Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Excentrische Schuurmachine? Koopadvies & Top 5 van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste excentrische schuurmachine voor jou en je klus? In dit artikel lees je alle informatie die je nodig hebt om de beste keuze te maken. We hebben daarnaast uit ons uitgebreide onderzoek een top 5 van beste excentrische schuurmachines in 2023 samengesteld. Veel leesplezier!

Wil je een schuurmachine kopen, maar weet je nog niet welk type het meest geschikt is voor jouw klus? Lees dan hier ons algemene schuurmachine artikel voor informatie over de verschillende soorten schuurmachines die er op de markt zijn. 

De excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine heeft een ronde zool die zowel in de rondte draait als excentrisch beweegt. Hij beweegt dus niet in een cirkel, maar maakt een elliptische beweging. Hierdoor maakt het apparaat geen cirkelvormige markeringen op jouw werkstuk.

Een excentrische schuurmachine werkt  snel en haalt ten opzichte van bijvoorbeeld een vlakschuurmachine meer materiaal weg. Door de ronde vorm is het wel moeilijk om in hoeken te komen.

Een excentrische schuurmachine werkt ideaal als je een gebogen oppervlakte wilt schuren. Ook doet hij het goed op grote, rechte oppervlakken. 

Alle benodigde informatie en koopadvies over de excentrische schuurmachine

Om op te letten als je een excentrische schuurmachine koopt

Ga je een excentrische schuurmachine kopen? Let dan op een aantal verschillende eigenschappen en features, zodat je je keuze op de juiste dingen baseert:

  • Het vermogen en de toeren
  • Accu of netstroom
  • Stofafzuiging
  • Schuurpapier
  • Trillingswaarden
  • Variabele snelheid

Vermogen en toerental

Het vermogen van een excentrische schuurmachine is een van de belangrijkste aspecten waar je naar moet kijken bij het kopen. Dit bepaalt namelijk de kracht die jouw schuurmachine heeft. Een hoger vermogen niet per se te betekenen dat dit een betere schuurmachine is. Een groot gedeelte van het vermogen gaat namelijk ook verloren als warmte.

Het wattage kan enorm uiteenlopen bij schuurmachines, van 50 watt tot wel 2000 watt. Als je op zoek bent naar een schuurmachine die professionele klussen kan klaren, dan is het aan te raden om een apparaat te kiezen met een hoog wattage. Daarmee kan je namelijk langer schuren in één sessie.

Kies je voor accu of netstroom?

Of je een accu of netstroom gebruikt is een persoonlijke voorkeur.

Het voordeel van netstroom is dat je altijd verbonden bent en dus nooit zonder stroom zit. Het nadeel hiervan is dat je in je bewegingsruimte beperkt wordt.

Een accu brengt een hoop voordelen met zich mee. Je kunt de kracht van de schuurmachine een klein beetje beïnvloeden en je kunt allerlei soorten accu’s gebruiken. Ook heb je alle ruimte om te bewegen en hoef je nooit rekening te houden met een stopcontact. Een nadeel is dat de accu op een gegeven moment leeg loopt en weer opgeladen moet worden. Ook kunnen accu’s ‘lui’ worden. Wanneer dit gebeurt kun je minder lang doorschuren omdat de accu steeds minder zal opladen.

Stofafzuiging

Als je kiest voor een machine met stofafzuiging, wordt stof, zaagsel en gruis wat vrij komt tijdens het werken automatisch afgevoerd.

Schuurpapier

Schuurpapier is er in allerlei verschillende soorten en maten. Meestal wordt er al schuurpapier bijgeleverd waardoor je gelijk de goede soort hebt. Schuurpapier kan van allerlei materiaal gemaakt zijn zoals papier, linnen of kunststof. Waar het schuurpapier van gemaakt is heeft invloed op de duurzaamheid van het schuurpapier.

De grofheid van het schuurpapier verschilt en gaat van heel grof naar heel fijn. Welke type je nodig hebt is onder andere afhankelijk van het werkstuk waar je mee bezig bent.

Trillingswaarden

Een schuurmachine werkt door middel van trillingen: de schuurbewegingen worden veroorzaakt door de trillingen. Deze trillingen voel je door heel je lichaam als ze te hoog zijn. Een lage trillingswaarde werkt daarom een stuk prettiger.

Variabele snelheid

Steeds meer schuurmachines hebben tegenwoordig een variabele snelheid optie. Dat betekent dat je niet vastgebonden zit aan één snelheid, maar dat je deze zelf kan instellen. Dit kan vermeld staan als variabele snelheid, maar ook als instelbaar toerental.

Verschillende soorten materialen hebben verschillende snelheden nodig. Als je bijvoorbeeld een deur gaat schuren op een te hoge snelheid, is er een grote kans dat je deur beschadigd raakt.

Begin nooit aan een werkstuk als je niet weet wat de optimale snelheid is. Als jouw schuurmachine maar één snelheid heeft, wees er dan heel zeker van dat dit de juiste snelheid is voor jouw project.

Onze top keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Metabo SXE 450 ​

PROFESSIONEEL

Festool ETSC 125 Li​
Festool ETSC 125 Li 3,1

BUDGET

Powerplus POWX0478


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste excentrische schuurmachine - Top 5 van 2023

5. AEG EX125ES

Waarom we fan zijn:
Een krachtige excentrische schuurmachine met compact formaat.

Onze top 5 lijst begint met de AEG EX125ES. Dit is een krachtig apparaat met een vermogen van 300 watt. Hij is lekker compact. Dit maakt hem prettig voor fijne afwerkingen of wanneer je boven het hoofd moet werken. Je hebt meer dan genoeg bewegingsruimte, het netsnoer is 4 meter lang. 

Het apparaat heeft een softgrip handgreep waardoor je de machine comfortabel vast kunt houden. Ook prettig is dat de AEG is uitgerust met softstart en pad break control waardoor het langzaam opstart en je geen schuurkrassen zult krijgen. Het schuurvel kan je makkelijk met klittenbandbevestiging vastmaken. De AEG EX125ES wordt geleverd met schuurvel en een stofzak voor de stofafzuiging.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 300 W
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 14000 rpm
Gewicht: 1,7 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

AEG EX125ES

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita BO5031

Waarom we fan zijn: 
Krachtige Makita motor en lage trillingswaarden voor gebruikscomfort.

De Makita BO5031 heeft een krachtige 300 watt motor. Je kan de schuursnelheid zelf instellen met de variabele snelheidsregeling. De Makita heeft fijne greepvlaken op de bovenkant en het centrale machinehuis. Net als de nummer 5 zit ook op dit apparaat geïntegreerde stofafzuiging.

Fijn aan deze excentrische schuurmachine is dat er een geremde schuurvoet op zit, wat beschermt tegel krassen. De machine maakt zowel roterende als oscillerende bewegingen (dual action). Dit zorgt ervoor dat je sneller resultaat ziet. De kabel vinden we wat kort, die is maar 2 meter lang waardoor je echt een haspel of verlengsnoer nodig hebt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 300 W
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 24000 rpm
Gewicht: 1,3 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Makita BO5031

Bekijk verschillende aanbieders

3. Metabo SXE 3150

Waarom we fan zijn:
Veel power, maar licht van gewicht. Comfortabele antislip grepen.

De Metabo SXE 3150 is ergonomisch ontworpen en daardoor heel comfortabel om mee te werken. Hij is licht en heeft lage trillingswaarden. Hierdoor is ook langdurig schuren goed vol te houden. Ondanks het lichte gewicht van dit apparaat heeft hij wel een robuust lagerhuis. Dit gemaakt van aluminium persgietwerk. Deze excentrische schuurmachine heeft een afzuigmogelijkheid door aansluiting van een stofzuiger.

Het toerental kun je zelf aanpassen aan het materiaal. Het hoogste toerental wat je kunt bereiken is 12.000 per minuut. De kabel van de Metabo SXE 3150 is 4 meter lang. Wij vonden deze machine ook vanwege de gripvlakken heel lekker werken. Deze zijn uitgerust met antislip softgrip-oppervlak. Deze excentrische schuurmachine produceert wel wat meer geluid dan de vorige 2, namelijk 91 dB. Gehoorbescherming is daarom aan te raden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 310 W
Diameter schuurschijf: 150 mm
Aantal schuurbewegingen: 12000 rpm
Gewicht: 1,6 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Metabo SXE 3150

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita DBO180Z

Waarom we fan zijn:
Heel goede en betrouwbare schuurmachine. Werkt op krachtige accu. 

De Makita DBO180Z  is de eerste in de lijst die op een krachtige 18V accu (LXT accu systeem) werkt. Je kan accu’s van ander Makita gereedschap met hetzelfde systeem hier ook op gebruiken. Hij heeft een ergonomisch ontworpen handgreep waardoor je hem zelfs makkelijk met één hand kan bedienen. Je stelt zelf het gewenste toerental in, waardoor je altijd de juiste kracht gebruikt voor jouw materiaal. Ook heb je zo meer controle over de machine en kan je je werkstuk beter afwerken.

Door het lage zwaartepunt en het compacte design is het apparaat lekker wendbaarheid en werk je comfortabel. Wij moesten zelf wel even wennen aan het ingebouwde stof opvangbakje. Deze wordt los op de machine geschoven en kan je er nog wel eens per ongeluk afstoten. De Makita DBO190Z levert zeer goede schuurprestaties en staat welverdiend op nummer 2.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 22000 rpm
Gewicht: 1,4 kg
Voedingstype: Accu

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Metabo SXE 450 TurboTec

Waarom we fan zijn:
Een krachtig, betrouwbare schuurmachine die helemaal is aan te passen en in te stellen naar wens.

De Metabo SXE 450 TurboTec is excentrische schuurmachine met erg goede resultaten. Hij is krachtig, de motor heeft een vermogen van 350 Watt. Een mooi snufje aan dit apparaat is de TurboBoost-schakelaar. Hiermee gebruik je een extra vermogensreserve voor maximale afname. Het stelwiel om zelf het gewenste toerental mee in te stellen werk erg makkelijk.

De machinebehuizing en de handgreep zijn voorzien van trillingsdempende, slipvaste rubber steun. Dit merk je ook echt tijdens het schuren, je hebt weinig last van trillingen. De schuurmachine heeft ook een tweede handgreep die je er op kan zetten indien nodig. Bij lange schuurklussen en plafonds werkte dit heel prettig. De Metabo SXE 450 TurboTec is dus volledig aan te passen naar je behoefte. Het is een heel makkelijk hanteerbaar en comfortabel apparaat en om deze reden vonden wij dat hij de eerste plek heeft verdiend. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 350 W
Diameter schuurschijf: 150 mm
Aantal schuurbewegingen: 11000 rpm
Gewicht: 2,4 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Metabo SXE 450 TurboTec

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Excentrische Schuurmachine: Powerplus POWX0478

Waarom we fan zijn:
Een krachtige schuurmachine, goede keuze voor de af-en-toe klusser.

De Powerplus POWX0478 is een laag geprijsde excentrische schuurmachine. Schuurpapier is makkelijk en zonder gereedschap te verwisselen met het klitteband systeem. Je kan lekker krachtig en snelwerken dankzij de grote schuurschijf.

De schuurmachine werkt op stroom en heeft een snoer van 4 meter lang. Hij maakt wel wat meer lawaai dan de andere modellen in de lijst. Prettig is dat de Powerplus een lage trillingswaarde heeft, dus je krijgt niet snel last van je armen. We vonden hem wel wat aan de zware kant. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1220 W
Diameter schuurschijf: 225 mm
Aantal schuurbewegingen: 23000 rpm
Gewicht: 2,8 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Powerplus POWX0478 schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Excentrische Schuurmachine: Festool ETSC 125 Li

Waarom we fan zijn:
Betrouwbare schuurmachine die werkt op een krachtige accu. Comfortabel in gebruik. Zeer geschikt voor de professional.

De Festool ETSC 125 Li werkt op een 18 volt accu van 3,1 Ah. Dit apparaat werkt met zogeheten MMC elektronica. Hiermee blijft het toerental constant – ook bij intensief gebruik. Het toerental kan je ook zelf instellen en aanpassen op het materiaal waar je mee werkt. Daarnaast is het apparaat beschermd tegen oververhitting. 

De Festool ETSC 125 Li heeft een goede uitbalancering, waardoor je nauwelijks trillingen voelt. De koolborstelloze EC-TEC motor is energievriendelijk, maar desondanks heel sterk. De schuurmachine ligt goed in de hand, is erg licht en kan ook met één hand bediend worden. De accu gaat lang mee en vanwege de lage trillingswaarde houd je het zelf ook lang vol. Mooi egaal schuurresultaat en het schuren gaat ook erg snel. Wij vinden deze schuurmachine daarom de beste keuze voor de professional.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 10000 rpm
Gewicht: 1,4 kg
Voedingstype: Accu

Video

Festool ETSC 125 Li 3,1

Bekijk verschillende aanbieders

De beste schuurmachine per type

Wat is de beste excentrische Schuurmachine volgens Coolblue en Bol?

Lees hier de meest gestelde vragen door andere klussers

Wij beantwoorden hieronder alle meest gestelde vragen van  klussers. Heb je toch nog een vraag die niet is beantwoord na het lezen van dit artikel? Neem dan even contact met ons op!

Waar gebruik je een excentrische schuurmachine voor?

Een excentrische schuurmachine kan je voor veel dingen gebruiken zoals: het verwijderen van lak of verf, hout effen en gelijk maken, het verwijderen van roest en je kan er ook goed mee polijsten. Een excentrische schuurmachine heeft een ronde schuurzool die twee soorten bewegingen maakt: een roterende en een trillende beweging. Dit zorgt ervoor dat je gelijkmatig schuurt.

Wat is de beste excentrische schuurmachine?

Wij wilden graag weten wat de beste excentrische schuurmachine is om snel en prettig mee te werken. We hebben er daarom veel vergeleken. Uiteindelijk hebben wij de Metabo SXE 450 TurboTec als beste excentrische schuurmachine van 2023 beoordeeld. Lees hier alles over Metabo gereedschap.

Welke schuurmachine voor welke ondergrond?

Afhankelijk van het soort ondergrond is er altijd wel een geschikte schuurmachine voor jouw klus. Hierbij ons advies bij verschillende ondergronden:

  • Grote vlakke ondergrond: gebruik een bandschuurmachine, een vlakschuurmachine of een excentrische schuurmachine.
  • Hoeken en lastig te bereiken plekken: gebruik een deltaschuurmachine.
  • Werkstukken met veel rondingen: gebruik een een excentrische schuurmachine.
  • Wanden en plafonds: gebruik een wandschuurmachine.

Hoe schuren met een excentrische schuurmachine?

Zet de schuurmachine alvast aan voordat je deze op het oppervlakte neerzet. Zet de excentrische schuurmachine vervolgens zachtjes tegen het werkstuk aan. Laat de machine zelf het werk doen en druk niet te hard. Je hoeft geen rekening te houden met de richting van de houtnerf, omdat de schuurmachine ronddraait.

Maak ronde of 8-vormige bewegingen over het materiaal dat je schuurt. De excentrische functie werkt op die manier het beste en je krijgt hiermee een mooie effen afwerking. Als je klaar bent haal je de schuurmachine van het werkstuk af. En tot slot zet je de schuurmachine uit. 

Hoe wij excentrische schuurmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende excentrische schuurmachines onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste excentrische schuurmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek