Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Bosch Stofzuiger: Top 5 in 2023 & advies

In dit artikel

Ga jij voor een Bosch stofzuiger? Wij helpen je graag op weg! In dit artikel vertellen we je precies welke stappen je kan nemen om de juiste Bosch stofzuiger voor jou en de gebruikssituatie te vinden. Om wegwijs te raken in het ruime aanbod van Bosch hebben wij alvast een top 5 samengesteld.

Veel leesplezier! 

De stofzuiger

De stofzuiger is een handig huishoudelijk apparaat dat in vrijwel ieder huishouden te vinden is. Het is een absolute must om je huis hygiënisch en stofvrij te houden. Een goede aanvulling op je stofzuiger kan bijvoorbeeld een robotstofzuiger zijn, zodat je minder vaak zelf goed hoeft te stofzuigen. Daarnaast kan een kruimeldief een welkome aanvulling zijn, om bij hoge hoekjes en lage kieren te komen.

Hoe je de beste stofzuiger voor jou kiest

Het kan lastig zijn om de juiste stofzuiger voor jou te vinden als niet gericht op zoek bent. Waar moet je precies op letten? Wat zijn belangrijke voor- en nadelen om je bewust van te zijn? Een tip van ons: maak in ieder geval altijd een lijstje met wat jij zoekt en belangrijk vindt in een stofzuiger. Zo kan je vervolgens gericht onderzoek doen naar wat er verkrijgbaar is.

Let tijdens je onderzoek in ieder geval op:

 • Het vloertype
 • Jouw situatie
 • Wendbaarheid
 • Slanglengte
 • Huisdieren of allergieën 
 • Zuigkracht
Bosch stofzuigers gaan jarenlang mee.

Het vloertype

Bij de aankoop van jouw nieuwe stofzuiger is het van belang om het vloermondstuk in overweging te nemen.

 • Voor een houten vloer heb je een parketborstel nodig: dit mondstuk heeft zachte haren en geen wieltjes, zodat het je vloer niet krast.
 • Een combiborstel is geschikt voor laagpolig tapijt.
 • Voor een hoogpolig tapijt is een turboborstel nodig, omdat het mondstuk van de stofzuiger anders wordt vastgezogen aan het tapijt.

Jouw situatie

Ga naast je vloer situatie ook na of je een ‘gewone’ stofzuiger of een steelstofzuiger wil. Een gewone stofzuiger met stofbak of -zak heeft het voordeel dat deze een grote opvangcapaciteit heeft, makkelijk te verwisselen is en hygiënisch is.

Het voordeel van een steelstofzuiger is dat deze vrijwel altijd snoerloos is. Daarnaast zit er geen kast om de stofzak, waardoor hij licht is en je hem overal naar kan verplaatsen. Dit type stofzuiger is meestal vooral geschikt voor een kort stofzuigen, omdat het opvang reservoir snel vol zit.

De robotstofzuiger kan zelfstandig stofzuigen, maar moet wel opgeladen worden en heeft een niet al te grote stofcapaciteit. Een kruimeldief is handig als je bijvoorbeeld de kruimels in de hoek van de bank of het stof bovenop de kast wil kunnen opzuigen. Deze twee typen stofzuigers vinden wij een handige aanvulling op de gewone stofzuiger.

Het gewicht

Een stofzuiger kan zwaar zijn. Dat is tijdens het stofzuigen niet zo’n probleem, vanwege de wieltjes, maar zodra je de stofzuiger de trap op en af moet tillen kom je bedrogen uit. Let dus op het gewicht van de stofzuiger als je thuis veel trappen hebt. 

De wendbaarheid 

Veel meubels in huis? Dan is het fijn om een wendbare stofzuiger te hebben. Hiervoor kan het bijvoorbeeld fijn zijn als het snoer lang is of je kan juist voor een snoerloze stofzuiger kiezen. 

De slanglengte

De slanglengte van stofzuigers kan verschillen. Dit maakt uit voor het bereik dat je tijdens het stofzuigen hebt. Het kan handig zijn om een wat langere slang te hebben, zodat je de stofzuiger minder vaak hoeft te verplaatsen. 

Huisdieren of allergieën

Vandaag de dag zijn er stofzuigers met speciale filters en borstels die ontwikkeld zijn voor het bestrijden van allergieën en het opzuigen van dierenharen.

Sommige filters zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een allergie waarbij 99,9% van de stofdeeltjes in de stofzuiger achterblijven, zodat deze niet kunnen ontsnappen. De lucht die de stofzuiger uitblaast is zodoende schoner. Dit type filter heeft een speciaal keurmerk dat erop wijst dat hij allergie proof is.

Bepaald type dierenharen zijn lastig op te zuigen met een normale stofzuiger zonder extra accessoires, vooral uit tapijt en vloerbedekking. Stofzuigers speciaal voor dierenharen hebben speciale borstels die alle haren uit de bank en het tapijt verwijderen. 

Sterkte van de zuigkracht

Een stofzuiger heeft zuigkracht in drie klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse. De basisklasse heeft de minste zuigkracht en de topklasse heeft de grootste zuigkracht. Meestal gebruiken topklasse stofzuigers geen zakken, maar beschikken ze over een cycloonfilter waardoor de zuigkracht niet afneemt als de stofbak vol is (wel verschijnt er een waarschuwing om de stofbak te legen). Ook hebben ze vaak een turbofunctie, een hoge accuspanning of een mini turboborstel.

Bosch stofzuigers zijn krachtig en praktisch.

Onze keuze

Bosch ProHygienic BGL8HYG1

Bosch ProHygienic BGL8HYG1


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Bosch stofzuiger - Top 5 in 2023

5. Bosch BGC41Q69 ProSilence

Waarom we fan zijn:
De naam zegt eigenlijk al genoeg over hetgeen wat deze Bosch stofzuiger zo speciaal maakt: hij is behoorlijk stil, maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen berg kracht in verborgen zit. De Bosch stofzuiger heeft een vermogen van 600 Watt en een gewicht van 5,6 kilogram. Je hebt een actieradius van 10 meter waardoor je bij de meeste huizen wel in één keer kunt stofzuigen zonder van stopcontact te wisselen. Er is ook een handige automatische snoeroproller. Het gebruik van de telescopische buis zorgt ervoor dat je nog net iets meer reikruimte hebt. Er wordt geen stofzak gebruikt maar een stofcontainer. De stofcontainer heeft een inhoud van 2,4 liter en is eenvoudig te legen. 

Dankzij de SmartSensor Control weet jij precies wanneer de prestatie afneemt en het tijd is om de stofbox of filter te reinigen. Het stofzuigen van harde vloeren is geen probleem met deze Bosch stofzuiger dankzij de borstel voor harde vloeren die speciaal ontwikkeld is voor een diepe reiniging van vloeren met kieren en gaten. Ook het reinigen van kwetsbare vloeren zoals parket is geen probleem. Er is een hoge stofopname bij een laag energieverbruik dankzij de innovatieve HiSpin Motor met aerodynamische schoepen en perfect gekalibreerde luchtstroom. De Bosch stofzuiger is eenvoudig op te ruimen dankzij de handige parkeer- en opberghulp. Er wordt een combinatie mondstuk meegeleverd die gebruikt kan worden als plumeauborstel en kierenzuigmond.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: harde vloeren, houten vloeren, laagpolig tapijt
Wendbaarheid: goed
Schoonmaakresultaat: goed
Maximaal geluidsniveau: 66 dB
Kabellengte: 7 m

Video

Stofzuiger Bosch BGC41Q69 ProSilence

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch Serie 8 BGL8POW2

Waarom we fan zijn:
Hoewel een Bosch stofzuiger met stofcontainer hartstikke handig kan zijn, is een Bosch stofzuiger met zak ook helemaal geen straf. De Bosch Serie 8 BGL8POW2 heeft een vermogen van 650 Watt en een gewicht van 5,5 kilogram. De stofzak is zelfsluitend en verzekert hoge prestaties. Je hoeft echt niet elke dag de stofzak te vervangen, want naarmate de stofzak zich vult blijven de prestaties hetzelfde. In tegendeel zelfs, deze Bosch stofzuiger heeft tot 60% meer zuigkracht dan andere stofzuigers met stofzak in zijn klasse bij het gebruik van PowerProtect stofzakken. Dankzij de elektronische stofzakinhoudsmeter weet jij precies wanneer het tijd is om de stofzak te vervangen. 

Je hebt tot wel 10 jaar motorgarantie waardoor je altijd op de stofzuiger kunt vertrouwen. Of je nu harde vloeren of kwetsbare vloeren wilt stofzuigen, dit model is geschikt voor beide. Je werkt met een actieradius van 15 meter en kunt deze nog een klein beetje verlengen met de telescopische buis. De ergonomische handgreep zorgt ervoor dat je comfortabel en met een goede houding door het huis heen kunt. Natuurlijk wordt er ook weer gebruik gemaakt van een automatische snoeroproller. De zuigkracht wordt elektronisch geregeld. Voor optimale mobiliteit en voorzichtigheid met kwetsbare vloeren wordt er gebruik gemaakt van 4 soft-zwenkwielen. Wist je trouwens dat dit model uitermate geschikt is voor mensen met een allergie? Dit heeft hij te danken aan het gebruik van een HEPA 13-filter. De uitblaaslucht is hierdoor schoner dan de binnenlucht.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: met zak
Zuigkracht klasse: heel goed
Geschikt voor: parket, laag- en hoogpolig tapijt, dierenharen
Wendbaarheid: heel goed
Schoonmaakresultaat: heel goed
Maximaal geluidsniveau: 74 dB
Kabellengte: 12 m

Video

Bosch Serie 8 BGL8POW2

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch Relaxx’x ProSilence66

Waarom we fan zijn:
We gaan weer even terug naar zo’n heerlijk stil model: de Bosch Relaxx’x ProSilence66. Met een geluidsniveau van 66 dB zullen zelfs de kinderen niet wakker worden als jij ’s ochtends vroeg even lekker het huis wilt schoonmaken. Deze Bosch stofzuiger heeft een vermogen van 700 Watt maar is zeer zuinig. Je werkt met een actieradius van 11 meter en kunt weer gebruik maken van de telescopische buis met schuifmanchet. De stofcontainer heeft een inhoud van 3 liter en kan gemakkelijk geleegd worden. Het innovatieve SensorControl System laat jou weten hoe de prestatie van de Bosch stofzuiger is, rekening houdend met de inhoud van de stofcontainer. 

Het filtersysteem wordt automatisch gereinigd waardoor je hier geen omkijken meer naar hebt. Minder onderhoud is natuurlijk altijd fijn! Tevens wordt her gebruik gemaakt van een HEPA-filter wat vaak aanbevolen wordt voor mensen met een allergie. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van het QuattroPower Systeem. Dit wilt zeggen dat je een uitstekend schoonmaakresultaat hebt bij een laag energieverbruik. Vooral op harde vloeren komen de schoonmaakcapaciteiten van deze Bosch stofzuiger naar voren. Bij aanschaf van dit product krijg je ook een kierenzuiger en stoffering borstel met afneembare meubelborstel met accessoire houder. Natuurlijk is er ook weer een borstel voor harde vloeren en een borstel voor parket vloer.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: heel goed
Geschikt voor: parket, harde vloeren, allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: goed
Schoonmaakresultaat: goed
Maximaal geluidsniveau: 66 dB
Kabellengte: 8 m

Video

Bosch Relaxx'x ProSilence66

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch ProAnimal BGS7PET

Waarom we fan zijn:
Heb jij huisdieren en zie jij overal waar je maar kijkt al die haren? Dan heb jij behoefte aan de Bosch ProAnimal BGS7PET! Zoals de naam al doet zeggen is deze Bosch stofzuiger speciaal ontwikkeld voor mensen met huisdieren. Dankzij de AirTurbo borstel zuig jij met gemak al die dierenharen en stof op van alle vloeroppervlakken. De krachtige motor van 800 Watt wil hier natuurlijk ook best wel bij helpen. Je hebt een actieradius van 11 meter en geniet natuurlijk weer van een telescoopbuis met schuifmanchet. Er wordt geen stofzak gebruikt maar een stofcontainer met een inhoud van 3 liter. Deze is gemakkelijk te legen. Zowel de AirTurbo Plus zuigmond als de Mini AirTurbo zuigmond verwijderen efficiënt dierenharen, vezels en stof van meubelbekleding en vloeren. 

De ergonomische handgreep zorgt ervoor dat je dit comfortabel en met een gezonde houding kunt doen. De Bosch stofzuiger rijdt op 4 wielen waardoor jouw vloer met liefde wordt behandeld tijdens het verplaatsen van de stofzuiger. De zuigkracht wordt trouwens elektronisch geregeld. Wanneer jij klaar bent met het stofzuigen rol je het snoer gemakkelijk weer op dankzij de automatische snoeroproller en berg je het apparaat weer netjes op met de handige parkeer- en opberghulp. Bij aanschaf van dit product krijg je de stofzuiger, een dierenhaarborstel, combizuigmond en turbozuigmond bijgeleverd zodat je gelijk aan de slag kunt. Jij hebt al die dierenharen verwijderd nog voordat je schoonouders opbellen of ze langs kunnen komen!

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: heel goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: heel goed
Schoonmaakresultaat: heel goed
Maximaal geluidsniveau: 72 dB
Kabellengte: 12 m

Video

Bosch ProAnimal BGS7PET

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch ProHygienic BGL8HYG1

Waarom we fan zijn:
De Bosch ProHygienic Stofzuiger met stofzak van Bosch is voorzien van een UltraAllergy Hygienic filter en een AirFresh stofzak, waardoor meer dan 99,99% van de stofdeeltjes opgezogen worden en niet meer ontsnappen. De uitgeblazen lucht is nog schoner dan de lucht in huis. Zo wordt stofzuigen een simpele oplossing voor een fris en schoon thuis. Voor mensen die erg veel last hebben van allergieën is dit de ideale stofzuiger. Deze stofzakken hebben een inhoud van wel 5 liter, waardoor je het hele huis gemakkelijk kan stofzuigen zonder een zak te verwisselen. Het geïntrigeerde filter is met de gewone was mee te wassen om het schoon te maken.

Alle vier de wielen van de Bosch stofzuiger kunnen 360 graden ronddraaien. Doordat deze zo flexibel zijn is het maken van bochten geen probleem en kantelt de stofzuiger niet. De stroomkabel heeft een lengte van wel 12 meter, en is eenvoudig op te rollen door met je voet op het pedaal rechtsachter de stofzuiger te drukken. De kabel word dan automatisch opgerold. Het geluid dat deze Bosch stofzuiger maakt is slechts maximaal 74dB, dit is niet storend voor het gehoor. De stalen stofzuigerstang is in meerdere hoogtes in te stellen. De hulpstukken zijn zowel aan de stang als aan de slang te koppelen. De grote vloerborstel is zo ontworpen dat deze te gebruiken is voor alle soorten vloeren. Tegels, laminaat of een stoffe vloer maakt niet uit. Je kan gewoon met hetzelfde mondstuk doorgaan. Op de motor word door Bosch een garantie van wel 10 jaar gegeven. Dit is een bewijs van de goede kwaliteit van deze stofzuiger.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: met zak
Zuigkracht klasse: heel goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen, parket
Wendbaarheid: heel goed
Schoonmaakresultaat: uitstekend
Maximaal geluidsniveau: 74 dB
Kabellengte: 12 m

Video

Bosch ProHygienic BGL8HYG1

Bekijk verschillende aanbieders

De meest gestelde vragen over Bosch stofzuigers 

Wat kost een Bosch stofzuiger? 

De Bosch stofzuigers die wij als de 5 beste hebben beoordeeld worden verkocht voor prijzen tussen de €200 en €359. Het duurste model kost €359 en dat is de Bosch ProAnimal BGS7PET die speciaal ontworpen is voor mensen met een huisdier. Als je een goedkoper model wilt aanschaffen raden we je aan om naar de Bosch BGC41Q69 ProSilence of naar de Bosch ProHygienic BGL8HYG1 – door ons als best beoordeeld, te kijken. 

Welke Bosch stofzuiger heeft geen zak? 

Bosch ontwerpt zowel stofzuigers met als zonder zak. De volgende stofzuigers hebben geen zak, maar een stofreservoir dat je zelf kan legen: 
 • De Bosch ProAnimal BGS7PET
 • Bosch Relaxx’x ProSilence66
 • Bosch BGC41Q69 ProSilence

Heeft Bosch steelstofzuigers? 

Bosch maakt ook steelstofzuigers. We hebben zelf de Bosch Unlimited BBS611PCK Serie 6 beoordeeld in onze steelstofzuiger top 5. Bekijk onze review van dit model hier

Hoe wij Bosch stofzuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 14 verschillende Bosch stofzuigers onderzocht, meer dan 8 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste stofzuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op

Lees ook onze andere artikelen over stofzuigers

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek