Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Betonmixers in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste betonmixer? Als je weleens mortel hebt gemaakt dan weet je dat dat zo makkelijk nog niet is. Mortel heeft een specifieke verhouding tussen zand, water en cement. Wanneer je deze samenvoegt en vervolgens met een gewone schep of een ander gereedschap dit goedje probeert te mengen, dan zal je merken dat het ontzettend lang duurt voordat de consistentie goed is. Je loopt dan zelfs het risico dat het al begint te stollen tijdens het mengen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan gelukkig, namelijk met een betonmixer! Een betonmixer zorgt voor een optimale consistentie van de mortel. Ook komt een betonmixer heel goed van pas bij pleisterwerken, waarbij het enorm van belang is dat er geen klontjes of andere onregelmatigheden in het mengsel zitten. En dan kan je de betonmixer ook nog eens gebruiken om verf te mengen voor als je een groot oppervlak wilt schilderen en veel verf nodig hebt. Van alle markten thuis dus, de betonmixer. 

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Betonmixers

BESTE KOOP

Festool MX 1000
Festool MX 1000

PROFESSIONEEL

Festool MX 1600/2
Festool MX 1600:2

BUDGET

Powerplus POWX084
Powerplus POWX084

Beste betonmixer - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goed betonmixer te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan betonmixers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende betonmixers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke betonmixers als beste uit de bus komen. 

5. Vonroc PM503AC 1200W

We beginnen onze lijst met de Vonroc PM503AC 1200W op de 5e plaats. Deze krachtige betonmixer heeft een vermogen van 1200W en een onbelast toerental van 240 tot 850 toeren per minuut. De betonmixer komt dankzij de soft start functie langzaam op gang, waardoor je geen vervelende spatten zal ervaren. Doordat het toerental variabel instelbaar is kan je precies afstellen hoe snel of langzaam je wilt dat de betonmixer draait. 

Dit is ideaal wanneer je bijvoorbeeld een dunnere vloeistof mengt, of juist wanneer je veel kracht nodig hebt om een dikker mengsel te mengen. De machine is heel makkelijk hanteerbaar dankzij het ergonomische design en het geringe gewicht van 4,5 kilogram. Hierdoor ligt hij heel comfortabel in de hand en zal je langdurig kunnen werken, terwijl je een groot gebruiksgemak ervaart. Het stroomsnoer is maar liefst drie meter lang. Hierdoor heb je tijdens het werken genoeg bewegingsvrijheid en heb je een grote flexibiliteit en werkcomfort. De betonmixer is bovendien naast het mengen van cementmortel ook geschikt voor het mengen van andere vloeistoffen. 

Zo kan hij lichte vloeistoffen zoals verf, lak of pleisterwerk mengen, maar ook zwaardere grondstoffen zoals lijm, plamuur en behangplaksel. Een groot voordeel van deze betonmixer is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een mooie prijs heb je een zeer capabele en betrouwbare betonmixer in huis. 

Vonroc 1200W betonmixer

4. Powerplus POWX089

Op de vierde plek is geëindigd de Powerplus POW089. Deze betonmixer doet eveneens dienst als verfmixer. Hij heeft een vermogen van een indrukwekkende 1600W en een onbelast toerental van 290 tot 480 toeren per minuut van de binnenste roerstaaf en 380 tot 620 toeren per minuut van de buitenste roerstaaf. Je leest het goed: deze krachtige betonmixer heeft een roerstaaf met een dubbele rotatie. Hierdoor worden de grondstoffen waarmee je werkt optimaal gemengd en bovendien wordt hiervoor minder inspanning geleverd. 

Deze betonmixer kent een groot gebruiksgemak omdat je hem dankzij de stevige, dubbele handvaten en het lichte gewicht gemakkelijk een langere tijd rechtop kan houden zonder dat je vermoeid raakt. Je kan de snelheid van de rotatie van de roerstaaf zelf instellen op de materialen waarmee je werkt. Het is wanneer je langere tijd aan het mixen bent natuurlijk vervelend als de vibratie van de machine heftig is en je dit in je handen en armen gaat voelen. 

Deze machine is zo ontworpen dat hij tot 70% minder trillingen opneemt. Dit draagt samen met het ergonomische ontwerp bij aan het gebruiksgemak van de machine. De betonmixer wordt heel compleet geleverd. Je ontvangt naast de betonmixer namelijk twee sleutels, een adapter voor mengtoebehoren (M18 – M14) en een handige draagtas. Zo kan je na gebruik gemakkelijk de betonmixer en de bijbehorende accessoires opbergen. Zo is hij beschermd tegen vuil, vocht en stof en zal hij een langere levensduur hebben. Bovendien hou je zo alle onderdelen bij elkaar, zodat je een volgende keer direct weer aan de slag kan gaan. 

Powerplus POWX089

3. Hitachi UM16VST

We gaan door met de nummer 3 van onze lijst, de Hitachi UM16VST. Deze krachtige betonmixer is uitermate geschikt voor zware professionele werkzaamheden. De motor heeft een vermogen van 1500 W met een laag onbelast toerental van 150 tot 300 toeren per minuut en een hoog onbelast toerental van 300 tot 650 toeren per minuut. 

Je kan de machine inzetten voor allerlei mengklussen, zoals onder andere het mixen van cement, mortel, verf en lijm. De machine is ergonomisch ontworpen en heeft een groot gebruiksgemak. Dankzij de stevige dubbele handgrepen heb je een optimale controle over de betonmixer en kan je hem gemakkelijk langere tijd rechtop houden zonder vermoeid te raken. Wanneer je de machine inschakelt dan komt hij dankzij het soft start systeem langzaam op gang. Hij zal niet meteen op volle toeren gaan draaien maar eerst rustig op gang komen. Deze aanloopstroom-begrenzing zorgt ervoor dat je eerst een comfortabele positie kan vinden om in te werken vinden en bovendien spat zo het mengsel niet direct alle kanten op. 

Dit scheelt een weer schoonmaakwerkzaamheden na gebruik van de machine. Vervolgens is het toerental handmatig aan de hand van een draaiknop variabel in te stellen. Zo bepaal je zelf welke stand je prefereert en kan je de snelheid waarmee de roerstaaf draait nauwkeurig aan passen aan de materialen waarmee je werkt en de mate van consistentie die je wilt bereiken. Dankzij de grote bumpers is de machine beschermd tegen beschadiging. Bij aankoop van de machine heb je initieel een jaar garantie. Wanneer je de machine registreert op de Hitachi website dan wordt die garantie verlengd naar maar liefst drie jaar. 

2. RUBI RUBIMIX-9 N Plus

Op de tweede plaats hebben wij gekozen voor de RUBI RUBIMIX-9 N Plus. RUBI produceert al jaren zeer betrouwbare gereedschappen van hoogstaande kwaliteit. Deze betonmixer is daar weer eens een bevestiging van. Hoewel deze machine een iets hoger prijskaartje heeft, is hij de investering absoluut waard. Met maar liefst 1800W heeft deze machine het grootste vermogen van alle machines in deze top 5. Dankzij deze krachtige motor kan de betonmixer buitengewoon hoge prestaties leveren. 

De machine heeft twee verschillende mechanische snelheden die je met de knop op de handgreep kan instellen. Zo kan je afgaande op het type materiaal waarmee je werkt en de hoeveelheid hiervan bepalen welke stand het meest geschikt is en zo het beste resultaat behalen. De RUBIMIX-9 heeft een ergonomisch design met een stevige handgreep voor een uiterst stabiele hantering van de machine. Hij is vervaardigd uit zeer sterke en lichte materialen zodat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Bovendien is hij dankzij deze kwalitatief hoogstaande materialen zeer betrouwbaar. 

De betonmixer wordt geleverd met een standaard roerstaaf voor mortel en cement lijmen. De machine kan worden uitgerust met apart aan te schaffen RUBI-roerstaven van verschillende diameters variërend van 100 tot 160 mm die gemakkelijk aan te sluiten zijn dankzij het FAST-IN snelle verbinding systeem, met een maximaal te mengen capaciteit van 60 kilogram. De betonmixer heeft een M14 draadaansluiting waardoor elk type roerstaaf op de machine kan worden aangesloten, zoals bijvoorbeeld zowel ronde als zeskant-aansluitingen. Wanneer je dus zware materialen wilt gaan mixen en op zoek bent naar een krachtige machine, dan is deze betonmixer een zeer betrouwbare keuze.

1. Festool MX 1000

Door met de winnaar van deze top 5. Wat ons betreft is dat de Festool MX 1000. Deze indrukwekkende betonmixer heeft een vermogen van 1020 W en een onbelast toerental van 360 tot 630 toeren per minuut in de eerste versnelling. De krachtige motor stelt je in staat allerlei verschillende meng-werkzaamheden uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het mengen van mortel, pleister, tegellijm, egalisatiemassa. Bovendien kan hij grotere hoeveelheden vloeibaar materiaal gemakkelijk aan. 

Deze buitengewone betonmixer heeft een aantal factoren die hem tussen de andere betonmixers uit doet springen. Dankzij het ergonomische ontwerp ervaar je tijdens de werkzaamheden een buitengewoon werkcomfort. Je zal namelijke een geringe krachtinspanning voor de bediening van de betonmixer hoeven leveren dankzij de ergonomische inrichting van de handgreep met grote hefboomarm. Zo hou je de machine met gemak meerdere uren omhoog zonder dat je vermoeid raakt. Je kan de machine veilig en slipvrij tegen te wand zetten dankzij de stabiele rubberen hoeken die de machine effectief beschermen tegen beschadiging. Je machine heeft een zachte aanloop dankzij de gasgeefschakelaar waardoor je materiaalspatten voorkomt. 

Dankzij de elektronische toerentalregeling kan je handmatig het aantal gewenste toeren instellen, zodat je zelf bepaalt op welke snelheid je de materialen waarmee je werkt mengt. De machine heeft bovendien een handige ErgoFix hoogte-afstelling met geïntegreerde snelwisselfunctie. De beschermkap met labyrintafdichting voorkomt het binnendringen van spatwater en vuil en maakt de betonmixer zodoende erg duurzaam. Als je dus op zoek bent naar een betonmixer die dankzij een aantal foefjes de meng-werkzaamheden erg gemakkelijk maken, dan raden wij de Festool MX 1000 absoluut aan.

Beste Goedkope Betonmixer

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een betonmixer in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope betonmixer gekozen voor de Powerplus POWX084. Powerplus levert steevast kwalitatief hoogstaande gereedschappen voor een zeer betaalbare prijs. Met deze betonmixer haal je naar ons idee een buitengewoon apparaat in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. Deze betonmixer en verfmenger heeft een vermogen van maar liefst 1600W en kan dus allerlei soorten mengwerken aan. 

Zowel lichte vloeistoffen als zware vloeistoffen zijn voor deze machine geen probleem. Je kan de machine op twee snelheden instellen, op de eerste snelheid van 180 tot 460 toeren minuut en de tweede snelheid van 300 tot 700 toeren per minuut. Zo kan je de snelheid heel nauwkeurig afstemmen op de te verrichte werkzaamheden. Dankzij het slow start systeem heeft de machine een langzame aanloop, waardoor je last hebt van opspattende vloeistoffen. Wij – en velen met ons – zijn zeer onder de indruk van de kracht en kunde van deze machine, en dat voor minder dan 100 euro. 

Beste Professionele Betonmixer

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blij klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele betonmixers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een betonmixer uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Wanneer je als professional vaak gebruik zal maken van de betonmixer dan is het belangrijk dat je een zeer sterke machine aanschaft. 

Je wilt immers dat je tijdens je professionele werkzaamheden kan vertrouwen op een optimale mening van de materialen waarmee je werkt. Wij kozen al voor een betonmixer van Festool als de winnaar van onze top 5 en onze keuze voor de beste professionele betonmixer is wederom gevallen op de Festool MX 1600/2. De MX 1600/2 heeft een nog krachtigere motor met een vermogen van 1500W die zorgt voor een constante kracht tijden het mixen. Deze machine is in te stellen in twee versnellingen en is speciaal ontwikkeld voor taai en zwaar mengmateriaal. De eerste versnelling heeft een onbelast toerental van 150 tot 300 toeren per minuut en is ideaal voor langdurige werkzaamheden en zwaar materiaal. 

De tweede versnelling heeft een onbelast toerental van 320 tot 650 toeren per minuut en is ideaal voor zeer vloeibaar mengmateriaal. Je kan met deze betonmixer tot wel 90 liter aan vloeibaar materiaal mengen, waaronder beton, mortel, pleister, estrik en nog heel veel meer. Ook deze machine heeft een gasgeefschakelaar voor een zachte aanloop en een elektronische toerentalregeling. Daarnaast is hij voorzien van een ErgoFix hoogte-afstelling met geïntegreerde snelwisselfunctie. Dankzij de stabiele rubberen hoeken wordt de machine tegen beschadiging beschermd en kan je hem moeiteloos en veilig tegen de rand aanzetten. De betonmixer biedt dus alles wat je als professional nodig hebt tijdens het mixen en zal een betrouwbaar en duurzaam gereedschap blijken tijdens langdurige en frequente werkzaamheden. 

Koopgids

Een betonmixer is een machine waarmee je verschillende substanties, zoals onder andere mortel, kan mengen. Eigenlijk lijkt een betonmixer een beetje op een normale keukenmixer, alleen is hij een stuk krachtiger en een stuk groter. Een betonmixer heeft een motor die een ronddraaiende beweging creëert. Deze beweging wordt overgebracht op de mengstaaf die op de machine is aangesloten. De mengstaaf heeft kleppen die ervoor zorgen dat alles egaal gemixt wordt. Je plaatst de mengstaaf in een mengkom waarin je de grondstoffen hebt geplaatst die je wilt gaan mixen. De betonmixer heeft twee handvaten – een beetje zoals het stuur van een raceauto – die je met beide handen vasthoudt. Zo kan je de betonmixer heel stabiel besturen. Bovendien vergt het vrij weinig inspanning, in tegenstelling tot het handmatig mengen van grondstoffen.

Welke betonmixer kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de betonmixer in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. De lijsten op aanbiedingwebsites lijken oneindig en de ene winkel lijkt met een nog beter aanbod te komen dan de andere. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede betonmixer, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Hoe weet je nou welke betonmixer een goede prijs-kwaliteitverhouding en een lange levensduur heeft? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een betonmixer.

Vermogen

Het vermogen van een machine wordt uitgedrukt in watt. Dit vermogen geeft aan hoe krachtig de machine is. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine is. Een krachtige betonmixer zal in staat zijn zeer zware meng-werkzaamheden uit te voeren. Wanneer je dus met taaie, zware materialen werkt dan zal je een machine nodig hebben met een hoog vermogen. Ook als je frequent of meerdere uren achter elkaar moet mengen dan is het raadzaam om voor een grote en krachtige machine te kiezen. Wanneer je vooral lichtere materialen zal gaan mengen dan zal een betonmixer met een lager vermogen prima volstaan. Het is dus bij aanschaf van een betonmixer van belang om rekening te houden met het type mengsel dat je wilt gaan mixen.

Behuizing

Het zal je niet verbazen dat het belangrijk is dat een betonmixer uit stevige materialen vervaardigd is. Het is daarbij belangrijk dat de behuizing van de motor zeer solide is. Deze moet goed afgesloten zijn, want er is altijd kans op opspattend materiaal wanneer je aan het mixen bent. Het is belangrijk dat dit materiaal niet het toestel kan binnendringen, want dan zal de machine zeer waarschijnlijk binnen de kortste keren het begeven. Idealiter is het oppervlak aan de onderkant van de machine bij het gemotoriseerde deel vervaardigd uit plastic of aluminium. Je kan dan met gemak de materiaalresten met een doek wegvegen. Dit is zeer belangrijk, want hoe meer materiaal er aan de roerstaaf en de betonmixer blijft kleven, hoe zwaarder en minder wendbaar de machine zal zijn. Ga dus altijd na voordat je tot aanschaf van een betonmixer overgaat uit welke materialen de machine vervaardigd is. Sommige toestellen hebben metalen bumpers die het toestel tijdens de werkzaamheden beschermen tegen stoten. De bumpers kunnen voorkomen dat je de controle over de betonmixer verliest wanneer je te snel mixt. De machine kan dan bijvoorbeeld tegen een muur botsen en beschadigd raken. Een toestel met bumpers is dus zeker het overwegen waard.

Variabele snelheid

Het is absoluut van belang dat je de snelheid van een betonmixer variabel kunt instellen. Zo kan je zelf bepalen welke snelheid nodig is om verschillende materialen te mengen. De dichtheid van de materialen heeft namelijk effect op de meng-werkzaamheden. Hoe dichter en stugger het materiaal is, hoe zwaarder het zal zijn om het te mengen en de juiste consistentie te bereiken. Bovendien legt dit een grotere druk op de machine. Als je dus met zware materialen gaat werken is het raadzaam om te kiezen voor een betonmixer met een variabele snelheid en een hoog toerental en vermogen. Je zal je ook kunnen voorstellen dat de hoeveelheid die je wilt gaan mengen van belang is. Hoe meer je wilt gaan mengen, hoe krachtiger de machine zal moeten zijn en hoe hoger de snelheid. Wanneer de snelheid van het mengen te laag is, dan zal je geen consistent mengsel bereiken. Wanneer de snelheid te hoog is, dan loop je het risico dat er te veel lucht in het materiaal terecht komt en dan het teveel in het rond gaat spatten. Het is om deze redenen dus belangrijk dat je de snelheid van de machine zelf variabel kan instellen.

Mengstaaf

Het is uiteraard belangrijk dat de mengstaaf van de betonmixer uit een stevig, betrouwbaar materiaal vervaardigd is. Ze zullen immers zwaar werk moeten kunnen verrichten. Ook is de lengte van de mengstaaf van belang. Als je van plan bent in een groot en diep mengvat te gaan mengen, dan zal je een mengstaaf met een lange lengte nodig hebben. De meeste mengstaven zijn 60 centimeter lang en hebben een zogenoemde M14 opname, wat staat voor de maat van de schroefdraad. Dit is een standaardmaat. Dan zijn er ook nog toestellen met een dubbele mengstaaf. Deze zorgen voor een nog beter resultaat, aangezien je optimaal egaal kan mixen. Let dus bij aankoop van een betonmixer altijd op de kenmerken van de mengstaaf.

Accessoires

Je ontvangt bij aanschaf van een betonmixer altijd de machine zelf en een aluminium mengstaaf. Sommige machines worden geleverd inclusief meerdere mengstaven voor verschillende soorten werkzaamheden. Mengstaven zijn vaak ook apart aan te schaffen. Zo heb je mengstaven die specifiek geschikt zijn voor kalk, andere zijn geschikt voor verf of lijm. Stel dat je materialen gebruikt die gemengd worden met grote hoeveelheden water, dan is het raadzaam een mengstaaf vervaardigd uit kunststof aan te schaffen, zodat ze niet kunnen roesten. Sommige machines worden geleverd inclusief sleutels voor de montage en demontage van de roerstaaf. Een handige accessoire die soms wordt meegeleverd is een opbergtas om de machine en de eventuele extra onderdelen in op te bergen. Zo ben je ervan verzekerd dat de betonmixer beschermd is tegen vocht, vuil en stof en zal hij een stuk langer meegaan. Dan zijn er nog twee accessoires die het gebruiksgemak kunnen verhogen. Allereerst de standaard om de mengstaaf of de betonmixer op te plaatsen. Dit is erg handig wanneer je de werkzaamheden even pauzeert. De standaard moet helaas wel vaak apart worden aangeschaft. Dan bestaan er ook nog statieven waarin je een mengkuip kan plaatsen en waaraan je de mixer kan bevestigen. Zo kan je de machine zijn werk laten doen en geleidelijk aan materialen aan het mengsel toevoegen, wat bij bepaalde mengsels – zoals lijmsoorten – erg handig is. Bovendien scheelt dit je ook enige inspanning.

Geraadpleegde bronnen