Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Betonmixer? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste betonmixer? Lees in dit artikel alles over de betonmixer en bekijk ons onderzoek nar verschillende betonmixers op de markt in onze top 5. Met onderstaande informatie en koopadvies kan je een weloverwogen keuze maken voor de beste betonmixer voor jou. Veel leesplezier!

Wat doet een betonmixer?

Een betonmixer is een machine waarmee je verschillende substanties, zoals onder andere mortel, kan mengen. Eigenlijk lijkt een betonmixer een beetje op een normale keukenmixer, alleen is hij een stuk krachtiger en een stuk groter. Een betonmixer heeft een motor die een ronddraaiende beweging creëert. Deze beweging wordt overgebracht op de mengstaaf die op de machine is aangesloten. De mengstaaf heeft kleppen die ervoor zorgen dat alles egaal gemixt wordt.

Je plaatst de mengstaaf in een mengkom waarin je de grondstoffen hebt geplaatst die je wilt gaan mixen. De betonmixer heeft twee handvatten die je met beide handen vasthoudt. Zo kan je de betonmixer heel stabiel besturen. Bovendien vergt het vrij weinig inspanning, in tegenstelling tot het handmatig mengen van grondstoffen.

Een betonmixer kan een mooi, glad mortelmengsel maken

Let hier op voordat je een betonmixer koopt

Net als ander gereedschap, komt ook de betonmixer in verschillende uitvoeringen. Als je wil onderzoeken welke betonmixer het meest geschikt is voor de gebruikssituatie en het beste bij je past, moet je in ieder geval de volgende elementen meenemen:

  • Vermogen
  • Behuizing
  • Variabele snelheid
  • Mengstaaf
  • De accessoires

Vermogen

Het vermogen van een betonmixer wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger vermogen de betonmixer heeft, hoe krachtiger hij is. Een krachtige betonmixer zal in staat zijn zeer zware meng-werkzaamheden uit te voeren. Wanneer je dus met taaie, zware materialen werkt dan zal je een machine nodig hebben met een hoog vermogen. Ook als je vaak of lang materiaal gaat mengen is het raadzaam om voor een grote en krachtige machine te kiezen.

Wanneer je vooral lichtere materialen gaat mengen, zal een betonmixer met een lager vermogen prima volstaan. Bedenk daarom voordat je tot aankoop over gaat waarvoor je de betonmixer (met name) voor denkt te gaan gebruiken.

Behuizing

Het is belangrijk dat een betonmixer uit stevige materialen vervaardigd is. De behuizing van de motor moet met name heel solide en stevig zijn. Ook moet de behuizing goed afgesloten zijn, zodat er geen opspattend materiaal tussen kan komen. Idealiter is het oppervlak aan de onderkant bij het gemotoriseerde deel vervaardigd uit plastic of aluminium.

Sommige betonmixers hebben metalen bumpers die het toestel tijdens de werkzaamheden beschermen tegen stoten. De bumpers voorkomen dat de betonmixer kapot gaat als je de controle over de betonmixer verliest. 

Doe goed onderzoek als je een betonmixer koopt

Variabele snelheid

Het is een must dat je de snelheid van een betonmixer variabel kunt instellen. daarmee kan je de snelheid bepalen die nodig voor het mengen van verschillende materialen. De dichtheid van de materialen heeft effect op de meng-werkzaamheden. Hoe dichter en stugger het materiaal is, hoe zwaarder het zal zijn om het te mengen en de juiste consistentie te bereiken. Bovendien legt dit een grotere druk op de machine. Als je dus met zware materialen gaat werken is het raadzaam om te kiezen voor een betonmixer met een variabele snelheid en een hoog toerental en vermogen.

Hoe groter het volume is dat je wilt gaan mengen, hoe krachtiger de machine moet zijn en hoe hoger de snelheid die nodig is om tot glad materiaal te mengen. Wanneer de snelheid te laag is, wordt het moeilijk om tot een glad mengsel te komen. Wanneer de snelheid te hoog is, dan loop je het risico dat er te veel lucht in het materiaal terecht komt. Daarom is het belangrijk dat je de snelheid zelf an instellen.

Mengstaaf

De mengstaaf van de betonmixer moet ook met stevig materiaal gemaakt zijn. bekijk ook goed hoe lang de mengstaaf moet zijn om jouw mix werkzaamheden te kunnen doen.

De meeste mengstaven zijn 60 centimeter lang en hebben een zogenoemde M14 opname, wat staat voor de maat van de schroefdraad. Dit is een standaardmaat. Er zijn ook betonmixers met een dubbele mengstaaf. Deze zorgen sneller voor een goed resultaat, omdat je dubbel zo snel egaal mixt. Let dus bij aankoop van een betonmixer altijd op de kenmerken van de mengstaaf.

Accessoires

Je ontvangt bij aankoop van een betonmixer altijd een aluminium mengstaaf. Sommige machines worden geleverd met meerdere mengstaven voor verschillende soorten werkzaamheden. Mengstaven zijn vaak ook apart te kopen. Heb je bijvoorbeeld een mengstaaf nodig voor verschillende materialen zoals kalk, verf of lijm, dan kan je deze altijd extra bijbestellen. 

Sommige betonmixers worden geleverd met een sleutel voor de montage en demontage van de roerstaaf. Een handige accessoire die soms wordt meegeleverd is een opbergtas om de machine en de eventuele extra onderdelen in op te bergen. 

Een handige accessoire om aan te denken is een standaard om de mengstaaf of de betonmixer op te plaatsen als je je werkzaamheden even pauzeert. Ook kan een statief handig zijn, deze plaats je in je mengkuip, zodat je de betonmixer makkelijk kan bevestigen. Je laat zo de machine het werk doen. 

Koopadvies voor de beste betonmixer voor jouw opdracht

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Scheppach PM 1600​
PM 1600​ scheppach

PROFESSIONEEL

Festool MX 1600/2

BUDGET

Powerplus POWX084​
Powerplus POWX084


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste betonmixer 2023 - Top 5

5. Hyundai betonmixer 1800W

Waarom we fan zijn:
Een krachtige betonmixer, geschikt voor de af-en-toe klusser.

Met een vermogen van 1800 Watt is de betonmixer van Hyundai een hele krachtige. Deze kracht haalt het uit netstroom. Met deze mixer kan je alles mixen; van verf tot cement mortel. Op de mixer zitten twee mechanische snelheden zodat je lichte en zware massa’s beiden goed kunt mixen. En om de omgeving en jezelf een beetje netjes te houden zit er ook een softstart functie op.

Zo spettert het niet alle kanten op. Je kan de Hyundai 1800W makkelijk vasthouden dankzij de brede twee-hands greep. De roerstaaf heeft een diameter van 140 mm kan goed tot op de bodem van de massa reiken. Ondanks de kracht van dit apparaat staat hij bij ons op de 5e plek, omdat we merkten dat hij bij intensief gebruik in kracht achteruit gaat. Het is een goede en krachtige mixer, maar dus met name geschikt als je er wat minder vaak mee zal werken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1800 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 140 mm
Max. toerental: 700 r/min

Video

Hyundai betonmixer 1800W

Bekijk verschillende aanbieders

4. Powerplus POWX089

Waarom we fan zijn:
Krachtige mixer voor zowel verf als beton. Heeft een roerstaaf met dubbele rotatie.

Op de vierde plek staat de Powerplus POW089. Deze betonmixer kan je ook gebruiken als verfmixer. Hij heeft een vermogen van 1600W. Erg handig aan deze betonmixer is dat hij een roerstaaf heeft met dubbele rotatie. Hierdoor wordt het materiaal het beste gemengd en het kost ook nog minder moeite. Deze betonmixer is makkelijk te gebruiken, dankzij de stevige, dubbele handvaten en het lichte gewicht. Je kan de snelheid van de roterende roerstaaf zelf instellen op de materialen waarmee je werkt.

Wat ook heel fijn is: deze machine is zo ontworpen dat je tot 70% minder last van trillingen hebt. Bij de Poweplus POWX089 worden twee sleutels, een adapter voor mengtoebehoren en een handige draagtas meegeleverd. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1600 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 140 mm
Max. toerental: 620 r/min

Video

Powerplus POWX089

Bekijk verschillende aanbieders

3. Hikoki UM16VST

Waarom we fan zijn:
Sterke motor, heel robuust en kan allerlei mix-klussen aan. Hele goede prijs-kwaliteit verhouding.

De Hikoki (vroeger Hitachi) UM16VST is een sterke betonmixer die je voor zware professionele werkzaamheden kan inzetten. De motor heeft een vermogen van 1500 W. Je kan de machine gebruiken voor verschillende mengklussen, zoals het mixen van cement, mortel, verf en lijm. Dankzij de stevige dubbele handgrepen heb je de controle over de betonmixer en kan je hem gemakkelijk rechtop houden.

Wanneer je de Hikoki machine inschakelt dan komt hij dankzij het soft start systeem langzaam op gang. Het toerental van de betonmixer kan je zelf aan de hand van een draaiknop instellen. Zo kan je de snelheid van de roerstaaf nauwkeurig aanpassen aan de materialen waarmee je werkt en de consistentie die je wilt bereiken. Bij aankoop van de machine heb je een jaar garantie. Tip: als je de machine registreert op de Hitachi website, wordt de garantie verlengd naar drie jaar. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 160 mm
Max. toerental: 650 r/min

Video

Hitachi UM16VST

Bekijk verschillende aanbieders

2. Güde GRW 1800

Waarom we fan zijn:
Wederom goede prijs-kwaliteit verhouding en een hele sterke, functionele mixer. Mooi glad mix resultaat.

De GRW 1800 van Güde heeft een sterke 1800 Watt motor. Grüde heeft bij het ontwerpen van dit model vooral gebruikersgemak in gedachten gehouden. Zo is de betonmixer ergonomisch ontworpen en heeft hij softgrip handvaten. Dit zorgt ervoor dat de druk op je armen wat minder is en je comfortabel kunt mixen.

Je kunt mixen met 2 verschillende snelheden, afhankelijk van wat je gaat mixen. Hij mixt snel en goed, zonder klontjes achter te laten. Op de betonmixer zit overigens ook een veiligheidsschakelaar. Het apparaat zelf is lekker degelijk, met een robuuste behuizing. Net als de nummer 3 heeft de Güde GRW 1800 een goede prijs-kwaliteit verhouding, zelfs nog iets beter. De mixer is namelijk nog een stuk krachtiger.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1800 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 135 mm
Max. toerental: 650 r/min

Video

Güde GRW 1800

Bekijk verschillende aanbieders

1. Scheppach PM1600

Waarom we fan zijn:
Top apparaat voor lage prijs. Mixt constant glad zonder korreltjes en makkelijk in gebruik.

Voor ons is de beste betonmixer de Scheppach PM1600. Deze elektrische betonmixer beschikt over een 1600 Watt motor waardoor het sterk genoeg is om vrijwel alle soorten materiaal door elkaar te mixen tot een glad, korrel vrij geheel. Ondanks de power in deze mixer is hij heel laag geprijsd. De betonmixer heeft 2 softgrip D-grepen. De snelheid kun je zelf instellen dankzij de variabele toerentalregeling. Dit zorgt ervoor dat je zowel verf als mortel kunt mixen. De mixgardes kun je makkelijk en snel wisselen. 

De krachtige betonmixer kan met gemak 60 kilo morter verwerken. Wij hebben 20 zakken van 3 kilo achter elkaar gemixt en dat hield hij goed vol. Dit is ook gelijk waarom de Scheppach PM1600 zich voor ons onderscheid van de rest. Voor zo’n lage prijs verwacht je bijna niet deze kracht en gladde resultaten. We vonden wel de trillingen wat beter voelbaar dan bijvoorbeeld bij de nummer 4. Maar, niet storend genoeg om deze betonmixer niet op 1 te zetten.

Download hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1600 watt
Snelheden: 2
Max. toerental: 780 r/min

Video

Scheppach PM1600

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Betonmixer: Powerplus POWX084

Waarom we fan zijn:
Voor een lage prijs krijg je kwaliteit, een sterke motor en softstart.

De Powerplus POWX084 heeft kwaliteit voor een betaalbare prijs. Deze betonmixer en verfmenger heeft een vermogen van 1600W en kan dus allerlei soorten mengwerken aan. Zo werkt de betonmixer goed voor mortel, beton, lijm en verf.

Je kan de machine op twee snelheden instellen, op de 180 tot 460 toeren per minuut en op 300 tot 700 toeren per minuut. Zo kan je de snelheid heel nauwkeurig afstemmen op de te verrichte werkzaamheden. Dankzij het softstart systeem heeft de machine een langzame aanloop, waardoor je geen last hebt van opspattende vloeistoffen. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1600 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 120 mm
Max. toerental: 700 r/min

Video

Powerplus POWX084

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Betonmixer: Festool MX 1600/2

Waarom we fan zijn:
Professionele betonmixer die alle soorten mix werk aan kan. Heel robuust, duurzaam en betrouwbaar.

De beste keuze voor de professional is wat ons betreft de Festool MX 1600/2. De MX 1600/2 heeft een krachtige motor met een vermogen van 1500W. Deze zorgt voor een constante kracht tijden het mixen. Deze machine is in te stellen in twee versnellingen. Hij is speciaal ontwikkeld voor taai en zwaar mengmateriaal. De eerste versnelling heeft een onbelast toerental van 150 tot 300 toeren per minuut en is ideaal voor langdurige werkzaamheden en zwaar materiaal. 

De tweede versnelling heeft een onbelast toerental van 320 tot 650 toeren per minuut en werkt het beste voor vloeibaar mengmateriaal. Je kan met deze betonmixer tot wel 90 liter aan vloeibaar materiaal mengen, waaronder beton, mortel, pleister en estrik. De betonmixer heeft een gasgeefschakelaar voor een zachte aanloop en een elektronische toerentalregeling. Daarnaast heeft hij een ErgoFix hoogte-afstelling met geïntegreerde snelwisselfunctie. Erg handig zijn de rubberen hoeken waarmee de betonmixer tegen beschadiging wordt beschermd. Ook kan je daarmee makkelijk tegen de rand op laten leunen.

Download hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 160 mm
Max. toerental: 650 r/min

Video

Festool MX 1600:2

Bekijk verschillende aanbieders

Dit vindt Bol de beste betonmixer

Nog meer informatie over de betonmixer

Wat is de beste betonmixer?

Wij vinden dat de Scheppach PM1600 als beste betonmixer van 2023 naar voren komt. Deze betonmixer heeft een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding en mixt tot een glad geheel zonder korrels.

Hoeveel kuub beton gaat er in een betonmixer?

In onze betonmixer top 5 kan de beste keuze voor de professional, de Festool MX 1600/2, tot wel 90 liter aan vloeibaar materiaal – zoals beton en mortel – verwerken. Zorg ervoor dat je naast je betonmixer ook een ton hebt die groot genoeg is om dit volume aan vloeibaar materiaal aan te kunnen.

Hoe wij betonmixers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende betonmixers onderzocht, meer dan 12 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste betonmixer vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen in de categorie 'overig gereedschap'

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek