Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Bandschuurmachines in 2022

Welk stuk gereedschap komt als eerste in je op als we het hebben over een grote oppervlakte schuren? Precies! Een Makita bandschuurmachine. Dit is een krachtige tool waarmee je resultaten kunt behalen die je met de hand niet eens zou kunnen dromen. Het scheelt enorm veel tijd en levert prachtige resultaten. Kenmerkend voor een Makita bandschuurmachine is het grote vermogen. Dit zorgt ervoor dat een klus binnen no-time afgemaakt kan worden door de hoge tempo waarop het apparaat roteert. Een Makita bandschuurmachine is dan ook ideaal als je bijvoorbeeld een deur of muur wilt schuren. Het nadeel is wel dat je vrijwel niet in de kleine hoekjes kunt komen, deze zul je met een ander type schuurmachine of met de hand moeten doen.

Ook bij een Makita bandschuurmachine is het mogelijk om accessoires bij te kopen. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende soorten schuurpapier. De verschillende soorten schuurpapier hebben allemaal een andere korrel. De korrel van het schuurpapier bepaalt hoe grof het oppervlakte van het schuurpapier is. Hiermee bepaal je ook hoe dik de laag is die van de oppervlakte geschuurd wordt. We moeten eerlijk toegeven dat een Makita bandschuurmachine moeilijker onder de knie te krijgen is dan de meeste soorten gereedschappen. Te veel druk kan betekenen dat je indrukken krijgt van de schuurband op hetgeen wat je aan het schuren bent.

Makita bandschuurmachine - Top 5

Het was ontzettend moeilijk om te kiezen welke 5 Makita bandschuurmachines we in onze lijst wouden opnemen. Ze zijn ieder stuk voor stuk geweldig en hebben hun eigen voor- en nadelen. Uiteindelijk is dit de lijst geworden die we met jullie wilden delen, en wij vertellen jou graag waarom!

5. Makita M9400

We beginnen onze top 5 met deze Makita bandenschuurmachine met een vermogen van 940 W. De zool is rechthoekig waardoor je een groot oppervlakte binnen de kortste keren geschuurd hebt. Hij maakt niet teveel herrie en komt uit op een geluidsniveau van 82 dB. Het gewicht is daarentegen vrij zwaar met zijn 6,2 kilogram. In principe is dit gewoon een hele basic Makita bandschuurmachine die doet wat hij moet doen. Er zitten geen extra lampjes of innovaties in verstopt. Eigenlijk heeft Makita dit ook al heel subtiel aangeduid door het apparaat een andere kleur te geven dan zijn nieuwere gereedschappen. 

Deze Makita bandschuurmachine heeft een oranje kleur terwijl de andere apparaten meestal blauw zijn. Toch doet dit model nog steeds goed zijn werk, kwa kwaliteit is er dus niets veranderd. Je kunt hiermee continu spoorvrij schuren op middelgrote vlakken. De gunstige gewichtsverdeling zorgt ervoor dat hij heel gebruiksvriendelijk is en ook geschikt voor de doe-het-zelver. Een softgrip is ook aanwezig zodat het klussen nog een beetje comfortabel blijft. Opstaande randen kunnen ook geschuurd worden met dit apparaat. Wanneer de schuurband een beetje afloopt kun je dit gemakkelijk corrigeren met de bandloopcorrectie. Al met al heb je met deze Makita bandschuurmachine dus gewoon een goed apparaat in huis wat doet wat hij moet doen zonder alle luxe bijkomstigheden.

4. Makita 9911J

Met dit model zien we de bekende blauwe kleur weer terug in tegenstelling tot het vorige model. Dit moet dus bijna wel betekenen dat er wat extra’s op deze Makita bandschuurmachine zit. Net zoals het vorige model heeft de Makita 9911J een rechthoekige zool waardoor je binnen een korte tijd een grote oppervlakte kunt schuren. Gelukkig is dit een model waarvan je niet snel lamme armen zult krijgen, hij weegt namelijk maar een kleine 2,7 kilogram. Dit is tevens ook de lichtste Makita bandschuurmachine met de kleinste bandmaat. De bandmaat is 76 X 457. 

Hou er rekening mee dat dit model wel met een snoer werkt waardoor je niet overal kunt werken. Natuurlijk is een haspel altijd een optie. We verwachten niet dat dit nodig zal zijn, want de snoer is aanzienlijk langer dan bij de meeste modellen, maar liefst 10 meter. De bandsnelheid kun je zelf instellen middels een draaiknop waardoor je de beste resultaten kunt verwachten tijdens het schuren van verschillende materialen. Stationair gebruik is ook mogelijk dankzij de optionele standaard. Bijna elk model van Makita heeft fabrieksgarantie. Dit betekent dat je het product zonder problemen kunt retourneren binnen 3 jaar als er wat mis mee is. Deze garantie kun je verlengen tot 5 jaar door jouw aankoop binnen 4 weken te registreren op de website van Makita.

3. Makita 9903

Op nummer drie in onze top 5 hebben wij de Makita 9903 gezet. Ook een prima Makita bandschuurmachine die geschikt is voor de doe-het-zelver en de professional. Deze bandschuurmachine heeft een aansluiting voor stofafzuiging middels een stofzak/bak waardoor het klussen minder impact heeft op je longen. De schuurzool is rechthoekig en het schuurpapier wordt bevestigd met een spansysteem. Je kunt gebruik maken van een variabele snelheid indien gewenst om het optimale resultaat te behalen. Het mooie aan dit apparaat is dat je zelf niet veel last zult krijgen lichamelijk. Hij weegt slechts 4,3 kilogram en heeft een trillingswaarde van 2,5 m/s. Dit betekent dat je eigenlijk nauwelijks de trillingen zult voelen. 

Je kunt een schuurbandsnelheid verwachten van 210-240 m/m, je kunt dus redelijk wat werk verzetten. Hou er wel rekening mee dat er maar 1 schuurpapier meegeleverd wordt. Het is slim om er dus een aantal bij te kopen wanneer je een groot project hebt. Misschien is het ook wel fijn om te weten dat er gebruik gemaakt wordt van een constant toerental. Dit betekent dat de resultaten altijd gelijk zullen zijn, ook als de Makita bandschuurmachine zwaar belast wordt. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van netstroom, maar het snoer is wel 5 meter lang. Aardig wat bewegingsruimte dus, maar je kunt altijd nog meer ruimte winnen met een haspel.

2. Makita 9403

Deze Makita bandschuurmachine kan grote oppervlakten zeer snel schuren met een schuurbandsnelheid van 500 m/s en een vermogen van maar liefst 1200 W. Je voelt hier eigenlijk vrijwel niks van in je armen gezien de trillingswaarden slechts 2,5 m/s zijn. Een prima Makita bandschuurmachine voor de professional. Hij weegt iets meer dan de vorige modellen, namelijk 5,7 kilogram, maar door de snelheid waarmee hij schuurt hoeft dit geen probleem te zijn. Het apparaat is voorzien van netstroom met een snoer van 5 meter. Indien dit toch niet lang genoeg is kun je altijd nog een haspel gebruiken. Het schuurpapier wordt bevestigd met een spansysteem. De schuurband zelf is 100 mm breed en 610 mm lang. 

Er is een aansluiting voor stofafzuiging aanwezig in de vorm van een stofzak/bak zodat je niet al te veel stof achterlaat. Het is vooral opvallend hoe stil deze machine is in vergelijking met een andere Makita bandschuurmachine. Dat is ook wel zo fijn voor de buren. Er is geen variabele snelheidsregeling aanwezig dus je zult altijd dezelfde schuursnelheid houden. Om een lang verhaal kort te maken, dit is de zwaarste en snelste bandschuurmachine van Makita. Of je nu oude verflagen wilt verwijderen of een muur wilt opschuren, dit apparaat doet het in de snelste tijd. Uiteraard zit er ook fabrieksgarantie op dit model voor het geval dat er toch iets misgaat. Registreer jouw toestel binnen 4 weken na de aankoopdatum om de garantie van 3 jaar te verlengen tot 5 jaar.

1. Makita 9404

Uiteindelijk moeten we er toch altijd één kiezen die wij als de beste bestempelen, en dat is de Makita 9404 geworden. Als professional mag deze Makita bandschuurmachine eigenlijk niet ontbreken in jouw verzameling. Hij is gelukkig al een stuk lichter dan het vorige model en weegt slechts 4,8 kilogram. Ook dit apparaat werkt weer op netstroom met een kabellengte van 5 meter. Je werkt met een schuurband van 100 mm breed en 610 mm lang. Het schuurpapier wordt bevestigd middels een spansysteem. Deze Makita bandschuurmachine heeft – in tegenstelling tot het bovenstaande model – wel variabele snelheden beschikbaar. Dit kan voor bepaalde materialen handig zijn. Je werkt met een bandsnelheid van 210 – 440 m/m. 

Hij is dus wel wat langzamer dan het vorige model, maar heeft wel meer te bieden dan alleen zijn snelheid. Gelukkig voel je bij dit model ook nauwelijks iets van de trillingen dankzij de trillingswaarden van 2,5 m/s. De mogelijkheid tot stofafzuiging is ook aanwezig, ook hier in de vorm van een stofzak/bak. Wij raden eigenlijk altijd aan om een model aan te schaffen met deze optie omdat het gewoon veel fijner werkt. Voordeel hiervan is dat je achteraf ook een stuk minder hoeft schoon te maken. Bij vrijwel elk model van Makita krijg je 3 jaar garantie. Tevens krijg je ook nog de optie om deze te verlengen tot 5 jaar. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jouw machine registreren op de website van Makita.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog