Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Verticuteermachine? Ons Advies en Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste verticuteermachine? Wij hebben alle informatie die je nodig hebt om weloverwogen een keuze te maken voor je uiteengezet. Verderop in het artikel vind je ook de top 5 van verticuteermachines die wij als beste hebben beoordeeld. Veel leesplezier!

De verticuteermachine

Een verticuteermachine is een tuingereedschap waarmee je mos en onkruid kan verwijderen uit je gazon. Mos groeit vrij snel, vooral in schaduwrijke plekken, en voordat je het weet neemt het je gazon over. Het mos duwt dan het gras weg, waardoor deze minder lucht en water krijgt.

Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per jaar je gazon te verticuteren. Een verticuteermachine rolt over het gras, waarbij met messen in de grond wordt gesneden. Zo wordt mos en onkruid verwijderd.

De messen snijden tot enkele centimeters in de grond, waardoor meer lucht zucht tussen de graswortels kan begeven. Ook kan water, zonlicht en voedsel de bodem beter bereiken. Hierdoor zal het gras veel beter groeien en krijgen mos en onkruid geen kans meer om te groeien.

Gebruik een verticuteermachine om je gazon gezond te houden

Let hier op als je een verticuteermachine koopt

Als je van plan bent een verticuteermachine te kopen, is het altijd goed om even een kort onderzoek te doen naar verschillende soorten die verkrijgbaar zijn. Op die manier kan je makkelijker tot een beslissing komen over een verticuteermachine die voldoet aan jouw behoeften. Neem in je onderzoek in ieder geval de volgende punten mee:

  • Aandrijving
  • Vermogen
  • Messen
  • Verstelbaarheid
  • Verticuteerbreedte

Aandrijving

Er zijn verschillende soorten verticuteermachines op de markt.

Handmatige verticuteermachine

Handmatige verticuteermachines moet je zelf voortduwen. Ze werken met een rolsysteem waarmee het gazon bewerkt wordt op eigen kracht. Uiteraard kost dit aardig wat inspanning en kracht. Een voordeel is dat je geen stroom verbruikt. Voor kleine gazons zijn dit type verticuteerders heel geschikt.

De handmatige verticuteerder

Elektrische verticuteermachine

Elektrische verticuteermachines worden aangedreven door een motor via netstroom. Met een elektrische verticuteermachine heb je een continue stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken op constante kracht. Het nadeel is dat je gebonden bent aan een stroompunt en snoer. 

De elektrische verticuteermachine

Accu verticuteermachine

De accu verticuteermachine hoef je net als de elektrische alleen voort te duwen. Het voordeel van een toestel op accu is dat je een stuk wendbaarder bent en meer bewegingsvrijheid hebt. Het nadeel is dat je accu tussentijds kan leegraken en weer opgeladen moet worden. De meeste accu’s kunnen echter wel een tuin tot 200 vierkante meter verticuteren op één acculading.

De accu verticuteermachine

Benzine verticuteermachine

Dan zijn er nog verticuteermachines die op benzine werken. Deze worden vooral door professionals gebruikt en zijn een stuk duurder dan de andere types. Ze zijn zeer krachtig en daarom geschikt voor grote en zware klussen. Het nadeel is dat de benzinetank regelmatig gevuld moet worden en dat ze veel lawaai maken. Denk daarom altijd aan gehoorbescherming als je met een benzine verticuteermachine werkt.

De benzine verticuteermachine

Vermogen

Hoe groter het vermogen, hoe krachtiger de verticuteermachine. De meeste (elektrische) verticuteermachines zijn goed in staat middelgrote tot grote tuinen te bewerken. Het vermogen wordt altijd aangegeven bij de productspecificaties in Watt (W). Hoe meer Watt, hoe sterker de motor. Voor benzine verticuteermachines wordt het vermogen meestal aangegeven in CC.

De messen

Verticuteermachines kunnen beschikken over holle of massieve messen. Naast dat holle messen door de grond snijden scheppen ze ook de aarde om zodat er meer lucht in de bodem door kan dringen. Dit is erg goed voor je gazon.

Massieve messen zijn zeer stevig en daarmee heel geschikt voor harde ondergronden.

Verstelbaarheid

Wanneer je met een verticuteermachine aan de slag gaat dan is het van belang dat je een juiste werkhouding hebt. Als dit niet het geval is dan kan je jezelf overbelasten en klachten aan je rug en schouders krijgen. Het is daarom belangrijk dat je machine goed afgesteld is en past bij je lengte.

De meeste verticuteermachines zijn verstelbaar in hoogte en kan je dus instellen op je lengte. De hoogte van de handgreep wordt dan omhoog of omlaag bijgesteld. Sommige machines hebben hiervoor een handig kliksysteem. 

Verticuteerbreedte

De term verticuteerbreedte wordt gebruikt om de breedte waarmee de grond bewerkt wordt te duiden. Hoe breder de maaibreedte, hoe meer grond je in één keer kan verticuteren. Wanneer je dus een groot gazon hebt dan is het raadzaam om te kiezen voor een verticuteermachine met een grote maaibreedte. 

Voor een kleiner gazon volstaat een machine met een kleinere maaibreedte.  In principe staat bij het product altijd aangegeven voor welke oppervlakte de machine geschikt is. Ga dit dus altijd na voordat je een verticuteermachine koopt.

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Einhell GE-SA 1640​
Einhell GE-SA 1640

PROFESSIONEEL

Wolf Garten V 378 E
Wolf Garten Ambition V 378 E

BUDGET

Powerplus POWXG7513​


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste verticuteermachine 2023 - Top 5

5. BLACK+DECKER GD300-QS

Waarom we fan zijn: 
Deze betaalbare BLACK+DECKER GD300-QS verticuteert goed en is prettig in gebruik. 

We trappen onze top 5 af met de BLACK+DECKER GD300-QS. Deze verticuteermachine krijgt zeer goede beoordelingen en wij kunnen goed begrijpen waarom. Een groot voordeel van dit toestel is het zeer betaalbare prijskaartje. Voor minder dan honderd euro heb je deze uiterst capabele verticuteermachine al in huis. De machine werkt op stroom en is voorzien van een stroomsnoer. Eventueel kan je een verlengsnoer gebruiken. De machine beschikt over een maaibreedte van 30 centimeter en is daarmee geschikt voor kleine tot middelgrote gazons. 

Hij is voorzien van een opvangbak met een capaciteit van 30 liter waarin het tuinafval wordt opgevangen. Je zal dus niet steeds tussendoor de bak hoeven legen. De verticuteermachine heeft een centraal instelbare hoogte-instelling in 3 hoogtestanden. Zo kan je zelf bepalen welke werkhoogte je prefereert. De machine is heel compact ontworpen en veilig in gebruik. Na gebruik berg je hem makkelijk op voor een volgende keer. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: tot 50 m²
Aandrijving: Elektrisch
Vermogen: 600 W
Maaibreedte: 10 cm
Volume opvang: 30 l

Video

BLACK+DECKER GD300

Bekijk verschillende aanbieders

4. WOLF-Garten VS 302 E

Waarom we fan zijn: 
Met 10 scherpe messen zorgt de deze WOLF-Garten VS 302 E0 voor een mooi gazon.

De WOLF-Garten VS 302 E0 staat op de vierde plaats.  Hij is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. De machine is gemakkelijk in elkaar te zetten aan de hand van een duidelijke omschrijving. De bediening van het toestel is eenvoudig en veilig. Je kan zelf bepalen hoe diep de messen in je gazon snijden door middel van de 5 instelbare dieptestanden. Hierdoor kan je de machine inzetten voor elk type gazon en elke soort verticuteerklus. 

Hij beschikt over een nog iets grotere opvangzak dan de nummer 5. Deze machine heeft namelijk een opvangbak van 35 liter. Hierin wordt het tuinafval direct opgevangen. Zo hoef je na gebruik van de verticuteermachine niet al het tuinafval bij elkaar te harken. Ook hoef je tussendoor niet steeds de opvangzak te legen. De kabelgeleider zorgt ervoor dat het snoer tijdens de werkzaamheden niet steeds in de weg zit. Hiermee wordt voorkomen dat het snoer beschadigd raakt. Dankzij de inklapbare duwboom kan je hem na gebruik gemakkelijk ruimtebesparend opbergen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: tot 50 m²
Aandrijving: Elektrisch
Vermogen: 1200 W
Maaibreedte: 10 cm
Volume opvang: 35 l

Video

WOLF-Garten VS 302 E verticuteermachine

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch ALR 900

Waarom we fan zijn: 
De Bosch ALR 900 heeft een extra grote opvangbak en geeft een net resultaat.

Het klusgereedschap van Bosch kennen we natuurlijk al, maar Bosch heeft ook prima producten voor de tuin ontworpen. De Bosch ALR 900 is daar een goed voorbeeld van. Deze verticuteermachine werkt op netstroom en heeft daardoor een vermogen van 900 Watt. Dat maakt het een krachtig apparaat. 

Met een gewicht van slechts 9,4 kilogram is hij vrij makkelijk voort te bewegen, ook met de weerstand die de grond te bieden heeft. Je kunt kiezen uit 5 verschillende hoogtestanden om optimaal te presteren. Om de klus in één keer geklaard te krijgen is er een opvangbak van 50 liter, dat is dus een stuk groter dan die van de nummer 4 en 5. De opvangbak kun je tevens ook stapelen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: tot 50 m²
Aandrijving: Elektrisch
Vermogen: 900 W
Maaibreedte: 32 cm
Volume opvang: 50 l

Video

Bosch ALR 900

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita UV3200

Waarom we fan zijn: 
De krachtige Makita UV3200 kan gazons tot wel 250 m2 verticuteren. 

We zijn bijna aangekomen bij de aanvoerder van deze top 5, maar eerst nog de Makita UV3200 op de welverdiende tweede plek. Makita ontbreekt zelden in onze lijsten en met goede reden. Al jaren levert dit bedrijf kwalitatief hoogstaande gereedschappen en deze verticuteermachine is daar wederom een bevestiging van. 

Je kan zelf bepalen hoe diep de messen in de grond snijden. Hierdoor is de machine geschikt voor allerlei soorten gazons en verticuteerklussen. Hij is voorzien van een maaibreedte van 32 centimeter. De verticuteermachine beschikt over een opvangbak met een capaciteit van 30 liter. Hierin wordt het mos en ander tuinafval opgevangen. Zo hoef je niet na de werkzaamheden het tuinafval nog bijeen te harken. Dankzij de dubbele veiligheidsschakelaar is de machine erg veilig. Deze voorkomt namelijk dat de machine plotseling ongewild opstart. Daarnaast heeft de machine een compact design en is deze zeer wendbaar dankzij de soepele lichtlopende wielen met kogellagers. Kortom, een prettig apparaat dat goed werk verricht. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 50 – 200 m²
Aandrijving: Elektrisch
Vermogen: 1300 W
Maaibreedte: 32 cm
Volume opvang: 30 l

Video

Makita UV3200 verticuteermachine

Bekijk verschillende aanbieders

1. Einhell GE-SA 1640

Waarom we fan zijn: 
De Einhell GE-SA 1640 is een krachtig apparaat met een vermogen van 1600W waarmee je oppervlaktes tot wel 800 m2 kan verticuteren. 

Dit apparaat heeft het hoogste vermogen in deze lijst en is geschikt voor mensen met grote tuinen. De 20 roestvrijstalen messen met een dikte van 1,5 millimeter snijden verticaal in het gazon. Zo verwijderen ze op optimale wijze het mos en onkruid dat zich tussen de grassprieten heeft weten te wringen. 

De machine is op vier dieptes in te stellen tot een maximum van 12 millimeter, waardoor de machine in te zetten is voor verschillende verticuteerklussen bij gazons met variërende ondergronden. Het is heel makkelijk om te wisselen tussen de messen en de beluchtingsrol aan de onderzijde van de verticuteermachine. De beluchtingsrol is voorzien van 30 roestvrijstalen klauwen die het gazon beluchten. Ze boren gaten in het gazon waardoor er meer lucht in het gazon kan komen. Ook bereikt meer licht de graswortels en kan de bodem meer water en voeding opnemen. Door zijn kracht en handige functies zijn wij erg gecharmeerd van deze Einhell verticuteermachine. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: groter dan 600 m²
Aandrijving: Elektrisch
Vermogen: 1600 W
Maaibreedte: 40 cm
Volume opvang: 48 l

 

Video

Einhell GE-SA 1640

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Verticuteermachine: Powerplus POWXG7513

Waarom we fan zijn: 
De betaalbare Powerplus POWXG7513 heeft een sterke motor en verricht goed werk. 

Wij hebben een verticuteermachine uitgekozen die naar ons inzicht de beste goedkope verticuteermachine is, namelijk de Powerplus POWXG7513. Deze verticuteermachine heeft een goed betaalbaar prijskaartje en is ontzettend capabel. De relatief goedkope prijs betekent niet dat de machine niet krachtig is. Integendeel, hij is voorzien van een 1400W motor en geschikt voor het verticuteren van een gazon tot 300 vierkante meter. 

De verticuteermachine is voorzien van 10 messen en 36 stalen naalden die het mos en onkruid moeiteloos verwijderen. Dankzij de beluchtingsnaalden wordt de viltlaag uiteen getrokken waardoor het gazon veel meer lucht en licht krijgt. Bovendien kan water en voedsel de bodem beter bereiken. Het geverticuteerde tuinafval wordt direct opgevangen in de opvangzak met een inhoud van 40 liter. Na aanschaf van deze verticuteermachine met uitstekende prijs-kwaliteit verhouding heb je een fabrieksgarantie van 3 jaar. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 50 – 200 m²
Aandrijving: Elektrisch
Vermogen: 1400 W
Maaibreedte: 32 cm
Volume opvang: 40 l

 

Video

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Verticuteermachine: Wolf Garten V 378 E

Waarom we fan zijn: 
De Wolf Garten V 378 E is een duurzame verticuteermachine van hoge kwaliteit waarmee je dag in dag uit snel gazons kan verticuteren. 

Als professional, of iemand die dagelijks bezig is met verticuteren, heb je gewoon goed gereedschap nodig. Je wilt niet uren bezig zijn met een klusje wat slechts een half uur hoeft te duren. De Wolf Garten V 378 E vinden wij de beste verticuteermachine voor professioneel gebruik.

De krachtige 1800 W motor kan gazons verticuteren van 400-600 m². Het apparaat heeft een maaibreedte van 37 centimeter en je kunt de maaidiepte zelf instellen met de 5-voudige tandafstelling. Het apparaat heeft een opvangbak van 50 liter waardoor je lang kunt werken. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 400 – 600 m²
Aandrijving: Elektrisch
Vermogen: 1800 W
Maaibreedte: 37 cm
Volume opvang: 50 l

 

Video

Wolf Garten Ambition V 378 E

Bekijk verschillende aanbieders

Dit is wat Coolblue en Bol de beste verticuteermachine vinden

Nog meer informatie over de verticuteermachine

Wat is een goede verticuteermachine?

Wij vinden de Einhell GE-SA 1640 de beste verticuteermachine van 2023. De machine is krachtig,  veilig en makkelijk in gebruik.

Hoe vaak moet je verticuteren?

Hoe vaak je moet verticuteren hangt af van je gazon. In principe kan je er van uitgaan dat 1x per jaar verticuteren (in de lente) voldoende is. Heb je echter veel last van mos tussen het gras? Dan is het raadzaam om in de herfst nog een 2e keer te verticuteren.

Hoe diep moet je verticuteren?

Het is wederom afhankelijk van je gazon hoe diep je moet verticuteren. Wij raden aan om te beginnen met 2 tot 3 mm diepte. Verticuteer een klein stukje gazon en bekijk dan of je er diep genoeg doorheen denkt te zijn gegaan. Pas vervolgens telkens aan totdat je de juiste diepte hebt gevonden. Sommige gazons – meestal wat wilder met taaier gras – kunnen tot 4 mm diepte aan, maar dieper dan dat is niet aan te raden.

Wat kost een goede verticuteermachine?

Je kan een goede verticuteermachine kopen tussen de 80 en 300 euro. In onze top 5 zetten we niet alleen onze 5 favoriete verticuteermachines uiteen, maar we kijken ook naar de beste budget optie en de beste verticuteermachine voor de professional.

Hoe wij verticuteermachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende verticuteermachines onderzocht, meer dan 25 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste verticuteermachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over tuingereedschap

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek