Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De beste multitool? Koopadvies en top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste multitool? De multitool is een onmisbaar apparaat als je klein maar precies te werk wilt gaan. Het is een handig stuk gereedschap om in huis te hebben, vanwege zijn brede inzetbaarheid. Je kan er onder ander mee boren, slijpen, polijsten en schrapen.

In dit artikel helpen we je om tot de aankoop te komen van een multitool die goed bij jou en de gebruikssituatie past. We hebben alle benodigde informatie verzameld om je goed te informeren en onze favoriete multitools in een top 5 gezet.  Veel leesplezier!

De verschillende multitools

Er zijn in principe twee soorten multitools: de oscillerende en de roterende. Ze zijn allebei breed inzetbaar maar worden voor andere werkzaamheden gebruikt en hebben allebei dus ook een andere functie.

Oscillerende multitool

Een oscillerende multitool maakt gebruik van trillende bewegingen. Dit type multitool wordt over het algemeen gebruikt voor fijne en middelgrote klussen. Denk hierbij aan het op maat zagen van stukken hout of laminaat. Ook voor het snijden van tegels is de oscillerende multitool handig. Maar je kunt de oscillerende multitool ook gebruiken om te schuren, snijden, schrapen, slijpen, frezen of reinigen.

alles over de oscillerende multitool

Roterende multitool

Een roterende multitool wordt meer gebruikt voor het fijnere werk. Je kunt hier ook wel mee schuren, snijden, schrapen en noem het maar op, maar je kunt er ook mee graveren en boren. Dat kun je met een oscillerende multitool niet. De roterende multitool wordt ook wel een mini multitool genoemd omdat hij een stuk kleiner is dan een oscillerende multitool. Hij maakt draaiende bewegingen zoals de naam al doet vermoeden.

alles over de roterende multitool

Wat kan je allemaal doen met een multitool?

Met een multitool kan je een grote verscheidenheid aan klussen doen. Met een multitool kan je:

 • Zagen
 • Voegen weghalen
 • Schrapen en schaven
 • (tegels) snijden en schuren
 • Polijsten
 • Reinigen
 • Slijpen

Zaagklussen

Met een multitool kun je heel precies te werk gaan, omdat hij zo klein en compact is. Zo kan je er ook heel precies mee zagen. Voor dikke balken en dik materiaal is een zaagmachine een betere keuze, maar voor dunner materiaal of fijn zaagwerk kan je een multitool heel goed gebruiken. 

Schuren en voegen weghalen

Waarom een multitool als je al een schuurmachines hebt? Met een multitool kom je op plekken waar je met een schuurmachine niet of maar moeilijk bij kan komen. Met de multitool kun je in de kleinste hoekjes schuren voor een mooi afgewerkt resultaat.

Schrapen en schaven

Als je bijvoorbeeld een stuk hout op maat gemaakt en hebt vastgeschroefd, maar dan blijkt dat de maat toch niet helemaal klopt, komt een multitool goed van pas. In plaats van alles los te schroeven, opnieuw te schuren en te verven kan je met een multitool makkelijk een laagje hout weg schaven. Ook het verwijderen en weg schrapen van kit resten doe je makkelijk met je multitool.

Kitresten verwijderen met de multiool en meer informatie

Tegels op maat snijden

Als je aan het tegelen bent, zal je af en toe een tegel in de juiste maat moeten snijden. Hier kan je een tegelsnijder voor aanschaffen, maar voor kleine tot medium formaat tegels kan je ook gewoon je multitool gebruiken. 

Snijden en schuren

Ook snijden in andere materialen en schuren kan je goed doen met een multitool. De multitool is met name heel geschikt voor precisiewerk en daarom ook een goede kandidaat om in combinatie met een schuurmachine te kopen.

Polijsten en reinigen

Met de multitool kan je met de juiste accessoires edelmetaal en andere materialen polijsten. Ook bijvoorbeeld kristallen zijn met een multitool te polijsten en te reinigen.

Slijpen

Met een multitool kan je ten slotte ook slijpen. Zo kan je roest verwijderen door het weg te slijpen, kleine stukken hout slijpen en hoekjes glad slijpen. 
 
Polijsten met de multitool. informatie en koopadvies

Doe goed onderzoek voordat je een multitool koopt

Bij een tool die zo veelzijdig inzetbaar is, valt het te verwachten dat er ontzettend veel verschillende soorten van beschikbaar zijn. Doe daarom voordat je een multitool koopt echt goed onderzoek. Bedenk wat voor jou belangrijk is en wat je uit je multitool wil halen. Onderzoek vervolgens de volgende eigenschappen van multitools:

 • Multitool op accu of netstroom
 • Het vermogen
 • De accessoireset
 • Starlock systeem

Accu of netstroom

Of je een multitool op accu of netstroom wil, is echt afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het voordeel van een multitool op accu is dat je een grotere bewegingsvrijheid hebt en niet gebonden bent aan werken op een plek met een stopcontact in de buurt. Het nadeel is dat de accu tussentijds opgeladen moet worden. Ook verliest de accu na verloop van tijd aan capaciteit.

Het voordeel van een multitool op netstroom is dat je altijd een constante energie toevoer hebt. Waar je voor kiest moet met name betrekking hebben op wat jij prettig vindt werken.

Vermogen

Hoe meer vermogen de multitool heeft, hoe krachtiger het apparaat is. Meer kracht betekent niet automatisch dat de multitool beter is, want er zijn ook vele klussen waarvoor minder kracht nodig is – en de multitools die daar het beste bij passen hebben echt niet een lagere kwaliteit. Weet jij van te voren al dat je je multitool ook voor zwaardere klussen wil gebruiken? Dan is een hoger vermogen wel aan te raden.

Accessoireset

De accessoireset is van groot belang bij een multitool. Die maken eigenlijk jouw multitool, omdat de verschillende opzetstukken voor alle verschillende klussen zoals hierboven uiteengezet bedoeld zijn. Om te kunnen polijsten heb je een polijstschijf nodig, om te kunnen schroeven heb je een schroefbit nodig, om te kunnen schuren een voetzool met schuurpapier, etc.

Controleer dus bij aankoop even wat je allemaal bij de multitool geleverd krijgt en of het eventueel nodig is om los verschillende opzetstukken te kopen. 

Starlock of geen starlock systeem

Starlock is een systeem dat ontwikkeld is door de merken Bosch & Fein. De reden dat twee merken dit samen hebben ontwikkeld, is om één standaard te creëren voor meerdere merken. Dit wil zeggen dat als je een nieuw onderdeel nodig hebt, je dit niet persé van het merk van jouw multitool hoeft te kopen.

Als het merk van je multitool bijvoorbeeld niet een bepaald soort opzetstuk in zijn assortiment heeft, dan kan je het van een ander merk kopen en past het gewoon op jouw multitool. Niet elke multitool maakt gebruik van het Starlock systeem. Als jij dit een handig systeem vindt, is het aan te raden hier op te letten bij aankoop van jouw multitool.

Het starlock systeem van Fein en Bosch en meer informatie over de multitool

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Makita TM3010CX2J​
Makita TM3010CX2J​

PROFESSIONEEL

Fein Multimaster AMM 700
MULTIMASTER AMM 700

BUDGET

Black & Decker MT300KA-QS
Black & Decker MT300KA-QS multitool


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste multitool 2023 - Top 5

5. Makita DTM51ZJX3

Waarom we fan zijn:
Heel complete set, waardoor deze multitool voor bijna elke klus te gebruiken is.

De Makita DTM51ZJX3 is een hele volledige oscillerende multitool met 41 bijgeleverde accessoires. Hij werkt op een accu. Je kan deze multitool daarom voor een enorm scala aan klussen inzetten. Zo kan je met dit apparaat en al zijn accessoires schuren, zagen, schrapen en snijden. De opzetstukken kan je heel makkelijk en zonder gereedschap verwisselen. Klik de accessoire in de kop van de multitool en je bent klaar voor je volgende klus.

Het toerental kan je zelf instellen, waardoor je altijd de juiste instelling hebt voor het soort materiaal waar je mee werkt. Ook erg fijn is de softstart functie, waarmee je heel gecontroleerd en veilig aan je werk kan beginnen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: Oscillerend
Stroomvoorziening: Accu 
Meegeleverde accessoires: 41
Sleutelvrije gereedschapswissel: ja
Toerental: 6000-20000 rpm

Video

Makita DTM51ZJX3 multitool

Bekijk verschillende aanbieders

4. Fein Multimaster MM500​

Waarom we fan zijn:
Hele krachtige multitool met handige accessoires. 

De Fein Multimaster MM500 wordt geleverd met 30 extra accessoires. Je krijgt 7 verschillende zaagbladen meegeleverd. Op het apparaat zit ook een aansluiting voor stofafzuiging. De multitool is krachtig met een vermogen van 500 Watt . Hiermee kan hij 10.000 tot 19.5000 trillingen per minuut kunt maken. Gereedschap kan je wisselen door middel van het StarlockPlus systeem.

Deze krachtige multitool werkt op netstroom en heeft een snoer van 5 meter lang. Ook fijn is de softgrip handgreep, die lekker in de hand ligt en waarmee je lange tijd achter elkaar kan doorwerken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: Oscillerend
Stroomvoorziening: Stroom 
Meegeleverde accessoires: 30
Sleutelvrije gereedschapswissel: ja
Toerental: 11000-19500 rpm
Vermogen: 350 W

Video

Fein Multimaster MM500

Bekijk verschillende aanbieders

3. Fein MultiMaster Top FMM350QSL

Waarom we fan zijn:
Comfortabele multitool waarmee je gecontroleerd kan werken, met een groot aantal accessoires meegeleverd.

De MultiMaster Top FMM350QSL van Fein is een oscillerende multitool die met vele handige accessoires wordt geleverd. Onder andere krijg je bij deze set een aantal (geperforeerde) schuurvellen. Deze zijn heel geschikt om hour op te schuren of de lak van je trap volledig weg te schuren. De verschillende opzetstukken kan je zelf heel makkelijk verwisselen zonder gereedschap.

Slijpen en zagen gaat ook heel makkelijk en snel. De multitool ligt prettig in de hand, waardoor je comfortabel kan werken. In tegenstelling tot de Fein op nummer 4, is deze multitool voorzien van een softstart functie. Daarmee komt je multitool rustig op gang. Met de afzuiginrichting kan je ook relatief schoon werken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: Oscillerend
Stroomvoorziening: Stroom 
Meegeleverde accessoires: 41
Sleutelvrije gereedschapswissel: ja
Toerental: 10000-19500 rpm
Vermogen: 350 W

Video

Fein MultiMaster Top FMM350QSL multitool

Bekijk verschillende aanbieders

2. DeWalt DWE315KT

Waarom we fan zijn:
Sterke multitool met veel accessoires, voor een zachte prijs.

Deze oscillerende multitool van DeWalt wordt geleverd met 36 accessoires. De DeWalt DWE315KT heeft zeer lage trillingswaarden van 16,1 meter per seconde. Dit zorgt ervoor dat ook zwaardere klussen nog steeds comfortabel voor de armen zijn.

Aan het comfort draagt ook bij dat deze multitool ergonomisch is ontworpen en een softgrip handgreep heeft. Daarnaast heel fijn dat hij is voorzien van ingebouwde LED-verlichting. Wij vonden dit een sterke en handige multitool voor een zachte prijs, vandaar dat we hem als 2e hebben beoordeeld. Zie hier meer informatie over DeWalt multitools.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: Oscillerend
Stroomvoorziening: Stroom 
Meegeleverde accessoires: 36
Sleutelvrije gereedschapswissel: ja
Toerental: 0-22000 rpm
Vermogen: 300 W

Video

DeWalt DWE315KT multitool

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita TM3010CX2J​

Waarom we fan zijn:
Krachtig en geschikt voor een grote diversiteit aan klussen. Makkelijk in te stellen en comfortabel.

Als best beoordeelde multitool hebben we gekozen voor deze Makita. de Makita TM3010CX2J is een erg veelzijdige multitool, die bij vrijwel iedere klus inzetbaar is. Je kan er mee schuren, schrapen, snijden, zagen en ook renoveren. In tegenstelling tot de Makita op nummer 5 werkt dit apparaat op netstroom. De kabel is 5 meter lang, waardoor je niet wordt beperkt in je bewegingsruimte.

Je kan het toerental van de multitool zelf heel gemakkelijk regelen, waardoor je de juiste snelheid gebruikt voor jouw werkstuk. Zo voorkom je dat je in zachter materiaal last krijgt van bijvoorbeeld vervormingen. Dankzij de ergonomische handgreep kan je comfortabel werken. Op de multitool kan je stofafzuiging aansluiten. Ook komt de Makita TM3010CX2J met veel extra accessoires. Vanwege het comfort, het ergonomisch ontwerp, de power en compleetheid van de set, hebben we de Makita TM3010CX2J als beste koop beoordeeld.

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: Oscillerend
Stroomvoorziening: Stroom
Meegeleverde accessoires: 20
Sleutelvrije gereedschapswissel: ja
Toerental: 6000-20000 rpm
Vermogen: 320 W

Video

Makita TM3010CX2J​

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Multitool: Fein Multimaster AMM 700

Waarom we fan zijn:
Professionele multitool met uitgebreide accessoireset. Krachtig en op accu.

De Fein Multimaster AMM 700 is een multitool die op een accu werkt. Je kan deze multitool gebruiken voor zowel snijden, slijpen, zagen als schuren. Er worden maar liefst 60 accessoires meegeleverd zodat je gelijk aan de slag kunt met jouw project. De accessoires omvatten onder meer schuurvellen, zaagbladen en een accu. Een complete accessoire set voor de professional dus.

Ondanks het gebruik van een accu is het apparaat nog vrij licht met zijn 1,6 kilogram. Hij maakt wel wat lawaai, enige vorm van gehoorbescherming is daarom wel gewenst. De trillingen worden heel goed opgevangen, waardoor je hier tijdens het klussen geen last van hebt. Accessoires verwisselen wordt je met deze multitool heel makkelijk gemaakt. Dankzij het QuickIN-snelspansysteem duurt dit maar enkele seconden. Ondanks het ontbreken van ingebouwde verlichting, vinden wij deze multitool een hele goede keuze voor de professional.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: Oscillerend
Stroomvoorziening: Accu 
Meegeleverde accessoires: 60
Sleutelvrije gereedschapswissel: ja
Toerental: 10000-19500 rpm

Video

MULTIMASTER AMM 700

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Multitool: Black & Decker MT300KA-QS

Waarom we fan zijn:
Goedkope multitool met 11 handige accessoires. Geschikt voor de af-en-toe klusser.

Als beste budget optie kiezen we voor de oscillerende multitool van Black & Decker MT300KA-QS. Je krijgt er 11 accessoires bijgeleverd. Dit is ruim voldoende als je maar af en toe klust. De meest benodigde accessoires zitten er bij, zoals een invalzaagblad, schraapblad en schuurstuk. 

De multitool heeft een vermogen van 300 watt en maakt 10.000-22.000 toeren per minuut. Met deze kracht en accessoires vinden wij de multitool echt heel redelijk geprijsd.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: Oscillerend
Stroomvoorziening: Stroom 
Meegeleverde accessoires: 11
Sleutelvrije gereedschapswissel: ja
Toerental: 10000-22000 rpm
Vermogen: 300 W

Video

Black & Decker MT300KA-QS multitool

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier onze artikelen over de verschillende multitools Per Merk

Wat Coolblue en Bol de beste multitool vinden

Vragen van klussers

Klussers hebben veel vragen over (het gebruik van) de multitool. Lees hieronder onze antwoorden op de vragen die het meest worden gesteld.

Wat is de beste multitool?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste multitool de Makita TM3010CX2J​. Makita is al jaren een van de beste kwaliteitsmerken op de markt.

Waar is een multitool handig voor?

De roterende multitool is een heel handig stuk gereedschap als je precisiewerk moet doen. Bij de multitool horen vele accessoires waarmee je met draaiende bewegingen allerlei handelingen kan doen, zoals het schuren van kleine oppervlaktes, slijpen, snijden of graveren.

De oscillerende multitool komt het meeste voor en is handig om mee te zagen, schuren, slijpen en schrapen. Met behulp van de accessoires worden de trillende bewegingen op het werkstuk overgebracht. Zo kan je sleuven schuren, kapotte tegels van de muur halen en resten lijm verwijderen.

 

Hoe wij multitools testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende multitools onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste multitool vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek