Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Hakselaar? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste hakselaar? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van een hakselaar die het beste bij jou en de gebruikssituatie past. Ook hebben we onze beste beoordeelde hakselaars in een top 5 voor het jaar 2023 gezet. Veel leesplezier!

Waar gebruik je een hakselaar voor?

Een hakselaar is een tuingereedschap waarmee je tuinafval kan versnipperen. Zo kan je het volume aanzienlijk verkleinen. Het versnipperde afval kan bovendien dienen als menging voor de compost of als natuurlijke opvulling van braakliggende grond.

Er zijn twee soorten hakselaar op de markt. Het eerste type is een roller hakselaar, waarmee je tuinafval plet. De roller trekt het tuinafval de machine in en plet het door middel van de gekartelde randen op de roller. Dan zijn er ook de impact hakselaars. Dit type hakselaar versnippert het tuinafval.

Koopadvies voor de beste hakselaar

Doe onderzoek naar verschillende hakselaars op de markt

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de hakselaar in allerlei variaties. Het is daarom verstandig om voordat je tot aankoop van een hakselaar over gaat, eerst uitgebreid onderzoek te doen naar de verschillende hakselaars op de markt. Houd daarbij in ieder geval rekening met:

  • De maximale takdikte die de hakselaar aan kan
  • Volume van de opvangbak
  • Vermogen
  • Prijs
  • Benzine of elektrisch
  • Veiligheid

Maximale takdikte

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een hakselaar is de maximale takdikte die de machine kan versnipperen. Niet elke machine is namelijk tot hetzelfde in staat.  Voor het versnipperen van bladeren, onkruid en twijgjes is elke hakselaar geschikt.

Pas wanneer je dikkere takken wilt kunnen versnipperen is het noodzakelijk een machine met een goede snijcapaciteit aan te schaffen. Ga daarom van te voren na welke maximale takdikte je wilt kunnen versnipperen in de hakselaar. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te meten wat de maximale dikte van de gevallen takken in je tuin is.

Volume van de opvangbak

Wanneer je aan het werk bent dan is het fijn als je langdurig achtereen door kan werken zonder steeds de opvangbak te hoeven legen. Hiervoor dient de opvangbak genoeg capaciteit te hebben voor de hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen. Het volume van de opvangbak kan per hakselaar verschillen.

Het is handig om voordat je een hakselaar aanschaft te bedenken voor wat voor soort klussen je de hakselaar zal gaan gebruiken en hoe groot de opvangbak hiervoor moet zijn. Hou er ook rekening mee dat je de opvangbak nooit tot de rand zal willen vullen, want hierdoor zal hij erg zwaar worden en daardoor moeilijker te verplaatsen en te legen.

Vermogen

Het vermogen van de motor van een hakselaar wordt uitgedrukt in watt. Het wattage van de meeste hakselaar ligt tussen de 2000 tot 2500 watt. Hoe hoger het vermogen van de hakselaar, hoe krachtiger de machine is.

De kracht hangt samen met de snelheid waarmee je kan werken. Een sterke machine zal sneller takken kunnen versnipperen dan een machine met een lager wattage. Dit komt vooral van pas wanneer je snel wil kunnen werken en zoveel mogelijk takken in korte tijd wil versnipperen. Een ander voordeel van een krachtige motor met een groot vermogen is dat verstopping van de machine minder vaak voorkomt, doordat hij beter in staat is dikke takken te versnipperen.

Informatie om de beste hakselaar voor jou te vinden

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een hakselaar is natuurlijk budget. De prijzen van hakselaars lopen sterk uiteen, afhankelijk van vermogen. Logischerwijs is een hakselaar met een groter vermogen en een groter opvangreservoir duurder dan een kleinere, minder krachtige hakselaar.

Een professionele hakselaar zal je niet voor de prijs van een normale hakselaar vinden. Deze toestellen zijn dan ook echt op veelvuldig en intensief gebruik gericht. In de meeste gevallen zal een simpele machine volstaan. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte hakselaar begint eerst voor jezelf een budget op te stellen. Daarna kan je producten vergelijken in de juiste prijsklasse. Er zijn veel webshops die hakselaars verkopen, vaak ook met aanbiedingen. Lees op deze webshops altijd goed de reviews door van andere klanten, om enig idee te krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding.

Benzine of elektrisch

Er bestaan zowel hakselaars die op benzine werken als elektrische hakselaars. Beide hebben zo hun voor en nadelen.

