Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste excentrische schuurmachines van 2022

In dit artikel

Op zoek naar een excentrische schuurmachine? Een excentrische schuurmachine is een handig stuk gereedschap om aan te schaffen. Je kan er fijne afwerkingen mee schuren, maar ook grote of gebogen oppervlakken schuren of polijsten. Maar wat kan een excentrische schuurmachine allemaal? En welke past het beste bij jou?

Wij hebben veel verschillende excentrische schuurmachines getest en een top 5 lijst gemaakt van de excentrische schuurmachines die wij in 2022 het beste vinden. Wij hopen dat dit jou helpt bij het maken van je keuze voor de beste excentrische schuurmachine voor jou! Zie helemaal onderaan het artikel  hulp de stappen die je kan nemen om tot de beste beslissing voor jou te komen.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Excentrische Schuurmachines

BESTE KOOP

Metabo SXE 450 ​

PROFESSIONEEL

Festool ETSC 125 Li​
Festool ETSC 125 Li 3,1

BUDGET

Powerplus POWX0478


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste excentrische schuurmachine - Top 5

5. AEG EX125ES

Waarom we fan zijn:
Een krachtige excentrische schuurmachine met compact formaat.

Onze top 5 lijst begint met de AEG EX125ES. Dit is een krachtig apparaat met een vermogen van 300 watt. Hij is lekker compact. Dit maakt hem prettig voor fijne afwerkingen of wanneer je boven het hoofd moet werken. Je hebt meer dan genoeg bewegingsruimte, het netsnoer is 4 meter lang. 

Het apparaat heeft een softgrip handgreep waardoor je de machine comfortabel vast kunt houden. Ook prettig is dat de AEG is uitgerust met softstart en pad break control waardoor het langzaam opstart en je geen schuurkrassen zult krijgen. Het schuurvel kan je makkelijk met klittenbandbevestiging vastmaken. De AEG EX125ES wordt geleverd met schuurvel en een stofzak voor de stofafzuiging.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 300 W
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 14000 rpm
Gewicht: 1,7 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

AEG EX125ES

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita BO5031

Waarom we fan zijn: 
Krachtige Makita motor en lage trillingswaarden voor gebruikscomfort.

De Makita BO5031 heeft een krachtige 300 watt motor. Je kan de schuursnelheid zelf instellen met de variabele snelheidsregeling. De Makita heeft fijne greepvlaken op de bovenkant en het centrale machinehuis. Net als de nummer 5 zit ook op dit apparaat geïntegreerde stofafzuiging.

Fijn aan deze excentrische schuurmachine is dat er een geremde schuurvoet op zit, wat beschermt tegel krassen. De machine maakt zowel roterende als oscillerende bewegingen (dual action). Dit zorgt ervoor dat je sneller resultaat ziet. De kabel vinden we wat kort, die is maar 2 meter lang waardoor je echt een haspel of verlengsnoer nodig hebt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 300 W
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 24000 rpm
Gewicht: 1,3 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Makita BO5031

Bekijk verschillende aanbieders

3. Metabo SXE 3150

Waarom we fan zijn:
Veel power, maar licht van gewicht. Comfortabele antislip grepen.

De Metabo SXE 3150 is ergonomisch ontworpen en daardoor heel comfortabel om mee te werken. Hij is licht en heeft lage trillingswaarden. Hierdoor is ook langdurig schuren goed vol te houden. Ondanks het lichte gewicht van dit apparaat heeft hij wel een robuust lagerhuis. Dit gemaakt van aluminium persgietwerk. Deze excentrische schuurmachine heeft een afzuigmogelijkheid door aansluiting van een stofzuiger.

Het toerental kun je zelf aanpassen aan het materiaal. Het hoogste toerental wat je kunt bereiken is 12.000 per minuut. De kabel van de Metabo SXE 3150 is 4 meter lang. Wij vonden deze machine ook vanwege de gripvlakken heel lekker werken. Deze zijn uitgerust met antislip softgrip-oppervlak. Deze excentrische schuurmachine produceert wel wat meer geluid dan de vorige 2, namelijk 91 dB. Gehoorbescherming is daarom aan te raden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 310 W
Diameter schuurschijf: 150 mm
Aantal schuurbewegingen: 12000 rpm
Gewicht: 1,6 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Metabo SXE 3150

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita DBO180Z

Waarom we fan zijn:
Heel goede en betrouwbare schuurmachine. Werkt op krachtige accu. 

De Makita DBO180Z  is de eerste in de lijst die op een krachtige 18V accu (LXT accu systeem) werkt. Je kan accu’s van ander Makita gereedschap met hetzelfde systeem hier ook op gebruiken. Hij heeft een ergonomisch ontworpen handgreep waardoor je hem zelfs makkelijk met één hand kan bedienen. Je stelt zelf het gewenste toerental in, waardoor je altijd de juiste kracht gebruikt voor jouw materiaal. Ook heb je zo meer controle over de machine en kan je je werkstuk beter afwerken.

Door het lage zwaartepunt en het compacte design is het apparaat lekker wendbaarheid en werk je comfortabel. Wij moesten zelf wel even wennen aan het ingebouwde stof opvangbakje. Deze wordt los op de machine geschoven en kan je er nog wel eens per ongeluk afstoten. De Makita DBO190Z levert zeer goede schuurprestaties en staat welverdiend op nummer 2.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 22000 rpm
Gewicht: 1,4 kg
Voedingstype: Accu

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Metabo SXE 450 TurboTec

Waarom we fan zijn:
Een krachtig, betrouwbare schuurmachine die helemaal is aan te passen en in te stellen naar wens.

De Metabo SXE 450 TurboTec is excentrische schuurmachine met erg goede resultaten. Hij is krachtig, de motor heeft een vermogen van 350 Watt. Een mooi snufje aan dit apparaat is de TurboBoost-schakelaar. Hiermee gebruik je een extra vermogensreserve voor maximale afname. Het stelwiel om zelf het gewenste toerental mee in te stellen werk erg makkelijk.

De machinebehuizing en de handgreep zijn voorzien van trillingsdempende, slipvaste rubber steun. Dit merk je ook echt tijdens het schuren, je hebt weinig last van trillingen. De schuurmachine heeft ook een tweede handgreep die je er op kan zetten indien nodig. Bij lange schuurklussen en plafonds werkte dit heel prettig. De Metabo SXE 450 TurboTec is dus volledig aan te passen naar je behoefte. Het is een heel makkelijk hanteerbaar en comfortabel apparaat en om deze reden vonden wij dat hij de eerste plek heeft verdiend. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 350 W
Diameter schuurschijf: 150 mm
Aantal schuurbewegingen: 11000 rpm
Gewicht: 2,4 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Metabo SXE 450 TurboTec

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Excentrische Schuurmachine: Powerplus POWX0478

Waarom we fan zijn:
Een krachtige schuurmachine, goede keuze voor de af-en-toe klusser.

De Powerplus POWX0478 is een laag geprijsde excentrische schuurmachine. Schuurpapier is makkelijk en zonder gereedschap te verwisselen met het klitteband systeem. Je kan lekker krachtig en snelwerken dankzij de grote schuurschijf.

De schuurmachine werkt op stroom en heeft een snoer van 4 meter lang. Hij maakt wel wat meer lawaai dan de andere modellen in de lijst. Prettig is dat de Powerplus een lage trillingswaarde heeft, dus je krijgt niet snel last van je armen. We vonden hem wel wat aan de zware kant. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1220 W
Diameter schuurschijf: 225 mm
Aantal schuurbewegingen: 23000 rpm
Gewicht: 2,8 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Powerplus POWX0478 schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Excentrische Schuurmachine: Festool ETSC 125 Li

Waarom we fan zijn:
Betrouwbare schuurmachine die werkt op een krachtige accu. Comfortabel in gebruik. Zeer geschikt voor de professional.

De Festool ETSC 125 Li werkt op een 18 volt accu van 3,1 Ah. Dit apparaat werkt met zogeheten MMC elektronica. Hiermee blijft het toerental constant – ook bij intensief gebruik. Het toerental kan je ook zelf instellen en aanpassen op het materiaal waar je mee werkt. Daarnaast is het apparaat beschermd tegen oververhitting. 

De Festool ETSC 125 Li heeft een goede uitbalancering, waardoor je nauwelijks trillingen voelt. De koolborstelloze EC-TEC motor is energievriendelijk, maar desondanks heel sterk. De schuurmachine ligt goed in de hand, is erg licht en kan ook met één hand bediend worden. De accu gaat lang mee en vanwege de lage trillingswaarde houd je het zelf ook lang vol. Mooi egaal schuurresultaat en het schuren gaat ook erg snel. Wij vinden deze schuurmachine daarom de beste keuze voor de professional.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Diameter schuurschijf: 125 mm
Aantal schuurbewegingen: 10000 rpm
Gewicht: 1,4 kg
Voedingstype: Accu

Video

Festool ETSC 125 Li 3,1

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Beste Schuurmachine Per Type

Wat is de Excentrische Schuurmachine Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste excentrische schuurmachine

Waar gebruik je een excentrische schuurmachine voor?

Een excentrische schuurmachine kan je voor veel dingen gebruiken zoals: het verwijderen van lak of verf, hout effen en gelijk maken, het verwijderen van roest en je kan er ook goed mee polijsten. Een excentrische schuurmachine heeft een ronde schuurzool die twee soorten bewegingen maakt: een roterende en een trillende beweging. Dit zorgt ervoor dat je gelijkmatig schuurt.

Wat is de beste excentrische schuurmachine?

Wij wilden graag weten wat de beste excentrische schuurmachine is om snel en prettig mee te werken. We hebben er daarom veel vergeleken. Uiteindelijk hebben wij de Metabo SXE 450 TurboTec als beste excentrische schuurmachine van 2022 beoordeeld. Lees hier alles over Metabo gereedschap.

Welke schuurmachine voor welke ondergrond?

Afhankelijk van het soort ondergrond is er altijd wel een geschikte schuurmachine voor jouw klus. Hierbij ons advies bij verschillende ondergronden:

  • Grote vlakke ondergrond: gebruik een bandschuurmachine, een vlakschuurmachine of een excentrische schuurmachine.
  • Hoeken en lastig te bereiken plekken: gebruik een deltaschuurmachine.
  • Werkstukken met veel rondingen: gebruik een een excentrische schuurmachine.
  • Wanden en plafonds: gebruik een wandschuurmachine.

Hoe schuren met een excentrische schuurmachine?

Zet de schuurmachine alvast aan voordat je deze op het oppervlakte neerzet. Zet de excentrische schuurmachine vervolgens zachtjes tegen het werkstuk aan. Laat de machine zelf het werk doen en druk niet te hard. Je hoeft geen rekening te houden met de richting van de houtnerf, omdat de schuurmachine ronddraait.

Maak ronde of 8-vormige bewegingen over het materiaal dat je schuurt. De excentrische functie werkt op die manier het beste en je krijgt hiermee een mooie effen afwerking. Als je klaar bent haal je de schuurmachine van het werkstuk af. En tot slot zet je de schuurmachine uit. 

Tips bij aanschaf van jouw excentrische schuurmachine

Je zult je misschien afvragen wat een excentrische schuurmachine nu precies is. Wat maakt dit soort schuurmachine nu zo anders dan alle andere soorten op de markt?

De schuurmachine heeft een ronde zool die zowel in de rondte draait als excentrisch beweegt. Hij beweegt dus niet in een cirkel, maar meer in een elliptische beweging. Hierdoor schuurt de machine als het ware dubbel, waardoor er geen cirkelvormige markeringen zullen ontstaan op jouw werkstuk. Een excentrische schuurmachine werkt dan ook sneller en haalt meer materiaal weg dan, bijvoorbeeld, een vlakschuurmachine. Door de ronde vorm is het wel lastig om in hoeken te komen. Een excentrische schuurmachine is ook optimaal als je een gebogen oppervlakte wilt schuren. Je hoeft natuurlijk niet alleen met gebogen werkstukken te werken als je van plan bent om een excentrische schuurmachine te gebruiken. Hij is ook prima te gebruiken wanneer je een grote, rechte oppervlak wilt schuren. Dit komt dus dankzij dat snelle vermogen door het dubbel schuren. Een excentrische schuurmachine is lekker mobiel en makkelijk te gebruiken wanneer je in en om het huis klusjes wilt klaren. De schuurmachines werken grotendeels op een accu waardoor je ook niet afhankelijk bent van de nabijheid van een stopcontact. Je kunt hem daardoor ook gemakkelijk meenemen wanneer je even snel een klusje voor de buren wilt doen.

Welke excentrische schuurmachine kopen?

Vermogen

Het vermogen van een excentrische schuurmachine is een van de belangrijkste aspecten waar je naar moet kijken bij het kopen. Dit bepaalt namelijk de kracht die jouw schuurmachine heeft. Toch hoeft een hoger vermogen niet per se te betekenen dat dit een betere schuurmachine is. Een groot gedeelte van het vermogen gaat namelijk ook verloren als warmte. Het wattage kan enorm uiteenlopen bij schuurmachines, van 50 watt tot wel 2000 watt. Als je op zoek bent naar een schuurmachine die professionele klussen zou kunnen klaren, dan is het echter wel aan te raden dat je een apparaat kiest met een hoge wattage. Het is namelijk wel zo, dat een hogere wattage betekent dat je langer kunt schuren in één sessie. Voor professionals is dit dus eigenlijk belangrijker dan de hobbyklusser.

Accu of netstroom

Of je een accu of netstroom gebruikt is een persoonlijke voorkeur. Het voordeel van netstroom is dat je altijd verbonden bent en dus nooit zonder stroom zit. Tenzij je de pech hebt dat er, precies wanneer jij wilt klussen, een stroomstoring aan de hand is. Het nadeel hiervan is wel dat je in je bewegingsruimte beperkt wordt. Je bent afhankelijk van de lengte van het snoer. Nu kan dit in het ene geval 4 meter zijn, maar soms is dit maar 1 of 2 meter. Beetje jammer als je dan het plafond moet schuren en moet gaan werken met verlengsnoeren die je op de trap moet leggen. Een accu brengt een hoop voordelen met zich mee. Je kunt de kracht van de schuurmachine een klein beetje beïnvloeden en je kunt allerlei soorten accu’s gebruiken. Ook zorgt dit ervoor dat je machine ineens mobiel wordt waardoor je alle ruimte hebt om te bewegen en nooit rekening hoeft te houden met een stopcontact. Helaas is het wel zo dat je bij een accu goed moet opletten dat je hem op tijd in de lader stopt. Als hij op is, is hij ook echt op. Ook kunnen accu’s ‘lui’ worden. Wanneer dit gebeurt kun je minder lang doorschuren omdat de accu steeds minder zal opladen. Zoals we dus al zeiden, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Stofafzuiging

Een schone werkplek is ook altijd wel fijn. Het maakt in dit geval niet uit of je een hobbyklusser bent of een professional, iedereen kan een schone werkplek wel waarderen. Natuurlijk is de indeling van je werkplek dan al een belangrijk feit, maar de zooi opruimen die ontstaan is tijdens het werken hoort daar ook bij. En we weten heus wel dat het een rotklus is, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Als je kiest voor een machine met stofafzuiging wordt er gelukkig wel een beetje werk van je schouders genomen. Het stof en gruis wat vrij komt tijdens het werken wordt automatisch afgevoerd. Zeker wel het geld waard voor de meeste mensen.
Schuurpapier is er in allerlei verschillende soorten en maten. Meestal wordt er al schuurpapier bijgeleverd waardoor je gelijk de goede soort hebt, maar schuurpapier raakt op een keer op. En dan zul je nieuwe moeten kopen. Schuurpapier kan van allerlei materiaal gemaakt zijn zoals papier, linnen of kunststof. Waar het schuurpapier van gemaakt is heeft ook invloed op de duurzaamheid van het schuurpapier. Je moet ook rekening houden met de ondergrond waar je op gaat werken. De grofheid van het schuurpapier kan ook nog verschillen. Welke vorm je kiest moet je helemaal zelf weten, dat is afhankelijk van het werkstuk waar je mee bezig bent.

Trillingswaarde

Een schuurmachine werkt door middel van trillingen. De schuurbewegingen worden veroorzaakt door trillingen. De trillingswaarde van een schuurmachine is dan ook van belang als je lang wilt kunnen werken. De trillingen voel je namelijk door heel je lichaam als deze te hoog zijn. Het is wel zo fijn dat je, als de klus klaar is, niet meer nastuitert! Een lage trillingswaarde is dus gewenst. Het liefst heb je ook nog extra functies die de trillingen onder bedwang houden. Een trillingswaarde van 6,5 m/s is bijvoorbeeld hoger dan de meeste excentrische schuurmachines.

Variabele snelheid

Steeds meer schuurmachines hebben tegenwoordig een variabele snelheid optie. Dit betekent dat je niet vastgebonden zit aan één snelheid, maar dat je deze dus zelf kunt instellen. Dit kan vermeld staan als variabele snelheid, maar ook als instelbaar toerental. Verschillende soorten materialen hebben verschillende snelheden nodig. Als je bijvoorbeeld een deur gaat schuren op een te hoge snelheid, is er een grote kans dat je deur in tweeën scheurt. Dan heb je dus geen deur meer en ben je verder van huis! Vaak kun je in de bijgeleverde handleiding wel lezen welke snelheid je het beste kunt gebruiken voor jouw werkstuk. Begin nooit aan een werkstuk als je niet weet wat de optimale snelheid is. Als jouw schuurmachine maar één snelheid heeft, wees er dan heel zeker van dat dit de juiste snelheid is. Je bent zelf aansprakelijk voor de schade die je oploopt door het verkeerd gebruiken van de snelheden.

Hoe wij excentrische schuurmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende excentrische schuurmachines onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste excentrische schuurmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.9 / 5. Aantal stemmen 117

Geraadpleegde bronnen