Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Mini Vaatwasser? Koopadvies & Top 5 in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste mini vaatwasser? Er zijn onder de mini vaatwassers veel verschillende varianten verkrijgbaar. Er zijn vrijstaande, maar ook ingebouwde mini vaatwassers. Ook heb je vaatwassers die hoog maar smal, of kort zijn. 

In dit artikel hebben wij alle informatie uiteen gezet die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken voor de beste mini vaatwasser voor jou en je gebruikssituatie. Ook hebben we onze favoriete mini vaatwassers in een top 5 gezet en de meest gestelde vragen beantwoord. 

Veel leesplezier!

Doe altijd onderzoek voordat je een mini vaatwasser koopt

Ga je een mini vaatwasser kopen, zorg dan dat je de verschillende vaatwassers in het mini vaatwasser assortiment onderzoekt, zodat je degene koopt die past bij jouw wensen en jouw huishouden. Als je een inbouw vaatwasser kiest, meet dan vooraf goed op waar je mini vaatwasser komt te staan, zodat de maten kloppen. Neem in je onderzoek in ieder geval de volgende punten mee:

 • De breedte of hoogte van de mini vaatwasser
 • De droogtechniek
 • Het geluidsniveau
 • Aantal couverts per wasbeurt
 • Energielabel

Met de uitkomsten uit dit vooronderzoek kan je de beste mini vaatwasser voor jou vinden!

Een mini vaatwasser is handig in een kleine keuken of voor een klein huishouden.

De breedte of hoogte van de mini vaatwasser

Je hebt mini vaatwassers die eruit zien als een standaard vaatwasser, maar dan smaller. Ook heb je mini vaatwassers zoals op de afbeelding hierboven, die meer de grootte en afmetingen van een oven hebben.

Als je weet welk type vaatwasser het meest geschikt is voor jouw keuken, zorg dat dat je de ruimte waar de mini vaatwasser komt te staan nog een keer opmeet. In deze top 5 behandelen we alleen lage, vrijstaande mini vaatwassers.

De droogtechniek

De droogtechniek van de mini vaatwasser is bepalend voor hoe droog jouw vaat uit de was komt. Er zijn verschillende soorten droogtechnieken: zeolietkorrels, ventilatie droogtechniek en condens droogtechniek. In ons algemene vaatwasser artikel kan je meer lezen over de verschillende soorten droogtechnieken die een vaatwasser heeft. Onderzoek de verschillende droogtechnieken om een keuze te maken voor wat jou het prettigst lijkt.

Het geluidsniveau

Als jij het fijn vindt dat je je mini vaatwasser niet hoort wanneer deze aanstaat, is het goed om even op het geluidsniveau te letten. De meeste mini vaatwassers produceren 49 dB, wat niet zo stil is als een standaard vaatwasser.

Aantal couverts per wasbeurt

Het aantal couverts betekent de eenheid vaat die per persoon in je mini vaatwasser past, maar zegt niets over de grootte van pannen en schalen. Houd hier dus rekening mee. 

Energielabel

Ons advies is om voor een zo zuinig mogelijke mini vaatwasser te kiezen.  Je kan alle informatie die je nodig hebt aflezen van het energielabel van de mini vaatwasmachine. Klasse A en B zijn de zuinigste.

Er zijn smalle vaatwassers die wel een standaard hoogte hebben.

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Mini vaatwasser - Top 5

5. Inventum VVW5520

Waarom we fan zijn:
Geschikt voor een 2-persoons huishouden met bedieningspaneel aan de bovenkant.

We beginnen de top 5 met de Inventum VVW5520. Deze mini-vaatwasser valt op in deze lijst doordat het bedieningspaneel aan de bovenkant bevestigd is. Daardoor kan het het apparaat gemakkelijk onder een keukenblad geplaatst worden. Bij de andere mini-vaatwassers in deze lijst, op de nummer 4 na, is het bedieningspaneel aan de onderkant geplaatst waardoor die apparaten het best óp een tafel of keukenblad geplaatst kunnen worden. Afhankelijk van jouw voorkeur is dit een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden bij het kiezen van een mini-vaatwasser. 

Deze mini-vaatwasser is geschikt voor een twee-persoons huishouden en er passen 6 couverts in. Je kan kiezen voor 5 programma’s en startuitstel stel je in tot maximaal 4 uur van te voren. Een ander voordeel van dit appraat is het relatief korte eco-programma van 180 minuten. Dat is een stukje korter in vergelijking met de andere vaatwassers in deze lijst die gemiddeld 235 minuten nodig hebben voor het eco-programma.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type vaatwasser: Vrijstaand
Energieklasse: F
Maximaal geluidsniveau: 49 dB
Bestekvoorziening: Mand
Droogtechniek: Condensdroogtechniek
Aantal couverts: 6

Video

Inventum VVW5520 vaatwasser

Bekijk verschillende aanbieders

4. Beko DTC36610W

Waarom we fan zijn:
Wast in korte de vaat schoon, geschikt voor 2-persoons huishouden.

De Beko DTC36610W is heel geschikt voor alleenstaanden of een huishouden van twee personen. Het is namelijk een klein model met ruimte voor 6 couverts. Door het kleine formaat duren de wasprogramma’s minder lang dan bij een grote vaatwasser. Gemiddeld wacht je 180 minuten op de vaat en met het eco programma 230 minuten, net als bij de nummer 3 tot en met 1 in deze lijst.

Dit model verbruikt ongeveer 20% minder energie dan een identiek apparaat met energieklasse A. Je kunt kiezen uit 6 verschillende programma’s waaronder eco, intensief, glas, snel en meer. Er is een indicator aanwezig, net zoals bij een grotere vaatwasser, om te laten weten wanneer het tijd is om zout of glansspoelmiddel bij te vullen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type vaatwasser: Vrijstaand
Energieklasse: F
Maximaal geluidsniveau: 49 dB
Bestekvoorziening: Mand
Droogtechniek: Condensdroogtechniek
Aantal couverts: 6

Video

Beko DTC36610W review

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch SKS62E32EU

Waarom we fan zijn:
Mini-vaatwasser met Extra Droog optie die je vaat grondig schoon wast.

De Bosch SKS62E32EU maakt je vaat grondig schoon en droog. Je kan zelfs kiezen voor de Extra Droog optie waardoor ook babyflessen en kinderservies goed droog de vaatwasser uitkomen. Dit is een eigenschap waar alleen de Bosch mini-vaatwassers in deze top 5 over beschikken.

Deze vaatwasser is geschikt voor 6 couverts en heeft 6 verschillende programma’s. Om je glazen extra te beschermen kies je het Glas programma wat glazen en kristallen glazen zacht reinigt. Voor aangekoekte pannen kies je daarentegen het intensief programma voor een extra boost. Het apparaat past zelf het water en energieverbruik aan op je hoeveelheid vaat. Het is een klein formaat van 45 centimeter hoog en het bedieningspaneel zit aan de onderkant daarom is deze geschikt om op een keukenblad of tafel neer te zetten.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type vaatwasser: Vrijstaand
Energieklasse: F
Maximaal geluidsniveau: 49 dB
Bestekvoorziening: Mand
Droogtechniek: Condensdroogtechniek
Aantal couverts: 6

Video

Bosch SKS62E32EU

Bekijk verschillende aanbieders

2. Siemens SK26E222EU – iQ300

Waarom we fan zijn:
Compacte mini-vaatwasser met varioSpeed programma. 

Deze minivaatwasser kan bijna alles wat een grote vaatwasser ook kan. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het varioSpeed programma om het wasprogramma tot 50% te verkorten, dat vinden wij erg handig. Met deze minivaatwasser kan je tot 6 couverts per keer wassen. Hierbij kan je gebruik maken van een intensieve stand waardoor aangekoekte pannen en ovenschalen goed schoon de vaatwasser uit komen.

Ook glazen kunnen zonder problemen gewassen worden op 40 graden Celsius met het speciale glas programma. Er wordt gebruik gemaakt van een beladingssensor waardoor de hoeveelheid water en energie afgestemd wordt op de hoeveelheid vaat die in de vaatwasser zit. Natuurlijk zit deze minivaatwasser mechanisch ook goed in elkaar. Er wordt gebruik gemaakt van de welbekende iQmotor voor betere prestaties, minder geluid, minder snelle slijtage en een langere levensduur. Daarom verdient de Siemens SK26E222EU – iQ300 een tweede plek in deze lijst.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type vaatwasser: Vrijstaand
Energieklasse: F
Maximaal geluidsniveau: 49 dB
Bestekvoorziening: Mand
Droogtechniek: Condensdroogtechniek
Aantal couverts: 6

Video

Siemens SK26E222EU review

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch SKS62E38EU

Waarom we fan zijn:
Mini-vaatwasser met luxe uitstraling die alles kan wat een gewone vaatwasser ook kan.

Als je opzoek bent naar een mini-vaatwasser met een mooie RVS look, dan is de Bosch SKS62E38EU iets voor jou. Deze mini-vaatwasser heeft een luxere uitstraling dan de andere witte mini-vaatwasssers in deze top 5. Daarom is dit een goede keuze als je het apparaat vrijstaand in je keuken wilt plaatsen waar een RVS look het best bij past. Net als de andere vaatwassers in deze lijst is deze mini-vaatwasser geschikt voor 6 couverts.

Het apparaat is gemakkelijk in te stellen en heeft 6 programma’s. Net als de nummer 3 beschikt ook de Bosch SK62E38EU over de Extra Droog optie, een Glas programma, een kort en een intensief programma.
Met de elektronische starttijd keuze bepaal je zelf wanneer je vaatwasser laat draaien en programmeer je de starttijd tot 24 uur vooruit. Dat is handig wanneer je de vaat in daluren wilt laten draaien of pas wanneer je slaapt. Deze vaatwasser wast zeer goed schoon en kan alles wat een gewone vaatwasser ook kan. Daarom voor ons de onbetwiste nummer 1. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type vaatwasser: Vrijstaand
Energieklasse: F
Maximaal geluidsniveau: 49 dB
Bestekvoorziening: Mand
Droogtechniek: Condensdroogtechniek
Aantal couverts: 6

Video

Bosch SKS62E38EU

Bekijk verschillende aanbieders

Lees ook onze artikelen over de beste vaatwassers per merk

Bekijk wat Coolblue en Bol de beste mini vaatwassers vinden

Nog meer informatie over de mini vaatwasser

Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over mini vaatwassers. 

Is een mini vaatwasser handig?

In de volgende gevallen is een mini vaatwasser heel handig:

 • Als je een kleine keuken hebt.
 • Als je moeite hebt met bukken. Een minivaatwasser kan je namelijk op het keukenblad plaatsen.
 • Als je een kleine vaatwasser wilt op kantoor.
 • Als je een vaatwasser wilt in een klein vakantie huisje.
 • Als je huishouden slechts uit één of twee personen bestaat.
 • Als je de vaatwasser maar heel weinig gebruikt.

Wat is de kleinste mini vaatwasser?

De kleinste vaatwasser is een mini vaatwasser. Deze zijn gewoonlijk 50 tot 55 cm breed, rond de 45 cm hoog en ongeveer 50 cm diep. Dit is een stuk kleiner dan de gemiddelde normale vaatwasser die de volgende afmetingen heeft: breedte 60 cm, hoogte 80 cm en diepte 55 cm.

Hoe breed is een kleine vaatwasser?

De meeste mini vaatwassers zijn 50 tot 55 cm breed. Dat is 10 cm minder breed dan een normale vaatwasser die gewoonlijk 60 cm breed is.

Hoeveel kan er in een mini vaatwasser?

De meeste mini vaatwasser hebben ruimte voor 6 couverts. Een couvert betekent het servies en bestek voor elke persoon die aan tafel zit. Meestal wordt daarmee bedoeld: een bord, een kom, een glas, een beker, een mes, een lepel en een vork. Als een mini vaatwasser ruimte heeft voor 6 couverts passen er dus 6 borden, 6 kommen, 6 glazen, 6 bekers en 6 setjes bestek in.

Hoe wij mini vaatwassers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende mini vaatwassers onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste mini vaatwasser vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek