Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Hogedrukreiniger? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste hogedrukreiniger? Wij hebben in dit artikel alle informatie gezet die je nodig hebt om weloverwogen om tot de aankoop van de beste hogedrukreiniger te komen, die past bij jou en de gebruikssituatie. Lees nog wat verder door om te lezen wat wij de hogedrukreiniger top 5 vinden voor het jaar 2023. Veel leesplezier!

De hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is een toestel waarmee je een oppervlak snel en grondig schoon kan spuiten. De meesten soorten vuil zijn namelijk niet tegen de hoge druk van het water bestand. Een hogedrukreiniger is aangesloten op de watervoorziening van een kraan. Het apparaat brengt dit water onder een zeer hoge druk. Het water spuit via een speciale slang die tegen de hoge druk bestand is via het mondstuk op het te reinigen oppervlak.

Het uiteinde van de hogedrukslang is voorzien van een pistool waarmee je het spuiten kan controleren. Via de spuitlans wordt de diameter en de sterkte van de waterstraal apart geregeld. Voor een extra grondige reiniging is het mogelijk om een reinigingsmiddel aan het water toe te voegen, zodat je een nog schoner resultaat bereikt. Met een hogedrukreiniger kan je dus met weinig inspanning en middelen een buitenwoon goed resultaat te bereiken.

Voordat je een hogedrukreiniger koopt: doe onderzoek

Zoals met elk (tuin)gereedschap het geval is, wordt ook de hogedrukreiniger in allerlei soorten en maten, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Het is dus als je er zelf een gaat kopen, van belang dat je eerst voor jezelf helder hebt waarvoor je de hogedrukspuit wil gebruiken (dus ook op welk type materiaal: hout, steen etc.) en wat jij allemaal van een hogedrukspuit verlangt. Stel ook vooraf een budget op. Doe vervolgens goed onderzoek naar de verschillende hogedrukreinigers op de markt en vergelijk om zo tot de beste keuze voor jou te komen. Neem in ieder geval deze factoren mee in je onderzoek:

  • Elektrisch, benzine of accu
  • Wateropbrengst
  • Werkdruk
  • Slanglengte
  • Spuitlans
  • Accessoires
Koopadvies voor de beste hogedrukreiniger

Soort hogedrukreiniger: elektrisch, benzine of accu

Hogedrukreinigers kunnen verschillende soorten energievoorzieningen hebben. Zo zijn er toestellen die werken op elektriciteit, deze worden vooral gebruikt voor lichte tot matige schoonmaakwerkzaamheden. Vaak zijn deze hogedrukreinigers bedoeld voor thuisgebruik. In de meeste gevallen worden ze aangesloten op een stopcontact, maar ze kunnen eventueel ook op een stroomgenerator worden aangesloten.

Ook heb je hogedrukreinigers met gas- of benzine motoren. Deze zijn bedoeld voor professioneel gebruik en worden vaak ingezet voor middelzware tot zware toepassingen in bedrijven.

Hogedrukreinigers op accu zijn een stuk wendbaarder en compacter. Ze hebben echter geen continue stroomvoorziening en je zal dus zo nu en dan de accu moeten opladen.

Wateropbrengst 

Het aantal liter per uur (LPU) staat voor de hoeveelheid water die een hogedrukreiniger per uur kan vrijgeven. Hoe groter het aantal liter per uur, hoe sneller de hogedrukreiniger het vuil kan verwijderen en het oppervlak wordt schoon gespoten.

Het is belangrijk om bij aanschaf van een hogedrukreiniger rekening te houden met de waterdruk van je watervoorziening. Als deze niet erg hoog of inconsistent is, dan is een apparaat met een hogere LPU niet aan te raden.

Werkdruk

De werkdruk van de hogedrukreiniger geeft aan hoe krachtig de spuitstraal van de hogedrukreiniger is. Deze drukclassificatie wordt aangegeven in ‘bar’ en onderverdeeld in vier categorieen.

Licht

Een lichte drukclassificatie bedraagt ongeveer 89 tot 137 bar en levert maximaal 454 LPU. Hogedrukreinigers met dit type werkdruk zijn vooral geschikt voor lichte schoonmaakwerkzaamheden thuis en het schoonmaken van kleine tot middelgrote oppervlakken.

Middelzwaar

De werkdruk bedraagt hier tussen de 137 en 193 bar en levert tussen de 454 en 681 LPU. Deze hogedrukreinigers zijn vooral bedoeld voor de iets grotere schoonmaakwerkzaamheden zoals het reinigen van auto’s, vrachtwagens, zwembaden, grote terrassen en patio’s, etc.

Zwaar

Met een werkdruk van 200 tot 206 bar bij 681 tot 908 liter per minuut zijn deze hogedrukreinigers uitermate geschikt voor grote oppervlakken en zware reinigingswerkzaamheden.

Extra Zwaar

Dit zijn de meest krachtige hogedrukreinigers met een werkdruk van boven de 227 bar. Dit type hogedrukreiniger is voor professioneel gebruik bedoeld en wordt ingezet voor echt zware klussen.

Informatie over de hogedrukreiniger

Slanglengte

De langlengte van een hogedrukreiniger kan verschillen. De lengte maakt uit voor het bereik dat je hebt tijdens het werken met een hogedrukreiniger. Het is belangrijk dat de slang lang genoeg is, want dan hoef je niet steeds de hogedrukreiniger te verplaatsen.

Met een lange slang kan je een groter oppervlakte bereiken dan met een korte slang. Je hebt ook een grotere bewegingsvrijheid. Ga dus voordat je een hogedrukreiniger aanschaft na wat de ideal slanglengte is voor het type schoonmaakklussen dat je wilt gaan verrichten.

De spuitlans

De spuitlans is een verlengstuk dat je aan het pistool van je hogedrukreiniger kan bevestigen. De spuitlans is een smalle buis die drukbestendig is en voorzien is van een sproeikop. Zo kan je nog gerichter spuiten.

Er zijn verschillende soorten spuitlansen als accessoire te verkrijgen. De een is langer dan de ander en sommige zijn bijvoorbeeld voorzien van een veranderlijke spuitstraal. Je kan dan aan de sproeikop draaien en het type straal aanpassen. Dit kan erg handig zijn wanneer je de hogedrukreiniger voor verschillende soorten schoonmaakwerkzaamheden wilt gaan gebruiken.

Met een harde, smalle straal kan je heel gericht met grote druk spuiten. Een wijdere, zachte straal kan weer geschikt zijn voor gevoelige materialen, zoals bijvoorbeeld autolak. Onderzoek daarom voor de aankoop van een hogedrukreiniger even wat de kenmerken van de spuitlans zijn.

Accessoires

Er zijn een aantal accessoires die erg handig en effectief kunnen zijn bij het gebruik van een hogedrukreiniger. Zo kan je voor het schoonmaken van je terras een terrasreiniger gebruiken. Deze verdeelt de sluitdruk en zorgt voor een streeploos effect.

Een wasborstel voor hogedrukreinigers zorgt ervoor dat je gemakkelijk schoon kan maken en schade aan het te reinigen object voorkomt dankzij de speciale borstel. Een rioolreiniger stelt je in staat om afvoeren en dakgoten goed te reinigen en ontstoppen.

Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen voor hogedrukreinigers op de markt, waarmee je bijvoorbeeld auto’s optimaal kan reiniger. Ongeschikte reinigingsmiddelen kunnen namelijk schade veroorzaken. Veel hogedrukreinigers worden standaard geleverd inclusief accessoires. Ga vantevoren goed na welke accessoires je wenselijk vindt. Mocht een bepaald accessoire niet meegeleverd worden, dan kan je hem meestal los aanschaffen. Ga dan goed na of het losse accessoire geschikt is voor jouw hogedrukreiniger.

Handige kooptips, advies en meer voor de beste hogedrukspuit

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Eziclean® Hydroforce 165
Eziclean® Hydroforce 165

PROFESSIONEEL

Kärcher K 7 Full Control​
Kärcher K7

BUDGET

Kärcher K 2 Home​
Kärcher K 2 Home Hogedrukreiniger


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste hogedrukreiniger 2023 - Top 5

5. Nilfisk C110.7-5 PC X-TRA

Waarom we fan zijn:
Een goed geprijsde hogedrukspuit, ideaal voor je tuin of terras.

We beginnen onze top 5 met de Nilfisk C110.7-5 PC X-TRA. Deze hogedrukreiniger heeft een vermogen van 1400 W en een werkdruk van 110 bar. Daarmee kan je licht tot gemiddeld vervuilde oppervlakken reinigen. Dankzij het compacte formaat en de grote wielen is het een goed wendbare hogedrukspuit.

De stevige wielen zorgen er bovendien voor dat het apparaat ook op een onregelmatige ondergrond – zoals bijvoorbeeld in de tuin – gemakkelijk te verplaatsen is. Aan de Nilfisk C110.7-5 PC X-TRA kan je met het handige Click&Clean systeem een uitgebreide waaier aan accessoires aan de spuitlans bevestigen. Denk hierbij aan borstels, nozzles, patiocleaners en schuimsproeiers. Deze hogedrukreiniger is betrouwbaar en heeft een automatisch start/stop systeem. Hij wordt geleverd inclusief terrasreiniger. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Werkdruk: 110 bar
Lengte hogedrukslang: 5 m
Reinigingscapaciteit: 25 m²/uur
Regelbare waterdruk: nee
Auto start/stop systeem: ja
Bediening op spuitlans: nee

Video

Nilfisk C110.7-5 PC X-TRA

Bekijk verschillende aanbieders

4. Powerplus POWXG90420

Waarom we fan zijn:
Krachtige hogedrukspuit inclusief handige slangen en lansen.

Op plek 4 de Powerplus POWXG90420. Deze krachtige hogedrukreiniger heeft een vermogen van 2200 W en een waterdruk van 156 bar. Hiermee kan je allerlei schoonwerkzaamheden van gemiddelde vervuiling verrichten. De hogedrukreiniger is dankzij de kwalitatief hoogstaande aluminium behuizing erg duurzaam. Ook is hij makkelijk te verplaatsen en vervoeren dankzij de wielen en de praktische en stevige handgreep. Hij is voorzien van een acht meter lange slang en de spuitmond is verstelbaar. Voor het schoonspuiten gebruik je de lans of als je extra grondig moet reinigen de turbolans.

Het apparaat is voorzien van een automatisch stop/start-systeem, wat inhoudt dat de motor pas wordt geactiveerd zodra je het spuitpistool aanzet. Wanneer je het hendel loslaat stopt hij meteen. Dit is handig in gebruik en bespaart bovendien veel water en energie. Er wordt een reinigingsnaald meegeleverd om de spuitmond na gebruik mee schoon te maken. De hogedrukreiniger komt daarnaast inclusief regelbare spuitmond, turbo spuitmond, terrasreiniger, een rioolslang en tuinaansluiting met filter. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Werkdruk: 156 bar
Lengte hogedrukslang: 8 m
Reinigingscapaciteit: 50 m²/uur
Regelbare waterdruk: ja
Auto start/stop systeem: ja
Bediening op spuitlans: ja

Video

Powerplus POWXG90420 hogedrukreiniger

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch Universal Aquatak 135

Waarom we fan zijn:
Compact en lichtgewicht met een 3-in-1 mondstuk.

Op nummer 3 de Bosch Universal Aquatak 135. Deze hogedrukspuit maakt deel uit van het AQT-programma voor moeiteloos reinigen rond je huis en tuin. Hij beschikt over een 3-in-1 mondstuk met een vlak-, punt- en roterende straal. De waterdruk kan je zelf regelen, waardoor je voor elke klus de juiste straal hebt met de juiste waterdruk. Dankzij het autostopsysteem – dat alleen water pompt wanneer het nodig is – is de hogedrukspuit energie-efficiënt.

Hij heeft een vermogen van 1900 watt en een maximale werkdruk van 135 bar. De hogedrukreiniger is vervaardigd uit kwalitatief hoogstaand aluminium. Erg handig is de ingebouwde opbergvoorziening, waarin je alle accessoires kan opbergen. Ook is hij voorzien van een onderhoudsarme waterfilter die voor extra bescherming van de pomp zorgt. De hogedrukreiniger is compact en lichtgewicht ontworpen, waardoor hij gemakkelijk te verplaatsen en vervoeren is.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Werkdruk: 135 bar
Lengte hogedrukslang: 7 m
Reinigingscapaciteit: 35 m²/uur
Regelbare waterdruk: ja
Auto start/stop systeem: ja
Bediening op spuitlans: nee

Video

Bosch Universal Aquatak 135

Bekijk verschillende aanbieders

2. Kärcher K4

Waarom we fan zijn:
Een zeer complete hogedrukreiniger. Erg prettig in gebruik. 

De Kärcher K4 Power Control Home heeft eenw erkdruk van 130 bar en een capaciteit van 420 liter per uur. Bovendien is het een zeer makkelijk te bedienen hogedrukreiniger, waardoor je volledige controle hebt over het apparaat en je klus. Je kan de kracht van de waterstaal aanpassen door simpelweg aan de spuitlans te draaien.

Bij deze hogedrukreiniger kan je een app downloaden die onder andere advies geeft over hoeveel bar je nodig hebt voor welke klus. Je kan de Kärcher K4 makkelijk verplaatsen dankzij de wielen. Daarnaast is de handgreep telescopisch, waardoor je de hogedrukreiniger compact kan opbergen. Een mooie feature is ook de reinigingsmiddeltank, waarmee je zelfs hardnekkig vuile oppervlaktes kan reinigen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Werkdruk: 130 bar
Lengte hogedrukslang: 8 m
Reinigingscapaciteit: 35 m²/uur
Regelbare waterdruk: ja
Auto start/stop systeem: ja
Bediening op spuitlans: ja

Video

Kärcher K4

Bekijk verschillende aanbieders

1. Eziclean® Hydroforce 165

Waarom we fan zijn:
Een zeer krachtige hogedrukspuit met handige features voor het beste reinigingsresultaat en gebruiksgemak.

Wij hebben de Eziclean® Hydroforce 165 als beste beoordeeld. De voornaamste reden dat deze op 1 staat, zit hem in de kracht van deze hogedrukreiniger: met een waterdruk van 165 bar heeft hij een oppervlakteprestatie van 55 vierkante meter per uur. Daarnaast beschikt deze hogedrukreiniger over 12 opzetstukken, waardoor je voor iedere schoonmaak klus de juiste accessoires hebt. 

De hogedrukreiniger heeft een turbomondstuk met variabele straal. De straal kan 360 graden roteren, waardoor je overal makkelijk bij komt. Wij vinden de meegeleverde roterende borstel ontzettend handig voor het reinigen van bijvoorbeeld je auto of motor, zonder de lak te beschadigen. Het mondstuk kan 180 graden draaien. Wat ons betreft staat deze veelzijdige, krachtige en handige hogedrukspuit waarmee je de beste schoonmaak resultaten bereikt, terecht op nummer 1.

Let op: in de maanden mei en juni krijg je, exclusief via gereedschap-expert 5%, korting op een aankoop bij Eziclean, via de volgende link (korting zichtbaar bij afrekenen): https://eziclean.nl/discount/GereedschapExpert5

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Werkdruk: 165 bar
Lengte hogedrukslang: 5 m
Reinigingscapaciteit: 55 m²/uur
Regelbare waterdruk: ja
Auto start/stop systeem: ja
Bediening op spuitlans: ja

Video

Eziclean® Hydroforce 165

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Hogedrukreiniger: Kärcher K 2 Home

Waarom we fan zijn: 
Goed geprijsde hogedrukreiniger voor de lichtere klussen, zoals het zomer-klaar maken van je terras.

De Kärcher K 2 Home Hogedrukreiniger is wat ons betreft een goede budget optie. Deze hogedrukreiniger heeft een vermogen van 1400 W en een waterdruk van 110 bar. Hij kan 25 vierkante meter per uur reinigen. Hierdoor is hij geschikt voor lichte schoonmaakwerkzaamheden en het verwijderen van ‘normale’ vervuiling. Meegeleverde accessoires zijn een spuitpistool, spuitlans, een vier meter lange hogedrukslang en een vuilfrees met roterende muntstraal.

Daarnaast heeft hij een waterfilter ter bescherming van de pomp. Dankzij het compacte en lichtgewicht ontwerp en de stevige wielen is de hogedrukreiniger makkelijk te verplaatsen. Hij wordt inclusief Home Kit geleverd met de T-350 terrasreiniger waarmee je snel en spatvrij egale oppervlakten zoals patio’s, terrassen en muren reinigt.

Download hier de gebruikshandleiding.  

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Werkdruk: 110 bar
Lengte hogedrukslang: 5 m
Reinigingscapaciteit: 25 m²/uur
Regelbare waterdruk: ja
Auto start/stop systeem: ja
Bediening op spuitlans: ja

Video

Kärcher K 2 Home Hogedrukreiniger

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Hogedrukreiniger: Kärcher K 7 Power Control Home

Waarom we fan zijn:
Professionele hogedrukreiniger voor de zware klussen.

Als beste professionele hogedrukreiniger gaan wij voor de Kärcher K 7 Power Control Home. Deze hogedrukreiniger heeft een waterdruk van 180 bar en een oppervlakteprestatie van 60 vierkante meter per uur. Hij is daarnaast zeer geschikt voor intensief gebruik. De motor is watergekoeld en daarmee zeer duurzaam. Je kan zelf bepalen welke druk je wilt gebruiken: zacht, middel, hard of mix (reinigingsmiddel).

Met de Multi Jet spuitlans kan je gemakkelijk afwisselen tussen een vlakstraal, roterende straal en reinigingsmiddelmodus door aan de spuitlans te draaien. Dankzij het Plug ’n’ Clean systeem is het erg makkelijk om reinigingsmiddel toe te voegen. De fles reinigingsmiddel klik je in de hogedrukreiniger en vervolgens kan je op de spuitlans kiezen voor de mix-stand waarmee het reinigingsmiddel verspreid wordt. 

Download hier de gebruikshandleiding

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Werkdruk: 180 bar
Lengte hogedrukslang: 10 m
Reinigingscapaciteit: 60 m²/uur
Regelbare waterdruk: ja
Auto start/stop systeem: ja
Bediening op spuitlans: ja

Video

Kärcher K 7 Full Control

Bekijk verschillende aanbieders

Hier vind je onze artikelen over de beste hogedrukreiniger per merk

Dit is wat Coolblue en Bol de beste hogedrukreiniger vinden

Nog meer informatie

Lees hieronder onze antwoorden op de vragen die andere klussers het meest hebben gesteld over de hogedrukreiniger. 

Wat is de beste hogedrukreiniger?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste hogedrukspuit van 2023 de Kärcher K5 Premium en de beste professionele keuze de Kärcher K7 Power Control Home. Kärcher is een tuintools merk dat bekend staat om haar producten van zeer hoge kwaliteit. Lees hier alles over Kärcher tools.

Wat is beter Nilfisk of Karcher?

Wij vinden Kärcher een beter merk voor wat betreft de hogedrukreiniger, vandaar dat onze best beoordeelde hogedrukreinigers van Kärcher zijn. Kärcher hogedrukreinigers kunnen ten opzichte van de meeste hogedrukreinigers tot 50% sneller oppervlaktes reinigen. Daarnaast zijn de hogedrukreinigers energiezuinig, waardoor je bespaart op elektriciteit. Echter betekent dit niet dat Nilfisk géén goed hogedrukreiniger merk is, vandaar dat je ook een Nilfisk ziet terugkomen in onze top 5.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een hogedrukspuit?

Als je een hogedrukreiniger wil aanschaffen, zijn er een aantal zaken om op te letten. Denk hierbij aan het soort hogedrukreiniger: werkt hij op benzine, accu of stroom? Kijk daarnaast naar de wateropbrengst, de werkdruk, de slanglengte, de spuitlans en eventuele meegeleverde accessoires. 

Welke hogedrukreiniger voor tuin?

Alle hogedrukreinigers in onze top 5 zijn geschikt voor in de tuin.

Hoe wij hogedrukspuiten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende hogedrukspuiten onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste hogedrukspuit vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere tuin gereedschap artikelen

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek