Tips bij aanschaf van een kettingzaag
Een kettingzaag is een elektrisch gereedschap waarmee je gemakkelijk hout kan doorzagen. Het toestel werkt als volgt. De motor beschikt over een ronddraaiende as. Dit wekt energie op, die via de as overgezet wordt op de ketting. De ketting draait rond een langwerpig vlak en komt in aanraking met het hout. Zo wordt steeds een stukje hout weggekapt. Dit gaat vliegensvlug en zodoende is de machine in staat om dikke boomstammen door te zagen.
Welke kettingzaag kopen?
Wij kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken bij de aanschaf van een kettingzaag. Zowel in de bouwmarkten als online is het aanbod ontzettend groot en divers. Er zijn ontelbaar veel merken, allerlei verschillende soorten kettingzagen en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene kettingzaag meer geschikt voor jou is dan de andere? Om je op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze. Het is dus logischerwijs niet gemakkelijk om te bepalen welke kettingzaag het beste bij jouw wensen past. Om je een beetje de weg te wijzen helpen we je graag bij het maken van je keuze. Hieronder hebben we verschillende factoren uiteengezet waarop je kan letten bij de aanschaf van een kettingzaag.
Elektrisch, benzine of accu
Er zijn verschillende soorten kettingzagen verkrijgbaar. Het verschil zit vooral in de aandrijving. We maken onderscheid tussen elektrische, benzine en accu kettingzagen. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. De meest voorkomende versie is de elektrische kettingzaag. Dit type sluit je via het stroomsnoer aan op netstroom. Het voordeel hiervan is dat je een continu stroomtoevoer hebt. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief wat goedkoper. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt of dat je in de knoop komt met het snoer. Daarnaast kan het gebeuren dat je een verlengsnoer nodig hebt. Om dit te voorkomen kan een toestel op accu een uitkomst bieden. Het voordeel van dit type kettingzaag is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. Je hoeft geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. Eventueel kan je ervoor kiezen een extra accu aan te schaffen zodat je tijdens het werken af kan wisselen. Hou er rekening mee dat een kettingzaag op accu is wel wat zwaarder is. Een voordeel is dat hij wel minder lawaai maakt. Dan zijn er nog toestellen die op benzine werken. Dit type is zeer krachtig en daardoor geschikt voor zwaardere en langdurige klussen. Vooral voor professionals is dit type aan te raden. Doordat het toestel geen stroomsnoer heeft geniet je een grote bewegingsvrijheid. Het toestel is echter wel zwaarder en maakt veel lawaai. Daarnaast vergt dit type meer onderhoud en is hij ook vaak duurder.
Zwaardlengte
Een belangrijke factor bij een kettingzaag is de zwaardlengte. Dit maakt namelijk uit voor de zaagcapaciteit. De gangbare zwaarlengte varieert tussen de 25 en 40 centimeter. Voor professionals bestaan er kettingzagen met langere zwaardlengtes. Met een langer zwaard kan je grotere takken afzagen dan met een kort zwaard. Zo kan je met een zwaardlengte van 30 centimeter een stuk hout van 20 centimeter in een keer doorzagen. Het is namelijk altijd van belang wat marge te behouden voor de veiligheid. Hoe langer het zwaard echter is, hoe zwaarder het gewicht aan de voorkant zal zijn en hoe meer kracht je nodig zal hebben om het toestel te hanteren. Eventueel kan je voor een kettingzaag met twee handvaten kiezen die het gewicht beter verdelen en zorgen voor meer houvast en stabiliteit.
Vermogen
Zoals eigenlijk voor elk gereedschap geldt: hoe groter het vermogen van de machine, hoe krachtiger de machine zal zijn. Dit vermogen wordt uitgedrukt in wattage (W) en varieert tussen de 710 en 2400 watt. Een kettingzaag met een hoog wattage verbruikt dus meer stroom dan een toestel met een lager wattage. Bij een benzinekettingzaag wordt het vermogen uitgedrukt in kW. Ook hier geldt, hoe hoger het kW, hoe krachtiger de motor. Het kW ligt bij een benzinekettingzaag tussen de 1,2 en 2,1 kW. Het vermogen van een accukettingzaag drukken we uit in volt. Het vermogen bij dit type kettingzagen varieert van 18 tot 36 volt. Kettingzagen zijn krachtige machines en vergen dus in ieder geval een 18V batterij en soms zelfs een 36V batterij. Sommige apparaten gebruiken twee 18V accu’s zodat je landurig door kan werken.
Oliepijlindicator
Je smeert de ketting van je kettingzaag namelijk met olie. Zo kan hij soepel en veilig blijven werken. Dit kan bij sommige automaten ook automatisch gaan, maar dan moet je er wel goed op laten dat er genoeg olie is. Zodra het apparaat over te weinig olie beschikt, zal de ketting vastlopen. Daarom is het fijn als je een waarschuwing krijgt wanneer de olie op dreigt te raken. Sommige kettingzagen beschikken hiervoor over een oliepijlindicator. Deze indicator geeft aan wanneer je de olie in de machine dient aan te vullen. Niet alle kettingzagen beschikken hierover, maar het is zeker aan te raden om voor een exemplaar te gaan die een indicator heeft. Zo krijg je altijd op tijd een melding en kan je je werkzaamheden goed plannen.
Telescopische steel
Wanneer je takken in de hoogte wilt doorzagen, dan zal je in de weer moeten met een ladder. Er bestaat echter ook een alternatief. Je kan een telescopische steel gebruiken. De kettingzaag wordt hierop bevestigd en geef je zo enkele tientallen centimeters extra bereik, zodat je met gemak in de hoogte kan werken. Meestal kan je de kettingzaag dan ook kantelen op de steel, zodat je in elke hoek kan werken.
Gewicht
Het gewicht van een kettingzaag kan nogal variëren. Zo heb je vrij lichte modellen van rond de 4 kilogram, maar ook zware modellen richting de 10 kilogram. Het werken met een kettingzaag kan dus vrij arbeidsintensief zijn. Je houdt immers de kettingzaag met je armen langere tijd omhoog, wat je armen en schouders belast. Hoe zwaarder het toestel, hoe zwaarder het zal zijn om hem te hanteren. Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of de kettingzaag vaak zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare muurfrezen met een sterke motor en een gering gewicht. Daarnaast is het gewicht vaak vrij evenredig over de machine verdeeld. Met een machine van rond de 5 kilogram kan je over het algemeen vrij comfortabel meerdere uren achtereen werken. Voordat je een kettingzaag aanschaft is het raadzaam om na te gaan hoe zwaar de machine is.