Wat is een cirkelzaag?
Een cirkelzaag mag eigenlijk niet ontbreken in de schuur van een klusser. Voor de beginner klinkt een cirkelzaag misschien alsof je er hele mooie cirkels mee kan maken. Dit valt toch tegen. Een cirkelzaag gebruik je om juist mooie rechte lijnen mee te zagen. Je kunt er ook mee ‘in verstek’ zagen zoals ze dat noemen, dat wilt zeggen in een hoek van 45 of 90 graden.
Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen beschikbaar voor de cirkelzaag wat ervoor zorgt dat je ook door veel verschillende soorten materiaal kunt zagen. In eerste instantie is een cirkelzaag het meest geschikt voor het zagen van groot materiaal, maar er zijn ook kleine cirkelzagen op de markt. Uiteraard zaag je met kleine cirkelzagen kleiner materiaal. Voordeel hiervan is wel dat je ze makkelijk met de hand kunt dragen. Helaas betekent dit ook dat je veel minder dik materiaal kan zagen.
Het mooie aan een cirkelzaag is dat hij gemonteerd kan worden aan een zaagtafel. Een tafelcirkelzaag is al ingebouwd in een zaagtafel waardoor je de zaag niet met de hand hoeft vast te houden. Een ander voordeel hiervan is dat de cirkelzaag zwaarder uitgevoerd kan worden. Op een zaagtafel kun je over het algemeen dikker materiaal zagen dan met een draagbare cirkelzaag.
Waar kan je een cirkelzaag voor gebruiken?
Met een cirkelzaag kun je niet met de hand zagen omdat je met een accu of netstroom moet werken. Hierdoor is het echter wel mogelijk om een hoog toerental te bereiken. Voor de veiligheid wordt de zaag daarom vaak gemonteerd in een zaagtafel.De cirkelzaag is uitermate geschikt om rechte lijnen te zagen. Veel soorten cirkelzagen hebben een geleider in de vorm van rails waardoor je nooit scheef zaagt. Deze rails kun je in principe zien als een liniaal die je aan je cirkelzaag bevestigd. Natuurlijk kun je niet alleen rechte lijnen zagen met een cirkelzaag, je kunt ook ‘in verstek’, zoals ze dat noemen, zagen. Dit betekent dat je in hoeken van 45 en 90 graden kunt zagen.
Wat kan ik zagen met een cirkelzaag?
Wat je allemaal kunt zagen met een cirkelzaag hangt af van wat voor zaagblad je gebruikt. Er zijn een hele hoop soorten materialen die geschikt zijn om door de cirkelzaag heen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld door planken zagen tijdens het klussen in de tuin, maar ook door buizen als je bezig bent met je binnengeleiding. Het is zelfs zo gek dat je met een cirkelzaag met gemak door steen heen kunt zagen met het juiste zaagblad en het juiste vermogen.
Voorbeeldklussen
Het klinkt allemaal wel leuk en aardig die cirkelzaag, maar waar kun je hem nou precies inzetten? Denk bijvoorbeeld eens aan je raam. Elk raam heeft kozijnen nodig om hem op zijn plek te houden. Als de kozijnen van hout zijn dan zullen ze om de zoveel jaar vervangen moeten worden aangezien er waarschijnlijk houtrot in zit. In plaats van het uit te besteden en een paar honderd euro lichter te zijn, kun je het ook zelf doen. Met een cirkelzaag kun je de kozijnen perfect in verstek zagen zoals jij dat wilt. Ook als je kunststof kozijnen aanschaft kun je deze zelf op maat zagen.
Maar je kunt het ook gebruiken als je laminaat gaat leggen. Je kan dan zelf het laminaat zowel in de lengte als de breedte zagen.
Wat dacht je van een nieuwe schuur bouwen? Daar heb je planken en balken voor nodig die op maat gezaagd zijn. Ook dat kun je helemaal zelf doen met een cirkelzaag.
Waarop letten met het kopen van een cirkelzaag?
Er zijn verschillende fabrikanten van cirkelzagen en behoorlijk wat specificaties waarop je moet letten bij de aanschaf. Om het jou makkelijker te maken hebben we hier de belangrijkste zaken uiteengezet.
Accu of netstroom
Of je beter een cirkelzaag met accu of met netstroom kan kopen ligt er een beetje aan waar je hem precies wilt gebruiken en hoe lang. Heb je een groot project waar je nog wel een paar dagen mee bezig bent dan is het waarschijnlijk handiger om een cirkelzaag met netstroom te kopen. Het constant moeten opladen van de accu is dan onhandig. Ben je van plan om hem alleen zo nu en dan te gebruiken of er vaak mee onderweg te zijn, dan is een accu weer een slimmere keuze.
Zaagblad van de cirkelzaag
Dit is een van de belangrijkste onderdelen van heel de cirkelzaag. Logisch, want dit is het gedeelte wat daadwerkelijk zaagt. Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen. De verschillen zitten vooral in het aantal tanden en de dikte van het zaagblad. Des te meer tanden, des te fijner het resultaat. Bij de dikte is het hoe dikker het blad, hoe meer kracht hij kan hebben.Accessoireset
De accessoireset is van groot belang bij een multitool. Die maken eigenlijk jouw multitool. Ben je van plan edelmetaal te bewerken dan moet je ervoor zorgen dat je daar de juiste accessoireset voor in huis hebt want dit gaat natuurlijk niet met een set wat voor laminaat gemaakt is.
Zaagdiepte
De zaagdiepte bepaalt hoe dik de stukken kunnen zijn als je ze met een cirkelzaag door midden wilt zagen. Dikkere stukken hebben dus ook een grotere zaagdiepte nodig.
Lasergeleider
Het is altijd wel fijn als je een lijn hebt om te volgen wanneer je iets recht probeert te doen. Je kunt er wel een waterpas naast leggen maar tijdens het zagen is dit niet praktisch. Een lasergeleider is daarom een uitstekende oplossing. Zo lang je op de lijn van de laser blijft zal jij altijd recht blijven zagen.
Vermogen van de cirkelzaag
Het vermogen is heel erg belangrijk. Dit bepaalt eigenlijk of jij überhaupt wel door jouw stuk heen kan zagen. Hardere materialen hebben een hoger vermogen nodig om doorheen te komen. Gecombineerd met het zaagblad is dit dus een van de belangrijkste onderdelen van jouw cirkelzaag.
Stofafzuiging
Een schone werkplek is ook altijd wel fijn. Al dat zaagsel wat overal en nergens terechtkomt is ook maar belemmerend voor je zicht en uiteindelijk werk je er minder nauwkeurig door. Stofafzuiging kan dan een werkelijk geschenk uit de hemel zijn. Geen last meer van zaagsel wat overal rond vliegt geeft jou een veel beter overzicht. Samen met een geleider kan jouw klus dan eigenlijk nooit mis gaan.
Cirkelzaag met geleiderails
Weet je die waterpas nog waar we het net over hadden? In principe is dat wat geleiderails zijn. Het is een soort ingebouwde liniaal waardoor jij altijd op koers blijft tijdens het zagen. Perfect als je recht wilt zagen zonder een lasergeleider.