Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 10 beste Bovenfrezen van 2023

In dit artikel

Er zijn veel verschillende bovenfrezen op de markt. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een bovenfrees? Hoe weet je welke bovenfrees het beste past bij welke klus? En welke bovenfrees past het beste bij jou? 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een bovenfrees die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze bovenfrees top 10 voor het jaar 2023.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Bovenfrezen

BESTE KOOP

DeWalt DCW604P2-QW​
DeWalt DCW604P2-QW

PROFESSIONEEL

Bosch GMF 1600 CE​
Bosch GMF 1600 CE

BUDGET

Black & Decker KW1200EKA-QS​
Black & Decker KW1200EKA-QS


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Bovenfrees - Top 10

10. Powerplus POWX093

Waarom we fan zijn:
Een krachtige bovenfrees die makkelijk is in te stellen. Ideaal voor de minder ervaren klusser. 

De Powerplus POWX093 is een bovenfrees op netstroom. Hij heeft een vermogen van 1500 watt en is dus erg krachtig. Hele zware belasting trekt dit apparaat echter wat minder goed. Je ziet het toerental soms teruglopen bij intensievere klussen. 

We vinden deze bovenfrees met name geschikt voor klussers die nog niet zo veel ervaring hebben met freeswerk. Dit model is een goede om mee van start te gaan. De handvatten voelen comfortabel aan. Freesdiepte en -snelheid kan je zelf instellen, zodat je voor elke soort houtbewerking de juiste instelling hebt. Ook fijn is de parallelgeleider, waarmee je makkelijk kaarsrechte lijnen kunt maken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Maximale freesdiepte: 50 mm
Toerental: 26000 rpm
Gewicht: 9 kg

Video

Powerplus POWX093 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

9. Ferm PRM1015

Waarom we fan zijn:
Een bovenfrees die iets meer ervaring van de klusser vergt. Sterk apparaat en compleet met frezen geleverd. 

De Ferm PRM1015 is een bovenfrees met een vermogen van 1300 watt. Hij is geschrikt om diepe sleuven en groeven mee te maken. Hij kan tot  60 millimeter diep frezen. Ook heeft de bovenfrees een aansluiting voor een stofzuiger. Hiermee kan je stofvrij werken.

In tegenstelling tot de nummer 10 heeft de Ferm PFRM1015 ingebouwde verlichting. Prettig, omdat je zo ook in slechter verlichte ruimtes kan werken. Parallelgeleiders krijg je meegeleverd, waardoor je makkelijk rechte lijnen kan maken. Het fijne aan deze bovenfrees is dat je gelijk aan de slag kan, hij wordt namelijk met frezen en toebehoren geleverd. Een nadeel aan deze bovenfrees is dat hij geen softstart heeft, je werkt dus gelijk op volle toeren wanneer hij aanslaat. Daarom minder geschikt voor de onervaren klusser.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1300 watt
Maximale freesdiepte: 60 mm
Toerental: 30000 rpm
Gewicht: 5,4 kg

 

Video

Ferm PRM1015

Bekijk verschillende aanbieders

8. Bosch POF1200AE

Waarom we fan zijn:
Een gebruiksvriendelijke bovenfrees met diepe maximale freesdiepte.

De Bosch POF1200AE is een bovenfrees die erg gebruiksvriendelijk is. Dankzij het variabel instelbaar toerental kan je deze bovenfrees gebruiken voor verschillende freesbewerkingen en op verschillend materiaal. We vonden het ergonomisch design van de softgrip handgrepen erg prettig in de hand voelen.

De maximale freesdiepte van de Bosch POF1200AE is 55 millimeter, dus je kan ook hier diepe groeven en sleuven mee maken. Ook kan je relatief stofvrij werken, omdat er een aansluiting tot stofafzuiging op het apparaat zit. Je krijgt verschillende handige accessoires bijgeleverd. Het plaatsen van de kopieerhuls kan je heel makkelijk doen zonder gereedschap, dankzij het SDS-systeem. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 650 watt
Maximale freesdiepte: 55 mm
Toerental: 28000 rpm
Gewicht: 3,4 kg

 

Video

Bosch POF1200AE bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

7. Bosch POF1400ACE

Waarom we fan zijn:
Wat krachtiger dan de nummer 8 en met handige ingebouwde LED verlichting.

De Bosch POF1400ACE is een bovenfrees van Bosch die vanwege zijn hoge vermogen geschikt is om ook harde houtsoorten mee te bewerken. Prettig is dat het toerental ook bij intensievere klussen constant blijft. Je kunt net als de nummer 8 maximaal 55 millimeter diep frezen. De freesdiepte kan je tot 0,1 millimeter nauwkeurig instellen.

Heel fijn aan dit model van Bosch ingebouwde LED verlichting heeft, waardoor je altijd goed zicht hebt op je werkstuk. Er zit ook een aansluiting voor de stofzuiger op het apparaat. De handvaten zijn softgrip en ergonomisch ontwerpen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1300 watt
Maximale freesdiepte: 55 mm
Toerental: 28000 rpm
Gewicht: 3,4 kg

Video

Bosch POF1400ACE

Bekijk verschillende aanbieders

6. Makita RP0900

Waarom we fan zijn:
Een ander type bovenfrees. Licht en wendbaar, geschikt voor de nauwkeurige klussen.

De Makita RP0900 is een van de lichtste bovenfreesmachines op de markt. Hij weegt 2,7 kilogram en is daarmee lekker wendbaar. Deze bovenfrees is zeer prettig voor lichte houtbewerkingsklussen. De motor maakt tot 27.000 toeren per minuut, waardoor je heel nauwkeurig kan werken en het hout mooi glad kan afwerken.

De maximale freesdiepte is wat minder bijzonder, namelijk 35 millimeter. Op het apparaat zitten 2 softgrip handvatten die goed voelen in de hand. Je kan hiermee heel gecontroleerd werken. Deze bovenfrees is minder geschikt voor de zwaardere klussen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 watt
Maximale freesdiepte: 80 mm
Toerental: 27000 rpm
Gewicht: 4,2 kg

Video

Makita RP0900 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

5. Makita RT0700CX3J

Waarom we fan zijn:
Handige multifunctionele boven- en kantenfrees en trimmer.

Deze bovenfrees is iets anders dan de andere modellen in de top 10. De Makita bovenfrees RT0700CX3J is een veelzijdige multifrees die je zowel als boven- en kantfrees kunt gebruiken, maar ook als trimmer. Dankzij de verschillende meegeleverde opzetstukken haal je dus als het ware 3 verschillende apparaten in huis.

Het toerental is variabel instelbaar en per klus makkelijk in te stellen. Erg prettig in dit apparaat is de softstart, waardoor de motor niet direct op volle toeren draait. Dit zorgt dat je gecontroleerd kan werken. De maximale freesdiepte is 35 millimeter dus je kunt niet bijzonder diep gaan. Wel echt jammer dat op deze freesmachine geen LED verlichting zit.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 230 V
Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Gewicht: 1,8 kg

Video

Makita RT0700CX3J

Bekijk verschillende aanbieders

4. Scheppach HF50

Waarom we fan zijn:
De enige tafelfreesmachine uit de lijst. Krachtig en geschikt voor hard hout. Voor de thuis klusser en doe-het-zelver.

De Scheppach HF50 is een zeer krachtige tafelfreesmachine met een vermogen van 1500. Je kan de snelheid waarmee je wil frezen variabel instellen van 11.500 tot 24.000 toeren per minuut. Ook onder zware belasting blijft het toerental constant. 

De freeshoogte is makkelijk in te stellen. De tafelfrees is is geschikt voor spantangen met een diameter van 6, 8 en 12 millimeter. De tafelfrees is makkelijk neer te zetten op je werkbank of in de garage. Veel klussers zetten hun bovenfrees vaak in een zelf ingebouwde tafel, omdat dit makkelijker werkt voor bepaalde klussen. Ook wij doen dit af en toe. Daarom wilden we ook deze tafelfrees meenemen in de top 10.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1500 watt
Maximale freesdiepte: 40 mm
Toerental: 24000 rpm
Gewicht: 23,4 kg

Video

Scheppach HF50

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita DRT50ZJX2

Waarom we fan zijn:
Multifrees die werkt op een sterke accu.

De Makita DRT50ZJX2 is een multifrees die je kunt gebruiken als boven- en kantenfrees. Hij wordt geleverd in een koffer met allerlei handige opzetstukken en accessoires. Met deze bovenfrees kan je heel goed nauwkeurig werken. Hij start rustig op dankzij de softstart. Het toerental is variabel in te stellen. Erg handig is dat de bovenfrees is uitgerust met dubbele LED verlichting.

Hij werkt op een 18 volt Li-Ion accu. Hij doet echter niet onder aan een bovenfrees op netstroom. De motor is kwalitatief hoogwaardig en sterk. De Makita DRT50ZJX2 heeft een freesdiepte tot 35 millimeter. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V accu
Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Gewicht: 2,1 kg

Video

Makita DRT50ZJX2 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita RP0910

Waarom we fan zijn:
Een sterke bovenfrees, prettig in gebruik en betrouwbaar. 

De Makita RP0910 is een freesmachine met een vermogen van 900 watt. Erg geschikt voor mooie afwerkingen van hout en metaal. Je kan zelf de diepte nauwkeurig instellen. Je kan diepe groeven en sleuven maken met de Makita RP0910 tot maximaal 57 millimeter.

Het toerental blijft ook onder zware weerstand gelijk. Fijn is dat ook deze Makita is uitgerust met softstart, zodat je gecontroleerd kan beginnen. In de handgreep zit diepteblokkering geïntegreerd, voor meer controle over je werk. Je kan je stofzuigeraansluiten op de bovenfrees om stofvrij te werken. Helaas geen ingebouwde LED verlichting.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 watt
Maximale freesdiepte: 57 mm
Toerental: 27000 rpm
Gewicht: 3,3 kg

Video

Makita RP0910

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DCW604P2-QW

Waarom we fan zijn:
Krachtig, nauwkeurig, gebruiksvriendelijk en kwalitatief.

De DeWalt DCW604P2-QW is een zeer krachtige en veelzijdige machine die je kunt gebruiken als boven- en kantenfrees. Hij heeft een vermogen van 900 watt en maakt maximaal 25.500 toeren per minuut. Hiermee kan je dus nauwkeurig te werk gaan met een mooie gladde finish. Zelfs onder intensieve belasting blijft het toerental constant. De Dewalt heeft een softstart motor, waardoor je niet gelijk op volle toeren hoeft te beginnen.

Je kan diepe sleuven en groeven maken, de maximale freesdiepte van de DeWalt bovenfrees DCW604P2-QW is 30 millimeter. Erg fijn is ook dat er LED verlichting is ingebouwd, waardoor je goed zicht hebt op je werkstuk. Ook zit er een aansluiting voor je stofzuiger op. Het apparaat ligt goed in de hand, is makkelijk te bedienen en levert kwalitatief hoogstaand resultaat. Wij hebben ervoor gekozen om deze bovenfrees op nummer 1 te zetten, omdat hij op al onze criteria hoog scoort en makkelijk in gebruik is. Vanwege de prijs raden we deze bovenfrees wel met name aan voor fanatiekere klussers en professionals.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 watt
Maximale freesdiepte: 30 mm
Toerental: 25500 rpm
Gewicht: 2,4 kg

Video

DeWalt DCW604P2-QW

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bovenfrees: Black & Decker KW1200EKA-QS

Waarom we fan zijn:
Goed geprijsde bovenfrees die geschikt is voor de af-en-toe klusser en lichte houtbewerkingen.

De Black & Decker KW1200EKA-QS is een van de goedkopere in zijn klassement. Je kan er diepe groeven en sleuven mee maken, want hij heeft een maximale freesdiepte van 55 millimeter. Er zit geen softstart op deze bovenfrees, waardoor je goed moet opletten als je start aan je houtbewerking – hij draait namelijk gelijk op volle toeren. Wel kun je zelf het toerental instellen, zodat je voor elke klus de juiste instelling hebt. 

Een prima apparaat voor de minder fanatieke klusser. Wordt geleverd in een handige opbergkoffer.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 watt
Maximale freesdiepte: 55 mm
Toerental: 28000 rpm
Gewicht: 3,3 kg

Video

Black & Decker KW1200EKA-QS

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bovenfrees: Bosch GMF 1600 CE

Waarom we fan zijn:
De krachtigste bovenfrees uit de lijst, maar ook geschikt voor nauwkeurig werk. Heel sterk, betrouwbaar en professioneel apparaat.

De Bosch GMF 1600 CE is nog net even wat krachtiger en completer dan onze nummer 1. Hij is zo sterk vanwege het vermogen van de motor van 1600 watt. Ook als je deze multifrees zwaar belast blijft het toerental constant. Je kan het toerental zelf afstellen op wat je nodig hebt voor je klus. De maximale freesdiepte is 76 millimeter.

De Bosch GMF 1600 CE is te gebruiken als bovenfrees en kantenfrees. Hij bouwt zijn toeren rustig op vanwege de softstart. Je kan alle kanten op met deze bovenfrees, van een glad afgewerkt hout naar diepe groeven. Bosch is een professioneel merk met producten waar je op kan vertrouwen. Wij vinden daarom deze bovenfrees de beste keuze voor de professional. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 watt
Maximale freesdiepte: 76 mm
Toerental: 25000 rpm
Gewicht: 4,9 kg

Video

Bosch GMF 1600 CE

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Beste Bovenfrees Per Merk

Compleet overzicht: Beste Freesmachines Per Type

Wat is de Bovenfrees Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste bovenfrees

Wat is de beste bovenfrees?

De kwaliteit van een bovenfrees hangt af van een aantal functies zoals het vermogen, het toerental, de trillingswaarde. In ons onderzoek scoorde de DeWalt DCW604P2-QW bovenfrees het beste op al deze onderdelen. Daarom raden wij deze aan als de beste bovenfrees. 

Wat kost een goede bovenfrees?

Een goede bovenfrees kost tussen de €90 en €500. De goedkopere modellen in deze prijsklasse zijn goed, maar vaak minder geavanceerd of worden zonder frezen geleverd. De duurdere modellen van rond de €500 hebben meestal meer functies en toebehoren. Je kan de keuze het best af laten hangen van het soort klussen dat je ermee wilt doen en of je zelf al frezen in huis hebt of niet.

Als beste bovenfrees raden wij de DeWalt DCW604P2-QW bovenfrees aan en als beste goedkope bovenfrees schaf je met de Black & Decker KW1200EKA-QS een heel degelijk apparaat aan om groeven en sleuven te maken. 

Wat kan je allemaal doen met een bovenfrees?

Met een bovenfrees kan je groeven, sleuven en inkepingen in hout maken. Je kan deze zowel voor functionele als voor decoratieve doeleinden gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld een sierrand op een tafelblad maken of je gebruikt de bovenfrees om houtconstructies en verbindingen te creëeren.

Waarom een bovenfrees?

Met een bovenfrees kan je hout bewerken. Je maakt er decoratieve profielranden mee en kan er groeven en gleuven mee in hout frezen.

Tips bij aanschaf van jouw bovenfrees

Je bent echt niet de eerste als je je afvraagt wat een bovenfrees is. Het is niet echt een alledaags gereedschap wat je gebruikt om dagelijks te klussen. Een bovenfrees wordt eens in de zoveel tijd gebruikt om een stuk hout mooi te versieren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door de randen af te werken in verschillende profielen, of door sleuven te maken in het hout waardoor er een afbeelding of vorm in het hout te zien is. Het is dus niet te vergelijken met een zaag of schuurmachine. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar die je zou kunnen gebruiken voor het frezen.  Tevens zijn er natuurlijk ook verschillende accessoires die je zou kunnen aanschaffen voor een bovenfrees. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een speciale freestafel of een werkbank. Hierin kun je jouw werkstuk vast klemmen. Dit is onmisbaar als je werkt met een bovenfrees. Je wilt natuurlijk zo precies mogelijk kunnen werken. Als je rechte lijnen wilt maken dan kun je ook kiezen voor een parallelgeleider. Dit zorgt ervoor dat je lijnen kaars-recht zijn. We moeten er wel bij zeggen dat een bovenfrees behoorlijk veel lawaai kan maken. Gehoorbescherming is dan wel zo fijn. Een veiligheidsbril zou ook geen overbodige luxe zijn.

Welke bovenfrees kopen?

Het kan nogal een gedoe zijn om een geschikte bovenfrees te kiezen. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Natuurlijk is dit bij ieder soort gereedschap wel het geval, maar bij een bovenfrees kun je ook je eigen ontwerp in gedachte houden in plaats van praktische informatie.

Maximale freesdiepte

Een van de dingen waarbij je je eigen ontwerp in gedachte kunt houden is bijvoorbeeld de maximale freesdiepte. Hoe ziet jouw ontwerp er in jouw hoofd uit? Heb je hele diepe sleuven of juist hele oppervlakkige? Of ergens daar tussenin? Het spreekt voor zich dat niet elke bovenfrees even diep kan gaan, stel deze keuze dus af op jouw eigen wensen.

Trillingswaarden

In Nederland is er in de wet vastgesteld aan hoeveel trillingen je blootgesteld mag worden en hoe lang. Deze trillingswaarden drukken we uit in m/s. Wanneer de trilling één keer heen en weer gaat heb je 1 cyclus voltooid. Alle gereedschappen worden altijd eerst gekeurd dus de trillingswaarden zijn in orde, maar de blootstelling betreffende hoe lang zul je zelf in de gaten moeten houden.

Spantangdiameter

Dit is een belangrijke eigenschap van de bovenfrees. De freesjes die je gaat kopen voor jouw machine moeten hier natuurlijk wel in passen. De spantangdiameter wordt altijd op de bovenfrees weergegeven. Meestal is dit een diameter van 6 en 8 millimeter, maar er zijn ook freesmachines die alleen 6 of alleen 8 millimeter ondersteunen. Uiteraard heb je altijd baas boven baas. Daarmee proberen we te zeggen dat er ook bovenfreesmachines zijn waarbij je een spantangdiameter van 12 millimeter hebt, speciaal voor het zwaardere geschut. Het is het makkelijkst om een spantangdiameter van 6 en 8 millimeter te hebben zodat je veel verschillende mogelijkheden hebt.

Toerental

Het aantal omwentelingen per minuut noemen we het toerental. De meeste bovenfreesmachines hebben niet de mogelijkheid om een constant toerental te hebben. Dit komt omdat ze bij de weerstand die het hout biedt niet hetzelfde tempo aan kunnen houden. Een constant toerental zou betekenen dat deze weerstand geen probleem is en dat hij nog steeds even snel blijft draaien. Dit is dus niet het geval. Het is niet zo dat een bovenfrees deze eigenschap totaal niet heeft, de duurdere modellen hebben dit namelijk wel. Het voordeel van deze duurdere freesmachines is dat een constant toerental wel meer stabiliteit geeft en daardoor dus ook een hogere kwaliteit aflevert. Ook is je werk hierdoor sneller af.

Vermogen

Als je goed en diep met je bovenfrees wilt werken dan zul je een goed vermogen nodig hebben. Het vermogen is belangrijk om kracht te behouden. Een hoog vermogen zorgt ervoor dat de weerstand hoog is en blijft. Tevens zorgt het er ook voor dat de snelheid optimaal blijft. Een laag vermogen betekent wederom ook dat je snelheid lager ligt. Een gemiddeld vermogen voor een bovenfreesmachine ligt rond de 1000 tot 1500 watt.

Softstart

Een softstart betekent dat jouw machine langzaam opstart en daarna steeds sneller oploopt tot zijn maximale snelheid. Als jouw machine een softstart heeft dan kun je ervan uitgaan dat je meer controle en stabiliteit hebt dan normaal. Dit komt omdat je freesmachine niet gelijk met volle kracht begint. Wanneer dit wel het geval is kan het wel eens voorkomen dat je nog niet genoeg kracht zet op de machine waardoor je bijvoorbeeld uitschiet of moeite hebt met de machine onder controle houden.

Stofafzuiging

Wie van een opgeruimde werkplek houdt zal het ideaal vinden om een stofafzuiging te hebben. Bij het frezen kan er wel eens meer stof en gruis vrijkomen dan je had verwacht. Dit geeft natuurlijk een hoop schoonmaakwerk achteraf, maar zorgt er ook voor dat je het overzicht kunt verliezen. Als jouw bovenfrees de mogelijkheid tot stofafzuiging heeft dan heb je altijd een overzichtelijke werkplek waar je zonder al te veel moeite jouw creativiteit los kunt laten gaan. Op sommige machines passen echter alleen stofzuigers van hetzelfde merk. Gelukkig zijn voor die bovenfreesmachines adapters te vinden waardoor je alle merken kunt combineren.

Hoe wij bovenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende bovenfrezen onderzocht, meer dan 35 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 10 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bovenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 10? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.6 / 5. Aantal stemmen 198

Geraadpleegde bronnen