Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 3 beste Bosch Bovenfrezen in 2022

De houtbewerkers onder ons zullen vast wel bekend zijn met de Bosch bovenfrees. Met een Bosch bovenfrees kun je hout bewerken tot het een bepaalde vorm overhoudt. In de bovenfrees monteer je de eigenlijke frezen. Die moet je in principe zien als mini-bijltjes of -vijltjes. Er zijn verschillende soorten bovenfrezen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in vermogen, andere specificaties en meegeleverde accessoires. Niet iedere Bosch bovenfrees is geschikt voor elke klus. Als je bijvoorbeeld vaak en intensief bezig bent, dan kun je het beste een bovenfrees kiezen met een hoog wattage. Wil je liever een Bosch bovenfrees met een zekere hoeveelheid comfort? Dan zul je het fijn vinden om een apparaat te kopen met ondersteunende kenmerken zoals een kantelvoet. 

We hebben niet alleen een top 3 Bosch bovenfrees lijst gemaakt, maar willen ook graag wat tips meegeven voor het gebruik van de bovenfrees. Wanneer je diepe sleuven gaat maken is het verstandig om dit in 2 etappes te doen. Het zou natuurlijk zonde zijn als het hout van dat nieuwe ladekastje verbrandt. Daarnaast zullen de freesjes ook langer meegaan als je ze wat minder belast. Wil je met precisie werken? Dan is het verstandig om lijmklemmen te gebruiken zodat je zeker weet dat jouw werkstuk goed vast zit op het werkvlak en niet kan verschuiven.

Lees ook:

Bosch bovenfrees - Top 3

Het kan allemaal heel lastig klinken, en misschien zelfs overweldigend. Dat is helemaal niet erg! Wij helpen jou graag bij het maken van een verantwoordelijke keuze. Welke Bosch bovenfrees machine is geschikt voor jouw werkzaamheden? Wij hebben de drie beste modellen op een rijtje gezet zodat je zelf geen onderzoek meer hoeft te doen. Deze beoordelingen zijn op basis van gebruikerservaringen, prijs-kwaliteit verhoudingen en de kracht van het apparaat.

3. Bosch POF 1200 AE

Er zijn veel verschillende modellen, maar de top 3 moet toch echt beginnen met de Bosch POF 1200 AE. Hij werkt met een normaal vermogen van 650 Watt en heeft een onbelast maximaal toerental van 28000. Je werkt op netstroom met een kabellengte van 2 meter. Als dit niet genoeg is kun je altijd nog een haspel gebruiken. Het is een krachtig apparaat die goed gebruikt kan worden als je precies en creatief wilt zijn met hout. Het toerental kan ingesteld worden middels een wiel en gasgeefschakelaar zodat jouw project niet beschadigd wordt door de verkeerde kracht. Je hoeft niet te lang te spenderen aan de frezen wisselen dankzij de geïntegreerde spilvergendeling. 

Daarnaast maakt de Bosch bovenfrees gebruik van het Bosch SDS-systeem. Hierdoor kun je eenvoudig en zonder gereedschap de kopieerhuls plaatsen. Je werkt met een maximale freeskorfslag van 55 mm en een maximale snijlengte van 5,5 cm. Dankzij de softgrip ligt de Bosch bovenfrees lekker in de hand en kun jij comfortabel en ergonomisch te werk gaan waardoor je geen lichamelijk klachten zou moeten krijgen tijdens het werken. Het nadeel is wel dat er geen led-verlichting op dit apparaat zit. Werken op donkere plekken wordt dus lastig als je geen externe verlichting hebt. Gelukkig kun je nog wel jouw werkplek schoon en opgeruimd houden dankzij de aansluiting voor stofafzuiging middels een stofzuiger. Hierdoor krijg je tevens ook beter zicht op jouw werkoppervlak en adem je minder schadelijke stoffen in. De buren zullen waarschijnlijk niet klagen als je graag buiten klust aangezien de Bosch bovenfrees vrij stil is en rustig loopt. Al met al is het een prima apparaat die de klus geklaard krijgt. Hij is gemakkelijk te bedienen en perfect instelbaar. De prijs-kwaliteit verhouding is dan ook uitstekend.

2. Bosch POF 1400 ACE

Met de Bosch POF 1400 ACE zitten we al op meer dan het dubbele vermogen van het bovengenoemde model. Deze Bosch bovenfrees werkt met een vermogen van 1400 Watt waardoor het een krachtige bovenfrees is die je ook in hardere materialen kunt gebruiken. Het toerental staat op maximaal 28000 rpm maar kan aangepast worden op het te bewerken materiaal. Er wordt gewerkt met een constant toerental wat betekent dat je altijd gelijke resultaten zult hebben, ook onder belasting. Met dit soort specificaties moet het apparaat natuurlijk wel op netstroom werken. De kabellengte is 2 meter waardoor je op zich wel redelijk wat bewegingsruimte hebt, maar een haspel of verlengsnoer is altijd handig om in de buurt te hebben. Met deze Bosch bovenfrees heb je een maximale freesdiepte van 55 mm die je tot op 0,1 millimeter nauwkeurig kunt instellen. Hierdoor kun je diepere sleuven en groeven maken met precisie. 

Het wisselen van de frees wordt makkelijk gemaakt door de geïntegreerde spilvergrendeling waardoor je zonder al te veel tijdverlies kunt werken. Tijdens het wisselen van freesbits werk je veilig dankzij de geïntegreerde blokkering van de uitgaande as. Kolpieerhulzen kunnen ook gewoon zonder gereedschap bevestigd worden dankzij het Bosch SDS-systeem. Tijdens het maken van sleuven en groeven kan er een hoop stof vrij komen, dus uiteraard is er ook de mogelijkheid tot stofafzuiging in de vorm van een stofzuiger. Je geniet van ingebouwde verlichting waardoor je altijd zicht hebt op jouw werkstuk als er geen elektriciteit is, of wanneer je in donkere hoeken werkt. Er wordt gebruik gemaakt van een softgrip waardoor je comfortabel en ergonomisch kunt werken, en tevens ook meer grip hebt op de Bosch bovenfrees. Een softstart ontbreekt echter, dus het apparaat draait gelijk op volle toeren waardoor je in het begin misschien wat minder nauwkeurig werkt. Bij aanschaf van deze Bosch bovenfrees krijg je ook een afzuigadapter, steeksleutel, kopieerhuls, kunststof opbergkoffer, vingerfrees, parallelgeleider, centreerstift en 3 spantangen.

1. Bosch GKF 600

De beste Bosch bovenfrees is wat ons betreft een kantenfreesmachine, en dan wel de Bosch GKF 600 om precies te zijn. Hij heeft een compacte bouwvorm en een ergonomische greepvorm waardoor eenhandige geleiding speciaal voor de randbewerking mogelijk is. Door deze compacte bouwvorm weegt hij slechts 1,5 kilogram, ondanks alle krachtige specificaties. Natuurlijk werkt dit apparaat ook weer op netstroom om een vermogen van 600 Watt op te brengen. Je werkt met een onbelast toerental van 3300 min-1 waardoor je lekker snel en efficiënt te werk kunt gaan terwijl je toch nog nauwkeurig werkt. Deze Bosch bovenfrees is vooral bedoeld om precieze kanten te maken. Je kunt gebruik maken van de variabele diepte-instelling zodat je altijd met precisie aan het werk bent. Dit in combinatie met de strakke motoreenheid zorgt voor een exact resultaat waar je trots op mag zijn. De machine is vooral bedoeld voor het frezen in hout en kunststof. 

De uitgaande as wordt geblokkeerd zodat je veilig van freesbits kunt wisselen wanneer de werkzaamheden hier om vragen. Daarnaast geniet je ook van het Click & Clean systeem. Schadelijke stof wordt hierdoor direct afgezogen. Dit is niet alleen gunstig omdat je dan zicht hebt op je werkoppervlak, maar ook omdat jouw gezondheid hiermee beschermd wordt. Daarnaast verhoogt dit ook de levensduur van zowel de machine als de accessoires. Bij aanschaf van deze Bosch bovenfrees krijg je ook een stabiele opbergkoffer waar je alle accessoires in kunt bewaren. Natuurlijk worden er al een paar accessoires meegeleverd zodat je gelijk aan de slag kunt. Denk hierbij aan de opbergkoffer, een steeksleutel van 17 mm, twee spantangen met wartelmoer 6 mm en 8mm, maar ook een parallelgeleider en een geleidingshulp. Je hebt gelijk de basisspullen in huis om aan de slag te gaan. Omdat het een Bosch bovenfrees uit de blauwe lijn is, krijg je drie jaar garantie op dit product. Voorwaarde hiervan is wel dat je het apparaat binnen 4 weken na aankoop registreert op de website van Bosch zelf. De accessoires vallen buiten de garantie.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen