Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Cirkelzaag? Top 5 2023 & Koopadvies

In dit artikel

Er zijn erg veel verschillende cirkelzagen waaruit je kan kiezen. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een cirkelzaag? Hoe weet je welke cirkelzaag het beste past bij welke klus? En welke cirkelzaag past het beste bij jou? 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop van een goede cirkelzaag te komen die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze beste cirkelzaag top 5 voor het jaar 2023.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Beste Cirkelzagen in 1 Overzicht

BESTE KOOP

DeWalt DCS570P2-QW​
DeWalt DCS570P2-QW beste koop

PROFESSIONEEL

Makita DHS630RTJ​
Makita DHS630RTJ cirkelzaag

BUDGET

Makita HS7601J​
Makita HS7601J budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Cirkelzaag 2023 - Top 5

5. Metabo KS 55 Set

Waarom we fan zijn:
Goed uitgeruste cirkelzaag met veel kracht die diep kan zagen.

De Metabo KS 55 Set heeft een vermogen van 670 watt. Dit maakt het een hele krachtige machine, met een onbelast toerental tot 5.600 toeren per minuut. De cirkelzaag kan tot een diepte van 55 millimeter zagen. De cirkelzaag is gebruikersvriendelijk en ook veilig. De handgreep is gemaakt van trillingsbestendige antislip softgrip. Ook heeft de machine een lichte geleidingsplaat van gegoten aluminium. Daarnaast heeft de Metabo KS 55 Set een stabiel zaaghuis, gemaakt van aluminium persgietwerk.

De machine is ook voorzien van vergrendeling. Dit zorgt ervoor dat de machine niet per ongeluk ingeschakeld kan worden. Je kan voor deze zaag geleiderails gebruiken van zowel Metabo als andere merken. De zaaglijnaanwijzer helpt je op precieze rechte lijnen te maken, ook in verstek. Deze cirkelzaag heeft geen lasergeleiding, maar dat is dankzij de zaaglijnaanwijzer niet storend. Het afzuigverbindingsstuk helpt je om schoon en secuur te kunnen werken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 160 mm
Vermogen: 1200 watt
Maximale zaagdiepte 90°: 55 mm
Geleiderails: nee
Gewicht: 4 kg

Video

Metabo KS 55 Set

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita SP6000J1X

Waarom we fan zijn:
Deze Makita cirkelzaag is buitengewoon krachtig en levert kwaliteit.

De Makita SP6000J1X is een van de krachtigste cirkelzagen binnen het segment. De cirkelzaag heeft een vermogen van 1300 Watt en een onbelast toerental tussen de 2.000 en 5.200 per minuut. Door middel van een schakelaar stel je de toeren in. Hierdoor kan je makkelijk in verschillende materialen zagen. Heb je het gewenste toerental ingesteld, dan blijven de toeren mooi constant voor een goed zaagresultaat.

De voorritsfunctie zorgt er voor dat er geen splinters ontstaan in het materiaal. Je kan gecontroleerd starten met zagen dankzij de softstart functie. Deze functie beschermt bovendien het materiaal tegen beschadiging tijdens het opstarten. Bij aanschaf van de Makita SP6000J1X krijg je een koffer, geleiderail en tas voor de geleiderail meegeleverd.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 160 mm
Vermogen: 1300 watt
Maximale zaagdiepte 90°: 55 mm
Geleiderails: nee
Gewicht: 4,4 kg

Video

Makita SP6000J1X

Bekijk verschillende aanbieders

3. DeWalt DWE576K-QS

Waarom we fan zijn:
Krachtige zaag die heel precies is in te stellen en mooi resultaat levert.

De DeWalt DWE576K-QS is een cirkelzaag di wij met veel plezier hebben uitgetest. Het meegeleverde zaagblad heeft 60 tanden waardoor je heel nauwkeurig kunt werken. Daarbij is de cirkelzaag ook heel precies in te stellen dankzij de zaagdiepte-instelschaal, tot 61 mm. Je gebruikt deze cirkelzaag voor verschillende houtsoorten. Hij kan langs- en dwarszagen en je kan er afschuinwerk mee doen.  

Met een gewicht van 4 kilogram is hij ook lekker compact. De motor heeft een vermogen van 1600 watt en hij maakt 5.200 toeren per minuut. De aansluiting voor de stofzuiger zorgt ervoor dat jij netjes kan werken. Rechte lijnen maken gaat makkelijk dankzij de geleiderails. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 190 mm
Vermogen: 1600 watt
Maximale zaagdiepte 90°: 61 mm
Geleiderails: nee
Gewicht: 4 kg

Video

DeWalt DWE576K-QS cirkelzaag

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita 5903R

Waarom we fan zijn:
Krachtig apparaat, ook geschikt voor dikker materiaal. Weinig geluid.

De Makita 5903R is een cirkelzaag die ook het grovere werk makkelijk aan kan. Hij heeft een zaagdiepte tot 85 millimeter. Zelfs in verstek komt hij nog 64 millimeter diep. De cirkelzaag heft een vermogen van 2000 watt. Hiermee maakt hij tot 4500 toeren per minuut. Dankzij de softstart functie kan je heel gecontroleerd aan je zaagwerk beginnen. 

Op de Makita 5903R zit ook een aansluiting voor de stofzuiger. Hierdoor kan je relatief schoon te werk gaan. De cirkelzaag is overigens ook veilig. Zo zit er een elektrische motorrem, die zorgt dat het zaagblad vrijwel direct tot stilstand komt. Ook waren wij tevreden over het geluid dat deze cirkelzaag produceert. Hij is behoorlijk stil wat wij prettig vinden werken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 235 mm
Vermogen: 2000 watt
Maximale zaagdiepte 90°: 85 mm
Geleiderails: nee
Gewicht: 7,2 kg

Video

Makita 5903R

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DCS570P2-QW

Waarom we fan zijn:
Een zeer goed ontworpen cirkelzaag met mooie balans en veel power.

De DeWalt DCS570P2-QW is een van de beste cirkelzagen die er op de markt is, en daarom onze nummer 1. Het onbelaste toerental is 5.500 toeren per minuut. Hij kan hierdoor tot 67 millimeter diep zagen. Dit onderscheid wat ons betreft de machine dan ook van de andere cirkelzagen. Je kan zelf makkelijk de zaagdiepte instellen met behulp van de instelschaal. Met deze cirkelzaag kan je langs- en dwarszagen en afschuinen tot een hoek van 57°. Dit kan voor zowel natuurlijke als samengestelde houtsoorten. Dankzij de hoge koppel heeft de cirkelzaag optimale kracht tijdens de zaagwerkzaamheden.

De zaag is bovendien erg duurzaam. Wij vonden het ontwerp heel fijn. De cirkelzaag heeft namelijk een hele goede balans. Zo kan je makkelijk en veilig werken. Met het tweede handvat kan je ook zwaardere zaagklussen aan. De DeWalt DCS570P2-QW wordt geleverd inclusief 2 accu’s, een langsgeleider, stofafzuiging en opbergkoffer.

Download de gebruikshandleiding hier.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 184 mm
Accu: 18 V 5,0 Ah
Maximale zaagdiepte 90°: 64 mm
Geleiderails: nee
Gewicht: 3,6 kg

Video

DeWalt DCS570P2-QW invalzaag

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Cirkelzaag: Makita DHS630RTJ

Waarom we fan zijn:
Veilige, krachtige en gebruiksvriendelijke cirkelzaag. Heel geschikt voor zware en professionele zaagklussen.

De Makita DHS630RTJ werkt op 18 Volt Li-Ion accu’s waardoor je lekker veel bewegingsvrijheid hebt. De sterke batterijen zijn bovendien binnen 45 minuten opgeladen. Deze cirkelzaag kan tot 66 mm diep zagen. Hij kan zowel recht als in verstek zagen tot 45 graden. De cirkelzaag heeft een hoog toerental van 3.100 omwentelingen per minuut. Dit zorgt ervoor dat je je werk snel en met precisie kan uitvoeren. Zaagsneden zien er daardoor mooi en strak uit.

Je kan schoon werken door de externe stofafzuiging te gebruiken. De Makita DHS630RTJ is licht en heel makkelijk te gebruiken. Dankzij het ergonomische design ligt hij comfortabel in de hand en kan je ook langere tijd doorwerken. Deze cirkelzaag is zeer geschikt voor de professional, maar zeker ook voor de fanatiek klusser. De machine is heel makkelijk in te stellen. Zo kan je voor ieder materiaal de juiste snelheid gebruiken. Wat ons betreft een heel complete cirkelzaag en een hele goede keuze voor de professional.

Download de gebruikshandleiding hier.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 165 mm
Accu: 18 V 5,0 Ah
Maximale zaagdiepte 90°: 66 mm
Geleiderails: nee
Gewicht: 3,5 kg

Video

Makita DHS630RTJ - professional

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Cirkelzaag: Makita HS7601J

Waarom we fan zijn:
Goede prijs/kwaliteitverhouding. Deze cirkelzaag kan diep zagen en is geschikt voor ieder type klusser.

De Makita cirkelzaag HS7601J heeft een vermogen van 1200 watt. Hij maakt 4.900 toeren per minuut. Hierdoor zaag je met gemak door stukken (hard) hout, MDF en kunststoffen. Op de Makita HS7601J zit ook aansluiting voor een stofzuiger. De maximale zaagdiepte is 68 millimeter. Je kunt dus ook prima dikke stuk hout bewerken met deze cirkelzaag.

Je kan ook de breedtegeleider aansluiten op dit apparaat. Daarmee kan je nauwkeuriger en ook veilig werken. Daarnaast zit ook asblokkering op de cirkelzaag voor jouw veiligheid. Erg goede cirkelzaag dus, voor een (relatief) lage prijs.

Download de gebruikshandleiding hier.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter zaagblad: 190 mm
Vermogen: 1200 watt
Maximale zaagdiepte 90°: 68 mm
Geleiderails: nee
Gewicht: 4 kg

Video

Makita HS7601J budget

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Cirkelzagen Per Merk

Compleet overzicht: Beste Zaagmachines per type

Wat is de Cirkelzaag Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste cirkelzaag

Waar moet je op letten bij kopen cirkelzaag?

Als je een cirkelzaag gaat aanschaffen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten: het zaagblad van de cirkelzaag, vind je het belangrijk of de cirkelzaag op accu of netstroom werkt, de zaagdiepte, heeft de cirkelzaag een lasergeleider, het vermogen van de cirkelzaag, of er een mogelijkheid tot stofafzuiging is en of er een geleiderails is meegeleverd of niet (of eventueel los te kopen en te bevestigen is). In onze rubriek “Tips bij aanschaf van jouw cirkelzaag” leggen we per onderdeel uit wat het is en waar je op moet letten.

Wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag?

Een cirkelzaag is het meest geschikt voor het zagen van lange en rechte zaagsneden. Je kan de cirkelzaag gebruiken voor het zagen van brede platen of planken. Een afkortzaag is wat preciezer en is meer geschikt voor het zagen van smalle planken en balken.

Wat kun je doen met een cirkelzaag?

De cirkelzaag is met name geschikt om rechte lijnen te zagen, in tegenstelling tot de decoupeerzaag die juist geschikt is voor ronde vormen. Veel soorten cirkelzagen hebben een geleider in de vorm van rails waardoor je nooit scheef zaagt. Deze zijn ook al tijd los te verkrijgen en aan de cirkelzaag te monteren. Deze rails kun je in principe zien als een liniaal die je aan je cirkelzaag bevestigd. Natuurlijk kun je niet alleen rechte lijnen zagen met een cirkelzaag, je kunt ook ‘in verstek’, zoals ze dat noemen, zagen. Dit betekent dat je in hoeken van 45 en 90 graden kunt zagen.Voor de veiligheid wordt de zaag vaak gemonteerd in een zaagtafel. 

Wat kan ik zagen met een cirkelzaag?

Wat je allemaal kunt zagen met een cirkelzaag hangt af van wat voor zaagblad je gebruikt. Er zijn een hele hoop soorten materialen die geschikt zijn om door de cirkelzaag heen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld door planken zagen tijdens het klussen in de tuin, maar ook door buizen als je bezig bent met je binnengeleiding. 

Voorbeeldklussen

Je kan een cirkelzaag bijvoorbeeld gebruiken voor je raam. Elk raam heeft kozijnen nodig om hem op zijn plek te houden. Als de kozijnen van hout zijn dan zullen ze om de zoveel jaar vervangen moeten worden aangezien er waarschijnlijk houtrot in zit. In plaats van het uit te besteden en een paar honderd euro lichter te zijn, kun je het ook zelf doen. Met een cirkelzaag kun je de kozijnen perfect in verstek zagen zoals jij dat wilt. Ook als je kunststof kozijnen aanschaft kun je deze zelf op maat zagen.

Maar je kunt het ook gebruiken als je laminaat gaat leggen. Je kan dan zelf het laminaat zowel in de lengte als de breedte zagen.
Wat dacht je van een nieuwe schuur bouwen? Daar heb je planken en balken voor nodig die op maat gezaagd zijn. Ook dat kun je helemaal zelf doen met een cirkelzaag.

Welke zaagtafel moet ik kopen?

Je kan kiezen om een losse zaagtafel te kopen, maar je kan ook een zaagtafel kopen waar al een cirkelzaag aan bevestigd is. Kijk hier voor de beste zaagtafel top 5. Als je een losse zaagtafel wil kopen is het verstandig om te kiezen voor een kwalitatief hoogstaand merk, zoals Bosch, DeWalt of Makita

Tips bij aanschaf

Een cirkelzaag mag eigenlijk niet ontbreken in de schuur van een klusser. Voor de beginner klinkt een cirkelzaag misschien alsof je er hele mooie cirkels mee kan maken. Dit valt toch tegen. Een cirkelzaag gebruik je om juist mooie rechte lijnen mee te zagen. Je kunt er ook mee ‘in verstek’ zagen zoals ze dat noemen, dat wilt zeggen in een hoek van 45 of 90 graden.

Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen beschikbaar voor de cirkelzaag wat ervoor zorgt dat je ook door veel verschillende soorten materiaal kunt zagen. In eerste instantie is een cirkelzaag het meest geschikt voor het zagen van groot materiaal, maar er zijn ook kleine cirkelzagen op de markt. Uiteraard zaag je met kleine cirkelzagen kleiner materiaal. Voordeel hiervan is wel dat je ze makkelijk met de hand kunt dragen. Helaas betekent dit ook dat je veel minder dik materiaal kan zagen.

Het mooie aan een cirkelzaag is dat hij gemonteerd kan worden aan een zaagtafel. Een tafelcirkelzaag is al ingebouwd in een zaagtafel waardoor je de zaag niet met de hand hoeft vast te houden. Een ander voordeel hiervan is dat de cirkelzaag zwaarder uitgevoerd kan worden. Op een zaagtafel kun je over het algemeen dikker materiaal zagen dan met een draagbare cirkelzaag.

Waarop letten met het kopen van een cirkelzaag?

Er zijn verschillende fabrikanten van cirkelzagen en behoorlijk wat specificaties waarop je moet letten bij de aanschaf. Om het jou makkelijker te maken hebben we hier de belangrijkste zaken uiteengezet.

Accu of netstroom

Of je beter een cirkelzaag met accu of met netstroom kan kopen ligt er een beetje aan waar je hem precies wilt gebruiken en hoe lang. Heb je een groot project waar je nog wel een paar dagen mee bezig bent dan is het waarschijnlijk handiger om een cirkelzaag met netstroom te kopen. Het constant moeten opladen van de accu is dan onhandig. Ben je van plan om hem alleen zo nu en dan te gebruiken of er vaak mee onderweg te zijn, dan is een accu weer een slimmere keuze.

Zaagblad van de cirkelzaag

Dit is een van de belangrijkste onderdelen van heel de cirkelzaag. Logisch, want dit is het gedeelte wat daadwerkelijk zaagt. Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen. De verschillen zitten vooral in het aantal tanden en de dikte van het zaagblad. Des te meer tanden, des te fijner het resultaat. Bij de dikte is het hoe dikker het blad, hoe meer kracht hij kan hebben.

Zaagdiepte

De zaagdiepte bepaalt hoe dik de stukken kunnen zijn als je ze met een cirkelzaag door midden wilt zagen. Dikkere stukken hebben dus ook een grotere zaagdiepte nodig.

Lasergeleider 

Het is altijd wel fijn als je een lijn hebt om te volgen wanneer je iets recht probeert te doen. Je kunt er wel een waterpas naast leggen maar tijdens het zagen is dit niet praktisch. Een lasergeleider is daarom een uitstekende oplossing. Zo lang je op de lijn van de laser blijft zal jij altijd recht blijven zagen.

Vermogen van de cirkelzaag

Het vermogen is heel erg belangrijk. Dit bepaalt eigenlijk of jij überhaupt wel door jouw stuk heen kan zagen. Hardere materialen hebben een hoger vermogen nodig om doorheen te komen. Gecombineerd met het zaagblad is dit dus een van de belangrijkste onderdelen van jouw cirkelzaag.

Stofafzuiging

Een schone werkplek is ook altijd wel fijn. Al dat zaagsel wat overal en nergens terechtkomt is ook maar belemmerend voor je zicht en uiteindelijk werk je er minder nauwkeurig door. Stofafzuiging kan dan een werkelijk geschenk uit de hemel zijn. Geen last meer van zaagsel wat overal rond vliegt geeft jou een veel beter overzicht. Samen met een geleider kan jouw klus dan eigenlijk nooit mis gaan. 

Cirkelzaag met geleiderails

Weet je die waterpas nog waar we het net over hadden? In principe is dat wat geleiderails zijn. Het is een soort ingebouwde liniaal waardoor jij altijd op koers blijft tijdens het zagen. Perfect als je recht wilt zagen zonder een lasergeleider.

Hoe wij Cirkelzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende cirkelzagen onderzocht, meer dan 25 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste cirkelzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook