Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Bovenfrees? Koopadvies & Top 10 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste bovenfrees? Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende bovenfrezen op de markt en aan de hand daarvan dit artikel geschreven. Hier vind je alle informatie die je moet hebben om een goede beslissing te maken en onze favoriete bovenfrees top 10 van 2023. 

De bovenfrees

Een bovenfrees is een wat gek uitziend, maar heel veelzijdig apparaat dat wordt gebruikt om hout te bewerken en te versieren. Het is echter niet te vergelijken met een zaag of schuurmachine

Wat je met de bovenfrees kan

Met een bovenfrees kan je houten randen afwerken in verschillende profielen, of sleuven maken in het hout om een afbeelding of vorm te maken. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar die je kan gebruiken voor het frezen. 

Doe onderzoek voordat je een bovenfrees koopt

Als je een bovenfrees wil gaan kopen, zorg dan dat je over een aantal zaken eerst goed hebt nagedacht:

  • De maximal freesdiepte
  • De trillingswaarden van de bovenfrees
  • De spantangdiameter
  • Het toerental en het vermogen
  • Softstart optie
  • Stofafzuiging
Alles over de bovenfrees! Informatie, koopadvies en top 10

Maximale freesdiepte

Denk voor je eigen ontwerp na over wat de freesdiepte zou moeten zijn om je ontwerp te kunnen maken. 

Trillingswaarden

De trillingswaarden van een apparaat drukken we uit in m/s. Hoe lager de trillingswaarden zijn, hoe prettiger het zal zijn om met het apparaat te werken. Neem dit dus in overweging bij het kopen van een bovenfrees. 

Spantangdiameter

De spantangdiameter is een belangrijke feature van de bovenfrees. De frezen die je gaat kopen voor jouw machine moeten in de spantangdiameter passen.

De spantangdiameter wordt altijd op de bovenfrees weergegeven. Meestal is de diameter 6 – 8 mm, maar er zijn ook freesmachines die alleen 6 of alleen 8 millimeter ondersteunen. Er zijn ook bovenfreesmachines die een spantangdiameter van 12 mm hebben, speciaal bedoeld voor zwaardere klussen.

Toerental en vermogen

Het aantal omwentelingen per minuut noemen we het toerental. Bij de meeste bovenfreesmachines kan het toerental niet constant gehouden worden, vanwege de weerstand die het hout biedt. Duurdere modellen kunnen dit vaak wel. Het voordeel van freesmachines die dit kunnen, is dat er met een constant toerental stabieler en egaler kan worden gewerkt, waardoor je een beter resultaat krijt. 

Het vermogen van de bovenfrees is belangrijk om kracht te behouden. Een hoog vermogen zorgt ervoor dat de weerstand hoog is en kan blijven. 

Softstart

Softstart betekent dat de machine langzaam opstart en daarna steeds sneller oploopt tot de maximale snelheid. Met softstart heb je meer controle en stabiliteit dan als de bovenfrees gelijk op de volle snelheid start.

Stofafzuiging

Bij het frezen kan er veel stof, zaagsel en gruis vrijkomen. Als jouw bovenfrees de mogelijkheid tot stofafzuiging heeft, wordt het grootste deel hiervan gelijk afgevoerd naar de stofzuiger en kan je schoner werken. Niet elke bovenfrees heeft een aansluiting tot stofafzuiging, maar vaak kan je wel een adapter aansluiten die dit alsnog mogelijk maakt.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

DeWalt DCW604P2-QW​
DeWalt DCW604P2-QW

PROFESSIONEEL

Bosch GMF 1600 CE​
Bosch GMF 1600 CE

BUDGET

Black & Decker KW1200EKA-QS​
Black & Decker KW1200EKA-QS


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Bovenfrees 2023 - Top 10

10. Powerplus POWX093

Waarom we fan zijn:
Een krachtige bovenfrees die makkelijk is in te stellen. Ideaal voor de minder ervaren klusser. 

De Powerplus POWX093 is een bovenfrees op netstroom. Hij heeft een vermogen van 1500 watt en is dus erg krachtig. Hele zware belasting trekt dit apparaat echter wat minder goed. Je ziet het toerental soms teruglopen bij intensievere klussen. 

We vinden deze bovenfrees met name geschikt voor klussers die nog niet zo veel ervaring hebben met freeswerk. Dit model is een goede om mee van start te gaan. De handvatten voelen comfortabel aan. Freesdiepte en -snelheid kan je zelf instellen, zodat je voor elke soort houtbewerking de juiste instelling hebt. Ook fijn is de parallelgeleider, waarmee je makkelijk kaarsrechte lijnen kunt maken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Maximale freesdiepte: 50 mm
Toerental: 26000 rpm
Gewicht: 9 kg

Video

Powerplus POWX093 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

9. Ferm PRM1015

Waarom we fan zijn:
Een bovenfrees die iets meer ervaring van de klusser vergt. Sterk apparaat en compleet met frezen geleverd. 

De Ferm PRM1015 is een bovenfrees met een vermogen van 1300 watt. Hij is geschrikt om diepe sleuven en groeven mee te maken. Hij kan tot  60 millimeter diep frezen. Ook heeft de bovenfrees een aansluiting voor een stofzuiger. Hiermee kan je stofvrij werken.

In tegenstelling tot de nummer 10 heeft de Ferm PFRM1015 ingebouwde verlichting. Prettig, omdat je zo ook in slechter verlichte ruimtes kan werken. Parallelgeleiders krijg je meegeleverd, waardoor je makkelijk rechte lijnen kan maken. Het fijne aan deze bovenfrees is dat je gelijk aan de slag kan, hij wordt namelijk met frezen en toebehoren geleverd. Een nadeel aan deze bovenfrees is dat hij geen softstart heeft, je werkt dus gelijk op volle toeren wanneer hij aanslaat. Daarom minder geschikt voor de onervaren klusser.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1300 watt
Maximale freesdiepte: 60 mm
Toerental: 30000 rpm
Gewicht: 5,4 kg

 

Video

Ferm PRM1015

Bekijk verschillende aanbieders

8. Bosch POF1200AE

Waarom we fan zijn:
Een gebruiksvriendelijke bovenfrees met diepe maximale freesdiepte.

De Bosch POF1200AE is een bovenfrees die erg gebruiksvriendelijk is. Dankzij het variabel instelbaar toerental kan je deze bovenfrees gebruiken voor verschillende freesbewerkingen en op verschillend materiaal. We vonden het ergonomisch design van de softgrip handgrepen erg prettig in de hand voelen.

De maximale freesdiepte van de Bosch POF1200AE is 55 millimeter, dus je kan ook hier diepe groeven en sleuven mee maken. Ook kan je relatief stofvrij werken, omdat er een aansluiting tot stofafzuiging op het apparaat zit. Je krijgt verschillende handige accessoires bijgeleverd. Het plaatsen van de kopieerhuls kan je heel makkelijk doen zonder gereedschap, dankzij het SDS-systeem. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 650 watt
Maximale freesdiepte: 55 mm
Toerental: 28000 rpm
Gewicht: 3,4 kg

 

Video

Bosch POF1200AE bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

7. Bosch POF1400ACE

Waarom we fan zijn:
Wat krachtiger dan de nummer 8 en met handige ingebouwde LED verlichting.

De Bosch POF1400ACE is een bovenfrees van Bosch die vanwege zijn hoge vermogen geschikt is om ook harde houtsoorten mee te bewerken. Prettig is dat het toerental ook bij intensievere klussen constant blijft. Je kunt net als de nummer 8 maximaal 55 millimeter diep frezen. De freesdiepte kan je tot 0,1 millimeter nauwkeurig instellen.

Heel fijn aan dit model van Bosch ingebouwde LED verlichting heeft, waardoor je altijd goed zicht hebt op je werkstuk. Er zit ook een aansluiting voor de stofzuiger op het apparaat. De handvaten zijn softgrip en ergonomisch ontwerpen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1300 watt
Maximale freesdiepte: 55 mm
Toerental: 28000 rpm
Gewicht: 3,4 kg

Video

Bosch POF1400ACE

Bekijk verschillende aanbieders

6. Makita RP0900

Waarom we fan zijn:
Een ander type bovenfrees. Licht en wendbaar, geschikt voor de nauwkeurige klussen.

De Makita RP0900 is een van de lichtste bovenfreesmachines op de markt. Hij weegt 2,7 kilogram en is daarmee lekker wendbaar. Deze bovenfrees is zeer prettig voor lichte houtbewerkingsklussen. De motor maakt tot 27.000 toeren per minuut, waardoor je heel nauwkeurig kan werken en het hout mooi glad kan afwerken.

De maximale freesdiepte is wat minder bijzonder, namelijk 35 millimeter. Op het apparaat zitten 2 softgrip handvatten die goed voelen in de hand. Je kan hiermee heel gecontroleerd werken. Deze bovenfrees is minder geschikt voor de zwaardere klussen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 watt
Maximale freesdiepte: 80 mm
Toerental: 27000 rpm
Gewicht: 4,2 kg

Video

Makita RP0900 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

5. Makita RT0700CX3J

Waarom we fan zijn:
Handige multifunctionele boven- en kantenfrees en trimmer.

Deze bovenfrees is iets anders dan de andere modellen in de top 10. De Makita bovenfrees RT0700CX3J is een veelzijdige multifrees die je zowel als boven- en kantfrees kunt gebruiken, maar ook als trimmer. Dankzij de verschillende meegeleverde opzetstukken haal je dus als het ware 3 verschillende apparaten in huis.

Het toerental is variabel instelbaar en per klus makkelijk in te stellen. Erg prettig in dit apparaat is de softstart, waardoor de motor niet direct op volle toeren draait. Dit zorgt dat je gecontroleerd kan werken. De maximale freesdiepte is 35 millimeter dus je kunt niet bijzonder diep gaan. Wel echt jammer dat op deze freesmachine geen LED verlichting zit.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 230 V
Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Gewicht: 1,8 kg

Video

Makita RT0700CX3J

Bekijk verschillende aanbieders

4. Scheppach HF50

Waarom we fan zijn:
De enige tafelfreesmachine uit de lijst. Krachtig en geschikt voor hard hout. Voor de thuis klusser en doe-het-zelver.

De Scheppach HF50 is een zeer krachtige tafelfreesmachine met een vermogen van 1500. Je kan de snelheid waarmee je wil frezen variabel instellen van 11.500 tot 24.000 toeren per minuut. Ook onder zware belasting blijft het toerental constant. 

De freeshoogte is makkelijk in te stellen. De tafelfrees is is geschikt voor spantangen met een diameter van 6, 8 en 12 millimeter. De tafelfrees is makkelijk neer te zetten op je werkbank of in de garage. Veel klussers zetten hun bovenfrees vaak in een zelf ingebouwde tafel, omdat dit makkelijker werkt voor bepaalde klussen. Ook wij doen dit af en toe. Daarom wilden we ook deze tafelfrees meenemen in de top 10.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Maximale freesdiepte: 40 mm
Toerental: 24000 rpm
Gewicht: 23,4 kg

Video

Scheppach HF50

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita DRT50ZJX2

Waarom we fan zijn:
Multifrees die werkt op een sterke accu.

De Makita DRT50ZJX2 is een multifrees die je kunt gebruiken als boven- en kantenfrees. Hij wordt geleverd in een koffer met allerlei handige opzetstukken en accessoires. Met deze bovenfrees kan je heel goed nauwkeurig werken. Hij start rustig op dankzij de softstart. Het toerental is variabel in te stellen. Erg handig is dat de bovenfrees is uitgerust met dubbele LED verlichting.

Hij werkt op een 18 volt Li-Ion accu. Hij doet echter niet onder aan een bovenfrees op netstroom. De motor is kwalitatief hoogwaardig en sterk. De Makita DRT50ZJX2 heeft een freesdiepte tot 35 millimeter. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V accu
Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Gewicht: 2,1 kg

Video

Makita DRT50ZJX2 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita RP0910

Waarom we fan zijn:
Een sterke bovenfrees, prettig in gebruik en betrouwbaar. 

De Makita RP0910 is een freesmachine met een vermogen van 900 watt. Erg geschikt voor mooie afwerkingen van hout en metaal. Je kan zelf de diepte nauwkeurig instellen. Je kan diepe groeven en sleuven maken met de Makita RP0910 tot maximaal 57 millimeter.

Het toerental blijft ook onder zware weerstand gelijk. Fijn is dat ook deze Makita is uitgerust met softstart, zodat je gecontroleerd kan beginnen. In de handgreep zit diepteblokkering geïntegreerd, voor meer controle over je werk. Je kan je stofzuigeraansluiten op de bovenfrees om stofvrij te werken. Helaas geen ingebouwde LED verlichting.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 watt
Maximale freesdiepte: 57 mm
Toerental: 27000 rpm
Gewicht: 3,3 kg

Video

Makita RP0910

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DCW604P2-QW

Waarom we fan zijn:
Krachtig, nauwkeurig, gebruiksvriendelijk en kwalitatief.

De DeWalt DCW604P2-QW is een zeer krachtige en veelzijdige machine die je kunt gebruiken als boven- en kantenfrees. Hij heeft een vermogen van 900 watt en maakt maximaal 25.500 toeren per minuut. Hiermee kan je dus nauwkeurig te werk gaan met een mooie gladde finish. Zelfs onder intensieve belasting blijft het toerental constant. De Dewalt heeft een softstart motor, waardoor je niet gelijk op volle toeren hoeft te beginnen.

Je kan diepe sleuven en groeven maken, de maximale freesdiepte van de DeWalt bovenfrees DCW604P2-QW is 30 millimeter. Erg fijn is ook dat er LED verlichting is ingebouwd, waardoor je goed zicht hebt op je werkstuk. Ook zit er een aansluiting voor je stofzuiger op. Het apparaat ligt goed in de hand, is makkelijk te bedienen en levert kwalitatief hoogstaand resultaat. Wij hebben ervoor gekozen om deze bovenfrees op nummer 1 te zetten, omdat hij op al onze criteria hoog scoort en makkelijk in gebruik is. Vanwege de prijs raden we deze bovenfrees wel met name aan voor fanatiekere klussers en professionals.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 watt
Maximale freesdiepte: 30 mm
Toerental: 25500 rpm
Gewicht: 2,4 kg

Video

DeWalt DCW604P2-QW

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bovenfrees: Black & Decker KW1200EKA-QS

Waarom we fan zijn:
Goed geprijsde bovenfrees die geschikt is voor de af-en-toe klusser en lichte houtbewerkingen.

De Black & Decker KW1200EKA-QS is een van de goedkopere in zijn klassement. Je kan er diepe groeven en sleuven mee maken, want hij heeft een maximale freesdiepte van 55 millimeter. Er zit geen softstart op deze bovenfrees, waardoor je goed moet opletten als je start aan je houtbewerking – hij draait namelijk gelijk op volle toeren. Wel kun je zelf het toerental instellen, zodat je voor elke klus de juiste instelling hebt. 

Een prima apparaat voor de minder fanatieke klusser. Wordt geleverd in een handige opbergkoffer.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 watt
Maximale freesdiepte: 55 mm
Toerental: 28000 rpm
Gewicht: 3,3 kg

Video

Black & Decker KW1200EKA-QS

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bovenfrees: Bosch GMF 1600 CE

Waarom we fan zijn:
De krachtigste bovenfrees uit de lijst, maar ook geschikt voor nauwkeurig werk. Heel sterk, betrouwbaar en professioneel apparaat.

De Bosch GMF 1600 CE is nog net even wat krachtiger en completer dan onze nummer 1. Hij is zo sterk vanwege het vermogen van de motor van 1600 watt. Ook als je deze multifrees zwaar belast blijft het toerental constant. Je kan het toerental zelf afstellen op wat je nodig hebt voor je klus. De maximale freesdiepte is 76 millimeter.

De Bosch GMF 1600 CE is te gebruiken als bovenfrees en kantenfrees. Hij bouwt zijn toeren rustig op vanwege de softstart. Je kan alle kanten op met deze bovenfrees, van een glad afgewerkt hout naar diepe groeven. Bosch is een professioneel merk met producten waar je op kan vertrouwen. Wij vinden daarom deze bovenfrees de beste keuze voor de professional. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 watt
Maximale freesdiepte: 76 mm
Toerental: 25000 rpm
Gewicht: 4,9 kg

Video

Bosch GMF 1600 CE

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk de beste bovenfrezen per merk

Bekijk de verschillende freesmachines per type

Wat is de beste bovenfrees volgens Coolblue en Bol?

Meer weten?

Heb je ons artikel gelezen, maar toch nog een aantal vragen? Lees hieronder onze antwoorden op de vragen die door andere klussers het meest gesteld worden.

Wat is de beste bovenfrees?

De kwaliteit van een bovenfrees hangt af van een aantal functies zoals het vermogen, het toerental, de trillingswaarde. In ons onderzoek scoorde de DeWalt DCW604P2-QW bovenfrees het beste op al deze onderdelen. Daarom raden wij deze aan als de beste bovenfrees. 

Wat kost een goede bovenfrees?

Een goede bovenfrees kost tussen de €90 en €500. De goedkopere modellen in deze prijsklasse zijn goed, maar vaak minder geavanceerd of worden zonder frezen geleverd. De duurdere modellen van rond de €500 hebben meestal meer functies en toebehoren. Je kan de keuze het best af laten hangen van het soort klussen dat je ermee wilt doen en of je zelf al frezen in huis hebt of niet.

Als beste bovenfrees raden wij de DeWalt DCW604P2-QW bovenfrees aan en als beste goedkope bovenfrees schaf je met de Black & Decker KW1200EKA-QS een heel degelijk apparaat aan om groeven en sleuven te maken. 

Wat kan je allemaal doen met een bovenfrees?

Met een bovenfrees kan je groeven, sleuven en inkepingen in hout maken. Je kan deze zowel voor functionele als voor decoratieve doeleinden gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld een sierrand op een tafelblad maken of je gebruikt de bovenfrees om houtconstructies en verbindingen te creëeren.

Waarom een bovenfrees?

Met een bovenfrees kan je hout bewerken. Je maakt er decoratieve profielranden mee en kan er groeven en gleuven mee in hout frezen.

Hoe wij bovenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende bovenfrezen onderzocht, meer dan 35 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 10 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bovenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 10? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!