Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Bosch Boorhamers in 2022

Er komt een moment waarop je als klusser aan de zware verbouwingswerkzaamheden gaat werken. Vaak heb je hierbij robuuste, stevige tools nodig zoals een Bosch boorhamer bij nodig. Met een Bosch boorhamer kom jij met gemak door die harde muur heen. Maar ook een Bosch boorhamer is beschikbaar in allerlei vormen, maten en kleuren. Welke je precies nodig hebt hangt grotendeels af van de klussen die je gaat aanpakken. Als het de bedoeling is dat je maar één klus gaat doen, dan kun er wellicht vanaf komen met een lichte variant, maar als je meerdere zware klussen gaat doen in de toekomst, dan is het misschien beter om een zwaardere versie van de Bosch boorhamer te kopen zodat je altijd genoeg kracht hebt.

Een Bosch boorhamer gebruik je voornamelijk om in hardere steensoorten en hard beton te boren. Als je voor een boorhamer kiest, dan weet je zeker dat je genoeg kracht en vermogen hebt om de klus in één keer te klaren. Bosch staat bekend om zijn hoge kwaliteit. Ook gebruiken zij en groene en een blauwe lijn. De groene lijn is vooral gemaakt voor doe-het-zelvers, en de blauwe lijn voor professionals. Natuurlijk betekent dit niet dat je niet een product uit de andere lijn mag aanschaffen. Je moet een Bosch boorhamer aanschaffen die voldoet aan jouw verwachtingen, niet aan jouw kleur.


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Bosch boorhamer - Top 5

5. Bosch PBH 2100 RE

We beginnen onze lijst sterk met een Bosch boorhamer met een vermogen van 550 Watt en pneumatisch hamermechanisme met 1,7 J voor algemene klussen. Je werkt met een onbelast toerental van 0 – 2.300 min-1. Verwacht bij het gebruik van dit apparaat 0 – 5.800 min-1 slagen. De Bosch boorhamer is voorzien van een elektronische toerentalregeling waardoor je het juiste toerental voor het materiaal hebt dankzij de drukgevoelige schakelaar. Het is een goed model, maar je moet er niet al te zware klussen mee klaren. Middelzware tot zware klussen zijn voor dit model perfect. Denk hierbij aan boren en hameren in beton en metselwerk tot een diameter van 20 mm, oude tegels verwijderen en lichte hakwerkzaamheden. 

De Bosch boorhamer is niet al te zwaar en weegt slechts 2,2 kilogram. Als je in beton boort heb je een maximale capaciteit van 20 mm, in hout 30 mm en metaal 13 mm. De beitelfunctie is voorzien van een vario lock waardoor er maar liefst 36 verschillende beitelposities gekozen kunnen worden. Er is een SDS plus boorhouder zodat je makkelijk van boor kunt wisselen zonder gereedschap. Tevens is er ook een SDS boorhouderadapter voor boren met een ronde schacht. Bij aanschaf van dit product krijg je niet alleen de boorhamer, maar ook een 6-delige SDS plus S2 borenset, een kunststof koffer om alles in op te bergen, diepteaanslag en een extra handgreep. Al met al is dit een prima Bosch boorhamer voor de hobbyklusser die graag middelzware tot zware klussen wilt klaren.

Bosch PBH 2100 RE boorhamer

4. Bosch PBH 2500 SRE

De Bosch PBH 2500 SRE lijkt veel op de Bosch boorhamer die we net besproken hebben, maar toch verdient dit model een hoger plekje op de lijst in onze ogen. Je werkt met een Bosch boorhamer met iets meer vermogen dan het vorige model. Het vermogen is 600 Watt en je hebt ook een iets hoger pneumatisch hamermechanisme met 1,9 J voor algemene klussen. Dit model is ook geschikt om kabelsleuven mee te kappen. Met dit model werk je echter met een onbelast toerental van 0 – 2.000 min-1 en 0 – 5.000 min-1 slagen. Uiteraard kun je hier ook weer gebruik maken van een SDS plus boorhouder zodat je gemakkelijk zonder gereedschap van boor kunt wisselen. Ook de SDS boorhouderadapter zien we weer terug. 

Wanneer je in beton boort werk je met een maximale boorcapaciteit van 22 mm. Bij staal wordt dit 13 mm en bij hout 30 mm. Het apparaat draait zowel links- als rechtsom. Ook is er een beitelfunctie met vario lock zodat er verschillende beitelposities gekozen kunnen worden. Het gewicht van deze Bosch boorhamer is precies hetzelfde als het bovenstaande model, namelijk 2,2 kilogram. Bij aanschaf van dit product krijg je de Bosch boorhamer, een Bosch SDS adapterboorhouder, een kunststof koffer om alles veilig in te bewaren, diepteaanslag, een extra handgreep en een 6-delige SDS-plus S2 borenset. Vergeet niet dat het belangrijk is om een geschikte leidingzoeker te gebruiken zodat je geen verborgen stroom-, gas- of waterleidingen raakt tijdens jouw werkzaamheden.

3. Bosch GBH 3-28 DFR

Het wordt weer eens tijd voor een Bosch boorhamer uit de blauwe lijn in onze lijst, en we beginnen met de Bosch GBH 3-28 DFR. Oorspronkelijk is dit apparaat gemaakt voor de professionals, maar doe-het-zelvers kunnen natuurlijk ook gewoon profijt hebben van dit model. Het is een Bosch boorhamer met een vermogen van 800 Watt. Hij is iets zwaarder dan de bovenstaande producten en weegt 3,6 kilogram zonder kabel. Wanneer je in metselwerken met holle boorkronen aan het boren bent heb je een maximale capaciteit van 82 mm. Bij staal is dit 13 mm en bij hout 30 mm. Het fijne aan deze Bosch boorhamer is dat hij maar liefst 20% minder trillingen geeft dan andere hamers in zijn klasse. Dit heeft het apparaat te danken aan de Bosch Vibration Control. 

Toch heeft hij ook een 20% hoger hakvermogen dan andere boorhamers in zijn klasse. Er is een wisselboorhouder waardoor je gemakkelijk en snel van boor kunt wisselen tussen boren met slag in beton en boren zonder slag in hout en metaal. De gewichtsverdeling is erg gebalanceerd dankzij de L-constructie waardoor je aangenaam kunt werken. Het zou natuurlijk erg vervelend zijn als er door jouw toedoen draadbreuken ontstaan, daarom is dit model voorzien van een kogelmof. Een draaibare borstelplaat mag natuurlijk ook niet ontbreken zodat je gelijk kracht hebt bij het links- en rechtsdraaien. Ook is er een slagstop aanwezig voor het boren in hout en metaal. 

2. Bosch GBH 4-32 DFR

We gaan nog even verder in de blauwe lijn, want het blijven toch prachtige producten. Deze Bosch boorhamer werkt met een vermogen van 900 Watt. Hij brengt flink wat kracht met zich mee met een slagenergie van 4,2 J. Je werkt dan ook met 0 – 2600 min-1 slagen en een toerental van 0 – 800 min-1. De maximale capaciteit is ook niet mis. Het boren in metselwerk heeft een maximale boorcapaciteit van 90 mm, staal 13 mm en hout 32 mm. Waar het model hierboven minder trillingen en meer hakvermogen had dan anderen in zijn klasse, heeft de Bosch GBH 4-32 DFR maar liefst 30% meer snelheid dan andere toestellen in zijn klasse. Ook de trillingswaarden zijn niet enorm storend met 12 m/s² dankzij de Bosch Vibration Control. 

Deze Bosch boormachine is extreem robuust door aluminium drijfwerkbehuizing waardoor hij wel tegen de stootjes kan die je op een werkplek kan verwachten. Ondanks het feit dat hij robuust is, is hij ook compact waardoor je hem makkelijk kunt bedienen. Natuurlijk heeft deze Bosch boorhamer ook weer een aantrekkelijk aantal extra’s in de verpakking zitten. Je krijgt niet alleen de boorhamer, maar ook een diepteaanslag 310 mm, een machinedoek, een L-Boxx om alles netjes in op te bergen, snelspanboorhouder 13 mm, wisselhouder SDS Plus, een extra handgreep en een vettube. Je kunt bliksemsnel wisselen tussen SDS-plus en snelspanboorhouder om te boren in hout en metaal.

1. Bosch GBH 5-40 DCE

Natuurlijk kan er maar één de beste zijn, en we moeten dan toch weer kiezen voor een Bosch boorhamer uit de blauwe lijn. Ditmaal de Bosch GBH 5-40 DCE. Het is een echte must-have voor de professionals. Met deze Bosch boorhamer kun je zelfs in de hardste ondergronden boren zonder problemen. Het heeft een behoorlijk vermogen van 1150 Watt en een slagkracht van maar liefst 8,8 Joule! Hierdoor kun je gaten tot 90 mm in beton boren. De boorhamer is geschikt voor beton, gips, zacht steen, tegels en bakstenen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook mee breken. Je werkt met 3050 bpm als je gebruik maakt van de hamerfunctie. Zowel het toerental als het aantal slagen kun je handmatig instellen zodat jij de volledige controle over de klus hebt. 

De boorkop is voorzien van een SDS-max aansluiting waardoor de betonboor of beitel stevig vast blijft zitten, zelfs tijdens de zwaarste klussen. Door zijn kracht is hij wel iets zwaarder dan de andere modellen en weegt hij 6,8 kilogram. Langdurig met deze Bosch boorhamer kan daarom wel belastend zijn voor het lichaam. Aan de trillingen zal het in ieder geval niet liggen, want hij is vrijwel trillingsvrij tijdens het boren met de juiste betonboor. Het apparaat wordt geleverd met een standaard opbergkoffer waardoor deze niet beschadigd kan worden. Daarnaast krijg je ook een vettube, machinedoek en extra handgreep bij aankoop van de Bosch GBH 5-40 DCE.

Goed advies gekregen?

4.6 / 5. Aantal stemmen 34

Lees ook

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog