Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Betonmixer? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste betonmixer? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een betonmixer die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze beste betonmixer top 5 voor het jaar 2023.

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Scheppach PM 1600​
PM 1600​ scheppach

PROFESSIONEEL

Festool MX 1600/2

BUDGET

Powerplus POWX084​
Powerplus POWX084


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste betonmixer 2023 - Top 5

5. Hyundai betonmixer 1800W

Waarom we fan zijn:
Een krachtige betonmixer, geschikt voor de af-en-toe klusser.

Met een vermogen van 1800 Watt is de betonmixer van Hyundai een hele krachtige. Deze kracht haalt het uit netstroom. Met deze mixer kan je alles mixen; van verf tot cement mortel. Op de mixer zitten twee mechanische snelheden zodat je lichte en zware massa’s beiden goed kunt mixen. En om de omgeving en jezelf een beetje netjes te houden zit er ook een softstart functie op.

Zo spettert het niet alle kanten op. Je kan de Hyundai 1800W makkelijk vasthouden dankzij de brede twee-hands greep. De roerstaaf heeft een diameter van 140 mm kan goed tot op de bodem van de massa reiken. Ondanks de kracht van dit apparaat staat hij bij ons op de 5e plek, omdat we merkten dat hij bij intensief gebruik in kracht achteruit gaat. Het is een goede en krachtige mixer, maar dus met name geschikt als je er wat minder vaak mee zal werken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1800 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 140 mm
Max. toerental: 700 r/min

Video

Hyundai betonmixer 1800W

Bekijk verschillende aanbieders

4. Powerplus POWX089

Waarom we fan zijn:
Krachtige mixer voor zowel verf als beton. Heeft een roerstaaf met dubbele rotatie.

Op de vierde plek staat de Powerplus POW089. Deze betonmixer kan je ook gebruiken als verfmixer. Hij heeft een vermogen van 1600W. Erg handig aan deze betonmixer is dat hij een roerstaaf heeft met dubbele rotatie. Hierdoor wordt het materiaal het beste gemengd en het kost ook nog minder moeite. Deze betonmixer is makkelijk te gebruiken, dankzij de stevige, dubbele handvaten en het lichte gewicht. Je kan de snelheid van de roterende roerstaaf zelf instellen op de materialen waarmee je werkt.

Wat ook heel fijn is: deze machine is zo ontworpen dat je tot 70% minder last van trillingen hebt. Bij de Poweplus POWX089 worden twee sleutels, een adapter voor mengtoebehoren en een handige draagtas meegeleverd. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1600 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 140 mm
Max. toerental: 620 r/min

Video

Powerplus POWX089

Bekijk verschillende aanbieders

3. Hikoki UM16VST

Waarom we fan zijn:
Sterke motor, heel robuust en kan allerlei mix-klussen aan. Hele goede prijs-kwaliteit verhouding.

De Hikoki (vroeger Hitachi) UM16VST is een sterke betonmixer die je voor zware professionele werkzaamheden kan inzetten. De motor heeft een vermogen van 1500 W. Je kan de machine gebruiken voor verschillende mengklussen, zoals het mixen van cement, mortel, verf en lijm. Dankzij de stevige dubbele handgrepen heb je de controle over de betonmixer en kan je hem gemakkelijk rechtop houden.

Wanneer je de Hikoki machine inschakelt dan komt hij dankzij het soft start systeem langzaam op gang. Het toerental van de betonmixer kan je zelf aan de hand van een draaiknop instellen. Zo kan je de snelheid van de roerstaaf nauwkeurig aanpassen aan de materialen waarmee je werkt en de consistentie die je wilt bereiken. Bij aankoop van de machine heb je een jaar garantie. Tip: als je de machine registreert op de Hitachi website, wordt de garantie verlengd naar drie jaar. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 160 mm
Max. toerental: 650 r/min

Video

Hitachi UM16VST

Bekijk verschillende aanbieders

2. Güde GRW 1800

Waarom we fan zijn:
Wederom goede prijs-kwaliteit verhouding en een hele sterke, functionele mixer. Mooi glad mix resultaat.

De GRW 1800 van Güde heeft een sterke 1800 Watt motor. Grüde heeft bij het ontwerpen van dit model vooral gebruikersgemak in gedachten gehouden. Zo is de betonmixer ergonomisch ontworpen en heeft hij softgrip handvaten. Dit zorgt ervoor dat de druk op je armen wat minder is en je comfortabel kunt mixen.

Je kunt mixen met 2 verschillende snelheden, afhankelijk van wat je gaat mixen. Hij mixt snel en goed, zonder klontjes achter te laten. Op de betonmixer zit overigens ook een veiligheidsschakelaar. Het apparaat zelf is lekker degelijk, met een robuuste behuizing. Net als de nummer 3 heeft de Güde GRW 1800 een goede prijs-kwaliteit verhouding, zelfs nog iets beter. De mixer is namelijk nog een stuk krachtiger.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1800 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 135 mm
Max. toerental: 650 r/min

Video

Güde GRW 1800

Bekijk verschillende aanbieders

1. Scheppach PM1600

Waarom we fan zijn:
Top apparaat voor lage prijs. Mixt constant glad zonder korreltjes en makkelijk in gebruik.

Voor ons is de beste betonmixer de Scheppach PM1600. Deze elektrische betonmixer beschikt over een 1600 Watt motor waardoor het sterk genoeg is om vrijwel alle soorten materiaal door elkaar te mixen tot een glad, korrel vrij geheel. Ondanks de power in deze mixer is hij heel laag geprijsd. De betonmixer heeft 2 softgrip D-grepen. De snelheid kun je zelf instellen dankzij de variabele toerentalregeling. Dit zorgt ervoor dat je zowel verf als mortel kunt mixen. De mixgardes kun je makkelijk en snel wisselen. 

De krachtige betonmixer kan met gemak 60 kilo morter verwerken. Wij hebben 20 zakken van 3 kilo achter elkaar gemixt en dat hield hij goed vol. Dit is ook gelijk waarom de Scheppach PM1600 zich voor ons onderscheid van de rest. Voor zo’n lage prijs verwacht je bijna niet deze kracht en gladde resultaten. We vonden wel de trillingen wat beter voelbaar dan bijvoorbeeld bij de nummer 4. Maar, niet storend genoeg om deze betonmixer niet op 1 te zetten.

Download hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1600 watt
Snelheden: 2
Max. toerental: 780 r/min

Video

Scheppach PM1600

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Betonmixer: Powerplus POWX084

Waarom we fan zijn:
Voor een lage prijs krijg je kwaliteit, een sterke motor en softstart.

De Powerplus POWX084 heeft kwaliteit voor een betaalbare prijs. Deze betonmixer en verfmenger heeft een vermogen van 1600W en kan dus allerlei soorten mengwerken aan. Zo werkt de betonmixer goed voor mortel, beton, lijm en verf.

Je kan de machine op twee snelheden instellen, op de 180 tot 460 toeren per minuut en op 300 tot 700 toeren per minuut. Zo kan je de snelheid heel nauwkeurig afstemmen op de te verrichte werkzaamheden. Dankzij het softstart systeem heeft de machine een langzame aanloop, waardoor je geen last hebt van opspattende vloeistoffen. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1600 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 120 mm
Max. toerental: 700 r/min

Video

Powerplus POWX084

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Betonmixer: Festool MX 1600/2

Waarom we fan zijn:
Professionele betonmixer die alle soorten mix werk aan kan. Heel robuust, duurzaam en betrouwbaar.

De beste keuze voor de professional is wat ons betreft de Festool MX 1600/2. De MX 1600/2 heeft een krachtige motor met een vermogen van 1500W. Deze zorgt voor een constante kracht tijden het mixen. Deze machine is in te stellen in twee versnellingen. Hij is speciaal ontwikkeld voor taai en zwaar mengmateriaal. De eerste versnelling heeft een onbelast toerental van 150 tot 300 toeren per minuut en is ideaal voor langdurige werkzaamheden en zwaar materiaal. 

De tweede versnelling heeft een onbelast toerental van 320 tot 650 toeren per minuut en werkt het beste voor vloeibaar mengmateriaal. Je kan met deze betonmixer tot wel 90 liter aan vloeibaar materiaal mengen, waaronder beton, mortel, pleister en estrik. De betonmixer heeft een gasgeefschakelaar voor een zachte aanloop en een elektronische toerentalregeling. Daarnaast heeft hij een ErgoFix hoogte-afstelling met geïntegreerde snelwisselfunctie. Erg handig zijn de rubberen hoeken waarmee de betonmixer tegen beschadiging wordt beschermd. Ook kan je daarmee makkelijk tegen de rand op laten leunen.

Download hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Snelheden: 2
Gardediameter: 160 mm
Max. toerental: 650 r/min

Video

Festool MX 1600:2

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Betonmixer Top 10 volgens anderen?

Wat is de beste betonmixer?

Wij vinden dat de Scheppach PM1600 als beste betonmixer van 2023 naar voren komt. Deze betonmixer heeft een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding en mixt tot een glad geheel zonder korrels. 

Hoeveel kuub beton gaat er in een betonmixer?

In onze betonmixer top 5 kan de beste keuze voor de professional, de Festool MX 1600/2, tot wel 90 liter aan vloeibaar materiaal – zoals beton en mortel – verwerken. Zorg ervoor dat je naast je betonmixer ook een ton hebt die groot genoeg is om dit volume aan vloeibaar materiaal aan te kunnen. 

Wat doet een betonmixer?

Een betonmixer is een machine waarmee je verschillende substanties, zoals onder andere mortel, kan mengen. Eigenlijk lijkt een betonmixer een beetje op een normale keukenmixer, alleen is hij een stuk krachtiger en een stuk groter. Een betonmixer heeft een motor die een ronddraaiende beweging creëert. Deze beweging wordt overgebracht op de mengstaaf die op de machine is aangesloten. De mengstaaf heeft kleppen die ervoor zorgen dat alles egaal gemixt wordt. Je plaatst de mengstaaf in een mengkom waarin je de grondstoffen hebt geplaatst die je wilt gaan mixen. De betonmixer heeft twee handvaten – een beetje zoals het stuur van een raceauto – die je met beide handen vasthoudt. Zo kan je de betonmixer heel stabiel besturen. Bovendien vergt het vrij weinig inspanning, in tegenstelling tot het handmatig mengen van grondstoffen.

Tips bij aanschaf 

Welke betonmixer kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de betonmixer in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. De lijsten op aanbiedingwebsites lijken oneindig en de ene winkel lijkt met een nog beter aanbod te komen dan de andere. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede betonmixer, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Hoe weet je nou welke betonmixer een goede prijs-kwaliteitverhouding en een lange levensduur heeft? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een betonmixer.

Vermogen

Het vermogen van een machine wordt uitgedrukt in watt. Dit vermogen geeft aan hoe krachtig de machine is. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine is. Een krachtige betonmixer zal in staat zijn zeer zware meng-werkzaamheden uit te voeren. Wanneer je dus met taaie, zware materialen werkt dan zal je een machine nodig hebben met een hoog vermogen. Ook als je frequent of meerdere uren achter elkaar moet mengen dan is het raadzaam om voor een grote en krachtige machine te kiezen. Wanneer je vooral lichtere materialen zal gaan mengen dan zal een betonmixer met een lager vermogen prima volstaan. Het is dus bij aanschaf van een betonmixer van belang om rekening te houden met het type mengsel dat je wilt gaan mixen.

Behuizing

Het zal je niet verbazen dat het belangrijk is dat een betonmixer uit stevige materialen vervaardigd is. Het is daarbij belangrijk dat de behuizing van de motor zeer solide is. Deze moet goed afgesloten zijn, want er is altijd kans op opspattend materiaal wanneer je aan het mixen bent. Het is belangrijk dat dit materiaal niet het toestel kan binnendringen, want dan zal de machine zeer waarschijnlijk binnen de kortste keren het begeven. Idealiter is het oppervlak aan de onderkant van de machine bij het gemotoriseerde deel vervaardigd uit plastic of aluminium. Je kan dan met gemak de materiaalresten met een doek wegvegen. Dit is zeer belangrijk, want hoe meer materiaal er aan de roerstaaf en de betonmixer blijft kleven, hoe zwaarder en minder wendbaar de machine zal zijn. Ga dus altijd na voordat je tot aanschaf van een betonmixer overgaat uit welke materialen de machine vervaardigd is. Sommige toestellen hebben metalen bumpers die het toestel tijdens de werkzaamheden beschermen tegen stoten. De bumpers kunnen voorkomen dat je de controle over de betonmixer verliest wanneer je te snel mixt. De machine kan dan bijvoorbeeld tegen een muur botsen en beschadigd raken. Een toestel met bumpers is dus zeker het overwegen waard.

Variabele snelheid

Het is absoluut van belang dat je de snelheid van een betonmixer variabel kunt instellen. Zo kan je zelf bepalen welke snelheid nodig is om verschillende materialen te mengen. De dichtheid van de materialen heeft namelijk effect op de meng-werkzaamheden. Hoe dichter en stugger het materiaal is, hoe zwaarder het zal zijn om het te mengen en de juiste consistentie te bereiken. Bovendien legt dit een grotere druk op de machine. Als je dus met zware materialen gaat werken is het raadzaam om te kiezen voor een betonmixer met een variabele snelheid en een hoog toerental en vermogen. Je zal je ook kunnen voorstellen dat de hoeveelheid die je wilt gaan mengen van belang is. Hoe meer je wilt gaan mengen, hoe krachtiger de machine zal moeten zijn en hoe hoger de snelheid. Wanneer de snelheid van het mengen te laag is, dan zal je geen consistent mengsel bereiken. Wanneer de snelheid te hoog is, dan loop je het risico dat er te veel lucht in het materiaal terecht komt en dan het teveel in het rond gaat spatten. Het is om deze redenen dus belangrijk dat je de snelheid van de machine zelf variabel kan instellen.

Mengstaaf

Het is uiteraard belangrijk dat de mengstaaf van de betonmixer uit een stevig, betrouwbaar materiaal vervaardigd is. Ze zullen immers zwaar werk moeten kunnen verrichten. Ook is de lengte van de mengstaaf van belang. Als je van plan bent in een groot en diep mengvat te gaan mengen, dan zal je een mengstaaf met een lange lengte nodig hebben. De meeste mengstaven zijn 60 centimeter lang en hebben een zogenoemde M14 opname, wat staat voor de maat van de schroefdraad. Dit is een standaardmaat. Dan zijn er ook nog toestellen met een dubbele mengstaaf. Deze zorgen voor een nog beter resultaat, aangezien je optimaal egaal kan mixen. Let dus bij aankoop van een betonmixer altijd op de kenmerken van de mengstaaf.

Accessoires

Je ontvangt bij aanschaf van een betonmixer altijd de machine zelf en een aluminium mengstaaf. Sommige machines worden geleverd inclusief meerdere mengstaven voor verschillende soorten werkzaamheden. Mengstaven zijn vaak ook apart aan te schaffen. Zo heb je mengstaven die specifiek geschikt zijn voor kalk, andere zijn geschikt voor verf of lijm. Stel dat je materialen gebruikt die gemengd worden met grote hoeveelheden water, dan is het raadzaam een mengstaaf vervaardigd uit kunststof aan te schaffen, zodat ze niet kunnen roesten. Sommige machines worden geleverd inclusief sleutels voor de montage en demontage van de roerstaaf. Een handige accessoire die soms wordt meegeleverd is een opbergtas om de machine en de eventuele extra onderdelen in op te bergen. Zo ben je ervan verzekerd dat de betonmixer beschermd is tegen vocht, vuil en stof en zal hij een stuk langer meegaan. Dan zijn er nog twee accessoires die het gebruiksgemak kunnen verhogen. Allereerst de standaard om de mengstaaf of de betonmixer op te plaatsen. Dit is erg handig wanneer je de werkzaamheden even pauzeert. De standaard moet helaas wel vaak apart worden aangeschaft. Dan bestaan er ook nog statieven waarin je een mengkuip kan plaatsen en waaraan je de mixer kan bevestigen. Zo kan je de machine zijn werk laten doen en geleidelijk aan materialen aan het mengsel toevoegen, wat bij bepaalde mengsels – zoals lijmsoorten – erg handig is. Bovendien scheelt dit je ook enige inspanning.

Hoe wij betonmixers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende betonmixers onderzocht, meer dan 12 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste betonmixer vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen