Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Boorhamers in 2022

Als je op zoek bent naar gereedschap wat meerdere functies heeft en zwaar werk kan verrichten, dan ben je op zoek naar een Makita boorhamer. Een Makita boorhamer kan zowel boren als hameren als beitelen. Je kunt dit gereedschap gebruiken om makkelijk te boren in beton. Meestal beschikt een Makita boorhamer ook over een beitelfunctie. Met deze functie voert de Makita boorhamer alleen een slagbeweging uit en geen rotatie. Je krijgt hierdoor een hogere slagkracht. De slagkracht wordt uitgedrukt in energie (Joule). Een hoger aantal joule staat dus gelijk aan meer kracht waardoor de Makita boorhamer zwaardere klussen kan klaren. 

Wanneer je middelzware klussen hebt, zoals gaten boren in beton tot een diameter van 24 mm, kun je het beste kiezen voor een Makita boorhamer met een kracht tot 2.2 joule. Het verschil tussen een Makita klopboormachine en een Makita boorhamer is grotendeels de kracht. Je zult met een klopboormachine meer moeite hebben met een gat in beton of graniet maken. Daarnaast is een Makita boorhamer niet aangewezen op de aandrukkracht van de klusser. De slagenergie is veel hoger bij een Makita boorhamer waardoor je gemakkelijker kunt boren in allerlei materiaal. Al met al kun je beter een Makita boorhamer kiezen wanneer je een zware klus voor de kiezen hebt.

Makita boorhamer - Top 5

Elke klus is anders, en zo is elke Makita boorhamer ook anders. Je wilt natuurlijk alleen het beste gereedschap in huis hebben zodat je niet meer tijd spendeert dan nodig is. Wij hebben onze 5 favoriete Makita boorhamers op een rij gezet zodat jij een beetje een idee hebt van wat je precies nodig gaat hebben. Hierbij hebben wij rekening gehouden met de kracht, maar ook met de veiligheid en extra functies. Er zal sowieso iets tussen zitten voor jouw klus.

5. Makita HR140DZ

Wij zijn persoonlijk fan van gereedschap op accu. Je hebt hiermee veel bewegingsruimte en kunt vrijwel overal werken. We beginnen onze lijst dan ook met een Makita boorhamer die op het Makita CXT 12 Volt Max accu platform werkt. Er wordt gebruik gemaakt van accubeveiliging. Dit betekent dat de accu beschermt is tegen diepontlading, oververhitting en overbelasting. Het apparaat heeft een variabele toerenregeling die je zelf kunt instellen middels een schakelaar. Je kunt ongeveer 0 – 4900 slagen per minuut verwachten met een onbelast toerental van 0 – 850. De Makita boorhamer draait zowel links- als rechtsom. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van een elektrische rem. Deze zorgt ervoor dat het apparaat vrijwel direct tot stilstand komt wanneer dit nodig is. 

Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een veiligheidsslipkoppeling. Dit zorgt ervoor dat jij beschermt bent wanneer de machine vastslaat in het materiaal. De duurzaamheid van de Makita boorhamer wordt hierdoor ook verhoogd. Je wilt met alle nauwkeurigheid te werk gaan om een zo goed mogelijk eindresultaat te bereiken. Dankzij de ingebouwde verlichting is dit mogelijk. Je hebt goed zicht op jouw werk en kunt ook op donkere plekken te werk gaan. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de vibraties. Je hebt bij het hamerboren in beton een trillingswaarde van 6,5 m/s². Hiermee wordt het dan ook afgeraden om dit langer te doen dan 4:44 uur. Werk je wel langer door met de Makita boorhamer? Dan kan het gebeuren dat je gezondheidsklachten krijgt.

4. Makita HR2300J

Hoewel we een accu hartstikke fijn vinden, vinden we het ook niet erg om met een snoer te werken. Deze Makita boorhamer werkt op netstroom en heeft een snoer van 4 meter. Met die lengte zou je toch wel overal bij moeten kunnen. Je werkt met een vermogen van 720 Watt en een variabel toerental die je zelf kunt regelen middels een schakelaar. Verwacht zo’n 0 – 1200 toeren, en 0 – 4600 slagen. De slagkracht ligt op 2,3 joule. Dit betekent dat je er in principe zware klussen mee zou kunnen klaren. Hoewel de Makita boorhamer geschikt is voor zware klussen, is het apparaat zelf niet zwaar. Hij weegt slechts 2,7 kilogram. 

De capaciteit van de kroonboor is 35 – 68 mm. Bij het boren in hout heb je een capaciteit van 32 mm en in metaal een capaciteit van 13 mm. Het ideale boorbereik in beton ligt op 4 – 14 mm, en de diameter van de betonboor is 4 – 23 mm. Het is belangrijk om rekening te houden met de vibraties. Dit model heeft namelijk hogere trillingswaarden dan het model hierboven. Bij het hamerboren in beton moet je niet langer dan 0:49 uur achter elkaar werken. Hij heeft hierbij een trillingswaarde van maar liefst 15,5 m/s² wat dus drie keer de gezonde waarde is. Verder is het ook belangrijk dat je niet langer dan 0:45 uur zonder gehoorbescherming werkt.

3. Makita HR166DSMJ

We gaan toch weer even terug naar een model wat op accu werkt. Deze Makita boorhamer werkt via het Makita CXT 12 Volt Max platform. Hiermee heb je een spanning van 10,4 Volt. Uiteraard is het apparaat voorzien van accubeveiliging zodat je geen last hebt van diepontlading, oververhitting of overbelasting. Je kunt zelf de toerental instellen middels een schakelaar. Verwacht tussen de 0 – 680 toeren e 0 – 4800 slagen. Het apparaat draait zowel links- als rechtsom. Er wordt gebruik gemaakt van een elektrische rem zodat het apparaat gauw tot stilstand kan komen wanneer dit nodig is. Dit is niet alleen fijn voor de efficiëntie, maar maakt de Makita boorhamer ook een stuk veiliger. Tevens is er ook een veiligheidsslipkoppeling aanwezig zodat jij goed beschermt bent. 

Nauwkeurig werken is natuurlijk een kunst, maar dat wordt al een stuk makkelijker met de ingebouwde verlichting. Hierdoor heb jij altijd goed zicht op jouw werkstuk, zelfs op donkere plekken. De Makita boorhamer wordt standaard geleverd met stofafzuiging en is eenvoudig aan te sluiten op een stofzuiger. Je werkt met een slagkracht van 1,1 joule, dus dit apparaat is alleen geschikt voor lichte werkzaamheden. Het ideale boorbereik ligt op 4 – 10 mm in beton. Bij het boren in metaal heb je een capaciteit van 10 mm en bij hout 13 mm. Er wordt gebruik gemaakt van een specifiek ontwerp aan de behuizing waardoor de trillingen lager liggen dan normaal. Je kunt dan ook 3,33 uur werken zonder klachten wanneer je aan het hamerboren bent in beton.

2. Makita HR166DSMJ

Wanneer je op zoek bent naar een krachtige Makita boorhamer, dan ben je op zoek naar de Makita HR4511C. Hij heeft een slagkracht van maar liefst 9,4 joule. Het apparaat werkt op netstroom en heeft een vermogen van 1350 Watt. De kabel is 5 meter lang waardoor je ruime bewegingsvrijheid hebt. Je kunt gebruik maken van een variabele toerenregeling door middel van een draaiknop, en kunt maximaal 280 toeren verwachten. Hiermee kan het apparaat maximaal 2750 slagen bereiken. Het toerental blijft constant waardoor je ook bij zware belasting gewoon een mooi resultaat neerzet. Ook wordt er gebruik gemaakt van een softstart om dit resultaat nauwkeurig en netjes te bereiken. Het onderhoud aan deze Makita boorhamer is heel simpel. 

Wanneer het elektrische circuit in orde is zal er een groen lichtje branden. Wanneer de koolborstels verwisseld moeten worden zal er een rood lampje branden. Het ideale boorbereik in beton ligt tussen de 22 en 40 mm. De diameter van de betonboor zit tussen de 10 – 45 mm. Er zijn 16 verschillende beitelstanden, dus er zal er altijd wel één tussen zitten die perfect is voor jouw werkstuk. Er is een slagstop aanwezig zodat je de boorhouder niet kunt stukslaan. Ook is er een veiligheidsslipkoppeling die jou beschermt wanneer het apparaat zou vastslaan. Ondanks zijn geweldige kracht, heeft deze Makita boorhamer vrij weinig last van vibraties in vergelijking met andere modellen. Let er wel op dat het niet aangeraden wordt om langer dan 3:33 uur aan het werk te zijn met dit apparaat.

1. Makita DHR171RTJ

Uiteindelijk mogen we er natuurlijk maar één kiezen om als best getest te kronen, en dat is de Makita boorhamer DHR171RTJ geworden. Het valt gelijk op dat je werkt met een Makita LXT 18 Volt accu. Hij heeft dus al gelijk meer kracht dan de bovenstaande modellen op accu. Met de zwaarste LXT 18 Volt accu kom je op een gewicht van 2,8 kilogram. Je werkt met een onbelast toerental van 0 – 680 wat betekent dat je 0 – 4800 slagen hebt. Deze Makita boorhamer maakt gebruik van een constant toerental waardoor je ook onder hogere belasting gewoon een goed resultaat hebt. 

Uiteraard zit de bekende accubeveiliging er weer op, evenals de veiligheidsslipkoppeling. Daarnaast geniet je ook van een softgrip. Dit zorgt ervoor dat je ergonomisch en comfortabel kunt werken. Natuurlijk is er ook ingebouwde verlichting aanwezig zodat je goed zicht hebt op jouw werk en ook op donkere plekken kunt werken. Het ideale boorbereik in beton is 4 – 10 mm, maar je kunt een capaciteit van 17 mm bereiken in beton. Ondanks zijn slagkracht van 1,2 joule is dit dus nog steeds een uitstekende Makita boorhamer. De vibraties zijn verrassend laag, maar er wordt niet aangeraden om langer dan 2:28 uur te hamerboren in beton. Ook is het niet de bedoeling dat je langer dan 2:00 zonder gehoorbescherming werkt.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog