Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Dit zijn de 5 beste Steelstofzuigers in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste steelstofzuiger? Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste steelstofzuigers die in 2023 te koop zijn. We hebben hiervoor gekeken naar onder andere het merk, het vloertype en gebruiksgemak van de steelstofzuigers. Daarnaast geven wij ook advies over hoe je een weloverwogen keuze maakt voor de beste steelstofzuiger voor jou.

Veel leesplezier!

Onderzoek de verschillende steelstofzuigers op de markt

Waar moet je allemaal op letten wanneer je een stofzuiger gaat kopen? Heeft dit vooral te maken met het vermogen van de steelstofzuiger, of juist met de extra functies die erin verwerkt zijn? En hoe zit het met de accu die gebruikt wordt? Maakt het nog uit of je een accu van een specifiek merk gebruikt, of is iedere accu wel in orde? Deze vragen en nog veel meer moet je meenemen in je onderzoek om tot de beste steelstofzuiger voor jou te komen. Neem in je onderzoek in ieder geval de volgende punten mee:

  • De zuigkracht
  • Het gewicht
  • Het geluidsniveau
  • De wendbaarheid
  • De accuduur
  • De capaciteit van het stofreservoir
  • Geschiktheid voor dierenharen en/of allergieën
  • Dweilfunctie
Een steelstofzuiger werkt bijna altijd op accu, zorg dus dat deze opgeladen is.

De zuigkracht

Allereerst hebben wij gekeken naar de zuigkracht van de steelstofzuiger. Ieder type vloer moet anders behandeld worden, daarom is het belangrijk dat de zuigkracht bij het type vloer past. Niet op iedere steelstofzuiger kan de zuigkracht aangepast worden, waardoor deze niet geschikt zijn voor huizen met bijvoorbeeld laminaat en tapijt.

Parket, laminaat, hoogpolig tapijt en laagpolig tapijt moeten allemaal op een andere stand gezogen worden, anders is de kans groot dat de vloer beschadigd raakt. Er bestaan ook speciale borstels die op bepaalde vloeren beter zijn, zoals een parketborstel. 

Het gewicht

Ook het gewicht is belangrijk bij een steelstofzuiger. Je moet deze namelijk zonder moeite met één hand kunnen bedienen. Het gewicht komt idealiter niet boven de 4 kg. Een steelstofzuiger is veel lichter dan een gemiddelde ‘normale’ stofzuiger. Hierdoor is een steelstofzuiger ook flexibel te gebruiken.

Het geluidsniveau

Het liefst maakt de steelstofzuiger zo min mogelijk geluid. Dankzij de steeds vernieuwende technologie kun je er zeker van zijn dat nieuwere steelstofzuigers ook steeds minder geluid produceren. 

De wendbaarheid

De wendbaarheid is een belangrijke factor; dat is namelijk het grote voordeel van een steelstofzuiger. Een steelstofzuiger is vanwege zijn vorm en omvang al wendbaar, en het gebruik van speciale borstels en opzetstukken kan een steelstofzuiger nog makkelijker in gebruik maken.

De accuduur

De meeste steelstofzuigers werken op een accu. De accuduur is dan ook zeker iets om rekening mee te houden. Als je een groot huis hebt, en graag alles in één keer gedaan wilt hebben, dan ga je het waarschijnlijk niet redden met een accuduur van 20 minuten. Een accu met een hoger Voltage gaat over het algemeen langer mee. Met een steelstofzuiger die 60 minuten of langer kan werken zit je altijd goed.

De capaciteit van het stofreservoir

Als je een groot huis hebt is het ook belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van het stofreservoir. Een capaciteit van minstens 0,5 liter is meestal wel voldoende. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om meer capaciteit te nemen zodat je het reservoir minder vaak hoeft te legen.

Geschiktheid voor dierenharen en/of allergieën

Wij hebben bij ons onderzoek ook rekening gehouden met huishoudens met dieren of mensen met een allergie. Wanneer er huisdieren in het huis wonen dwarrelen er vaak haren rond, en is er meer stof. Het gebruik van een hepa filter kan dan een uitkomst zijn.

Een hepa filter zorgt ervoor dat 99,97% van het vuil en stof in de steelstofzuiger blijft waardoor de lucht weer wat schoner wordt. Vooral mensen met een allergie hebben hier profijt van. Als er dieren in huis zijn dan is het ook belangrijk dat de juiste borstel gebruikt wordt om alle haren te verwijderen. De haren blijven bijvoorbeeld vaak in de bank en het tapijt hangen en deze krijg je met een normale borstel niet verwijderd.

Vaak zie je dat een steelstofzuiger met een speciale borstel voor dierenharen ook gebruik maakt van een hepa filter, maar dit is niet altijd het geval. Controleer dit dus goed als je ook een stofallergie hebt.

Dweilfunctie

Wat tegenwoordig steeds populairder wordt is een steelstofzuiger met een dweilfunctie. Wanneer jouw stofzuiger deze functie heeft, kun je met één apparaat zowel stofzuigen en dweilen zonder verschillende hulpstukken te hoeven gebruiken. 

Een steelstofzuiger is wendbaar en licht

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Eziclean® Cycloboost R880 ANIMAL
Eziclean® Cycloboost R880 ANIMAL

PROFESSIONEEL

Dyson V11 Absolute
DYSON V11 Absolute tabel

BUDGET

Primo PR501SV 3-in-1.
Primo PR501SV 3-in-1.


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Steelstofzuiger - Top 5

5. AEG QX9-1-P5IB indigo

Waarom we fan zijn:
Een steelstofzuiger en kruimeldief in één. 

We beginnen deze top 5 met de AEG QX9-1-P5IB indigo. Wij vinden het erg handig dat dit een 2-in-1 apparaat is dat ook een uitneembare kruimeldief bevat. Je zuigt er daardoor ook makkelijk iets kleins mee op. De voorkant van de zuigmond is voorzien van verlichting, daardoor sla je geen stof meer over onder kasten of meubels. Dit snoerloze apparaat heeft natuurlijk ook een goede zuigkracht, zelfs als de stofcontainer voller wordt. Daarnaast ligt het zwaartepunt laag waardoor de steel niet snel zwaar aan gaat voelen. Dat is een prettige bijkomstigheid.

De steelstofzuiger wordt geleverd met een parketborstel, kierenzuigmond, meubelzuigmond en een zachte afstofborstel. Met een opgeladen accu kan je er in ecomodus 53 minuten mee aan de slag. Wil je op volle kracht stofzuigen dan kan je de stofzuiger 15 minuten gebruiken. Wanneer je vloer weer schoon en stofvrij is, zet je de steelstofzuiger gemakkelijk in de wandoplader. Daar wordt de accu in 4 uur volledig opgeladen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vloertype: Harde vloeren, Houten vloeren
Geschikt voor: Dierenharen
Gemiddelde accuduur: 25 min
Maximaal geluidsniveau: 78 dB
Gewicht: 3,6 kg

Video

AEG QX9-1-P5IB indigo

Bekijk verschillende aanbieders

4. Samsung Jet 75

Waarom we fan zijn:
Een goede steelstofzuiger met turbo borstel om dierenhaar mee op te zuigen.

Deze Samsung Jet 75 is simplistisch van design maar wel efficiënt. Dit model is geschikt voor alle soorten vloeren dus geen zorgen als zowel tapijt, parket en een harde vloer in huis hebt. De wielen zijn van rubber gemaakt en zullen dus geen krassen achterlaten. Er zijn 5 verschillende snelheidsstanden die je kunt gebruiken. Kwa mondstukken krijg je er een meubel mondstuk, vloerborstel, kieren mondstuk, turbo borstel en parket vloerborstel bij. Genoeg voor allerlei verschillende vloeren en meubels dus.

Wij vinden de speciale turbo borstel vooral erg handig omdat je er gemakkelijk dierenharen mee opzuigt. Let er wel op dat je de accessoires niet op de handgreep kunt bewaren. Het is een draadloos model op Li-Ion accu, dus houd goed in de gaten wanneer het apparaat bijna leeg is. Daar is een speciale indicatie voor. Het opladen duurt zo’n 3,5 uur, waarna je het apparaat 60 minuten kunt gebruiken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vloertype: Harde vloeren, Hoogpolig tapijt, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
Geschikt voor: Dierenharen, Allergieën 
Gemiddelde accuduur: 60 min
Maximaal geluidsniveau: 86 dB
Gewicht: 2,76 kg

Video

Samsung Jet 75

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch Unlimited BBS611PCK Serie 6

Waarom we fan zijn:
Sterke Bosch accu en motor, handig in gebruik.

De Bosch Unlimited BBS611PCK Serie 6 is multi-inzetbaar. Door het draadloze en lichte ontwerp met handige accesoires maak je er niet alleen vloeren mee schoon, maar ook plafonds, tafels of zelfs het meubilair van een auto. Daarom staat deze steelstofzuiger op nummer 3 in deze lijst. Het duurt ongeveer 4 uur voordat de accu van deze steelstofzuiger volledig opgeladen is, waarna je het apparaat ongeveer 30 minuten kunt gebruiken.

De accu maakt onderdeel uit van een accu platform waardoor je deze ook op andere Bosch apparaten met dezelfde accu kunt gebruiken. Voor iemand met meerdere Bosch apparaten in huis is dat mooi meegenomen. Er wordt een turbozuigmond meegeleverd zodat jij alles grondig kunt reinigen. Houd er wel rekening mee dat de inhoud van het stofreservoir slechts 0,3 liter is waardoor je het reservoir een keer zal moeten legen tijdens een grote schoonmaakbeurt. Heb je een groter stofreservoir nodig? Dan raden we je aan om naar de nummer 1 in deze top 5 te kijken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vloertype: Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
Geschikt voor: Dierenharen
Gemiddelde accuduur: 35 min
Maximaal geluidsniveau: 76 dB
Gewicht: 2,3 kg

Video

Bosch steelstofzuiger Unlimited BBS611PCK Serie 6

Bekijk verschillende aanbieders

2. Miele Triflex HX2

Waarom we fan zijn:
Steelstofzuiger en kruimeldief in één. Geschikt voor mensen met een stof allergie.

De Miele Triflex HX2 mag dan misschien een middenklasse bouwkwaliteit hebben, maar de resultaten van de nummer 2 in deze lijst zijn goed. Met deze steelstofzuiger kun je zowel harde vloeren, hoog- en laagpolig tapijt en houten vloeren stofzuigen. Er is een geïntegreerde kruimeldief aanwezig waarmee je moeiteloos de tafel of een stoel snel schoon zuigt. Daarnaast vinden wij de Turbo Power functie echt een pluspunt aan deze steelstofzuiger. Met de Turbo Power functie verhoog je tijdelijk de zuigkracht op lastige ondergronden zoals tapijt en worden ook deze plekken in huis goed stofvrij.

Bij aanschaf krijg je een turboborstel meegeleverd, evenals een kierenzuigmond, meubelzuigmond en een zachte afstofborstel. Zodra de batterij bijna leeg is zal de stofzuiger dit aangeven en kan hij op de wand opgeladen worden. Het laden van de accu duurt gemiddeld zo’n 60 minuten. In tegenstelling tot de nummer 3, is dit model is uiterst geschikt voor mensen met allergieën en huisdieren, dierenharen worden namelijk door de Turbo Functie en de turboborstel makkelijk opgezogen. Dat is dus erg prettig als je een hond of kat in huis hebt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vloertype: Harde vloeren, Hoogpolig tapijt, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
Geschikt voor: Dierenharen, Allergieën
Gemiddelde accuduur: 60 min
Maximaal geluidsniveau: 77 dB
Gewicht: 3,63 kg

Video

Miele Triflex HX2

Bekijk verschillende aanbieders

1. Eziclean® Cycloboost R880 ANIMAL

Waarom we fan zijn:
Krachtige steelstofzuiger met een accu die het bijzonder lang vol houdt. 

De Eziclean® Cycloboost R880 ANIMAL staat op nummer één in deze top 5 vanwege het krachtige zuigvermogen, het gemak waarmee dierenharen worden opgezogen en het hepa filter. Met de Eziclean® Cycloboost R880 ANIMAL stofzuig je je volledige huis in één keer. Je kan er namelijk tot 80 minuten mee stofzuigen en de stofzuiger heeft een groot stofreservoir van 0,8l. Je zal deze dus niet tussendoor hoeven legen.

Een erg slimme feature op deze steelstofzuiger van Eziclean is de touchscreen waarmee je gemakkelijk toegang hebt tot allerlei functies. De AutoDetect™-functie kan bijvoorbeeld detecteren wat het vloertype is en stelt daarop automatisch de zuigkracht in. Een functie die we persoonlijk erg prettig vinden is de HairRemover™-technologie. Hiermee worden vastgelopen haren door de steelstofzuiger zelf losgemaakt en blijft de zuigkracht sterk.

LET OP: in de maanden mei en juni krijg je, exclusief via gereedschap-expert, 5% korting op een aankoop bij Eziclean, via de volgende link (korting zichtbaar bij afrekenen): https://eziclean.nl/discount/GereedschapExpert5

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vloertype: Harde vloeren, Hoogpolig tapijt, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
Geschikt voor: Dierenharen, Allergieën
Gemiddelde accuduur: 80 min
Maximaal geluidsniveau: 78 dB
Gewicht: 1,7 kg

Video

Eziclean® Cycloboost R880 ANIMAL

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Steelstofzuiger

Waarom we fan zijn:
Zeer hoge zuigkracht en accu houdt het lang vol. 

Als professional heb je net wat meer kracht nodig dan een gemiddeld huishouden. In dit geval heb je de Dyson V11 Absolute nodig, want deze steelstofzuiger heeft de hoogste zuigkracht van alle snoerloze Dyson stofzuigers. Dit is de nieuwste steelstofzuiger van Dyson die zowel op harde als zachte vloeren goed zijn werk doet. Het duurt ongeveer 4,5 uur voordat de steelstofzuiger volledig opgeladen is waarna je hem tot 60 minuten kunt gebruiken.

Het LCD scherm informeert je over de resterende accuduur. Daarnaast krijg je via dit scherm een melding wanneer de stofzuigerslang geblokkeerd is en wanneer het filter gereinigd moet worden. Tot slot is deze Dyson voorzien van een hepa-filter waardoor deze steelstofzuiger geschikt is voor mensen met een allergie. Een hepa-filter zorgt ervoor dat 99,9% van de stofdeeltjes in de stofzuiger blijven en niet meer terug de ruimte in kunnen ontsnappen. Zo weet je zeker dat de ruimte hygiënisch schoon is.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vloertype: Harde vloeren, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
Geschikt voor: Dierenharen, Allergieën
Gemiddelde accuduur: 60 min
Maximaal geluidsniveau: 84 dB
Gewicht: 3,05 kg

Video

DYSON V11 Absolute tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Steelstofzuiger

Waarom we fan zijn:
Een goedkope steelstofzuiger die een goede optie is als extra naast de klassieke stofzuiger in huis.

Soms wil je niet altijd de hoofdprijs betalen voor een steelstofzuiger. Je gebruikt hem niet vaak en wilt een model wat doet wat hij moet doen. Wij vinden de Primo PR501SV 3-in-1 een goede budget optie. De steel kun je gemakkelijk verwijderen waardoor je binnen een handomdraai een handstofzuiger hebt. Hierdoor kun je ook de moeilijk bereikbare plekken stofzuigen.

Er wordt gebruik gemaakt van een krachtig cycloonsysteem waardoor hij goed presteert op alle vloertypen. Het duurt ongeveer 4 uur voordat de steelstofzuiger volledig opgeladen is, waarna je hem ongeveer 20 minuten kunt gebruiken. Het stofreservoir heeft een inhoud van 0,6 liter. Als het stofreservoir vol is kun je deze eenvoudig leegmaken en terugplaatsen zonder het vuil aan te hoeven raken. Een mooie steelstofzuiger voor een klein prijsje die prima zijn werk doet.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vloertype: Harde vloeren, Laagpolig tapijt
Geschikt voor: –
Gemiddelde accuduur: 20 min
Maximaal geluidsniveau: 75 dB
Gewicht: 3 kg

Video

Primo PR501SV 3-in-1.

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: stofzuigers per soort

Meer informatie over steelstofzuigers

Wat is een steelstofzuiger?

Wat maakt een steelstofzuiger anders dan een normale stofzuiger? Is er wel een verschil? Het verschil kun je al uit de naam achterhalen, de steelstofzuiger bestaat namelijk alleen uit een steel met een stofreservoir aan de steel, en de vloerborstel natuurlijk. Hierdoor neemt hij erg weinig ruimte in beslag, maar kan hij vaak ook minder vuil en stof opzuigen dan een normale stofzuiger. Daarnaast heeft een steelstofzuiger meestal geen snoer waardoor je vrij door de ruimte kunt bewegen zonder rekening te houden met een stopcontact en de lengte van het snoer. Je hoeft dus niet elke keer te stoppen en van stopcontact te wisselen. Een steelstofzuiger moet wel regelmatig opgeladen worden. In sommige gevallen wordt er een muurbevestiging meegeleverd waardoor de steelstofzuiger vrijwel geen ruimte opneemt en je er niet over kunt struikelen. Zo hou je meer ruimte vrij in jouw voorraadkast voor andere zaken. Het is natuurlijk wel gewoon mogelijk om de steelstofzuiger in de kast te zetten. Een steelstofzuiger kan net zo krachtig zijn als een normale stofzuiger, en heeft ook verschillende accessoires waardoor het schoonmaken een stuk makkelijker wordt. Zo zijn er verschillende borstels beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld de auto kunt schoonmaken, maar ook gemakkelijk dierenharen kunt opzuigen. Daarnaast zijn veel modellen ook met één handomdraai om te wisselen tot kruimelzuiger waardoor je ook moeiteloos de naden en kieren in de bank kunt schoonmaken.

Wat is de beste steelstofzuiger?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring, hebben wij de Dyson V15 Detect Absolute als beste steelstofzuiger van 2023 beoordeeld. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij alle steelstofzuigers in onze top 5. We adviseren jou te kiezen voor de steelstofzuiger die het beste bij jou en de gebruikssituatie past!

Waar een steelstofzuiger kopen?

Je kan overal wel aan een steelstofzuiger komen.  Wij zijn echter fan van Coolblue en Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Waar op letten bij de aankoop van een steelstofzuiger?

Let goed op het vermogen van de steelstofzuiger, de extra functies en de oplaadtijd. Lees onze rubriek “tips bij aanschaf van jouw steelstofzuiger” voor alle features waar je op moet letten om de beste steelstofzuiger voor jou te vinden. 

Hoe wij steelstofzuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende steelstofzuigers onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste steelstofzuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over huishoudelijke apparaten

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek