Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 3 beste Bouwdrogers in 2023

In dit artikel

De bouwdroger

Op zoek naar de beste bouwdroger? Een bouwdroger helpt om natte ruimtes in korte tijd te drogen. Voor wie last heeft van aanhoudende vochtproblemen of dikwijls aan renovatieprojecten werkt, is een bouwdroger zeker de investering waard.

In dit artikel vind je de informatie die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van een bouwdroger die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Ook hebben we een overzicht gemaakt van onze top 3 bouwdrogers en beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Koopadvies voor de beste bouwdroger

Om mee te nemen in je vooronderzoek

Het is belangrijk om voordat je een bouwdroger koopt, te bedenken waarvoor je hem gaat gebruiken en wat je wensenpakket is. Neem in ieder geval deze factoren mee in je vooronderzoek:

  • Het geluidsniveau
  • De hoeveelheid waterverwerking 
  • Het gebruiksgemak
  • Accessoires
  • Prijs

Geluidsniveau

Het geluid dat een bouwdroger maakt, kan vrij luid zijn. Het geluidsniveau hangt af van de ingestelde stand van de bouwdroger. De laagste stand maakt het minste lawaai. Naar mate je de stand hoger instelt zal de bouwdroger meer geluid produceren.

Wanneer de bouwdroger de hele dag aan moet staan terwijl je in dezelfde ruimte aan het werk bent, dan is het van belang dat de bouwdroger over een goed aangepast geluidsniveau beschikt. Hou dus rekening met de mate waarin het geluidsniveau van de bouwdroger kan worden aangepast voordat je de bouwdroger koopt.

Hoeveelheid water verwerking

Een andere factor die erg belangrijk is bij de aanschaf van een bouwdroger is de hoeveelheid water die het toestel per dag kan verwerken. Dit kan namelijk per toestel flink verschillen.

Zo heb je bouwdrogers die op een dag tot 40 a 50 liter kunnen verwerken, maar bestaan er ook bouwdrogers die tot 70 liter water per dag kunnen verwerken. Over het algemeen geldt, hoe vochtiger de ruimte waar de bouwdroger dienst moet doen, hoe groter de water verwerk capaciteit moet zijn. De meeste merken hebben meerdere versies van dezelfde bouwdroger waarbij het verschil in de water verwerking capaciteit zit. 

Gebruiksgemak

Net zoals bij andere gereedschappen en apparaten, is het altijd goed om het gebruiksgemak van een product in overweging te nemen. Zo weet je zeker dat je een product in huis haalt dat makkelijk te begrijpen en te bedienen is.

Voor een bouwdroger gelden een aantal elementen die het gebruiksgemak kunnen vergroten. Zo is het goed om te letten op de opvangbak voor het water. Is deze makkelijk uit het toestel te halen en na het legen er weer in te zetten? Sommige bouwdrogers hebben een opvangbak met aansluiting voor een afvoerbuis, wat erg handig kan zijn.

Vervolgens is het goed om te letten op de flexibiliteit van de bouwdroger. Zijn de wielen groot en stevig? Dit is van belang voor een soepele verplaatsing en vervoer van de bak. Ook kan je letten op de handgreep van de bouwdroger. Meestal zijn deze in- en uitklapbaar, maar ga dit voor de zekerheid even na.

Bouwdroger advies en informatie

Accessoires

Wanneer je een product koopt, wil je dat deze lang mee gaat. Hiervoor is het van belang dat het product vervaardigd is uit duurzame materialen. Daarnaast kunnen sommige accessoires ook een rol spelen.

Zo is het voor de duurzaamheid van de bouwdroger erg van belang dat het filter goed werkt. Het filter moet te vervangen zijn en je deze opnieuw kunnen kopen, mocht hij kapot gaan.

Daarnaast is een meegeleverde afvoerslang een grote plus. Hiermee wordt het condenswater direct afgevoerd in bijvoorbeeld een gootsteen of een afvoer, en daarmee ben je niet afhankelijk van de grootte van het reservoir van de bouwdroger. 

Prijs

Zoals met alle gereedschappen en hulpmiddelen het geval is, kunnen de prijzen van de verschillende bouwdrogers erg variëren. Zo zit er een groot prijsverschil tussen een simpele, goedkope bouwdroger en een professionele bouwdroger. Bedenk voordat je een bouwdroger gaat uitzoeken wat je budget is en wat je daarvoor wilt krijgen. Zo kan je gerichter en sneller zoeken.

De prijs van een bouwdroger wordt door allerlei factoren beïnvloedt. Extra accessoires kunnen bovendien ook de prijs doen oplopen. Het is altijd raadzaam om voor aanschaf de reviews van de bouwdroger(s) die je op het oog hebt te lezen. Zo weet je hoe men de bouwdroger ervaart en kan je de bouwdrogers goed vergelijken.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Güde GBT 80.1​

PROFESSIONEEL

MSW Bouwdroger 158 L​
MSW Bouwdroger 158 L

BUDGET

Eurom bouwdroger LO50​
Eurom LO50 Bouwdroger


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste bouwdroger 2023 - Top 3

3. MSW Luchtontvochtiger 50L

Waarom we fan zijn:
Een bouwdroger die automatisch in- en uitschakelt.

We beginnen de lijst met de MSW Luchtontvochtiger 50L. Deze bouwdroger heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze bouwdroger is geschikt voor op de bouwplaats, bij waterschade en gedurende saneringswerkzaamheden.

De MSW 50L beschikt over een ingebouwde elektronische hydrostaat. Deze meet de luchtvochtigheid en laat vervolgens de bouwdroger drogen zo lang als nodig is tot de ingestelde vochtigheid bereikt is. Daarna slaat hij automatisch af. Zodra de luchtvochtigheid weer toeneemt gaat hij automatisch weer aan. Let hierbij wel op dat het reservoir vrij snel vol is. De bouwdroger heeft een vermogen van 1200 W en een maximale droogcapaciteit van 50 liter per 24 uur. Het reservoir kan tot 7.2 liter condenswater opslaan. 

Productspecificaties

Type luchtontvochtiger: Condensatie luchtontvochtiger
Geluidsniveau: 55 dB
Maximaal te ontvochtigen oppervlakte: 80 m2

Voordelen

Nadelen

MSW Luchtontvochtiger 50L

Bekijk verschillende aanbieders

2. Eurom LO80 Bouwdroger

Waarom we fan zijn:
Een krachtige bouwdroger die dankzij de wielen makkelijk te verplaatsen is. 

De Eurom LO80 heeft een vermogen van 900 Watt kan dit apparaat ruimtes tot 210 vierkante meter ontvochtigen. Hij heeft een sterke ventilator waardoor 50 liter vocht binnen een tijdsbestek van 24 uur onttrokken kan worden. Het apparaat beschikt over een display waar je alle essentiële informatie van af kunt lezen, inclusief een urenteller. De wielen onder de bouwdroger zorgen ervoor dat je het apparaat makkelijk kan verplaatsen.

In tegenstelling tot de LO20 die we als beste budget optie hebben gekozen, is dit model niet stapelbaar. De watertank heeft een inhoud van 5 liter, dus is int tegenstelling tot de MSW wel wat kleiner. Ook moet je zelf in de gaten houden wanneer het reservoir vol is. Er is geen indicatielampje aanwezig om dit aan te geven.

Productspecificaties

Type luchtontvochtiger: Condensatie luchtontvochtiger
Geluidsniveau: 52 dB
Maximaal te ontvochtigen oppervlakte: 100 m2

Voordelen

Nadelen

Eurom LO80 Bouwdroger

Bekijk verschillende aanbieders

1. Güde GBT 80.1

Waarom we fan zijn:
Een milieuvriendelijkere optie met alsnog een krachtige motor.

Wat ons betreft is de Güde GBT 80.1 de beste bouwdroger. Dit is een nieuwe generatie bouwdroger van Güde die zich onderscheid omdat hij een stuk milieuvriendelijker is dan de andere bouwdrogers in deze lijst. Dit komt omdat deze bouwdroger met minder koelvloeistof werkt, waardoor hij efficiënter is. Bovendien heeft hij ook een hoger koelvermogen.

Dit apparaat heeft een nominale spanning van 220-240 volt. De bouwdroger kan ongeveer 80 liter vocht per dag onttrekken. De ideale luchtvochtigheid in een huis/gebouw ligt tussen de 45% en 65%. De Güde heeft een werkgebied van 160 vierkante meter. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Productspecificaties

Type luchtontvochtiger: Condensatie luchtontvochtiger
Geluidsniveau: 58 dB
Maximaal te ontvochtigen oppervlakte: 160 m2

Voordelen

Nadelen

Güde GBT 80.1 bouwdroger 80 liter

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bouwdroger: Eurom LO50

Waarom we fan zijn:
Een compacte, stapelbare bouwdroger. Handig voor bijvoorbeeld in de kelder.

De Eurom LO50 vinden wij de beste budget bouwdroger. Deze bouwdroger is compact en dus handig als je bijvoorbeeld je vochtige kelder wil drogen. Voor kleine ruimtes tot 84 kubieke meter vonden we deze bouwdroger ideaal werken.

In een tijdsbestek van 24 uur kan dit model 20 liter vocht onttrekken. Het geluidsniveau is 51 dB, dit valt dus erg mee. Daarnaast is het apparaat ook voorzien van een traploos instelbare hydrostaat. Door zijn compacte formaat is hij ook niet heel zwaar, ongeveer 20,5 kilogram. De LO50 is stapelbaar, waardoor je ook meerdere op elkaar kan plaatsen in grotere ruimtes.

Download hier de gebruikshandleiding. 

Productspecificaties

Type luchtontvochtiger: Condensatie luchtontvochtiger
Geluidsniveau: 51 dB
Maximaal te ontvochtigen oppervlakte: 84 m2
Inhoud waterreservoir: 5 l

Voordelen

Nadelen

Eurom Bouwdroger LO20

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bouwdroger: MSW bouwdroger 158L

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtig en kan grote ruimtes drogen. Tevens handige ontdooiingsfunctie. 

De MSW Bouwdroger 158 L is zeer krachtig met een vermogen van 1650 Watt. Hij kan 158 liter vocht per 24 uur onttrekken bij een maximale kamergrootte van 120 vierkante meter. Je kunt de bouwdroger ook tijdens warme zomers gebruiken, het is namelijk geschikt voor een omgevingstemperatuur van 5 tot 38 graden Celsius. Het apparaat schakelt automatisch uit wanneer de cyclus voltooid is.

Het vocht wordt weggevoerd door middel van een slang, waardoor je niet tussentijds een reservoir hoeft te legen. Op het handige LED scherm kan je de door jou gewenste waarden instellen en controleren. Ook mooi aan dit apparaat: er zit een automatisch ontdooiingsfunctie op, waardoor je tot 5 graden kan ontdooien en vervolgens het vocht uit de lucht kan halen. 

Productspecificaties

Type luchtontvochtiger: Condensatie luchtontvochtiger
Geluidsniveau: 42 dB
Maximaal te ontvochtigen oppervlakte: 120 m2

Voordelen

Nadelen

MSW Bouwdroger 158 L

Bekijk verschillende aanbieders

Dit vindt Coolblue de beste bouwdroger

Nog meer over de bouwdroger

Wat is de beste bouwdroger? 

Wij hebben de Güde GBT 50.1 als beste bouwdroger van 2023 beoordeeld. Deze bouwdroger is milieuvriendelijk, zonder dat dit af doet aan de kracht van de motor. Als professional heb je hoogstwaarschijnlijk zwaarder geschut nodig. In dat geval raden wij de MSW 158 L bouwdroger aan. 

Waarop letten bij aanschaf van een bouwdroger?

Als je een bouwdroger gaat kopen zijn er verschillende factoren die je zullen helpen bij het maken van de juiste keuze. Denk bijvoorbeeld aan het geluidsniveau, de hoeveelheid water die de bouwdroger per dag kan verwerken, het gebruiksgemak, de bijkomende accessoires en het bedrag dat jij maximaal aan een bouwdroger wil uitgeven. 

Hoe lang moet je een bouwdroger laten draaien?

Hoe lang je een bouwdroger moet laten draaien is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste: hoeveel liter water de bouwdroger die jij hebt aangeschaft kan verwerken. Kan je bouwdroger per dag 70 liter water per dag verwerken, dan hoeft dit model minder lang te draaien dan een model dat 40 liter water per dag kan verwerken. Ten tweede: hoe vochtig is de ruimte die je wil drogen? Een laagje verf is zo droog, maar een lekkage dit tot diep in de muur is getrokken zal wat langer de tijd nodig hebben. 

Hoe werkt een bouwdroger?

Als professional maar ook als doe-het-zelver kan een bouwdroger enorm van pas komen. Een bouwdroger haalt vocht uit de lucht en zorgt er zo voor dat de vochtigheidsgraad omlaag gaat. Het apparaat werkt als volgt. De omgevingslucht wordt middels een interne ventilator langs een verdamper, sterk gekoelde ijzeren platen, in de droger gezogen. Het vocht in deze lucht condenseert op de filter en wordt in druppelvorm in het apparaat opgevangen. Dit condenswater wordt in een reservoir opgeslagen of via een afvoerleiding weggevoerd. De droge lucht gaat door de filter heen. Deze lucht die de machine vervolgens verlaat is zodoende een stuk droger. Doordat bouwdrogers een natuurlijk droogproces uitvoeren zijn ze niet schadelijk voor je woning of de ruimte waarin je werkt. Het risico op barsten of scheuren is zodoende miniem. Een bouwdroger kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld een terugkerend schimmelprobleem in huis hebt, wanneer je snel moet kunnen werken en daardoor het droogproces van behang- of schilderwerk wilt versnellen of wanneer je een acute lekkage hebt.

Hoe wij bouwdrogers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende bouwdrogers onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bouwdroger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek