Foto van Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de top 5 beste Lamellenfrezen van 2023

In dit artikel

Ben je op zoek naar de beste lamellenfrees? Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste lamellenfrezen die op de markt zijn en hebben een top 5 gemaakt van onze favorieten in 2023. Ook hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. Veel leesplezier!

De lamellenfrees

Een lamellenfrees is een stuk gereedschap waarmee je twee houtstukken aan elkaar kan bevestigen, zonder dat je onderdelen van de constructie ziet zoals bijvoorbeeld spijkers of schroeven.

Hoe het werkt

De lamellenfrees werkt als volgt. Op de houtstukken geef je aan waar je wilt gaan frezen. Vervolgens kan je met de instelknop op de machine heel precies instellen waar moet worden gefreesd. Ook kan je instellen hoe diep er moet worden gefreesd. Zodra de gewenste groeven gefreesd zijn plak je de houtstukken aan elkaar met een lamel en houtlijm. Zo kan je de houtverbinding volledig in je werkstuk verbergen en zie je aan de buitenkant niks van de constructie, terwijl deze ook nog zeer stevig is.

lamellenfrees informatie en koopadvies

Waar op letten als je een lamellenfrees gaat kopen

Het is goed om voordat je tot aankoop overgaat, voor jezelf na te gaan waarvoor je de lamellenfrees wilt gaan gebruiken en wat voor jou belangrijk is. Kijk naar verschillende zaken zoals:

  • Vermogen
  • Diepte instelling
  • Geleidingsstuk
  • Stofafzuiging
  • Accu of netstroom
  • Veiligheid

Vermogen

De kracht van de motor van de lamellenfrees wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe meer watt, hoe groter het vermogen en hoe krachtiger de machine.  Hierbij speelt ook het toerental een grote rol. Hoe meer toeren per minuut, hoe sneller en gemakkelijker je kan frezen.

Diepte instelling

Je kan op een lamellenfrees verschillende dieptes instellen. Met diepte bedoelen we de diepte van de groef voor de lamel. Hoe dieper de groef en hoe groter dus de lamel, hoe meer gewicht deze zal kunnen tillen. Als je bijvoorbeeld een tafel maakt van zware houtsoorten en een groot formaat, dan zal je zeker grote lamellen moeten gebruiken.

Er bestaan verschillende lamellen maten. De meest gangbare zijn:

  • 0 (47x14x4)
  • 10 (53x19x4)
  • 20 (56x23x4)

Het is handig om op de lamellenfrees standaard een van deze maten in te stellen.

Er zijn ook lamellenfrezen met een grotere hoeveelheid lamellen maten. Wij raden deze machines vooral aan voor professionals of fanatieke doe-het-zelvers die de machine vaker en voor verschillende projecten zullen gebruiken.

Geleidingsstuk

Met een geleidingsstuk maak je de hoek waarin je freest instelbaar en kan je makkelijk verbindingen in verstek maken. Het geleidingsstuk mag niet te ruw zijn, want het glijdt over je project en dat wil je niet beschadigen. Let er op dat het geleidingsstuk stevig te bevestigen moet zijn. De kwaliteit van de schroeven van het geleidingsstuk is hierbij van belang. Dit is vaak beter bij wat duurdere toestellen.

Stofafzuiging

Om zo schoon en stofvrij mogelijk te werken, is het handig als de lamellenfrees een goed stofafzuigsysteem heeft. Bij de meeste lamellenfrezen krijg je een stofzak meegeleverd, waarin het zaagsel en de stofdeeltjes worden opgevangen. Ook hebben veel lamellenfrezen de optie om hem aan te sluiten op een stofzuiger. Dit is nog effectiever en vergroot je werkcomfort.

Accu of netstroom

De meeste lamellenfrezen draaien op netstroom, maar er bestaan ook lamellenfrezen op accu. Wat je prettig vindt werken is afhankelijk van je eigen voorkeur.

Het voordeel van werken met een lamellenfrees op accu is dat je  bewegingsvrijheid hebt omdat je niet vast zit aan een snoer. Daarnaast zijn accu lamellenfrezen vaak lichter en kleiner. Een nadeel is dat je een lamellenfrees op accu tussendoor moet opladen.

Een voordeel van een lamellenfrees op netstroom is dat je continu van stroom voorzien bent en dus aan een stuk door kan werken. 

Veiligheid

Een belangrijke factor om op te letten bij de aanschaf van elk soort gereedschap is de veiligheid. De lamellenfrees is over het algemeen een veilig stuk gereedschap. Het frezen gebeurt in de behuizing en het freesblad is omhuld door het geleidingsstuk.

Wanneer je een lamellenfrees gaat kopen is het goed om te letten op overige veiligheidsfactoren. Zo hebben sommige machines een overbelastingsindicatie en een overbelastingsbeveiliging.

Check ook of de lamellenfrees een asblokkering en heropstartbeveiliging heeft, zodat je de machine niet per ongeluk in kan schakelen. Het is daarnaast altijd aan te raden om te werken met een veiligheidsbril en gehoorbescherming.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Makita PJ7000
Makita PJ7000

PROFESSIONEEL

Makita DPJ180ZJ​
Makita DPJ180ZJ

BUDGET

Einhell TC-BJ 900
Einhell TC-BJ 900


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste lamellenfrees 2023 - Top 5

5. Powerplus POWX1310

Waarom we fan zijn:
Robuuste lamellenfrees die makkelijk is in te stellen.

De Powerplus POWX1310 is een krachtige lamellenfrees met een vermogen van 900 watt. Je kan heel handig op deze lamellenfrees instellen hoe diep de groeven moeten worden die je wil willen frezen. De machine heeft vooringestelde freesdiepten voor de verschillende lamellenmaten. Daarnaast kan je ook zelf de freeshoogte instellen, zodat je makkelijk kan frezen in verschillend materiaal. Met de fijninstelling kan je met nog meer precisie werken.

De groeven zijn snel gefreesd en blijven schoon achter, waardoor je ze naderhand nauwelijks hoeft te schuren. Deze lamellenfrees is zeer robuust en wat zwaarder. Dit geeft je een goede stabiliteit tijdens het frezen. Je krijgt een stofzak meegeleverd die je aan het apparaat kan verbinden. Zo kan je zo goed als stofvrij werken. Echt een prettig apparaat en terecht in de top 5 opgenomen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 W
Freesdiepte: 0 – 19 mm
Toerental: 10800 rpm
Gewicht: 4,43 kg

Video

Powerplus POWX1310

Bekijk verschillende aanbieders

4. Silverline Silverstorm Lamellenfrees 

Waarom we fan zijn:
Een kwalitatieve lamellenfrees met goede prijs-kwaliteit verhouding. Geschikt voor de hobby klusser.

Op nummer 4 staat de Silverline Silverstorm Lamellenfrees. We waren wat terughoudend om deze te testen omdat de reviews online nogal verschillen, maar ons is deze lamellenfrees erg goed bevallen. Een groot pluspunt is de prijs-kwaliteitverhouding. Wij vinden de lamellenfrees heel consistent en kwalitatief goed werk leveren. De Silverstorm lamellenfrees heeft een vermogen van 900 Watt. Hij weegt 4,1 kilogram. Hierdoor is hij stabiel te hanteren, fijn wanneer je precisiewerk moet verrichten. 

De machine is nauwkeurig verstelbaar op verschillende freesdiepten van 0-19 mm. De machine is compatibel met lamellen maten van 0, 10 en 20. Hij heeft een sterke aluminium geleider met een hoekbereik van 0° tot 135°. Ook deze lamellenfrees wordt geleverd inclusief stofzak. Misschien vind je dit apparaat in het begin nog wat wennen. Ons advies is om je tijd te nemen en rustig van start te gaan, dan krijg je hem zó onder controle.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 W
Freesdiepte: 0 – 19 mm
Toerental: 10800 rpm
Gewicht: 4,1 kg

Video

Silverstorm Lamellenfrees 

Bekijk verschillende aanbieders

3. FERM BJM1009

Waarom we fan zijn:
Een veelzijdige lamellenfrees die naast frezen ook kan zagen. Wordt zeer compleet geleverd.

De FERM BJM1009 heeft net als de nummer 4 een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij is krachtig, met een vermogen van 900 watt. Bijzonder aan deze lamellenfrees is dat je hem voor zowel frezen als zagen kan gebruiken. De FERM BJM1009 is makkelijk en nauwkeurig in te stellen voor het frezen van groeven in verschillende diktes en hoeken. Hij heeft ook drie standaardinstellingen voor lamellen. Dit apparaat is in tegenstelling tot de Silverline zeer gebruiksvriendelijk. 

Bij aanschaf van deze lamellenfrees ontvang je 50 lamellendeuvels (formaat 20), een schijffrees, sleutel, stofopvangzak en een extra koolborstelset. Ook een opbergkoffer wordt meegeleverd.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 W
Freesdiepte: 0 – 14 mm
Toerental: 11000 rpm
Gewicht: 5,1 kg

Video

Ferm BJM1009

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita DPJ180Z

Waarom we fan zijn:
Kwalitatief hoogstaande lamellenfrees. Bovendien erg gebruiksvriendelijk.

De Makita DPJ180Z is zowel geschikt voor professionals als doe-het-zelvers. De lamellenfrees heeft 6 instelbare freesdieptes, waardoor je met dit apparaat alle kanten op kan. De frees heeft een aluminium behuizing en een gehard stalen tandwielaandrijving. Hierdoor is het apparaat heel duurzaam.

Een voordeel van deze lamellenfrees is dat hij op een 18 Volt accu werkt. Ook ligt het apparaat lekker in de hand. Het heeft een ergonomisch softgrip handvat met een goede, veilige grip. De machine is bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Er zit een overbelastingsindicatie en -beveiliging op ingebouwd. Echt een kwalitatief hoogstaande lamellenfrees, welverdiend op de tweede plaats.

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Voltage: 18 V
Freesdiepte: 0 – 20 mm
Toerental: 6500 rpm
Gewicht: 3 kg

Video

Makita DPJ180ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita PJ7000

Waarom we fan zijn:
Voor de professional en fanatieke een goede keuze. Hoge kwaliteit afwerking en prettig in gebruik.

Op de eerste plaats hebben we gekozen voor de Makita PJ7000. Dit is een krachtig en betrouwbaar apparaat in het hogere segment van de lamellenfrezen. De motor heeft een vermogen van 701 watt. Hij is in te stellen op 6 verschillende freesdieptes, zodat je hem voor allerlei projecten kan inzetten en heel precies kan werken. 

De afwerking is zeer netjes, je zal maar een klein beetje hoeven na te schuren. Net als de nummer 3 heeft de Makita PJ7000 ook een zaagfunctie. Hiermee kan je bijvoorbeeld parket of laminaat zagen. Dankzij de aluminium behuizing is de Makita PJ7000 ook erg duurzaam. Komt in een stevige koffer en wordt geleverd met allerlei benodigdheden, zoals een verstelleider, linnen stofzak en lamellenzaag. Vanwege de hoge kwaliteit van het apparaat, de power en het handige gebruik is de Makita PJ7000 wat ons betreft de beste koop. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 701 W
Freesdiepte: 0 – 20 mm
Toerental: 11000 rpm
Gewicht: 2,5 kg

Video

Makita PJ7000

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Lamellenfrees: Einhell TC-BJ 900

Waarom we fan zijn:
Een goede keuze voor de af-en-toe klusser. Een handige en nauwkeurige lamellenfrees.

Als hobbyklusser heb je waarschijnlijk niet vaak een lamellenfrees nodig. Dan is het fijn om een goedkoper model te kopen. Wat ons betreft is de Einhell TC-BJ 900 dan een goede keuze.

Je kunt de frees op 3 verschillende manieren instellen. Ook de diepte kan je zelf makkelijk instellen. De voetplaat kan je traploos verstellen tot een hoek van 90 graden, om precies in de goede hoek te kunnen frezen. Bij aanschaf krijg je handige accessoires meegeleverd zoals een stofzak en een koffer waarin je de lamellenfrees kunt opslaan.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 860 W
Freesdiepte: 0 – 14 mm
Toerental: 11000 rpm
Gewicht: 4,5 kg

Video

Einhell TC-BJ 900

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Lamellenfrees: Makita DPJ180ZJ

Waarom we fan zijn:
Een krachtige en betrouwbare lamellenfrees. Zeer geschikt voor de professional.

De beste professionele lamellenfrees vinden wij de Makita DPJ180ZJ. De machine is zeer krachtig en heeft uitgebreide instelmogelijkheden met 6 instelbare freesdieptes. Dankzij de softgrip ligt de machine stevig en stabiel in de hand. 

De lamellenfrees is net als de nummer 1 en 2 met een aantal veiligheidsopties uitgerust. Zo is deze voorzien van een overbelastingsindicatie,  heropstartbeveiliging en accubeveiliging. Het apparaat zal dankzij een aluminium behuizing en gehard stalen tandwielaandrijving zeer lang meegaan en is daarmee dus erg duurzaam. Op de Makita DPJ180ZJ zit ook een afzuigoptie, waardoor je relatief schoon kan werken. Hij is relatief stil en heeft lage trillingswaarden, voor comfortabel werken. Wij raden deze variant van de Makita lamellenfrezen aan voor de professional. Het is een flinke investering, maar wat ons betreft is deze frees dat ook waard.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Freesdiepte: 0 – 20 mm
Toerental: 6500 rpm
Gewicht: 3 kg

Video

Makita DPJ180ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

De beste frezen per type

Wat is de beste lamellenfrees volgens Coolblue en Bol?

Andere klussers vragen ook

Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen van andere klussers. 

Wat doe je met een lamellenfrees?

Met een lamellenfrees kan je verbindingen in hout maken, ook wel lamelverbindingen genoemd. Met een lamellenfrees frees je inkepingen in twee stukken hout en vervolgens doe je hier een lamel met houtlijm in. De twee stukken hout bevestig je hierdoor blind aan elkaar zonder het gebruik van zichtbare schroeven of spijkers. Dit geeft een professionele uitstraling.

Wat is de beste lamellenfrees?

Om er achter te komen wat de beste lamellenfrees is hebben wij uitvoerig verschillende modellen vergeleken en getest. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat de Makita PJ7000 de beste lamellenfrees is. Deze lamellenfrees is krachtig, van hoge kwaliteit, prettig in gebruik en heeft een nette afwerking. Daarom staat deze op nummer 1 in onze top 5.

Wat is een lamellofrees?

Het woord lamellofrees is een ander woord voor lamellenfrees. Lees bij de vraag: ‘Wat doe je met een lamellenfrees’ en in onze ‘Tips bij aanschaf van jouw lamellenfrees’ meer over wat dit apparaat doet.

Wat kost een lamellenfrees?

Prijzen voor lamellenfrezen lopen uiteen. Voor een goedkopere lamellenfrees betaal je rond de €70. Wil je er een van nog betere kwaliteit? Dan betaal je rond de €200. Voor professionele apparaten lopen prijzen op tussen de €500 – €800. In onze top 5 vind je afhankelijk van jouw wensen altijd wel een model dat past binnen jouw budget.

Hoe wij lamellenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende lamellenfrezen onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste lamellenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek