Koopgids
Een bouwstofzuiger is een uiterst krachtige stofzuiger speciaal ontwikkeld voor het opzuigen van vuil en vocht dat bijvoorbeeld tijdens kluswerkzaamheden vrijkomt. Zo kan je met een bouwstofzuiger fijne en grove stofdeeltjes opzuigen, zaagsel uit spleten en kieren verwijderen en water opzuigen. Bouwstofzuigers zijn specifiek ontworpen voor het opzuigen van grote hoeveelheden vuil en vocht. Ze zijn voorzien van zeer krachtige motors en een sterkere en robuuste slang en zuigmond. Hiermee zijn ze instaat allerlei soorten vuil op te zuigen en daardoor bij vrijwel alle soorten werkzaamheden erg handige werkmaatjes.
Welke bouwstofzuiger kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook het bouwstofzuiger in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwstofzuiger, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bouwstofzuiger.
Capcaciteit van de bouwstofzuiger
Bij de aanschaf van een bouwstofzuiger is het belangrijk om te letten op de capaciteit van het reservoir. Dit geeft aan hoeveel liter vuil en vocht de machine kan opzuigen voordat hij vol is. Het is uiteraard fijn wanneer dit reservoir groot is, want hoe kleiner het reservoir, hoe vaker je hem zal moeten legen en dan kost natuurlijk veel tijd en energie. Tegelijkertijd zijn machines met een groter reservoir vaak wel duurder. Wanneer je al weet dat je waarschijnlijk slechts kleine hoeveelheden vuil hoef op te zuigen, dan is een dure machine met een enorm reservoir niet nodig en kan je prima uit de voeten met een bouwstofzuiger met een kleiner reservoir. Ook is het handig om rekening te houden met de ruimte waarin je werkt. Als deze krap is, dan is het niet raadzaam om voor een grote bouwstofzuiger te kiezen. Ook moet je de machine goed kunnen opbergen na gebruik.
Nat en droog vuil
De meeste bouwstofzuigers kunnen zowel nat als droog vuil opzuigen, maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom goed om hierop te letten wanneer je van plan bent een bouwstofzuiger aan te schaffen. Wanneer je zeker weet dat je nooit vloeistoffen zal willen opzuigen, dan kan je gerust kiezen voor een machine gericht op het opzuigen van droog vuil. Als je de machine voor het opzuigen van allerlei soorten materialen zal gebruiken dan is het raadzaam om te kiezen voor een bouwstofzuiger voor zowel nat als droog vuil. Deze machines hebben filters en mondstukken die voor beide soorten materialen gebruikt kunnen worden en die tussendoor dus niet gewisseld hoeven worden, wat tijd en energie scheelt. Het is dus raadzaam om na te gaan wat voor soort materialen je zal willen opzuigen en daarop je keuze voor een bouwstofzuiger te baseren.
Maximale luchtvolume
Ook het maximale luchtvolume is belangrijk om te overwegen. Hoe sterker de machine, hoe beter hij in staat zal zijn om grote hoeveelheden water of zware materialen op te zuigen. Je kan hiervoor kijken naar het geregistreerd maximaal luchtvolume (m³/h). Dit geeft aan wat de maximale luchtstroom is die de stofzuiger kan opwekken door de grootste opening van het toestel. Voor fijnstof bereik je snel de maximale luchtstroom omdat het weinig weerstand geeft. Een fijne optie is een bouwstofzuiger met een regelbare luchtstroom, zodat je zelf kan bepalen met hoeveel kracht je wilt stofzuigen. Je kan de zuigkracht dan perfect afstemmen op het op te zuigen materiaal.
Geluid
Bouwstofzuigers kunnen aardig wat lawaai maken. Ga dus goed na wat de maximale geluidsemissie van de bouwstofzuiger is. Sommige machines halen een geluidsemissie tot wel 80 dB, wat ontzettend luid is. Er bestaan ook stillere machines met demping die bijvoorbeeld onder de 70 dB blijven. Werk om je gehoor te beschermen ook altijd met een betrouwbare gehoorbeschermer.
Zuigmond
Het is belangrijk dat de bouwstofzuiger voorzien is van een goede zuigmond. Er zijn veel machines die worden geleverd inclusief verschillende soorten zuigmonden, maar dit is niet altijd het geval. Sommige machines worden enkel geleverd met een standaard zuigmond en zullen dan niet altijd alle soorten vuil kunnen opzuigen. Heel handig zijn extra zuigmonden gericht op het wegzuigen van vuil uit lastige spelen en kieren of uit moeilijke hoeken. Wanneer je de bouwstofzuiger op kwetsbaar materiaal gebruikt dan is het goed om na te gaan of de bouwstofzuiger hiervoor geschikt is, om vervelende en ontsierende krassen in het materiaal te voorkomen.
Filter
Een van de belangrijkste factoren van een bouwstofzuiger is de kwaliteit van de filter. De filter dient van hoogstaande kwaliteit te zijn voor een langdurig betrouwbaar gebruik van de bouwstofzuiger. Ga dus altijd na welke filter de bouwstofzuiger heeft. Een goede filter creëert een groot luchtvolume maar houdt tegelijkertijd het opgezogen vuil in het toestel. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd die uit het toestel geblazen wordt en komen fijnstof en giftige stoffen niet in de lucht terecht. Dit is uiteraard erg van belang voor je gezondheid. Wanneer je met chemische stoffen werkt dan is het absoluut noodzakelijk om voor een bouwstofzuiger die hierop gericht is te kiezen.