Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Makita Klopboormachines in 2022

Op zoek naar een Makita klopboor?

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een klopboormachine van Makita die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Om wegwijs te raken in hun aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Dit zal je keuze vergemakkelijken. Veel leesplezier!

Onze Best Beoordeelde Makita Klopboormachine

Makita klopboormachine HP2071F


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Makita klopboormachine - Top 5

5. Makita 8101K

We beginnen met een instapmodel wat betreft de Makita klopboormachine. Je kunt hiermee boren in hout, steen en metaal. Tevens ben je ook gebonden aan een snoer, maar deze is wel 2 meter lang. Mocht er geen stopcontact in de buurt zijn kun je altijd nog gebruik maken van een haspel. Het apparaat heeft een opgenomen vermogen van 710 Watt en een variabel toerental van 0 – 3200. Dit staat gelijk aan 0 – 48000 slagen. Tevens is deze Makita klopboormachine voorzien van een euro-hals. Dit betekent dat hij in een boorstandaard past. De capaciteit bij het werken met metaal is 13 mm. Bij hout wordt dit 30 mm en bij steen spiraalboor H 16 mm. 

Het apparaat kan zowel links- als rechtsom draaien. Er is een softgrip aanwezig wat betekent dat je handen iets meer comfort hebben tijdens het werken. Tevens heb je hierdoor ook beter grip op het toestel. Hoelang je veilig met dit apparaat kunt werken is afhankelijk van het materiaal waar je in aan het boren bent. Gebruik je de Makita klopboormachine voor metaal, dan kun je rustig 8 uur aan een stuk werken. Bij steen is dit echter niet het geval. De trillingswaarden bij steen liggen op 16,5 m/s² waardoor je maximaal 0:44 uur veilig kunt werken. Wanneer er trillingswaarde van hoger dan 5,0 m/s² worden vastgesteld kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid als hier lang mee gewerkt wordt.

4. Makita HP1631

Ook dit model is er weer een die gebruik maakt van netstroom en een snoer heeft van 2 meter lang. Een haspel is dus geen overbodige luxe. Het opgenomen vermogen ligt weer op 710 Watt maar deze Makita klopboormachine is toch iets anders gebouwd. Je werkt met een variabel toerental van 0 – 3200 wat neerkomt op 0 – 48000 slagen. Kwa capaciteit moet je rekening houden met 13 mm in metaal en 30 mm in hout. Het apparaat draait zowel links- als rechtsom. Boren kan flink ongemakkelijk worden na een tijdje, maar deze Makita klopboormachine heeft een softgrip om dat iets comfortabeler te maken. 

Over die vibraties gesproken, je moet niet al te lang doorwerken afhankelijk van het materiaal. Als je met metaal werkt kun je makkelijk 8 uur achter elkaar werken zonder gezondheidsklachten van de vibraties, maar wanneer je met steen werkt moet je niet langer dan 0:41 minuten aaneengesloten werken. Het apparaat zelf weegt ongeveer 2 kilogram, dus aan het gewicht zal het niet liggen. Daarnaast is dit model ook nog eens duurzaam gebouwd. Dit heeft hij te danken aan de cilindrische bouw van het motorhuis en het aluminium tandwielhuis. Al met al lijkt dit model vrij veel op het model wat we zojuist besproken hebben, maar is hij net iets anders in elkaar gezet. Desondanks is dit gewoon een prima model die je bij veel projecten kunt inzetten.

3. Makita HP1641

We blijven nog even bij de 230 Volt hangen. De HP1641 is een redelijk lichte Makita klopboormachine. Dit model heeft iets minder vermogen dan de vorige twee modellen, namelijk 680 Watt. Maar dit betekent natuurlijk niet dat de kwaliteit er minder op wordt! Je kunt een onbelast toerental verwachten van 0 – 2800 wat neerkomt op 0 – 44800 slagen. Je kunt de toeren zelf instellen middels een schakelaar zodat je de perfecte stand kiest voor jouw project. Zo kun je met de beste nauwkeurigheid te werk gaan. Deze Makita klopboormachine draait zowel links- als rechtsom afhankelijk van jouw eigen voorkeur. De capaciteit is precies hetzelfde als de twee modellen die we zojuist besproken hebben: 13 mm bij metaal en 30 mm bij hout. 

De trillingswaarden liggen echter wel iets anders en dat is iets waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Ook maakt hij ontzettend veel lawaai waardoor je gehoorbescherming nodig hebt. Het wordt afgeraden om meer dan 0:33 uur in steen te boren. De trillingen kunnen na deze periode klachten veroorzaken. Ook wordt het afgeraden om langer dan 0:30 uur zonder gehoorbescherming te werken. Het gewicht valt in ieder geval reuze mee en ligt op 2 kilogram. Je gaat ergonomisch te werk dankzij de ergonomische vorm en softgrip. Als je de Makita klopboormachine gebruikt op een normale manier zou je dus eigenlijk geen klachten moeten krijgen. Je krijgt er trouwens ook een 13 mm tandkransboorkop bij, hadden we dat al gezegd?

2. Makita HP2071J

We kunnen natuurlijk niet heel de tijd rond dezelfde cijfers blijven zitten, dus op nummer twee hebben we een Makita klopboormachine met veel meer functies en kracht dan de vorige modellen. Je werkt met een opgenomen vermogen van 1010 Watt. Dit apparaat heeft twee verschillende mechanische toeren. Bij standje 1 kun je rekenen op een toerental van 0 – 1200 en bij standje twee wordt dit 0 – 2900. Standje 1 kun je het beste gebruiken voor schroefwerk, en standje twee voor klopboren. Het toerental blijft altijd constant waardoor je ook bij hogere belasting een mooi resultaat kunt verwachten. Dankzij het aluminium tandwielhuis kun je dit apparaat vrij duurzaam noemen, de warmteafvoer wordt hierdoor verbeterd bij intensief gebruik. 

Er wordt bij deze Makita klopboormachine gebruik gemaakt van een veiligheidsslipkoppeling. Dit betekent dat jij beschermt bent als de machine vastslaat in het materiaal. Tevens verhoogt dit ook de duurzaamheid van de machine. Je kunt wel zien dat Makita naast kwaliteit dus ook duurzaamheid belangrijk vindt. Daarnaast laat deze Makita klopboormachine ook weten wanneer er sprake is van overbelasting. Het is als klusser belangrijk dat je goed zicht hebt op je werk, ook als je op een donkere werkplek zit. De ingebouwde verlichting is daarom een uitstekende toevoeging aan deze Makita klopboormachine. Hou er wel rekening mee dat je weer gebonden bent aan een snoer van 2,5 meter. Gebruik desnoods een haspel.

1. Makita HP2071F

We kunnen helaas de eerste plek ook maar aan één Makita klopboormachine geven, en wij hebben gekozen voor de Makita HP2071F. Je werkt hierbij weer met twee mechanische toeren. Bij standje 1 werk je met een onbelast toerental van 0 – 1200 en 0 – 24000 slagen. Bij standje twee werk je met 0 – 2900 toeren en 0 – 58000 slagen. Het opgenomen vermogen ligt op 1010 Watt en staat daarmee gelijk aan het model hierboven. Je maakt gebruik van netstroom om aan dit vermogen te komen middels een snoer van 2,5 meter. Deze Makita klopboormachine is ontzettend duurzaam dankzij het aluminium tandwielhuis in combinatie met de veiligheidsslipkoppeling. 

Tevens zorg deze koppeling er ook voor dat jij beschermt bent wanneer de Makita klopboormachine vastslaat in het materiaal. Je zult bij het opstarten merken dat er gebruik wordt gemaakt van een softstart. Dit zorgt ervoor dat je rustig begint en nauwkeurig kunt werken. Ook wordt er een softgrip gebruikt zodat je comfortabel en ergonomisch kunt werken. Er wordt ook een beetje voor het apparaat gezorgd door de overbelastingsindicatie. Als je spiraalboor L gebruikt heb je bij hout een capaciteit van 40 mm, en bij metaal 16 mm. Bij het gebruik van spiraalboor H heb je bij steen een capaciteit van 25 mm, bij metaal 8 mm en bij steen een capaciteit van 20 mm.

Goed advies gekregen?

4.5 / 5. Aantal stemmen 85

Lees ook

Geraadpleegde bronnen