Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 3 beste Bouwdrogers in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste bouwdroger? Als je weleens een ruimte geverfd hebt, dan weet je dat het even kan duren voordat de verf helemaal droog is. Vooral wanneer de luchtvochtigheid hoog is en het vocht lang in huis blijft hangen kan dit een probleem zijn. Tuurlijk kan je de ramen openen om de ruimte te doorluchten, maar als het buiten regenachtig en vochtig is dan zal dit geen verschil maken. En wellicht heb je weleens last gehad van vocht dat binnenshuis te lang blijft hangen, waardoor er schimmels op de muren ontstaan. Dit is niet goed voor de muren en uiteraard ook niet voor je gezondheid. Als je in deze omstandigheden wilt verbouwen of renoveren kan je tegen problemen aanlopen. Je loopt het risico dat je het behangwerk of het schilderen weer over mag doen door een vochtprobleem. Stel het probleem is acuter, zoals een lekkage vanuit de badkamer door het plafond? Je zal dan snel iets moeten doen om de schade te beperken. Voor al deze voorgenoemde situaties bestaat er gelukkig een oplossing. Namelijk de bouwdroger! Toegegeven, dit apparaat is niet goedkoop, maar kan wel enorm van pas komen wanneer vocht een probleem of dreigend risico vormt. Voor wie last heeft van aanhoudende vochtproblemen of dikwijls aan renovatieprojecten werkt is een bouwdroger zeker de investering waard.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Bouwdrogers

BESTE KOOP

Dryfast Bouwdroger DF 200
Dryfast Bouwdroger DF 200

PROFESSIONEEL

Trotec TTK 175 S
Trotec TTK 175 S

BUDGET

HBM 70
HBM 70

Beste bouwdroger - Top 3

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede bouwdroger te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan bouwdrogers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende soorten bouwdrogers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 3 voor het jaar 2022 zien welke bouwdrogers als beste uit de bus komen.

3. Stahlmann LE60 bouwdroger

We trappen af met de nummer 3 van deze lijst, de Stahlmann LE60 bouwdroger. Deze bouwdroger heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel een bouwdroger altijd aardig wat kost, ben je met deze bouwdroger relatief goedkoop uit. Wel zo fijn als je liever niet al te veel geld uitgeeft. Deze bouwdroger is geschikt voor allerlei omstandigheden: op de bouwplaats, bij waterschade, gedurende saneringswerkzaamheden. Hij beschikt over een ingebouwde elektronische hydrostaat. 

Deze meet de luchtvochtigheid en laat vervolgens de bouwdroger drogen zo lang nodig is tot de ingestelde vochtigheid bereikt is, waarna hij vervolgens afslaat. Zodra de luchtvochtigheid weer toeneemt gaat hij automatisch weer aan. Dit is ontzettend handig, want zo kan je op de bouwdroger vertrouwen en hoef je niet de hele dag het apparaat in de gaten te houden. Het is echter wel zo dat de machine zo capabel is dat hij buitengewoon veel vocht in korte tijd uit de lucht kan halen, waardoor het reservoir vrij snel vol is. 

Het is daarom raadzaam om gebruik te maken van de waterstand voor een constante afvoer van het condenswater. Sowieso is dit bij langdurig gebruik handig, aangezien de machine afslaat zodra het reservoir vol dreigt te raken. De bouwdroger heeft een vermogen van 1200 W en een maximale droogcapaciteit van 60 liter per 24 uur. Het werkgebied voor relatieve vochtigheid ligt tussen de 30 en 90 % en voor temperatuur tussen de 5 en 32 %. Het reservoir kan tot 7.2 liter condenswater opslaan. 

Stahlmann LE60 bouwdroger

2. HBM 50 Bouwdroger

Dan door met onze nummer 2. Wat ons betreft is dat de HBM 50 Bouwdroger. Deze zeer capabele bouwdroger heeft een hoge droog capaciteit van maar liefst 50 liter per 24 uur. Hiermee is hij in staat in allerlei ruimtes de lucht effectief te drogen. Deze bouwdroger heeft geen reservoir, maar een ingebouwde afvoerpomp die condenswater tot 5 meter hoof afvoert. Hiermee kan het condenswater direct worden afgevoerd en hoef je geen rekening te houden met een overlopend of vol reservoir. Je kan de bouwdroger zowel aan de hand van de hydrostaat voor een automatische werking instellen, of hem manueel bedienen. 

Hij is voorzien van een roterende compressor en kan continu aan blijven staan en zo permanent condenswater afvoeren. De bouwdroger kan goed tegen een stootje dankzij de metalen behuizing en het stalen handvat. Dankzij het digitale display met timer is de HMB 50 uiterst gebruiksvriendelijk. De luchtfilter in de bouwdroger is uitwisbaar en herbruikbaar. Ook beschikt het apparaat over een automatische ontdooifunctie bij temperaturen onder de 10° Celsius. De bouwdroger wordt geleverd inclusief aansluiting voor de afvoerslang. Voor een optimaal resultaat kan je de hem combineren met een mobiele ventilator.  

 

1. Dryfast Bouwdroger DF 200

Dan zijn we alweer aangekomen bij onze absolute nummer 1. Wij hebben gekozen voor de Dryfast Bouwdroger DF 200. Deze buitengewone bouwdroger zal je zonder problemen bij allerlei soorten klussen bijstaan. De Dryfast is zeer compact en speciaal ontworpen voor bouwdroging in kleinere en smallere ruimtes tot 200 vierkante meter. Daarmee is hij echter niet minder krachtig. Hij is voorzien van een uiterst efficiënte roterende Toshiba compressor en kan zo zowel verticaal als horizontaal vervoerd worden en direct aangezet worden. 

De bouwdroger beschikt over een hoge ontvochtingscapaciteit van 35 liter per 24 uur. Speciaal bij lagere temperaturen blijft deze bouwdroger effectief werken. De procesluchting bedraagt 230 vierkante meter per uur door middel van een axiaal ventilator. Het geluidsniveau bedraagt 54 dB(A). De bouwdroger is standaard voorzien van een urenteller en is optioneel leverbaar met hydrostaat en condenswaterpomp. Het reservoir heeft een inhoud van 9 liter om het condenswater in op te vangen. Wanneer dit reservoir vol raakt schakelt het apparaat automatisch uit. Erg handig, want zo wordt voorkomen dat het reservoir overloopt. 

Wanneer je de machine langere tijd achtereen inzet kan je gebruik maken van den permanente waterafvoer die je aan het reservoir kan koppelen. Zo kan je het verlagen van de luchtvochtigheid de hele dag door laten lopen zonder dat je op het apparaat hoeft te letten en tussentijds het reservoir moet legen. Dankzij de stevige wielen en van horizontaal naar verticaal verstelbare handgreep is de droger uiterst wendbaar en kan je hem gemakkelijk vervoeren en verplaatsen. Op dit apparaat dit een garantie van 8760 draaiuren met een maximum van drie jaar. 

Beste Goedkope Bouwdroger

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een bouwdroger in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een bouwdroger in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een bouwdroger moet immers veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope bouwdroger gekozen voor de HBM 70 Bouwdroger. Deze droger is de sterkere versie van de HBM 50 die in onze top 3 op de 2e plek staat. Met deze bouwdroger zal je veel tijd besparen: je kan sneller vloeren en parket leggen, schilderwerk zal sneller drogen. Bovendien loop je geen risico op restvocht. De droger is voorzien van een 5m afvoerpomp en uitgevoerd met een metalen behuizing, waardoor hij zeer stevig is. Hij is vooral zo geschikt voor professionals dankzij de hoge droogcapaciteit van 70 liter per 24 uur. Je kan de bouwdroger manueel bedienen of kiezen voor de automatische werking door middel van de hygrostaat. De bouwdroger heeft geen reservoir, waardoor je geen rekening hoeft te houden met een reservoir dat dreigt over te lopen. De ingebouwde afvoerpomp kan het condenswater permanent afvoeren, waardoor je de bouwdroger continu kan gebruiken. Hij is voorzien van een handig digitaal display met eenvoudige bediening en timer. De luchtfilter is uitwisbaar en herbruikbaar. Voor temperaturen onder de 10° Celsius beschikt de bouwdroger over een automatische ontdooifunctie. Als je op zoek bent naar een betrouwbare bouwdroger tegen een fijne prijs dan is de HBM 70 Bouwdroger een hele goede keuze. 

Beste Professionele Bouwdroger

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Er zijn echter zo veel professionele bouwdrogers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij er eentje voor de professionals onder ons uitgekozen. Naar onze mening is dat de Trotec TTK 175 S. De ontvochtingscapaciteit van de bouwdroger bedraagt liefst 50 liter per 24 uur. Het werkbereik ligt tussen de 5 en 32° C. 

Dankzij de geïntegreerde bedrijfsurenteller kan de bouwdroger ook bij langdurig gebruik nauwkeurig de gebruiksduur documenteren. Door middel van de twee stapelgroeven aan de bovenkant van het apparaat is een stabiele stapeling van TTK-S-apparaten met vergelijkbare afmetingen mogelijk, wat aardig wat ruimte kan besparen. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn in een opslagruimte. De bouwdroger is optimaal beschermd tegen stof en vocht. Dankzij de massieve, stevige rubberbanden en het verrijdbare onderstel verplaats en vervoer je de droger moeiteloos. Voor de professional die frequent renovatie- en schilderwerkzaamheden verricht is de Trotec TTK 175 S naar onze mening de beste professionele bouwdroger. 

Koopgids

Als professional maar ook als doe-het-zelver kan een bouwdroger enorm van pas komen. Een bouwdroger haalt vocht uit de lucht en zorgt er zo voor dat de vochtigheidsgraad omlaag gaat. Het apparaat werkt als volgt. De omgevingslucht wordt middels een interne ventilator langs een verdamper, sterk gekoelde ijzeren platen, in de droger gezogen. Het vocht in deze lucht condenseert op de filter en wordt in druppelvorm in het apparaat opgevangen. Dit condenswater wordt in een reservoir opgeslagen of via een afvoerleiding weggevoerd. De droge lucht gaat door de filter heen. Deze lucht die de machine vervolgens verlaat is zodoende een stuk droger. Doordat bouwdrogers een natuurlijk droogproces uitvoeren zijn ze niet schadelijk voor je woning of de ruimte waarin je werkt. Het risico op barsten of scheuren is zodoende miniem. Een bouwdroger kan enorm van pas komen wanneer je bijvoorbeeld een terugkerend schimmelprobleem in huis hebt, wanneer je snel moet kunnen werken en daardoor het droogproces van behang- of schilderwerk wilt versnellen of wanneer je een acute lekkage hebt.

Welke bouwdroger kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de bouwdroger vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwdroger, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort bouwdroger past het beste bij je wensen? Het is belangrijk om te bedenken waarvoor je de bouwdroger gaat gebruiken. Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij deze factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een bouwdroger.

Geluidsniveau

Je zal je kunnen voorstellen dat een belangrijk element van de bouwdroger het geluidsniveau is. Niks is vervelender dan urenlang met een vervelend, luidruchtig achtergrondgeluid je werkzaamheden te verrichten. Het geluid van een bouwdroger kan namelijk vrij luid zijn. Het gelduisniveau hangt echter wel af van de ingestelde stand van de bouwdroger. De laagste stand maakt logischerwijs het minste lawaai. Naar mate je de stand hoger instelt zal de bouwdroger meer geluid produceren. Het is van belang om dit in overweging te nemen. Wanneer het noodzakelijk is dat een bouwdroger de hele dag aan staat terwijl je in dezelfde ruimte aan het werk bent, dan is het van belang dat de bouwdroger over een goed aangepast geluidsniveau beschikt. Hou dus rekening met de mate waarin het geluidsniveau van de bouwdroger kan worden aangepast voordat je de bouwdroger aanschaft.

Hoeveelheid water verwerking

Een andere factor die erg belangrijk is bij de aanschaf van een bouwdroger is de hoeveelheid water die het toestel per dag kan verwerken. Het hangt van de situatie of klus af welke hoeveelheid water de bouwdroger moet kunnen verwerken. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een erg vochtige ruimte dan zal je een toestel nodig hebben dat een grote water verwerk capaciteit heeft. Dit kan namelijk per toestel verschillen. Zo heb je bouwdrogers die op een dag tot 40 a 50 liter kunnen verwerken, maar bestaan er ook bouwdrogers die tot 70 liter water per dag kunnen verwerken. Over het algemeen geldt, hoe vochtiger de ruimte, hoe groter de water verwerk capaciteit moet zijn. De meeste merken hebben meerdere versies van dezelfde bouwdroger waarbij het verschil in de capaciteit zit. De een heeft dan een hogere capaciteit dan de andere. Zo kan je als je voor een bepaald merk gekozen hebt precies uitzoeken welke bouwdroger het beste bij jouw wensen past. Ga dus voordat je een bouwdroger aanschaft altijd na voor wat voor projecten je hem wilt gaan gebruiken en welke water verwerk capaciteit daarop aansluit.

Gebruiksgemak

Net zoals bij andere gereedschappen en apparaten geldt, is het altijd goed om het gebruiksgemak van een product in overweging te nemen. Zo weet je zeker dat je een product in huis dat makkelijk te begrijpen en te bedienen is. Voor een bouwdroger gelden een aantal elementen die het gebruiksgemak kunnen vergroten. Zo is het raadzaam om te letten op de opvangbak voor het water. Is deze gemakkelijk uit het toestel te halen en hem na het legen er weer in te zetten? Ook is het van belang dat de opvangbak (naar wens) groot genoeg is, zodat je hem niet steeds tussentijds hoeft te leggen, met alle irritatie die daarbij komt kijken. Sommige bouwdrogers hebben een opvangbak met aansluiting voor een afvoerbuis, wat erg handig kan zijn. Vervolgens is het goed om te letten op de flexibiliteit van de bouwdroger. Zijn de wielen groot en stevig? Dit is van belang voor een soepele verplaatsing en vervoer van de bak. Ook kan je letten op de handgreep van de bouwdroger. Meestal zijn deze in- en uitklapbaar, maar ga dit voor de zekerheid even na.

Accessoires

Wanneer je een product aanschaft dan wil je graag dat deze lang mee zal gaan. Hiervoor is het van belang dat het product vervaardigd is uit duurzame materialen. Daarnaast kunnen sommige accessoires ook een rol spelen. Zo is het voor de duurzaamheid van de bouwdroger erg van belang dat het filter goed werkt. Wanneer dit niet zo is dan zal de bouwdroger niet naar behoren functioneren. Het is daarom belangrijk dat het filter te vervangen is en je deze opnieuw aan kan schaffen voor het onderhoud van je bouwdroger. Daarnaast is een meegeleverde afvoerslang een grote plus. Hiermee wordt het condenswater direct afgevoerd in bijvoorbeeld een gootsteen of een afvoer, en daarmee ben je niet afhankelijk van de grootte van het reservoir van de bouwdroger. Ga dus bij de aanschaf van een bouwdroger na welke accessoires meegeleverd worden.

Prijs

Zoals met alle gereedschappen en hulpmiddelen het geval is, kunnen de prijzen van de verschillende bouwdrogers erg variëren. Zo zit er een groot prijsverschil tussen een simpele, goedkope bouwdroger en een professionele bouwdroger. Bedenk voordat je een bouwdroger gaat uitzoeken wat je budget is en wat je daarvoor wilt krijgen. Zo kan je gerichter en sneller zoeken. De prijs van een bouwdroger wordt door allerlei factoren beïnvloedt. Zo spelen de[…] allemaal een rol. Extra accessoires kunnen bovendien ook de prijs doen oplopen. Het is altijd raadzaam om voor aanschaf de reviews van de bouwdroger(s) die je op het oog hebt te lezen. Zo weet je hoe men de bouwdroger ervaart en kan je de bouwdrogers goed vergelijken.

Geraadpleegde bronnen