Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Verticuteermachine kopen? – Top 5 in 2021

Op zoek naar de beste verticuteermachine? Als je een tuin hebt met een mooi gazon, dan wil je deze waarschijnlijk goed onderhouden. Onkruid komt immers snel op en ook mos wil graag groeien, vooral op schaduwrijke plekjes en in de winter. Het kan echter lastig zijn om het onkruid en de mos handmatig te verwijderen. Gelukkig bestaat hier een hulpmiddel voor. Met een verticuteermachine verwijder je moeiteloos mos en onkruid. Zo kan je gedurende het hele jaar genieten van een groene grasmat in de tuin. Een goed onderhouden gazon zonder ontsierend mos en onkruid is immers een feest voor het oog en verbetert het aanzien van elke tuin. Het is zonder twijfel de moeite waard om te investeren in een verticuteermachine voor het onderhoud van je gazon.

Geen tijd om te lezen? Bekijk in de tabel onze conclusie!

AFBEELDING PRODUCT ONS ADVIES LINK

Einhell GE-SA 1640 tabel

Einhell GE-SA 1640
BESTE KOOP!

Einhell GE-SA 1335 P tabel

Einhell GE-SA 1335 P
VOOR DE PROFESSIONAL

Powerplus POWXG7513 tabel

Powerplus POWXG7513
WAARDE VOOR JE GELD

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede verticuteermachine te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan verticuteermachines het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende verticuteermachines? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2021 zien welke verticuteermachines als beste uit de bus komen. 

5. BLACK+DECKER GD300

We trappen onze top 5 af met de BLACK+DECKER GD300. Deze verticuteermachine krijgt zeer goede beoordelingen en wij kunnen goed begrijpen waarom. Een groot voordeel van dit toestel is het zeer betaalbare prijskaartje. Voor minder dan honderd euro heb je deze uiterst capabele verticuteermachine al in huis. De machine werkt op stroom en is voorzien van een stroomsnoer. Eventueel kan je een verlengsnbergebruiken indien nodig. De machine beschikt over een maaibreedte van 30 centimeter en is daarmee geschikt voor kleine tot middelgrote gazons. 

Hij is voorzien van een opvangbak met een capaciteit van 30 liter waarin het tuinafval wordt opgevangen. Je zal dus niet steeds tussendoor de bak hoeven legen. De verticuteermachine heeft een centraal instelbare hoogte-instelling in 3 hoogtestanden. Zo kan je zelf bepalen welke werkhoogte je prefereert. De machine is heel compact ontworpen en veilig in gebruik. Na gebruik berg je hem makkelijk op voor een volgend gebruik. 

BLACK+DECKER GD300

4. WOLF-Garten VS 302 E

We gaan verder met de WOLF-Garten VS 302 E0 op de vierde plaats. Deze indrukwekkende verticuteermachine is voorzien van 10 messen met een snijbreedte van 30 centimeter. Hiermee kan je gemakkelijk je gazon efficiënt verticuteren. Hij is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. De machine is gemakkelijk in elkaar te zetten aan de hand van een duidelijke omschrijving. De bediening van het toestel is eenvoudig en veilig. Je kan zelf bepalen hoe diep de messen in je gazon snijden door middel van de 5 instelbare dieptestanden. Hierdoor kan je de machine inzetten voor elk type gazon en elke soort verticuteerklus. 

Met een vermogen van 1200W is de machine heel krachtig. Hij beschikt over een opvangzak van 35 liter. Hierin wordt het tuinafval direct opgevangen. Zo hoef je na gebruik van de verticuteermachine niet nog al het tuinafval bij elkaar te harken. Ook hoef je tussendoor niet steeds de opvangzak te legen. De kabelgeleider zorgt ervoor dat het snoer tijdens de werkzaamheden niet steeds in de weg zit. Hiermee wordt voorkomen dat het snoer beschadigd raakt. De machine is dankzij de kabelbescherming en kabeltrekontlasting heel duurzaam en zal lang mee gaan. Doordat de messen demontabel zijn kan je na gebruik de machine moeiteloos weer goed schoonmaken. Dankzij de inklapbare duwboom kan je hem na gebruik gemakkelijk ruimtebesparend opbergen. 

WOLF-Garten VS 302 E verticuteermachine

3. Powerplus POWXG7516

Op onze derde plek hebben wij gekozen voor de zeer solide Powerplus POWXG7516. Deze machine heeft een vermogen van maar liefst 1800W en is hiermee geschikt voor het verticuteren van een gazon tot maar liefst 500 vierkante meter. Hij is voorzien van 11 messen van 36 centimeter en 40 stalen naalden die samen het mos en onkruid effectief verwijderen. Ook hardnekkige viltlagen – dood gras – zijn niet bestand tegen deze verticuteermachine. Dankzij de belichtingsnaalden wordt de viltlaag opengetrokken. Hierdoor krijgt het gazon veel meer lucht en licht en kan het beter water en voedsel opnemen. Het geverticuteerde mos en onkruid wordt opgevangen in de opvangzak met een capaciteit van 45 liter. 

Zo kan je langere tijd achtereen doorwerken voordat de zak vol zit. Je hoeft dus niet steeds tijdens de werkzaamheden de zak te legen. De werkhoogte is op 5 standen in te stellen. Uiteraard is de veiligheid tijdens het werken met een verticuteermachine heel belangrijk. De messen zijn immers heel scherp. De POWXG7516 is heel veilig in gebruik en voorzien van een veiligheidsvergrendeling. Hierdoor kan de machine niet plotseling ongewild starten. Dankzij het draaghandvat verplaats je de machine moeiteloos met een hand. Na gebruik vouw je de duwarm dicht. Vervolgens kan je de machine eenvoudig plaatsbesparend opbergen. Een kleine noot: het stroomsnoer van de verticuteermachine is vrij kort. Je zal naar alle waarschijnlijkheid bij gebruik van deze machine dus een verlengsnoer nodig hebben.

Powerplus POWXG7516

2. Makita UV3200

We zijn bijna aangekomen bij de aanvoerder van deze top 5, maar eerst nog de Makita UV3200 op de welverdiende tweede plek. Makita ontbreekt zelden in onze lijsten en met goede reden. Al jaren levert dit bedrijf kwalitatief hoogstaande gereedschappen en deze verticuteermachine is daar wederom een bevestiging van. Deze krachtige machine heeft een vermogen van 1300W. Hij kan gazons tot 250 vierkante meter verticuteren, waarmee hij heel geschikt is voor middelgrote gazons. De machine is makkelijk in te stellen dankzij de centrale hoogteverstelling met hendel. Je kan kiezen voor een werkhoogte van -10, -5, 0, 5 of 10 millimeter. 

Zo kan je zelf bepalen hoe diep de messen in de grond snijden. Hierdoor is de machine geschikt voor allerlei soorten gazons en verticuteerklussen. Hij is voorzien van een maaibreedte van 32 centimeter. De verticuteermachine beschikt over een opvangbak met een capaciteit van 30 liter. Hierin wordt het mos en ander tuinafval opgevangen. Zo hoef je niet na de werkzaamheden het tuinafval nog bijeen te harken. Let wel: de opvangzak is aan de kleine kant en zal je dus tussendoor af en toe moeten legen. Dankzij de dubbele veiligheidsschakelaar is de machine erg veilig. Deze voorkomt namelijk dat de machine plotseling ongewild opstart. 

De machine heeft een compact design en is zeer wendbaar dankzij de soepele lichtlopende wielen met kogellagers. Na gebruik kan je de duwbeugel opvouwen, waardoor de machine ruimtebesparend opgeborgen kan worden. Dit kan heel fijn zijn wanneer je weinig opbergruimte hebt. 

1. Einhell GE-SA 1640

Het zal je misschien nauwelijks verbazen dat onze nummer 1 een machine van Einhell is. Dit gereedschapsmerk staat namelijk garant voor kwaliteit. Wij zijn dan ook erg gecharmeerd van de Einhell GE-SA 1640. Deze machine is met 1600W Carbon powermotor met hoog toerental zeer krachtig. Hiermee is hij in staat oppervlaktes tot wel 800 vierkante meter te verticuteren. De werkbreedte van de machine bedraagt 40 centimeter. De 20 roestvrijstalen messen met een dikte van 1,5 millimeter snijden verticaal in het gazon. 

Zo verwijderen ze op optimale wijze het mos en onkruid dat zich tussen de grassprieten heeft weten te wringen. De machine is op vier dieptes in te stellen tot een maximum van 12 millimeter, waardoor de machine in te zetten is voor verschillende verticuteerklussen bij gazons met variërende ondergronden. Het is heel makkelijk om te wisselen tussen de messen en de beluchtingsrol aan de onderzijde van de verticuteermachine. De belichtingsrol is voorzien van 30 roestvrijstalen klauwen die het gazon beluchten. Ze boren namelijk gaten in het gazon waardoor er meer lucht in het gazon kan komen. 

Ook bereikt meer licht de graswortels en kan de bodem meer water en voeding opnemen. Het geverticuteerde tuinafval wordt snel en efficiënt opgeslagen in de opvangzak met een inhoud van 48 liter. Zo hoef je niet na de werkzaamheden nog het afval op te harken en zal je tijdens de werkzaamheden niet steeds de opvangzak hoeven legen. De extra grote wielen zorgen ervoor dat de verticuteermachine zeer stabiel is en daarnaast ook wendbaar is. Doordat ze uit plastic vervaardigd zijn tasten ze het gazon niet aan. 

De machine is erg veilig om mee te werken. Hij beschikt over een kabelclip aan de onderkant van de duwboom waaraan het stroomsnoer kan worden opgehangen. De messen en beluchtingsrol zijn beide uit kwalitatief hoogstaande materialen vervaardigd en zodoende zijn ze heel duurzaam. Ook de slagvaste kunststof behuizing van de machine zorgt ervoor dat de machine jaren mee zal kunnen gaan. Je kan hem gemakkelijk verplaatsen aan het handige draaghandvat. 

Einhell GE-SA 1640

Beste Goedkope Verticuteermachine

Natuurlijk ben je op zoek naar een goede, betrouwbare verticuteermachine. Toch kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je daar niet per se honderden euro’s aan wilt besteden. Vooral wanneer je thuisklusser bent of de machine niet ontzettend vaak zal gaan gebruiken kan je prima wegkomen met een goedkopere, simpelere verticuteermachine. Er zijn er genoeg die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben met een fijne prijs, en alsnog zeer bekwaam zijn. Het kan echter lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden in de oneindige hoeveelheid aan verticuteermachines die er op de markt zijn. 

Daarom hebben wij een verticuteermachine uitgekozen die naar ons inzicht de beste goedkope verticuteermachine is, namelijk de Powerplus POWXG7513. Deze verticuteermachine heeft een goed betaalbaar prijskaartje en is ontzettend capabel. De relatief goedkope prijs betekent niet dat de machine niet krachtig is. Integendeel, hij is voorzien van een 1400W motor en geschikt voor het verticuteren van een gazon tot 300 vierkante meter. 

De machine heeft een maaibreedte van 32 centimeter. Je kan de werkhoogte naar wens instellen in 4 verschillende standen. De verticuteermachine is voorzien van 10 messen en 36 stalen naalden die het mos en onkruid moeiteloos verwijderen. Dankzij de beluchtingsnaalden wordt de viltlaag uiteen getrokken waardoor het gazon veel meer lucht en licht krijgt. Bovendien kan water en voedsel de bodem beter bereiken. Het geverticuteerde tuinafval wordt direct opgevangen in de opvangzak met een inhoud van 40 liter. 

Dakzij de veiligheidsvergrendeling die voorkomt dat de machine ongewild start is hij erg veilig in gebruik. Aangezien het stroomsnoer aan de korte kant is raden wij aan om een verlengsnoer te gebruiken. Deze is vast te klikken in de trekontlasting, waardoor je geen risico loopt de stroomkabel los te trekken tijdens de werkzaamheden. Na aanschaf van deze verticuteermachine met uitstekende prijs-kwaliteit verhouding heb je een fabrieksgarantie van 3 jaar. 

Beste Professionele Verticuteermachine

Als professionele tuinder is het uiteraard van belang dat je snel en efficiënt je werkzaamheden kan uitvoeren. Je wilt immers dat dit zo goed mogelijk gebeurd. Daarom is het van belang om met kwalitatief hoogstaande tuinmachines te werken voor een optimaal resultaat. Er zijn echter ontzettend veel verschillende soorten verticuteermachines voor professioneel gebruik op de markt. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet en de ellenlange lijsten met verticuteermachines je de neus uitkomen kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Om deze reden hebben wij een verticuteermachine uitgekozen die naar onze mening de beste verticuteermachine voor professionals is: de Einhell GE-SA 1335 P. 

Deze krachtige machine beschikt over een 1300W 4-takt luchtgekoelde benzinemotor met een cilinderinhoud van 53,2 ccm en een onbelast toerental van 6800 toeren per minuut. Hiermee kan je moeiteloos elke soort verticuteerklus klaren. De tank heeft een inhoud van een liter, waarop je gegarandeerd langdurig kan werken. De machine is zeer geschikt voor middelgrote tot grote gazons en kan tot 1000 vierkante meter verticuteren. Hij heeft een werkbreedte van 35 centimeter en beschikt over drie verschillende functies: verticuteren, beluchten en opvangen. 

Voor het verticuteren beschikt de machine over een messenrol met 20 roestvrijstalen messen die verticaal in het gras snijden. Hierdoor worden de wortels van het mos en onkruid doorgesneden, waarna ze afsterven. Zo ontstaat er meer ruimte voor gezond nieuw gras om te groeien en kan de bodem water en voedsel efficiënter opnemen. De diepteinstelling van de messen kan in 3 standen worden ingesteld tot 9 millimeter. Zo kan je de juiste diepte voor het type gazon instellen. Voor het beluchten van het gazon maakt de verticuteermachine gebruik van een roller met kogellagers met 25 klauwen. Deze grijpen in de grond en creëren zo belichtingsgaten in het gazon. Hierdoor kan er meer zuurstof in het gazon komen en ook de watertoevoer verbetert. 

Zo krijgt het gras de kans om weer op te komen. Het geverticuteerde tuinafval wordt direct opgevangen in de opvangzak van 28 liter. Hiermee kan je lang doorwerken, maar het kan voorkomen dat je tussendoor de zak moet legen. Indien je de machine even niet gebruikt dan kan je de parkeerstand gebruik, zodat het gazon en de messen beschermd blijven. Het is als professionele tuinder heel belangrijk dat je jezelf niet overbelast tijdens de lange werkdagen. Daarom is het noodzakelijk dat je tijdens het werken een goede werkhouding hebt. De verticuteermachine is optimaal af te stemmen aan je lichaamslengte, waardoor je overbelasting voorkomt. De machine is heel duurzaam dankzij de robuuste en lichtgewicht kunststof behuizing, die goed tegen een stootje kan. Hierdoor zal hij lang mee gaan. 

De grote wielen zorgen ervoor dat de machine stevig en stabiel is en goed over verschillende ondergronden kan rijden. Bovendien belasten ze het gazon niet tijdens het werken. Na gebruik kan je de duwboom inklappen zodat je de machine ruimtebesparend kan opbergen. Voor elke professional is de Einhell GE-SA 1335 P naar onze mening een zeer betrouwbare en capabele grasmaaier voor frequent gebruik. Na aanschaf van de machine heb je 2 jaar fabrieksgarantie.

Wat is een verticuteermachine?

Een verticuteermachine is een tuingereedschap waarmee je mos en onkruid kan verwijderen uit je gazon. Mos groeit vrij snel, vooral in schaduwrijke plekken, en voordat je het weet neemt het je gazon over. Het mos duwt dan het gras weg, waardoor deze minder lucht en water krijgt. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per jaar je gazon te verticuteren. Een verticuteermachine rolt over het gras, waarbij met messen in de grond wordt gesneden. Zo wordt mos en onkruid verwijdert. De messen snijden tot enkele centimeters in de grond, waardoor meer lucht zucht tussen de graswortels kan begeven. Ook kan water, zonlicht en voedsel de bodem beter bereiken. Hierdoor zal het gras veel beter groeien en krijgen mos en onkruid geen kans meer om te groeien.

Welke verticuteermachine kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan verticuteermachine moeilijk tot een keuze komt. De verticuteermachine volgen elkaar in rap tempo op, er zijn vele producenten op de markt en we zien grote prijsverschillen. Het kan zo uiteraard erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een verticuteermachine. Want waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van de verschillende verticuteermachines? Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze hebben wij hieronder een aantal factoren uiteengezet waarop je bij de aanschaf van een verticuteermachine kan letten.

Soorten verticuteermachines

Er zijn verschillende soorten verticuteermachines op de markt. Zo heb je handmatige verticuteermachines die je zelf moet voortduwen. Ze werken met een rolsysteem waarmee het gazon bewerkt wordt op eigen kracht. Uiteraard kost dit aardig wat inspanning en kracht. Een voordeel kan echter zijn dat je geen stroom verbruikt, wat zowel voor de portemonnee als het milieu goed is. Elektrische verticuteermachines worden aangedreven door een motor. Ze worden via een stroomsnoer aangesloten op een energievoorziening. Ook kunnen ze op accu werken. De machine verricht dus zelf het meeste werk, het enige wat je hoeft te doen is de machine voortduwen. Dan zijn er nog verticuteermachines die op benzine werken. Deze toestellen worden vooral door professionals gebruikt en zijn een stuk duurder dan de andere types. Ze zijn zeer krachtig en daarom geschikt voor grote en zware klussen. Ze maken wel een stuk meer lawaai. Het is raadzaam om voordat je overgaat tot de aanschaf van een verticuteermachine na te gaan welk type machine het beste bij jouw werkzaamheden past.

Vermogen

Zoals bij vrijwel alle machines geldt: hoe groter het vermogen, hoe krachtiger de machine. De meeste elektrische verticuteermachines zijn prima in staat middelgrote tot grote tuinen te bewerken. Het vermogen staat altijd aangegeven bij de productspecificaties in Watts (W). Hoe meer Watts, hoe sterker de motor. Voor benzine verticuteermachines wordt het vermogen meestal aangegeven in CC. Ook hier geldt, hoe meer CC, hoe krachtiger de motor.

De messen

Verticuteermachines kunnen beschikken over holle of massieve messen. Naast dat holle messen door de grond snijden scheppen ze ook de aarde om zodat er meer lucht in de bovdem door kan dringen. Dit is erg goed voor je gazon. Massieve messen zijn zeer stevig en daarmee heel geschikt voor harde ondergronden.

Elektrisch of benzine

Hierboven benoemden we al de elektrische en de benzine verticuteermachines. Beide hebben zo hun voor en nadelen. Met een elektrische verticuteermachine heb je een continu stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief goedkoop. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt. Ook kan een verlengsnoer nodig zijn. Het voordeel van een toestel op accu is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. Je hoeft geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. De meeste accu’s kunnen echter wel een tuin tot 200 vierkante meter verticuteren op een acculading. Toestellen op benzine zijn zeer krachtig en verticuteren zodoende heel grondig. Doordat ze zo krachtig zijn kan je ook sneller de klus klaren. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote oppervlakte die je wilt bewerken. Ze zijn echter wel een stuk duurder en ook zal je steeds de tank moeten vullen met nieuwe brandstof. Zoals je leest is er dus voor ieder wat wils. Ga voor jezelf na wat voor type verticuteermachine past bij de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Hou hierbij vooral rekening met de grote van het gazon dat je wilt bewerken en het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.

Verstelbaarheid

Wanneer je met een verticuteermachine aan de slag gaat dan is het van belang dat je een juiste werkhouding hebt. Als dit namelijk niet het geval is dan kan je jezelf overbelasten en klachten aan je rug en schouders ervaren. Het is daarom belangrijk dat je machine goed afgesteld is en past bij je lengte. De meeste verticuteermachines zijn verstelbaar in hoogte en kan je instellen op je lengte. De hoogte van de handgreep wordt dan omhoog of omlaag bijgesteld. Sommige machines hebben hiervoor een handig kliksysteem. Ook zijn er toestellen waarbij je het handvat kan inklappen. Zo kan je de machine plaatsbesparender opbergen na gebruik.

Verticuteerbreedte

De term verticuteerbreedte wordt gebruikt om de breedte waarmee de grond bewerkt wordt te duiden. Hoe breder de maaibreedte, hoe meer grond je in een keer kan verticuteren. Wanneer je dus een groot gazon hebt dan is het raadzaam om te kiezen voor een verticuteermachine met een grote maaibreedte. Zo zal je minder vaak op en neer moeten lopen en zal je de klus sneller kunnen klaren. Voor een kleiner gazon volstaat een machine met een kleinere maaibreedte. Zo ben je wat wendbaarder en het maakt het ook makkelijker om randen en hoeken te verticuteren. In principe staat bij het product altijd aangegeven voor welke oppervlakte de machine geschikt is. Ga dit dus altijd na voordat je een verticuteermachine aanschaft.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email