Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Tegelsnijder? Top 5 2023 & Koopadvies

In dit artikel

Op zoek naar de beste tegelsnijder? Wanneer je gaat beginnen aan een groot project, dan zijn er een paar dingen belangrijk. De  belangrijkste vraag daarbij is  welk gereedschap je precies nodig hebt. Een tegelsnijder kan een handig stuk gereedschap zijn om aan te schaffen. Maar wat kan een tegelsnijder allemaal? En welke past het beste bij jou?

Wij hebben veel verschillende tegelsnijders getest en een top 5 lijst gemaakt van de tegelsnijders die wij in 2023 het beste vinden. Wij hopen dat dit jou helpt bij het maken van je keuze voor de beste tegelsnijder voor jou!

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

RUBI TZ-1020​
RUBI TZ-1020

PROFESSIONEEL

RUBI TZ-1300
RUBI tegelsnijder TZ-1300

BUDGET

Silverline 450 W​
silverline tegelsnijder review


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste tegelsnijder 2023 - Top 5

5. Silverline 450 W​

Waarom we fan zijn:
Betaalbare optie voor de af-en-toe klusser. Fijne en goede tegelsnijder.

We beginnen onze top 5 met een laaggeprijsde tegelsnijder, vooral geschikt voor de af-en-toe klusser: de Silverline 450 W. Deze tegelsnijder is ideaal als je een tegelsnijder nodig hebt voor klussen in en om het huis. Dankzij de lengtegeleider kan je precies en recht snijden. Met de 45 graden afschuiningsgeleider kan je als hobbyklusser zelfs professionele resultaten neerzetten. Je kunt snijden tot een maximale diepte van 34 mm.

De Silverline 450 W werkt met een tafeloppervlak van 360 x 330 mm en een afschuiningshoek bereik van 0 tot 45 graden. Voor de gemiddelde tegel is dit ruim voldoende. De waterbak koelt, smeert, en houdt het blad koud zodat de tegels niet barsten en je een egaal resultaat krijgt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 180 mm
Max. snijdiepte: 34 mm
Gewicht: 7,6 kg
Vermogen: 450 W
Voedingstype: Netstroom
Max. toerental: 2950 r/min

Video

Silverline 450 W

Bekijk verschillende aanbieders

4. Wolfcraft Tegelsnijder TC 670

Waarom we fan zijn:
Goede kwaliteit, kan grote tegels aan en maakt het heel makkelijk om recht te snijden.

Op de 4e plaats de Wolfcraft Tegelsnijder TC 670. Met deze tegelsnijder bereikten wij heel goed resultaat. Dankzij een innovatieve snijtechnologie maakt de Wolfcraft TC 670 het heel makkelijk om tegels recht te snijden. De snijlengte van deze tegelsnijder is 67 cm. Hij kan tegels met een dikte van 4 tot 14 mm snijden. De basisplaat is vervaardigd uit aluminium en is zeer stevig en stabiel. Het snij-wiel heeft een diameter van 20 mm en een boor van 55 mm. De koggellagers en de C-rails zorgen voor een nauwkeurige snede, ook wanneer je de geleider voor diagonaal snijden gebruikt. Zowel de tegeldikte als de oppervlak druk zijn aan te passen op het apparaat. Zodra je deze hebt ingesteld, maak je een rechte doorlopende snede.

Vervolgens breek je de tegel zonder te veel inspanning op de snijlijn. De tegelsnijder is heel gemakkelijk te bedienen, onder andere dankzij 2 materiaal steunen die je aan de basisplaat kan bevestigen. Zowel links- als rechtshandige personen kunnen met deze tegelsnijder werken. Tijdens je werkzaamheden heb je een vrij zicht op het snijd proces. Dat is erg belangrijk voor het snijden van rechte lijnen. Het fijne aan de tegelsnijder is dat hij weinig onderhoudt nodig heeft. Hij wordt geleverd inclusief geleidingsrail met hoekgeleider en de 2 materiaal steunen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Snijlengte: 67 cm
Tegeldikte: 4-14 mm
Gewicht: 6.14 kg

Video

Wolfcraft Tegelsnijder TC 670

Bekijk verschillende aanbieders

3. Wolfcraft tegelsnijder TC710PM

Waarom we fan zijn:
Nog fijner in gebruik dan de nummer 4. Staat stabiel, snijdt en breekt met gemak grote tegels.

Op 3 staat de Wolfcraft tegelsnijder TC710PM. Deze versie is wel wat duurder dan de nummer 4. De reden is dat deze tegelsnijder als het ware een verbeterde versie van de TC 670 is. Zo vonden wij het gebruiksgemak van dit toestel net wat groter. De tegelsnijder is wat zwaarder omdat hij uit robuust metaal vervaardigd is. In combinatie met de antislip zorgt dit ervoor dat de tegelsnijder goed op zijn plaats blijft en ook zwaardere tegels goed aankan. Dankzij het ergonomische handvat heb je een stabiele grip. De snijlengte van het toestel is 710 mm, waarmee hij ook geschikt is voor grotere tegels. Hij snijdt moeiteloos tegels in een dikte van 3-14 mm. Het snijwiel is gemaakt van wolfram-carbid met een diameter van 20 mm.

Je kan met deze tegelsnijder dankzij de innovatieve breektechniek als een echte professional te werk gaan. De steunvlakken met vering zorgen namelijk voor een geweldig breukresultaat. Daarnaast zijn deze makkelijk schoon te maken. Dankzij de C-profielgeleiding kan je precies en glijdend de tegels ritsen. De tegelsnijder wordt inclusief geleiderails met hoekaanslag geleverd. Een leuk detail: je hebt bij aanschaf van deze tegelsnijder maar liefst 10 jaar garantie. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Snijlengte: 71 cm
Tegeldikte: 3-14 mm
Gewicht: 6.14 kg

Video

Wolfcraft tegelsnijder TC710PM

Bekijk verschillende aanbieders

2. RUBI TZ-850

Waarom we fan zijn:
RUBI is echt één van de topmerken voor tegelsnijders. Dit apparaat is krachtig en kwalitatief hoogstaand.

Op de tweede plaats de RUBI TZ-850. RUBI heeft de lijn TZ tegelsnijders ontwikkeld met het nieuwe ‘Pure Power’ breekmechanisme. Hierdoor  kan de tegelsnijder grote krachtinspanningen leveren. Je kan met de RUBI TZ-7850 zelfs hele dikke tegels doormidden krijgen. Hij kan namelijk tot 21 mm dikte snijden. Daarbij heeft hij een breek capaciteit tot maximaal 1500 kilogram. Toch is deze krachtige tegelsnijder makkelijk met één hand te bedienen. De RUBI TZ-850 heeft een maximale snijlengte van 85 cm. Hij kan diagonaal over een lengte van 60×60 snijden. 

Dankzij het innovatieve ontwerp snij je met een ongekende precisie. Ook heeft het toestel een draaibare vooraanslag met centrale as voor een vlotte en secure meting van de hoeken. Dankzij de verstelbare en instelbare zijaanslag maak je makkelijk repeterende sneden. De zijsteunen geven je tijdens het snijden extra ondersteuning. Wat wij ook heel handig vonden is dat de bodemplaten van de RUBI TZ-850 inklapbaar zijn. Zo kan je de tegelsnijder gemakkelijk opbergen in de meegeleverde transporttas.  De tegelsnijder wordt inclusief snijwieltjes met een diameter van 8 en 22 mm geleverd. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Snijlengte: 85 cm
Tegeldikte: 21 mm
Gewicht: 36 kg

Video

RUBI TZ-850

Bekijk verschillende aanbieders

1. RUBI TZ-1020

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit. Kan elke tegel aan, snijdt recht en precies. Een echte winnaar.

Het zal je niet verbazen dat onze nummer 1 ook een RUBI tegelsnijder is. De RUBI TZ-1020. Ook deze tegelsnijder heeft dankzij het ‘Pure Power’ systeem een top kwaliteit breekcapaciteit. Hij is geschikt voor het snijden van groot formaat tegels. Een aantal kwaliteiten van deze tegelsnijder zijn gelijk aan die van de nummer 2. De effectieve breekkracht van dit toestel is ook 1500 kilogram. Het toestel snijdt ook tot maximaal 21 mm dikte. Wat de nummer 1 van de nummer 2 onderscheid is onder andere de snijlengte van maar liefst 102 cm. Hiermee snijd je diagonaal tot een grootte van 70×70 cm.

Daarnaast is het gebruiksgemak van dit toestel is zeer groot. Alle vereiste handelingen zijn in 1 beweging te verrichten. Het kan zelfs met maar één hand. De zijsteunen geven het de tegelsnijder extra ondersteuning tijdens het snijden van groot formaat tegels. De tegelsnijder wordt inclusief snijwieltjes van 8 en 22 mm geleverd. Ook deze RUBI tegelsnijder is voorzien van inklapbare bodemplaten en transportwielen. Zo kan je hem gemakkelijk opbergen in de meegeleverde transporttas. Met deze tegelsnijder snij je snel, gemakkelijk en en zeer strak. Vanwege al deze onderscheidende kwaliteiten is de RUBI TZ-1020 met gemak onze nummer 1. Het is een investering, maar een waar je lang plezier van zal hebben. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Snijlengte: 102 cm
Tegeldikte: 21 mm
Gewicht: 27,06 kg

Video

RUBI TZ-1020

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Tegelsnijder: Silverline Heavy Duty tegelsnijder

Waarom we fan zijn:
Goedkoop, maar kwaliteit. Kan ook zwaarder (hobby) werk prima aan.

De Silverline Heavy Duty tegelsnijder is een goede budget keuze. Heavy Duty staat voor het vermogen dat de tegelsnijder heeft om zwaarder werk te verrichten. Deze tegelsnijder stelt je in staat met gemak verschillende soorten tegels te snijden. Het toestel heeft een stalen basis met ronde stalen geleide staven. Het snijwiel is vervaardigd uit hardmetaal. Hij kan met gemak tegels van 5-12 mm snijden. De maximale snijlengte van de Silverline Heavy Duty tegelsnijder is 600 mm. Je kan met dit toestel naast tegels ook moeiteloos glas snijden.

Dankzij de schaalverdeling kan je zelf de juiste instelling kiezen. Zodra je het toestel juist hebt ingesteld voor de tegel die je gaat snijden maak je een rechte doorlopende lijn. Vervolgens breek je met gemak de tegel op de snijlijn. De tegelsnijder is bovendien voorzien van een schuimkussen snijoppervlak, zodat de tegels goed beschermd blijven. Reserve snijwielen zijn eventueel verkrijgbaar. Met deze tegelsnijder haal je een kwalitatief hoogstaand toestel in huis voor een hele nette prijs. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Snijlengte: 60 cm
Tegeldikte: 5-12 mm
Gewicht: 27,06 kg

Video

Silverline Heavy Duty tegelsnijder

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Tegelsnijder: RUBI TZ-1300

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit en kan ook de grootste tegels aan. Zeer professioneel apparaat.

Voor de professional raden wij altijd aan om voor een krachtig en duurzaam apparaat te kiezen. De RUBI tegelsnijder TZ-1300 is dan wat ons betreft de beste keuze. Deze tegelsnijder uit de TZ-serie van RUBI is (naar onze mening) de beste tegelsnijder die er op de markt is voor professionals. Net als de nummers 1 en 2 van deze lijst maakt deze tegelsnijder gebruik van het geavanceerde ‘Pure Power’ mechanisme voor een optimale breekkracht. 

Met deze tegelsnijder kan je echt elke soort tegel snijden, wat voor jou als professional natuurlijk ontzettend belangrijk is. De tegelsnijder heeft zijsteunen om het snijden van groot formaat tegels te ondersteunen. Met een snijlengte van 130 cm en een snijdiepte tot maximaal 21 mm is hij dus geschikt voor grote en dikke tegels. Ook deze tegelsnijder is voorzien van inklapbare bodemplaten, transportwielen en een handvat. Je bergt de tegelsnijder vliegensvlug op in de meegeleverde transporttas, zodat je hem gemakkelijk van klus naar klus kan vervoeren. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Snijlengte: 130 cm
Tegeldikte: 3-21 mm
Gewicht: 36 kg

Video

RUBI tegelsnijder TZ-1300

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Tegelsnijder Top 10 volgens anderen?

Wat is de beste tegelsnijder?

Naar aanleiding van ons onderzoek en op basis van onze ervaring hebben we de Rubi TZ-1020 tegelsnijder verkozen tot beste tegelsnijder van 2023. Deze tegelsnijder werkt zeer nauwkeurig en kan elk type tegel aan. Voor de professional raden we de Rubi TZ-1300 aan. 

Hoe werkt een tegelsnijder?

Een tegelsnijder is een toestel waarmee je tegels kan snijden langs een snijlijn. Toch is de naam een beetje verwarrend, want eigenlijk snij je niet werkelijk de tegel doormidden. Je krast als het ware een lijn in het glazuur van de tegel, waarna je de tegel op de snijlijn kan breken. 

Wat kost een tegelsnijder?

De prijs (en uiteraard kwaliteit) van tegelsnijders loopt enorm uit een. Je kan tegelsnijders kopen tussen de 50 en 1000 euro. 

Hoe gebruik je een tegelsnijder?

Er bestaan twee soorten tegelsnijder: manuele en elektrische tegelsnijders. In onze top 5 behandelen wij manuele tegelsnijders. Dit zijn draagbare toestellen waarmee je heel recht een tegel kan snijden. De manuele tegelsnijder bestaat uit een platform met een mobiele hefboom. Onderaan de hefboom bevinden zich een snijwiel en een breker. De tegel wordt op het platform gelegd en zo gepositioneerd dat met het snijwieltje een rechte lijn gesneden kan worden. Met de hefboom wordt het snijwiel stevig op de tegel gedrukt. Hierna wordt wordt de hefboom horizontaal over de tegel getrokken, waardoor een kras in de tegel gemaakt voor door het snijwiel. Het wiel beweegt vervolgens voorbij de tegel en de breker wordt op de rand van de tegel gezet. De hefboom wordt verder neergedrukt waardoor de tegel langs de zojuist getrokken snede breekt.

Welke tegelsnijder kopen?

Tegenwoordig zie je vaak door het grote aanbod aan allerlei verschillende gereedschappen door de bomen het bos niet meer. Dit geldt ook voor de tegelsnijder. Zowel in de winkel als online is het aanbod ontzettend breed. Er zijn ontzettend veel merken, ontelbare soorten en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene tegelsnijder geschikter voor jou is dan de andere? Om je een eindje op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze.

Elektrisch of manueel

Je kan bij de aanschaf van een tegelsnijder kiezen voor een elektrische of een manuele tegelsnijder. Beide soorten tegelsnijders hebben zo hun voor- en nadelen. Het gebruiksgemak van manuele tegelsnijders is over het algemeen wat groter. Dat komt doordat je deze toestellen overal mee naartoe kan nemen en ze direct kan gebruiken zonder stroomvoorziening, waar en wanneer je dus maar wilt. Het is bij deze snijders gemakkelijk om de tegel te positioneren en vaak kan je ze al met een hand bedienen. Bovendien hebben manuele tegelsnijders geen onderhoud nodig. Een ander voordeel van manuele tegelsnijders is dat je redelijk stofvrij kan werken. Daardoor kan je ze gemakkelijk op de werkplek gebruiken. Daarnaast zijn manuele tegelsnijders vaak een stuk goedkoper dan elektrische tegelsnijders. Voor vrijwel alle keramische tegels volstaat het gebruik van een manuele tegelsnijder. Bovendien is de snijlijn bij deze tegelsnijders vaak een stuk strakker dan bij elektrische tegelsnijders. Een reden om voor een elektrische tegelsnijder te kiezen is dat sommige tegels niet te snijden zijn met manuele tegelsnijders. Zo zijn terrastegels en natuursteen te hoog gegrepen voor een manuele tegelsnijder. Voor dit soort tegels heb je een elektrische tegelsnijder nodig. Dit soort snijders zijn voorzien van een diamant schijf en worden aangedreven door een krachtige motor. Je bent dan echter wel aangesloten op netstroom, waardoor je minder flexibel werkt dan met een manuele tegelsnijder omdat je gebonden bent aan een werkplek. Elektrische tegelsnijders vereisen bovendien wel een bepaalde ervaring of in ieder geval grote oplettendheid, want ze zijn een stuk gevaarlijker dan manuele tegelsnijders. Een andere punt om in overweging te nemen is dat je met manuele tegelsnijders alleen recht kan snijden, met elektrische tegelsnijders kan je ook in hoeken en in verstel zagen. Enkele nadelen aan elektrische tegelsnijders zijn dat ze vrij luid zijn en aardig zwaar zijn. Bovendien vereisen ze aardig wat onderhoud. Elk type tegelsnijder heeft dus zo zijn voor- en nadelen. In de meeste gevallen zal een manuele tegelsnijder volstaan. Elektrische tegelsnijders zijn vooral voor professioneel gebruik aan te raden.

Formaat

Tegelsnijders kunnen sterk verschillen qua snijlengte. Zo hebben simpele, goedkopere tegelsnijders vaak een kleinere snijlengte dan professionelere tegelsnijders. Zo hebben sommige tegelsnijders een snijlengte van maar liefst 102 cm! Het is uiteraard noodzakelijk dat de tegels die je wilt gaan snijden onder de tegelsnijder passen. Je wilt immers niet voor verassingen komen te staan. Ga daarom voordat je tot aanschaf van een tegelsnijder overgaat na hoe groot de snijlengte van de tegelsnijder voor jouw gewenste werkzaamheden moet zijn. Uiteraard is het altijd fijn om een tegelsnijder met een grote snijlengte te hebben, want zo zal je een grotere verscheidenheid aan tegels kunnen snijden. Wanneer je echter vooral kleine tegels zal gaan snijden, dan is het raadzamer om te kiezen voor kleiner model. Die zijn namelijk lichter en daarom makkelijk mee te nemen naar je werkplek, zodat je efficiënt kan werken.

Het snijwieltje van de tegelsnijder

Een belangrijk onderdeel van de tegelsnijder is het snijwieltje. Hiermee snijdt je de tegel en creëer je de breuklijn waarlangs je de tegel breekt. Deze snijwielen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is van belang dat je altijd het juiste wieltje voor de juiste tegel gebruikt. Hiermee voorkom je kartelranden bij het snijden en bovendien vergroot je zo de levensduur van het snijwieltje en de tegelsnijder. Voor wandtegels met een glad oppervlak volstaan snijwieltjes met een standaard maat. Voor dikkere, stuggere tegels zijn snijwieltjes met een groter diameter aan te raden. Wanneer je een tegelsnijder aanschaft is het van belang om na te gaan of het snijwieltje vervangbaar is. Dit is namelijk niet bij elke tegelsnijder het geval. Snijwieltjes worden na verloop van tijd bot, dus het is wel zo fijn als je ze tussentijds kan vervangen.

Professioneel of hobbymatig

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar als professional zal je waarschijnlijk andere eisen stellen aan de tegelsnijder dan als doe-het-zelver. Als professional heb je een optimale tegelsnijder nodig die lang mee zal gaan. Wanneer je dagelijks tegels versnijd is het is raadzaam om niet te bezuinigen op de tegelsnijder. Je wilt dan kwalitatief hoogstaand werk afleveren en daarbij past een duurdere, professionele tegelsnijder die lang mee gaat. Ben je echter doe-het-zelver en zal je slechts zo af en toe de tegelsnijder gebruiken voor kleinere, dunnere tegels, dan heb je geen tegelsnijder van honderden euro’s nodig. Je kan dan prima uit de voeten met een simpelere, goedkopere tegelsnijder.

Breekmechanisme

Tegelsnijders maken om de tegels kaarsrecht langs de snijlijn te kunnen snijden gebruik van een breekmechanisme. Er zijn twee soorten breekmechanismes. Zo heb je tegelsnijders waarbij het mechanisme op een vaste plek zit, vaak aan de voorkant. Je haalt dan de hefboom over de tegel om de lijn te breken. Daarnaast zijn er tegelsnijders met een mobiel breekmechanisme. Deze zijn vooral geschikt voor groot formaat tegels, zodat je de tegel op meerdere plekken kan breken. Met mobiele mechanismes breken tegels over het algemeen net wat makkelijker dan met vaste mechanismes. Een ander belangrijk onderdeel van het preekmechanisme is de breekkracht. Duurdere en professionele tegelsnijders hebben vaak een veel hogere preekkracht dan goedkopere, simpelere tegelsnijders. Daarmee is het dan mogelijk om dikke tegels te snijden. Het is dus goed om bij aanschaf van een tegelsnijder na te gaan wat voor soort tegels je wilt gaan snijden. Als professional zal je veel profijt hebben van een tegelsnijder met een mobiel breekmechanisme en een grote breekkracht. Als doe-het-zelver kan je vaak ook goed uit de voeten met een tegelsnijder met een lagere breekkracht.

Hoe wij tegelsnijders testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende tegelsnijders onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste tegelsnijder vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen