Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 3 beste Laminaatsnijders van 2022

Inhoudsopgave

Ben je van plan om een nieuwe laminaatvloer te gaan leggen of doe je dit regelmatig voor je werk? Een laminaatsnijder is daarbij een onmisbaar stuk gereedschap. Er is gelukkig een ruim assortiment aan laminaatsnijders beschikbaar, maar het kan daardoor moeilijk zijn om de bomen door het bos te zien als het gaat om wat nou de beste laminaatsnijder is die past bij het gebruik dat je voor ogen hebt. Gelukkig heb je ons, want wij hebben voor jou een top 3 samengesteld van de beste laminaatsnijders die er in 2022 op de markt zijn. Wat nu precies een laminaatsnijder is vertellen we je verderop in dit artikel. Ook vertellen we je apart nog wat we de beste laminaatsnijder voor professioneel gebruik vinden en welke laminaatsnijder je voor een scherpe prijs kunt kopen, maar die toch nog van goede kwaliteit is. We hebben hierbij gekeken naar laminaatsnijders van alle merken die goed bekend staan. Tenslotte vertellen we je wat de eigenschappen van een laminaatsnijder zijn die je kunt beoordelen en afwegen op het moment dat je onderzoek doet naar jouw nieuwe laminaatsnijder. Zo weet je zeker dat het product voldoet aan jouw specifieke behoeftes.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Laminaatsnijders

BESTE KOOP

Wolfcraft VLC 800
Wolfcraft VLC 800

PROFESSIONEEL

7Industries PLC-200

BUDGET

Actielaminaat
Laminaatsnijder - Actielaminaat

Beste laminaatsnijder - Top 3

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede laminaatsnijder te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan laminaatsnijders het moeilijk maakt een keuze te maken. Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 3 voor het jaar 2022 zien welke laminaatsnijders als beste uit de bus komen.

3. Wolfcraft LC 100

Deze laminaatsnijder is gemaakt van metaal en maakt het voor doe-het-zelver zeer eenvoudig om laminaat te leggen. Het apparaat werkt geluidloos en stofvrij. Je kunt deze laminaatsnijder gebruiken voor laminaat met een dikte tot 8 millimeter en een breedte tot 210 millimeter. Je kunt het stuk gereedschap gebruiken in plaats van een afkortzaag of een decoupeerzaag. Het werk is dan in ieder geval een stuk sneller klaar. 

De laminaatsnijder kun je stevig vastzetten en hij is stabiel dankzij de aangebrachte anti-slippads aan de onderkant van het apparaat. Door middel van het gebruik van de stop heb je de mogelijkheid om in exacte hoeken van 90 graden te snijden. Het snijden zelf wordt extra eenvoudig gemaakt door de speciale geometrie van het mes. Het product is schappelijk geprijsd en met een gewicht van minder dan 2 kilo gemakkelijk naar elke klus te tillen.

We hebben uiteraard ook even uitgebreid voor je gekeken naar de reputatie en reviews van dit product. Daar komt uit dat het product goed bekend staat en een fijn gereedschap is voor elke klusser. Het merk Wolfcraft is afkomstig uit Duitsland en het brengt al 70 jaar gereedschap en andere producten voor klussers op de markt. Hoewel het nog steeds een familiebedrijf is, beschikt het inmiddels over kantoren over de hele wereld en staat het bekend als een merk dat kwaliteit kan combineren met een goede prijs. 

Het bedrijf heeft in ieder geval dermate veel vertrouwen in haar eigen producten dat het ze levert met een garantie van 10 jaar. Functionaliteit en ergonomie staan bij deze producent voorop en dat zie je aan hun producten. De Wolfcraft heeft daarmee zeker recht op een plekje in onze top 3. Vooral de doe-het-zelver zal hier een handig en praktisch stuk gereedschap aan overhouden.

Wolfcraft LC 100 laminaatsnijder

2. Roughneck laminaatsnijder

De Roughneck laminaatsnijder ziet er op het eerste gezicht al indrukwekkend uit. Het heeft een traditioneel ontwerp en is gemaakt van gelakt staal. Je kunt met deze laminaatsnijder laminaat snijden van tot wel 12 mm dik en met een breedte tot 200 millimeter. De V-ondersteuning zorgt ervoor dat het laminaat recht en stabiel blijft liggen op het moment dat het wordt gesneden, wat zorgt voor een prachtig resultaat. 

Deze laminaatsnijder is werkelijk uniek in zijn soort. Het betreft hier geen elektrische laminaatsnijder, maar 1 die handmatig werkt. Je gebruikt hiervoor het guillotineachtige blad dat er op het eerste gezicht erg indrukkend uitziet. Er zijn diverse accessoires beschikbaar bij dit apparaat. Een nadeel is natuurlijk wel dat je bij deze laminaatsnijder gebruik zult moeten maken van je eigen kracht, waardoor hij meer een apparaat is voor een doe-het-zelver en er effectievere alternatieven zijn voor de professionele gebruiker. 

Ook is het apparaat helaas niet geschikt voor het snijden op verschillende graden. Wel kun je uiteraard perfecte hoeken van 90 graden snijden. Het apparaat is daarnaast relatief licht, waardoor hij makkelijk verplaatsbaar is. Het apparaat kan natuurlijk best gevaarlijk zijn, maar veiligheid staat voorop en je kunt het netjes en veilig opbergen.

De laminaatsnijder wordt online geroemd. Ondanks dat het een relatief onbekend product is in Nederland scoort het wel ogen. Het unieke design heeft daar zeker mee te maken. Daarnaast snijdt het gewoon goed en netjes. Het merk Roughneck is een vrij nieuwe speler op de markt. De naam Roughneck is een Amerikaanse woordspeling en het woord betekent vrij vertaal harde, noeste arbeid. Het merk is eigendom van het Britse Olympia Tools. Het merk levert dan ook producten die zelfs voor de zwaarste klussen geschikt zijn.

Roughneck laminaatsnijder

1. Wolfcraft VLC 800

Onze absolute nummer 1 voor 2022 is de Wolfcraft VLC 800. Dat apparaat is de ideale laminaatsnijder voor zowel de doe-het-zelver als de professionele gebruiker en het is ook nog eens goed geprijsd. In principe is deze laminaatsnijder geschikt voor alle types laminaat. Als het gaat om laminaat dan kun je hiermee stukken snijden tot 11 mm diep en tot 465 mm breed. Dat maakt het ook bijzonder geschikt voor grotere projecten. 

Voor vinyl geldt dat je het kunt snijden tot 6 millimeter diep en tot 465 millimeter breed. Je kunt hiermee zelfs zeer flexibel en dun vinyl snijden van 2 tot 4 millimeter. Dat is mogelijk dankzij de verstelbare snijspleet. Je kunt met behulp van de aanslag in exacte hoeken van 90 graden snijden. Het mes is scherp genoeg en zorgt voor nette resultaten.

Ook dit product van het eerder besproken merk Wolfcraft komt met een garantie van maar liefst 10 jaar. Er is bij dit product ook aan de veilig gedacht. Zo beschikt het over anti slip voetjes die ervoor zorgen dat het apparaat niet kan wegglijden tijdens het snijden. Het apparaat werkt nagenoeg geluidsarm en veroorzaakt ook vrijwel geen stof of andere troep. Het mes beschikt over een speciale geometrie waardoor je extra scherp en netjes kunt snijden. Het gaat hierbij om een laminaatsnijder met verstekmogelijkheid. 

Je kunt hiermee in hoeken van 0 tot 180 graden snijden. Ook fijn om te weten is dat de basis van de laminaatsnijder kan worden verbreed waardoor je er werkstukken van tot wel 55 millimeter mee kunt snijden. We kunnen al met al bijna niet ophouden met het opnoemen van de voordelen als het gaat om dit apparaat en de uitgebreide mogelijkheden die het biedt. We wijzen we je dan nog even op het feit dat het apparaat van aluminium gemaakt is wat het licht en gemakkelijk te verplaatsen maakt. Je kunt het apparaat tenslotte ook nog eens eenvoudig opbergen waarbij het weinig ruimte in beslag neemt.

Wolfcraft VLC 800

Beste Goedkope Laminaatsnijder

Wanneer vooral het budget van belang is maar je toch op zoek bent naar een laminaatsnijder van goede kwaliteit, dan is de Laminaatsnijder van Actielaminaat een goed alternatief. Dit apparaat is ook geschikt voor het snijden van vinyl. Je kunt hiermee snijden tot 20 centimeter breed. Ondanks de lage prijs is dit apparaat toch echt van goede kwaliteit en is het snijvlak voldoende scherp. Een heel groot voordeel van deze laminaatsnijder is dat hij maar 1 kilo weegt, wat de helft van het gewicht van een standaard laminaatsnijder is. 

Hij is eenvoudig op te bergen en weg te leggen op een plank. Je kunt tot maximaal 20 mm diep snijden, wat echt opvallend diep is! Helaas is de laminaatsnijder niet verstelbaar, maar voor een eenvoudige klus zal dit ook niet snel nodig zijn. Het is al met al dus een goed basistoestel. Die eenvoud zie je ook terug in het ontwerp dat degelijk en eenvoudig is en gewoon doet wat het moet doen. Het wordt geleverd in een felle rode kleur en met een goed handgreep dat je toestaat om het apparaat eenvoudig te bedienen. Het apparaat is gemaakt van metaal.

Fijn is ook dat deze laminaatsnijder zonder stof kan snijden en dat je op geen enkele manier elektra nodig hebt om hem te gebruiken. Actielaminaat BV is een Nederlands bedrijf dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in het leveren van verschillende soorten laminaat, vinyl en pvc en de instrumenten die ervoor nodig zijn om het als doe-het-zelver of professional te kunnen leggen. Het apparaat wordt standaard geleverd met garantie.

Laminaatsnijder - Actielaminaat

Beste Professionele Laminaatsnijder

Onze favoriete laminaatsnijder in 2022 voor een professional is bij uitstek de 7industries laminaat en vinyl snijder PLC-200 professioneel. Dat is een hele mond vol, maar het staat wel voor de mogelijkheden van deze laminaatsnijder. Deze laminaatsnijder is om te beginnen in staat om laminaat te snijden van tot wel 15 mm dik. Daarnaast snijdt het ook tot een breedte van 225 mm. Dat het hier gaat om een professionele uitvoering van de laminaatsnijder blijkt wel uit de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen. 

Zo is hij onder andere voorzien van hefboomvergrendeling. Belangrijk is daarnaast dat het mes weliswaar scherp geleverd wordt, maar dat het daarna ook eenvoudig herslijpbaar is. Er zijn diverse accessoires beschikbaar bij dit apparaat, al wordt het al geleverd in een handige meeneemhoes. Zo kan hij eenvoudig worden meegenomen naar elke klus en op welke verdieping dan ook.

Het apparaat krijgt over het algemeen lovende reacties. Zo wordt er gesproken over het feit dat het goed snijdt en dat het bij uitstek geschikt is voor de echt grote klussen en voor dagelijks gebruik. 7industries is een vooraanstaand merk dat vrijwel uitsluitend levert aan bedrijven. We hebben dan ook geen twijfel dat dit de beste laminaatsnijder voor professionals is die beschikbaar is in 2022.

7industries PLC-200 Laminaatsnijder

Koopgids

Een laminaatsnijder is in principe een mechanisch apparaat dat kan worden vergeleken met een papiersnijder. Het kan worden gebruikt om laminaat zowel in de lengte als de breedte netjes en recht te snijden. De laminaatsnijder heeft een aantal basisonderdelen. Zo is er het grondvlak, of wel de basis, waar je het laminaat, als het goed is, veilig en stabiel op neer kunt leggen. Daarnaast is er altijd een hefboom in de een of andere vorm. Aan die hefboom zit een arm vast waarmee je het mes op het laminaat druk en het doorsnijdt tot op de basis. Vooral voor diegenen die dit soort klussen regelmatig of zelfs professioneel doen is het echt een onmisbaar stuk gereedschap, want het kan je een hoop tijd en dus geld besparen bij de klus.

Door hun eenvoudige bouw en constructie bestaat het apparaat al bijna zo lang er laminaat bestaat. Daarvoor werd er gewerkt met zagen, wat in sommige gevallen nog steeds een handig alternatief kan zijn. De laminaatsnijders zijn redelijk geprijsd en gaan tientallen jaren mee. Een gemiddelde laminaatsnijder heb je voor 70 euro en ze worden onder andere gemaakt van hout en metaal. Er zijn ook diverse accessoires beschikbaar die je kunnen ondersteunen zoals laminaat reparatiesets en mesjes om eventuele randjes weg te snijden. Het leggen van laminaat hoeft hier helemaal geen lastige klus meer mee te zijn en zelfs een beginnend doe-het-zelver kan deze klus met gemak aan als die weet waar hij op moet letten.