Met een elektrische hakselaar heb je een continu stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief goedkoop. Dit type hakselaar zal prima volstaan wanneer je eens in de zoveel tijd hout wil versnipperen. 

Hakselaars op benzine zijn vooral voor professionals bedoeld. Ze zijn krachtig en versnipperen heel snel. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen. Ze zijn echter vaak wel wat duurder en ook zal je steeds de benzinetank moeten vullen met nieuwe brandstof. Ook maken ze veel meer lawaai.

Ga voor jezelf na wat voor type hakselaar past bij de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Hou hierbij vooral rekening met de hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen, de snelheid waarmee je wilt kunnen versnipperen en het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.

Veiligheid

Veiligheid is een erg belangrijke factor bij de aanschaf van een hakselaar. Deze machines werken immers met scherpe messen en zijn dus niet zonder risico. Wij raden altijd aan om kinderen van hakselaar weg te houden. Daarnaast zijn er een aantal veiligheidsfuncties waarop je kan letten bij de aanschaf van een hakselaar.

Het is verstandig om te kiezen voor een machine die automatisch uitschakelt wanneer hij verstopt raakt. Ook is het belangrijk om na te gaan of er een stopknop in geval van nood op de hakselaar aanwezig is.

De meeste hakselaars zijn voorzien van een filter die kleine stofdeeltjes haalt uit de lucht die je inademt. Dit is een stuk minder schadelijk voor je gezondheid. Wij raden aan om eventueel met een duwstok te werken zodat je veilig te werk kan gaan en je handen van de scherpe messen weg kan houden.

Tijdens het werken met een hakselaar is het noodzakelijk om een veiligheidsbril, handschoenen en veiligheidsschoenen te dragen. Ook gehoorbescherming is een must, aangezien hakselaars aardig wat lawaai kunnen voortbrengen. Bij sommige toestellen worden deze accessoires meegeleverd.

De hakselaar- een belangrijk stuk tuingereedschap voor versnipperen en fijnmaken

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Bosch AXT Rapid 2200
Bosch AXT Rapid 2200

PROFESSIONEEL

Bosch AXT 25 TC​
Bosch AXT 25 TC tabel

BUDGET

Einhell MH-2540 Hakselaar
Einhell MH-2540 Hakselaar budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste hakselaar 2023 - Top 5

5. Powerplus POWEG5011

Waarom we fan zijn:
Laag geprijsde hakselaar, geschikt voor lichter snoeiwerk in de tuin.

We starten de top 5 met de Powerplus POWEG5011. Deze hakselaar is behoorlijk krachtig en heeft een vermogen van 2400W. Hij kan takken met een maximale diameter van 40 millimeter versnipperen. Hier moeten we wel zeggen dat in de praktijk bleek dat hij zulke dikke takken toch niet goed aankan. We raden dan ook aan om deze hakselaar vooral in te zetten bij lichter snoeiafval. Met de meegeleverde platte duwstok kan je de takken in de hakselaar duwen. Bij blokkade of overbelasting slaat hij direct af.

Het geluidsniveau van de hakselaar bedraagt 110 dB, dus we raden aan om met goede gehoorbescherming te werken. De hakselaar is makkelijk in gebruik en goed te vervoeren dankzij de stevige wielen. De steunbeugel aan de onderkant van de machine zorgt dat hij stabiel blijft staan. Een groot voordeel van deze hakselaar vinden wij de goede prijs-kwaliteit verhouding. Voor deze prijs krijg je een hakselaar die zeer geschikt is voor het lichtere snoeiwerk in de tuin.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2400 W
Hakselsysteem: Slagmessen
Hakselcapaciteit: 40 mm
Snoerlengte: 1 m
Gewicht: 11 kg

Video

Powerplus POWEG5011 hakselaar

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell GC-RS 60 CB

Waarom we fan zijn:
Een hakselaar met duurzame snijtrommel en grote trechteropening.

De Einhell GC-RS 60 CB staat op plek 4 in de lijst. Deze hakselaar maakt gebruik van een automatische toevoer waardoor het walsen efficiënt verloopt. De duurzame snijtrommel trekt het materiaal de trechteropening in. Deze is overigens behoorlijk groot waardoor je makkelijk takken en ander tuinafval kunt walsen. De draairichting kan je zelf instellen met een schakelaar om blokkades te verhelpen.

Het transporteren van dit apparaat is heel eenvoudig dankzij de wielen en de praktische transporthandgreep. Veiligheid wordt gegarandeerd door een veiligheidsschakelaar die de stroomtoevoer onderbreekt wanneer de opvangbak wordt verwijderd. Ook is er herstartbeveiliging aanwezig.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2300 W
Hakselsysteem: Slagmessen
Hakselcapaciteit: 45 mm
Snoerlengte: 0,35 m
Gewicht: 29,5 kg

Video

Einhell GC-RS 60 CB

Bekijk verschillende aanbieders

3. Hyundai stille hakselaar 2800W

Waarom we fan zijn:
Een stille hakselaar met veel power. Makkelijk in gebruik.

Op de derde plaats staat de Hyundai stille hakselaar 2800W. Dit is een zogeheten ‘fluisterhakselaar’ waardoor hij een stuk stiller is dan andere hakselaars. Echter is het nog steeds aan te raden gehoorbescherming te dragen. De Hyundai hakselaar heeft een krachtige onderhoudsvrije inductiemotor met een vermogen van 2800 watt. 

Het vermalen afval wordt opgevangen in de opvangbak met 60 liter inhoud. De robuuste stalen messen kunnen takken tot 45 mm dikte tot klein gruis vermalen. We merkten wel dat het malen veel beter gaat als het tuinafval droog is. Dit is dus iets om rekening mee te houden. Hyundai heeft overload-beveiliging en herstart-protectie geïntegreerd waardoor je veilig met de hakselaar kan werken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2800 W
Hakselsysteem: Slagmessen
Hakselcapaciteit: 45 mm
Snoerlengte: 0,13 m
Gewicht: 22 kg

Video

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita UD2500

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtige hakselaar met plaat en messenwals. Grote opvangbak.

De Makita UD2500 staat op de tweede plek. Deze krachtige hakselaar heeft een vermogen van 2500 watt en maakt gebruik van een messenwals, waardoor hij het snoeiafval geleidelijk naar binnen trekt. We waren positief verrast dat ook takken met stevige zijtakken goed naar binnen worden getrokken. Het snoeiafval wordt eerst geplet en daarna gemalen. De hakselaar heeft een snijcapaciteit tot 45 mm.

Vanwege het eenvoudige bedieningspaneel met automatisch anti-blokkeringssysteem is de hakselaar makkelijk in gebruik. Het anti-blokkeringssysteem zorgt dat bij een blokkade de draairichting even wordt aangepast, om daarmee de blokkade los te krijgen. Hoewel de hakselaar bijna 28 kilo weegt is deze alsnog makkelijk te verplaatsen door de wielen aan de onderkant en de handvatten aan beide zijden. De opvangbak kan 67 liter vermalen snoeiafval opvangen. Tip: af en toe even de opvangbak schudden, omdat het afval zich ophoopt op dezelfde plek.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2500 W
Hakselsysteem: Slagmessen
Hakselcapaciteit: 45 mm
Snoerlengte: 0,35 m
Gewicht: 27,6 kg

Video

Makita UD2500

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch AXT Rapid 2200

Waarom we fan zijn:
Een lichte hakselaar die zeer geschikt is voor het lichtere werk in de tuin. Sterke motor en hoge kwaliteit.

We zijn aangekomen bij onze nummer 1, de Bosch AXT Rapid 2200. De hakselaar heeft een sterke Highspeed-Bosch-Powerdrive-motor en een vermogen van 2200W. Hij kan takken tot 40 mm dik versnipperen. Het is dus niet de krachtigste hakselaar uit de lijst in termen van vermogen, maar dat is dan ook niet de enige factor om als beste beoordeeld te worden. De onderscheidene eigenschap van deze hakselaar is de kwaliteit van de messen. Deze zijn uit extra gehard staal vervaardigd en zeer scherp. Dit komt doordat het lasergesneden Zwitserse messen zijn met een hoog snijvermogen. Ze zijn bovendien heel duurzaam.

Het tuinafval komt er uit als pulp en is daardoor goed uit te strooien. Het is aan te raden om na ieder gebruik de hakselaar even schoon te maken met een borstel. Pas op voor je vingers, want de messen zijn vlijmscherp. De hakselaar is voorzien van een praktische stop voor het gemakkelijk en snel doorvoeren van de takken en ander tuinafval. Het versnipperde hout en tuinafval kan je gebruiken om de kwaliteit van je compost te vergroten of voor het opvullen van braakliggende grond. De machine is licht en hierdoor goed hanteerbaar. Hoewel de Bosch AXT Rapid 2200 niet goedkoop is, is hij wat ons betreft de investering waard.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2200 W
Hakselsysteem: Slagmessen
Hakselcapaciteit: 40 mm
Snoerlengte: 0,35 m
Gewicht: 12 kg

 

Video

Bosch AXT Rapid 2200

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Hakselaar: Einhell MH-2540 Hakselaar

Waarom we fan zijn:
Goede prijs-kwaliteit verhouding, hakt takken tot 40 mm en is zeer robuust.

De beste budget optie vinden wij de Einhell MH-2540 Hakselaar. Deze hakselaar heeft een vermogen van 2500 watt. Hij kan takken met een diameter van 40 mm versnipperen. Het gesnipperde materiaal komt in een transparante opvangbak van 55 liter terecht zodat je goed kan zien wanneer deze vol raakt. 

De hakselaar werkt met twee robuuste keermessen op een toerental van 3800 toeren per minuut. Op de hakselaar zit een ingebouwde veiligheidsschakelaar en ook is de hakselaar beschermd tegen overbelasting van de motor. Dankzij de wielen, de draagbeugel en het robuuste onderstel kan je de hakselaar makkelijk verplaatsen, ook over ruwer terrein. Wij vinden de Einhell MH-2540 een mooie keuze voor een lage prijs. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2500 W
Hakselsysteem: Slagmessen
Hakselcapaciteit: 40 mm
Snoerlengte: 1 m
Gewicht: 14,9 kg

 

Video

Einhell MH-2540 Hakselaar

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Hakselaar: Bosch AXT 25 TC

Waarom we fan zijn:
Een zeer krachtige professionele hakselaar die tuinafval eerst plet en dan hakt. Hoogwaardige kwaliteit.

De beste professionele hakselaar is wat ons betreft de Bosch AXT 25 TC. Deze hakselaar heeft een vermogen van 2500W. Hij heeft een hoge treksterkte en heeft een maximale materiaaldoorvoer van 230 kilogram per uur. Net als de Makita op 2 wordt door deze hakselaar het snoeiafval eerst geplet en daarna gemalen. Het versnipperde tuinafval beland vervolgens in de handige 53 liter opvangbak. Ook fijn is de veiligheidsfunctie van de opvangbak: de machine werkt alleen wanneer de opvangbak op de machine geplaatst is.

De hakselaar werkt met een innovatief ‘Turbine-Cut-systeem’ voor snelle materiaaldoorvoer zonder te blokkeren. Door middel van de handige aanduwstok kan je de takken makkelijk de hakselaar induwen. De machine is erg veilig doordat het snijwerk afgeschermd is. Een groot pluspunt vinden wij dat dit een zogeheten ‘fluisterhakkelaar’ is, net als de nummer 3 in deze lijst. Deze professionele hakselaar is wat ons betreft een betrouwbare keuze.

Download hier de gebruikshandleiding.  

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2500 W
Hakselsysteem: freeswalssysteem
Hakselcapaciteit: 40 mm
Snoerlengte: 0,35 m
Gewicht: 31,3 kg

 

Video

Bosch AXT 25 TC tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Benieuwd wat Coolblue en Bol de beste hakselaar vinden? Bekijk het hier

Extra informatie over de hakselaar

Wat is het verschil tussen een hakselaar en versnipperaar?

Een hakselaar is een machine die takken in de lengterichting snijdt. Bij het neerkomen van het mes wordt de structuur van de takken opengespleten.

Een versnipperaar snijdt de takken in gelijke, kleine stukken. Op de meeste van de hakselaars in onze top 5 zit ook een versnipperfunctie.

Wat is de beste hakselaar?

Uit ons uitgebreide onderzoek is gebleken dat de Bosch AXT Rapid 2200 de beste hakselaar van 2023 is. Deze hakselaar is makkelijk te verplaatsen, veilig en zeer geschikt om mee in de tuin te werken. De motor is sterk en van zeer hoge kwaliteit.

Wat kost een goede hakselaar?

In onze top 5 hebben we gekeken naar hakselaars die uiteenlopen tussen budget opties en professionele opties. Een goede hakselaar kost tussen de 120 en 500 euro.

Hoe wij hakselaars testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende hakselaars onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste hakselaar vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere tuin gereedschap artikelen

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek