Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Samsung Koelkast nodig? Ons Advies & Top 5 2023

In dit artikel

Tijd voor een nieuwe koelkast? Keuze genoeg, maar waar begin je? Laten we allereerst bevestigen dat de keuze voor een Samsung koelkast sowieso een goede is. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is natuurlijk bekend om zijn mobiele telefoons, maar blinkt ook uit in huishoudelijke apparaten.  In dit artikel nemen wij je mee in de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Samsung koelkast die goed bij jouw gebruikssituatie past. Wij maken het je net even iets makkelijker met onze Samsung koelkast top 5 voor het jaar 2023.

Veel leesplezier!

Tips bij aanschaf van jouw koelkast

Het kan lastig zijn om de juiste keuze voor een Samsung koelkast te maken. Er zijn namelijk verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Is voor jou de inhoud van de koelkast bijvoorbeeld belangrijk, of juist de energiekosten per jaar? Ieders persoonlijke voorkeur is anders, en het is aan jou om te bepalen welk aspect belangrijker is. Wij kunnen je wel uitleggen welke invloed iedere specificatie heeft op de werking van de koelkast. Zo maak je een weloverwogen keuze en heb jij binnenkort de Samsung koelkast in huis die aansluit op jouw behoeftes.

Het is raadzaam om in ieder geval te letten op het volgende:

  • De afmetingen
  • Het energieniveau
  • Het geluidsniveau
  • Wel of geen anti-frost functie
  • De inhoud
  • Plaatsing van het vriesgedeelte
  • Gemiddelde energiekosten per jaar
Samsung koelkasten hebben een modern uiterlijk en zitten vol vooruitstrevende technologieën.

Let goed op de afmetingen

De afmetingen van een koelkast zijn erg belangrijk. Je kan wel een mooie, grote Amerikaanse koelkast willen kopen, maar als deze niet zal passen dan heb je een probleem. De afmetingen van een koelkast worden in breedte, hoogte en diepte gemeten. Zorg er altijd voor dat je aan alle kanten van de koelkast wat ruimte overhoudt, ook achter de koelkast. Er dient ruimte te zijn om te ventileren, en de deur moet uiteraard ook vrij kunnen draaien. Het is daarnaast goed om na te gaan of de koelkast überhaupt wel door de deur en gang zal passen. Dit kan je van tevoren berekenen door de ruimte op te meten en met een meetlint voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.

Het energieniveau maakt uit voor maandelijkse energie rekening

Elk elektronisch product heeft een energielabel. Een koelkast werkt elektrisch, er dient een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt bepaald met een lettersysteem. Deze letters lopen van A t/m G. Als een product buitengewoonn zuinig is, dan kan deze eventueel energieniveau A+++ krijgen. A+++ is het meest zuinige energielabel dat op dit moment beschikbaar is. Dit jaar zullen de energielabels echter veranderd worden. Volgens de nieuwe eisen zullen alle apparaten net zo zuinig zijn als een A product van het ‘oude energielabel’. Er komt zodoende een nieuw systeem zodat er ruimte gemaakt kan worden voor producten nog zuiniger zijn.

Het geluidsniveau van een koelkast kan erg verschillen

Misschien heb je het wel eens ervaren: een koelkast kan een hoop geluid produceren. Loop maar eens ’s nachts naar de koelkast, dan zul je merken dat er aardig wat geluid vandaan komt. Soms kan dit geluid storend zijn omdat het geluidsniveau veel te hoog ligt. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je naar de specificaties van een koelkast kijkt. Normaal gesproken zal een koelkast niet gauw boven de 40 dB uitkomen. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van speciale technologie die het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.

Niet iedere koelkast heeft een anti-frost functie

Een ijskoude vriezer betekent ook dat er risico is op ijsvorming. Om deze reden is het belangrijk dat je jouw vriezer om de zoveel tijd even ontdooit, maar dat is natuurlijk niet het leukste klusje. Daarom hebben sommige producenten een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten: de No Frost techniek. Dit voorkomt dat er ijs vormt in de vriezer, zodat je hem niet meer hoeft te ontdooien. Er zijn ook koelkasten die uitgerust zijn met een Low Frost functie. Hierbij is er nog wel sprake van ijsvorming, maar in veel mindere mate. Het is hierbij nog wel nodig om de vriezer eens in de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft minder vaak dan bij een koelkast waar geen anti-ijsvorming techniek aanwezig is. Het ontdooien van een vriezer kan soms lastig zijn omdat je niet weet waar je de etenswaren in de tussentijd moet bewaren, maar gelukkig hoeft het niet lang te duren. Je kan een vriezer gemakkelijk ontdooien door er met een föhn doorheen te gaan. Zo is vrij snel helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer, zonder dat deze helemaal ontdooid zijn.

Wat is de inhoud van de koelkast

De inhoud is zonder twijfel een ontzettend belangrijke factor, aangezien dit bepaalt hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt kunt. De inhoud van een koelkast meten we in liters. Zowel de koelruimte en de vriesruimte hebben een aparte inhoud die samen een totaal maken. Meestal is het zo dat een combi-koelkast een grote koelruimte heeft en de vriesruimte wat kleiner is. Waar de vriesruimte zit is ook vaak afhankelijk van hoe groot de vriesruimte is. De werkelijke inhoud is ook afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als je bijvoorbeeld vier plateaus hebt, dan kun je een stuk meer opbergen dan wanneer je twee plateaus hebt. Vaak zitten er rekken in de deur verwerkt waar je drinken, sauzen en meer in kwijt kunt. Dit geeft je ook weer wat extra ruimte.

Op welke plaats zit het vriesgedeelte

Zoals we hierboven al kort besproken hebben, is de plaatsing van het vriesgedeelte vaak afhankelijk van hoe groot deze precies is. Wanneer de koelkast een klein vriesgedeelte heeft dan zal deze zich meestal boven de koelruimte bevinden. We hebben het hier dan over een koelkast waarbij er in de vriezer maar één brood en een paar andere producten passen. Deze koelruimtes hebben vaak een aantal plateaus waar je iets op kunt leggen. Een grotere vriezer bevindt zich meestal onder de koelruimte en bestaat uit meerdere vriesvakken. Zo kan je de producten apart bewaren. Deze lades kunnen in de meeste gevallen verwijderd worden, om extra ruimte te creëeren.

Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar

Ook de energiekosten per jaar zijn belangrijk. Je wilt logischerwijs zo min mogelijk geld kwijt zijn aan het bewaren van etenswaren. Hoeveel de koelkast precies per jaar zal kosten hangt af van het energielabel dat hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Hoe verder in het alfabet het energielabel zich bevindt, hoe duurder de koelkast in energiekosten per jaar zal zijn.

Samsung heeft met zijn ruime aanbod aan koelkasten voor ieder wat wils.

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Samsung koelkast - Top 5 in 2023

5. Samsung RB34T602ESA

Waarom we fan zijn:
We beginnen bij een standaard, maar kwalitatief model. Deze Samsung koelkast is meteen al uitgerust met de Digital Invert compressor en is in tegenstelling tot conventionele compressoren energiezuiniger, stiller en behoud producten langer vers. Normaal gesproken beschikt een compressor uit een aan en uit patroon, maar deze compressor heeft 7 verschillende niveaus. De temperatuur blijft hierdoor constanter en slijt de compressor minder snel, waardoor het geluid ook nog eens beperkt blijft. 

Dit model Samsung koelkast heeft het No Frost systeem. Vocht wordt uit het vriesgedeelte afgevoerd door een ventilatiesysteem. Op deze manier blijft de lucht droog, wat voorkomt dat er ijs aanslag aan de binnenkant van je apparaat, of op je eten komt. Omdat er geen ijsaanslag in de vriesruimte zit, bespaart dit direct energie en is het beter voor je vrieswaren. Met de Power Cool en Power Freeze functies worden vries en koelwaren nog sneller op temperatuur gebracht. Handig als je bijvoorbeeld wat langer onderweg naar huis bent, snel ijsblokjes nodig hebt of koude drank.

De Samsung koelkast RB34T602ESA heeft de Space Max Technologie en beschikt hierdoor over een nog grotere opslagruimte zonder dat de omvang van de koelkast toeneemt. Deze koelkast heeft maar liefst een inhoud van 340 liter. Dit is omgerekend ongeveer bijna twee winkelwagens vol boodschappen. Er is ook een speciale groenten en fruitlade. Deze lade is geschikt voor het behouden van groenten en fruit op hun perfecte temperatuur en zorgt er dus voor dat groenten en fruit langer vers blijven.

Om beter met de beschikbare ruimte om te gaan, heeft deze Samsung koelkast het flessenplateau in de koel- en vriescombinatie. Omdat het plateau een platte vorm heeft, kunnen er naast flessen ook andere producten op bewaard worden, zoals etenswaren of kleinere blikjes. Op deze manier ga je efficiënter met je ruimte om. Als laatste voordeel is deze Samsung koelkast uitgerust met energiezuinige ledverlichting. Hierdoor vind je al je producten snel terug, zonder de koelkast lang open te moeten houden.

Deze Samsung koelkast heeft een koelruimte met 228 liter opslagruimte en een vriesruimte met 112 liter opslagruimte. Het is een zeer stille machine met een geluidsniveau van slechts 35 decibel. Sinds 1 maart 2021 is er een nieuw energielabel. Deze Samsung koelkast heeft het nieuwe energielabel E, wat gelijk staat aan het oude label A++

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 59,50 cm
Diepte: 65 cm 
Hoogte: 185,30 cm
Volume koelruimte: 230 l
Volume vriesvak: 114 l
Jaarlijks energieverbruik: 254 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
No-frost functie: ja 
Energieniveau: E

Video

Bekijk verschillende aanbieders

4. Samsung RS66A8101B1

Waarom we fan zijn:
Het volgende model is veruit de beste prijs/kwaliteit koelkast in deze lijst. Deze Samsung koelkast is groter, milieuvriendelijker en goedkoper dan het vorige model. Elke technologie die we besproken hebben, vinden we in deze koelkast ook terug. De Digital Inverter compressor, het No Frost systeem, de Power Cool en Power Freeze functies en de Space Max technologie zijn allemaal geïnstalleerd. Ook de speciale groenten en fruitlade en het speciale flessenplateau zitten in deze Samsung koelkast verwerkt. De ledverlichting is natuurlijk ook aanwezig.

Deze Samsung koelkast heeft een koelruimte met 248 liter inhoud en een vriesruimte met 112 liter inhoud. De machine is ook uiterst stil met een geluidsniveau van 35 decibel. Dit model verbruikt ook minder energie dan de vorige Samsung koelkast en heeft het nieuwe energielabel D, wat dit de milieuvriendelijkste koelkast uit deze lijst maakt. Een echte aanrader dus als je op zoek bent naar een standaard Europese koelkast.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 91,20 cm
Diepte: 71,60 cm 
Hoogte: 178 cm
Volume koelruimte: 403 l
Volume vriesvak: 238 l
Jaarlijks energieverbruik: 359 kWh
Geluidsniveau: 36 dB
No-frost functie: ja 
Energieniveau: E

Video

Bekijk verschillende aanbieders

3. Samsung RS68A8821SL

Waarom we fan zijn:
De Samsung RS68A8821SL is uitgevoerd als een Amerikaanse vrijstaande koelkast. Met een totale inhoud van 609 liter is deze koelkast zeer geschikt voor grotere gezinnen. De extra functies zorgen ervoor dat jij gewoon kunt genieten zonder al te veel om te kijken naar onderhoud.

Het koelgedeelte heeft een inhoud van 402 liter. Hierbij kun je gebruik maken van 5 deurvakken, een eierenrekje, 4 plateaus en 2 groente lades. De plateaus zijn gemaakt van gehard glas waardoor er stevigheid geboden wordt. Er is anti-ijsvorming techniek gebruikt. Door goede luchtcirculatie verspreidt de koude lucht zich door de gehele koelruimte wat een constante temperatuur garandeert.

Het vriesgedeelte heeft een inhoud van 207 liter en bevat 4 plateaus en 2 lades. Ook beschikt het vriesgedeelte over 2 deurvakken. Er is hier verlichting aanwezig zodat je ook in het donker kunt zien wat je doet en hebt. Daarnaast is er ook gebruik gemaakt van No Frost techniek waardoor er geen ijsvorming ontstaat en je dus niet meer de vriezer hoeft te ontdooien.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 91,20 cm
Diepte: 71,60 cm 
Hoogte: 178 cm
Volume koelruimte: 402 l
Volume vriesvak: 207 l
Jaarlijks energieverbruik: 359 kWh
Geluidsniveau: 36 dB
No-frost functie: ja 
Energieniveau: E

Video

Bekijk verschillende aanbieders

2. Samsung RS68A884CSL

Waarom we fan zijn:
Nummer 2 in deze lijst biedt bijna dezelfde technologieën en functies als het vorige model, maar is een stuk energiezuiniger en daarmee ook wat meer aan de prijs. Ook deze Samsung koelkast heeft de Digital Inverter compressor en is dus zeer duurzaam en efficiënt. Het No Frost systeem is natuurlijk ook geïnstalleerd zodat je geen ijsvorming meer hebt in de vriesruimte, en je deze niet om de zoveel tijd hoeft te ontdooien, en je kan ook weer gebruik maken van de Power Freeze en Power Cool functies. Achterin de koelkast zit een Metal Cooling Plate. Dit is een metalen plaat die de temperaturen van de koelkast beter behoudt. Deze Samsung koelkast beschikt daarnaast over het Twin Cooling Plus systeem. Hiermee worden de temperatuur en de vochtigheidsgraad geoptimaliseerd in de koel- en vriesruimte via twee gescheiden koelsystemen. Zo blijven voedingsmiddelen tot twee keer langer vers. Dan zorgt het Precise Chef Cooling systeem er nog voor zorgt dat de onafhankelijke koelsystemen in de koelkast en vriezer de ruimte gelijkmatig koelt. Deze Samsung koelkast heeft een koelruimte met een inhoud van 359 liter en een vriesruimte met een inhoud van 192 liter. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 91,20 cm
Diepte: 73,50 cm 
Hoogte: 178 cm
Volume koelruimte: 409 l
Volume vriesvak: 266 l
Jaarlijks energieverbruik: 225 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
No-frost functie: ja 
Energieniveau: C

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Samsung RB38A7B6BB1

Waarom we fan zijn:
De beste Samsung koelkast is volgens ons onderzoek de RB28A7B6BB1. Dit is geen Amerikaanse koelkast, maar heeft wel flink wat inhoud waar je genoeg aan hebt als je een gemiddelde gezinssamenstelling hebt.

Dit model is niet alleen praktisch, maar ziet er ook nog eens gelikt uit. Het heeft een totale inhoud van 387 liter waarvan 273 liter bestemd is voor het koelgedeelte. Hier kun je 5 deurvakken, een flessenrek, eierenrekje, 4 plateaus/lades en 2 groente lades vinden. De groente lades zijn voorzien van een vershoud zone waardoor vlees, groente en fruit tot 2x langer mee zal gaan.

Het vriesgedeelte heeft een inhoud van 114 liter en kan tot -23 graden Celsius gezet worden. Dit gedeelte heeft een invriesvermogen van 8 kilogram per dag. Supervriezen is ook een optie, dan vriest de vriezer extra snel. Handig na een stroomuitval of als je een grote lading tegelijk wilt vriezen.

Last but not least: met energielabel B is deze koelkast ongelooflijk zuinig!

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 59,50 cm
Diepte: 65,80 cm 
Hoogte: 203 cm
Volume koelruimte: 273 l
Volume vriesvak: 114 l
Jaarlijks energieverbruik: 134 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
No-frost functie: ja 
Energieniveau: B

Video

Samsung RB38A7B6BB1 koelkast

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: koelkasten per merk

Meest gestelde vragen over Samsung koelkasten

Is Samsung een goed merk koelkast? 

Samsung is een A-merk. De koelkasten van Samsung zijn dan ook van goede kwaliteit. Wij hebben er vele voorbij zien komen en die komen allemaal goed uit de test. Op deze pagina kan je zien welke wij het hoogst beoordeeld hebben en meer lezen over de verschillende modellen. 

Hoe lang gaat een Samsung koelkast mee? 

De levensduur van een koelkast wordt bepaald door verschillende factoren zoals de bouwkwaliteit en hoe goed je de koelkast onderhoudt. Over het algemeen gaan koelkasten volgens de Consumentenbond zo’n 8 tot 10 jaar mee. En omdat Samsung koelasten gemaakt zijn van goede kwaliteit kan je erop rekenen dat de levensduur minimaal 10 jaar is. 

Welke Samsung koelkast heb ik?

Je kan erachter komen welk model Samsung koelkast je hebt door de koelkast te openen en naar de sticker aan de binnenkant te kijken. Je kan de sticker op de linker wand vinden ter hoogte van je schouder. Op deze sticker vind je het serienummer en het model.  

Hoe wij Samsung koelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende Samsung Koelkasten onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste koelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek