Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Beste Multitool – welke nu kopen? (update 2021)

De handige klusser heeft er vast en zeker wel eens van gehoord:  de multitool. Het is een onmisbaar apparaat als je klein maar precies te werk wilt gaan. Maar wat is nu de beste multitool? Alle klusjesmannen hebben hem tegenwoordig al in hun bezit, van ramenzetters tot houtrot-vullers, het is gewoon het ideale hebbedingetje. Hij is zo geliefd door zijn brede inzetbaarheid. Of je nu moet boren, slijpen, polijsten, schrapen, noem het maar op, de multitool staat altijd klaar voor gebruik door zijn handige formaat. In dit artikel vind je de 10 beste multitools van 2021!

Check de laatste gereedschap deals:
Erg tevreden, super goed advies. 
 
 

Emma

Super nuttige informatie! Soms zie je door het bomen het bos niet meer, met hoeveel soorten apparatuur er tegenwoordig op de markt is. 

Just

Prima advies. Makkelijk de lamellenfrees gevonden die ik nodig had voor mijn klus. Ik ben er blij mee.

Daan

Fijn om op een duidelijke manier wegwijs gemaakt te worden!

Berend

365493
Consumenten geadviseerd
AFBEELDING PRODUCT ONS ADVIES LINK

Fein MultiMaster Top FMM350QSL multitool

Fein FMM350QSL
BESTE KOOP!

Fein Accu MultiMaster AFMM18QSL multitool

Fein AFMM18QSL
VOOR DE PROFESSIONAL

Black+Decker MT300KA-QS
WAARDE VOOR JE GELD

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede multitool te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste multitool uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke multitools er in de top 10 staan voor het jaar 2021.

10. Dremel 3000 Multitool

Deze roterende multitool is vooral geschikt voor decoratieve klussen en houtbewerking. Denk hierbij aan graveren, polijsten van sieraden of het aanpassen van meubels. Hij wordt geleverd met 25 accessoires, 1 hulpstuk en een mooie koffer om alles in te bewaren. De multitool zelf is licht van gewicht en makkelijk mee te nemen met 0,6kg. Hij is helaas niet voorzien van een accu en werkt alleen op netstroom, er moet dus wel altijd een stopcontact in de buurt zijn. Ook zeker noemenswaardig is de geïntegreerde ophanghaak, zo kun je hem altijd in de buurt van jouw klus hangen. De softgrip is ook zéker een pluspunt, dit zorgt er namelijk voor dat je minder trillingen voelt en dus een betere grip hebt.

Dremel 3000 Multitool

9. Black & Decker MT300KA-QS

Met een gewicht van 1,6 kilogram is dit toch wel een van de zwaardere oscillerende multitools. Hij wordt geleverd met 11 accessoires. Niet zo heel veel dus, maar genoeg om naar behoren te functioneren. Ook deze multitool wordt geleverd met een mooie koffer om alles in te bewaren. Mocht je accessoires erbij kopen van andere merken dan is dat geen probleem, met het bijgeleverde koppelstuk kun je die moeiteloos aan jouw multitool bevestigen. Een veelzijdige multitool dus! Hij werkt op netstroom dus er zal wel altijd stroom in de omgeving moeten zijn. Bij een verhuizing is de Black & Decker MT300KA-QS prima te gebruiken.

Black & Decker MT300KA-QS multitool

8. Bosch GOP 30-28

Deze oscillerende multitool is heel karig wat accessoires betreft, hij wordt namelijk maar met één unit meegeleverd: een invalzaagblad. Gelukkig is hij voorzien van een StarlockPlus aansluiting waardoor je zelf kunt kiezen welke accessoires je erop aansluit. Hij heeft een gewicht van 1,5 kilogam en wordt niet meegeleverd met een koffer. Wel krijg je er een handleiding bij. Met een toerental van 8000-20000 toeren per minuut kun je er van verzekerd zijn dat de Bosch GOP 30-28 doet wat jij wilt. Hij werkt op netstroom dus er moet altijd stroom in de buurt zijn.

7. Bosch PMF 220 CE

Als je een oscillerende multitool van Bosch zoekt die niet al te zwaar is en een aantal bijgeleverde accessoires heeft, dan is dit de multitool voor jou. Met 6 bijgeleverde accessoires en een gewicht van 1,1 kilogram is deze multitool net wat aantrekkelijker dan de Bosch op nummer 8 in deze lijst. Een opbergkoffer wordt ook meegeleverd dus je kunt hem altijd netjes opbergen. Hij heeft niet heel veel vermogen – 220 watt – maat kan nog prima zijn werk doen. Voor vele ligt deze multitool fijn in de hand en merk je weinig van de trillingen. Een perfecte multitool voor de fanatieke doe-het-zelver.

Bosch PMF 220 CE multitool

6. Makita DTM51ZJX3

De Makita DTM51ZJX3 overtreft zoals gewoonlijk weer onze verwachtingen. Deze oscillerende multitool met 41 bijgeleverde accessoires werkt via een accu. Je hoeft dus niet moeilijk te doen met stopcontacten zoeken voordat je aan het werk gaat. Let wel op dat hij goed opgeladen is voordat je jouw klus halverwege moet onderbreken. Hij is wel wat zwaarder dan we gewend zijn, namelijk 2 kilo. Het scheelt wel dat er een opbergkoffer bijgeleverd wordt. Van gereedschap wisselen gaat ook vlekkeloos gezien je hiervoor geen extra gereedschap nodig hebt. Klik de accessoire in de kop van de multitool en je bent klaar voor je volgende klus.

5. Powerplus POWX1347MC

Als je dacht dat de Makita al zwaar was, de oscillerende multitool van Powerplus weegt 2,9 kilogram. Gelukkig wordt ook hier een opbergkoffer bijgeleverd zodat je het veilig kan opbergen en vervoeren. Je krijgt er 36 bijgeleverde accessoires waaronder een invalzaagblad, schaaf, schuurstuk en nog veel meer. Deze multitool heeft een toerental van wel 30000-44000 toeren per minuut en trillingswaarden van 10,8 meter per seconden. Hierdoor kan hij nog wel eens wat lawaai geven. Gehoorbescherming kan dus geen kwaad. Ondanks dat hij wat zwaar en lomp kan zijn maakt deze multitool wel gebruik van sleutelvrij gereedschapswissel. Van klus wisselen hoeft dus geen probleem te zijn.

4. Fein MultiTalent Start FMT250SL

De multitool van Fein valt gelijk op door zijn oranje kleur. Niet alleen de oscillerende multitool is oranje van kleur, de bijgeleverde opbergkoffer is ook nog eens oranje. Je kunt gelijk zien dat het bij elkaar hoort. Met een vermogen van maar 250 watt en 11.000 tot 20.000 toeren per minuut kun je ervan verzekerd zijn dat deze multitool doet wat het moet doen. Ondanks dat hij op netstroom werkt is de snoer wel 5 meter lang, je kunt dus alle kanten op gaan. Dankzij de softstart komt de Fein MultiTalent rustig op gang en de afzuiginrichting maakt hem uiteindelijk helemaal compleet. Al met al is dit dus een multitool die je niet wilt missen in je schuur.

Fein MultiTalent Start FMT250SL multitool

3. Bosch PMF 1800 E

Zoals we van Bosch gewend zijn is dit weer een lichtere oscillerende multitool van 1,3 kilogram. Er worden 14 accessoires bijgeleverd die je handig in de opbergkoffer kwijt kan zodat alles netjes opgeruimd is. Denk hierbij aan een schraapblad, schuurstuk, zaagblad en nog veel meer. Wederom wekt ook deze multitool op netstroom, een stopcontact is dus van belang. De kabel heeft een lengte van 2,5 meter, mocht je dus in de tuin willen werken is een haspel misschien wel handig. De Bosch PMF 1800 E is vooral bestemd voor grovere klussen vanwege zijn trillende werking. Denk hierbij vooral aan schuur- en zaagwerkzaamheden.

2. DeWalt DWE315KT

Deze oscillerende multitool van DeWalt heeft een fijne uitstraling door zijn zwarte kleur met gele details. Wederom wordt deze ook met een mooie, robuuste opbergkoffer geleverd. Wat ook fijn is, zijn de 36 accessoires die je bijgeleverd krijgt bij deze multitool. Een paar voorbeelden hiervan zijn een schaaf, schraapblad en een segmentzaagblad. Met een trillingswaarde van 16,1 meter per seconde ben je ervan verzekerd dat ook de grovere klusjes geklaard kunnen worden. Deze multitool heeft geen Starlock systeem dus je kunt geen universele accessoires gebruiken. Een grote pluspunt aan deze multitool is dat hij ergonomisch uitgevoerd is en voorzien van LED-verlichting. Het stofafzuighulpstuk en de LED-verlichting zorgen dus voor de optimale werkplek.

DeWalt DWE315KT multitool

1. Fein MultiMaster Top FMM350QSL

Op nummer één van deze top tien lijst staat de oscillerende multitool van Fein. Ook deze uitvoering is aangenaam om te zien met zijn oranje kleur bij zowel de tool als de opbergkoffer. De stroomvoorziening is via netstroom maar het snoer is wel 5 meter lang, in de tuin werken zal dus geen probleem zijn. Hij weegt 1,4 kilogram en is makkelijk mee te nemen onderweg. Werken in het donker zal wel een probleem worden gezien er geen verlichting aanwezig is. Gelukkig kun je dat weer goedmaken door de tijd die je bespaart bij de sleutelvrije gereedschapswissel. Er zijn genoeg klusjes die je kunt klaren met deze multitool met de bijgeleverde 43 accessoires.

Fein MultiMaster Top FMM350QSL multitool

Beste Professionele Multitool

Als je als professional te werk gaat wil je natuurlijk alleen maar het beste gereedschap hebben. Wij hebben het beste van het beste voor jou gevonden! De Fein Accu MultiMaster AFMM18QSL is er een die niet mag missen in jouw collectie. Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze oscillerende multitool geheel via een verwisselbare accu van 18v. Hij weegt iets zwaarder, namelijk 1.8 kilogram, maar dankzij de opbergkoffer kan jij deze alsnog handig meenemen. Je krijgt 17 accessoires bijgeleverd, waaronder een schuurstuk, segmentzaagblad, schraapblad en nog veel meer. De opzetstukken kan je verwisselen zonder extra gereedschap waardoor je een hoop tijd bespaart. De snelheid en intensiteit kan je ook geheel zelf instellen. Deze multitool is een must-have voor de professional.

Fein Accu MultiMaster AFMM18QSL multitool

Beste Goedkope Multitool

Als je niet te veel geld wilt spenderen is dat natuurlijk ook geen probleem. Waarom zou je een vermogen uitgeven voor iets wat je niet vaak gebruikt maar toch goede kwaliteit levert? In dat geval heb je deze oscillerende multitool nodig van Black & Decker MT300KA-QS. Hij ziet er strak uit met zijn opvallende kleuren en bijpassende koffer. Je krijgt er 11 accessoires bijgeleverd wat in principe genoeg zou moeten zijn als je af en toe klust. Denk hierbij aan de belangrijke dingen zoals een invalzaagblad, schraapblad, schuurstuk en nog veel meer. Aan het vermogen is ook niks bezuinigd, dat is gewoon een volle 300 watt en 10000-22000 toeren per minuut. Mocht je dus een goedkope multitool in huis willen hebben voor het geval dat, dan is dit de beste keuze.

Black & Decker MT300KA-QS multitool

Wat is een multitool?

Je hebt in principe twee soorten multitools: de oscillerende en de roterende. Ze zijn allebei breed inzetbaar maar worden voor andere werkzaamheden gebruikt en hebben allebei dus ook een andere functie.

Oscillerende multitool

Een oscillerende multitool maakt gebruik van trillende bewegingen. Deze wordt over het algemeen gebruikt voor fijne en middelgrote klussen. Denk hierbij aan het op maat zagen van stukken hout of laminaat. Ook voor het snijden van tegels is de oscillerende multitool niet te beroerd. Maar je kunt de oscillerende multitool ook gebruiken om te schuren, snijden, schrapen, slijpen, frezen of reinigen.

Roterende multitool

Een roterende multitool wordt meer gebruikt voor het fijnere werk. Je kunt hier ook wel mee schuren, snijden, schrapen en noem het maar op, maar je kunt er ook mee graveren en boren. Dat kun je met een oscillerende multitool niet. De roterende multitool wordt ook wel een mini multitool genoemd omdat hij een stuk kleiner is dan een oscillerende multitool. Hij maakt draaiende bewegingen zoals de naam al doet vermoeden.

Waar kan je een multitool voor gebruiken?

Het komt er dus op neer dat allebei de soorten multitools super handig zijn voor allerlei soorten klussen. Hij is klein, compact en je kunt hem zo in je tas meenemen. Het leukste is nog wel, je hoeft niet eens persé stroom in de buurt te hebben gezien er ook multitools zijn die via een accu werken.

Zaagklussen

Met een multitool kun je heel precies te werk gaan. Omdat hij zo klein en compact is, is het zelfs mogelijk om achteraf nog te zagen. Mocht je bijvoorbeeld een leuk hobbyproject op internet gezien hebben waar je een stuk uit je kast moet zagen, dan kun je daar dit gereedschap perfect voor gebruiken zonder je kast uit elkaar te hoeven halen.

Schuren en voegen weghalen

Waarom een multitool als er al schuurmachines bestaan? Nou, dat is heel simpel: met een multitool kom je op plekken waar je met een schuurmachine nooit zou komen. Met de multitool kun je in de kleinste hoekjes en gaten komen en ervoor zorgen dat het er goed en afgemaakt uitziet. Het zou zonde zijn als je constant tegen die onafgemaakt hoekjes en voegen aan moet kijken.

Schrapen en schaven

Als klusser zul je het probleem vast wel kennen: Je hebt eindelijk dat stuk hout goed op maat gemaakt en vastgeschroefd, maar nu blijkt toch dat je de maat iets overschat hebt. In plaats van alles los te moeten schroeven, opnieuw te schuren en te verven pak je gewoon je multitool erbij! Met de multitool schaaf je moeiteloos een laag hout weg. Ook het verwijderen van kitresten hoeft geen irritant klusje meer te zijn. Gewoon met de multitool erlangs en klaar is kees.

Tegels op maat snijden

Hoe goed je ook je best doet om de juiste maat tegels te kopen, je zult er altijd een stuk af moeten halen om het passend te maken in de hoeken. Waarom dan een groot apparaat hiervoor kopen als je het ook met een multitool af kan?

Snijden en schuren

Nu hebben we wel allerlei verschillende klussen opgenoemd, maar je kunt er ook heel simpel hout mee snijden en schuren. Zoals al eerder gezegd is het verschil met een multitool dat je er precisiewerk mee kunt verrichten.

Polijsten en reinigen

Wie fanatiek bezig is met klusjes waar edelmetaal gebruikt wordt zal de multitool zeker in zijn bezit willen hebben. Met de juiste accessoires kun je jouw edelmetaal weer laten glimmen zoals hij nog nooit heeft gedaan. Het is zelfs zo gek dat je kristallen glad kunt polijsten met het juiste opzetstuk.

Slijpen

Wil je roest makkelijk verwijderen? Kleine stukken hout snel slijpen? Die ene hoek net iets gladder maken? Dan heb je een multitool nodig! Met een multitool is het zo geregeld. 
 

Waarop letten met het kopen van een multitool?

Er zijn verschillende fabrikanten van multitools en behoorlijk wat specificaties waarop je moet letten bij de aanschaf van een multitool. Om het jou makkelijker te maken hebben we hier de belangrijkste zaken uiteengezet.

Accu of netstroom

Als je van plan bent een multitool te kopen, is het handig om te bedenken waar je hem precies gaat gebruiken. Wil je hem alleen thuis gebruiken? Gaan er werkzaamheden plaats vinden in de tuin? Misschien hebben je schoonouders een leuk klusje voor je? Met andere woorden, ga je stroom hebben op de plek waar je hem gaat gebruiken? En hoe lang wil je hem gebruiken? Dit zijn allemaal elementen die je in je achterhoofd moet houden als je kiest voor accu of netstroom. 

Vermogen

De algemene regel is des te meer vermogen, des te meer kracht hij heeft. Bepaalde fabrikanten stemmen hun multitool bewust af op bepaalde klussen. Het is dus zinnig om hier eerst naar te kijken en te bedenken wat je er allemaal mee wilt kunnen. Het zou een beetje jammer zijn als je een multitool gekocht hebt die jouw klus helemaal niet aan kan. 

Accessoireset

De accessoireset is van groot belang bij een multitool. Die maken eigenlijk jouw multitool. Ben je van plan edelmetaal te bewerken dan moet je ervoor zorgen dat je daar de juiste accessoireset voor in huis hebt want dit gaat natuurlijk niet met een set wat voor laminaat gemaakt is. 

Starlock of geen starlock systeem

Starlock is iets van de afgelopen tijd wat ontwikkeld is door Bosch & Fein. Zij hebben dit ontwikkeld om één standaard te creëren voor meerdere merken. Dit wilt dus zeggen dat als je een nieuw onderdeel nodig hebt, je niet persé naar het merk van jouw multitool hoeft te zoeken. Als jouw merk bijvoorbeeld niet een bepaald soort opzetstuk in zijn assortiment heeft dan is het wel zo fijn als die van een ander merk ook  gewoon past. Natuurlijk gaat niet iedereen zijn voorkeur uit naar een starlock systeem, maar het is iets wat je eventueel in je achterhoofd zou kunnen houden. 

Veel gestelde vragen

Wat is de beste multitool?

Daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven gezien dat verschilt per gebruikssituatie. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij alle multitools. Kies de multitool die het beste bij jou en de gebruikssituatie past!

Welke multitool kopen?

Je hebt een multitool nodig die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten multitools, het vermogen en het merk.

Waar een multitool kopen?

Dat kan op verschillende manieren, zoals bij jouw lokale bouwmarkt of online. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Waarop letten bij de aanschaf?

Dat hangt helemaal van het type klus af! Het is goed om oog te hebben voor het vermogen van de multitool, het starlock systeem en de gebruikssituatie. In ons artikel vind je uitgebreid advies!

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email