Tips bij aanschaf van jouw lamellenfrees
Een lamellenfrees is een gereedschap waarmee je twee houtstukken aan elkaar kan bevestigen, zonder dat je onderdelen van de constructie ziet zoals bijvoorbeeld spijkers of schroeven. Dit ziet er een stuk professioneler en mooier uit. De lamellenfrees werkt als volgt. Op de houtstukken geef je aan waar je wilt gaan frezen. Vervolgens kan je met de instelknop op de machine heel precies instellen waar moet worden gefreesd. Daarnaast kan je gemakkelijk instellen hoe diep er moet worden gefreesd. Zodra de gewenste groeven gefreesd zijn plak je de houtstukken aan elkaar met een lamel en houtlijm. Zo kan je de houtverbinding volledig in je werkstuk verbergen en zie je aan de buitenkant niks van de constructie, terwijl deze ook nog zeer stevig is.
Welke lamellenfrees kopen?
We kunnen ons bij de aanschaf van een lamellenfrees heel goed voorstellen dat je met het grote aanbod niet goed meer weet waar je moet beginnen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende merken en soorten op de markt, soms zie je door de bomen het bos niet meer. De ene machine belooft nog krachtiger en effectiever te zijn dan de andere, en de nieuwe uitgaves volgen elkaar in rap tempo op. Hoe moet je dan je keuze maken, waar moet je op letten? Het is goed om voordat je tot een aankoop overgaat goed voor jezelf na te gaan waarvoor je de lamellenfrees wilt gaan gebruiken en wat er voor jou belangrijk is. Om je een beetje op weg te helpen zetten wij hieronder uiteen op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een lamellenfrees.
Vermogen
De kracht van de motor van de lamellenfrees wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe meer watt, hoe groter het vermogen en hoe krachtiger de machine. Met een krachtige machine zal je sneller je klus geklaard krijgen. Hierbij speelt overigens ook het toerental een grote rol. Hoe meer toeren per minuut, hoe sneller en gemakkelijker je kan frezen. Je zal met een hoog toerental relatief snel resultaat van je inspanningen zien. Bij de meeste lamellenfrezen ligt het toerental tussen de 10000 en 12000. Als je zware inspanningen zal gaan leveren of gewoonweg regelmatig de lamellenfrees zal gaan gebruiken, dan is het wellicht raadzaam om voor een lamellenfrees met een groter vermogen en hoger toerental te kiezen.
Diepte instelling
Je kan op een lamellenfrees verschillende dieptes instellen. Met diepte bedoelen we de diepte van de groef voor de lamel. Hoe dieper de groef en hoe groter dus de lamel, hoe meer gewicht deze zal kunnen tillen. Als je bijvoorbeeld een tafel maakt van zware houtsoorten en een groot formaat, dan zal je zeker grote lamellen moeten gebruiken om te voorkomen dat de tafel ineen stort onder zijn eigen gewicht. Er bestaan verschillende lamellen maten. De meest gangbare zijn 0 (47x14x4), 10 (53x19x4)) en 20 (56x23x4). Het is dus handig wanneer het mogelijk is om op de lamellenfrees standaar een van deze maten in te stellen, want dat scheelt tijd en moeite en dan weet je zeker dat je met precisie werkt. Er zijn ook lamellenfrezen met een grotere hoeveelheid lamellen maten. Wij raden deze machines vooral aan voor professionals of fanatieke doe-het-zelvers die de machine vaker en voor verschillende projecten zullen gebruiken.
Geleidingsstuk
de hoek waarin je freest instelbaar is en dat het maken van verbindingen in verstek mogelijk is. Ook moet het geleidingsstuk niet te ruw zijn, want het glijdt over je project en dat wil je niet beschadigen. Een ander belangrijk punt is dat het geleidingsstuk stevig te bevestigen moet zijn. Hierbij is de kwaliteit van de schroeven van het geleidingsstuk van belang. Dit is vaak beter bij wat duurdere toestellen.
Stofafzuiging
Niks is vervelender dan opdwarrelend zaagsel en stofdeeltjes in de ruimte waarin je werkt. Dit kan namelijk zorgen voor irritatie aan ogen en luchtwegen en kan bovendien afleiden van je werk, waarvoor je juist alle aandacht nodig hebt. Bovendien is het ook fijn om na afloop niet heel je werkplaats schoon te hoeven maken. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de lamellenfrees een goed stofafzuigsysteem heeft. De meeste lamellenfrezen hebben een stofzak meegeleverd, waarin het zaagsel en de stofdeeltjes worden opgevangen. Hoewel dit handig is, is het nog fijner wanneer de lamellenfrees aan te sluiten is op een stofzuiger. Dit zal een stuk effectiever zijn en daarmee je werkcomfort zonder twijfel verhogen.
Accu of netstroom
De meeste lamellenfrezen draaien op netstroom, maar er bestaan ook lamellenfrezen op accu. Beide stroomvoorzieningen hebben zo hun voor- en nadelen. Het voordeel van het werken met een lamellenfrees op accu is dat je een grote bewegingsvrijheid zal ervaren, doordat je niet vast zit aan een snoer. Je zal dus ook vrijer kunnen werken en gemakkelijker verschillende soorten houtverbindingen kunnen creëren. Daarnaast zijn dit soort lamellenfrezen vaak lichter en kleiner, omdat ze goed hanteerbaar moeten zijn. Vooral voor professionals die vaker en langer met de lamellenfrees zullen werken is dit fijn. Een voordeel van een lamellenfrees op netstroom is echter dat je continu van stroom voorzien bent en dus aan een stuk door kan werken. Een lamellenfrees op accu zal je tussendoor steeds op moeten laden. Het is dus goed om na te gaan welke stroomvoorziening het beste past bij de projecten waaraan je wilt gaan werken.
Veiligheid
Een belangrijke factor om op te letten bij de aanschaf van elk soort gereedschap is de veiligheid. Nu is een lamellenfrees overal het algemeen een veilig gereedschap. Het frezen gebeurt namelijk in de behuizing en het freesblad is ook nog omhuld door het geleidingsstuk. Wanneer je een lamellenfrees aan gaat schaffen is het raadzaam om te letten op de overige veiligheidsfactoren. Zo hebben sommige machines een overbelastingsindicatie en een overbelastingsbeveiliging. Ook is het goed om te letten op een asblokkering en heropstartbeveiliging, zodat je de machine niet per ongeluk in kan schakelen. Het is daarnaast altijd aan te raden om te werken met een veiligheidsbril en gehoorbescherming.