Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Kettingzagen in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste kettingzaag? We kunnen dit apparaat allemaal wel. Vaak denken we aan stoere mannen die met blote bast in de bossen grote boomstammen omzagen. Je kan de kettingzaag echter voor allerlei klussen gebruiken. Zo komt hij erg goed van pas wanneer je een tuin bezig met veel bomen. Deze dienen af en toe gesnoeid te worden om te voorkomen dat ze alle kanten op groeien of bijvoorbeeld teveel bij je buren over de schutting hangen. Met een kettingzaag snoei je de takken snel en gemakkelijk zonder al teveel inspanning te hoeven leveren. Ook struiken kan je met een kettingzaak snoeien. Daarnaast is hij in te zetten tijdens verbouwingswerkzaamheden voor simpele zaagklussen die weinig precisie vereisen. Kortom, meer dan genoeg redenen dus om een kettingzaag aan te schaffen.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Kettingzagen

BESTE KOOP

BLACK+DECKER GKC3630L25-QW
BLACK+DECKER GKC3630L25-QW tabel

PROFESSIONEEL

Makita DUC355Z
Makita DUC355Z tabel

BUDGET

Powerplus POWXG1009
Powerplus POWXG1009 tabel

Beste kettingzaag - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede kettingzaag te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan kettingzagen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende kettingzagen? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke kettingzagen als beste uit de bus komen.

5. Einhell GE-LC 18

We trappen af met de Einhell GE-LC 18. Deze krachtig accukettingzaag heeft een zaagsnelheid van 4,3 meter per seconde en een zwaardlengte van 25 centimeter met een maximale zaaglengte van 23 centimeter. Doordat de machine op accu werkt geniet je tijdens het zagen een grote flexibiliteit en bewegingsvrijheid. Zo hoef je geen rekening te houden met een stroomsnoer en ben je ook niet afhankelijk van de stroomtoevoer. De kettingzaag is gemakkelijk te bedienen en heeft een grote gebruiksvriendelijkheid. 

Dankzij de ergonomische soft-grip handgreep heb je een stevige en stabiele grip op het toestel, zodat je veilig en comfortabel te werk kan gaan. Uiteraard is de veilig van een kettingzaag enorm van belang. De GE-LC 18 beschikt over robuuste metalen stopklauwen aan de voorkant van het toestel zodat je de machine veilig kan hanteren. Daarnaast is hij voorzien van terugslagbescherming met kettingstop. Indien nodig kan de machine zo direct worden stopgezet. 

Om ervoor te zorgen dat de machine goed blijft nodig is het belangrijk dat de ketting goed gesmeerd blijft. Een groot voordeel is dat deze kettingzaag over een automatische kettingsmering beschikt. Het geïntegreerde oliereservoir met een inhoud van 200 milliliter en met filter zorgt ervoor dat de ketting automatisch gesmeerd wordt. Zo blijft hij soepel lopen en gaat hij langdurig mee. De zwaard en de ketting zijn vervaardigd door producent OREGON. Dit merk levert betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige zwaarden en kettingen voor kettingzagen. De machine wordt inclusief 1 x 3,0 Ah accu en Power X Change lader geleverd.

Einhell GE-LC 18 kettingzaag

4. BLACK+DECKER GKC1825L20-QW

Dan door met onze nummer 4, de BLACK+DECKER GKC1825L20-QW. Deze krachtige machine heeft een zwaardlengte van 25 centimeter met een zaagcapaciteit tot 25 centimeter. Hiermee kan je gemakkelijk grote struiken en takken snoeien en ook hoge takken bereiken. De kettingsnelheid bedraagt 3,5 meter per seconde. De machine werkt op een 18V accu. Op een volle accu kan je rond de 270 zaagsneden maken met een diameter van 3,5 centimeter. Een groot voordeel van deze kettingzaag is het ergonomische, lichtgewicht ontwerp. Doordat hij zo compact is en slechts 3,1 kilogram weegt ervaar je extra werkcomfort en een grotere flexibiliteit tijdens het werken. 

Ook de optimale ergonomie van het toestel draagt hieraan bij: het gewicht is goed verdeeld over de machine waardoor je een goede balans hebt, en de fijne handgreep met anti-slip zorgt voor comfortabel werken. Doordat de kettingzaag op accu werkt hoef je geen rekening te houden met een stroomsnoer waarin je verstrikt kan raken of die je per ongeluk door kan snijden. Ook ben je niet afhankelijk van stroomtoevoer in de buurt en kan je waar je maar wilt te werk gaan. Voor het smeren van de ketting beschikt de machine over een geïntegreerd oliereservoir van 53 milliliter. 

Deze olietank is gemakkelijk dankzij het eenvoudige vulsysteem gemakkelijk te vullen met verminderde kans op het morsen van olie. De kettingzaag beschikt over een anti-terugslagketting waardoor je snel en gemakkei=lijk droog en nat hout kan zagen. De ketting is dankzij het kettingspansysteem eenvoudig en vlot te monteren en af te stellen zonder gereedschap. Bij aanschaf van de machine ontvang je een 2,0 Ah lithium-ion accu en een lader. 

BLACK+DECKER GKC1825L20-QW

3. Makita EA3200S35A

De nummer 3 van deze lijst is de Makita kettingzaag EA3200S35A. Deze krachtige kettingzaag is voor zowel de doe-het-zelver als de professionele hovenier geschikt. Hj beschikt over een een sterke 2-takt motor en heeft een zwaardlengte van 350 centimeter. Hiermee kan hij hout kappen en snoeien tot 20 centimeter. Dankzij de veerondersteuning en de primer-carburateur heeft de machine een eenvoudig start. De kettingzaag heeft een ergonomisch ontwerp en weegt slechts 4,1 kilogram. 

Hierdoor is hij gemakkelijk te hanteren en kan je langdurig achtereen comfortabel je werkzaamheden verrichten. De eengreepsbediening met Touch & stop-hendelbediening zorgt voor een koude start, werking en stop en maakt dat de kettingzaag gemakkelijk en eenvoudig te bedienen is. Daarnaast beschikt hij over trillingsdemping die ervoor zorgt dat de trilling van het apparaat verminderd doorwerkt, waardoor je handen, armen en schouders ontlast worden. Hierdoor loop je minder risico op blessures en overbelasting. De machine is voorzien van automatische kettingsmering en heeft een instelbare oliepomp zonder verplaatsing bij stationair gebruik. 

Ook beschikt hij over een katalysator voor verminderde uitlaatgasbelasting, wat uiteraard goed is voor het milieu en de eigen gezondheid. Daarnaast heeft hij een automatische halfgasvergrendeling voor de veiligheid. De ketting is eenvoudig te monteren en demonteren doordat de tandwielen zich buiten de behuizing bevinden. De machine wordt geleverd inclusief transportbescherming en montage gereedschap. 

Makita EA3200S35A kettingzaag

2. Makita UC 4051 A

Op de tweede plek is de Makita UC 4051 A geëindigd. Net als zijn broertje hierboven is deze krachtige machine zeer capabel en betrouwbaar. Hij beschikt echter over een aantal snufjes waardoor hij zichzelf onderscheidt. De krachtige motor heeft een opgenomen vermogen van 2000 W. Doordat hij via het stroomsnoer wordt aangesloten op netstroom ben je continu voorzien van stroom en kan je langdurig doorwerken. De machine is eenvoudig te bedienen. Dankzij de softstart heeft hij een zachte aanloop, ook bij zwaar zaagwerk. Met het zwaard van 40 centimeter lang kan je gemakkelijk grote en dikke takken doorzagen. 

Dankzij de tandwieloverbrenging heeft hij een grote trekkracht. De machine is erg veilig om mee te werken. Hij beschikt over een slipkoppeling tegen het vastslaan van de ketting en is voorzien van een snelstop door de elektrische rem. De automatische kettingsmering van de motor- en kettingrem verzekert je van een soepel lopende ketting met een lange levensduur. De ketting is bovendien eenvoudig te onderhouden door de inwendig liggende koppelingstrommel. Je kan de ketting gemakkelijk spannen en het zwaard of de ketting in een handomdraai vervangen zonder gereedschap. De oliepijlindicator geeft aan wanneer de olietank van 200 milliliter leeg dreigt te raken en bijgevuld dient te worden. Het niveau van de olie is hierdoor snel zichtbaar. 

Een groot pluspunt is de stabiele toevoer van de olie die niet wordt beïnvloed door het klimaat of de dikte van de olie, waardoor je een groter vermogen hebt en langer door kan werken. De kettingzaag wordt geleverd inclusief beschermhoes voor een veilig vervoer van de machine en een complete schaarmessen set en koordhouder. 

1. BLACK+DECKER GKC3630L25-QW

We zijn aangekomen bij onze nummer 1. Onze absolute winnaar is de BLACK+DECKER GKC3630L25-QW. Deze kettingzaag heeft namelijk een groot aantal voordelen. Allereerst het compacte, lichtgewicht ontwerp. De machine is ergonomisch ontworpen en weegt slechts 3,7 kilogram. Hierdoor ervaar je tijdens de werkzaamheden een groot werkcomfort en een optimale wendbaarheid. De ontwerp geeft een optimale balans tijdens de werkzaamheden en dankzij de comfortabele handgrepen is de machine goed hanteerbaar en geniet je een grote wendbaarheid. 

Doordat de machine op accu werkt hoef je geen rekening te houden met een stroomsnoer en ben je niet afhankelijk van een stroomtoevoer in de buurt. Je kan dus waar je maar wilt te werk gaan en geniet zo dus een grote bewegingsvrijheid.  De kettingzaag beschikt over een zwaardlengte van 30 centimeter, waarmee je gemakkelijk dikke en grote takken kan doorzagen. De machine kan rond de 560 zaagsneden met een diameter van 3.5 centimeter maken op een acculading. Dankzij de duurzame Lithium accutechnologie vindt er wanneer je de kettingzaag een lange tijd niet gebruikt geen zelfontlading plaats. 

De machine is heel makkelijk te onderhouden. Hij wordt dankzij het geïntegreerde smeersysteem automatisch gesmeerd. De ketting is dankzij het kettingspansysteem gemakkelijk en vlot te monteren en af te stellen zonder gereedschap. De olietank met een capaciteit van 110 milliliter is eenvoudig te vullen en verminderd de kans op het morsen van olie. De machine wordt geleverd inclusief 1 x 36V 2.5 Ah accu en lader. Na gebruik kan je de kettingzaag veilig opbergen in de meegeleverde stevige beschermkoker, zodat hij goed beschermd is tegen vuil en vocht. Zo kan je bij een volgend gebruik direct aan de slag. De BLACK+DECKER GKC3630L25-QW is hele betrouwbare en capabel machine en is wat ons betreft de investering absoluut waard. 

BLACK+DECKER GKC3630L25-QW kettingzaag

Beste Goedkope Kettingzaag

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je als thuisklusser op zoek bent naar een machine met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Natuurlijk wil je een goed werkende kettingzaag, maar het is voor velen onder ons toch wel fijn als we niet te diep in de portefeuille hoeven te tasten. Daarom hebben wij als beste goedkope kettingzaag gekozen voor de Powerplus POWXG1009. Powerplus is een zeer betrouwbaar merk met een groot assortiment aan gereedschappen die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. Ook deze kettingzaag stel daarin niet teleur. 

De elektrische kettingzaag heeft een vermogen van maar liefst 2400 W en een indrukwekkende zwaardlengte van 40 centimeter. Hiermee kan je moeiteloos grote en dikke takken snoeien en kappen. Hij is voorzien van een kwalitatief hoogstaande ketting van Oregon. Het automatische kettingsmeersysteem zorgt ervoor dat de ketting steeds goed gesmeerd blijft en niet snel vastloopt, waardoor hij een langere levensduur heeft. De olietank heeft een grote capaciteit van 130 milliliter en hoef je dus niet steeds tussendoor aan te vullen. 

De machine is ontzettend veilig om mee te werken dankzij een lage terugslag, een snelstop en een beschermkap. De ketting is gemakkelijk te spannen zonder gereedschap. De Powerplus POWXG1009 wordt inclusief zwaarbeschermer geleverd en kent een garantie van 3 jaar. 

Beste Professionele Kettingzaag

Als professional is het natuurlijk belangrijk dat je met sterke, betrouwbare gereedschappen werkt. Je wilt immers de beste kwaliteit afleveren aan je klanten en snel en efficiënt kunnen werken. Er is echter enorm veel aanbod op de markt. De een zweert bij deze machine, de ander gaat altijd voor dat ene specifieke merk. Het kan zodoende erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen. Daarom hebben wij ons best gedaan voor de professionals onder ons de naar onze mening beste professionele kettingzaag uit kiezen. 

Wat ons betreft is dat de Makita DUC355Z. Deze buitengewoon krachtige machine werkt op twee Lithium 18V accu’s. Hierdoor is hij vrij stil, milieuvriendelijk en vrij van hoge verbruikskosten. De machine heeft een compact en lichtgewicht ontwerp, waardoor je gemakkelijk lang achtereen kan doorwerken zonder jezelf te overbelasten. Ook geniet je hierdoor een grote wendbaarheid. De verminderde trillingen zorgen ervoor dat je gewrichten tijdens de werkzaamheden ontlast worden. De speciale OR-60 motor, waarbij het veld voor de aandrijving van de ketting zorgt, stelt de machine in staat een hoog constant vermogen te leveren. 

Daarnaast vergt de motor weinig onderhoud. Dankzij de zwaardlengte van 35 centimeter en de hoge kettingsnelheid van 20 meter per seconde kan je met deze kettingzaag gemakkelijk en snel snoeien en kappen. De machine beschikt over een traditionele kettingspanner voor het gemakkelijk spannen van de ketting. Ook heeft hij een kettingwielbeschermkap met geïntegreerde moeren. De 18 V LXT Makita accu’s passen op ruime 200 andere Makita machines. Dit kan heel handig zijn wanneer je over meer gereedschappen van Makita beschikt. Deze professionele kettingzaag is absoluut een betrouwbare keuze waar je als professional heel lang plezier van zal hebben.

Makita DUC355Z

Koopgids

Een kettingzaag is een elektrisch gereedschap waarmee je gemakkelijk hout kan doorzagen. Het toestel werkt als volgt. De motor beschikt over een ronddraaiende as. Dit wekt energie op, die via de as overgezet wordt op de ketting. De ketting draait rond een langwerpig vlak en komt in aanraking met het hout. Zo wordt steeds een stukje hout weggekapt. Dit gaat vliegensvlug en zodoende is de machine in staat om dikke boomstammen door te zagen.

Welke kettingzaag kopen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken bij de aanschaf van een kettingzaag. Zowel in de bouwmarkten als online is het aanbod ontzettend groot en divers. Er zijn ontelbaar veel merken, allerlei verschillende soorten kettingzagen en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene kettingzaag meer geschikt voor jou is dan de andere? Om je op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze. Het is dus logischerwijs niet gemakkelijk om te bepalen welke kettingzaag het beste bij jouw wensen past. Om je een beetje de weg te wijzen helpen we je graag bij het maken van je keuze. Hieronder hebben we verschillende factoren uiteengezet waarop je kan letten bij de aanschaf van een kettingzaag.

Elektrisch, benzine of accu

Er zijn verschillende soorten kettingzagen verkrijgbaar. Het verschil zit vooral in de aandrijving. We maken onderscheid tussen elektrische, benzine en accu kettingzagen. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. De meest voorkomende versie is de elektrische kettingzaag. Dit type sluit je via het stroomsnoer aan op netstroom. Het voordeel hiervan is dat je een continu stroomtoevoer hebt. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief wat goedkoper. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt of dat je in de knoop komt met het snoer. Daarnaast kan het gebeuren dat je een verlengsnoer nodig hebt. Om dit te voorkomen kan een toestel op accu een uitkomst bieden. Het voordeel van dit type kettingzaag is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. Je hoeft geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. Eventueel kan je ervoor kiezen een extra accu aan te schaffen zodat je tijdens het werken af kan wisselen. Hou er rekening mee dat een kettingzaag op accu is wel wat zwaarder is. Een voordeel is dat hij wel minder lawaai maakt. Dan zijn er nog toestellen die op benzine werken. Dit type is zeer krachtig en daardoor geschikt voor zwaardere en langdurige klussen. Vooral voor professionals is dit type aan te raden. Doordat het toestel geen stroomsnoer heeft geniet je een grote bewegingsvrijheid. Het toestel is echter wel zwaarder en maakt veel lawaai. Daarnaast vergt dit type meer onderhoud en is hij ook vaak duurder.

Zwaardlengte

Een belangrijke factor bij een kettingzaag is de zwaardlengte. Dit maakt namelijk uit voor de zaagcapaciteit. De gangbare zwaarlengte varieert tussen de 25 en 40 centimeter. Voor professionals bestaan er kettingzagen met langere zwaardlengtes. Met een langer zwaard kan je grotere takken afzagen dan met een kort zwaard. Zo kan je met een zwaardlengte van 30 centimeter een stuk hout van 20 centimeter in een keer doorzagen. Het is namelijk altijd van belang wat marge te behouden voor de veiligheid. Hoe langer het zwaard echter is, hoe zwaarder het gewicht aan de voorkant zal zijn en hoe meer kracht je nodig zal hebben om het toestel te hanteren. Eventueel kan je voor een kettingzaag met twee handvaten kiezen die het gewicht beter verdelen en zorgen voor meer houvast en stabiliteit.

Vermogen

Zoals eigenlijk voor elk gereedschap geldt: hoe groter het vermogen van de machine, hoe krachtiger de machine zal zijn. Dit vermogen wordt uitgedrukt in wattage (W) en varieert tussen de 710 en 2400 watt. Een kettingzaag met een hoog wattage verbruikt dus meer stroom dan een toestel met een lager wattage. Bij een benzinekettingzaag wordt het vermogen uitgedrukt in kW. Ook hier geldt, hoe hoger het kW, hoe krachtiger de motor. Het kW ligt bij een benzinekettingzaag tussen de 1,2 en 2,1 kW. Het vermogen van een accukettingzaag drukken we uit in volt. Het vermogen bij dit type kettingzagen varieert van 18 tot 36 volt. Kettingzagen zijn krachtige machines en vergen dus in ieder geval een 18V batterij en soms zelfs een 36V batterij. Sommige apparaten gebruiken twee 18V accu’s zodat je landurig door kan werken.

Oliepijlindicator

Je smeert de ketting van je kettingzaag namelijk met olie. Zo kan hij soepel en veilig blijven werken. Dit kan bij sommige automaten ook automatisch gaan, maar dan moet je er wel goed op laten dat er genoeg olie is. Zodra het apparaat over te weinig olie beschikt, zal de ketting vastlopen. Daarom is het fijn als je een waarschuwing krijgt wanneer de olie op dreigt te raken. Sommige kettingzagen beschikken hiervoor over een oliepijlindicator. Deze indicator geeft aan wanneer je de olie in de machine dient aan te vullen. Niet alle kettingzagen beschikken hierover, maar het is zeker aan te raden om voor een exemplaar te gaan die een indicator heeft. Zo krijg je altijd op tijd een melding en kan je je werkzaamheden goed plannen.

Telescopische steel

Wanneer je takken in de hoogte wilt doorzagen, dan zal je in de weer moeten met een ladder. Er bestaat echter ook een alternatief. Je kan een telescopische steel gebruiken. De kettingzaag wordt hierop bevestigd en geef je zo enkele tientallen centimeters extra bereik, zodat je met gemak in de hoogte kan werken. Meestal kan je de kettingzaag dan ook kantelen op de steel, zodat je in elke hoek kan werken.

Gewicht

Het gewicht van een kettingzaag kan nogal variëren. Zo heb je vrij lichte modellen van rond de 4 kilogram, maar ook zware modellen richting de 10 kilogram. Het werken met een kettingzaag kan dus vrij arbeidsintensief zijn. Je houdt immers de kettingzaag met je armen langere tijd omhoog, wat je armen en schouders belast. Hoe zwaarder het toestel, hoe zwaarder het zal zijn om hem te hanteren. Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of de kettingzaag vaak zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare muurfrezen met een sterke motor en een gering gewicht. Daarnaast is het gewicht vaak vrij evenredig over de machine verdeeld. Met een machine van rond de 5 kilogram kan je over het algemeen vrij comfortabel meerdere uren achtereen werken. Voordat je een kettingzaag aanschaft is het raadzaam om na te gaan hoe zwaar de machine is.

Geraadpleegde bronnen