Volt. De 18 Volt accu’s werken sowieso met Li-Ion technologie waardoor ze een langere levensduur hebben dan de gemiddelde accu. Zo geniet jij langer van jouw gereedschap. Daarnaast zijn er ook verschillende snelladers beschikbaar waardoor je weer binnen de kortste tijd aan de slag kunt. In het algemeen passen de 18 Volt accu’s van bijvoorbeeld een boormachine ook op een decoupeerzaag om maar even wat te noemen. Het is wel belangrijk om dit eerst na te kijken voor de zekerheid. Wanneer je niet het meest krachtige apparaat nodig hebt, raden wij aan om Festool gereedschap op accu te gebruiken. Je hebt misschien iets minder vermogen dan een apparaat op netstroom, maar in ruil daarvoor krijg je wel meer bewegingsvrijheid en kun je het apparaat gemakkelijk meenemen naar jouw volgende klus. Een echte klusser kan ook niet zonder verlichting. Soms is er nog geen elektriciteit op de werkvloer of moet je in donkere gaten zoals de kruipruimte zijn. Verlichting kun je daarom ook gewoon van Festool bestellen.

Kwaliteit van Festool

Festool bestaat dus al 90 jaar lang. Hoewel dit voor een grote naam misschien nog niet zo heel lang is, is er wel een reden waarom zij zo groot zijn geworden en dat is natuurlijk de kwaliteit van hun gereedschap. Voor Festool is het belangrijk dat hun producten altijd aan de kwaliteitseisen voldoen, en daar het liefst nog een beetje overheen gaan. Zij willen dat het gereedschap niet alleen doet waar het voor gemaakt is, maar dat je er zo tevreden mee bent dat je al jouw collega’s erover wilt vertellen. Festool probeert dus net dat beetje extra te bieden in de vorm van gebruiksgemak. Ook de service is natuurlijk belangrijk. Wanneer je jouw Festool machine registreert op de website, krijg je drie jaar garantie op jouw product. Als het product eenmaal geregistreerd is heb je toegang tot alle gewenste informatie en kun je direct contact opnemen met Festool zelf. Mocht het nodig zijn om het apparaat te laten repareren, dan wordt dit door Festool zelf gedaan. Zij hebben experts die snel, nauwkeurig en met grote kundigheid te werk kunnen gaan en kennen de apparaten van binnen en buiten. 

De klantenservice is ook de beroerdste niet. Je kunt op doordeweekse dagen tussen 8 uur ’s ochtends en 5 uur ’s avonds bellen met de hotline van Festool voor al jouw vragen betreffende producten, het bestellen van onderdelen, vragen over toepassingen, service en garantie en reparatie en logistiek. Natuurlijk kun je ook gewoon een mailtje sturen of contact opnemen via het contactformulier op de website van Festool zelf. Al met al is er dus met de kwaliteit van Festool niets mis. Het is voor hen belangrijk dat de klant met een tevreden gevoel aan het werk gaat en zich geen zorgen hoeft te maken wanneer er iets mis gaat. De producten van Festool zijn niet alleen gemaakt met kracht in het achterhoofd, maar ook met gebruiksgemak en de beleving van de klant. Als er iets mis is met één van deze dingen kun je altijd contact opnemen met Festool om dit te uiten. Zij zullen dan samen met jou als klant op zoek gaan naar een manier om dit op te lossen. Waar wacht je nog op? Bekijk ons brede assortiment aan Festool gereedschappen en begin gelijk met klussen!