Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Tegelsnijders in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste tegelsnijder? Wie weleens zelf tegels heeft gelegd, bijvoorbeeld in een badkamer of in de keuken, weet hoe belangrijk het is om een goede tegelsnijder in huis te hebben. Je zal immers tijdens het leggen van de tegels lastige hoeken tegenkomen waarvoor je een afwijkend formaat tegel nodig hebt. Voor vrijwel elke ruimte die je betegeld zullen er voor een mooie afwerking tegels gesneden moeten worden. Misschien heb je weleens meegemaakt hoe frustrerend het kan zijn wanneer het niet lukt de tegels mooi recht af te snijden. Gelukkig kan een tegelsnijder je hierbij van dienst zijn! Voor iedere professional of doe-het-zelver is dit gereedschap bij het betegelen een absolute must om in huis of op de werkvloer te hebben. Zo zal je voortaan in een handomdraai tegels van allerlei formaten en diktes netjes recht kunnen snijden. Een kind kan de was doen!

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Tegelsnijders

BESTE KOOP

RUBI TZ-1020
RUBI TZ-1020

PROFESSIONEEL

RUBI tegelsnijder TZ-1300

BUDGET

Kreator 500MM
Kreator 500MM

Beste tegelsnijder - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede tegelsnijder te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan tegelsnijders het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende tegelsnijders? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2020 zien welke tegelsnijders als beste uit de bus komen. 

5. Wolfcraft Tegelsnijder TC 670

We beginnen onze top 5 met de Wolfcraft Tegelsnijder TC 670. Met deze tegelsnijder bereik je zonder twijfel een perfect resultaat. Dankzij een innovatieve snijtechnologie zal je keer op keer moeiteloos tegels recht kunnen snijden. De snijlengte van deze tegelsnijder is 67 cm. Hij kan tegels met een dikte van 4 tot 14 mm snijden. De basisplaat is vervaardigd uit aluminium en is zeer stevig en stabiel. 

Het snij-wiel heeft een diameter van 20 mm en een uit wolfraamcarbide en tin vervaardigd boor van 55 mm. De koggellagers en de C-rails zorgen voor een zeer nauwkeurige snede, ook wanneer je de geleider voor diagonaal snijden gebruikt. Zowel de tegeldikte als de oppervlak druk zijn aan te passen op het apparaat. Zodra je deze hebt ingesteld, maak je een rechte doorlopende snede. Vervolgens breek je de tegel zonder bovenmatige inspanning op de snijlijn. 

De tegelsnijder is heel gemakkelijk te bedienen, onder andere dankzij 2 materiaal steunen die je aan de basisplaat kan bevestigen. Zowel links- als rechtshandige personen kunnen met deze tegelsnijder werken. Tijdens je werkzaamheden heb je een vrij zicht op het snijd proces, wat erg belangrijk is voor het snijden van rechte lijnen. Het fijne aan de tegelsnijder is dat hij weinig onderhoudt nodig heeft. Hij wordt geleverd inclusief geleidingsrail met hoekgeleider en de 2 materiaal steunen. 

Wolfcraft Tegelsnijder TC 670

4. Silverline Heavy Duty tegelsnijder

Op nummer 4 is de Silverline Heavy Duty tegelsnijder geëindigd. Heavy Duty staat voor het vermogen dat de tegelsnijder heeft om zwaarder werk te verrichten. Dit is heel fijn wanneer je bijvoorbeeld veel tegels achter elkaar moet snijden. Deze zeer capabele tegelsnijder zal je in staat stellen met het grootste gemak verschillende soorten tegels te snijden. 

Het toestel heeft een stalen basis met ronde stalen geleide staven. Dit maakt de tegelsnijder ontzettend stevig. Het snijwiel is vervaardigd uit hardmetaal. Hij kan met gemak tegels van 5-12 mm snijden. De maximale snijlengte van de Silverline Heavy Duty tegelsnijder is 600 mm. Je kan met dit toestel naast tegels ook moeiteloos glas snijden. Dankzij de schaalverdeling kan je moeiteloos de juiste instelling kiezen. Zodra je het toestel juist hebt ingesteld voor de tegel die je gaat snijden maak je een rechte doorlopende lijn. 

Vervolgens breek je met gemak de tegel op de snijlijn. De tegelsnijder is bovendien voorzien van een schuimkussen snijoppervlak, zodat de tegels goed beschermd blijven. Reserve snijwielen zijn eventueel verkrijgbaar. Met deze tegelsnijder haal je een kwalitatief hoogstaand toestel in huis voor een hele nette prijs. 

3. Wolfcraft tegelsnijder TC710PM

We gaan door met de nummer 3 van deze lijst. Wederom kiezen we voor een tegelsnijder van Wolfcraft, dit keer voor de Wolfcraft tegelsnijder TC710PM. Deze versie is wel wat duurder dan de nummer 5, maar met goede reden. Je zou namelijk kunnen zeggen dat deze tegelsnijder een verbeterde versie is. Het gebruiksgemak van dit toestel is namelijk net wat groter. De tegelsnijder is wat zwaarder omdat hij uit robuust metaal vervaardigd is. 

In combinatie met de antislip zorgt dit ervoor dat de tegelsnijder goed op zijn plaats blijft en ook zwaardere tegels goed aankan. De tegelsnijder is gemakkelijk te hanteren dankzij het ergonomische handvat, waardoor je een stabiele grip hebt. Dit komt het werkgemak uiteraard ten goede. De snijlengte van het toestel is 710 mm, waarmee hij ook geschikt is voor de wat grotere tegels. Hij snijdt moeiteloos tegels in een dikte van 3-14 mm. Het snijwiel waarmee je dit gedaan krijgt is gemaakt van wolfram-carbid met een diameter van 20 mm. Je kan met deze tegelsnijder dankzij de innovatieve preektechniek als een echte professional (of misschien ben je dat al) te werk gaan. 

De eenvoudig te reinigen steunvlakken met vering zorgen namelijk voor een geweldig breukresultaat. Dankzij een gemakkelijk te onderhouden C-profielgeleiding kan je zeer precies en glijdend de tegels ritsen. De tegelsnijder wordt inclusief geleiderails met hoekaanslag geleverd, voor het maken van herhalings- en diagonale snedes. Een leuk detail: je hebt bij aanschaf van deze tegelsnijder een garantie van maar liefst 10 jaar. 

Wolfcraft tegelsnijder TC710PM

2. RUBI TZ-850

We naderen de winnaar van deze top 5, maar eerst nog de welverdiende nummer 2. Op deze plaats is geëindigd de RUBI TZ-850. Allereerst moeten we je vertellen dat RUBI absoluut de koning van de tegelsnijders is. RUBI heeft de lijn TZ tegelsnijders ontwikkelt met het nieuwe ‘Pure Power’ breekmechanisme, waardoor ze tot enorme krachtinspanningen in staat zijn. Hoewel deze tegelsnijders niet goedkoop zijn, krijg je bij aanschaf van deze toppers wel absoluut waar voor je geld. Dan over de RUBI TZ-850. 

Met deze krachtige tegelsnijder kan je allerlei soorten tegels in een handomdraai snijden. Zelfs ontzettend dikke tegels krijg je met deze krachtpatser zo doormidden. Deze tegelsnijder kan namelijk tot 21 mm dikte snijden! Daarbij heeft het toestel een enorme breek capaciteit tot maximaal 1500 kilogram. En dan is hij ook nog een met maar een hand te bedienen. De RUBI TZ 850 heeft een maximale snijlengte van maar liefst 85 cm en kan diagonaal over een lengte van 60×60 snijden.  Dankzij het innovatieve ontwerp snij je met een ongekende precisie. De geleider heeft een heel nauwkeurig en wachtlopend systeem. 

Ook heeft het toestel een draaibare vooraanslag met centrale as voor een vlotte en secure meting van de hoeken. Daarnaast maak je dankzij de verstelbare en instelbare zijaanslag gemakkelijk repeterende sneden. Dankzij de zijsteunen heb je tijdens het snijden extra ondersteuning, wat vooral erg welkom is bij het snijden van groot formaat tegels. Ontzettend handig is dat de bodemplaten van de RUBI TZ 850 inklapbaar zijn zodat je de tegelsnijder gemakkelijk op kan bergen in de meegeleverde transporttas. Zo blijft het toestel bovendien ook nog eens goed bescherm tegen stof, vuil en vocht. De tegelsnijder wordt inclusief snijwieltjes met een diameter van 8 en 22 mm geleverd. 

RUBI TZ-850

1. RUBI TZ-1020

We hebben een winnaar! Het zal je misschien niet verbazen dat we wederom kiezen voor een tegelsnijder van RUBI. Onze nummer 1 is de RUBI TZ-1020. Hierboven hebben we al beschreven waartoe de TZ tegelsnijders van RUBI in staat zijn. Ook deze tegelsnijder heeft dankzij het ‘Pure Power’ systeem een geweldige breekcapaciteit en is uitermate geschikt voor het snijden van groot formaat tegels. De effectieve breekkracht van dit toestel is een indrukwekkende 1500 kilogram. 

Ook de dikste tegels zijn dus geen partij voor deze tegelsnijder. Het toestel snijdt tot maximaal 21 mm dikte en heeft een snijlengte van maar liefst 102 cm. Met deze snijlengte snij je diagonaal tot een grootte van maar liefst 70×70 cm. Het gebruiksgemak van het toestel is zeer groot. Alle vereiste handelingen zijn in 1 handeling te verrichten, eventueel met maar een hand. De zijsteunen geven het de tegelsnijder extra ondersteuning tijdens het snijden van groot formaat tegels. De tegelsnijder wordt inclusief snijwieltjes van 8 en 22 mm geleverd. 

Ook deze RUBI tegelsnijder is voorzien van inklapbare bodemplaten en transportwielen om hem gemakkelijk op te bergen in de meegeleverde transporttas. Met deze tegelsnijder snij je snel, gemakkelijk en en zeer strak. Voortaan hoef je niet meer de tegels te zagen, de RUBI TZ-1020 kan elke tegel snijden. Bovendien heb je zo veel minder afval (zoals onder andere stof, gruis en zaagslem). Deze tegelsnijder is een geweldige investering waar je ontzettend lang plezier van zal hebben.

RUBI TZ-1020

Beste Goedkope Tegelsnijder

Hoewel er fantastische tegelsnijder met een enorme preekkracht op de markt zijn, kosten deze toestellen vaak heel wat meer dan een simpelere versie. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je als doe-het-zelver niet meteen honderden euro’s wilt uitgeven aan een tegelsnijder. Ook begrijpen wij dat je natuurlijk wel graag een tegelsnijder van hoogstaande kwaliteit aanschaft. Wij hebben daarom als beste goedkope tegelsnijder gekozen voor de Kreator 500MM. Deze tegelsnijder heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en is heel populair onder thuisklussers. 

Je snijdt met deze tegelsnijder gemakkelijk tot 14 mm dikte en tot een lengte van 500 mm. Het toestel staat heel stabiel en heeft een stevige snijboom. Dankzij de brede breekplaat is het gemakkelijk de tegels langs de snijlijn te breken. De schokdempers op de snijboomgeleiders maken dat de schokken goed opgevangen worden. Hiermee wordt voorkomen dat de tegel tijdens het snijden verschuift, iets wat je absoluut wilt voorkomen. Het is met deze tegelsnijder ook mogelijk om diagonaal te snijden. De Kreator 500MM heeft een instelbare kantgeleider voor een precieze afstelling van het toestel. Zo snij je moeiteloos je tegels kaarsrecht doormidden. 

Kreator 500MM

Beste Professionele Tegelsnijder

Als ervaren professional wil je natuurlijk met de beste en meest betrouwbare tegelsnijder werken. Het is immers belangrijk dat je goed, net werk kan afleveren. Daarom raden wij altijd aan om voor een krachtig en duurzaam apparaat te kiezen. Voor de professionals onder ons raden wij de RUBI tegelsnijder TZ-1300 aan. Deze tegelsnijder in de TZ tegelsnijder-serie van RUBI is absoluut de allerbeste tegelsnijder die er op de markt is voor professionals. Net als de nummers 1 en 2 van deze lijst maakt deze tegelsnijder gebruik van het geavanceerde ‘Pure Power’ mechanisme voor een optimale preekkracht. 

Hiermee heeft het toestel een breekkracht van maar liefst 1500 kilogram. Met deze tegelsnijder kan je werkelijk elke soort tegel snijden, wat voor jou als professional natuurlijk ontzettend belangrijk is. De tegelsnijder heeft zijsteunen om het snijden van groot formaat tegels te ondersteunen. Met een snijlengte van 130 cm en een snijdiepte tot maximaal 21 mm is geen enkele tegel te hoog gegrepen voor deze Goliath. Ook deze tegelsnijder is voorzien van inklapbare bodemplaten, transportwielen en een handvat. Je bergt de tegelsnijder vliegensvlug op in de meegeleverde transporttas, zodat je hem gemakkelijk van klus naar klus kan vervoeren. 

RUBI tegelsnijder TZ-1300

Koopgids

De naam zegt het eigenlijk al. Een tegelsnijder is een toestel waarmee je tegels kan snijden langs een snijlijn. Toch is de naam een beetje verwarrend, want eigenlijk snij je niet werkelijk de tegel doormidden. Je krast als het ware een lijn in het glazuur van de tegel, waarna je de tegel op de snijlijn kan breken. Er bestaan twee soorten tegelsnijder: manuele en elektrische tegelsnijders. In onze top 5 behandelen wij manuele tegelsnijders. Dit zijn draagbare toestellen waarmee je heel recht een tegel kan snijden. De manuele tegelsnijder bestaat uit een platform met een mobiele hefboom. Onderaan de hefboom bevinden zich een snijwiel en een breker. De tegel wordt op het platform gelegd en zo gepositioneerd dat met het snijwieltje een rechte lijn gesneden kan worden. Met de hefboom wordt het snijwiel stevig op de tegel gedrukt. Hierna wordt wordt de hefboom horizontaal over de tegel getrokken, waardoor een kras in de tegel gemaakt voor door het snijwiel. Het wiel beweegt vervolgens voorbij de tegel en de breker wordt op de rand van de tegel gezet. De hefboom wordt verder neergedrukt waardoor de tegel langs de zojuist getrokken snede breekt.

Welke tegelsnijder kopen?

Tegenwoordig zie je vaak door het grote aanbod aan allerlei verschillende gereedschappen door de bomen het bos niet meer. Dit geldt ook voor de tegelsnijder. Zowel in de winkel als online is het aanbod ontzettend breed. Er zijn ontzettend veel merken, ontelbare soorten en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene tegelsnijder geschikter voor jou is dan de andere? Om je een eindje op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze.

Elektrisch of manueel

Je kan bij de aanschaf van een tegelsnijder kiezen voor een elektrische of een manuele tegelsnijder. Beide soorten tegelsnijders hebben zo hun voor- en nadelen. Het gebruiksgemak van manuele tegelsnijders is over het algemeen wat groter. Dat komt doordat je deze toestellen overal mee naartoe kan nemen en ze direct kan gebruiken zonder stroomvoorziening, waar en wanneer je dus maar wilt. Het is bij deze snijders gemakkelijk om de tegel te positioneren en vaak kan je ze al met een hand bedienen. Bovendien hebben manuele tegelsnijders geen onderhoud nodig. Een ander voordeel van manuele tegelsnijders is dat je redelijk stofvrij kan werken. Daardoor kan je ze gemakkelijk op de werkplek gebruiken. Daarnaast zijn manuele tegelsnijders vaak een stuk goedkoper dan elektrische tegelsnijders. Voor vrijwel alle keramische tegels volstaat het gebruik van een manuele tegelsnijder. Bovendien is de snijlijn bij deze tegelsnijders vaak een stuk strakker dan bij elektrische tegelsnijders. Een reden om voor een elektrische tegelsnijder te kiezen is dat sommige tegels niet te snijden zijn met manuele tegelsnijders. Zo zijn terrastegels en natuursteen te hoog gegrepen voor een manuele tegelsnijder. Voor dit soort tegels heb je een elektrische tegelsnijder nodig. Dit soort snijders zijn voorzien van een diamant schijf en worden aangedreven door een krachtige motor. Je bent dan echter wel aangesloten op netstroom, waardoor je minder flexibel werkt dan met een manuele tegelsnijder omdat je gebonden bent aan een werkplek. Elektrische tegelsnijders vereisen bovendien wel een bepaalde ervaring of in ieder geval grote oplettendheid, want ze zijn een stuk gevaarlijker dan manuele tegelsnijders. Een andere punt om in overweging te nemen is dat je met manuele tegelsnijders alleen recht kan snijden, met elektrische tegelsnijders kan je ook in hoeken en in verstel zagen. Enkele nadelen aan elektrische tegelsnijders zijn dat ze vrij luid zijn en aardig zwaar zijn. Bovendien vereisen ze aardig wat onderhoud. Elk type tegelsnijder heeft dus zo zijn voor- en nadelen. In de meeste gevallen zal een manuele tegelsnijder volstaan. Elektrische tegelsnijders zijn vooral voor professioneel gebruik aan te raden.

Formaat

Tegelsnijders kunnen sterk verschillen qua snijlengte. Zo hebben simpele, goedkopere tegelsnijders vaak een kleinere snijlengte dan professionelere tegelsnijders. Zo hebben sommige tegelsnijders een snijlengte van maar liefst 102 cm! Het is uiteraard noodzakelijk dat de tegels die je wilt gaan snijden onder de tegelsnijder passen. Je wilt immers niet voor verassingen komen te staan. Ga daarom voordat je tot aanschaf van een tegelsnijder overgaat na hoe groot de snijlengte van de tegelsnijder voor jouw gewenste werkzaamheden moet zijn. Uiteraard is het altijd fijn om een tegelsnijder met een grote snijlengte te hebben, want zo zal je een grotere verscheidenheid aan tegels kunnen snijden. Wanneer je echter vooral kleine tegels zal gaan snijden, dan is het raadzamer om te kiezen voor kleiner model. Die zijn namelijk lichter en daarom makkelijk mee te nemen naar je werkplek, zodat je efficiënt kan werken.

Het snijwieltje van de tegelsnijder

Een belangrijk onderdeel van de tegelsnijder is het snijwieltje. Hiermee snijdt je de tegel en creëer je de breuklijn waarlangs je de tegel breekt. Deze snijwielen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is van belang dat je altijd het juiste wieltje voor de juiste tegel gebruikt. Hiermee voorkom je kartelranden bij het snijden en bovendien vergroot je zo de levensduur van het snijwieltje en de tegelsnijder. Voor wandtegels met een glad oppervlak volstaan snijwieltjes met een standaard maat. Voor dikkere, stuggere tegels zijn snijwieltjes met een groter diameter aan te raden. Wanneer je een tegelsnijder aanschaft is het van belang om na te gaan of het snijwieltje vervangbaar is. Dit is namelijk niet bij elke tegelsnijder het geval. Snijwieltjes worden na verloop van tijd bot, dus het is wel zo fijn als je ze tussentijds kan vervangen.

Professioneel of hobbymatig

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar als professional zal je waarschijnlijk andere eisen stellen aan de tegelsnijder dan als doe-het-zelver. Als professional heb je een optimale tegelsnijder nodig die lang mee zal gaan. Wanneer je dagelijks tegels versnijd is het is raadzaam om niet te bezuinigen op de tegelsnijder. Je wilt dan kwalitatief hoogstaand werk afleveren en daarbij past een duurdere, professionele tegelsnijder die lang mee gaat. Ben je echter doe-het-zelver en zal je slechts zo af en toe de tegelsnijder gebruiken voor kleinere, dunnere tegels, dan heb je geen tegelsnijder van honderden euro’s nodig. Je kan dan prima uit de voeten met een simpelere, goedkopere tegelsnijder.

Breekmechanisme

Tegelsnijders maken om de tegels kaarsrecht langs de snijlijn te kunnen snijden gebruik van een breekmechanisme. Er zijn twee soorten breekmechanismes. Zo heb je tegelsnijders waarbij het mechanisme op een vaste plek zit, vaak aan de voorkant. Je haalt dan de hefboom over de tegel om de lijn te breken. Daarnaast zijn er tegelsnijders met een mobiel breekmechanisme. Deze zijn vooral geschikt voor groot formaat tegels, zodat je de tegel op meerdere plekken kan breken. Met mobiele mechanismes breken tegels over het algemeen net wat makkelijker dan met vaste mechanismes. Een ander belangrijk onderdeel van het preekmechanisme is de breekkracht. Duurdere en professionele tegelsnijders hebben vaak een veel hogere preekkracht dan goedkopere, simpelere tegelsnijders. Daarmee is het dan mogelijk om dikke tegels te snijden. Het is dus goed om bij aanschaf van een tegelsnijder na te gaan wat voor soort tegels je wilt gaan snijden. Als professional zal je veel profijt hebben van een tegelsnijder met een mobiel breekmechanisme en een grote preekkracht. Als doe-het-zelver kan je vaak ook goed uit de voeten met een tegelsnijder met een lagere breekkracht.

Geraadpleegde bronnen