Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Hakselaars in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste hakselaar? Als je weleens in de tuin werkt dan weet je dat je soms met een grote berg tuinafval komt te zitten. Zo neemt een berg bladeren aardig wat ruimte in, en als je bijvoorbeeld de heg of een boom gesnoeid hebt dan zal je alle takjes en twijgen ergens kwijt moeten kunnen. Het kan dan heel handig zijn om een hakselaar in huis te hebben. Dit toestel versnippert al het snoeihout tot kleine houtsnippers. Hierdoor wordt het volume van het tuinafval enorm verkleint en bovendien komt het versnipperde hout ook nog eens goed van pas. Je kan het namelijk met compost mengen om het aanzienlijk te verrijken. Dit komt doordat er zo meer zuurstof in het compost mengt. Ook kan je het gebruiken als opvulling van stukken grond waar weinig gras groeit en waar je de groei van onkruid wilt tegenhouden. Kortom, het gebruik van een hakselaar heeft vele voordelen!

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Hakselaars

BESTE KOOP

Bosch AXT Rapid 2000
Bosch AXT Rapid 2000 tabel

PROFESSIONEEL

Bosch AXT 25 TC
Bosch AXT 25 TC tabel

BUDGET

Powerplus POWEG5010
Powerplus POWEG5010 tabel

Beste hakselaar - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede hakselaar te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan hakselaars het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende hakselaars? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke hakselaars als beste uit de bus komen. 

5. Powerplus POWEG5011

We trappen af met de Powerplus POWEG5011. Deze krachtige hakselaar heeft een vermogen van 2400W en kan met groot gemak allerlei soorten takken en tuinafval versnipperen. Hij kan takken met een maximale diameter van 40 millimeter aan. De opvangbak heeft een capaciteit van 50 liter. Hierin kan de machine dus vrij veel versnipperd hout en tuinafval opslaan voordat je de bak dient te legen. 

Dankzij de meegeleverde platte duwstok kan je de takken eenvoudig in de hakselaar duwen, zodat je handig beschermd blijven tegen de scherpe messen. Indien de machine vastloopt of overbelast raakt slaat hij direct af. Het geluidsniveau van de hakselaar bedraagt 110 dB, dus we raden aan om met goede gehoorbescherming te werken. De hakselaar is gemakkelijk te hanteren en soepel te vervoeren dankzij de stevige wielen. 

Dankzij de steunbeugel aan de onderkant van de machine blijft hij stabiel staan. Een groot voordeel van deze hakselaar is de goede prijs-kwaliteit verhouding. Met de POWEG5011 haal je een capabele machine tegen een betaalbare prijs in huis. 

Powerplus POWEG5011 hakselaar

4. Verto Tuinhakselaar 2500 W

Dan door met onze nummer 4, de Verto Tuinhakselaar 2500 W. Deze hakselaar heeft een vermogen van 2500 W en kan daarmee effectief de meeste takken en tuinafval versnipperen. De machine maakt gebruik van kwalitatief hoogstaande dubbelzijdige messen die takken met een diameter tot 35 millimeter kunnen versnipperen. Door het volledig metalen snijsysteem is de machine heel efficiënt en duurzaam. Het hout wordt zo gesneden dat de snippers een optimale vorm hebben voor het uitstrooien van de houtsnippers in de tuin. 

Dankzij de riemaandrijving wordt de weerstand tegen overbelasting vergroot. De machine is veilig in gebruik en voorzien van het CE-certificaat volgens de Europese veiligheidsnormen. Hij is zeer gemakkelijk hanteerbaar dankzij het stevige handvat en de grote wielen. Hierdoor kan je hem gemakkelijk verplaatsen en vervoeren. De machine wordt inclusief opvangzak voor de houtsnippers geleverd. 

