Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Wijnkoelkast nodig? Ons Advies & Top 5 2023

In dit artikel

Met een wijnkoelkast in huis weet je zeker dat je jouw wijn met de liefde behandeld die het verdient, en dat de smaak altijd goed zal blijven. Er zijn echter zoveel verschillende merken, dat je af en toe niet meer weet welk merk wijnkoelkast je nu precies in huis moet nemen. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste wijnkoelkasten die op dit moment beschikbaar zijn. Hiervoor hebben wij gekeken naar de verschillende aspecten die belangrijk zijn wanneer je wijn goed wilt bewaren, maar natuurlijk ook naar energielabel en de aanschafprijs van het apparaat.

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van de beste wijnkoelkast!

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Wijnkoelkast - Top 5

5. Liebherr WKb 1812

De Liebherr WKb 1812 ziet er niet alleen chique uit, maar is ook nog eens uitgerust met functies waardoor jouw wijn optimaal bewaard kan blijven. Je kunt de draairichting van de deur veranderen indien gewenst.

Er zijn drie plateaus waar je gebruik van kunt maken waardoor je vaak ongeveer 66 flessen van bordeauxformaat tegelijk kunt bewaren. De totale inhoud is 145 liter. Je kunt het apparaat zo instellen dat er een alarm gaat wanneer de deur geopend wordt. Er is geen slot aanwezig, maar wel kinderbeveiliging. Er is ook een luchtfilter aanwezig en ventilatiekoeling.

Het is niet mogelijk om meerdere temperaturen te gebruiken, er is slechts één compressor aanwezig en dus ook maar één temperatuur: 5 graden Celsius. Ook laat op de avond kun je zonder problemen een fles wijn pakken, er is namelijk interieur verlichting aanwezig.

4. BODEGA43 B4318

De volgende wijnkoelkast is van het merk Bodega 43. De Bodega 43 18 is een handige, kleine inbouw wijnkoelkast met een elegant design. De Bodega 43 18 heeft een capaciteit tot 18 flessen en één temperatuurzone. Door zijn interne ruimte en minimale temperatuur van 5 graden kan je de B4318 zelfs voor champagneflessen gebruiken die je direct op de juiste temperatuur kunt serveren. 

De blauwe ledverlichting geeft een futuristische uitstraling aan je wijnen. Ledverlichting is heel energiezuinig en hoeft nooit vervangen te worden. De deur van deze kleine wijnkoelkast is van UV werend dubbel glas.

De B4318 wordt gekoeld met behulp van een Peltier koeling systeem, waardoor deze wijnkoelkast een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding heeft. Een peltierelement is een elektrische component die gebruikt kan worden om warmte te verplaatsen van een koude naar een warme plek. De koeling gebeurt zonder trillingen en verstoort de wijn dus niet. De Bodega 43 18 is uitstekend geschikt voor een omgevingstemperatuur van 20 tot 25 graden en heeft een normaal geluidsniveau van 40 decibel. In stille ruimtes is dat hoorbaar, maar meestal niet storend.

3. Dometic E40FGD

De wijnkoelkast van Dometic is zeker iets om over naar huis te schrijven. Waar je normaal gesproken één grote deur hebt, heb je bij de E40FGD twee deuren voor makkelijke toegang. Er passen ongeveer 40 flessen wijn in, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de flessen zijn.

Je hebt één compressor maar kunt twee verschillende zones gebruiken om de temperatuur in te stellen. Deze kun je instellen tussen de 5 en 20 graden Celsius. Kijk altijd op het etiketje van jouw wijn om te zien wat de optimale bewaartemperatuur is. Een antivibratiesysteem zorgt ervoor dat de wijnflessen niet getrild worden door de koelkast. Uiteraard is er ook binnenverlichting aanwezig zodat je goed kunt zien wat je pakt, ook ‘s nachts.

Er is een Super Cool functie aanwezig. Deze kun je gebruiken als je bijvoorbeeld ‘s avonds een etentje hebt en ‘s middags pas wijn gehaald hebt. Jouw wijnflessen zijn dan op tijd koud voordat er visite is.

2. Vinata WK-100B-VG

Wijnkoelkasten en wijn klimaatkasten worden vaak door elkaar gebruikt. Het verschil tussen beide kasten is dat een wijnkoelkast alleen de mogelijkheid heeft om te koelen, terwijl een wijn klimaatkast ook de mogelijkheid heeft om te verwarmen door middel van een verwarmingselement. Het belangrijkste is dat wijn stabiel en op de juiste temperatuur bewaard wordt en dit hangt samen met de grootte van de kast. Bij kleine wijnkoelkasten of klimaatkasten met minder dan 15 flessen, is directe koeling mogelijk, ook wel thermo-elektrische systemen genoemd. Hoe groter de kasten worden, hoe moeilijker het wordt om met deze techniek de temperatuur stabiel te houden. Om die reden wordt de compressor ventilator koelingstechniek toegepast bij grotere kasten, net zoals bij een normale koelkast in de keuken.

Nummer 2 in deze top 5 is een wijn klimaatkast en kost dus aanzienlijk meer dan de vorige 3 modellen. Deze zwarte wijn klimaatkast met vol glazen deur geeft plek aan wel 32 flessen wijn en bewaart jouw rode, witte en mousserende wijnen op de ideale drinktemperatuur. Plaats de kast stoer vrijstaand in de ruimte of als onderbouw model onder bijvoorbeeld een wijnbarretje.

In deze wijn klimaatkast heerst een gunstig klimaat met een constante temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de wijn langer behouden blijft. Verdeeld over twee temperatuurzones is dit model geschikt om bijvoorbeeld rode en witte wijn tegelijkertijd te bewaren. De temperatuur in beide zones is onafhankelijk van elkaar in te stellen. De speciale techniek, welke gebruik maakt van een compressor, zorgt ervoor dat de wijn de rust krijgt die de smaak zo ten goede komt. Geen trillingen, geen schommelingen en een zo constant mogelijke temperatuur. Dit model heeft een normaal geluidsniveau van 40 decibel. 

1. BODEGA43 B4340

De beste wijnkoelkast is wederom van het merk Bodega 43 en is in feite een wijn klimaatkast. Ze is dus in staat om ook te verwarmen in het geval dat de omringende kamertemperatuur te laag wordt, bijvoorbeeld in de winter. De Bodega 43 40 inbouw wijn klimaatkast heeft een touchscreen waar je de temperatuur kan instellen voor de afzonderlijke temperatuurzones. In het bovenste gedeelte is er plek voor 12 flessen en in het onderste gedeelte plek voor 28 flessen, zodat rode en witte wijnen altijd op de juiste serveertemperatuur zijn.

Deze wijn klimaatkast heeft een Full Glass deur van driedubbel glas voor extra isolatie en is voorzien van een UV-filter. De koelkast is geschikt voor kamers met temperaturen tussen 16 en 32 graden en de koelkast heeft een bereik tussen 5 en 20 graden. Je kan er dus ook champagne in bewaren. Ze is zeer geschikt om in te bouwen in een luxe design keuken. De sfeervolle blauwe ledverlichting brengt een extra dimensie in je woning en geeft geen UV straling af. 

De inbouw wijn klimaatkast is zeer eenvoudig te bedienen en heeft een zeer lage vibratie, wat ideaal is om je wijnen voor langere tijd op de juiste manier te bewaren. Ze kan echter ook vrijstaand worden gebruikt. Standaard wordt de B4340 geleverd met een rechtsdraaiende deur. De klimaatkast heeft een normaal geluidsniveau van 39 decibel en gebruikt slechts 60 Watt aan stroom.

 

Wat is de beste wijnkoelkast? 

De BODEGA43 B4340 wijnklimaatkast is de beste wijnkoelkast op dit moment. Dit model zorgt er niet alleen voor dat je wijn precies op de juiste temperatuur gebracht wordt, maar heeft ook een stijlvol design. Wil je uitgebreider lezen waarom deze als beste uit de test is gekomen? Lees dan onze review over BODEGA43 B4340 op deze pagina.

Wat is het verschil tussen een wijnkoelkast en een wijnklimaatkast?

Het verschil tussen de wijnkoelkast en de wijnklimaatkast is dat een wijnkoelkast je wijn alleen koelt en dat een wijnklimaatkast naast koelen ook de mogelijkheid heeft om te verwarmen. Hierdoor is een wijnklimaatkast nog nauwkeuriger in het reguleren van de juiste temperatuur voor jouw wijnen.

Wat kost een wijnkoelkast aan stroom?

  • Een kleine wijnkoelkast verbruikt ongeveer: 110 kWh – 150 kWh per jaar. Bij een stroomprijs van ongeveer €0,71 per kWh komt dat neer op minimaal €78 per jaar bij een gebruik van 110 kWh.
  • Een grote wijnkoelkast verbruikt: 150 kWh – 220 kWh per jaar.  Bij een energieprijs van rond de €0,71 per kWh betekent dat dat je  minimaal €154 per jaar betaalt bij een gebruik van ongeveer 220 kWh.

Is een wijnkoelkast nodig?

Wanneer je een wijnliefhebber bent en je wijnen op de meest optimale manier wilt laten rijpen dan is een wijnkoelkast een vereiste. Dat komt omdat wijn het beste rijpt bij temperaturen tussen de 10 tot 14 °C. Omdat een gemiddeld huis meestal warmer is en een normale koelkast rond de 4 °C ingesteld is, zorgt het bewaren van je wijnen op kamertemperatuur of in de koelkast niet voor het beste rijpingsklimaat. Een wijnkoelkast of een wijnklimaatkast zorgt hier wel voor en het is daarom erg aan te raden om deze aan te schaffen als je je wijnen graag zo goed mogelijk drinkt.

Hoe wij wijnkoelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 12 verschillende Siemens koelkasten onderzocht en vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste wijnkoelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op.

Geraadpleegde bronnen