Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 beste Bovenfrezen van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste bovenfrees? Ben jij ook wel eens bij iemand binnen gelopen waarbij je mond gewoon open viel van hoe mooi het daarbinnen was? En dan hebben we het niet zo zeer over meubels en verf, maar over de afwerkingen van het houtwerk. Wist je dat jij dit ook in huis kunt hebben? En dat je het zelf kunt maken? Waarom zou je veel geld uitgeven aan iemand inhuren als je het zelf helemaal naar je eigen smaakt kunt maken? Zelfs als je een amateur klusser bent, kun jij dit voor elkaar krijgen. Hoe je dat kunt doen? Met een bovenfrees! Een bovenfrees geeft jou de mogelijkheid om gleuven en profielranden te maken waardoor je mooi sierwerk in huis hebt.

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Bovenfrezen

BESTE KOOP

DeWalt D26204K
DeWALT kantenfrees D26204K

PROFESSIONEEL

Bosch GMF 1600 CE
Bosch GMF 1600 CE

BUDGET

Black+Decker KW1200EKA
BLACK+DECKER KW1200EKA-QS

Beste Bovenfrees - Top 10

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede bovenfrees te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste bovenfrees uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke bovenfrezen er in de top 10 staan voor het jaar 2021.

10. Powerplus POWX093

We beginnen onze lijst met een krachtige bovenfrees welke draait op maar liefst 1500 watt. De Powerplus POWX093 werkt op netstroom, maar heeft een snoer van 3 meter. Hij heeft een maximaal toerental van 26000 toeren per minuut, alleen deze zijn niet altijd constant. Bij zware belasting kan het toerental teruglopen. Je kunt tot maximaal 50 millimeter diep werken, meestal is dit wel diep genoeg. De spantangdiameter is 12 millimeter, dus hij is geschikt voor zwaardere klussen. Er komt bij een bovenfrees veel stof en gruis vrij, daarom heeft de Powerplus POWX093 een stofafzuiging. Zo kun jij netjes te werk gaan terwijl je een overzicht houdt. Er is ook een parallelgeleider aanwezig zodat jij kaarsrechte lijnen kunt maken.

Powerplus POWX093 bovenfrees

9. Ferm PRM1015

Deze bovenfrees weegt zo’n 6 kilogram, maar dat is niet raar als je kijkt wat er allemaal in zit. Je kunt een toerental van wel 30000 toeren per minuut aantikken, maar deze is niet altijd constant. De maximale freesdiepte van de Ferm PRM1015 is 60 millimeter. Hij heeft een spantangdiameter van 6 millimeter, er zijn dus veel verschillende soorten die erop zouden passen. Teven is er ook een aansluiting voor de stofzuiger aanwezig, dit is wel zo fijn als je een goed overzicht wilt houden op je werk. Tijdens de schemeruren werken is ook geen probleem want de Ferm PFRM1015 heeft een ingebouwde verlichting. Parallelgeleiders worden ook bijgeleverd zodat jij perfecte rechte lijnen kunt maken. Wanneer je deze bovenfrees in huis hebt kun je gelijk beginnen want er worden verschillende frezen en toebehoren bijgeleverd. Helaas is er geen softstart aanwezig, je werkt dus gelijk op volle toeren wanneer hij aanslaat.

Ferm PRM1015

8. Bosch POF1200AE

De fanatieke doe-het-zelver zal genieten van de Bosch POF1200AE. Hij werkt op netstroom en heeft een snoer van 2 meter. Dit is natuurlijk niet zo heel erg lang dus je zult een haspel moeten gebruiken in veel gevallen, maar de andere specificaties maken een hoop goed. Zo werkt hij bijvoorbeeld wel op 28000 toeren per minuut. Dat is flink wat. De maximale freesdiepte van de Bosch POF1200AE is 55 millimeter. Ook is er de mogelijkheid om een stofzuiger aan te sluiten en zo stofvrij mogelijk te werken. Hij is heel licht van gewicht, hij weegt namelijk maar 3,4 kilogram. Je krijgt verschillende accessoires bijgeleverd zoals een centreerstift, kopieerhuls, vingerfrees, spantangen en nog meer. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je een kale bovenfrees gekocht hebt. Voor het plaatsen van de kopieerhuls heb je tevens geen gereedschap nodig dankzij het SDS-systeem.

Bosch POF1200AE bovenfrees

7. Bosch POF1400ACE

Deze bovenfrees van Bosch wordt uiteraard weer geleverd in de traditionele kleuren van Bosch. De Bosch POF1400ACE werkt met een vermogen van 1400 watt waardoor je hem ook in hardere materialen kunt gebruiken. Het maximaal aantal toerental wat je kunt bereiken is 28000 toeren per minuut. Voordeel van deze bovenfrees is wel dat het toerental constant is. Ook bij zwaardere weerstand heb je dus gewoon een hoog toerental. Je kunt maximaal 55 millimeter diep werken en je hebt een spantangdiameter van 6 millimeter. Er is ook een aansluiting voor de stofzuiger. Zo heb jij alle tijd om rustig en overzichtelijk te werken zonder in the calculeren hoe laat je moet stoppen om alle stof op te ruimen. Een ingebouwde verlichting is ook aanwezig, je kunt dus werken wanneer het jou uitkomt. Let er wel op dat de kabellengte maar 2 meter is, dus als je geen stopcontact in de buurt hebt zul je een haspel moeten gebruiken.

Bosch POF1400ACE

6. Makita RP0900

Dit model van Makita gereedschap is een van de lichtste bovenfreesmachines op de markt. Hij weegt maar een kleine 2,7 kilogram. Hoewel de Makita RP0900 misschien licht is, heeft hij wel veel vermogen. Hij werkt namelijk op 900 watt. De spantang van deze bovenfrees is 8 millimeter, let hier dus goed op wanneer je gaat winkelen. Hij maakt redelijk wat lawaai met 89dB, maar dat hoort een beetje bij het klussen. Toch? Je kunt helaas niet zo heel diep gaan met deze machine. De maximale freesdiepte is 35 millimeter, dus je kunt niet zo heel erg diep met de Makita RP0900. Hij werkt tevens op netstroom, maar het snoer is niet heel erg lang. Met een snoer van 2,5 meter is het handig om een haspel in de buurt te hebben voor het geval je het net niet red met een stopcontact, of je meer bewegingsruimte nodig hebt.

Makita RP0900 bovenfrees

5. Makita RT0700CX3J

Deze bovenfrees is iets anders dan de andere modellen in dit lijstje. De Makita bovenfrees RT0700CX3J is een veelzijdige multifrees die je zowel als boven- en kantfrees kunt gebruiken, maar ook als trimmer. Omdat hij zo veelzijdig is, zijn er ook heel veel accessoires die meegeleverd worden. Denk hierbij aan een kantelvoet, standaardtrimvoet, kopieerring, spantang 6mm, spantang 8mm, steeksleutel en nog veel meer. Hij werkt op netstroom maar heeft gelukkig wel een lange snoer van 4 meter waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. Ondanks dat hij zo veelzijdig is, weegt hij maar een kleine 1,8 kilo. De Makita RT0700CX3J heeft een maximaal toerental van 30000 toeren per minuut. De maximale freesdiepte is 35 millimeter dus je kunt niet zo heel bijzonder diep gaan. Er is een mogelijkheid voor stofafzuiging dus je kunt netjes te werk gaan en een overzicht houden. Er is ook een softstart aanwezig dus je begint niet gelijk op volle toeren. Zo kun je goed de controle over de machine houden.

Makita RT0700CX3J

4. Scheppach HF50

Deze bovenfrees is meer bedoeld voor de af-en-toe klusser. Hij is behoorlijk zwaar voor zijn klassement en weegt 21,6 kilogram. Tevens werkt hij ook op netstroom. Helaas heb je niet veel bewegingsruimte of mogelijkheden met de Scheppach HF50, je zult echt een haspel nodig hebben, want het snoer is maar één kleine meter lang. Het voordeel is wel dat je een constant toerental hebt wat je kunt instellen tussen de 11500 en 24000 toeren per minuut. Er zit dus wel flink wat kracht achter de Scheppach HF50. De freeshoogte is makkelijk in te stellen. Er zijn drie verschillende frees houders van 6, 8 en 12 millimeter. Het is wel een flink bouwpakket wanneer je hem in huis krijgt, je moet daarom wel een beetje handig zijn om hem in elkaar te zetten. Je krijgt er wel een handleiding bijgeleverd, maar deze is niet echt duidelijk.

Scheppach HF50

3. Makita DRT50ZJX2

Ook de Makita DRT50ZJX2 is weer zo’n veelzijdige multifrees. Je kunt hem gebruiken als boven- en kantenfrees. Ondanks het feit dat je hem voor meerdere doeleinden kunt gebruiken weegt hij toch maar 2,1 kilo. Totaal niet belastend dus. Hij werkt op een 18 volt Li-Ion accu waardoor je alle vrijheid hebt om te bewegen. Je toerental kan oplopen tot wel 30000 toeren per minuut, er zit dus ook flink wat kracht achter deze multifrees. De Makita DRT50ZJX2 kan tot 35 millimeter diep en heeft een spantangdiameter van 8 millimeter. Verder is er ook de mogelijkheid tot stofafzuiging zodat jij altijd een goed overzicht van je werkstuk hebt. Er is ook ingebouwde verlichting aanwezig zodat je ook op minder belichte plekken een overzicht kunt houden. Tevens is er ook een softstart zodat je geleidelijk steeds meer toeren maakt. Dit zorgt ervoor dat jij volledige controle hebt over de multifrees.

Makita DRT50ZJX2 bovenfrees

2. Makita RP0910

Wil je zelf kunnen beslissen hoe diep je gaat fresen? Dan moet je de Makita RP0910 hebben. Met de diepteinstelling die jij zelf kunt aanpassen heb je dit volledig zelf in de hand. Je maximale freesdiepte ligt echter wel op 57 millimeter. Je hebt een spantangdiameter van 8 millimeter, en een maximaal toerental van 27000 toeren per minuut. Hierbij komt ook nog eens kijken dat dit een constant toerental is. Een beetje weerstand heeft dus geen effect op het aantal toeren. Er is een aansluiting voor de stofzuiger aanwezig dus je kunt altijd een netjes opgeruimde werkplek hebben. Parallelgeleiders worden ook meegeleverd zodat jij de perfecte lijn kunt trekken. De Makita RP0910 werkt op netstroom, en heeft ook nog eens een kabellengte van 4 meter. Bewegingsvrijheid wordt je dus ook wel gegund. Hij weegt een kleine 3,3 kilogram en ligt fijn in de hand.

Makita RP0910

1. DeWalt D26204K

Er kan er natuurlijk maar één de beste zijn in 2022, en dat is wat ons betreft de DeWalt D26204K. Het is een zeer veelzijdige machine die je kunt gebruiken als boven- en kantenfrees. Ook als je de bovenfrees zwaar belast blijft het toerental constant. Dit toerental is trouwens 27000 toeren per minuut. Hij heeft een vermogen van 900 watt en werkt op netstroom met een snoer van twee meter. Een haspel in de buurt hebben kan wel eens handig zijn als je meer bewegingsruimte nodig hebt. De maximale freesdiepte van de DeWalt bovenfrees D26204K is 55 millimeter. Ingebouwde verlichting is aanwezig waardoor jij op elk tijdstip van de dag kunt fresen. Natuurlijk is er ook een aansluiting voor de stofzuiger zodat je de werkplek een beetje netjes kunt houden en meer overzicht bewaart op jouw werkstuk. Parallelgeleiders worden ook meegeleverd zodat je een mooie rechte lijn kunt maken.

DeWalt D26204K bovenfrees

Beste Goedkope Bovenfrees

Soms wil je even niet zo moeilijk doen. Je wilt gewoon een goed stuk gereedschap voor een niet al te dure prijs. Daarom hebben wij de Black & Decker KW1200EKA-QS in deze lijst gezet voor jou. Het is een van de goedkopere in zijn klassement maar doet nog steeds uitstekend zijn werk. Je zult een stopcontact of een haspel in de buurt moeten hebben want hij werkt op netstroom, en heeft een kabel van 3 meter. Hij is niet zo heel zwaar, hij weegt 2 kilogram. Je maximale freesdiepte is 55 millimeter en je spantangdiameter is 12 millimeter. Er worden zelfs parallelgeleiders meegeleverd. Zo zie je maar dat goedkoop niet altijd slecht hoeft te zijn.

Black & Decker KW1200EKA-QS

Beste Professionele Bovenfrees

Een echte professional wilt natuurlijk alleen het allerbeste in huis hebben. Daarom is het aanschaffen van een Bosch GMF 1600 CE een uitstekend plan. Wij geven deze bovenfrees ook wel de bijnaam ’the beast’ omdat hij zo waanzinnig sterk is. Laten we beginnen bij het vermogen van 1600 watt. Dat is niet niks. Hij kan tot 25000 toeren per minuut aantikken, en dit toerental is ook nog eens constant. Ook bij zware belasting blijf je altijd op een constant toerental. Je kunt tot maximaal 76 millimeter diep gaan, je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet diep genoeg komt. De spantangdiameter is 12 millimeter, dit geeft al een klein beetje aan dat hij voor zwaardere klussen gemaakt is. Natuurlijk pas je al die uitstekende eigenschappen niet in een klein ding. Het zal dan ook geen verassing zijn dat de Bosch GMF 1600 CE ongeveer 4,9 kilo weegt.

Bosch GMF 1600 CE

Koopgids

Je bent echt niet de eerste als je je afvraagt wat een bovenfrees is. Het is niet echt een alledaags gereedschap wat je gebruikt om dagelijks te klussen. Een bovenfrees wordt eens in de zoveel tijd gebruikt om een stuk hout mooi te versieren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door de randen af te werken in verschillende profielen, of door sleuven te maken in het hout waardoor er een afbeelding of vorm in het hout te zien is. Het is dus niet te vergelijken met een zaag of schuurmachine. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar die je zou kunnen gebruiken voor het frezen.  Tevens zijn er natuurlijk ook verschillende accessoires die je zou kunnen aanschaffen voor een bovenfrees. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een speciale freestafel of een werkbank. Hierin kun je jouw werkstuk vast klemmen. Dit is onmisbaar als je werkt met een bovenfrees. Je wilt natuurlijk zo precies mogelijk kunnen werken. Als je rechte lijnen wilt maken dan kun je ook kiezen voor een parallelgeleider. Dit zorgt ervoor dat je lijnen kaars-recht zijn. We moeten er wel bij zeggen dat een bovenfrees behoorlijk veel lawaai kan maken. Gehoorbescherming is dan wel zo fijn. Een veiligheidsbril zou ook geen overbodige luxe zijn.

Welke bovenfrees kopen?

Het kan nogal een gedoe zijn om een geschikte bovenfrees te kiezen. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Natuurlijk is dit bij ieder soort gereedschap wel het geval, maar bij een bovenfrees kun je ook je eigen ontwerp in gedachte houden in plaats van praktische informatie. 

Maximale freesdiepte

Een van de dingen waarbij je je eigen ontwerp in gedachte kunt houden is bijvoorbeeld de maximale freesdiepte. Hoe ziet jouw ontwerp er in jouw hoofd uit? Heb je hele diepe sleuven of juist hele oppervlakkige? Of ergens daar tussenin? Het spreekt voor zich dat niet elke bovenfrees even diep kan gaan, stel deze keuze dus af op jouw eigen wensen.

Trillingswaarden 

In Nederland is er in de wet vastgesteld aan hoeveel trillingen je blootgesteld mag worden en hoe lang. Deze trillingswaarden drukken we uit in m/s. Wanneer de trilling één keer heen en weer gaat heb je 1 cyclus voltooid. Alle gereedschappen worden altijd eerst gekeurd dus de trillingswaarden zijn in orde, maar de blootstelling betreffende hoe lang zul je zelf in de gaten moeten houden.

Spantangdiameter

Dit is een belangrijke eigenschap van de bovenfrees. De freesjes die je gaat kopen voor jouw machine moeten hier natuurlijk wel in passen. De spantangdiameter wordt altijd op de bovenfrees weergegeven. Meestal is dit een diameter van 6 en 8 millimeter, maar er zijn ook freesmachines die alleen 6 of alleen 8 millimeter ondersteunen. Uiteraard heb je altijd baas boven baas. Daarmee proberen we te zeggen dat er ook bovenfreesmachines zijn waarbij je een spantangdiameter van 12 millimeter hebt, speciaal voor het zwaardere geschut. Het is het makkelijkst om een spantangdiameter van 6 en 8 millimeter te hebben zodat je veel verschillende mogelijkheden hebt.

Toerental

Het aantal omwentelingen per minuut noemen we het toerental. De meeste bovenfreesmachines hebben niet de mogelijkheid om een constant toerental te hebben. Dit komt omdat ze bij de weerstand die het hout biedt niet hetzelfde tempo aan kunnen houden. Een constant toerental zou betekenen dat deze weerstand geen probleem is en dat hij nog steeds even snel blijft draaien. Dit is dus niet het geval. Het is niet zo dat een bovenfrees deze eigenschap totaal niet heeft, de duurdere modellen hebben dit namelijk wel. Het voordeel van deze duurdere freesmachines is dat een constant toerental wel meer stabiliteit geeft en daardoor dus ook een hogere kwaliteit aflevert. Ook is je werk hierdoor sneller af.

Vermogen

Als je goed en diep met je bovenfrees wilt werken dan zul je een goed vermogen nodig hebben. Het vermogen is belangrijk om kracht te behouden. Een hoog vermogen zorgt ervoor dat de weerstand hoog is en blijft. Tevens zorgt het er ook voor dat de snelheid optimaal blijft. Een laag vermogen betekent wederom ook dat je snelheid lager ligt. Een gemiddeld vermogen voor een bovenfreesmachine ligt rond de 1000 tot 1500 watt. 

Softstart

Een softstart betekent dat jouw machine langzaam opstart en daarna steeds sneller oploopt tot zijn maximale snelheid. Als jouw machine een softstart heeft dan kun je ervan uitgaan dat je meer controle en stabiliteit hebt dan normaal. Dit komt omdat je freesmachine niet gelijk met volle kracht begint. Wanneer dit wel het geval is kan het wel eens voorkomen dat je nog niet genoeg kracht zet op de machine waardoor je bijvoorbeeld uitschiet of moeite hebt met de machine onder controle houden.

Stofafzuiging

Wie van een opgeruimde werkplek houdt zal het ideaal vinden om een stofafzuiging te hebben. Bij het frezen kan er wel eens meer stof en gruis vrijkomen dan je had verwacht. Dit geeft natuurlijk een hoop schoonmaakwerk achteraf, maar zorgt er ook voor dat je het overzicht kunt verliezen. Als jouw bovenfrees de mogelijkheid tot stofafzuiging heeft dan heb je altijd een overzichtelijke werkplek waar je zonder al te veel moeite jouw creativiteit los kunt laten gaan. Op sommige machines passen echter alleen stofzuigers van hetzelfde merk. Gelukkig zijn voor die bovenfreesmachines adapters te vinden waardoor je alle merken kunt combineren.

Geraadpleegde bronnen