3. Powerplus POWXG6461

De nummer 3 van deze lijst is de Powerplus POWXG6461. Het zal je opvallen dat Powerplus vaker terugkomt in deze lijst. Powerplus levert namelijk al jaren kwalitatief hoogstaande gereedschappen tegen een heel betaalbare prijs. Ook deze hakselaar is heel capabel. Hij beschikt over een sterke inductiemotor met een vermogen van 2800W. Hiermee kan hij takken met een dikte tot 45 millimeter versnipperen. Je kan de afstand tot het mest instellen en aanpassen op de dikte van het hout dat je wilt gaan versnipperen. Een groot voordeel is dat hij relatief weinig geluid maakt met een geluidsniveau van 84 dB. 

De versnipperde takken en tuinafval worden opgevangen in de opvangzak van 50 liter die veilig vergrendelbaar is. Hier kan aardig wat in opgevangen worden en je zal dus niet steeds de zak hoeven legen. Indien dit wel gewenst is dan kan je de zak heel gemakkelijk verwijderen om hem te legen. De hakselaar is voorzien van een beveiliging tegen overbelasting. Wanneer een tak in de machine blokkert, dan kan je gemakkelijk de draairichting van de snijwals aanpassen zodat de doorgang weer vrijgemaakt kan worden. Dankzij de bijgeleverde duwstok kan je het hout veilig in de hakselaar duwen zonder je handen te hoeven gebruiken. 

Zo loop je geen risico jezelf te bezeren. De machine is heel goed hanteerbaar dankzij het stevige handvat en de grote wielen. Let wel op: het snoer van de hakselaar is aan de korte kant, hou er dus rekening mee dat je gebruik zal moeten maken van een verlengsnoer. Na aanschaf van deze hakselaar heb je een garantie van 3 jaar. 

2. Einhell Fluisterhakselaar 2300 W

Op de tweede plek is de Einhell Fluisterhakselaar 2300 W geëindigd. Deze machine heeft een vermogen van 2300 W met een onbelast toerental van 40 toeren per minuut. Zoals de naam eigenlijk al zegt is deze machine relatief geluidsarm dankzij de wals tondeuse. Deze maakt veel minder lawaai dan een conventionele impact hakselaar. De hakselaar is in staat om takken met een diameter van maximaal 45 millimeter te versnipperen. Hij beschikt over een grote opvangbox aan de onderkant van de machine waarin het versnipperde tuinafval wordt opgevangen. 

De opvangbox heeft een capaciteit van 60 liter. Hierdoor kan je lang achtereen doorwerken zonder de box te hoeven legen. De geïntegreerde wals met automatische voeding verwerkt het tuinafval in een handomdraai tot fijne compost. Je kan het versnipperde tuinafval na het versnipperen ook gebruiken voor het opvullen van braakliggende grond. Dankzij de geïntegreerde veiligheidsschakelaar werk je erg veilig. 

Ook is de machine voorzien van een aan/uit-schakelaar met onderspanningsafschakelspoel. Een groot voordeel van de hakselaar is de grote trechteropening. Hierdoor heb je genoeg ruimte om de takken naar binnen te duwen, wat het werkgemak enorm vergroot. Indien nodig, bijvoorbeeld wanneer een tak de machine blokkeert, kan je de wisselschakelaar gebruiken om de wals van richting te laten veranderen om de blokkade te verwijderen. De hakselaar is ergonomisch ontworpen en zodoende heel goed hanteerbaar. Hij beschikt over een integrale stekker voor de kabel. Dankzij de stevige poten en het onderstel met stevige wielen staat de machine erg stabiel op de grond. Zo kan je hem ook gebruiken op ongelijke ondergronden. Ook is hij dankzij het stevige handvat gemakkelijk te verplaatsen en te vervoeren. 

1. Bosch AXT Rapid 2000

We zijn aangekomen bij onze nummer 1. Onze absolute winnaar is de Bosch AXT Rapid 2000. Bosch levert al jarenlang absolute topkwaliteit en ook deze hakselaar vormt hier geen uitzondering op. De machine beschikt over een vermogen van 2000W. De Highspeed-Bosch-Powerdrive-motor heeft een draaimoment van 12 Nm. Hiermee kan hij takken tot 40 millimeter zonder problemen verhakselen. Dankzij de grote trechteropening kan je gemakkelijk meerdere takken tegelijk de hakselaar induwen en zal je geen problemen ervaren met takken met grillige vormen. Een groot pluspunt van deze hakselaar is de kwaliteit van de messen. Deze zijn uit extra gehard staal vervaardigd en buitengewoon scherp doordat het lasergenaden Zwitserse messen zijn met een hoog snijvermogen. Hierdoor zijn ze bovendien heel duurzaam. 

Je kan de machine erg gemakkelijk bedienen, hij is voorzien van een praktische stop voor het gemakkelijk en snel doorvoeren van de takken en ander tuinafval. Door middel van de handige aanduwstok kan je in combinatie met de snelle vultrechter een doorvoer tot 90 kilogram per uur halen. Het versnipperde hout en tuinafval kan je gebruiken om de kwaliteit van je compost te vergroten of voor het opvullen van braakliggende grond. 

De machine weegt slechts 11,5 kilogram en is hierdoor heel goed hanteerbaar. Je is hierdoor zeer wendbaar en je kan hem zodoende gemakkelijk verplaatsen en vervoeren na gebruik. Hoewel de Bosch AXT Rapid 2000 niet goedkoop is, is hij wat ons betreft de investering absoluut waard. Na aanschaf van de machine heb je een fabrieksgarantie van 2 jaar. 

Beste Goedkope Hakselaar

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je als thuisklusser op zoek bent naar een machine met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Natuurlijk wil je een goed werkende hakselaar, maar het is toch ook wel fijn als we niet te diep in de portefeuille hoeven te tasten. Daarom hebben wij als beste goedkope hakselaar gekozen voor de Powerplus POWEG5010. Deze machine heeft een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel hij niet al te veel kost, is hij wel van hoogstaande kwaliteit. De machine is voorzien van een krachtige 2500W motor met een onbelast toerental van 46 toeren per minuut. Hiermee kan hij met gemak takken met een maximale diameter van 40 millimeter verhakselen. 

De machine heeft twee uiterst scherpe, omkeerbare snijmessen die het tuinafval snel en efficiënt versnipperen. De bladafstand is bovendien instelbaar, zodat je de machine goed kan afstellen op de gemiddelde dikte van de takken die je wilt versnipperen. Het wordt daarna opgevangen in de grote opvangbak. Deze heeft een inhoud van wel 50 liter. Je kan dus gemakkelijk meerdere uren achter elkaar doorwerken zonder de opvangbak te hoeven legen. Wanneer hij wel geleegd moet worden gaat dit heel gemakkelijk. 

De hakselaar is erg veilig in gebruik. Bij overbelasting van de machine slaat hij meteen af. Dankzij de praktische duwstok kan je de takken veilig in de hakselaar duwen, zodat je geen risico loopt je handen te bezeren. Dankzij het ergonomische ontwerp van de hakselaar is hij heel goed hanteerbaar. De grote, stevige wielen maken dat je hem soepel en snel kan verplaatsen en vervoeren. Let wel op: het stroomsnoer van de hakselaar is aan de korte kant. Het kan dus voorkomen dat je een verlengsnoer nodig zal hebben. 

Ook raden wij aan om bij gebruik van deze hakselaar gehoorbescherming te dragen, omdat hij aardig wat geluid produceert. Na aanschaf van de Powerplus POWEG5010 heb je een garantie van 2 jaar. Met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is de Powerplus POWX300 naar ons inzicht een zeer betrouwbare keuze.

Powerplus POWEG5010 hakselaar

Beste Professionele Hakselaar

Als professional is het natuurlijk belangrijk dat je met sterke, betrouwbare gereedschappen werkt. Je wilt immers de beste kwaliteit afleveren aan je klanten en snel en efficiënt kunnen werken. Er is echter enorm veel aanbod op de markt. De een zweert bij de ene machine, de ander gaat altijd voor hetzelfde merk. Het kan zodoende erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen. Daarom hebben wij ons best gedaan voor de professionals onder ons de naar onze mening beste professionele hakselaar uit kiezen. Wat ons betreft is dat de Bosch AXT 25 TC. Deze buitengewone hakselaar kost dan wel wat meer, maar daar krijg je dan ook heel veel voor terug. Hij heeft namelijk een groot aantal voordelen. 

De machine heeft een vermogen van 2500W, waarmee hij takken met een maximale diameter van 45 millimeter kan versnipperen. Hij heeft een hoge treksterkte en kan een materiaaldoorvoer van 230 kilogram per uur bereiken. Het versnipperde tuinafval beland vervolgens in de handige opvangbak. Deze beschikt over een inhoud van 53 liter. Je kan dus vrij lang achtereen doorwerken voordat je de bak dient te legen. 

Erg fijn is ook de veiligheidsfunctie van de opvangbak: de machine werkt alleen wanneer de opvangbak op de machine geplaatst is. De hakselaar werkt met een innovatief ‘Turbine-Cut-systeem’ dat een buitengewoon snelle materiaaldoorvoer verzekert zonder te blokkeren. Door middel van de handige aanduwstok kan je de takken gemakkelijk de hakselaar induwen, zodat je handen veilig uit de buurt van de messen blijven. Je kan daarnaast de trechter indien gewenst afnemen om het vullen makkelijker te maken. 

Hierdoor kan hij zich bovendien 30% kleiner maken, wat erg handig is wanneer je de machine na gebruik wilt opbergen (hij is dan slechts 67 centimeter hoog). De machine is erg veilig doordat het snijwerk afgeschermd is. Een groot pluspunt is dat deze hakselaar een zogeheten ‘fluisterhakkelaar’ is. Dit wil zeggen dat hij heel weinig lawaai produceert, wat het werkcomfort aanzienlijk vergroot. Deze professionele hakselaar is wat ons betreft absoluut een betrouwbare keuze waar je als professional heel lang plezier van zal hebben. Na aanschaf heb je een fabrieksgarantie van 2 jaar. 

Koopgids

Een hakselaar is een tuingereedschap waarmee je tuinafval kan versnipperen. Zo kan je het volume aanzienlijk verkleinen. Het versnipperde afval kan bovendien dienen als menging voor de compost of als natuurlijke opvulling van braakliggende grond. Er zijn twee soorten hakselaar op de markt. Het eerste type is een roller hakselaar, waarmee je tuinafval plet. De roller trekt het tuinafval de machine in en plet het door middel van de gekartelde randen op de roller. Dan zijn er ook de impact hakselaars. Deze toestellen hebben messen die het tuinafval versnipperen.

Welke hakselaar kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de hakselaar in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede hakselaar, dan zie je waarschijnlijk na een tijdje door de bomen het bos niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een hakselaar.

Maximale takdikte

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een hakselaar is de maximale takdikte die de machine kan versnipperen. Niet elke machine is namelijk tot hetzelfde in staat. Deze maximale dikte wordt meestal uitgedrukt in centimeters of millimeters. Voor het versnipperen van bladeren, onkruid en twijgjes is elke hakselaar geschikt. Pas wanneer je dikkere takken wilt kunnen versnipperen is het noodzakelijk een machine met een goede snijcapaciteit aan te schaffen. Het is raadzaam om vantevoren na te gaan welke maximale takdikte je wilt kunnen versnipperen in de hakselaar. Dit kan je doen door bijvoorbeeld na te gaan wat de maximale dikte van de gevallen takken in je tuin is.

Volume van de opvangbak

Wanneer je aan het werk bent dan is het fijn als je langdurig achtereen door kan werken zonder steeds de opvangbak te hoeven legen. Hiervoor dient de opvangbak genoeg capaciteit te hebben voor de hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen. Het volume van de opvangbak kan per hakselaar verschillen. Het is handig om voordat je een hakselaar aanschaft te bedenken voor wat voor soort klussen je de hakselaar zal gaan gebruiken en hoe groot de opvangbak hiervoor moet zijn. Hou er ook rekening mee dat je de opvangbak nooit tot de rand zal willen vullen, want hierdoor zal hij erg zwaar worden en daardoor moeilijker te verplaatsen en te legen.

Vermogen

Het vermogen van de motor van een hakselaar wordt uitgedrukt in watt. Het wattage van de meeste hakselaar ligt tussen de 2000 tot 2500 watt. Hoe hoger het vermogen van de hakselaar, hoe krachtiger de machine is. Deze kracht hangt samen met de snelheid waarmee je kan werken. Een sterke machine zal sneller takken kunnen versnipperen dan een machine met een lager wattage. Dit komt vooral van pas wanneer je snel wil kunnen werken en zoveel mogelijk takken in korte tijd wil versnipperen. Een ander voordeel van een krachtige motor met een groot vermogen is dat verstopping van de machine minder vaak voorkomt, doordat hij beter in staat is dikke takken te versnipperen.

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een hakselaar is natuurlijk budget. De prijzen van hakselaars lopen sterk uiteen, afhankelijk van vermogen. Logischerwijs is een hakselaar met een groter vermogen en een groter opvangreservoir een stuk duurder dan een kleinere, minder krachtige hakselaar. Een professionele hakselaar zal je niet voor de prijs van een normale hakselaar vinden. Deze toestellen zijn dan ook echt op veelvuldig en intensief gebruik gericht. In de meeste gevallen zal een simpele machine volstaan. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte hakselaar begint voor jezelf een budget op te stellen, zodat je daarna producten kan vergelijken. Er zijn ontzettend veel websites die hakselaars verkopen, vaak ook met aanbiedingen. Het is wanneer je op deze websites op zoek gaat naar de meest geschikte hakselaar raadzaam om op reviews van andere klanten te letten, om enig idee te krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding.

Benzine of elektrisch

Er bestaan zowel hakselaars die op benzine werken als elektrische hakselaars. Beide hebben zo hun voor en nadelen. Met een elektrische hakselaar heb je een continu stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief goedkoop. Dit type toestel zal prima volstaan wanneer je eens in de zoveel tijd hout wil versnipperen. Toestellen op benzine zijn vooral voor professionals bedoeld. Ze zijn zeer krachtig en versnipperen zodoende heel snel, waardoor je sneller de klus kan klaren. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen. Ze zijn echter vaak wel wat duurder en ook zal je steeds de benzinetank moeten vullen met nieuwe brandstof. Ook maken ze veel meer lawaai. Ga voor jezelf na wat voor type hakselaar past bij de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Hou hierbij vooral rekening met de hoeveelheid takken en tuinafval die je wilt versnipperen, de snelheid waarmee je wilt kunnen versnipperen en het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.

Veiligheid

Je zal je kunnen voorstellend dat veiligheid een erg belangrijke factor is bij de aanschaf van een hakselaar. Deze machines werken immers met scherpe messen en zijn dus niet zonder risico. Wij raden altijd aan om kinderen van hakselaar weg te houden. Daarnaast zijn er een aantal veiligheidsfuncties waarop je kan letten bij de aanschaf van een hakselaar. Het is raadzaam om te kiezen voor een machine die automatisch uitschakelt wanneer hij verstopt raakt. Ook is het belangrijk om na te gaan of er een stopknop in geval van nood op de hakselaar aanwezig is. De meeste hakselaars zijn voorzien van een filter die kleine stofdeeltjes haalt uit de lucht die je inademt. Dit is een stuk beter voor je gezondheid. Wij raden aan om eventueel met een duwstok te werken zodat je veilig te werk kan gaan en je handen van de scherpe messen weg kan houden. Tijdens het werken met een hakselaar is het noodzakelijk om een veiligheidsbril, handschoenen en veiligheidsschoenen te dragen. Ook gehoorbescherming is een must, aangezien hakselaars aardig wat lawaai kunnen voortbrengen. Bij sommige toestellen worden deze accessoires meegeleverd.

Geraadpleegde bronnen