Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Liebherr Koelkast? Ons advies en de Top 5 in 2023

In dit artikel

Heeft je koelkast het begeven en ben je op zoek naar een nieuw exemplaar? Dan zou een Liebherr koelkast wel eens de juiste keuze voor jou kunnen zijn. Met een ruime keuze uit modellen kan het echter wel lastig zijn het juiste model uit te kiezen. Want waar moet je precies op letten? In dit artikel vertellen we jou welke stappen je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Liebherr koelkast die goed bij jouw gebruikssituatie past.

Tips bij aanschaf van jouw koelkast

Bij de aankoop van een Liebherr koelkast zijn er een aantal verschillende factoren waar je rekening mee kan houden. Welke van deze factoren het belangrijkst is, is natuurlijk aan jou. Wel kunnen wij je helpen de jusite keuze te maken. Zo kan je na gaan of voor jou de inhoud van de koelkast belangrijk is, of juist de energiekosten per jaar. Misschien let je juist op het wel of niet aanwezig zijn van een no-frost functie. In dit artikel lichten wij toe welke invloed elke specificatie heeft op de werking van de koelkast. Zo kan je zelf de juiste keuze maken en ervoor zorgen dat je de koelkast aanschaft die bij jou past.

Het is in ieder geval raadzaam om te letten op:

  • De afmetingen
  • Het energieniveau
  • Het geluidsniveau
  • Wel of geen anti-frost functie
  • De inhoud
  • Plaatsing van het vriesgedeelte
  • Gemiddelde energiekosten per jaar
Liebherr onderscheidt zich op de details, het design en de breedte van het assortiment.

Let goed op de afmetingen

De afmetingen van een koelkast zijn heel belangrijk. Je kan wel het plan hebben een stijlvolle Amerikaanse koelkast willen kopen, maar als dit niet gaat passen dan heb je een probleem. De afmetingen van een koelkast meten we je in breedte, hoogte en diepte. Het is belangrijk dat er altijd wat ruimte overblijft aan alle kanten van de koelkast. Dit geldt ook voor de ruimte achter de koelkast. Er moet namelijk ruimte zijn om te ventileren, en de deur moet uiteraard ook vrij kunnen draaien. Het is ook van belang om te weten of de koelkast wel door de deur en gang zal passen. Dit kun je van tevoren nagaan door de maten met een meetlint voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast zal komen te staan.

Het energieniveau heeft impact op je maandelijkse energie rekening

Elk elektronisch product krijgt een energielabel. Een koelkast werkt elektrisch, er moet een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt gecategoriseerd op basis van een letter. Deze letters lopen van A t/m G. Als een product erg zuinig is, dan kan deze zelfs nog energieniveau A+++ krijgen. A+++ is het meest zuinige energielabel dat op dit moment beschikbaar is. Dit jaar gaan de energielabels echter veranderen. Volgens de nieuwe eisen moeten alle apparaten dan net zo zuinig zijn als een A product van het ‘oude energielabel’. Er komt dan eveneens een nieuw systeem zodat er ruimte gemaakt kan worden voor producten die nog beter scoren op de zuinigheid graadmeter. 

Het geluidsniveau van een koelkast kan erg verschillen

Je zou het niet verwachten, maar ook een koelkast kan een hoop geluid produceren. Let maar eens op ’s avond en tijdens de nacht, dan zul je merken dat er toch wel wat geluid vandaan komt. In sommige gevallen kan dit geluid vervelend zijn omdat het geluidsniveau te hoog ligt voor een koelkast. Het is dus belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je de specificaties van een koelkast bekijkt. Normaal gesproken zal het geluidsniveau van een koelkast niet snel boven de 40 dB komen. Er wordt vandaag de dag ook veel gebruik gemaakt van speciale technologie dat het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.

Niet iedere koelkast heeft een anti-frost functie

Als het goed is, is jouw vriezer erg koud. Dit betekent dat er ruimte is voor ijsvorming. Het is van belang dat je jouw vriezer daarom om de zoveel tijd even ontdooit, maar dat is natuurlijk een vervelend klusje. Om deze reden hebben sommige producenten nu een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten, namelijk de No Frost techniek. Dit voorkomt dat er ijsvorming plaatsvindt in de vriezer, zodat je hem niet meer hoeft te ontdooien. Ook zijn er koelkasten die gebruik maken van een Low Frost techniek. Hierbij is er nog steeds sprake van ijsvorming, maar in een stuk mindere mate. Het is hierbij nog wel nodig om de vriezer om de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft minder regelmatig dan bij een koelkast waar geen anti-ijsvorming techniek gebruikt wordt. Het ontdooien van een vriezer kan soms irritatie veroorzaken omdat je niet weet waar je de etenswaren in de tussentijd moet bewaren, maar het hoeft gelukkig niet lang te duren. Je kan een vriezer gemakkelijk ontdooien door er gewoon met een föhn in te blazen. Zo is hij vrij snel helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer zonder dat ze al helemaal ontdooid zijn.

Wat is de inhoud van de koelkast

De inhoud is een hartstikke belangrijke factor. Dit indiceert hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt zal kunnen. De inhoud van een koelkast wordt gemeten in liters. Zowel de koelruimte en de vriesruimte hebben een aparte inhoud. In de meeste gevallen is het zo dat een combi-koelkast een grote koelruimte heeft en de vriesruimte iets kleiner is. Waar de vriesruimte zich bevindt is meestal afhankelijk van hoe groot de vriesruimte precies is. De werkelijke inhoud die je hebt is daarnaast afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als je bijvoorbeeld drie plateaus hebt, dan kun je meer kwijt dan wanneer je twee plateaus hebt. Ook zitten er vaak rekken in de deur waar je drinken, sauzen en meer in kwijt kunt. Dit zorgt ook weer voor extra ruimte.

Op welke plaats zit het vriesgedeelte

Zoals we al kort besproken hebben, is de plaatsing van het vriesgedeelte afhankelijk van hoe groot deze precies is. Als de koelkast een klein vriesgedeelte heeft dan zal deze zich in de meeste gevallen boven de koelruimte bevinden. We hebben het hier dan over een koelkast waarbij er maar enkele producten in de vriezer passen. Deze vriezers hebben vaak plateaus waar je iets op kunt leggen. Een grotere vriezer is vaak onder de koelruimte geplaatst en bestaat uit meerdere vriesvakken. Zo kun je de etenswaren allemaal apart bewaren. Deze lades kunnen eventueel ook verwijderd worden waardoor er weer ruimte gecreëerd wordt. 

Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar

De energiekosten per jaar zijn natuurlijk ook  van belang. Je zal zo min mogelijk geld kwijt willen zijn aan je koelkast. Hoeveel de koelkast precies per jaar zal kosten hangt af van het energielabel dat hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Des te verder in het alfabet het energielabel gelabeld is, des te duurder de koelkast in energiekosten per jaar zal zijn.

Liebherr is een kwalitatief zeer hoogwaardig merk.

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Liebherr koelkast - Top 5 in 2023

5. Liebherr CU 2831

Waarom we fan zijn:
Deze Liebherr koelkast bestaat uit een grote koelruimte en een klein vriesgedeelte. In totaal heeft de koelruimte een inhoud van 219 liter en het vriesgedeelte een inhoud van 55 liter. Het apparaat heeft energielabel A++ waardoor hij ontzettend zuinig is. Hij maakt 39 dB geluid wat door sommige mensen als luid ervaren kan worden voor een koelkast. 

Het koelgedeelte bestaat uit 2 groenteladen en 4 plateaus om alles in kwijt te kunnen. Daarnaast is er ook een flessenrek beschikbaar zodat er meer ruimte vrij gehouden wordt. Het vriesgedeelte zit aan de onderkant en heeft 2 vakken. Er wordt gebruik gemaakt van Low Frost techniek. Hierdoor hoeft de vriezer minder vaak ontdooid te worden. 

In principe is deze Liebherr koelkast uitgerust met een rechterdeurscharniering, maar het is mogelijk om de deurscharniering te veranderen. Mocht er sprake zijn van een stroomuitval, dan is het mogelijk om de etenswaren ongeveer 25 uur te bewaren. Zo is er genoeg tijd om te zorgen dat het stroom weer hersteld wordt voordat het eten bederft.

De hoogte van deze Liebherr koelkast is 161,2 cm, de breedte 55 cm en de diepte 63 cm. Je krijgt altijd 2 jaar fabrieksgarantie op de koelkast zodat je altijd een werkende koelkast in huis hebt. Let er wel op dat de omgevingstemperatuur minimaal 10 graden moet zijn.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 55 cm
Diepte: 63 cm 
Hoogte: 161,20 cm
Volume koelruimte: 212 l
Volume vriesvak: 53 l
Jaarlijks energieverbruik: 240 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
Low frost functie
Energieniveau: F

Video

4. Liebherr CU 3331​

Waarom we fan zijn:
Ook de vierde beste Liebherr koelkast is weer een zuinig model met een energielabel van A++. Het koelgedeelte is slechts een klein beetje groter dan het vriesgedeelte, maar bied genoeg ruimte om alle etens- en drinkwaren in kwijt te kunnen. De koelruimte heeft een inhoud van 219 liter terwijl de vriesruimte een inhoud van 86 liter heeft. Ook dit model zit weer op 39 dB geluidsniveau.

Het koelgedeelte bestaat uit 2 groenteladen waar je deze vers in kunt bewaren en 4 plateaus. Daarnaast zijn er ook 4 plateaus in de deur verwerkt en kun je gebruik maken van een flessenrek om ruimte te besparen. De vriezer bestaat uit 3 grote lades waar je brood, vlees, ijs en andere diepvriesproducten in kunt bewaren. Het is belangrijk om de vriezer regelmatig te ontdooien, er wordt namelijk geen anti ijsvorming techniek gebruik. 

Het is belangrijk om deze Liebherr koelkast op een plek te zetten waar het minimaal 10 graden is. De afmetingen van deze Liebherr koelkast zijn 181,2 x 55 x 63 cm. In totaal heeft hij een netto inhoud van 305 liter. Bij normaal gebruik verbruikt deze koelkast ongeveer 211 kWh per jaar. Voor de plaatsing van het apparaat is het misschien handig om te weten dat de deuren naar rechts opengaan.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 55 cm
Diepte: 63 cm 
Hoogte: 181,20 cm
Volume koelruimte: 212 l
Volume vriesvak: 84 l
Jaarlijks energieverbruik: 240 kWh
Geluidsniveau: 39 dB
Low frost functie
Energieniveau: F

Video

3. Liebherr CP 4313-22

Waarom we fan zijn:
Deze zeer zuinige Liebherr koelkast heeft energielabel A+++ waardoor dit een gunstige aankoop is voor de portemonnee. Ook hier is het vriesgedeelte weer kleiner dan het koelgedeelte. Het is misschien wel handig om te weten dat er gebruik gemaakt wordt van DuoCooling waardoor je het koel- en vriesgedeelte apart en nauwkeurig kunt instellen.

Het koelgedeelte van deze Liebherr koelkast heeft een inhoud van 209 liter. Dit bestaat uit 1 grote groentela en 4 plateaus gemaakt van tempered glas. Het is mogelijk om gebruik te maken van de superkoelfunctie. Hiermee worden alle levensmiddelen die op kamertemperatuur zijn extra snel gekoeld naar de bewaartemperatuur. Deze schakelt zich na 6 uur automatisch weer uit. Het vriesgedeelte heeft een inhoud van 99 liter en bestaat uit 3 vriesvakken. Deze kun je eenvoudig verwijderen, inclusief de glasplateaus, zodat er ruimte ontstaat voor grote vriesproducten. Daarnaast maakt de vriezer gebruik van No Frost technologie. Hierdoor hoef je de vriezer niet te ontdooien, want er zal geen ijs ontstaan. Het is mogelijk om de SuperFrost technologie te gebruiken. Hierdoor ontstaat er een temperatuurdaling naar 32 graden Celsius waardoor producten met behoud van vitaminen ingevroren kunnen worden.

Deze Liebherr koelkast is iets stiller dan de vorige modellen met 38 dB. Ook dit is weer een model waarbij de deuren naar rechts opengaan. Deze koelkast is dankzij DuoCooling geschikt om in een onverwarmde ruimte vanaf 0 graden Celsius te plaatsen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 65,5 cm 
Hoogte: 186,10 cm
Volume koelruimte: 209 l
Volume vriesvak: 100 l
Jaarlijks energieverbruik: 187 kWh
Geluidsniveau: 36 dB
Low frost functie
Energieniveau: D

Video

2. Liebherr CN3515-21

Waarom we fan zijn:
Voordat we het over de beste Liebherr koelkast hebben, willen we nog even de aandacht vragen voor de Liebherr CN3515-21. Dit model heeft een totale inhoud van 340 liter en kan makkelijk verplaatst worden omdat hij verrijdbaar is.
De temperatuur regel je gemakkelijk via de grote draaiknop bovenin de koelkast. Het koelgedeelte heeft een inhoud van 221 liter en een temperatuurbereik van 1 tot 9 graden Celsius. Je kunt gebruik maken van 4 deurvakken, een liggend flessenrek, een eierenrekje en 2 groente lades. Door het gebruik van DuoCooling is het koelgedeelte apart aan en uit te schakelen.

Het vriesgedeelte heeft een inhoud van 87 liter en bevindt zich onder het koelgedeelte. Hier zitten 3 lades in. De vriezer heeft een invriesvermogen van 11 kilogram per dag. Wanneer er een stroomuitval is kunnen de ingevroren producten tot 11 uur bewaard worden zonder temperatuurverlies. Je kunt de supervries functie gebruiken om dingen snel in te vriezen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 62,50 cm 
Hoogte: 181,70 cm
Volume koelruimte: 222 l
Volume vriesvak: 95 l
Jaarlijks energieverbruik: 246 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
No-frost functie: ja 
Energieniveau: E

Video

1. Liebherr CN4213-23

Waarom we fan zijn:
De beste Liebherr koelkast op onze lijst heeft misschien een lager energielabel dan de bovenstaande modellen, maar dat betekent niet dat hij minder goed is. Het tegendeel zelfs, hij is natuurlijk niet voor niets de beste Liebherr koelkast. Je hebt met deze koelkast een netto inhoud van 328 liter waardoor het de grootste Liebherr koelkast op deze lijst is. Tevens kan er hier ook weer gebruik gemaakt worden van het DuoCooling systeem waardoor je de temperatuur nauwkeurig en onafhankelijk kunt instellen. Dit doe je middels een elektronisch precisiebedieningssysteem met een digitaal temperatuurdisplay.

Het koelgedeelte heeft een inhoud van 172 liter. Hierbij maak je gebruik van 1 groentela en 3 plateaus. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een flessenrek. In de deur zijn ook nog twee plateaus verwerkt. Op één van deze plateaus kun je flessen kwijt, op de ander kleine potjes. Het vriesgedeelte heeft een inhoud van maar liefst 156 liter en maakt gebruik van 4 vriesvakken. Dankzij de No Frost technologie hoef je de vriezer nooit meer te ontdooien.

De Liebherr koelkast heeft een geluidsniveau van 40 dB en vereist een minimale omgevingstemperatuur van 16 graden. Wanneer er sprake is van stroomuitval is het mogelijk om het eten en drinken 26 uur lang op een degelijke manier te bewaren. De afmetingen van dit apparaat zijn 186,1 x 60 x 65,6 cm.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 70 cm
Diepte: 66,5 cm 
Hoogte: 201 cm
Volume koelruimte: 299 l
Volume vriesvak: 112 l
Jaarlijks energieverbruik: 210 kWh
Geluidsniveau: 36 dB
No-frost functie: ja 
Energieniveau: D

Video

Compleet overzicht: koelkasten per merk

Andere vragen over Liebherr koelkasten

Is Liebherr een goed merk?

Liebherr is een Duits merk dat koelkasten en vriezers van goede kwaliteit maakt. Deze fabrikant is gespecialiseerd in koelkasten en vriezers, dus ze hebben veel kennis en ervaring op dit gebied. Liebherr is een middenklasse merk dat koelkasten in verschillende prijsklassen maakt. Ze hebben goedkopere instapmodellen en geavanceerdere modellen met een wat hogere prijskaartjes. Je kan lang met de koelkasten en vriezers doen en ze maken betrouwbare producten.

Hoe lang gaat een Liebherr koelkast mee?

De gemiddelde koelkast gaat ongeveer 15 jaar mee. De levensduur wordt echter bepaald door verschillende factoren zoals de bouwkwaliteit, onderhoud en hoe je met de koelkast om gaat.

Wat is de beste Liebherr koelkast met een vriesvak?

Uit ons uitgebreide onderzoek is de Liebherr CN4213-23 als beste Liebherr koelkast met vriesvak naar voren gekomen. Deze Liebherr koelkast biedt je voldoende ruimte in het vriesvak. Bediening van het DuoCooling systeem is makkelijk met het elektronische bedieningssysteem. 

Hoe wij koelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende Liebherr koelkasten onderzocht en vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Liebherr koelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek