Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Verticuteermachines in 2022

In dit artikel

Op zoek naar de beste verticuteermachine? Als je een tuin hebt met een mooi gazon, dan wil je deze waarschijnlijk goed onderhouden. Onkruid komt immers snel op en ook mos wil graag groeien, vooral op schaduwrijke plekjes en in de winter. Het kan echter lastig zijn om het onkruid en de mos handmatig te verwijderen. Gelukkig bestaat hier een hulpmiddel voor. Met een verticuteermachine verwijder je moeiteloos mos en onkruid. Zo kan je gedurende het hele jaar genieten van een groene grasmat in de tuin. Een goed onderhouden gazon zonder ontsierend mos en onkruid is immers een feest voor het oog en verbetert het aanzien van elke tuin. Het is zonder twijfel de moeite waard om te investeren in een verticuteermachine voor het onderhoud van je gazon.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Verticuteermachines

BESTE KOOP

Einhell GE-SA 1640​
Einhell GE-SA 1640

PROFESSIONEEL

MTD OPT38VO
MTD OPT38VO

BUDGET

Powerplus POWXG7513​


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste verticuteermachine - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede verticuteermachine te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan verticuteermachines het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende verticuteermachines? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke verticuteermachines als beste uit de bus komen. 

5. BLACK+DECKER GD300

We trappen onze top 5 af met de BLACK+DECKER GD300. Deze verticuteermachine krijgt zeer goede beoordelingen en wij kunnen goed begrijpen waarom. Een groot voordeel van dit toestel is het zeer betaalbare prijskaartje. Voor minder dan honderd euro heb je deze uiterst capabele verticuteermachine al in huis. De machine werkt op stroom en is voorzien van een stroomsnoer. Eventueel kan je een verlengsnbergebruiken indien nodig. De machine beschikt over een maaibreedte van 30 centimeter en is daarmee geschikt voor kleine tot middelgrote gazons. 

Hij is voorzien van een opvangbak met een capaciteit van 30 liter waarin het tuinafval wordt opgevangen. Je zal dus niet steeds tussendoor de bak hoeven legen. De verticuteermachine heeft een centraal instelbare hoogte-instelling in 3 hoogtestanden. Zo kan je zelf bepalen welke werkhoogte je prefereert. De machine is heel compact ontworpen en veilig in gebruik. Na gebruik berg je hem makkelijk op voor een volgend gebruik. 

BLACK+DECKER GD300

Bekijk verschillende aanbieders

4. WOLF-Garten VS 302 E

We gaan verder met de WOLF-Garten VS 302 E0 op de vierde plaats. Deze indrukwekkende verticuteermachine is voorzien van 10 messen met een snijbreedte van 30 centimeter. Hiermee kan je gemakkelijk je gazon efficiënt verticuteren. Hij is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. De machine is gemakkelijk in elkaar te zetten aan de hand van een duidelijke omschrijving. De bediening van het toestel is eenvoudig en veilig. Je kan zelf bepalen hoe diep de messen in je gazon snijden door middel van de 5 instelbare dieptestanden. Hierdoor kan je de machine inzetten voor elk type gazon en elke soort verticuteerklus. 

Met een vermogen van 1200W is de machine heel krachtig. Hij beschikt over een opvangzak van 35 liter. Hierin wordt het tuinafval direct opgevangen. Zo hoef je na gebruik van de verticuteermachine niet nog al het tuinafval bij elkaar te harken. Ook hoef je tussendoor niet steeds de opvangzak te legen. De kabelgeleider zorgt ervoor dat het snoer tijdens de werkzaamheden niet steeds in de weg zit. Hiermee wordt voorkomen dat het snoer beschadigd raakt. De machine is dankzij de kabelbescherming en kabeltrekontlasting heel duurzaam en zal lang mee gaan. Doordat de messen demontabel zijn kan je na gebruik de machine moeiteloos weer goed schoonmaken. Dankzij de inklapbare duwboom kan je hem na gebruik gemakkelijk ruimtebesparend opbergen. 

WOLF-Garten VS 302 E verticuteermachine

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch ALR 900

Het klusgereedschap van Bosch kennen we natuurlijk al, maar Bosch heeft ook prima producten voor de tuin ontworpen. De Bosch ALR 900 is daar een goed voorbeeld van. Deze verticuteermachine werkt op netstroom en heeft daardoor een vermogen van 900 Watt.

Met een gewicht van slechts 9,4 kilogram is het vrij makkelijk voort te bewegen, ook met de weerstand die de grond te bieden heeft. Je kunt kiezen uit 5 verschillende hoogtestanden om optimaal te presteren, en hebt een werkbreedte van 320 mm. Om de klus in één keer geklaard te krijgen is er een opvangbak van 50 liter. De opvangbak kun je tevens ook stapelen.

Dit apparaat maakt gebruik van een “Jet-Collect-systeem”. Dit wilt zeggen dat er een rol met veerstalen tanden en luchtinlaatopeningen gebruikt wordt.

Bosch ALR 900

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita UV3200

We zijn bijna aangekomen bij de aanvoerder van deze top 5, maar eerst nog de Makita UV3200 op de welverdiende tweede plek. Makita ontbreekt zelden in onze lijsten en met goede reden. Al jaren levert dit bedrijf kwalitatief hoogstaande gereedschappen en deze verticuteermachine is daar wederom een bevestiging van. Deze krachtige machine heeft een vermogen van 1300W. Hij kan gazons tot 250 vierkante meter verticuteren, waarmee hij heel geschikt is voor middelgrote gazons. De machine is makkelijk in te stellen dankzij de centrale hoogteverstelling met hendel. Je kan kiezen voor een werkhoogte van -10, -5, 0, 5 of 10 millimeter. 

Zo kan je zelf bepalen hoe diep de messen in de grond snijden. Hierdoor is de machine geschikt voor allerlei soorten gazons en verticuteerklussen. Hij is voorzien van een maaibreedte van 32 centimeter. De verticuteermachine beschikt over een opvangbak met een capaciteit van 30 liter. Hierin wordt het mos en ander tuinafval opgevangen. Zo hoef je niet na de werkzaamheden het tuinafval nog bijeen te harken. Let wel: de opvangzak is aan de kleine kant en zal je dus tussendoor af en toe moeten legen. Dankzij de dubbele veiligheidsschakelaar is de machine erg veilig. Deze voorkomt namelijk dat de machine plotseling ongewild opstart. 

De machine heeft een compact design en is zeer wendbaar dankzij de soepele lichtlopende wielen met kogellagers. Na gebruik kan je de duwbeugel opvouwen, waardoor de machine ruimtebesparend opgeborgen kan worden. Dit kan heel fijn zijn wanneer je weinig opbergruimte hebt. 

Makita UV3200 verticuteermachine

Bekijk verschillende aanbieders

1. Einhell GE-SA 1640

Het zal je misschien nauwelijks verbazen dat onze nummer 1 een machine van Einhell is. Dit gereedschapsmerk staat namelijk garant voor kwaliteit. Wij zijn dan ook erg gecharmeerd van de Einhell GE-SA 1640. Deze machine is met 1600W Carbon powermotor met hoog toerental zeer krachtig. Hiermee is hij in staat oppervlaktes tot wel 800 vierkante meter te verticuteren. De werkbreedte van de machine bedraagt 40 centimeter. De 20 roestvrijstalen messen met een dikte van 1,5 millimeter snijden verticaal in het gazon. 

Zo verwijderen ze op optimale wijze het mos en onkruid dat zich tussen de grassprieten heeft weten te wringen. De machine is op vier dieptes in te stellen tot een maximum van 12 millimeter, waardoor de machine in te zetten is voor verschillende verticuteerklussen bij gazons met variërende ondergronden. Het is heel makkelijk om te wisselen tussen de messen en de beluchtingsrol aan de onderzijde van de verticuteermachine. De belichtingsrol is voorzien van 30 roestvrijstalen klauwen die het gazon beluchten. Ze boren namelijk gaten in het gazon waardoor er meer lucht in het gazon kan komen. 

Ook bereikt meer licht de graswortels en kan de bodem meer water en voeding opnemen. Het geverticuteerde tuinafval wordt snel en efficiënt opgeslagen in de opvangzak met een inhoud van 48 liter. Zo hoef je niet na de werkzaamheden nog het afval op te harken en zal je tijdens de werkzaamheden niet steeds de opvangzak hoeven legen. De extra grote wielen zorgen ervoor dat de verticuteermachine zeer stabiel is en daarnaast ook wendbaar is. Doordat ze uit plastic vervaardigd zijn tasten ze het gazon niet aan. 

De machine is erg veilig om mee te werken. Hij beschikt over een kabelclip aan de onderkant van de duwboom waaraan het stroomsnoer kan worden opgehangen. De messen en beluchtingsrol zijn beide uit kwalitatief hoogstaande materialen vervaardigd en zodoende zijn ze heel duurzaam. Ook de slagvaste kunststof behuizing van de machine zorgt ervoor dat de machine jaren mee zal kunnen gaan. Je kan hem gemakkelijk verplaatsen aan het handige draaghandvat. 

Einhell GE-SA 1640

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Verticuteermachine: Powerplus POWXG7513

Natuurlijk ben je op zoek naar een goede, betrouwbare verticuteermachine. Toch kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je daar niet per se honderden euro’s aan wilt besteden. Vooral wanneer je thuisklusser bent of de machine niet ontzettend vaak zal gaan gebruiken kan je prima wegkomen met een goedkopere, simpelere verticuteermachine. Er zijn er genoeg die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben met een fijne prijs, en alsnog zeer bekwaam zijn. Het kan echter lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden in de oneindige hoeveelheid aan verticuteermachines die er op de markt zijn. 

Daarom hebben wij een verticuteermachine uitgekozen die naar ons inzicht de beste goedkope verticuteermachine is, namelijk de Powerplus POWXG7513. Deze verticuteermachine heeft een goed betaalbaar prijskaartje en is ontzettend capabel. De relatief goedkope prijs betekent niet dat de machine niet krachtig is. Integendeel, hij is voorzien van een 1400W motor en geschikt voor het verticuteren van een gazon tot 300 vierkante meter. 

De machine heeft een maaibreedte van 32 centimeter. Je kan de werkhoogte naar wens instellen in 4 verschillende standen. De verticuteermachine is voorzien van 10 messen en 36 stalen naalden die het mos en onkruid moeiteloos verwijderen. Dankzij de beluchtingsnaalden wordt de viltlaag uiteen getrokken waardoor het gazon veel meer lucht en licht krijgt. Bovendien kan water en voedsel de bodem beter bereiken. Het geverticuteerde tuinafval wordt direct opgevangen in de opvangzak met een inhoud van 40 liter. 

Dakzij de veiligheidsvergrendeling die voorkomt dat de machine ongewild start is hij erg veilig in gebruik. Aangezien het stroomsnoer aan de korte kant is raden wij aan om een verlengsnoer te gebruiken. Deze is vast te klikken in de trekontlasting, waardoor je geen risico loopt de stroomkabel los te trekken tijdens de werkzaamheden. Na aanschaf van deze verticuteermachine met uitstekende prijs-kwaliteit verhouding heb je een fabrieksgarantie van 3 jaar. 

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Verticuteermachine: MTD OPT38VO

Als professional, of iemand die dagelijks bezig is met verticuteren, heb je gewoon goed gereedschap nodig. Je wilt niet uren bezig zijn met een klusje wat slechts een half uur hoeft te duren. De MTD OPT38VO is dan ook de beste verticuteermachine voor professioneel gebruik.

De krachtige benzinemotor zorgt voor een vermogen van 3kW en een maximaal toerental van 3500 rotaties per minuut. Hiermee wordt het verticuteren weer leuk. Je hebt een werkbreedte van 38 centimeter en kunt de maaihoogte instellen tussen de 3 en 15 mm in 5 verschillende stappen.

Het apparaat heeft een opvangbak van 50 liter waardoor je vrij lang kunt werken zonder te stoppen. De meegeleverde beluchter belucht het gazon lekker zacht. Mocht je dagelijks met deze machine in de weer zijn, dan raden wij wel gehoorbescherming aan om toekomstige klachten te voorkomen.

MTD OPT38VO

Bekijk verschillende aanbieders

Tips bij aanschaf van jouw verticuteermachine

Een verticuteermachine is een tuingereedschap waarmee je mos en onkruid kan verwijderen uit je gazon. Mos groeit vrij snel, vooral in schaduwrijke plekken, en voordat je het weet neemt het je gazon over. Het mos duwt dan het gras weg, waardoor deze minder lucht en water krijgt. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per jaar je gazon te verticuteren. Een verticuteermachine rolt over het gras, waarbij met messen in de grond wordt gesneden. Zo wordt mos en onkruid verwijdert. De messen snijden tot enkele centimeters in de grond, waardoor meer lucht zucht tussen de graswortels kan begeven. Ook kan water, zonlicht en voedsel de bodem beter bereiken. Hierdoor zal het gras veel beter groeien en krijgen mos en onkruid geen kans meer om te groeien.

Welke verticuteermachine kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan verticuteermachine moeilijk tot een keuze komt. De verticuteermachine volgen elkaar in rap tempo op, er zijn vele producenten op de markt en we zien grote prijsverschillen. Het kan zo uiteraard erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een verticuteermachine. Want waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van de verschillende verticuteermachines? Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze hebben wij hieronder een aantal factoren uiteengezet waarop je bij de aanschaf van een verticuteermachine kan letten.

Soorten verticuteermachines

Er zijn verschillende soorten verticuteermachines op de markt. Zo heb je handmatige verticuteermachines die je zelf moet voortduwen. Ze werken met een rolsysteem waarmee het gazon bewerkt wordt op eigen kracht. Uiteraard kost dit aardig wat inspanning en kracht. Een voordeel kan echter zijn dat je geen stroom verbruikt, wat zowel voor de portemonnee als het milieu goed is. Elektrische verticuteermachines worden aangedreven door een motor. Ze worden via een stroomsnoer aangesloten op een energievoorziening. Ook kunnen ze op accu werken. De machine verricht dus zelf het meeste werk, het enige wat je hoeft te doen is de machine voortduwen. Dan zijn er nog verticuteermachines die op benzine werken. Deze toestellen worden vooral door professionals gebruikt en zijn een stuk duurder dan de andere types. Ze zijn zeer krachtig en daarom geschikt voor grote en zware klussen. Ze maken wel een stuk meer lawaai. Het is raadzaam om voordat je overgaat tot de aanschaf van een verticuteermachine na te gaan welk type machine het beste bij jouw werkzaamheden past.

Vermogen

Zoals bij vrijwel alle machines geldt: hoe groter het vermogen, hoe krachtiger de machine. De meeste elektrische verticuteermachines zijn prima in staat middelgrote tot grote tuinen te bewerken. Het vermogen staat altijd aangegeven bij de productspecificaties in Watts (W). Hoe meer Watts, hoe sterker de motor. Voor benzine verticuteermachines wordt het vermogen meestal aangegeven in CC. Ook hier geldt, hoe meer CC, hoe krachtiger de motor.

De messen

Verticuteermachines kunnen beschikken over holle of massieve messen. Naast dat holle messen door de grond snijden scheppen ze ook de aarde om zodat er meer lucht in de bovdem door kan dringen. Dit is erg goed voor je gazon. Massieve messen zijn zeer stevig en daarmee heel geschikt voor harde ondergronden.

Elektrisch of benzine

Hierboven benoemden we al de elektrische en de benzine verticuteermachines. Beide hebben zo hun voor en nadelen. Met een elektrische verticuteermachine heb je een continu stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief goedkoop. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt. Ook kan een verlengsnoer nodig zijn. Het voordeel van een toestel op accu is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. Je hoeft geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. De meeste accu’s kunnen echter wel een tuin tot 200 vierkante meter verticuteren op een acculading. Toestellen op benzine zijn zeer krachtig en verticuteren zodoende heel grondig. Doordat ze zo krachtig zijn kan je ook sneller de klus klaren. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote oppervlakte die je wilt bewerken. Ze zijn echter wel een stuk duurder en ook zal je steeds de tank moeten vullen met nieuwe brandstof. Zoals je leest is er dus voor ieder wat wils. Ga voor jezelf na wat voor type verticuteermachine past bij de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Hou hierbij vooral rekening met de grote van het gazon dat je wilt bewerken en het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.

Verstelbaarheid

Wanneer je met een verticuteermachine aan de slag gaat dan is het van belang dat je een juiste werkhouding hebt. Als dit namelijk niet het geval is dan kan je jezelf overbelasten en klachten aan je rug en schouders ervaren. Het is daarom belangrijk dat je machine goed afgesteld is en past bij je lengte. De meeste verticuteermachines zijn verstelbaar in hoogte en kan je instellen op je lengte. De hoogte van de handgreep wordt dan omhoog of omlaag bijgesteld. Sommige machines hebben hiervoor een handig kliksysteem. Ook zijn er toestellen waarbij je het handvat kan inklappen. Zo kan je de machine plaatsbesparender opbergen na gebruik.

Verticuteerbreedte

De term verticuteerbreedte wordt gebruikt om de breedte waarmee de grond bewerkt wordt te duiden. Hoe breder de maaibreedte, hoe meer grond je in een keer kan verticuteren. Wanneer je dus een groot gazon hebt dan is het raadzaam om te kiezen voor een verticuteermachine met een grote maaibreedte. Zo zal je minder vaak op en neer moeten lopen en zal je de klus sneller kunnen klaren. Voor een kleiner gazon volstaat een machine met een kleinere maaibreedte. Zo ben je wat wendbaarder en het maakt het ook makkelijker om randen en hoeken te verticuteren. In principe staat bij het product altijd aangegeven voor welke oppervlakte de machine geschikt is. Ga dit dus altijd na voordat je een verticuteermachine aanschaft.

Hoe wij verticuteermachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende verticuteermachines onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste verticuteermachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.6 / 5. Aantal stemmen 56

Geraadpleegde bronnen