Koopgids
Een hakselaar is een tuingereedschap waarmee je tuinafval kan versnipperen. Zo kan je het volume aanzienlijk verkleinen. Het versnipperde afval kan bovendien dienen als menging voor de compost of als natuurlijke opvulling van braakliggende grond. Er zijn twee soorten hakselaar op de markt. Het eerste type is een roller hakselaar, waarmee je tuinafval plet. De roller trekt het tuinafval de machine in en plet het door middel van de gekartelde randen op de roller. Dan zijn er ook de impact hakselaars. Deze toestellen hebben messen die het tuinafval versnipperen.
Welke hakselaar kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de hakselaar in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede hakselaar, dan zie je waarschijnlijk na een tijdje door de bomen het bos niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een hakselaar.
Maximale takdikte
Een belangrijke factor bij de aanschaf van een hakselaar is de maximale takdikte die de machine kan versnipperen. Niet elke machine is namelijk tot hetzelfde in staat. Deze maximale dikte wordt meestal uitgedrukt in centimeters of millimeters. Voor het versnipperen van bladeren, onkruid en twijgjes is elke hakselaar geschikt. Pas wanneer je dikkere takken wilt kunnen versnipperen is het noodzakelijk een machine met een goede snijcapaciteit aan te schaffen. Het is raadzaam om vantevoren na te gaan welke maximale takdikte je wilt kunnen versnipperen in de hakselaar. Dit kan je doen door bijvoorbeeld na te gaan wat de maximale dikte van de gevallen takken in je tuin is.
Volume van de opvangbak
Wanneer je aan het werk bent dan is het fijn als je langdurig achtereen door kan werken zonder steeds de opvangbak te hoeven legen. Hiervoor dient de opvangbak genoeg capaciteit te hebben voor de hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen. Het volume van de opvangbak kan per hakselaar verschillen. Het is handig om voordat je een hakselaar aanschaft te bedenken voor wat voor soort klussen je de hakselaar zal gaan gebruiken en hoe groot de opvangbak hiervoor moet zijn. Hou er ook rekening mee dat je de opvangbak nooit tot de rand zal willen vullen, want hierdoor zal hij erg zwaar worden en daardoor moeilijker te verplaatsen en te legen.
Vermogen
Het vermogen van de motor van een hakselaar wordt uitgedrukt in watt. Het wattage van de meeste hakselaar ligt tussen de 2000 tot 2500 watt. Hoe hoger het vermogen van de hakselaar, hoe krachtiger de machine is. Deze kracht hangt samen met de snelheid waarmee je kan werken. Een sterke machine zal sneller takken kunnen versnipperen dan een machine met een lager wattage. Dit komt vooral van pas wanneer je snel wil kunnen werken en zoveel mogelijk takken in korte tijd wil versnipperen. Een ander voordeel van een krachtige motor met een groot vermogen is dat verstopping van de machine minder vaak voorkomt, doordat hij beter in staat is dikke takken te versnipperen.
Prijs
Een belangrijke factor in de keuze voor een hakselaar is natuurlijk budget. De prijzen van hakselaars lopen sterk uiteen, afhankelijk van vermogen. Logischerwijs is een hakselaar met een groter vermogen en een groter opvangreservoir een stuk duurder dan een kleinere, minder krachtige hakselaar. Een professionele hakselaar zal je niet voor de prijs van een normale hakselaar vinden. Deze toestellen zijn dan ook echt op veelvuldig en intensief gebruik gericht. In de meeste gevallen zal een simpele machine volstaan. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte hakselaar begint voor jezelf een budget op te stellen, zodat je daarna producten kan vergelijken. Er zijn ontzettend veel websites die hakselaars verkopen, vaak ook met aanbiedingen. Het is wanneer je op deze websites op zoek gaat naar de meest geschikte hakselaar raadzaam om op reviews van andere klanten te letten, om enig idee te krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding.
Benzine of elektrisch
Er bestaan zowel hakselaars die op benzine werken als elektrische hakselaars. Beide hebben zo hun voor en nadelen. Met een elektrische hakselaar heb je een continu stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief goedkoop. Dit type toestel zal prima volstaan wanneer je eens in de zoveel tijd hout wil versnipperen. Toestellen op benzine zijn vooral voor professionals bedoeld. Ze zijn zeer krachtig en versnipperen zodoende heel snel, waardoor je sneller de klus kan klaren. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen. Ze zijn echter vaak wel wat duurder en ook zal je steeds de benzinetank moeten vullen met nieuwe brandstof. Ook maken ze veel meer lawaai. Ga voor jezelf na wat voor type hakselaar past bij de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Hou hierbij vooral rekening met de hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen, de snelheid waarmee je wilt kunnen versnipperen en het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.
Veiligheid
Je zal je kunnen voorstellend dat veiligheid een erg belangrijke factor is bij de aanschaf van een hakselaar. Deze machines werken immers met scherpe messen en zijn dus niet zonder risico. Wij raden altijd aan om kinderen van hakselaar weg te houden. Daarnaast zijn er een aantal veiligheidsfuncties waarop je kan letten bij de aanschaf van een hakselaar. Het is raadzaam om te kiezen voor een machine die automatisch uitschakelt wanneer hij verstopt raakt. Ook is het belangrijk om na te gaan of er een stopknop in geval van nood op de hakselaar aanwezig is. De meeste hakselaars zijn voorzien van een filter die kleine stofdeeltjes haalt uit de lucht die je inademt. Dit is een stuk beter voor je gezondheid. Wij raden aan om eventueel met een duwstok te werken zodat je veilig te werk kan gaan en je handen van de scherpe messen weg kan houden. Tijdens het werken met een hakselaar is het noodzakelijk om een veiligheidsbril, handschoenen en veiligheidsschoenen te dragen. Ook gehoorbescherming is een must, aangezien hakselaars aardig wat lawaai kunnen voortbrengen. Bij sommige toestellen worden deze accessoires meegeleverd.