Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Kettingzagen in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste kettingzaag? Met een kettingzaag snoei je takken en struiken snel en gemakkelijk zonder al teveel inspanning te hoeven leveren. Daarnaast is de kettingzaag in te zetten tijdens verbouwingswerkzaamheden voor simpele zaagklussen die weinig precisie vereisen. 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een kettingzaag die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze kettingzaag top 5 voor het jaar 2023.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Kettingzagen

BESTE KOOP

BLACK+DECKER GKC3630L25-QW
BLACK+DECKER GKC3630L25-QW tabel

PROFESSIONEEL

Makita DUC355Z​
Makita DUC355Z tabel

BUDGET

Einhell GE-LC 18
Einhell GE-LC 18 budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste kettingzaag - Top 5

5. Makita UC4041A

Waarom we fan zijn:
Instapmodel kettingzaag, goede prijs-kwaliteit verhouding. Krachtig.

De Makita UC4041A is wat ons betreft een goed instapmodel. Deze basic kettingzaag heeft een vermogen van 1800 Watt en een kettingsnelheid van 14,5 m/s. Hiermee is hij geschikt voor het zwaardere snoeiwerk. Dankzij de softstart heeft hij een zachte en veilige aanloop. Daarnaast zit er ook een slipkoppeling op, zodat de machine niet vastslaat. 

De kettingrem en motorrem van de Makita wordt automatisch gesmeerd. De oliepeilindicator geeft aan wanneer het oliereservoir bijgevuld moet worden. De kettingzaag werkt op netstroom. Qua kracht doet hij niet onder aan een benzinekettingzaag. We vonden de kettingzaag wat aan de zware kant en niet goed gebalanceerd. Dit komt waarschijnlijk doordat de motor aan de achterkant zit in plaats van de zijkant. Makita UC4041A is een krachtige kettingzaag, goed instapmodel en geschikt voor zwaarder zaagwerk.

Voordelen

Nadelen

Makita UC4041A

Bekijk verschillende aanbieders

4. BLACK+DECKER GKC1825L20-QW

Waarom we fan zijn:
Een compacte, lichte en goed gebalanceerde en krachtige kettingzaag.

Op nummer 4 staat de BLACK+DECKER GKC1825L20-QW. Deze machine heeft een zwaardlengte van 25 centimeter met een zaagcapaciteit tot 25 centimeter. Hiermee kan je gemakkelijk grote struiken en takken snoeien en ook hoge takken bereiken. De machine werkt op een 18V accu. Op een volle accu kan je rond de 270 zaagsneden maken. Een groot voordeel van deze kettingzaag is het ergonomische, lichtgewicht ontwerp en de goede balans.

Doordat hij zo compact is en slechts 3,1 kilogram weegt ervaar je extra werkcomfort en een grotere flexibiliteit tijdens het werken.  De kettingzaag beschikt over een anti-terugslagketting waardoor je snel en gemakkelijk droog en nat hout kan zagen. Met het kettingspansysteem kan je de ketting makkelijk en snel monteren en afstellen zonder gereedschap. Let er op dat de ketting niet automatisch gesmeerd wordt! Deze dien je zelf te onderhouden. Bij aanschaf van de machine ontvang je een 2,0 Ah lithium-ion accu en een lader. 

Voordelen

Nadelen

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita EA3200S35A

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtige benzine kettingzaag van hoge kwaliteit.

De nummer 3 van deze lijst is de Makita kettingzaag EA3200S35A. Deze krachtige kettingzaag is voor zowel de doe-het-zelver als de professionele hovenier geschikt. Hj beschikt over een een sterke 2-takt motor en heeft een zwaardlengte van 35 centimeter. Hiermee kan hij hout kappen en snoeien tot 20 centimeter. Dankzij de veerondersteuning en de primer-carburateur start de kettingzaag makkelijk op.

Daarnaast heeft de kettingzaag trillingsdemping die ervoor zorgt dat je handen, armen en schouders ontlast worden. Ook is de Makita EA3200S35A voorzien van automatische kettingsmering. De kettingzaag werkt op benzine, maar beschikt over een katalysator voor verminderde uitlaatgasbelasting. Daarnaast heeft hij een automatische halfgasvergrendeling voor de veiligheid. De ketting is eenvoudig te monteren en demonteren doordat de tandwielen zich buiten de behuizing bevinden. 

Voordelen

Nadelen

Makita EA3200S35A kettingzaag

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita UC 4051 A

Waarom we fan zijn:
Een krachtige kettingzaag op netstroom met 40 cm lang zwaard en grote trekkracht. 

Op de tweede plek is de Makita UC 4051 A geëindigd. Deze kettingzaag beschikt over een aantal features waardoor hij zich wat ons betreft van de nummer 3 onderscheidt. De kettingzaag heeft een krachtige motor met 200 watt vermogen en loopt niet op benzine maar op stroom. De machine is eenvoudig te bedienen en heeft dankzij softstart een zachte aanloop. Met het zwaard van 40 centimeter lang kan je gemakkelijk grote en dikke takken doorzagen. Hij heeft een grote trekkracht en is erg veilig om mee te werken. De slipkoppeling beschermt tegen het vastslaan van de ketting. Ook is de kettingzaag voorzien van een snelstop door de elektrische rem.

De automatische kettingsmering van de motor- en kettingrem verzekert je van een soepel lopende ketting met een lange levensduur. De ketting is bovendien eenvoudig te onderhouden door de inwendig liggende koppelingstrommel. De oliepijlindicator geeft aan wanneer de olietank van 200 milliliter leeg dreigt te raken en bijgevuld dient te worden. Een groot pluspunt is de stabiele toevoer van de olie die niet wordt beïnvloed door het klimaat of de dikte van de olie, waardoor je een groter vermogen hebt en langer door kan werken. 

Voordelen

Nadelen

Makita UC 4051 A

Bekijk verschillende aanbieders

1. BLACK+DECKER GKC3630L25-QW

Waarom we fan zijn:
Krachtig, veilig, accugedreven, top kwaliteit en gebruikersvriendelijk.

We zijn aangekomen bij onze nummer 1, de BLACK+DECKER GKC3630L25-QW. Deze kettingzaag onderscheidt zich van de andere kettingzagen op een aantal facetten. Allereerst het compacte, lichtgewicht design. Wij merkten hierdoor een optimale balans tijdens de werkzaamheden. De kettingzaag werkt op accu en heeft een zwaardlengte van 30 centimeter, waarmee je dikke en grote takken kan doorzagen. Daarnaast houdt de accu het erg lang vol,  hij kan rond de 560 zaagsneden (3,5 cm in diameter) maken op één acculading.

Dankzij de duurzame Lithium accutechnologie vindt er wanneer je de kettingzaag een lange tijd niet gebruikt geen zelfontlading plaats. Dankzij het geïntegreerde smeersysteem wordt de ketting automatisch gesmeerd. Daarnaast is de ketting ook zeer makkelijk en vlot te monteren en af te stellen zonder gereedschap. De olietank heeft een capaciteit van 110 milliliter en is eenvoudig te vullen. De machine wordt geleverd inclusief 1 x 36V 2.5 Ah accu en lader. De BLACK+DECKER GKC3630L25-QW is hele betrouwbare en krachtige machine en is wat ons betreft de investering absoluut waard. 

Voordelen

Nadelen

BLACK+DECKER GKC3630L25-QW kettingzaag

Bekijk verschillende aanbieders

Specificaties

Fabrikantcode: GKC3630L25-QW
Merk: Black & Decker
Aandrijving: Accu
Vereiste accu: 36 V
Inhoud oliereservoir: 110 L
Zwaardlengte: 30 cm
Kettingsnelheid: 5 m/s
Kettingsteek: 3/8″
Aantal schakels ketting: 45
Trillingswaarden: 5,5 m/s

Review & Unboxing:

Beste Goedkope Kettingzaag: Einhell GE-LC 18

Waarom we fan zijn:
Basic kettingzaag geschikt voor kleinere takken.

De Einhell GE-LC 18 kettingzaag heeft een zaagsnelheid van 4,3 meter per seconde en een zwaardlengte van 25 centimeter. Doordat de machine op accu werkt heb je ruime bewegingsvrijheid. De kettingzaag is gemakkelijk te bedienen. Dankzij de ergonomische soft-grip handgreep heb je een stevige en stabiele grip op het toestel. De Einhell GE-LC 18 beschikt over robuuste metalen stopklauwen aan de voorkant van het toestel om de machine veilig te kunnen hanteren.

Daarnaast is hij voorzien van terugslagbescherming met kettingstop. Indien nodig kan de machine zo direct worden stopgezet. Deze kettingzaag zorgt er automatisch voor dat de ketting goed gesmeerd blijft, dankzij het geïntegreerde oliereservoir. Zo blijft hij soepel lopen en gaat hij langdurig mee. De machine wordt inclusief 1 x 3,0 Ah accu en Power X Change lader geleverd.

Voordelen

Nadelen

Einhell GE-LC 18 kettingzaag

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Kettingzaag: Makita DUC355Z

Waarom we fan zijn: 
Zeer krachtig en professioneel. Geschikt voor zware werkzaamheden. Uitwisselbare Makita accu’s.

De Makita DUC355Z is een zeer krachtige kettingzaag, die werkt op twee Lithium 18V accu’s. Hierdoor is hij stil, milieuvriendelijk en vrij van hoge verbruikskosten. De machine heeft een compact en lichtgewicht ontwerp, waardoor je gemakkelijk lang achtereen kan doorwerken. De verminderde trillingen zorgen ervoor dat je armen tijdens de werkzaamheden ontlast worden. De speciale OR-60 motor, waarbij het veld voor de aandrijving van de ketting zorgt, stelt de machine in staat een hoog constant vermogen te leveren. 

Daarnaast vergt de motor weinig onderhoud. Dankzij de zwaardlengte van 35 centimeter en de hoge kettingsnelheid van 20 meter per seconde kan je met deze kettingzaag gemakkelijk en snel snoeien en kappen. De machine beschikt over een traditionele kettingspanner voor het gemakkelijk spannen van de ketting. De 18 V LXT Makita accu’s passen op ruim 200 andere Makita machines. Dit kan heel handig zijn wanneer je over meer gereedschappen van Makita beschikt. Deze professionele kettingzaag is een betrouwbare keuze waar je als professional heel lang plezier van zal hebben.

Voordelen

Nadelen

Makita DUC355Z tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Shopgids: alle informatie voor de beste kettingzaag

Wat is de beste kettingzaag?

Wij hebben de Black+Decker GKC3630L25-QW als beste kettingzaag van 2023 beoordeeld. Deze kettingzaag scoort hoog op kracht, veiligheid en kwaliteit. Daarnaast is de kettingzaag makkelijk in gebruik en werkt hij op accu.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kettingzaag?

Als je een kettingzaag gaat kopen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Stel jezelf de vraag of je een elektrische, benzine of accu gedreven kettingzaag wil. Let ook op de zwaardlengte, het vermogen en de telescopische steel. Vind je een oliepijlindicator belangrijk? Let vervolgens ook op gewicht. Lees onze rubriek “tips bij aanschaf van een kettingzaag” voor een uitleg per onderdeel.

Wat is beter Husqvarna of Stihl?

Uit vele onafhankelijke onderzoeken komt naar voren dat Husqvarna op papier beter scoort dan Stihl. Toch gaat de persoonlijke keuze vaker uit naar Stihl, gezien deze makkelijker en natuurlijker is in gebruik.

Hoe kies ik de juiste kettingzaag?

De juiste kettingzaag voor jou hoeft niet de juiste voor een ander te zijn. Denk daarom goed na over wat jij belangrijk vindt in een kettingzaag, zoals hieronder in onze rubriek “tips bij aanschaf van een kettingzaag” beschreven. Wanneer je eenmaal weet welke eigenschappen jij belangrijk vindt in een kettingzaag, kan je onze top 5 bekijken voor onze favorieten. Hopelijk helpt dit jou bij het maken van de beste keuze voor jou. 

Tips bij aanschaf van een kettingzaag

Een kettingzaag is een elektrisch gereedschap waarmee je gemakkelijk hout kan doorzagen. Het toestel werkt als volgt. De motor beschikt over een ronddraaiende as. Dit wekt energie op, die via de as overgezet wordt op de ketting. De ketting draait rond een langwerpig vlak en komt in aanraking met het hout. Zo wordt steeds een stukje hout weggekapt. Dit gaat vliegensvlug en zodoende is de machine in staat om dikke boomstammen door te zagen.

Welke kettingzaag kopen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken bij de aanschaf van een kettingzaag. Zowel in de bouwmarkten als online is het aanbod ontzettend groot en divers. Er zijn ontelbaar veel merken, allerlei verschillende soorten kettingzagen en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene kettingzaag meer geschikt voor jou is dan de andere? Om je op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze. Het is dus logischerwijs niet gemakkelijk om te bepalen welke kettingzaag het beste bij jouw wensen past. Om je een beetje de weg te wijzen helpen we je graag bij het maken van je keuze. Hieronder hebben we verschillende factoren uiteengezet waarop je kan letten bij de aanschaf van een kettingzaag.

Elektrisch, benzine of accu

Er zijn verschillende soorten kettingzagen verkrijgbaar. Het verschil zit vooral in de aandrijving. We maken onderscheid tussen elektrische, benzine en accu kettingzagen. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. De meest voorkomende versie is de elektrische kettingzaag. Dit type sluit je via het stroomsnoer aan op netstroom. Het voordeel hiervan is dat je een continu stroomtoevoer hebt. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief wat goedkoper. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt of dat je in de knoop komt met het snoer. Daarnaast kan het gebeuren dat je een verlengsnoer nodig hebt. Om dit te voorkomen kan een toestel op accu een uitkomst bieden. Het voordeel van dit type kettingzaag is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. Je hoeft geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. Eventueel kan je ervoor kiezen een extra accu aan te schaffen zodat je tijdens het werken af kan wisselen. Hou er rekening mee dat een kettingzaag op accu is wel wat zwaarder is. Een voordeel is dat hij wel minder lawaai maakt. Dan zijn er nog toestellen die op benzine werken. Dit type is zeer krachtig en daardoor geschikt voor zwaardere en langdurige klussen. Vooral voor professionals is dit type aan te raden. Doordat het toestel geen stroomsnoer heeft geniet je een grote bewegingsvrijheid. Het toestel is echter wel zwaarder en maakt veel lawaai. Daarnaast vergt dit type meer onderhoud en is hij ook vaak duurder.

Zwaardlengte

Een belangrijke factor bij een kettingzaag is de zwaardlengte. Dit maakt namelijk uit voor de zaagcapaciteit. De gangbare zwaarlengte varieert tussen de 25 en 40 centimeter. Voor professionals bestaan er kettingzagen met langere zwaardlengtes. Met een langer zwaard kan je grotere takken afzagen dan met een kort zwaard. Zo kan je met een zwaardlengte van 30 centimeter een stuk hout van 20 centimeter in een keer doorzagen. Het is namelijk altijd van belang wat marge te behouden voor de veiligheid. Hoe langer het zwaard echter is, hoe zwaarder het gewicht aan de voorkant zal zijn en hoe meer kracht je nodig zal hebben om het toestel te hanteren. Eventueel kan je voor een kettingzaag met twee handvaten kiezen die het gewicht beter verdelen en zorgen voor meer houvast en stabiliteit.

Vermogen

Zoals eigenlijk voor elk gereedschap geldt: hoe groter het vermogen van de machine, hoe krachtiger de machine zal zijn. Dit vermogen wordt uitgedrukt in wattage (W) en varieert tussen de 710 en 2400 watt. Een kettingzaag met een hoog wattage verbruikt dus meer stroom dan een toestel met een lager wattage. Bij een benzinekettingzaag wordt het vermogen uitgedrukt in kW. Ook hier geldt, hoe hoger het kW, hoe krachtiger de motor. Het kW ligt bij een benzinekettingzaag tussen de 1,2 en 2,1 kW. Het vermogen van een accukettingzaag drukken we uit in volt. Het vermogen bij dit type kettingzagen varieert van 18 tot 36 volt. Kettingzagen zijn krachtige machines en vergen dus in ieder geval een 18V batterij en soms zelfs een 36V batterij. Sommige apparaten gebruiken twee 18V accu’s zodat je landurig door kan werken.

Oliepijlindicator

Je smeert de ketting van je kettingzaag namelijk met olie. Zo kan hij soepel en veilig blijven werken. Dit kan bij sommige automaten ook automatisch gaan, maar dan moet je er wel goed op laten dat er genoeg olie is. Zodra het apparaat over te weinig olie beschikt, zal de ketting vastlopen. Daarom is het fijn als je een waarschuwing krijgt wanneer de olie op dreigt te raken. Sommige kettingzagen beschikken hiervoor over een oliepijlindicator. Deze indicator geeft aan wanneer je de olie in de machine dient aan te vullen. Niet alle kettingzagen beschikken hierover, maar het is zeker aan te raden om voor een exemplaar te gaan die een indicator heeft. Zo krijg je altijd op tijd een melding en kan je je werkzaamheden goed plannen.

Telescopische steel

Wanneer je takken in de hoogte wilt doorzagen, dan zal je in de weer moeten met een ladder. Er bestaat echter ook een alternatief. Je kan een telescopische steel gebruiken. De kettingzaag wordt hierop bevestigd en geef je zo enkele tientallen centimeters extra bereik, zodat je met gemak in de hoogte kan werken. Meestal kan je de kettingzaag dan ook kantelen op de steel, zodat je in elke hoek kan werken.

Gewicht

Het gewicht van een kettingzaag kan nogal variëren. Zo heb je vrij lichte modellen van rond de 4 kilogram, maar ook zware modellen richting de 10 kilogram. Het werken met een kettingzaag kan dus vrij arbeidsintensief zijn. Je houdt immers de kettingzaag met je armen langere tijd omhoog, wat je armen en schouders belast. Hoe zwaarder het toestel, hoe zwaarder het zal zijn om hem te hanteren. Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of de kettingzaag vaak zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare muurfrezen met een sterke motor en een gering gewicht. Daarnaast is het gewicht vaak vrij evenredig over de machine verdeeld. Met een machine van rond de 5 kilogram kan je over het algemeen vrij comfortabel meerdere uren achtereen werken. Voordat je een kettingzaag aanschaft is het raadzaam om na te gaan hoe zwaar de machine is.

Hoe wij kettingzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende kettingzagen onderzocht, vele getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste kettingzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.7 / 5. Aantal stemmen 79

Geraadpleegde bronnen