Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Zaagtafel? Koopadvies en top 5 2023

In dit artikel

Een zaagtafel is onmisbaar als je van klussen houdt en veel aan het zagen bent. Wanneer je van plan bent er een te kopen zijn er veel zaken om op te letten. Als grote klus fanaten hebben wij alle informatie verzameld die je nodig hebt. Ook hebben we een top 5 samengesteld van onze best beoordeelde zaagtafels van 2023. Veel leesplezier! 

Waarom kies je voor een zaagtafel?

Een zaagtafel is een tafel waarbij het zaagblad door een elektromotor wordt aangedreven. Een zaagtafel wordt gebruikt als het hout snel en nauwkeurig op maat gezaagd moet worden. Bij een zaagtafel rust het object dat je wilt gaan zagen op het tafelblad. De zaagtafel vooral gebruikt voor het zagen van grove en massieve stukken materiaal. Met een zaagtafel kan veel nauwkeuriger worden gezaagd dan bijvoorbeeld met een handcirkelzaag. Zaagtafels zijn tegenwoordig steeds lichter waardoor ze overal mee naartoe genomen kunnen worden. 

Zaagtafels beschikken over veel verschillende extra’s, accessoires en mogelijkheden. We kunnen ons voorstellen dat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn dat je het overzicht kwijtraakt. Daarom zullen wij allereerst kijken naar de zaken die erg belangrijk zijn bij het aanschaffen van een nieuwe zaagtafel.

Tips om de beste zaagtafel voor jou te kiezen

Het is niet makkelijk om te kiezen welke zaagtafel je het beste kan kopen. Het helpt echter al enorm als je goed hebt nagedacht over de volgende elementen:

  • Vermogen
  • Zaagblad
  • Benodigde zaagdiepte
  • Trekfunctie/verstekfunctie
  • Wel of geen laser
  • Stofafzuiging
  • Onderstel
  • Geleider
Kies de beste zaagtafel voor jou

Vermogen

De kracht van de motor van het zaagblad is vooral van belang als het gaat om het uitvoeren van zwaardere klussen. De kracht van een motor wordt gemeten in Watt. Hoe hoger het wattage van de motor heeft, hoe krachtiger het apparaat. Vaak (maar niet altijd) geldt dat een motor met een hoger vermogen ook duurder is. Naast het vermogen is het maximale toerental natuurlijk ook van belang. 

Het zaagblad

Het type zaagblad dat je kiest bij jouw zaagtafel is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet je goed overwegen of je vooral grof of fijn wilt gaan zagen. De afmetingen van het zaagblad bepalen ook hoe diep je kunt zagen. Er zijn zaagbladen beschikbaar in verschillende maten, van heel klein tot heel groot. Daarnaast zijn er ook zogeheten ‘multi materiaal’ zaagbladen die voor verschillende gebruikt kunnen worden.

Andere belangrijke factoren zijn het aantal tanden dat het zaagblad heeft, de breedte van de zaagsnede, het asgat en of er sprake is van negatieve vertanding. Zorg dat je je hier echt even goed in verdiept voordat je tot een (dure) aankoop overgaat. 

De maximale zaagdiepte

De gemiddelde zaagdiepte ligt tussen de 70 en de 90 mm. Bedenk van tevoren goed wat je allemaal uit de zaagtafel wilt halen en hoe diep een specifieke zaagtafel kan gaan. 

Een zaagtafel met trek- of verstekfunctie

Met een verstekzaag functie van een zaagtafel kan je in verstek zagen door de zaag verticaal aan te passen. Met een trekfunctie kan je ook horizontaal bewegen. 

Wel of geen laser

Een zaagtafel met laser is vooral handig als je veel exact rechte lijnen moet zagen en daar wat hulp bij wil. De laser geef heel precies aan welke lijn je moet volgen. 

Stofafzuiging

Tegenwoordig beschikken vrijwel alle zaagtafels vrijwel standaard over stofafzuiging. Overigens zul je bij veel zaagtafels wel een eigen (bouw)stofzuiger aan moeten sluiten. 

Zaagtafel met onderstel

Een zaagtafel met onderstel kan je makkelijker kunt verplaatsen en op locatie gebruiken. Je kan met het onderstel de tafel in hoogte verstellen. 

Geleider

Afhankelijk van het type zaagtafel worden er soms meerdere geleiders meegeleverd, zoals parallelgeleiders en verstekgeleiders. Vooral als je weinig ervaring hebt met klussen of nog niet zo bekend bent met een zaagtafel, kunnen deze heel handig zijn. Geleiders helpen je om heel exact te kunnen werken.  Ze zorgen ervoor dat je eenvoudig en met gemakt recht kunt zagen. Sommige zaagtafels worden geleverd met klemmen waarmee je de rail aan de tafel vast kunt zetten.

Onze top keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

DeWalt DWE7485​
Dewalt DWE7485

PROFESSIONEEL

DeWalt DWE7492-QS​
DeWalt DWE7492-QS

BUDGET

Einhell TC-TS 2025 U​
Einhell TC-TS 2025 U


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste zaagtafel 2023 - top 5

5. Scheppach HS100S 10’’

Waarom we fan zijn:
Een goede zaagtafel die door zowel professionals als klussers gebruikt kan worden.

De Scheppach HS100S 10″ heeft een vermogen van 2.000 watt en een maximale zaagdiepte van 85 millimeter. Je kan met deze zaagtafel dus makkelijk dikkere materialen doorzagen. Aan de zijkant van de zaagtafel zit een wiel waarmee je de hoogte van de tafel makkelijk kan verstellen.

De zaagtafel wordt geleverd met twee geleiders: een parallelgeleider en verstekgeleider. Naast hout kun je ook eenvoudig kunststof en plaatmateriaal doorzagen. De werktafel kan je naar links en rechts uitklappen om zo je werkvlak t vergroten. Ook kan je het zaagblad kantelen tot 45 graden. Hiermee kan je dus ook in verstek zagen. Ook fijn: deze zaagtafel is laag geprijsd. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 250 mm
Vermogen: 2000 watt
Lasergeleider: nee
Maximale zaagdiepte 45°: 65 mm
Maximale zaagdiepte 90°: 85 mm
Aansluiting voor stofafzuiging: ja

Video

Scheppach HS100S 10''

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch GTS 10 XC

Waarom we fan zijn:
Een goede keuze voor als er veel en zware zaagklussen gedaan moeten worden. Erg sterke zaagtafel.

De Bosch GTS 10 XC zaagtafel is heel sterk. Hij heeft een vermogen van 2100 watt. Dankzij de kracht en de vele functies van dit apparaat, is hij erg geschikt voor intensief en industrieel werk. Zelfs onder zware belasting blijft het ingestelde toerental gelijk. Deze zaagtafel bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal ook los besteld kunnen worden in het geval dat er iets vervangen moet worden.

De maximale zaagdiepte van de Bosch GTS 10 XC is 79 mm. Je kunt de zaagdiepte en zaagsnelheid nauwkeurig instellen. Hierdoor kan je met precisie werken. Wat wel jammer is, is dat deze zaagtafel geen onderstel heeft, waardoor je niet je ideale werkhoogte kan instellen. De Bosch GTS 10 XC heeft verder wel veel andere handige functies. Zo zit er een motorrem en aanloopbegrenzing op. De zaagtafel wordt ook geleverd met handige accessoires.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 254 mm
Vermogen: 2100 watt
Lasergeleider: nee
Maximale zaagdiepte 45°: 25 mm
Maximale zaagdiepte 90°: 79 mm
Aansluiting voor stofafzuiging: ja

Video

Bosch GTS 10 XC

Bekijk verschillende aanbieders

3. Metabo TS 254

Waarom we fan zijn:
Een zaagtafel die hele strakke resultaten geeft en van hele goede kwaliteit is.

De Metabo TS 254 kan tot 87 mm diep zagen. Dit maakt hem dus ook geschikt voor om te werken met dikke materialen. Een groot voordeel is dat zaagtafel over een onderstel met wieltjes beschikt. Dat zorgt ervoor dat je het apparaat makkelijk kunt verplaatsen en overal kunt gebruiken. De zaagtafel is overigens ook heel erg licht. Het apparaat is goed opvouwbaar en dus makkelijk op te ruimen. 

De Metabo TS 254 werk heel nauwkeurig en is gebruikersvriendelijk. Je krijgt mooie resultaten dankzij de strakke zaagsnede. De zaagtafel is voorzien van een parallelgeleider en haakse geleider die helpen bij de strakke afwerking. Je kan het tafelblad vergroten om ook met grotere werkstukken prettig te werken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 254 mm
Vermogen: 2000 W
Lasergeleider: nee
Maximale zaagdiepte 45°: 50 mm
Maximale zaagdiepte 90°: 87 mm
Aansluiting voor stofafzuiging: ja

Video

Metabo TS 254

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita 2704N

Waarom we fan zijn:
Een kwalitatief hoogstaande zaagtafel met gebruikscomfort. Zeer krachtig.

Deze Makita zaagtafel heeft een zaagdiepte van 93 millimeter. Met deze zaagtafel kan je ook in verstek zagen. Je kan de zaagtafel makkelijk verbreden en zo ook grote werkstukken zagen. De Makita 2704N wordt geleverd met een aantal geleiders en een zaagblad. Daarnaast ontvang je ook verschillende soorten gereedschap waaronder een steeksleutel, inbussleutel en ringsleutel.

De zaagtafel is makkelijk in gebruik en werkt comfortabel. Daarnaast zijn er ook veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zorgt de nulspanningsbeveiliging ervoor dat de motor nooit per ongeluk aan zal gaan. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 260 mm
Vermogen: 1650 watt
Lasergeleider: nee
Maximale zaagdiepte 45°: 64 mm
Maximale zaagdiepte 90°: 93 mm
Aansluiting voor stofafzuiging: ja

Video

Makita 2704N

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DW7485

Waarom we fan zijn:
Goed geprijsde en zeer volledige zaagtafel, goed kwaliteit en mooie afwerking.

De DeWalt DW7485 zaagtafel is erg redelijk geprijsd, vooral in verhouding tot de kwaliteit die er geboden wordt. Vandaar dat we deze zaagtafel hebben gekozen als onze nummer 1. De zaagtafel is ook geschikt voor professionals. Dankzij de stalen rolkooi kan hij prima tegen ruwe behandeling. Ook is deze zaagtafel erg gebruiksvriendelijk. Hij heeft een tandheugel aanslagsysteem en grote, duidelijke afleesschalen. 

 Fijn is ook dat de tafel heel erg gemakkelijk verplaatst kan worden. Deze DeWalt zaagtafel weegt 22 kilo. Er zijn ook onderstellen voor verkrijgbaar, bijvoorbeeld met wieltjes. De motor is sterk en heeft een vermogen 1850 watt. Hiermee kan hij tot 3.800 toeren per minuut maken. De resultaten zijn strak en van hoge kwaliteit. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 210 mm
Vermogen: 1850 watt
Lasergeleider: nee
Maximale zaagdiepte 45°: 51 mm
Maximale zaagdiepte 90°: 65 mm
Aansluiting voor stofafzuiging: ja

Video

DeWalt DWE7485

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Zaagtafel: Einhell TC-TS 2025 U

Waarom we fan zijn:
Goed ‘instapmodel’ voor de huis, tuin en keuken klusser.

De Einhell TC-TS 2025 U is een goede zaagtafel voor de minder fanatieke klusser. Het tafelblad beschikt over een stevig onderstel dat goed verstelbaar is. Ook beschikt de zaagtafel over een aansluiting voor stofafzuiging, waardoor je relatief schoon kan werken.  Wat wij wel jammer vinden, is dat hij geleverd wordt zonder duwstok. Een duwstok houdt je hand op veilige afstand van het zaagblad als je met smalle werkstukken werkt. Goed om dit in overweging te nemen bij je aanschaf.

Je kan het zaagblad aan beide zijden te vergroten, waardoor je ook houtwerk van een groot oppervlak kunt zagen. De motor is krachtig, met een vermogen van 2000 watt. Zo kan je ook door hardhout heen zagen. Daarnaast heeft deze zaagtafel een stabiele constructie.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 250 mm
Vermogen: 2000 watt
Lasergeleider: nee
Maximale zaagdiepte 45°: 65 mm
Maximale zaagdiepte 90°: 85 mm
Aansluiting voor stofafzuiging: ja

Video

Einhell TC-TS 2025 U

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Zaagtafel: DeWalt DWE7492-QS

Waarom we fan zijn:
Een krachtige, professionele en kwalitatieve zaagtafel. Goed mee te nemen naar de werkplek.

Het was moeilijk kiezen tussen de nummer 4 en deze DeWalt zaagtafel DWE7492-QS. Beiden kunnen ze namelijk zwaar en industrieel werk heel goed aan. Toch hebben we voor deze gekozen als beste professionele keuze, omdat hij zo compleet is. Daarnaast garandeert hij top kwaliteit. De machine is erg makkelijk te verplaatsen. Je kunt het apparaat gebruiken om verschillende soorten materialen door te zagen. Hierbij kun je onder andere denken aan (hard) hout, MDF, laminaat en kunststoffen.

De zaagtafel wordt standaard geleverd met een zaagblad van 225 millimeter in diameter. Het netsnoer is 3 meter lang, waardoor je genoeg bewegingsvrijheid hebt. De DeWalt DWE7492-QS zaagtafel kan makkelijk worden aangesloten op een afzuigingsinstallatie waardoor je schoner kan werken. In het apparaat zitten ook allerlei veiligheidsmaatregelen verwerkt, zoals overbelastingsbeveiliging. Een erg mooie zaagtafel die nauwkeurig werkt, kwaliteit levert en handig mee te nemen is.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 250 mm
Vermogen: 2000 watt
Lasergeleider: nee
Maximale zaagdiepte 45°: 45 mm
Maximale zaagdiepte 90°: 72 mm
Aansluiting voor stofafzuiging: ja

Video

DeWalt DWE7492-QS

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk de beste zaagtafels per merk

Bekijk de beste zagen per type

Wat zijn de beste zaagtafels volgens Coolblue en Bol?

Veel gestelde vragen

Zijn na het lezen van dit artikel je vragen nog niet allemaal beantwoord? Lees dan hieronder ons antwoord op de meest gestelde vragen over zaagtafels. 

Wat is de beste zaagtafel?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste zaagtafel van 2023 de DeWalt DW7485. DeWalt is een gereedschapsmerk dat bekend staat om haar producten van zeer hoge kwaliteit. Lees hier alles over DeWalt gereedschap.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een zaagtafel?

Als je een zaagtafel gaat kopen zijn er verschillende facetten waar je op moet letten. Kijk naar het vermogen van de zaagtafel, het zaagblad, de maximale zaagdiepte, heeft de zaagtafel een trekfunctie, heeft de zaagtafel een verstekzaag functie, heeft de zaagtafel een laser en is dat iets wat jij belangrijk vindt, heeft de zaagtafel een mogelijkheid tot stofafzuiging, heeft de zaagtafel een onderstel en ten slotte, heeft de zaagtafel een geleider? 

Is Scheppach een goed merk?

Wij vinden van wel, daarom hebben we de Scheppach HS100S 10″ op nummer 5 in onze top 5 opgenomen. Scheppach is een Duits gereedschapsmerk dat bestaat sinds 1927. Scheppach gebruikt de slogan: “Good working”, waarmee ze bedoelen dat hun producten praktisch en functioneel zijn en goed resultaat opleveren.

Hoe wij Zaagtafels testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende zaagtafels onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste zaagtafel vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek