Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Bouwstofzuigers in 2022

In dit artikel

Er zijn veel verschillende bouwstofzuigers op de markt. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een bouwstofzuigers? En welke bouwstofzuigers past het beste bij jou? 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een bouwstofzuigers die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze bouwstofzuigers top 5 voor het jaar 2022.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Bouwstofzuigers

BESTE KOOP

Bosch Professional GAS 35 M AFC​

PROFESSIONEEL

Numatic TradeLine TEM390A-11​
Numatic TradeLine TEM390A-11

BUDGET

Kärcher WD 3​
Kärcher WD 3


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste bouwstofzuiger - Top 5

5. Kärcher WD 5 Premium

Waarom we fan zijn:
Een bouwstofzuiger die zowel nat als droog kan zuigen met een laag energieverbruik.

We beginnen onze top 5 met de Kärcher WD 5 Premium. Deze multifunctionele bouwstofzuiger heeft een groot en duurzaam RVS reservoir met een inhoud van 25 liter. De stofzuiger heeft een vermogen van 1800 watt. Hiermee kan je zelfs de grotere en lastige stofdeeltjes gemakkelijk opzuigen. Ondanks zijn hoge vermogen heeft de Kärcher WD 5 Premium een laag energieverbruik van 1100 watt. De machine is voorzien van een stevige draagbeugel zodat je hem gemakkelijk kan vervoeren.

Het push and pull sluitsysteem van het reservoir vonden wij heel handig. De machine is voorzien van een filter voor nat & droog vuil. Je hoeft het filter dus niet te verwisselen tijdens het zuigen. Na gebruik haal je gemakkelijk het filter uit de filtercassette, zodat je niet zelf in contact komt met het vuil. Ook heeft de bouwstofzuiger een ingebouwde blaasfunctie. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: Met en zonder zak
Reservoir: 25
Zuigkracht: 240 mbar
Gewicht: 8,7 kg

Video

Kärcher WD 5 Premium bouwstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell TE-VC 2230

Waarom we fan zijn:
Een bouwstofzuiger met zeer lange zuigslang. Heel makkelijk in gebruik en geschikt voor nat en droog zuigen.

We gaan door met de EINHELL TE-VC 2230 op de 4e plek. De inhoud van de RVS tank bedraagt 30 liter. Hierin kunnen, net als bij de nummer 5, zowel natte als droge stoffen worden opgeslagen. Dankzij het innovatieve filterreinigingssysteem kan de bouwstofzuiger zowel (ultra) fijn stof  als grof vuil effectief verwerken. Wat wij heel fijn vonden: de bouwstofzuiger heeft een zuigslang van 3 meter, waardoor je een grote reikwijdte hebt.

Wanneer je ergens niet bij kan, kan je de blaasfunctie gebruiken. De bouwstofzuiger is voorzien van een automatisch doorschakel stopcontact om een machine op aan te sluiten tot 2200 watt. Bij aanschaf van de EINHELL TE-VC 2230 bouwstofzuiger ontvang je ook een waterafvoerschroef. Daarmee kan je geabsorbeerde water aftappen. Hij wordt geleverd inclusief groot comfortmondstuk voor tapijt en gladde vloeren. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: Met en zonder zak
Reservoir: 30L
Zuigkracht: 220 mbar
Gewicht: 13 kg

Video

EINHELL TE-VC 2230 bouwstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita VC2510LX1

Waarom we fan zijn:
Een bouwstofzuiger met variabele zuigkracht regeling en auto startsysteem voor aangesloten gereedschap. 

Op nummer 3 is geëindigd de Makita stofzuiger VC2510LX1. Deze bouwstofzuiger is onderdeel van het door TNO-gecertificeerde aanbod. Hij is geschikt voor zowel droog als nat zuigen. Let wel op: nat zuigen kan alleen incidenteel met kleine hoeveelheden water. Bovendien heb je daarvoor de optionele vloeistoffilter nodig, dit vonden wij wel een nadeel.

De machine heeft een ‘auto’ startsysteem bij het inschakelen van aangesloten machines. Je kan er bijvoorbeeld freesmachines of een invalzaag op aansluiten. Deze krachtige bouwstofzuiger heeft een handige variabele zuigkrachtregeling. De constructie van de machine is zeer robuust en kan zeer lang mee gaan. Erg handig is de wielrem, waardoor hij niet zomaar tijdens het werken van je weg kan rollen. De stofzuigslang is anti-statisch.  De Makita VC2510LX1 werkt heel stil door een effectieve demping. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: Met zak
Reservoir: 25L
Zuigkracht: 220 mbar
Gewicht: 25,5 kg

Video

Makita VC2510LX1

Bekijk verschillende aanbieders

2. Powerplus POWX325 

Waarom we fan zijn:
Een bouwstofzuiger met een enorme reservoir inhoud van 60 liter.

Op de tweede plek staat de Powerplus POWX325. Deze krachtige bouwstofzuiger springt er echt uit op de inhoud van het reservoir: die bedraagt namelijk 60 liter! Je kan dus grote klussen verrichten zonder het reservoir te hoeven legen. De bouwstofzuiger beschikt over twee motoren van elk 1200 watt. Dat maakt het totale vermogen 2400 watt met een zuigkracht van 16 Kpa. Daarmee kan je de machine dus bij vrijwel alle soorten werkzaamheden gebruiken.

De bouwstofzuiger kan zowel nat als droog zuigen. Naast een stoffilter heeft hij ook een HEPA-filter voor de allerkleinste stofdeeltjes. Wanneer je water gaat opzuigen moeten de stoffilters uit de machine gehaald worden. Na gebruik kan je het water via een slang onderaan het reservoir laten weglopen. Net als de nummer 4 heeft deze bouwstofzuiger een hele lange slang. De machine wordt geleverd met dubbele vloerborstel, een voor natte en een voor droog. Erg fijn is dat de bouwstofzuiger van alles voorzien is. Hij wordt zeer compleet aangeleverd inclusief handige accessoires.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: Met en zonder zak
Reservoir: 60L
Zuigkracht: 160 mbar
Gewicht: 25,5 kg

Video

Powerplus POWX325 

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch Professional GAS 35 M AFC

Waarom we fan zijn:
Krachtig, veelzijdig en van top kwaliteit. Geschikt voor intensief gebruik en heel veilig.

De welverdiende nummer 1 is wat ons betreft de Bosch Professional GAS 35 M AFC. Deze krachtige en veelzijdige bouwstofzuiger kan houtspanen opnemen, zuigen, verplaatsen en afscheiden. Daarnaast kan hij ook vloeistoffen opzuigen. De Bosch is voorzien van een automatische filterreiniging. Tijdens het zuigen wordt het harmonicafilter elke 15 seconden door luchtstoten gereinigd. Dit onderscheid deze bouwstofzuiger echt van de anderen in de lijst. Dit verzekert permanente zuigkracht. De bouwstofzuiger is compact gebouwd en heeft niet-markerende wielen.

Erg handig is ook de mogelijkheid om de L-Boxx op de machine te klikken als praktische oplossing voor het bewaren en transporteren van op- en afgezogen materiaal. Hij is volgens de EU-norm voor stofklasse M gecertificeerd en daarmee geschikt voor zwaar en intensief gebruik. Het is veilig werken met deze bouwstofzuiger, omdat hij een groot deel van het stof afdekt. Je kan zelf de zuigkracht instellen. Wanneer het reservoir vol zit wordt de machine automatisch uitgeschakeld. Vanwege de top kwaliteit van dit apparaat dus welverdiend op 1! 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: Met zak
Reservoir: 35L
Zuigkracht: 254 mbar
Gewicht: 12,4 kg

Video

Bosch Professional GAS 35 M AFC

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bouwstofzuiger: Kärcher WD 3

Waarom we fan zijn:
Een basic alleszuiger die geschikt is voor kleinere klussen. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

De beste budget optie is naar onze mening de Kärcher WD 3 Alleszuiger. Dit is een wat meer basic variant van de nummer 5.  Deze alleszuiger is betrouwbaar en kan verschillende soorten materialen opzuigen. Ook kan hij grote hoeveelheden water opzuigen. De machine heeft een schokbestendig kunststof reservoir met een inhoud van 17 liter.

Ook handig is dat de machine gebruik maakt van hetzelfde filterpatroon voor zowel nat als droog vuil, zodat je tussendoor niet van filter hoeft te wisselen. Voor lastig bereikbare plekken heeft deze alleszuiger een handige blaasfunctie. De machine heeft een parkeerstand en een ergonomische draagbeugel. Na gebruik kan je het reservoir gemakkelijk legen door middel van het pull & push sluitsysteem. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: Met en zonder zak
Reservoir: 17L

Video

Kärcher WD 3

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bouwstofzuiger: Numatic TradeLine TEM390A-11

Waarom we fan zijn:
Zeer professionele bouwstofzuiger. Robuust en duurzaam.

Als beste professionele bouwstofzuiger gaan wij voor de Numatic TradeLine TEM390A-11. Deze krachtige machine kan alle soorten werkzaamheden aan. Hij heeft een zuigkracht van 2300 mm/wk en een 15 liter tank. Hij heeft stevige wielen waarmee hij makkelijk op verschillende soorten ondergronden kan rollen. De machine is duurzaam en kan minstens 20 jaar meegaan. 

Je hebt met deze machine met een reinigingsbereik van 28 meter. De machine kan allerlei soorten materialen opzuigen. Het is ook mogelijk de machine aan te sluiten op een schaaf-, schuur-, zaag- of freesmachine met stofaansluiting. De kapconstructie van de machine is volledig vervaardigd uit staal en is daarom robuust genoeg voor de bouwplaats. Voor elke professional is de Numatic TradeLine TEM390A-11 naar ons inzicht een hele goede, betrouwbare keuze. 

Download hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: Met zak 
Reservoir: 15L
Zuigkracht: 2300 mbar
Gewicht: 10,5 kg

Video

Numatic TradeLine TEM390A-11

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Bouwstofzuiger Top 10 volgens anderen?

Review Bosch Professional GAS 35 M AFC

Shopgids: alle informatie voor de beste bouwstofzuiger

Wat is de beste bouwstofzuiger?

Na ons uitgebreide onderzoek en op basis van onze ervaring hebben wij de Bosch Professional GAS 35 M AFC beoordeeld als de beste bouwstofzuiger van 2022. Bosch is een merk dat al jarenlang hoogwaardig gereedschap produceert. De Bosch Professional lijn is zeer geschikt voor professionals, maar ook voor de amateur klusser die opzoek is naar kwaliteit. Lees hier een uitgebreide review over de Bosch Professional GAS 35 M AFC.

Waar op letten bij het kopen van een bouwstofzuiger?

Ga je een bouwstofzuiger kopen, dan zijn er een aantal zaken belangrijk om op te letten. Bekijk goed de capaciteit van de bouwstofzuiger en bedenk wat jij nodig zal hebben. Bekijk of de bouwstofzuiger alleen droog vuil kan opzuigen of ook nat vuil. Wat is het maximale luchtvolume? Bedenk of jij het belangrijk vindt dat de bouwstofzuiger stil is, of dat het prima is als hij wat geluid produceert. Heeft de stofzuiger een goede zuigmond? En dan één van de belangrijkste factoren: wat is de kwaliteit van het filter. Lees onze rubriek “Tips bij aanschaf van jouw bouwstofzuiger” voor een uitgebreide uitleg per onderdeel.

Wat een is een goede betaalbare bouwstofzuiger?

Wil je graag een goede bouwstofzuiger, maar geef je er liever niet zo veel geld aan uit? Dan is de Kärcher WD 3 bouwstofzuiger een goede optie. Wellicht ken je het merk Kärcher al van de hogedrukreinigers, maar ook op het gebied van bouwstofzuigers en andere elektrische schoonmaak tools is Kärcher een erg goed merk.

 

Tips bij aanschaf van jouw bouwstofzuiger

Een bouwstofzuiger is een uiterst krachtige stofzuiger speciaal ontwikkeld voor het opzuigen van vuil en vocht dat bijvoorbeeld tijdens kluswerkzaamheden vrijkomt. Zo kan je met een bouwstofzuiger fijne en grove stofdeeltjes opzuigen, zaagsel uit spleten en kieren verwijderen en water opzuigen. Bouwstofzuigers zijn specifiek ontworpen voor het opzuigen van grote hoeveelheden vuil en vocht. Ze zijn voorzien van zeer krachtige motors en een sterkere en robuuste slang en zuigmond. Hiermee zijn ze instaat allerlei soorten vuil op te zuigen en daardoor bij vrijwel alle soorten werkzaamheden erg handige werkmaatjes.

Welke bouwstofzuiger kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook het bouwstofzuiger in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwstofzuiger, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bouwstofzuiger.

Capcaciteit van de bouwstofzuiger

Bij de aanschaf van een bouwstofzuiger is het belangrijk om te letten op de capaciteit van het reservoir. Dit geeft aan hoeveel liter vuil en vocht de machine kan opzuigen voordat hij vol is. Het is uiteraard fijn wanneer dit reservoir groot is, want hoe kleiner het reservoir, hoe vaker je hem zal moeten legen en dan kost natuurlijk veel tijd en energie. Tegelijkertijd zijn machines met een groter reservoir vaak wel duurder. Wanneer je al weet dat je waarschijnlijk slechts kleine hoeveelheden vuil hoef op te zuigen, dan is een dure machine met een enorm reservoir niet nodig en kan je prima uit de voeten met een bouwstofzuiger met een kleiner reservoir. Ook is het handig om rekening te houden met de ruimte waarin je werkt. Als deze krap is, dan is het niet raadzaam om voor een grote bouwstofzuiger te kiezen. Ook moet je de machine goed kunnen opbergen na gebruik.

Nat en droog vuil

De meeste bouwstofzuigers kunnen zowel nat als droog vuil opzuigen, maar dit is niet altijd het geval. Het is daarom goed om hierop te letten wanneer je van plan bent een bouwstofzuiger aan te schaffen. Wanneer je zeker weet dat je nooit vloeistoffen zal willen opzuigen, dan kan je gerust kiezen voor een machine gericht op het opzuigen van droog vuil. Als je de machine voor het opzuigen van allerlei soorten materialen zal gebruiken dan is het raadzaam om te kiezen voor een bouwstofzuiger voor zowel nat als droog vuil. Deze machines hebben filters en mondstukken die voor beide soorten materialen gebruikt kunnen worden en die tussendoor dus niet gewisseld hoeven worden, wat tijd en energie scheelt. Het is dus raadzaam om na te gaan wat voor soort materialen je zal willen opzuigen en daarop je keuze voor een bouwstofzuiger te baseren.

Maximale luchtvolume

Ook het maximale luchtvolume is belangrijk om te overwegen. Hoe sterker de machine, hoe beter hij in staat zal zijn om grote hoeveelheden water of zware materialen op te zuigen. Je kan hiervoor kijken naar het geregistreerd maximaal luchtvolume (m³/h). Dit geeft aan wat de maximale luchtstroom is die de stofzuiger kan opwekken door de grootste opening van het toestel. Voor fijnstof bereik je snel de maximale luchtstroom omdat het weinig weerstand geeft. Een fijne optie is een bouwstofzuiger met een regelbare luchtstroom, zodat je zelf kan bepalen met hoeveel kracht je wilt stofzuigen. Je kan de zuigkracht dan perfect afstemmen op het op te zuigen materiaal.

Geluid

Bouwstofzuigers kunnen aardig wat lawaai maken. Ga dus goed na wat de maximale geluidsemissie van de bouwstofzuiger is. Sommige machines halen een geluidsemissie tot wel 80 dB, wat ontzettend luid is. Er bestaan ook stillere machines met demping die bijvoorbeeld onder de 70 dB blijven. Werk om je gehoor te beschermen ook altijd met een betrouwbare gehoorbeschermer.

Zuigmond

Het is belangrijk dat de bouwstofzuiger voorzien is van een goede zuigmond. Er zijn veel machines die worden geleverd inclusief verschillende soorten zuigmonden, maar dit is niet altijd het geval. Sommige machines worden enkel geleverd met een standaard zuigmond en zullen dan niet altijd alle soorten vuil kunnen opzuigen. Heel handig zijn extra zuigmonden gericht op het wegzuigen van vuil uit lastige spelen en kieren of uit moeilijke hoeken. Wanneer je de bouwstofzuiger op kwetsbaar materiaal gebruikt dan is het goed om na te gaan of de bouwstofzuiger hiervoor geschikt is, om vervelende en ontsierende krassen in het materiaal te voorkomen.

Filter

Een van de belangrijkste factoren van een bouwstofzuiger is de kwaliteit van de filter. De filter dient van hoogstaande kwaliteit te zijn voor een langdurig betrouwbaar gebruik van de bouwstofzuiger. Ga dus altijd na welke filter de bouwstofzuiger heeft. Een goede filter creëert een groot luchtvolume maar houdt tegelijkertijd het opgezogen vuil in het toestel. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd die uit het toestel geblazen wordt en komen fijnstof en giftige stoffen niet in de lucht terecht. Dit is uiteraard erg van belang voor je gezondheid. Wanneer je met chemische stoffen werkt dan is het absoluut noodzakelijk om voor een bouwstofzuiger die hierop gericht is te kiezen.

Hoe wij bouwstofzuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende bouwstofzuigers onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bouwstofzuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.7 / 5. Aantal stemmen 134

Geraadpleegde bronnen