Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 3 beste Bosch Bovenfrezen in 2023

In dit artikel

Op zoek naar een goede Bosch bovenfrees?

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Bosch bovenfrees die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze Bosch bovenfrees top 3 voor het jaar 2023.

Lees ook:

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Bosch bovenfrees - Top 3

3. Bosch POF 1200 AE

Er zijn veel verschillende modellen, maar de top 3 moet toch echt beginnen met de Bosch POF 1200 AE. Hij werkt met een normaal vermogen van 650 Watt en heeft een onbelast maximaal toerental van 28000. Je werkt op netstroom met een kabellengte van 2 meter. Als dit niet genoeg is kun je altijd nog een haspel gebruiken. Het is een krachtig apparaat die goed gebruikt kan worden als je precies en creatief wilt zijn met hout. Het toerental kan ingesteld worden middels een wiel en gasgeefschakelaar zodat jouw project niet beschadigd wordt door de verkeerde kracht. Je hoeft niet te lang te spenderen aan de frezen wisselen dankzij de geïntegreerde spilvergendeling. 

Daarnaast maakt de Bosch bovenfrees gebruik van het Bosch SDS-systeem. Hierdoor kun je eenvoudig en zonder gereedschap de kopieerhuls plaatsen. Je werkt met een maximale freeskorfslag van 55 mm en een maximale snijlengte van 5,5 cm. Dankzij de softgrip ligt de Bosch bovenfrees lekker in de hand en kun jij comfortabel en ergonomisch te werk gaan waardoor je geen lichamelijk klachten zou moeten krijgen tijdens het werken. Het nadeel is wel dat er geen led-verlichting op dit apparaat zit. Werken op donkere plekken wordt dus lastig als je geen externe verlichting hebt. Gelukkig kun je nog wel jouw werkplek schoon en opgeruimd houden dankzij de aansluiting voor stofafzuiging middels een stofzuiger. Hierdoor krijg je tevens ook beter zicht op jouw werkoppervlak en adem je minder schadelijke stoffen in. De buren zullen waarschijnlijk niet klagen als je graag buiten klust aangezien de Bosch bovenfrees vrij stil is en rustig loopt. Al met al is het een prima apparaat die de klus geklaard krijgt. Hij is gemakkelijk te bedienen en perfect instelbaar. De prijs-kwaliteit verhouding is dan ook uitstekend.

Bosch - POF 1200 AE

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch POF 1400 ACE

Met de Bosch POF 1400 ACE zitten we al op meer dan het dubbele vermogen van het bovengenoemde model. Deze Bosch bovenfrees werkt met een vermogen van 1400 Watt waardoor het een krachtige bovenfrees is die je ook in hardere materialen kunt gebruiken. Het toerental staat op maximaal 28000 rpm maar kan aangepast worden op het te bewerken materiaal. Er wordt gewerkt met een constant toerental wat betekent dat je altijd gelijke resultaten zult hebben, ook onder belasting. Met dit soort specificaties moet het apparaat natuurlijk wel op netstroom werken. De kabellengte is 2 meter waardoor je op zich wel redelijk wat bewegingsruimte hebt, maar een haspel of verlengsnoer is altijd handig om in de buurt te hebben. Met deze Bosch bovenfrees heb je een maximale freesdiepte van 55 mm die je tot op 0,1 millimeter nauwkeurig kunt instellen. Hierdoor kun je diepere sleuven en groeven maken met precisie. 

Het wisselen van de frees wordt makkelijk gemaakt door de geïntegreerde spilvergrendeling waardoor je zonder al te veel tijdverlies kunt werken. Tijdens het wisselen van freesbits werk je veilig dankzij de geïntegreerde blokkering van de uitgaande as. Kolpieerhulzen kunnen ook gewoon zonder gereedschap bevestigd worden dankzij het Bosch SDS-systeem. Tijdens het maken van sleuven en groeven kan er een hoop stof vrij komen, dus uiteraard is er ook de mogelijkheid tot stofafzuiging in de vorm van een stofzuiger. Je geniet van ingebouwde verlichting waardoor je altijd zicht hebt op jouw werkstuk als er geen elektriciteit is, of wanneer je in donkere hoeken werkt. Er wordt gebruik gemaakt van een softgrip waardoor je comfortabel en ergonomisch kunt werken, en tevens ook meer grip hebt op de Bosch bovenfrees. Een softstart ontbreekt echter, dus het apparaat draait gelijk op volle toeren waardoor je in het begin misschien wat minder nauwkeurig werkt. Bij aanschaf van deze Bosch bovenfrees krijg je ook een afzuigadapter, steeksleutel, kopieerhuls, kunststof opbergkoffer, vingerfrees, parallelgeleider, centreerstift en 3 spantangen.

Bosch POF 1400 ACE bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch GOF 1250 CE

Voor de beste resultaten wil je natuurlijk alleen de beste bovenfrees gebruiken, en als het om Bosch gaat is dat de GOF 1250 CE. Dit model is vrij lichtgewicht met 3,6 kilogram, maar doet uitstekend zijn werk.

Je kunt de diepteregeling met precisie afstellen dankzij de gepatenteerde fijnafstelling in stappen van 1/10 mm. Zo kun je hetgeen wat jij voor ogen hebt ook werkelijk reproduceren. Andere accessoires kun je makkelijk wisselen door de asblokkering. Met dit model kun je in hout en kunststof frezen en geniet je van een constant toerental evenals toerentalinstelling.

Uiteraard kun je ook gebruik maken van Bosch accessoires zoals geleiderails en Click & Clean-afzuiging. Bij aanschaf van dit product krijg je een steeksleutel van 19 mm, parallelgeleider, kopieerhulsadapter en een spantang met wartelmoer van 8 mm.

Bosch GOF 1250 CE

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de beste Bosch bovenfrees?

De kwaliteit van een Bosch bovenfrees hangt af van een aantal functies zoals het vermogen, het toerental, de trillingswaarde. In ons onderzoek scoorde de Bosch GOF 1250 CE bovenfrees het beste op al deze onderdelen. Daarom raden wij deze aan als de beste bovenfrees. 

Wat kost een goede Bosch bovenfrees?

Een goede Bosch bovenfrees kost tussen de €100 en €500. De goedkopere modellen in deze prijsklasse zijn goed, maar vaak minder geavanceerd of worden zonder frezen geleverd. De duurdere modellen van rond de €500 hebben meestal meer functies en toebehoren. Je kan de keuze het best af laten hangen van het soort klussen dat je ermee wilt doen en of je zelf al frezen in huis hebt of niet.

Wat kun je allemaal doen met een Bosch bovenfrees?

Met een Bosch bovenfrees kan je groeven, sleuven en inkepingen in hout maken. Dit kan voor zowel functionele als decoratieve doeleinden. Zo kan je een sierrand op een tafelblad maken of je gebruikt de bovenfrees om houtconstructies en verbindingen te creëeren.

Welke frezen voor Bosch bovenfrees?

Frezen komen in vele soorten en maten. Het vaakst wordt gebruik gemaakt van sponningfrezen, vingerfrezen, zwaluwstaartfrezen, kopieerfrezen en v-groef frezen. 

Hoe wij Bosch bovenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 5 verschillende Bosch bovenfrezen onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Bosch bovenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen