Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Heggenscharen in 2022

Als je eenmaal een mooie tuin hebt dan wil je deze natuurlijk goed onderhouden. Een Makita heggenschaar kan hier goed bij helpen. Natuurlijk kun je deze als professional ook nodig hebben. We geven toe dat de aankoop van een Makita heggenschaar af en toe een investering kan zijn, en dat het misschien niet iets is wat je dagelijks gebruikt, maar de investering zal het waard zijn. Een Makita heggenschaar van goede kwaliteit zorgt ervoor dat je minder lang hoeft te werken terwijl je een beter resultaat behaalt. Er zijn veel verschillende soorten en maten als het om een heggenschaar gaat, en daarom willen wij jou graag meer vertellen hierover. Welke heggenschaar heb je nodig bij welke klus?

Heggen komen, net zoals heggenscharen, in allerlei soorten en maten. Heb je te maken met een hoge heg? Dan wil je dit het liefst doen met een telescopische heggenschaar. Je hoeft dan geen extra ruimte in de bus te reserveren voor een ladder. Bij een diepe heg wil je een Makita heggenschaar gebruiken met een lang zwaard. Hiermee kun je gemakkelijk de heg over de hele diepte snoeien. Daarnaast heb je nog een lage heg of buxus. Deze kun je het beste bewerken met een buxusschaar. Deze is speciaal ontworpen voor lage heggen, struiken en buxusbollen om jou wat comfort te bieden tijdens het werk. Soms heb je heggen met dikke takken. Gebruik hiervoor een heggenschaar met grote mesafstand.

Makita heggenschaar - Top 5

Omdat er zoveel verschillende soorten heggen zijn, zijn er natuurlijk ook heel veel verschillende soorten heggenscharen. Iedere heg zou eigenlijk door een andere heggenschaar gesnoeid moeten worden afhankelijk van zijn soort. Wij hebben dan ook 5 verschillende soorten van de Makita heggenschaar op een rij gezet zodat jij zelf kunt beslissen wat de beste heggenschaar voor jou zou zijn.

5. Makita DUH602Z

We beginnen onze top 5 met een Makita heggenschaar die zeker wel geschikt is voor de professionals. Het is er een die werkt op een Makita LXT 18 Volt accu. Deze wordt vaak gebruikt voor Makita gereedschap dus er is een grote kans dat je deze al in huis hebt. Je kunt 0 – 3600 snijbewegingen min-1 verwachten bij stand 2. Bij stand 1 is dit 0-2000 min-1 en bij stand 3 is dit 0-4400 min-1. De schaar heeft een lengte van 600 mm met een maximale snij opening van 35 mm. Je kunt takken van maximaal 21,5 mm bewerken met deze Makita heggenschaar. Het apparaat maakt gebruik van dubbelsnijdende messen. 

Dit wilt zeggen dat zowel aan de boven- als onderzijde van het zaaggedeelte messen zijn. Hierdoor krijg je een mooi, vlak resultaat en worden de takken recht afgesneden. Voor deze functie heb je een vrij krachtige Makita heggenschaar nodig. Er is een elektrische rem aanwezig waardoor het apparaat gauw tot een stilstand zal komen wanneer je hem uitzet. De Makita heggenschaar heeft een gewicht van 3,9 kilogram inclusief accu. Hoelang je precies kunt werken ligt aan de stand die je gebruikt. Bij een hoge stand kun je 00:45 uur werken, bij een middel standje 01:10 uur en bij een lage stand maar liefst 03:00. Je hebt een draaibare achterhandgreep zodat je een optimale controle kunt hebben en in een ontspannen houding kunt werken.

4. Makita DUH601Z

De Makita DUH601Z is een Makita heggenschaar die net iets grotere heggen kan bewerken dan het bovenstaande model. De lengte van de schaar is nog steeds 600 mm, en de maximale snij opening nog steeds 35 mm, maar je kunt hiermee een takdikte van 23,5 bewerken. Dit terwijl de snijbewegingen wel hetzelfde blijven. Bij standje 1 kun je 0 – 2000 min – 1 verwachten, bij standje 2 weer 0 – 3600 min – 1 en bij standje 3 krijg je te maken met 0 – 4400 min – 1. Ook deze Makita heggenschaar is weer voorzien van een elektrische rem zodat je gauw kunt stoppen wanneer dit nodig is. Het gewicht is ook hetzelfde als hierboven, namelijk 3,9 kilogram. De werktijd is wel iets omhoog gegaan. Op een hoog standje kun je nu 0:55 uur werken, bij een middel standje 01:20 uur en bij een laag standje maar liefst 03:20 uur. De langere werktijd wordt veroorzaakt door de speciale ontwerpen van de messen. 

Deze geven minder wrijving waardoor er minder energie gebruikt wordt. Je kunt de volledige 03:20 uur veilig werken, de Makita heggenschaar heeft namelijk een gezonde trillingswaarde van 2,5 m/s². Zolang dit onder de 5,0 m/s² blijft zou je in principe geen klachten moeten krijgen na 8 uur aaneen werken. Ook deze Makita heggenschaar heeft weer dubbelzijdig, dubbelsnijdende messen. Door het gebruik van een accu heb je trouwens ook geen last van uitstoot van schadelijke stoffen, heb je minder onderhoud en minder verbruikskosten. De achterhandgreep is weer draaibaar waardoor je optimaal de controle hebt en in een ontspannen houding kunt werken.

3. Makita DUH501RTE

Je merkt bij deze Makita heggenschaar dat hij eigenlijk gemaakt is voor gebruik op een laag standje. De lengte van de schaar is 500 mm en de maximale snij opening is 35 mm. Je maximale takdikte ligt op 23,5 mm. Kwa snijbewegingen is het niet veel speciaals. Eigenlijk precies hetzelfde als de Makita heggenschaar hierboven. Van stand 1 t/m 3 werk je met 0 – 2000 min-1, 0 – 3600 min-1 en 0 – 4400 min-1. Waar het vooral interessant wordt is bij de werktijd. Op een hoog standje kun je maximaal 01:00 werken, bij een middel standje 01:20 uur. Allemaal nog niet zo bijzonder. Maar als we naar de werktijd op een laag standje kijken, dan schieten we al gelijk naar de 05:00 uur. Hou er wel rekening mee dat deze tijden gebaseerd zijn op het gebruik van een Makita BL1860B accu. 

Het is ook fijn om te weten dat je ook daadwerkelijk zo lang kunt werken zonder er klachten van te krijgen. De trilingswaarde ligt op 2,5 m/s² waardoor je eigenlijk geen last van je armen zou moeten krijgen. Ook kwa gewicht valt het reuze mee. Met de Makita BL1860B zit je op een gewicht van 4,5 kilogram. Het gebruik van een accu zorgt ervoor dat je geen uitstoot van schadelijke stoffen hebt en minder onderhoud hoeft te verrichten. Tevens heb je hierdoor ook lagere verbruikskosten. Deze Makita heggenschaar maakt ook weer gebruik van dubbelzijdig, dubbelsnijdende messen zoals de twee modellen hierboven.

2. Makita DUH551RT2

Wie op zoek is naar een krachtige Makita heggenschaar, is op zoek naar de Makita DUH551RT2. Hij maakt gebruik van een dubbel accusysteem. Dit betekent dat er twee accu’s van 18 Volt gebruikt worden om de kracht van 36 Volt te bereiken. Allebei de accu’s hebben een indicator om te laten zien wanneer deze weer opgeladen moet worden. Je werkt met een schaar die een lengte heeft van 550 mm en een maximale snij opening van 18 mm. De tandsteek is 36 mm. Je kunt met deze Makita heggenschaar takken van maximaal 10 mm dikte bewerken. Hoewel deze Makita heggenschaar wel veel kracht heeft, is de werktijd niet echt spectaculair als je bedenkt dat het model hierboven maar liefst 05:00 uur kon werken. 

Bij dit model moet je bij een hoge belasting rekening houden met 01:35 uur, en bij een lage belasting 02:20 uur. Deze cijfers zijn gebaseerd op de Makita BL1860B accu zodat de vergelijking transparant blijft. Maak gebruik van regelbare toerental voor een optimale afstemming op de toepassing. Hou rekening met 1000 – 1800 min-1. Er wordt gebruik gemaakt van een draaibare achterhandgreep zodat je optimale controle kunt hebben, een vergrote reikwijdte hebt en in een ontspannen houding kunt werken. Daarnaast wordt het gewicht door de perfecte balans gedragen door de arm die het dichtst bij het lichaam staat. Ondanks de kracht die deze Makita heggenschaar heeft werk je nog steeds met een lage geluidsproductie, lage trillingen en zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

1. Makita DUH551RM2

Dan is het nu tijd geworden om de nummer één Makita heggenschaar te onthullen. We konden gewoon niet anders dan kiezen voor de DUH551RM2. Het is een heggenschaar die gebruik maakt van een dubbel accusysteem. Dit betekent dat je twee 18 Volt accu’s gebruikt om een vermogen van 36 Volt te bereiken. Er wordt gebruik gemaakt van accubeveiliging. Natuurlijk bestaan er verschillende soorten 18 Volt accu’s, dus hoe lang kan deze Makita heggenschaar werken op zo’n accu? Bij het gebruik van de BL1860B is de werktijd op een lage stand 2:20 uur, en bij een hoge stand 01:35 uur. Je kunt dus aardig wat uren maken met dit apparaat. Hij maakt gebruik van dubbelsnijdende messen. Verwacht ongeveer 2000 – 3600 snijbewegingen. 

Dit kun je zelf instellen door de toerenregeling met draaiknop. Je werkt met een schaarlengte van 550 mm. De maximale snij opening is 18 mm en je kunt takken van maximaal 10 mm dik bewerken met deze Makita heggenschaar. Soms kan het lastig zijn om in bepaalde hoeken te komen, maar daar heb je met dit model geen last van. Dankzij de draaibare achterhandgreep heb jij de optimale controle en een vergrote reikwijdte. Hierdoor kun je in elke positie comfortabel werken. Over de trillingswaarden hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt gemakkelijk een hele werkdag in de weer zijn. Zorg er wel voor dat je gehoorbescherming gebruikt als je langer dan 6 uur werkt.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog