Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 Beste Zaagtafels van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste zaagtafel? Een goed functionerende zaagtafel is bijna een must voor iedere hobby klusser of professional. Net als bij andere gereedschappen worden er geregeld nieuwe functies toegevoegd aan de bekende zaagtafels. We zullen de beste zaagtafel beoordelen aan de hand van een aantal belangrijke elementen, zoals bijvoorbeeld het zaagblad of de zaagdiepte. Uiteraard hebben we ook een prijs/kwaliteit overweging toegevoegd. 

Het enige doel is om jou te informeren over de verschillende keuzes en onze top 10. We kijken hierbij niet alleen naar de beste zaagtafels voor huis-tuin- en keuken klussen, maar ook naar zaagtafels voor professionele klussers die aan meer specificaties moeten voldoen. Onderaan dit artikel beschrijven we ook nog de goedkoopste zaagtafel die toch van redelijk goede kwaliteit is. De prijsbewuste klussers zullen daar erg blij van worden.

Lees ook deze artikelen binnen de categorie zaagmachines:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Zaagtafels

BESTE KOOP

DeWalt DW745
DeWalt DW745

PROFESSIONEEL

DeWalt DWE7492-QS

BUDGET

Einhell TC-MS 2513
Einhell TC-MS 2513

Beste Zaagtafel - Top 10

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede zaagtafel te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste zaagtafel uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke zaagtafels er in de top 10 staan voor het jaar 2022.

10. Bosch Advanced TableCut 52

Deze Bosch zaagtafel is redelijk geprijsd en biedt verschillende extra’s. Daarnaast is de zaagtafel erg licht. Hij weegt slechts 9 kilo. Dat kan deels compenseren voor het feit dat de zaagtafel niet beschikt over een onderstel. Dat is wat ons betreft het grootste nadeel van dit apparaat. Je kunt hem dus niet wegrollen en ook niet op hoogte instellen. Deze zaagtafel beschikt ook over de verstekfunctie. Hij wordt geleverd met een aantal fijne accessoires. Daarbij kun je onder andere denken aan een duwstok, een universele geleider (zodat je extra precies kunt werken!) en een ondersteunings/verlengingsblok. Standaard komt de machine met een netsnoer van 3 meter, dat je uiteraard zelf nog kunt verlengen. Het betekent in ieder geval dat je genoeg bewegingsvrijheid hebt. Ook de reviews over dit product lijken unaniem lovend te zijn.

Bosch AdvancedTableCut 52

9. Scheppach HS80 8’’

Voor de doe-het-zelf klusser die af en toe gebruik wil maken van een zaagtafel is dit het perfecte apparaat. Het apparaat is zeer laaggeprijsd waardoor je wel een aantal concessies zult moeten doen. Zo is het bijgeleverd netsnoer maar 1 meter lang. Dat kun je natuurlijk wel gemakkelijk verlengen met een verlengsnoer. Prettig is wel dat de tafel maar 15 kilo weegt. Dat zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen, ook als hij niet op wieltjes staat. De tafel beschikt over een verstekfunctie. Leuk om te weten is ook dat de tafel geleverd wordt met een groot aantal accessoires. Zo krijg je standaard twee geleiders mee geleverd, te weten een verstekgeleider en een parallelgeleider, zodat je nog exacter kunt gaan zagen. De maximale zaagdiepte is niet diep, wat dit apparaat niet geschikt maakt voor professionele klussers. Ook de beoordelingen van dit product zijn over het algemeen goed.

Scheppach HS80 8''

8. Ferm TSM1033

Een zaagtafel die je bijna alles biedt dat je je maar kunt bedenken. Om te beginnen wordt hij geleverd met vrijwel elke denkbare accessoires. Er worden twee geleiders meegeleverd en een duwstok, maar ook veiligheidsproducten zoals een bril en oordoppen. De zaagtafel heeft een vermogen van 1800 watt. Het blad is relatief groot en erg stabiel. De zaagdiepte kan handmatig worden ingesteld.  Een onderstel wordt ook nog eens standaard meegeleverd. Het apparaat ziet er mooi uit en ondanks zijn veelzijdigheid is hij scherp geprijsd. De beste prijs/kwaliteit verhouding vind je dan ook hier. Het enige echte nadeel dat we bij dit product kunnen vinden is dat het geleverd wordt met maar 1 zaagblad. Andere formaten zul je dus zelf moeten bijkopen. De recensies over dit product zijn nogal wisselend. De 1 is heel enthousiast, maar anderen merken op dat er geen sprake is van een afzuigingssysteem waardoor je regelmatig moet stoppen om rommel op te halen.

Ferm TSM1033

7. Scheppach HS100S 10’’

Het broertje van de Scheppach zaagtafel die we eerder bespraken en die op nummer 9 eindigde. Dit is een zaagtafel die door zowel professionals als klussers gebruikt kan worden. Hij heeft namelijk een maximale zaagdiepte van maar liefst 85 millimeter. Zo kun je hiermee dus ook prima dikkere materialen doorzagen. Het onderstel is ook prima in orde. Er zit een wiel aan de zijkant van de zaagtafel waarmee je de hoogte ervan eenvoudig kunt verstellen. De zaagtafel wordt geleverd met twee geleiders, namelijk zowel een parallelgeleider en verstekgeleider. Ook komt het met een net zaagblad. Het apparaat heeft een gemiddelde prijs en scoort erg goed op de grootste verkoopsites. Net zoals bij de eerdere Scheppach wordt er overigens wel weer maar 1 zaagblad mee geleverd. Naast hout kun je ook eenvoudig kunststof en plaatmateriaal doorzagen. 

Scheppach HS100S 10''

6. Einhell TC-TS 2025 U

Opnieuw een zaagtafel die geschikt is voor zowel de doe-het-zelver als de professional. Het tafelblad beschikt over een stevig onderstel dat goed verstelbaar is. Het apparaat beschikt over stofafzuiging, waardoor je niet al te veel rommel aan je kluswerk overhoudt. Je zult hier natuurlijk nog wel zelf een stofzuiger op moeten zetten. De twee voornaamste nadelen van het apparaat zijn dat het niet geleverd wordt met een duwstok en dat er ook maar 1 zaagblad meegeleverd wordt. Zaagbladen in andere formaten zul je dus zelf moeten kopen. Je hebt de mogelijk om het zaagblad aan beide zijden te vergroten, waardoor je ook houtwerk van een groot oppervlak door kunt zagen. Mensen die een recensie hebben achtergelaten verklaren vooral dat de motor een erg goed vermogen heeft (2000 watt namelijk) dat ook door hardhout door kan zagen. Daarnaast wordt er gesproken over een stabiele constructie.

Einhell TC-TS 2025 U

5. Bosch GTS 10 XC

Het is blauw met rode details en je kunt ermee zagen; de Bosch GTS 10 XC zaagtafel. Een vrij zwaar apparaat van 35 kilogram, maar de resultaten laten je dat al gauw vergeten. De zaagtafel werkt op netstroom en moet dus wel verstandig neergezet worden.

Deze zaagtafel bestaat uit verschillende onderdelen die stuk voor stuk besteld kunnen worden in het geval dat er iets kapot gaat, maar door de goede bouwklasse gaan wij er vanuit dat dit niet nodig is. Tijdens het zagen heb je een maximale zaagdiepte van 79 mm bij 90 graden. Het zaagblad heeft een diameter van 254 mm. Je kunt alles nauwkeurig instellen waardoor je met precisie kunt werken.

De motor is zeer sterk, maar dat zorgt er ook voor dat jij jouw werk stabiel kunt uitvoeren. Het apparaat zelf is vrij robuust waardoor hij goed bestand is tegen de stoten die je kunt verwachten op de bouw.

4. Metabo TS 254

Inmiddels zijn we alweer aangekomen bij onze nummer 4. Zoals een aantal zaagtafels die we eerder al bespraken beschikt ook deze machine over een zeer hoge maximale zaagdiepte. Die is maar liefst 87 millimeter. Ook met materialen van een groter en dikker formaat kun jij dus gewoon je gang gaan. Een heel groot voordeel is dat zaagtafel over een onderstel met wieltjes beschikt. Dat zorgt ervoor dat je het apparaat makkelijk kunt verplaatsen en overal kunt gebruiken. Ook kunt je hem zo makkelijk opbergen. De zaagtafel is overigens ook heel erg licht. Ook de recensies zijn ontzettend lovend. Zo stellen ze dat het apparaat goed opvouwbaar is, dat hij gebruikersvriendelijk is en hij dat een hele strakke zaagsnede heeft. De enige klachten die er worden gegeven zijn dat de stopknop wat groter had mogen zijn en dat de afzuigslang soms in de weg zit. Die laatste is overigens wel weer heel fijn om te hebben want het voorkomt een hoop rommel! 

Metabo TS 254

3. Makita 2704N

Deze Makita zaagtafel heeft een ongekend diepe zaagdiepte. Deze bedraag namelijk maar liefst 93 milliliter. Schuin zagen is bij deze zaagtafel ook geen probleem. Verder is deze zaagtafel ook geschikt voor bredere oppervlaktes want hij kan gemakkelijk verbreed worden. Naast dat ook deze zaagtafel geleverd wordt met een aantal geleiders en een zaagblad, ontvang je ook verschillende soorten gereedschap waaronder een steeksleutel, inbussleutel en ringsleutel. Je bent met deze zaagtafel erg flexibel omdat je gebruik kunt maken van een netsnoer van maar liefst 2,5 meter. De zaagtafel is niet goedkoop, maar je bezit dan wel de best mogelijk kwaliteit en een apparaat dat jarenlang mee kan gaan. Bij het apparaat zijn ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zorgt de nulspanningsbeveiliging ervoor dat de motor nooit aan zal gaan als je dat niet wilt.

Makita 2704N

2. Metabo TS 216

Een zaagtafel die zelfs geschikt is voor de zwaarst mogelijke klussen. De motor kan namelijk wel 5000 toeren per minuut maken. Deze Metabo TS 216 is zeer gemakkelijk te veroveren omdat je hem eenvoudig in kunt klappen. De tafel wordt geleverd met een aantal prettige accessoires. Daarbij kun je onder andere denken aan 2 geleiders, een duwstok en een tafelverlening. Ook krijg je 1 zaagblad mee, wat voor sommigen tegen kan vallen. Ook hier is veiligheid erg belangrijk. Zo beschikt het apparaat over een herstart-en overbelasting beveiliging. Wat ook gewaardeerd kan worden is dat het toestel beschikt over een afzuigfunctie. Dat scheelt achteraf een hoop schoonmaakwerk. Er is onderstel verkrijgbaar dat beschikt over wieltjes. Daardoor kun je ook tussentijds het apparaat makkelijk verplaatsen. Ook is de Metabo TS 216 tafel hierdoor in hoogte verstelbaar. Dat kan een hoop pijnklachten voorkomen!

Metabo TS 216

1. DeWalt DW745

En dan nu onze absolute favoriet. De bijna 100 verschillende reviews die wij over dit product hebben kunnen vinden zijn stuk voor stuk positief. De DeWalt DW745 zaagtafel is erg redelijk geprijsd, vooral in verhouding tot de kwaliteit die er geboden wordt. Het enige echte nadeel dat er bedacht kan worden bij deze tafel is dat hij standaard geleverd wordt met maar 1 zaagblad. Verder beschikt hij over alle functies en worden er heel veel prettige accessoires meegeleverd. Het gaat daarbij niet alleen maar om, bijvoorbeeld, geleiders, maar ook om verschillende gereedschappen. Fijn is ook dat de tafel heel erg gemakkelijk verplaatst kan worden. Deze DeWalt zaagtafel weegt ten slotte maar 22 kilo en er zijn ook onderstellen voor verkrijgbaar, bijvoorbeeld met wieltjes. Zo kan het apparaat ook gemakkelijk opgeborgen worden. De motor heeft een sterk vermogen en kan wel 3800 toeren per minuut maken. Hierdoor ontstaat wel meer rommel, maar daarvoor is er een afzuigfunctie aanwezig.

DeWalt DW745

Beste Goedkope Zaagtafel

Een zaagtafel stelt je in staat om verschillende projecten aan te gaan, maar wat als je slechts af en toe zo’n zaagtafel nodig hebt? Dan koop je natuurlijk gewoon een budget zaagtafel! Hiervoor hebben wij de Einhell TC-MS 2513 gekozen. Een prima apparaat wat goed zijn werk doet, maar niet al te duur.

Met dit apparaat heb je een kap- en verstekzaag in één met boventafel. Het is dus voor verschillende doeleinden te gebruiken. Wanneer je in verstek van 90 graden zaagt heb je een maximale zaagdiepte van 130 mm. Houd er wel rekening mee dat je een zaagblad van 250 mm koopt als je van zaagblad verwisselt.

Het apparaat is zonder al te veel moeite te verplaatsen met zijn 13,5 kilogram, maar is wel gebonden aan netstroom. Zorg er bij het plaatsen dus voor dat er een stopcontact in de buurt is. Een haspel is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Powerplus POWE51101

Beste Professionele Zaagtafel

Onze favoriet voor professionals dit jaar is de DeWalt zaagtafel DWE7492-QS. Voor de professional biedt het werkelijk alles en kwaliteit is gegarandeerd. Allereerst is de machine erg gemakkelijk te verplaatsen, doordat hij slechts 26,6 kilo weegt. Zo neem je hem snel weer mee naar de volgende opdracht. Je kunt het apparaat gebruiken om verschillende soorten materialen door te zagen. Hierbij kun je onder andere denken aan (hard) hout, MDF, laminaat en kunststoffen. Het apparaat wordt standaard geleverd met een zaagblad van een diameter van maar liefst 225 millimeter. Het netsnoer is maar liefst 3 meter lang, waardoor je erg veel bewegingsvrijheid hebt. De DeWalt DWE7492-QS zaagtafel kan makkelijk worden aangesloten op een afzuigingsinstallatie waardoor je de rommel sterk kunt beperken. Tenslotte beschikt het apparaat over een overbelasting beveiliging. 

DeWalt DWE7492-QS

Koopgids

In het kort is een zaagtafel een tafel waarbij het zaagblad door een elektromotor wordt aangedreven. Een zaagtafel wordt gebruikt als het hout snel en nauwkeurig op maat gezaagd moet worden. Bij een zaagtafel rust het object dat je wilt gaan zagen op het tafelblad. Daarnaast wordt het vooral gebruikt voor het zagen van grove en massieve stukken materiaal. Daarbij kun je onder andere denken aan houten planken en balken. Met een zaagtafel kan veel nauwkeuriger worden gezaagd dan bijvoorbeeld met een handcirkelzaag.

Zaagtafels zijn tegenwoordig steeds lichter waardoor ze overal mee naartoe genomen kunnen worden. Je hebt (uiteraard) wel stroom nodig om de zaagtafel te kunnen gebruiken, dus je zult de beschikking moeten hebben over elektriciteit. Zaagtafels worden ook wel eens een tafelcirkelzaag of cirkelzaag machine genoemd. Zaagtafels kunnen doorgaans voorzien worden van verschillende zaagbladen. Waar je aan moet denken bij het aankopen van verschillende zaagbladen zullen we verderop in dit artikel toelichten. 

Zaagtafels beschikken over veel verschillende extra’s, accessoires en mogelijkheden. We kunnen ons voorstellen dat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn dat je het overzicht kwijtraakt. Daarom zullen wij allereerst kijken naar de zaken die erg belangrijk zijn bij het aanschaffen van een nieuwe zaagtafel.

Welke zaagtafel kopen?

We hebben een aantal belangrijke elementen voor je geselecteerd die we hier uitgebreider zullen bespreken. Het gaat hierbij om eigenschappen van zowel de tafel als de zaag. Daarnaast bespreken we ook een aantal functies waar zaagbladen over kunnen beschikken. Als we vervolgens de top 10 zaagtafels van 2022 gaan bespreken dan zullen we deze elementen, en anderen, benadrukken. Zo hopen we je kort maar duidelijk te vertellen wat je van een bepaalde zaagtafel kunt verwachten en waarom die onze voorkeur heeft. 

Vermogen 

De kracht van de motor van het zaagblad is vooral van belang als het gaat om het uitvoeren van zwaardere klussen. De kracht van een motor wordt gemeten in Watt. Des te hoger het aantal Watt de motor heeft, des te hoger het vermogen en des te krachtiger het apparaat. Vaak (maar niet altijd) geldt dat een hoger vermogen leidt tot een duurdere motor, maar dus ook een duurder apparaat. Tegelijkertijd is een hoog vermogen vaak ook alleen maar nodig als het om echt professionele klussen gaat. Voor de gewone huis-tuin- en keuken klusser volstaat een veel lager vermogen. Naast het vermogen is het toerental ook belangrijk als het gaat om de motor. 

Zaagblad

Het type zaagblad dat je kiest bij jouw zaagtafel is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet je goed overwegen of je vooral grof of fijn wilt gaan zagen. Daarnaast zijn er ook nog zaagbladen die heel fijn of juist heel grof kunnen zagen. De afmetingen van het zaagblad bepalen ook hoe diep je kunt zagen. Er zijn zaagbladen beschikbaar in verschillende maten, van heel klein tot heel groot. Daarnaast zijn er ook zogeheten ‘multi materiaal’ zaagbladen die niet alleen voor hout gebruikt kunnen worden. 

Andere belangrijke factoren zijn het aantal tanden dat het zaagblad heeft, de breedte van de zaagsnede, het asgat en of er sprake is van negatieve vertanding. Zorg dat je je hier afdoende in verdiept voordat je tot een (dure) aankoop overgaat. Je zult inmiddels niet elke maand of zelfs elk jaar een nieuwe zaagtafel willen kopen.

Zaagdiepte

Een gemiddelde zaagdiepte is tussen de 70 en de 90 mm. De meeste zaagtafels zullen daar dus ook aan kunnen voldoen. Dat is overigens ook nog afhankelijk van de diameter van de zaagtafel. Bedenk van tevoren dus goed wat je allemaal uit de zaagtafel wilt halen en welke dieptes een specifieke zaagtafel aankan. Als je in een hoek zaagt dan lever je automatisch diepte in. Het spreekt voor zich dat een groter zaagblad dieper zal kunnen zagen dan een kleiner zaagblad. Laat je goed informeren! 

Zaagtafel met trekfunctie

Dankzij de trekfunctie van een zaagtafel kun je het zaagblad van voren naar achteren bewegen. De trekfunctie is 1 van de nieuwste en modernste functies van de zaagtafel. De functie is vooral belangrijk als je brede materialen door wilt zagen.

Zaagtafel met verstekzaag functie

De verstekzaag functie van een zaagtafel zorgt ervoor dat je niet allemaal recht toe recht aan kunt zagen. Met behulp van deze functie kun je namelijk ook verstekzagen. Per type zaagtafel kan het wisselen in hoeveel graden je kunt zagen en of het mogelijk is om bijvoorbeeld de zaagkop te kantelen. Het is heel goed om je van tevoren goed te beraden als het om deze functie gaat. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je straks met een zaagtafel zit waar je niet mee kunt doen waar je naar op zoek was.

Zaagtafel met laser

Een zaagtafel met laser is vooral handig als je zo exact mogelijk wilt kunnen zagen. De laser geef je dan namelijk precies aan welke lijn je moet volgen. Vooral de nieuwste en meest moderne zaagtafels beschikken over deze functie. Wij vinden het in ieder geval een handige toevoeging aan het assortiment.

Zaagtafel met stofafzuiging 

Tegenwoordig beschikken vrijwel alle zaagtafels vrijwel standaard over stofafzuiging. Kortsamengevat betekent dit dat je in ieder geval een stuk minder last hebt van rommel. Overigens zul je bij veel systemen wel een eigen bouwstofzuiger aan moeten sluiten. Het gebruiken van deze functie is trouwens afhankelijk van het type hout dat je aan het zagen bent. Steigerhout, bijvoorbeeld, geeft meer stof dan andere types hout.

Zaagtafel met onderstel

Als je van plan bent om je zaagtafel veel te gaan gebruiken, dan kan het aanschaffen van een onderstel de moeite waard zijn. Dit betekent dat je de zaagtafel makkelijker kunt verplaatsen, doordat hij dankzij hij onderstel bijvoorbeeld op wieltjes staat. Vooral ook als je dus op veel verschillende plaatsen klust kun je een onderstel goed gebruiken. Daarnaast is het ook zo dat je met een onderstel de tafel in hoogte kunt verstellen. We melden eerder dat zaagtafels steeds lichter en compacter aan het worden zijn, maar vooral de stevigere tafels voor professioneel gebruik zijn nog steeds redelijk zwaar.

Geleider

Afhankelijk van het type zaagtafel worden er soms meerdere geleiders meegeleverd. Er bestaan bijvoorbeeld parallelgeleiders en verstekgeleiders. Vooral als je nog weinig ervaring hebt met klussen of nieuw met een zaagtafel, kunnen deze echt heel handig zijn. Geleiders helpen je om heel exact te kunnen werken.  Ze zorgen ervoor dat je eenvoudig en met gemakt recht kunt zagen. Daarnaast zijn er ook nog tafelzagen die geleverd worden met klemmen waarmee je de rail van tafel vast kunt zetten.

Veel gestelde vragen

Het is voor ieder verschillend welke zaagtafel het beste bij jou past. Daarom is er niet voor iedereen hetzelfde antwoord te geven. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij alle zaagtafels. Kies de zaagtafel die het beste bij jou en de gebruikssituatie past!

Je hebt een zaagtafel nodig die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten zaagtafels, het vermogen en het merk.

Dat kan op verschillende manieren, zoals bij jouw lokale bouwmarkt of online. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Dat hangt helemaal van het type klus af! Het is goed om oog te hebben voor het vermogen van de zaagtafel, het type zaagblad, verstekfunctie en stofafzuiging. In ons artikel geven we hier uitgebreid advies over.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen