Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Dit zijn de 5 beste Bosch Vaatwassers in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste Bosch vaatwasser? Bosch maakt vaatwasmachines van zeer goede kwaliteit. In het assortiment zitten vrijstaande vaatwassers, maar het meest populair zijn de ingebouwde vaatwassers. Ook heeft Bosch extra ruime vaatwassers of halve vaatwassers.

In dit artikel hebben wij alle informatie uiteen gezet die je nodig hebt om een keuze te maken voor de beste Bosch vaatwasser voor jou. Ook hebben we onze favoriete Bosch vaatwassers in een top 5 gezet en de meest gestelde vragen beantwoord. 

Weet je nog niet of je een vaatwasser wil van Bosch of van een ander merk? Lees dan ook ons algemene artikel over de beste vaatwassers van 2023.

Veel leesplezier!

Doe altijd onderzoek voordat je een Bosch vaatwasser koopt

Als je een vaatwasser van Bosch gaat kopen, doe dan goed onderzoek naar alle vaatwassers in het assortiment, zodat je een vaatwasser koopt die past bij jouw wensen. Als je een Bosch inbouw vaatwasser hebt gekozen, meet dan vooraf goed de plek op waar je vaatwasser komt te staan, zodat de maten kloppen. Neem in je onderzoek naar de beste Bosch vaatwasser in ieder geval de volgende punten mee:

  • De breedte van de Bosch vaatwasser
  • De diepte van de nis
  • De droogtechniek
  • Het geluidsniveau
  • Aantal couverts per wasbeurt
  • Energielabel

Met de uitkomsten uit dit vooronderzoek kan je de beste Bosch vaatwasser voor jou vinden!

Bosch heeft vaatwassers van zeer goede bouwkwaliteit.

De breedte van de Bosch vaatwasser

Over het algemeen zullen de meeste vaatwassers van Bosch ongeveer dezelfde afmetingen hebben, maar ze kunnen wel eens afwijken. Er zijn namelijk ook extra smalle vaatwassers verkrijgbaar voor kleine huishoudens of keukens, van  rond de 45 cm breed. Zorg daarom dat je voordat je tot koop overgaat de plek waar je de Bosch vaatwasser wil plaatsen opmeet en controleer of de vaatwasser die jij op het oog hebt daar past.

Diepte van de nis

Koop je een Bosch inbouw vaatwasser, dan moet je de nishoogte, nisdiepte en nisbreedte opmeten van je keuken. Houd bij het opmeten rekening met ongeveer 2-5 cm speling, zodat je ruimte hebt aan de achterkant van de vaatwasser voor ventilatie, leidingen en snoeren.

De droogtechniek

De droogtechniek van de vaatwasser is bepalend voor hoe droog jouw vaat uit de was komt. Er zijn verschillende soorten droogtechnieken: zeolietkorrels, ventilatie droogtechniek en condens droogtechniek. In ons algemene vaatwasser artikel kan je meer lezen over de verschillende soorten droogtechnieken die een vaatwasser heeft. Onderzoek de verschillende droogtechnieken van Bosch vaatwassers om de beste keuze voor jou te maken.

Het geluidsniveau

Je Bosch vaatwasser komt in je keuken te staan, waardoor je vaak in de omgeving van je vaatwasser zijn. Het is daarom fijn om een zo stil mogelijke vaatwasser te kopen. 

Aantal couverts per wasbeurt

Het aantal couverts betekent de eenheid vaat die per persoon in je Bosch vaatwasser past. Een grotere vaatwasser heeft ruimte voor meer couverts.

Energielabel

Ons advies is om voor een zo zuinig mogelijke vaatwasser te kiezen. Bosch heeft een groot aantal zuinige machines in het assortiment, maar ook minder zuinige.  Je kan alle informatie die je nodig hebt aflezen van het energielabel van de Bosch vaatwasmachine. Klasse A en B zijn de zuinigste.

Onze keuze

Bosch SBV8ZCX07N review

Bekijk verschillende aanbieders


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Bosch vaatwasser - Top 5 in 2023

5. Bosch SMV4HAX40N

Waarom we fan zijn:
Flexibel in te delen vaatwasser met beladingssensor.

Bosch ken je waarschijnlijk al van de hoge kwaliteit wasmachines. Ook in vaatwassers is Bosch sterk. De Bosch SMV4HAX40N is een volledig geïntegreerde vaatwasser met een laadvermogen van 13 couverts. Wat erg handig is, is dat deze vaatwasser over een flexibele indeling beschikt. De bovenste lade is verstelbaar en zowel de onderste als bovenste lade hebben allebei neerklapbare steunen.

Je kunt kiezen uit 8 verschillende programma’s met ieder hun eigen functie en 4 verschillende temperaturen. De maximale temperatuur is 70 graden Celsius. Met de beladingssensor wordt het water- en energieverbruik aangepast aan de hoeveelheid vaat, maar je kunt ook handmatig kiezen voor halve belading. Aan het einde van het programma is er een optisch en akoestisch signaal om te laten weten dat de vaat weer opgeruimd kan worden. Bediening is handmatig mogelijk maar kan ook middels een bijbehorende app.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 81,5 – 87,5 cm
Hoogte frontpaneel: 65,5 – 72,5 cm
Energieklasse: D
Maximaal geluidsniveau: 46 dB
Bestekvoorziening: Mand

Video

Bosch SMV4HAX40N review

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch SMV4HBX00N

Waarom we fan zijn:
Ruime vaatwasser met innovatieve features. 

Ook deze vaatwasser, de Bosch SMV4HBX00N , heeft ruimte voor 13 couverts. Deze vaatwasser is volledig integreerbaar. De bediening van dit apparaat is uit het zicht verborgen. Vanwege een samenwerking tussen Bosch en Amazon Alexa kun je de vaatwasser met je stem bedienen. Ook kan bediening en bediening op afstand via de Home Connect app. Met deze app kies je altijd het juiste wasprogramma door de mate van vervuiling, soort serviesgoed en meer in te vullen. Een rode stip op de vloer laat zien of jouw wasprogramma al klaar is.

Je kunt energie, water en tijd besparen door een kort programma te gebruiken, evenals een halve belading. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 81,5 – 87,5 cm
Hoogte frontpaneel: 65,5 – 72,5 cm
Energieklasse: D
Maximaal geluidsniveau: 44 dB
Bestekvoorziening: Mand

Video

Bosch SMV4HBX00N review

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch SMS8YCI01E

Waarom we fan zijn:
Deze vaatwasser heeft een antibacterieel programma en zeer goede droogresultaten, waardoor de vaat fris en schoon is.

Op de derde plaats hebben we gekozen voor de Bosch SMS8YCI01E vaatwasser.
Dit model heeft ruimte voor 14 couverts en is daarmee geschikt voor grote huishoudens. Er is een flexibele indeling mogelijk zodat alles goed in de vaatwasser past.

Je kunt kiezen uit 8 verschillende programma’s en 6 temperatuurinstellingen zoals extra droog, IntensiveZone, hygiëne en meer. Gemiddeld duurt zo’n programma 235 minuten, maar je kunt ook kiezen voor halve belading. In principe regelt de beladingssensor zelf hoeveel water, tijd en energie er nodig is. Er klinkt een waarschuwingssignaal wanneer het programma klaar is. Startvertraging is mogelijk tot 24 uur in de toekomst. Er zijn verschillende features zodat de vaatwasser goed beschermd is zoals de 3-voudige waterbeveiliging.

Download hier de gebruiksaanwijzing. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: vrijstaand
Frontpaneel benodigd: nee
Energieklasse: B
Maximaal geluidsniveau: 43 dB
Bestekvoorziening: Lade

Video

Bosch SMS8YCI01E review

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch SMD6TCX00E

Waarom we fan zijn:
Een super zuinige vaatwasmachine met top bouwkwaliteit en veel ruimte.

De Bosch SMD6TCX00E staat op de tweede plaats. Het gaat hier om een volledig geïntegreerde vaatwasser. De vaatwasser is heel ruim, er kunnen 14 couverts in. Je kunt kiezen uit 6 verschillende programma’s waaronder extra droog. Ook kan je voor halve belading kiezen om minder water en energie te gebruiken en de programmatijd flink te verminderen. Dankzij EfficientDry en een warmtewisselaar komt de vaat altijd droog uit de vaatwasser. De resttijd kun je op de bovenzijde van de deur zien, maar je kunt ook het rode infolight in de gaten houden.

De bovenste korf is in hoogte verstelbaar en voorzien van neerklapbare houders, de onderste korf is voorzien van neerklapbare bordenhouders en kopjeshouders. De vaatwasser met energielabel A de meest zuinige vaatwasser in onze top 5.

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 81,5 – 87,5 cm
Hoogte frontpaneel: 65,5 – 72,5 cm
Energieklasse: A
Maximaal geluidsniveau: 44 dB
Bestekvoorziening: Lade

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch SBV8ZCX07N

Waarom we fan zijn:
Een zuinige, zeer stille vaatwasser met zeer goed droogresultaat en 

De beste Bosch vaatwasser van 2023 is de Bosch SBV8ZCX07N. Dit model heeft ruimte voor 14 couverts exclusief potten en pannen. Je kunt het bovenrek verstellen om grote potten en pannen te laten passen.

Met een geluidsniveau van 41 dB is dit de stilste vaatwasser in de top 5, dit heeft het te danken aan de Supersilenceplus. Je kunt kiezen uit 8 verschillende programma’s en 6 verschillende temperatuurinstellingen van maximaal 70 graden Celsius. Gemiddeld duurt zo’n programma 235 minuten, en aan het einde van het programma klinkt er een akoestisch eindsignaal. Je kunt de Home Connect app gebruiken om de vaatwasser te bedienen, ook terwijl je niet thuis bent.

De vaat wordt extra goed schoongemaakt door de extra clean zone, een zone waar zwaar bevuilde items in de bovenkorf alsnog schoon worden. Je kunt jouw favoriete programma opslaan als favoriet om met één druk op de knop het programma te starten. Wat ons betreft is dit de nummer 1 vaatwasser omdat hij goed betaalbaar is, zuinig, ruim en super stil en daarom zeer geschikt voor huizen met een open keuken.

Download hier de gebruiksaanwijzing. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 86,5 – 92,5 cm
Hoogte frontpaneel: 70,5 – 77,5 cm
Energieklasse: C
Maximaal geluidsniveau: 41 dB
Bestekvoorziening: Lade

Video

Bosch SBV8ZCX07N review

Bekijk verschillende aanbieders

Lees ook onze artikelen over de beste vaatwassers per merk

Lees ook onze andere artikelen over Bosch huishoudelijke apparaten

Nog meer van Bosch? Bekijk ook onze artikelen over Bosch gereedschap

Bekijk de beste Bosch vaatwassers volgens Coolblue en Bol

Extra informatie over Bosch vaatwassers

Is Bosch een goede vaatwasser? 

Volgens de Consumentenbond zijn Bosch, Miele en Siemens vaatwasser de beste vaatwassers. Wij zijn het hier mee eens en volgens onze test zijn Bosch, Miele, Siemens en AEG de beste vaatwassers op de markt. Bosch is dus zeker een van de betere merken. En wij hebben de Bosch SBV8ZCX07N als beste vaatwasser beoordeeld. 

Wat is de levensduur van een Bosch vaatwasser? 

Je kan lang met een Bosch vaatwasser doen. Met een Bosch vaatwasser kan je ongeveer 3500 afwasbeurten draaien. Dit komt neer op een levensduur van ongeveer 10 jaar. 

Wat is beter een Bosch of Siemens vaatwasser?

Bosch en Siemens zijn hele vergelijkbare merken omdat ze allebei vaatwassers van hoge kwaliteit produceren. Ook doe je met beide vaatwassers ongeveer 10 jaar (3500 wasbeurten). In levensduur gaan ze dus ook gelijk op. In onze vaatwasser test is Siemens wel net iets hoger geïndigd dan Bosch. De Siemens SN65EX56CN – iQ500 staat namelijk op 2 en de Siemens SN63EX14AN op 4. Terwijl de Bosch SBH4HCX48E op 5 staat. 

Wat kost een Bosch vaatwasser?

Een Bosch vaatwasser kost tussen de €399 en de €999 euro. Gemiddeld ligt de prijs van een Bosch vaatwasser rond de €600.

Hoe wij Bosch vaatwassers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 11 verschillende Bosch vaatwassers onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste vaatwasser vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons.

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek