Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de top 5 beste Lamellenfrezen van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste lamellenfrees? Misschien heb je wel ervaring met het maken van meubels. Dan is het je vast opgevallen dat de mooiste meubels de meubels zijn die geen zichtbare afwerkingen hebben, zoals in het oog liggende spijkers of schroeven. Als je je weleens hebt afgevraagd hoe je twee houten onderdelen op deze wijze aan elkaar vast geklonken krijgt, dan kunnen wij je nu vertellen welk gereedschap je hiervoor nodig hebt. Namelijk de lamellenfrees! Deze machine leent zich specifiek voor deze functie. De lamellenfrees is dus voor elke professional en doe-het-zelver een ontzettend handige freesmachine om in huis te hebben. Je zal wanneer je een lamellenfrees toevoegt aan je gereedschapscollectie altijd je projecten mooi kunnen afwerken. 

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Lamellenfrezen

BESTE KOOP

Makita PJ7000
Makita PJ7000

PROFESSIONEEL

Makita DPJ180ZJ
Makita DPJ180ZJ

BUDGET

Einhell TC-BJ 900
Einhell TC-BJ 900

Beste lamellenfrees - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede lamellenfrees te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan lamellenfrezen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende machines? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke lamellenfrezen als beste uit de bus komen. 

5. Powerplus POWX1310

We trappen af met de Powerplus POWX1310 op de 5e plaats. Deze krachtige lamellenfrees draait op een vermogen van 900 W met een toerental van 10800 toeren per minuut. Ontzettend handig aan deze lamellenfrees is dat je zeer precies kan afstellen hoe diep je de groeven wil frezen. De machine heeft namelijk voor de verschillende lamellenmaten (0, 10 of 20) vooringestelde freesdiepten. Daarnaast is de freeshoogte instelbaar, waardoor je moeiteloos materialen van variabele dikte kan frezen. 

Zo maak je in een handomdraai de juiste verstelverbinding. De groeven zijn snel gefreesd en blijven schoon achter, waardoor je ze naderhand nauwelijks hoeft te schuren. De lamellenfrees is zeer robuust. Het is natuurlijk belangrijk dat de machine tijdens het werken goed hanteerbaar is. Doordat de Powerplus POXX1310 wat zwaarder is heb je een goede stabiliteit tijdens het frezen. Bovendien heb je een grote bewegingsvrijheid omdat de kabel maar liefst 3 meter lang is, waardoor je niet steeds in de knel raakt en genoeg ruimte hebt om je werk comfortabel te verrichten. 

Niks is vervelender dan opvliegende stofdeeltjes wanneer je aan het klussen bent. Dankzij de stofzak die je aan het apparaat kan bevestigen heb je hier gelukkig geen last van en kan je vrijwel stofvrij werken.

Powerplus POWX1310

4. Silverstorm Lamellenfrees 

We gaan door met de Silverstorm Lamellenfrees op nummer 4. Deze lamellenfrees is ontwikkeld door Silverline, een merk dat al decennia op de markt is en standaard kwalitatief hoogstaand gereedschap levert. Ook deze lamellenfrees is hierop gelukkig geen uitzondering. Naar onze mening is een groot pluspunt van de Silverstorm de buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. Je hebt aan deze lamellenfrees zonder twijfel een zeer goed gereedschap dat consistent kwalitatief resultaat levert en ook nog eens heel goed betaalbaar is. 

Heel erg fijn wanneer je wel graag een lamellefrees wilt aanschaffen die niet meteen kapot gaat en zijn werk goed doet, maar ook graag een beetje op de prijs wilt letten. Deze rood-zwarte krachtpatser draait op een vermogen van 900 W met een toerental van 10800 toeren per minuut. Hij weegt 4,1 kilogram, waardoor hij zeer stabiel te hanteren is, wat van belang is wanneer je precisiewerk als het frezen van groeven voor lamellen verricht. 

De machine is nauwkeurig verstelbaar op verschillende freesdiepten van 0-19 mm voor het creëren van verbindingen met allerlei afmetingen. De machine is compatibel met lamellen maten van 0, 10 en 20. Hij heeft een sterke aluminium geleider met een hoekbereik van 0° tot 135°. De machine is erg veilig dankzij een vergrendelknop in de uit-stand. Ook deze lamellenfrees wordt geleverd inclusief stofzak, zodat je stofvrij en gemakkelijk te werk kan gaan. Daarnaast worden een zeskantsleutel, beschermkap, reserve koolborstel en handleiding bijgeleverd.

Silverstorm Lamellenfrees 

3. FERM BJM1009

Op onze nummer 3 is de FERM BJM1009 geëindigd. FERM levert al sinds jaar en dag kwalitatief hoogstaand gereedschap. We kiezen voor deze buitengewone machine omdat hij niet alleen een fantastische prijs-kwaliteitverhouding heeft, maar ook nog eens met allerlei extra’s geleverd wordt. De lamellenfrees draait op 900 W met een toerental van 11000 toeren per minuut. Vooral bijzonder aan deze lamellenfrees is het duale gebruik: je kan hem zowel voor frezen als zagen gebruiken! Deze machine zaagt namelijk met groot gemak parket of laminaat langs een muur of plint. 

Als lamellenfrees is de machine gemakkelijk en nauwkeurig in te stellen voor het frezen van groeven in verschillende diktes en hoeken. Hij heeft bovendien een standaardinstelling voor lamellen maat 0, 10 en 20. De machine heeft een aluminium voetplaat, waardoor je snel een precies en hoogstaand resultaat bereikt. De FERM BJM1009 is zeer gebruiksvriendelijk. Het 3 meter lange snoer zorgt voor een ruime bewegingsvrijheid, wat het werkcomfort tijdens het klussen vergroot. Daarnaast is de machine voorzien van een stofzak waarmee opdwarrelende stofdeeltjes verleden tijd zijn. 

Ook aan de veiligheid is gedacht: dankzij de spindeblokkering wissel je moeiteloos en snel van zaagblad. Zoals we al zeiden, wordt deze lamellenfrees zeer compleet geleverd. Naast de frees ontvang je bij aanschaf ook 50 lamellendeuvels (formaat 20), een schijffrees, sleutel, stofopvangzak en een extra koolborstelset. Dit alles wordt geleverd in een stevige, robuuste opbergkoffer zodat je de lamellenfrees veilig kan opbergen, beschermd tegen stof, vuil en vocht. Zo kan de machine jaren meegaan.

2. Makita DPJ180Z

We naderen de winnaar van deze top 5, maar eerst vertellen we graag over de nummer 2 van deze top 5: de Makita DPJ180Z. Makita is zowel bij professionals als doe-het-zelvers een grote favoriet. Ook op het gebied van lamellenfrezen stellen ze niet teleur! Deze krachtige lamellenfrees heeft zeer uitgebreide instelmogelijkheden. Er zijn 6 instelbare freesdieptes van 0 (8,0 mm), 10 (10 mm), 20 (12,3 mm), S (13 mm), D(14,7 mm) en MAX (20 mm). Dit geeft je veel vrijheid tijdens het klussen op locatie. 

De frees kent een maximale duurzaamheid dankzij de aluminium behuizing en de gehard stalen tandwielaandrijving. Een groot voordeel van deze lamellenfrees is dat hij op een 18 Volts accu draait met een onbelast toerental van 6500 toeren per minuut. Hierdoor heb je geen snoer meer nodig en ben je dus een stuk vrijer in je bewegingsruimte. Je zal niet meer op hoeven letten of je niet verstrikt raakt in het snoer, of bijna struikelt. Dit vergroot het werkcomfort enorm! Het apparaat ligt dankzij een ergonomische noftgrip lekker in de hand, met een goede, veilige grip. De machine is bovendien zeer gebruiksvriendelijk. 

Hij kent een overbelastingsindicatie en een overbelastingsbeveiliging. Ook heeft hij een asblokkering en een heropstarttbeveliging, zodat je zeker weet dat je veilig kan werken. De MakitA DPJ180Z wordt inclusief verstelgeleider, linnen stofzak, lamellenzaag, bokkensleutel en afzuigadapter 30 x 25 mm geleverd. Dankzij de meegeleverde robuuste koffer kan je alles veilig en secuur opbergen, zodat de lamellenfrees een lange levensduur kent.

Makita DPJ180Z

1. Makita PJ7000

Dames en heren, we hebben een winnaar! De Makita PJ7000 komt voor ons als absolute beste uit de bus. Met deze buitengewone lamellenfrees bereik je gegarandeerd een optimaal resultaat. In een handomdraai maak je stevige houtverbindingen met allerlei houtsoorten en onder elke hoek. Zo maak je binnen de kortste keren de mooiste meubelen en zet je de meest stevige kaste in elkaar. De machine draait op een vermogen van 701 W met een toerental van 11000 toeren per minuut. Hij is in te stellen op 6 instelbare freesdieptes, zodat je hem voor allerlei projecten kan inzetten en zeer secuur kan werken. 

De afwerking van de gefreesde voegen is ontzettend netjes, m waardoor je nauwelijks zal hoeven na-schuren. Net als de nummer 3 kent deze Makita als verassing de extra functie van zaag! Met gemak zaag je met deze lamellenfrees langs parket of laminaat. Dankzij de aluminium behuizing en de gehard stalen tandwielaandrijving is de Makita PJ7000 ontzettend duurzaam, hij zal jarenlang mee kunnen gaan. Ook tijdens het werken met deze lamellenfrees zal je geen last hebben van vervelende en irriterende stofdeeltjes dankzij de meegeleverde stofzak. 

Na gebruik berg je de lamellenfrees op in de meegeleverde stevige koffer, zodat je hem beschermd tegen vuil, vocht en stof. Ook meegeleverd zijn een verstelleider, linnen stofzak, lamellenzaag, nokkensleutel, vulplaat voor verstelgeleider en een afzuigadapter 30 x 25 mm. Zo heb je dus een complete set en kan je zo aan de slag!

Makita PJ7000 lamellenfrees

Beste Goedkope Lamellenfrees

Als hobbyklusser ga je waarschijnlijk niet vaak een lamellenfrees nodig hebben, en dan is het misschien wel fijn om een goedkoper model te kopen wat net zo goed zijn werk doet, maar net iets minder poespas heeft. De Einhell TC-BJ 900 is dan de perfecte uitkomst.

Je kunt de frees op allerlei verschillende manieren instellen om zo de beste hoek te krijgen om mee te werken. De diepte is ook in te stellen in drie simpele stappen. Massief aluminium zorgt ervoor dat je met hoge precisie kunt werken en niet van jouw route afdwaalt. Al met al kun je met dit apparaat nauwkeurig werken voor een laag prijsje, maar houd wel rekening met een gewicht van 3,3 kilogram tijdens het bewerken.

Bij aanschaf krijg je ook nog accessoires meegeleverd zoals een stofzak om de werkplek schoon te houden, en een koffer waarin je de lamellenfrees kunt opslaan met bijbehorende accessoires.

Einhell TC-BJ 900

Beste Professionele Lamellenfrees

Als professional wil je natuurlijk zo mooi en stevig mogelijk werk afleveren. Je wilt immers niet dat een meubel dat jij gemaakt hebt na korte tijd al uit elkaar valt of dat een houtverbinding waarvan je dacht dat hij stevig was helemaal niet zo stevig blijkt te zijn en je een ontevreden klant hebt. Het is daarom een absolute noodzaak om met betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand gereedschap te werken. Aangezien er enorm veel professionele lamellenfrezen op de markt zijn, hebben wij er een uitgekozen die naar onze mening het beste is voor professioneel gebruik. 

Aangezien de nummers 1 en 2 van onze top 5 al ingenomen werden door dit merk, zal het je niet verbazen dat wij wederom voor een Makita lamellenfrees gekozen hebben. De Makita DPJ180ZJ is naar onze mening de beste in zijn categorie. De machine is zeer krachtig en heeft uitgebreide instelmogelijkheden met 6 instelbare freesdieptes, waardoor je elke klus zal kunnen klaren. Dankzij de softgrip ligt de machine stevig en stabiel in de hand. 

Bovendien is de lamellenfrees erg veilig, dankzij de overbelastingsindicatie, de heropstartbeveiliging en de accubeveiliging. Het apparaat zal dankzij een aluminium behuizing en gehard stalen tandwielaandrijving zeer lang meegaan en is daarmee dus erg duurzaam. Zaagsel en rondvliegende stofdeeltjes worden dankzij de externe stofazuig-mogelijkheid opgezogen, zodat je werkcomfort optimaal is. Na gebruik kan je de lamellenfrees veilig opbergen in de meegeleverde robuuste Mbox. 

Makita DPJ180ZJ

Koopgids

Een lamellenfrees is een gereedschap waarmee je twee houtstukken aan elkaar kan bevestigen, zonder dat je onderdelen van de constructie ziet zoals bijvoorbeeld spijkers of schroeven. Dit ziet er een stuk professioneler en mooier uit. De lamellenfrees werkt als volgt. Op de houtstukken geef je aan waar je wilt gaan frezen. Vervolgens kan je met de instelknop op de machine heel precies instellen waar moet worden gefreesd. Daarnaast kan je gemakkelijk instellen hoe diep er moet worden gefreesd. Zodra de gewenste groeven gefreesd zijn plak je de houtstukken aan elkaar met een lamel en houtlijm. Zo kan je de houtverbinding volledig in je werkstuk verbergen en zie je aan de buitenkant niks van de constructie, terwijl deze ook nog zeer stevig is.

Welke lamellenfrees kopen?

We kunnen ons bij de aanschaf van een lamellenfrees heel goed voorstellen dat je met het grote aanbod niet goed meer weet waar je moet beginnen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende merken en soorten op de markt, soms zie je door de bomen het bos niet meer. De ene machine beloofd nog krachtiger en effectiever te zijn dan de andere, en de nieuwe uitgaves volgen elkaar in rap tempo op. Hoe moet je dan je keuze maken, waar moet je op letten? Het is goed om voordat je tot een aankoop overgaat goed voor jezelf na te gaan waarvoor je de lamellenfrees wilt gaan gebruiken en wat er voor jou belangrijk is. Om je een beetje op weg te helpen zetten wij hieronder uiteen op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een lamellenfrees. 

Vermogen

De kracht van de motor van de lamellenfrees wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe meer watt, hoe groter het vermogen en hoe krachtiger de machine. Met een krachtige machine zal je sneller je klus geklaard krijgen. Hierbij speelt overigens ook het toerental een grote rol. Hoe meer toeren per minuut, hoe sneller en gemakkelijker je kan frezen. Je zal met een hoog toerental relatief snel resultaat van je inspanningen zien. Bij de meeste lamellenfrezen ligt het toerental tussen de 10000 en 12000. Als je zware inspanningen zal gaan leveren of gewoonweg regelmatig de lamellenfrees zal gaan gebruiken, dan is het wellicht raadzaam om voor een lamellenfrees met een groter vermogen en hoger toerental te kiezen. 

Diepte instelling 

Je kan op een lamellenfrees verschillende dieptes instellen. Met diepte bedoelen we de diepte van de groef voor de lamel. Hoe dieper de groef en hoe groter dus de lamel, hoe meer gewicht deze zal kunnen tillen. Als je bijvoorbeeld een tafel maakt van zware houtsoorten en een groot formaat, dan zal je zeker grote lamellen moeten gebruiken om te voorkomen dat de tafel ineen stort onder zijn eigen gewicht. Er bestaan verschillende lamellen maten. De meest gangbare zijn 0 (47x14x4), 10 (53x19x4)) en 20 (56x23x4). Het is dus handig wanneer het mogelijk is om op de lamellenfrees standaar een van deze maten in te stellen, want dat scheelt tijd en moeite en dan weet je zeker dat je met precisie werkt. Er zijn ook lamellenfrezen met een grotere hoeveelheid lamellen maten. Wij raden deze machines vooral aan voor professionals of fanatieke doe-het-zelvers die de machine vaker en voor verschillende projecten zullen gebruiken.

Geleidingsstuk

Een essentieel onderdeel van de lamellenfrees is het geleidingsstuk. Dit onderdeel zorgt voor een veilige geleiding van het freesblad terwijl je de groeven in het hout freest. Het is belangrijk dat dit geleidingsstuk goed werkt en stevig vast te zetten is. Voor een optimaal resultaat bij verschillende projecten is het fijn als het geleidingsstuk hoogte-instelbaar is, zodat je de ene keer met een dikkere en de andere keer met een dunnere houtsoort kan werken. Daarnaast is het van belang dat de hoek waarin je freest instelbaar is en dat het maken van verbindingen in verstek mogelijk is. Ook moet het geleidingsstuk niet te ruw zijn, want het glijdt over je project en dat wil je niet beschadigen. Een ander belangrijk punt is dat het geleidingsstuk stevig te bevestigen moet zijn. Hierbij is de kwaliteit van de schroeven van het geleidingsstuk van belang. Dit is vaak beter bij wat duurdere toestellen.  

Stofafzuiging

Niks is vervelender dan opdwarrelend zaagsel en stofdeeltjes in de ruimte waarin je werkt. Dit kan namelijk zorgen voor irritatie aan ogen en luchtwegen en kan bovendien afleiden van je werk, waarvoor je juist alle aandacht nodig hebt. Bovendien is het ook fijn om na afloop niet heel je werkplaats schoon te hoeven maken. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de lamellenfrees een goed stofafzuigsysteem heeft. De meeste lamellenfrezen hebben een stofzak meegeleverd, waarin het zaagsel en de stofdeeltjes worden opgevangen. Hoewel dit handig is, is het nog fijner wanneer de lamellenfrees aan te sluiten is op een stofzuiger. Dit zal een stuk effectiever zijn en daarmee je werkcomfort zonder twijfel verhogen. 

Accu of netstroom

De meeste lamellenfrezen draaien op netstroom, maar er bestaan ook lamellenfrezen op accu. Beide stroomvoorzieningen hebben zo hun voor- en nadelen. Het voordeel van het werken met een lamellenfrees op accu is dat je een grote bewegingsvrijheid zal ervaren, doordat je niet vast zit aan een snoer. Je zal dus ook vrijer kunnen werken en gemakkelijker verschillende soorten houtverbindingen kunnen creëren. Daarnaast zijn dit soort lamellenfrezen vaak lichter en kleiner, omdat ze goed hanteerbaar moeten zijn. Vooral voor professionals die vaker en langer met de lamellenfrees zullen werken is dit fijn. Een voordeel van een lamellenfrees op netstroom is echter dat je continu van stroom voorzien bent en dus aan een stuk door kan werken. Een lamellenfrees op accu zal je tussendoor steeds op moeten laden. Het is dus goed om na te gaan  welke stroomvoorziening het beste past bij de projecten waaraan je wilt gaan werken. 

Veiligheid

Een belangrijke factor om op te letten bij de aanschaf van elk soort gereedschap is de veiligheid. Nu is een lamellenfrees overal het algemeen een veilig gereedschap. Het frezen gebeurt namelijk in de behuizing en het freesblad is ook nog omhuld door het geleidingsstuk. Wanneer je een lamellenfrees aan gaat schaffen is het raadzaam om te letten op de overige veiligheidsfactoren. Zo hebben sommige machines een overbelastingsindicatie en een overbelastingsbeveiliging. Ook is het goed om te letten op een asblokkering en heropstartbeveiliging, zodat je de machine niet per ongeluk in kan schakelen. Het is daarnaast altijd aan te raden om te werken met een veiligheidsbril en gehoorbescherming

Geraadpleegde bronnen