Tips bij aanschaf
Welke betonmixer kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de betonmixer in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. De lijsten op aanbiedingwebsites lijken oneindig en de ene winkel lijkt met een nog beter aanbod te komen dan de andere. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede betonmixer, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Hoe weet je nou welke betonmixer een goede prijs-kwaliteitverhouding en een lange levensduur heeft? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een betonmixer.
Vermogen
Het vermogen van een machine wordt uitgedrukt in watt. Dit vermogen geeft aan hoe krachtig de machine is. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine is. Een krachtige betonmixer zal in staat zijn zeer zware meng-werkzaamheden uit te voeren. Wanneer je dus met taaie, zware materialen werkt dan zal je een machine nodig hebben met een hoog vermogen. Ook als je frequent of meerdere uren achter elkaar moet mengen dan is het raadzaam om voor een grote en krachtige machine te kiezen. Wanneer je vooral lichtere materialen zal gaan mengen dan zal een betonmixer met een lager vermogen prima volstaan. Het is dus bij aanschaf van een betonmixer van belang om rekening te houden met het type mengsel dat je wilt gaan mixen.
Behuizing
Het zal je niet verbazen dat het belangrijk is dat een betonmixer uit stevige materialen vervaardigd is. Het is daarbij belangrijk dat de behuizing van de motor zeer solide is. Deze moet goed afgesloten zijn, want er is altijd kans op opspattend materiaal wanneer je aan het mixen bent. Het is belangrijk dat dit materiaal niet het toestel kan binnendringen, want dan zal de machine zeer waarschijnlijk binnen de kortste keren het begeven. Idealiter is het oppervlak aan de onderkant van de machine bij het gemotoriseerde deel vervaardigd uit plastic of aluminium. Je kan dan met gemak de materiaalresten met een doek wegvegen. Dit is zeer belangrijk, want hoe meer materiaal er aan de roerstaaf en de betonmixer blijft kleven, hoe zwaarder en minder wendbaar de machine zal zijn. Ga dus altijd na voordat je tot aanschaf van een betonmixer overgaat uit welke materialen de machine vervaardigd is. Sommige toestellen hebben metalen bumpers die het toestel tijdens de werkzaamheden beschermen tegen stoten. De bumpers kunnen voorkomen dat je de controle over de betonmixer verliest wanneer je te snel mixt. De machine kan dan bijvoorbeeld tegen een muur botsen en beschadigd raken. Een toestel met bumpers is dus zeker het overwegen waard.
Variabele snelheid
Het is absoluut van belang dat je de snelheid van een betonmixer variabel kunt instellen. Zo kan je zelf bepalen welke snelheid nodig is om verschillende materialen te mengen. De dichtheid van de materialen heeft namelijk effect op de meng-werkzaamheden. Hoe dichter en stugger het materiaal is, hoe zwaarder het zal zijn om het te mengen en de juiste consistentie te bereiken. Bovendien legt dit een grotere druk op de machine. Als je dus met zware materialen gaat werken is het raadzaam om te kiezen voor een betonmixer met een variabele snelheid en een hoog toerental en vermogen. Je zal je ook kunnen voorstellen dat de hoeveelheid die je wilt gaan mengen van belang is. Hoe meer je wilt gaan mengen, hoe krachtiger de machine zal moeten zijn en hoe hoger de snelheid. Wanneer de snelheid van het mengen te laag is, dan zal je geen consistent mengsel bereiken. Wanneer de snelheid te hoog is, dan loop je het risico dat er te veel lucht in het materiaal terecht komt en dan het teveel in het rond gaat spatten. Het is om deze redenen dus belangrijk dat je de snelheid van de machine zelf variabel kan instellen.
Mengstaaf
Het is uiteraard belangrijk dat de mengstaaf van de betonmixer uit een stevig, betrouwbaar materiaal vervaardigd is. Ze zullen immers zwaar werk moeten kunnen verrichten. Ook is de lengte van de mengstaaf van belang. Als je van plan bent in een groot en diep mengvat te gaan mengen, dan zal je een mengstaaf met een lange lengte nodig hebben. De meeste mengstaven zijn 60 centimeter lang en hebben een zogenoemde M14 opname, wat staat voor de maat van de schroefdraad. Dit is een standaardmaat. Dan zijn er ook nog toestellen met een dubbele mengstaaf. Deze zorgen voor een nog beter resultaat, aangezien je optimaal egaal kan mixen. Let dus bij aankoop van een betonmixer altijd op de kenmerken van de mengstaaf.
Accessoires
Je ontvangt bij aanschaf van een betonmixer altijd de machine zelf en een aluminium mengstaaf. Sommige machines worden geleverd inclusief meerdere mengstaven voor verschillende soorten werkzaamheden. Mengstaven zijn vaak ook apart aan te schaffen. Zo heb je mengstaven die specifiek geschikt zijn voor kalk, andere zijn geschikt voor verf of lijm. Stel dat je materialen gebruikt die gemengd worden met grote hoeveelheden water, dan is het raadzaam een mengstaaf vervaardigd uit kunststof aan te schaffen, zodat ze niet kunnen roesten. Sommige machines worden geleverd inclusief sleutels voor de montage en demontage van de roerstaaf. Een handige accessoire die soms wordt meegeleverd is een opbergtas om de machine en de eventuele extra onderdelen in op te bergen. Zo ben je ervan verzekerd dat de betonmixer beschermd is tegen vocht, vuil en stof en zal hij een stuk langer meegaan. Dan zijn er nog twee accessoires die het gebruiksgemak kunnen verhogen. Allereerst de standaard om de mengstaaf of de betonmixer op te plaatsen. Dit is erg handig wanneer je de werkzaamheden even pauzeert. De standaard moet helaas wel vaak apart worden aangeschaft. Dan bestaan er ook nog statieven waarin je een mengkuip kan plaatsen en waaraan je de mixer kan bevestigen. Zo kan je de machine zijn werk laten doen en geleidelijk aan materialen aan het mengsel toevoegen, wat bij bepaalde mengsels – zoals lijmsoorten – erg handig is. Bovendien scheelt dit je ook enige inspanning.