Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Bouwstofzuigers in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste Bouwstofzuiger? Wie kent het niet? Ben je bezig met de invalzaag of de kantentrees, is je hele werkplaats binnen de korte keren bedekt onder een laag stof en zaagsel. Heel vervelend wanneer je na een lange dag klussen nog een grote schoonmaak moet houden. Tijdens het werken vliegt het stof bovendien alle kanten op en krijg je last van je ogen, waardoor je geen goed zicht meer hebt op je werkstuk. En dan belanden de minuscule stofdeeltjes bij het inademen ook nog in je longen, wat natuurlijk erg ongezond is. Gelukkig bestaat er een hulpmiddel om dit allemaal te voorkomen. Namelijk de bouwstofzuiger! Met een bouwstofzuiger zuig je het grootste gedeelte van de stofdeeltjes al tijdens het werken op, waardoor je een veel groter werkcomfort zal ervaren. Wanneer je dus dikwijls zaag- en schuurwerkzaamheden verricht waarbij veel stofdeeltjes vrijkomen is het dus aan te raden om te investeren in een bouwstofzuiger.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Bouwstofzuigers

BESTE KOOP

Bosch GAS 35 M AFC
Bosch GAS 35 M AFC

PROFESSIONEEL

Numatic TradeLine TEM390A-11
Numatic TradeLine TEM390A-11

BUDGET

Kärcher WD 3
Kärcher WD 3

Beste bouwstofzuiger - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede bouwstofzuiger te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan bouwstofzuigers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende bouwstofzuigers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2021 zien welke bouwstofzuigers als beste uit de bus komen. 

5. Kärcher WD 5 Premium

We beginnen onze top 5 met de Kärcher WD 5 Premium. Deze multifunctionele bouwstofzuiger zuigt met gemak stofdeeltjes, zaagsel, puin, zand en water op. Dankzij het grote en duurzame RVS reservoir met een inhoud van 25 liter kan je grote hoeveelheden opzuigen. Hierdoor is hij inzetbaar voor allerlei verschillende toepassingen. De stofzuiger heeft een vermogen van maar liefst 1800 W. Hiermee kan je zelfs de grotere en lastige stofdeeltjes gemakkelijk opzuigen. 

Ook erg fijn is dat de machine ondanks zijn hoge vermogen een laag energieverbruik van maar 1100 W heeft. De machine is dankzij zijn ergonomische design heel makkelijk hanteerbaar. Hij is voorzien van een stevige draagbeugel zodat je hem gemakkelijk kan vervoeren. Deze handgreep is ook afneembaar en voorzien van een elektrostatische bescherming. Het reservoir heeft daarnaast een handig push and pull sluitsysteem, zodat deze moeiteloos geopend en gesloten kan worden. 

De machine is voorzien van een filter voor nat & droog vuil. Dit betekent dat hij gebruikt kan worden voor zowel natte als droge materialen, zodat je tijdens het werken de filter niet hoeft te verwisselen. De filter kan na gebruik gemakkelijk uit de filtercassette worden gehaald zodat je niet zelf in contact komt met het vuil. Dankzij de ingebouwde reinigingsfunctie wordt de filter moeiteloos gereinigd. Daarnaast heeft de bouwstofzuiger een ingebouwde blaasfunctie, zodat je op moeilijk bereikbare plekken het vuil dat niet kan worden opgezogen kan wegblazen. Tijdens het werken kan je indien gewenst voor een tijdelijke break de machine in de handige parkeerstand zetten. 

Zodra je klaar bent met je werkzaamheden berg je alle kabels, snoeren en slangen gemakkelijk op in de praktische opbergplaats in de machine. De Kärcher WD 5 Premium wordt geleverd inclusief vloermondstuk voor nat en droog vuil en een extra mondstuk voor lastig bereikbare plekken. Bij aanschaf van deze bouwstofzuiger heb je twee jaar garantie. 

Kärcher WD 5 Premium bouwstofzuiger

4. Einhell TE-VC 2230

We gaan door met de EINHELL TE-VC 2230 op de 4e plek. Deze indrukwekkende bouwstofzuiger is van alle snufjes voorzien om jouw werkcomfort te vergroten. De inhoud van de roestvrijstalen RVS tank bedraagt maar liefst 30 liter. Hierin kunnen zowel natte als droge stoffen worden opgeslagen. Dankzij het innovatieve filterreinigingssysteem kan de bouwstofzuiger zowel (ultra) fijn stof – zoals gips en boorstof – als grof vuil effectief verwerken. 

De bouwstofzuiger heeft een zuigslang van maar liefst 3 meter, waardoor je een grote reikwijdte hebt. Dit vergroot het gebruiksgemak aanzienlijk. Wanneer je niet goed bij lastig bereikbare plekken kan om het vuil te verwijderen, dan kan je deze via de blaasaansluiting schoonblazen. De bouwstofzuiger heeft een vermogen van 1150 W en kan daarmee gemakkelijk allerlei soorten vuil wegzuigen. Ook is hij voorzien van een automatisch doorschakel stopcontact om een machine op aan te sluiten tot 2200 W. Wanneer je aan het werk bent dan is het natuurlijk belangrijk dat de machine indien nodig soepel met je meebeweegt. 

De EINHELL TE-VC 2230 is hier dankzij de grote wielen en zwenkwielen heel goed tot in staat en zo geniet je een grote mobiliteit. Bij aanschaf van deze bouwstofzuiger ontvang je ook een waterafvoerschroef voor het aftappen van het geabsorbeerde water. Daarnaast heeft de machine een luchtregelaar op het handvat en een automatische koppelingaansluviting. Hij wordt geleverd inclusief groot comfortmondstuk voor tapijt en gladde vloeren en een geplooid- en schuimfilter voor nat stofzuigen. Ook is de machine voorzien van een zeer praktische accesoirehouder en kabelhouder op de behuizing, voor het gemakkelijk opbergen van de bouwstofzuiger na gebruik. 

EINHELL TE-VC 2230 bouwstofzuiger

3. Makita VC2510LX1

Op nummer 3 is geëindigd de Makita stofzuiger VC2510LX1. Deze bouwstofzuiger is onderdeel van het door TNO-gecertificeerde aanbod en is een L-klasse stofzuiger. Hij is geschikt voor zowel droog als natgebruik. Het nat zuigen is echter alleen voor incidenteel gebruik bedoeld en kleine hoeveelheden water. Bovendien heb je daarvoor de optionele vloeistoffilter nodig. De machine heeft een ‘auto’ startsysteem bij het inschakelen van aangesloten machines, met enkele seconden naloop. 

Wel zo fijn, want dit scheelt je een handeling en zo kan je goed op de te verrichte werkzaamheden focussen. Deze krachtige bouwstofzuiger heeft een variabele zuigkrachtregeling, zodat je naar gelieve de zuigkracht kan instellen op het op te zuigen vuil. De constructie van de machine is zeer robuust en de machine is voorzien van een sterke wielconstructie, waardoor hij een lange levensduur kent. Ook heeft de machine een wielrem, waardoor hij niet zomaar tijdens het werken van je weg kan rijden. 

De stofzuigslang van de bouwstofzuiger is anti-statisch. Wanneer je langere tijd met werkzaamheden bezig bent dan is het fijn wanneer de machines en gereedschappen waarmee je werkt niet een al te veel lawaai veroorzaken. Aangezien een invulzaag of freesmachine natuurlijk al aardig wat decibel voortbrengt, is het heel fijn dat de Makita VC2510LX1 heel stil is door een effectieve demping. Ook nog eens heel goed voor je gehoor! 

Makita VC2510LX1

2. Powerplus POWX325 

Op de welverdiende twee plek is de Powerplus POWX325 geëindigd. Deze krachtige bouwstofzuiger springt er echt uit op de inhoud van het reservoir: die bedraagt namelijk maar liefst 60 liter! Je kan dus moeiteloos langdurige en grote klussen met deze machine verrichten zonder het reservoir te hoeven legen. Je kan bij gebruik van deze bouwstofzuiger zelf bepalen met welk vermogen je werkt, aangezien hij beschikt over twee motoren van elk 1200 W. Dat maakt het totale vermogen 2400 W met een zuigkracht van 16 Kpa, waarmee je de machine dus bij vrijwel alle soorten werkzaamheden kan gebruiken. Ook grote stofdeeltjes en zaagsel worden moeiteloos opgezogen. De bouwstofzuiger is in staat zowel stof als water op te zuigen. De machine is naast de stoffilter ook uitgerust met een HEPA-filter waarin ook de allerkleinste stofdeeltjes worden opgevangen. Voor het opzuigen van stof monteer je zowel de HEPA-filter als de stoffilter. Wanneer je water gaat opzuigen dan verwijder je deze filters. Na gebruik kan je het opgezogen water via een slang onderaan het reservoir laten weglopen. Het legen van het reservoir gaat sowieso gemakkelijk door hem te kantelen via het handvat aan de trolley. De bouwstofzuiger heeft stevige wielen en een ergonomisch handvat waardoor je hem gemakkelijk vervoert. Zo rol je hem met gemak met je mee de werkplaats door. Zo geniet je tijdens de werkzaamheden indien nodig een grote mobiliteit. Daarnaast is de slang van de machine maar liefst 3,5 meter lang, zodat je overal goed bij kan. De machine wordt geleverd met dubbele vloerborstel, een voor natte stoffen en een voor droge stoffen. Ontzettend fijn is dat de bouwstofzuiger van alles voorzien is. Hij wordt zeer compleet aangeleverd inclusief handige accessoires, zoals enkele verlengstukken voor de borstel, een ronde borstel en spleet zuigmond waarmee je ook op lastig bereikbare plekken en uit spleten en kiertjes het vuil weg kan zuigen. Ook fijn is dat je bij aanschaf van de Powerplus POWX325 drie jaar garantie hebt. 

1. Bosch Professional GAS 35 M AFC

De absolute koning van de bouwstofzuigers is wat ons betreft de Bosch Professional GAS 35 M AFC. Deze krachtige en veelzijdige bouwstofzuiger is in te zetten voor het opnemen, zuigen, verplaatsen en afscheiden van houtspanen en niet-brandbaar droog stof, niet-brandbare vloeistoffen en een mengsel van lucht en water. Van alle markten thuis dus! De machine is voorzien van een automatische filterreiniging. Tijdens het zuigen wordt het harmonicafilter elke 15 seconden door luchtstoten gereinigd. Hierdoor ben je verzekerd van een permanente zuigkracht tijdens de werkzaamheden. Zo weet je zeker dat je het vuil altijd goed opgezogen krijgt. Hier draagt ook het hoge vermogen van 1380 W aan bij. De bouwstofzuiger is compact gebouwd en voorzien van niet markerende wielen voor een grote mobiliteit. 

De anti-statische uitrusting inclusief niet markerende slang zorgt ervoor dat er geen statische oplading plaatsvindt. Het is mogelijk de L-Boxx op de machine te klikken als praktische oplossing voor het bewaren en transporteren van op- en afgezogen nat en droog materiaal. Hij is volgens de EU-norm voor stofklasse M gecertificeerd en daarmee geschikt voor zwaar en intensief gebruik. Hiermee is de machine erg veilig om mee te werken, doordat hij een groot deel van het stof afdekt voor een hoge gebruikersbescherming. Je kan zelf aan de hand van de traploze zuigkrachtregeling bepalen met welke zuigkracht je wilt werken. Bij het overschrijven van de minimale luchtstroom wordt de volumestroomcontrole geactiveerd met een akoestisch signaal, eveneens voor een hoge gebruikersbescherming. 

Wanneer het reservoir vol zit wordt de machine automatisch uitgeschakeld. De machine is voorzien van een toestelcontactdoos om elektrisch gereedschap met in- en uitschakelautomaat op aan te sluiten, inclusief een naloopfunctie voor een groter bedieningscomfort. Daarnaast is hij voorzien van geïntegreerde houders voor de meegeleverde accessoires en om de kabel en zuigslang na gebruik aan de zuiger te bevestigen. Hiermee voorkom je dat je accessoires kwijt raken of dat onderdelen beschadigd worden. De bouwstofzuiger wordt geleverd inclusief afvoerzak, drie verchroomde zuigbuizen van 0,35 m, een bochtstuk, een speelmondstuk, een vlakke vouwfilter PES en een vloerzuigmondset. Bij aanschaf van de machine heb je een garantie van drie jaar indien je hem binnen vier weken registreert via de Bosch website. Voor elke professional en doe-het-zelver is de Bosch Professional GAS 35 M AFC een buitengewoon goede investering en een welkom hulpmiddel bij kluswerkzaamheden. 

Bosch Professional GAS 35 M AFC

Beste Goedkope Bouwstofzuiger

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een bouwstofzuiger in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope bouwstofzuiger gekozen voor de Kärcher WD 3 Alleszuiger. Met deze bouwstofzuiger haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaand apparaat in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. Deze alleszuiger is zeer betrouwbaar en in staat om allerlei verschillende soorten materialen op te zuigen. Zo kan je hem zowel in als rondom het huis gebruiken. 

Hij kan gemakkelijk grote hoeveelheden water opzuigen, maar ook allerlei droge en fijne stoffen. Heel handig dus zowel in de schuur als in de tuin en in huis. De machine is voorzien van een schokbestendig kunststof reservoir met een inhoud van 17 liter waarmee hij dus aardig wat vuil en vocht kan opzuigen voordat je het reservoir hoeft te legen. Ook handig is dat de machine gebruik maakt van hetzelfde filterpatroon voor zowel nat als droog vuil, zodat je tussendoor niet steeds van filter hoeft te wisselen. Dit scheelt natuurlijk veel tijd en energie. Voor lastig bereikbare plekken en moeilijk verwijderbaar vuil in spleten en kieren kan je gebruik maken van de handige blaasfunctie. Ook kan je hiervoor het extra meegeleverde mondstuk gebruiken dat speciaal bedoeld is voor moeilijk bereikbare plekken. 

De machine heeft een parkeerstand en is zeer makkelijk hanteerbare dankzij de ergonomische draagbeugel. Na gebruik kan je het reservoir gemakkelijk legen door middel van het pull & push sluitsysteem. De snoeren en slangen zijn moeiteloos op te bergen in de handige en praktische opbergruimte. Op deze bouwstofzuiger zit een garantie van twee jaar. 

Kärcher WD 3 Alleszuiger

Beste Professionele Bouwstofzuiger

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbare en kwalitatief hoogstaande machines. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blije klanten achterlaten, en dan is het heel fijn wanneer een betrouwbare bouwstofzuiger je daarbij kan helpen. Er zijn echter zo veel professionele bouwstofzuigers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een bouwstofzuiger uitgekozen dat wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. 

Als beste professionele bouwstofzuiger gaan wij voor de Numatic TradeLine TEM390A-11. Deze krachtige machine kan werkelijk alle soorten werkzaamheden aan. Hij heeft een zuigkracht van 2300 mm/wk en een tank met een inhoud van 15 liter. Wanneer je als professioneel op verschillende locaties werkt en de machine dus gemakkelijk moet kunnen verplaatsen is het van belang dat de machine zeer mobiel is. De Numatic TradeLine TEM390A-11 heeft stevige wielen waarmee hij gemakkelijke verschillende soorten ondergronden kan trotseren en is voorzien van een handige inklapbare handgreep om hem moeiteloos mee te verplaatsen. De machine is ontworpen om minstens 20 jaar mee te gaan en daarmee uiterst duurzaam. Hij is heel efficiënt dankzij de gepatenteerde AirFlo-technologie en de driedaagse stofzakken en HEPA 13-filter. 

Je bent met deze machine met een reinigingsbereik van maar liefst 28 meter zeer mobiel. De machine is in staat moeiteloos allerlei soorten materialen op te zuigen, zoals onder andere verf, kunststof, metselwerk, keramiek, kwarts, zacht- en hardhout. Hierdoor is hij inzetbaar tijdens allerlei verschillende soorten werkzaamheden. Het is ook mogelijk de machine aan te sluiten op een schaaf-, schuur-, zaag- of freesmachine met stofaansluiting. De kapconstructie van de machine is volledig vervaardigd uit staal en kan daarom goed tegen een stootje, wat natuurlijk van belang is bijvoorbeeld op een bouwplaats. Voor elke professional is de Numatic TradeLine TEM390A-11 naar ons inzicht een hele goede, betrouwbare keuze. 

Numatic TradeLine TEM390A-11 bouwstofzuiger

Koopgids

Een bouwstofzuiger is een uiterst krachtige stofzuiger speciaal ontwikkeld voor het opzuigen van vuil en vocht dat bijvoorbeeld tijdens kluswerkzaamheden vrijkomt. Zo kan je met een bouwstofzuiger fijne en grove stofdeeltjes opzuigen, zaagsel uit spleten en kieren verwijderen en water opzuigen. Bouwstofzuigers zijn specifiek ontworpen voor het opzuigen van grote hoeveelheden vuil en vocht. Ze zijn voorzien van zeer krachtige motors en een sterkere en robuuste slang en zuigmond. Hiermee zijn ze instaat allerlei soorten vuil op te zuigen en daardoor bij vrijwel alle soorten werkzaamheden erg handige werkmaatjes.

Welke bouwstofzuiger kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook het bouwstofzuiger in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwstofzuiger, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bouwstofzuiger.

Capcaciteit van de bouwstofzuiger

Bij de aanschaf van een bouwstofzuiger is het belangrijk om te letten op de capaciteit van het reservoir. Dit geeft aan hoeveel liter vuil en vocht de machine kan opzuigen voordat hij vol is. Het is uiteraard fijn wanneer dit reservoir groot is, want hoe kleiner het reservoir, hoe vaker je hem zal moeten legen en dan kost natuurlijk veel tijd en energie. Tegelijkertijd zijn machines met een groter reservoir vaak wel duurder. Wanneer je al weet dat je waarschijnlijk slechts kleine hoeveelheden vuil hoef op te zuigen, dan is een dure machine met een enorm reservoir niet nodig en kan je prima uit de voeten met een bouwstofzuiger met een kleiner reservoir. Ook is het handig om rekening te houden met de ruimte waarin je werkt. Als deze krap is, dan is het niet raadzaam om voor een grote bouwstofzuiger te kiezen. Ook moet je de machine goed kunnen opbergen na gebruik.

Nat en droog vuil

De meeste bouwstofzuigers kunnen zowel nat als droog vuil opzuigen, maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom goed om hierop te letten wanneer je van plan bent een bouwstofzuiger aan te schaffen. Wanneer je zeker weet dat je nooit vloeistoffen zal willen opzuigen, dan kan je gerust kiezen voor een machine gericht op het opzuigen van droog vuil. Als je de machine voor het opzuigen van allerlei soorten materialen zal gebruiken dan is het raadzaam om te kiezen voor een bouwstofzuiger voor zowel nat als droog vuil. Deze machines hebben filters en mondstukken die voor beide soorten materialen gebruikt kunnen worden en die tussendoor dus niet gewisseld hoeven worden, wat tijd en energie scheelt. Het is dus raadzaam om na te gaan wat voor soort materialen je zal willen opzuigen en daarop je keuze voor een bouwstofzuiger te baseren.

Maximale luchtvolume

Ook het maximale luchtvolume is belangrijk om te overwegen. Hoe sterker de machine, hoe beter hij in staat zal zijn om grote hoeveelheden water of zware materialen op te zuigen. Je kan hiervoor kijken naar het geregistreerd maximaal luchtvolume (m³/h). Dit geeft aan wat de maximale luchtstroom is die de stofzuiger kan opwekken door de grootste opening van het toestel. Voor fijnstof bereik je snel de maximale luchtstroom omdat het weinig weerstand geeft. Een fijne optie is een bouwstofzuiger met een regelbare luchtstroom, zodat je zelf kan bepalen met hoeveel kracht je wilt stofzuigen. Je kan de zuigkracht dan perfect afstemmen op het op te zuigen materiaal.

Geluid

Bouwstofzuigers kunnen aardig wat lawaai maken. Ga dus goed na wat de maximale geluidsemissie van de bouwstofzuiger is. Sommige machines halen een geluidsemissie tot wel 80 dB, wat ontzettend luid is. Er bestaan ook stillere machines met demping die bijvoorbeeld onder de 70 dB blijven. Werk om je gehoor te beschermen ook altijd met een betrouwbare gehoorbeschermer.

Zuigmond

Het is belangrijk dat de bouwstofzuiger voorzien is van een goede zuigmond. Er zijn veel machines die worden geleverd inclusief verschillende soorten zuigmonden, maar dit is niet altijd het geval. Sommige machines worden enkel geleverd met een standaard zuigmond en zullen dan niet altijd alle soorten vuil kunnen opzuigen. Heel handig zijn extra zuigmonden gericht op het wegzuigen van vuil uit lastige spelen en kieren of uit moeilijke hoeken. Wanneer je de bouwstofzuiger op kwetsbaar materiaal gebruikt dan is het goed om na te gaan of de bouwstofzuiger hiervoor geschikt is, om vervelende en ontsierende krassen in het materiaal te voorkomen.

Filter

Een van de belangrijkste factoren van een bouwstofzuiger is de kwaliteit van de filter. De filter dient van hoogstaande kwaliteit te zijn voor een langdurig betrouwbaar gebruik van de bouwstofzuiger. Ga dus altijd na welke filter de bouwstofzuiger heeft. Een goede filter creëert een groot luchtvolume maar houdt tegelijkertijd het opgezogen vuil in het toestel. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd die uit het toestel geblazen wordt en komen fijnstof en giftige stoffen niet in de lucht terecht. Dit is uiteraard erg van belang voor je gezondheid. Wanneer je met chemische stoffen werkt dan is het absoluut noodzakelijk om voor een bouwstofzuiger die hierop gericht is te kiezen.

Geraadpleegde bronnen