Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Bosch Vaatwassers in 2022

Het merk Bosch kennen we vooral van de uitstekende gereedschappen die zij op de markt hebben gebracht, maar zij hebben ook een hele reeks huishoudelijke applicaties die net zo goed zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld verschillende Bosch vaatwassers. Met een Bosch vaatwasser in huis weet je zeker dat jouw vaatgoed altijd blinkend schoon de kasten in zal verdwijnen.

Maar waar moet je allemaal op letten als je een Bosch vaatwasser gaat aanschaffen? Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar het energielabel. Dit geeft aan hoe energiezuinig het apparaat werkt. Des te eerder de letter in het alfabet verschijnt, des te zuiniger het apparaat is. Dit kan uiteindelijk veel besparing opleveren.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de specificaties van de Bosch vaatwasser. Hoeveel programma’s zitten er bijvoorbeeld op? Zijn er speciale programma’s die je kunt gebruiken voor wijnglazen of hele vieze vaat? En hoe zit het met het drogen? Welke extra functies heeft de Bosch vaatwasser?

Natuurlijk moet je ook kijken naar de grootte van de Bosch vaatwasser. Aan afmetingen alleen heb je niet zo heel veel als het gaat om de inhoud van het apparaat. Je moet weten hoeveel couverts er in de Bosch vaatwasser passen. Eén couvert staat gelijk aan één bord, beker, bakje, schaaltje en een set bestek. In principe alles wat je nodig hebt om een driegangenmenu te eten.

Lees ook:

Bosch vaatwasser - Top 5

Je bent op zoek naar een Bosch vaatwasser, maar het is moeilijk kiezen uit hun ruime aanbod. Daarom hebben wij voor jou een top 5 samengesteld om de zoektocht te vereenvoudigen. Met onze hulp vind je snel en eenvoudig de meest toepasselijke Bosch vaatwasser voor jouw keuken.

5. Bosch SMU25AS00E - Serie 2

We beginnen met een onderbouw Bosch vaatwasser uit de Serie 2. Deze vaatwasser beschikt over een Eco Silence Drive motor. De naam doet het al vermoeden, deze motor heeft een stillere werking, maar is daarnaast ook efficiënter en verbruikt minder energie. Bosch vaatwassers zijn betrouwbaar, maar bij elke machine kan er wel iets misgaan. Daarom zit hier een Aquastop in verwerkt. Dit systeem bestaat uit een mechanisch ventiel in de toevoerslang en een visueel display. Zodra er een lek is zal de watertoevoer automatisch worden stilgelegd. Op deze manier heb je geen waterschade.

Om je portemonnee en het milieu te besparen zitten er een aantal technologische snufjes in deze Bosch vaatwasser verwerkt die helpen om water en energie te besparen. De beladingssensor weegt de vaat in de machine en past de hoeveelheid water daar op aan. De Aqua Sensor optimaliseert het spoelwatervolume. Vaat die erg vuil is wordt eerst goed afgespoeld en het aantal spoelbeurten wordt op de vervuilingsgraad afgestemd. Met de Active Water technologie wordt er minder water en energie verbruikt tijdens de programma’s. Dit wordt mogelijk gemaakt door een gerichte waterafgifte, een filtertechnologie, snellere verwarming en een hogere pompprestatie. De Doseer Assistent helpt vaatwastabletten op te lossen en werkt met 3-in-1, 4-in-1 of 5-in-1 tabletten. Je kan de machine ook met uitstel laten werken, bijvoorbeeld tijdens de lagere tarief uren.

Bij deze Bosch vaatwasser blijft de voorkant zichtbaar, maar de zijkanten worden ingebouwd en is daarmee goed geïntegreerd in de keuken. Dit is de goedkoopste machine uit onze top 5, maar hij boet zeker niet in aan kwaliteit. Met 48 decibel is het wel de luidste vaatwasser uit deze lijst en het energielabel F is het laagste. 

4. Bosch SMV46KX01E

Onze volgende Bosch vaatwasser uit de lijst is een ingebouwde vaatwasser. De Eco Silence Drive motor is ook hier aanwezig. De motor heeft dus een stillere werking, is efficiënter en verbruikt minder energie. Omdat de motor zonder borstels werkt, minimaliseert hij het geluid. Aqua Stop stopt de watertoevoer bij een lek en minimaliseert de onaangename gevolgen.

We vinden de voorgenoemde technologieën ook hier terug, zoals de beladingssensor die de hoeveelheid water aanpast aan het beladingsvolume. Aqua Sensor bepaalt hoeveel water er tijdens het spoelen wordt gebruikt, afhankelijk van de bevuilingsgraad. De Active Water technologie minimaliseert het water- en energieverbruik tijdens de verschillende programma’s. De Doseer Assistent en de Startuitstel functie zijn ook in deze Bosch vaatwasser aanwezig.

Er zijn ook een aantal handige programma’s voorzien, zoals het Eco wasprogramma dat helpt energie te besparen. Het Kort wasprogramma duurt maximaal 45 minuten en dient voornamelijk om minder vuile vaat even op te frissen of te spoelen. Het Extra Stil programma doet wat het belooft en het Intensief programma krijgt extra vuile vaat gemakkelijk terug schoon. De vaatwasser is ook uitgerust met een warmtewisselaar die helpt de vaat te beschermen.

Dit ingebouwd model verdwijnt volledig in jouw keukeninrichting. Met 46 decibel is deze Bosch vaatwasser iets stiller dan het vorige model en het energielabel E is vergelijkbaar met het oude A++ energielabel. Er is ook iets meer laadruimte voorzien.

3. Bosch SMV46KX55E

De beste prijs/kwaliteit Bosch vaatwasser uit deze lijst heeft dezelfde technologieën te bieden als de voorgaande machines voor een lagere prijs en doet er nog een paar extra’s bovenop. Om te beginnen zit ook hier weer een Eco Silence Drive motor in verwerkt, alsook het Aqua Stop systeem. Je kunt dus wederom genieten van een stille, efficiënte en energiezuinige motor. Aquastop beperkt de gevolgen van een lek.

De Bosch vaatwasser SMV46KX55E is goed uitgerust om geld en het milieu te besparen. De beladingssensor weegt de vaat en past de hoeveelheid water hierop aan. De Aqua Sensor past de hoeveelheid spoelwater aan dat nodig is om de bepaalde vuilheidsgraad schoon te krijgen. Active Water technologie reduceert het waterverbruik en met het startuitstel laat je de machine pas draaien tijdens de lage tarief uren.

In dit model vinden we nog een aantal extra’s terug. De droogoptie is een verlengde droogfase voor een optimaal resultaat bij moeilijk te drogen materialen en de onderlade is voorzien met een liftfunctie.

Deze Bosch vaatwasser is onzichtbaar geïntegreerd in de keuken. Met 44 decibel is het zelfs een iets stillere machine dan het vorige model, maar het heeft hetzelfde energielabel E.

2. Bosch SMU46JS03E - Serie 4

We zijn bij de Bosch vaatwassers uit Serie 4 aangekomen. Natuurlijk zitten in deze uitgave ook de zuinige Eco Silence Drive motor en het Aqua Stop systeem. De water- energiebesparende technologieën die we ondertussen goed kennen zijn ook van de partij zoals de beladingssensor, de Aqua Sensor, Active water technologie, startuitstel en de Doseer Assistent. Maar dit model heeft nog veel meer te bieden.

Deze Bosch vaatwasser beschikt over een Hygiëne Plus functie. Deze functie kan bij veel programma’s ingeschakeld worden. Door de antibacteriële reiniging wordt je vaat grondig schoongemaakt op hogere temperaturen tot 70°C. Op deze manier worden bacteriën en allergenen verwijderd. Glazen zijn natuurlijk kwetsbaar in de vaatwasser, maar met het Glasprogramma komen zij ook stralend de vaatwasser uit. Het programma spoelt op 40°C en de droogtijd wordt verlengd voor een vlekkeloos resultaat. Glazen worden ook beter beschermd voor waterhardheid met de glasbescherming waarin je glazen kan vastleggen.

De inhoud van deze Bosch vaatwasser bied meer flexibiliteit door de Vario Flex korf. Deze kan gemakkelijk in de onderkorf worden geplaatst en is ideaal voor klein servies zoals bestek. Kunststof hoef je niet meer na te drogen zodra een programma klaar is, door middel van het Extra Dry programma. Dit wordt bereikt met een warmere laatste spoeling en een langere droogtijd. Met het Vario Speed Plus programma kan je nog sneller drogen en wassen. De spoeltijd wordt tot 66% verkort en behoudt zijn reinigingsprestaties. Dit programma is vooral handig als je snel schone vaat nodig hebt.

Deze onderbouw Bosch vaatwasser is wel nog zichtbaar in de keuken. Het heeft een geluidsniveau van 44 decibel en het energielabel E.

1. Bosch SMV45IX03E - Serie 4

De nummer 1 uit de Bosch vaatwassers top 5 en de tweede machine uit Serie 4. Van deze machine kan je alles verwachten wat we bij de voorgaande Bosch vaatwassers besproken hebben, alleen dan met nog betere technologieën en bijkomende functies.

Met het verbeterde Perfect Dry programma hoef je nu niet meer na te drogen bij kunststof. Vocht wordt door de Zeolith droogmethode omgezet in warme lucht. De 3D air flow verdeelt de warmte gelijkmatig door de vaatwasser. Servies en kunststof worden op deze manier perfect schoon en droog. Verstel de bovenkorf met de Rack Matic hendel. De speciale hendel kan je indrukken, waardoor de bovenkorf te verstellen is in drie standen. Op deze manier heb je meer ruimte voor grotere pannen of schalen. Deze Bosch vaatwasser is extra gebruiksvriendelijk met de Info Light functie dat een blauw licht projecteert terwijl het programma loopt en stopt de projectie wanneer het programma klaar is.

Deze inbouw Bosch vaatwasser is onzichtbaar in de keuken en heeft een laag geluidsniveau van 44 decibel. Met alle technologische hoogstandjes is het duidelijk de nummer 1 Bosch vaatwasser uit onze top 5 en met het nieuwe energielabel D is het milieu daar ook mee akkoord.

Geraadpleegde bronnen