Koopgids
Waarom zou je een klopboormachine kopen als je al een normale accuboormachine hebt? Zit daar zo’n groot verschil tussen? Nou ja, de naam klopboormachine zegt het eigenlijk al. Er is een klopfunctie aanwezig. Deze functie zorgt ervoor dat jij door materiaal heen kan komen waar je met een normale boor niet doorheen komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld metaal, metselwerk, baksteen of gips. Je kunt zowel schroeven als boren met een klopboormachine. Het is dus een veelzijdig stuk gereedschap. Maar je kunt niet alleen schroeven en boren hiermee. Je kunt hem bijvoorbeeld ook gebruiken om verf, lijm of mortel te mixen. Dit scheelt weer een hele hoop tijd en moeite.
Net zoals ieder kledingstuk anders is, is elke klopboormachine ook anders. Zowel in uiterlijk als specificaties. Zo heb je bijvoorbeeld modellen die een accu hebben, waardoor je ze draadloos kunt gebruiken, maar je hebt ook modellen die netstroom gebruiken. Mocht je er dan een hebben met een accu, dan verschilt het ook nog hoe lang deze accu mee gaat. Kies je voor een accu tot 1 Ah dan hoef je niet te veel te verwachten, maar kies je voor een accu van 4 Ah dan weet je dat je lekker lang door kunt gaan.
Welke klopboormachine kopen?
Welke klopboormachine je nu precies nodig hebt is afhankelijk van een aantal kenmerken. Ben je op zoek naar een klopboormachine die je erbij kan pakken wanneer het handig is? Of kun je het volgende project echt niet zonder een klopboormachine afmaken? En wat voor kracht moet die boormachine dan allemaal hebben?
Voltage
De kracht die jouw klopboormachine heeft wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de voltage. Des te meer volt jouw machine heeft, des te zwaardere klussen hij in principe aan zou moeten kunnen. Vaak is het wel zo dat klopboormachines met meer kracht ook een stuk zwaarder in de hand liggen en duurder zijn. Weet je zeker dat je deze kracht niet nodig hebt? Dan is het slimmer om voor een lichter model te gaan. Ga je kleine gaten boren in metselwerk en schroeven indraaien? Dan kun je gemakkelijk kiezen voor iets met een accu van 10.8 volt. Wil je schroeven en boren in metselwerk? Dan kun je beter voor iets boven de 14,4 volt kiezen. Wil je grotere gaten boren in metselwerk, kies dan liever voor 18 volt.
Versnellingen
In principe zijn er twee versnellingen te vinden op een standaard klopboormachine. De eerste versnelling is voor het schroeven. Hier zul je het hoogste toerental op vinden. De tweede versnelling is voor het boren, en heeft een lager toerental. Er zijn ook machines op de markt die maar één versnelling hebben. Die zijn dan ook meestal niet geschikt om te boren. Deze klopboormachines kun je beter gebruiken voor het schroeven in harde materialen.
Het koppel
Hoewel we net verteld hadden dat het de voltage is die de kracht bepaalt, ligt dit ook aan het koppel. Hiermee wordt het draaivermogen bedoeld. Dit wordt weergegeven in newtonmeter (Nm). Het staat in principe voor de kracht die de klopboormachine kan leveren. Bij veel modellen heb je de mogelijkheid om de kracht aan te passen op het materiaal waar je in boort of schroeft. Heb je te maken met grote en dikke schroeven, of grote gaten, dan heb je een groter aantal newtonmeter nodig.
Accutechnologie
Als jouw klopboormachine op een accu werkt dan is de accutechnologie van groot belang. Je wilt natuurlijk wel fatsoenlijk kunnen werken. Vaak wordt het prijsverschil veroorzaak door de accutechnologie die gebruikt is. De nieuwste technologie op dit moment is de Lithium-Ion wat afgekort wordt naar Li-Ion. Een ouder systeem is Nikkel Cadmium wat afgekort wordt naar NiCd. Vaak zie je ook dat de goedkopere varianten NiCd gebruiken. Nu we het toch over de accu van een boor hebben, is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel Ah de accu levert. Wil je lekker lang door kunnen gaan zonder te stoppen dan wil je een hoger Ah hebben. Hoe hoger de capaciteit, des te langer je door kunt gaan na een volledige oplading.
Accu of netstroom
Of je op accu of netstroom werkt is afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Over het algemeen kan het fijner zijn om met een accu te werken omdat je dan niet beperkt wordt door de snoer. Wel moet je dan opletten dat je boor goed opgeladen is. Mocht je op accu werken dan krijg je vaak twee keer een accu geleverd zodat je ze om de beurt kunt gebruiken. Zo heb je altijd een werkende machine. Bij netstroom heb je wel vaak veel kracht, maar je wordt in je bewegingen beperkt door de snoer. Ook moet je altijd in de buurt van een stopcontact zitten of een haspel beschikbaar hebben.
Bits en boren
Het is belangrijk om de juiste bits en boren beschikbaar te hebben voor jouw project. Je kunt bijvoorbeeld geen platte schroeven indraaien met een kruiskop bit. Ook de grootte van het bitje is van belang. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je de schroef doordraait, want dan heb je niks meer aan je schroef. Tevens zal het bitje ook snel slijten als hij verkeerd gebruikt wordt. Voor het boren van gaten heb je ook allerlei verschillende soorten en maten. Je kunt dit dus helemaal aanpassen aan jouw voorkeur. Wil je niet telkens een nieuw bitje of boortje hoeven kopen? Dan kun je ook een complete set kopen. Bij sommige klopboormachines krijg je deze zelfs bijgeleverd.