Zoals we verderop zullen vertellen zijn laminaatsnijders niet alleen geschikt voor het snijden van laminaat, maar ook van vinyl en pvc. Specifieke laminaatsnijders zijn geschikt voor specifieke materialen en vergis je niet in de verschillende mogelijkheden. Gewoon, gewoon laminaat bestaat immers niet.

Welke laminaatsnijder kopen?

Bij het aanschaffen van een nieuwe laminaatsnijder zijn er een aantal zaken die je zeker in aanmerking wilt nemen om een miskoop te verkopen. Het kopen van een laminaatsnijder is nu ook weer niet zo ingewikkeld, maar je wilt wel een product kopen dat ook kan doen waar je het voor gekocht hebt. Natuurlijk is het van belang dat je van tevoren goed weet voor wat voor klus(sen) je het apparaat wilt gaan gebruiken. Daarnaast zijn de volgende elementen van belang.

Allereerst moet je je goed bedenken wat voor materiaal je wilt gaan snijden. Er zijn namelijk meer soorten laminaat, vinyl of pvc dan je zou denken. Controleer dus vooraf welk specifiek soort materiaal je gaat gebruiken en zorg dat je de juiste bijpassende laminaatsnijder koopt. Vraag dit desnoods even na bij de winkel als je er zelf niet helemaal uitkomt. 

Dikte en breedte

Het is ook van belang om te kijken hoever de laminaatsnijder in de diepte en breedte kan snijden. De basis laminaatsnijders kunnen tot een dikte van 8 millimeter snijden, maar er zijn er ook die tot 12 mm kunnen snijden. Er zijn ook speciale laminaatsnijder beschikbaar voor nog diepere snijdieptes. Als het gaat om de breedte kun je meestal tot 200 mm snijden. Bedenkt je dus van tevoren goed wat de lengte en breedte van jouw werkstuk gaat worden, zodat dit geen teleurstellingen kan opleveren. 

Gewicht 

Het gewicht van de laminaatsnijder is ook zeker iets om de gaten te houden. Vooral als je professionele klussen buitenshuis doet, is het van belang dat je eenvoudige kunt vervoeren en dat je hem makkelijk op tilt. Gemiddeld hebben de laminaatsnijders die wij met je besproken hebben een gewicht van 2 kilo. Dat is dus zeker wel om hoog te sjouwen naar zolder! Let hier vooraf goed op en neem het apparaat ook zeker even in de hand om het gewicht te voelen. Bedenk daarbij dat aluminium altijd lichter is dan staal.

Kwaliteit van zaagblad

Daarnaast is het van belang om goed te kijken naar de kwaliteit van het snijblad. Onze ervaring leert dat goedkopere laminaatsnijders vaak vooral inleveren als het gaat om die kwaliteit. Vervolgens blijf je over met laminaat dat niet in 1 keer goed doorgesneden wordt of dat rafelige randjes veroorzaakt aan het laminaat. Dat kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke schade aan het laminaat. Gelukkig zijn de door ons genoemde laminaatsnijders betaalbaar maar toch van goede kwaliteit. Controleer dit daarom goed en bekijk van tevoren zeker de recensies van een specifieke laminaatsnijder die je op het oog hebt.

In verstek snijden

Mocht je dat nodig hebben dan is het ook van belang om te kijken of de laminaatsnijder ook de mogelijkheid biedt om in verstek te snijden. Dit zul je dan handmatig kunnen instellen en je kunt dan doorgaans in verschillende hoeken tot 180 graden snijden. Dit is met name van belang voor de professional, omdat die doorgaans met een breder assortiment aan klussen rekening moet houden. 

Opbergemak

Tenslotte draait het natuurlijk ook om het gemak van het apparaat. Enerzijds gaat het daarbij om het opberggemak. Een gebrek aan ruimte zal er altijd zijn dus het is praktisch als je het eenvoudig op kunt slaan. Ook de veiligheid moet daarbij niet in het geding komen en het snijblad moet goed verborgen zijn. De meeste van de door ons aanbevolen laminaatsnijders voldoen daar gelukkig aan waardoor je het gemakkelijk ergens op een plank kunt leggen. Daarnaast blijft dit natuurlijk een mechanisch apparaat, waardoor het van belang kan zijn dat het apparaat ook ergonomisch in orde is. Er zijn bijvoorbeeld laminaatsnijders met werkstukondersteuning die het voor jou makkelijker maken om te werken. Mijd laminaatsnijders waarbij je onnatuurlijke bewegingen moet maken of een onnatuurlijke houding moet aannemen, want daar kun je op termijn lichamelijke klachten van krijgen. De arm moet snel, zonder al te veel weerstand en krachtig neergedrukt kunnen worden.

Een goede laminaatsnijder kan een leven lang meegaan dus reken erop dat je het maar 1 keer zult aanschaffen. Wel kan het zijn dat een professional over meerdere laminaatsnijders moet beschikken.

Opbergemak

Tenslotte draait het natuurlijk ook om het gemak van het apparaat. Enerzijds gaat het daarbij om het opberggemak. Een gebrek aan ruimte zal er altijd zijn dus het is praktisch als je het eenvoudig op kunt slaan. Ook de veiligheid moet daarbij niet in het geding komen en het snijblad moet goed verborgen zijn. De meeste van de door ons aanbevolen laminaatsnijders voldoen daar gelukkig aan waardoor je het gemakkelijk ergens op een plank kunt leggen. Daarnaast blijft dit natuurlijk een mechanisch apparaat, waardoor het van belang kan zijn dat het apparaat ook ergonomisch in orde is. Er zijn bijvoorbeeld laminaatsnijders met werkstukondersteuning die het voor jou makkelijker maken om te werken. Mijd laminaatsnijders waarbij je onnatuurlijke bewegingen moet maken of een onnatuurlijke houding moet aannemen, want daar kun je op termijn lichamelijke klachten van krijgen. De arm moet snel, zonder al te veel weerstand en krachtig neergedrukt kunnen worden.

Extra informatie

Er zijn een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een laminaatsnijder. Het kan namelijk moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat het laminaat echt precies goed ligt. Als je een groot werkstuk met heel veel verschillende stukken moet maken dan kan het nogal een klus zijn om alle stukken apart te leggen en kun je er de voorkeur aan hebben om dan te gaan zagen. Mocht je toch echt liever een laminaatsnijder gebruiken dan kan het handig zijn om met z’n 2en te werken. Een ander nadeel van het gebruik van een laminaatsnijder vergeleken met een zaag is dat als je werkt met een laminaatsnijder die van mindere kwaliteit is het kan voorkomen dat je het laminaat niet in 1 keer goed kunt doorsnijden. Het kan dan nodig zijn om het laminaat nog een keer door te snijden of om het bij te werken met een laminaatmesje. Dit komt overigens lang niet altijd door dat er iets mis is met de snijdiepte, het kan ook komen door onkundig gebruik van het apparaat. Volg daarom altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik de laminaatsnijder waar hij voor bestemd is.

Daarentegen is het zo dat zagen primair bestemd zijn voor het doorsnijden van hout. Laminaat is dan toch echt een ander product en zeker ook een stuk dunner, waardoor je sneller risico loopt op scheuren en andere fouten. Verder vinden we het ook belangrijk om je te wijzen op het feit dat de meeste laminaatsnijders, en zeker die uit onze top 3, vrijwel stofvrij werken waardoor je achteraf niet hoeft op te ruimen. Bij het zagen komt daarentegen wel veel stof en andere rotzooi vrij waardoor je achteraf kunt gaan stofzuigen. Het gebruik van een laminaatsnijder is daarnaast ook een beter alternatief voor je gezondheid, omdat er bij het gebruik minder fijnstof vrijkomt dan bij het gebruik van een zaag. Het zal daarmee aan jezelf zijn om de afweging te maken maar een laminaatsnijder is uiteindelijk onmisbaar. We hopen je inzage te hebben kunnen geven in de verschillende mogelijkheden van laminaatsnijders zodat jij veel plezier kunt beleven van je aankoop.

Geraadpleegde bronnen