Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste excentrische schuurmachines van 2022

Inhoudsopgave

Elke klusser houdt van een mooi, geschuurd werkstuk. Het maakt niet uit of je een professional bent of een hobbyklusser, het oog wilt ook wat. Bovendien is het wel zo fijn als je niet om de haverklap een splinter hebt bij het aanraken van jouw werkstuk. Maar ja, wat is nu een goede excentrische schuurmachine? Vaak gaat er een hoop tijd in al het research wat je moet doen naar de perfecte tool voor jouw klus, en dat gaat dus ten koste van de tijd waarin je al bezig had kunnen zijn. Wij hebben de 5 beste excentrische schuurmachines van 2022 op een rijtje gezet voor jou. Wij zullen je informeren over de specificaties hiervan, wat je er allemaal mee kunt en wat de prijzen ongeveer zijn. Ook zullen wij ons verdiepen in de duurzaamheid en de extra functies die het apparaat te bieden heeft. Verder krijg je ook nog een beetje informatie over het bedrijf achter de excentrische schuurmachine zodat je weet met wie je te maken hebt wanneer je aan het werk bent.

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Excentrische Schuurmachines

BESTE KOOP

Metabo SXE 450 TurboTec
Metabo SXE 450 TurboTec

PROFESSIONEEL

Festool ETSC 125 Li 3,1
Festool ETSC 125 Li 3,1

BUDGET

Powerplus POWX0478

Beste excentrische schuurmachine - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede excentrische schuurmachine te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan excentrische schuurmachines het moeilijk maakt een keuze te maken. Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke excentrische schuurmachines als beste uit de bus komen.

5. AEG EX125ES

Onze top 5 lijst begint met de AEG EX125ES. Dit is een krachtig apparaat met een vermogen van 300 watt. Het feit dat hij zo lekker compact is maakt hem ideaal voor werkplekken waar het net iets te krap is of wanneer je boven het hoofd moet werken. Met het gewicht van 1,7 kilogram moet dit makkelijk te doen zijn. Je hebt meer dan genoeg bewegingsruimte met dit apparaat dankzij het lange snoer van 4 meter. Als je zou willen zou je zelfs het plafond kunnen schuren. En dat zonder een verlengsnoer, ideaal toch! 

Het onbelaste toerental kan tot wel 12000 per minuut raken, waardoor je tot 24000 schuurbewegingen per minuut kunt maken. Er is een softgrip aangebracht op de handgreep waardoor je de machine comfortabel vast kunt houden. Ook beschikt deze schuurmachine over een softstart en pad break control waardoor het apparaat langzaam opstart en je geen schuurkrassen zult krijgen. Het schuurpapier kun je met klittenbandbevestiging vastmaken, je hoeft dus niet moeilijk te doen. De AEG EX125ES wordt geleverd met schuurpapier en een stofzak. Een stofzak ja, want hij beschikt ook over stofafzuiging. Ideaal voor mensen die graag een schone werkplek hebben. Voor de mensen die het geluid belangrijk vinden is het misschien handig om te weten dat hij 80dB produceert.

AEG is een van de oudste merken die we kennen. Het bedrijf werd in 1898 opgericht in Duitsland. Zij zijn ontzettend fanatiek over nieuwe innovaties. AEG was een van de eerste bedrijven met een eigen identiteit in 1907. Tegenwoordig proberen zij nog steeds de markt te veroveren met hun gedachte wijze. Elke dag opnieuw proberen zij hun slogan ‘Powering professionals since 1898’ voort te zetten. En dat lukt ze aardig!

AEG EX125ES

4. Makita BO5031

De meest van ons kennen Makita al als een prima Japans merk waar we trots op mogen zijn. Dat bewijst deze excentrische schuurmachine ook weer. Hij is voorzien van een krachtige 300 watt motor. De Makita BO5031 beschikt ook over een variabele snelheid waardoor je hem precies kunt afstellen op jouw werkstuk. De grip op dit apparaat is uitstekend dankzij de greepvlaken op de bovenkant en de centrale machinehuis. 

Natuurlijk is een stofvrije werkplek ook wel zo fijn, daarom zit er op deze schuurmachine ook geïntegreerde stofafzuiging. Je hoeft niet bang te zijn dat er krassen op het werkstuk komen dankzij de geremde schuurvoet. De levensduur van deze machine is, zoals we gewend zijn van Makita, weer prima in orde. Dit is te danken aan de stofdichte schakelaar, robuuste lagering en verbeterde bevestiging van de veldspoel. Het schuurpapier kun je bevestigen door middel van klittenband. 

Hou er wel rekening mee dat de kabel maar 2 meter lang is, je hebt dus wel bewegingsruimte, maar dit is vaak minder dan je denkt. Je kunt tot wel 24.000 schuurbewegingen per minuut maken met de Makita BO5031. Als het geluidsniveau belangrijk is voor jou, dan is het handig om te weten dat dit apparaat 80 dB produceert.

Zoals we net al verklapt hebben is Makita dus een Japans bedrijf. Zij staan bekend om hun uitmuntende kwaliteit. Deze wordt gewaarborgd door 500 ingenieurs die dag in dag uit werken aan verbeteringen. In 1915 is de kwaliteit voor passie ontstaan door de heer Makita zelf. Op dit moment hebben zij ongeveer 1500 verschillende machines, waarvan er ongeveer 600 in Nederland verkocht worden.

Makita BO5031

3. Metabo SXE 3150

Wie van een comfortabele excentrische schuurmachine houdt, zal van de Metabo SXE 3150 houden. Dit apparaat is namelijk ergonomisch ontworpen waardoor je dus niet snel last zult krijgen van je houding. Met een kleine 1,6 kilogram is hij ontzettend licht van gewicht en kun je moeiteloos door blijven gaan zonder een lamme arm te krijgen. Ondanks het lichte gewicht heeft hij wel een robuust lagerhuis gemaakt van aluminium persgietwerk. 

Deze excentrische schuurmachine is ook ideaal voor klussers die van een opgeruimde werkplek houden, er is namelijk een afzuigmogelijkheid door aansluiting van een alleszuiger. Het toerental kun je zelf aanpassen aan het materiaal. Het hoogste toerental wat je kunt bereiken is 12.000 per minuut. De kabel van de Metabo SXE 3150 is maar liefst 4 meter lang, zo moet je dus wel voldoende bewegingsruimte hebben om de klus te kunnen klaren. 

Om ervoor te zorgen dat je niet uitschiet tijdens het werk, zijn de gripvlakken uitgerust met antislip softgrip-oppervlak. Wanneer je deze schuurmachine koopt, krijg je ook een inbussleutel, een multigat-steunschijf met klithechting en een stofzak van textiel bijgeleverd. Voor wie het geluidsniveau interessant vindt, is het misschien handig om te weten dat dit apparaat 91 dB produceert. Hij is dus niet de stilste.

Metabo is al sinds 1923 op de markt en is begonnen met de boor. Het bedrijf is opgericht in Duitsland. Tegenwoordig produceren zij allerlei verschillende soorten machines die wereldwijd geliefd zijn. Deze machines worden geproduceerd in Duitsland en China.

2. Makita DBO180Z

Op nummer twee in onze lijst hebben we alweer een Makita staan. Ditmaal is het een excentrische schuurmachine op accu. Ook de Makita DBO180Z is ergonomisch in elkaar gezet waardoor jij langdurig aan de slag kunt blijven. Ook kun je dankzij de ergonomisch ontworpen handgreep met eenhandsbediening werken. Het is wel zo fijn als je even van hand kunt wisselen zodat je armen niet lam worden. Deze excentrische schuurmachine werkt op een 18 volt accu, de Lithium-Ion 3.0Ah om precies te zijn. 

Met een 18 volt accu zit je altijd goed, hier zit namelijk behoorlijk veel kracht achter. Ook kun je de accu van deze schuurmachine verwisselen voor een andere, mits het natuurlijk een zelfde soort accu is. Bij deze schuurmachine kun je zelf het toerental instellen waardoor je altijd de juiste kracht gebruikt voor jouw materiaal. Ook heb je zo meer controle over de machine en wordt je werk beter afgewerkt. Door het lage zwaartepunt en het compacte design heb je meer wendbaarheid en comfort. Bij de aanschaf van dit apparaat krijg je ook een stofzak – gemaakt van hard plastic, – een schuurvel en een Makita opbergdoos. Door deze opbergdoos heb je altijd een plek om de machine te bewaren zonder het risico dat hij kapot gaat.

1. Metabo SXE 450 TurboTec

Een excentrische schuurmachine zonder troep en met goede resultaten. Dat is waar de Metabo SXE 450 TurboTec voor staat. Met een vermogen van 350 Watt en een maximaal toerental van 11000 toeren per minuut schuur jij je door het volgende project heen.
Je bereikt de maximale toerental door de TurboBoost-schakelaar te gebruiken, een schakelaar waarmee je extra vermogensreserve gebruikt om maximale afname mogelijk te maken. Voor de rest stel je het toerental makkelijk in via het stelwiel. De machinebehuizing en de handgreep zijn voorzien van trillingsdempende, slipvaste rubber steun zodat jij zo min mogelijk last hebt tijdens het schuren.

Een schone werkplek is wel zo fijn, daarom is er een geïntegreerde stofafzuiging met Intec-filtersysteem aanwezig, maar je kunt ook externe afzuiging gebruiken. Zo kun je ook een tweede handgreep gebruiken, maar deze kun je er ook weer afhalen als je hier geen behoefte aan hebt. De Metabo SXE 450 TurboTec is dus volledig aan te passen naar wens.

Metabo SXE 450 TurboTec

Beste Goedkope Excentrische Schuurmachine

Een excentrische schuurmachine klinkt heel duur, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. Ook voor weinig geld kun je hoge kwaliteit gereedschap kopen, dat bewijst de Powerplus POWX0478 maar weer. Ook deze schuurmachine maakt gebruik van het klittenbandsysteem waardoor het schuurpapier goed vast blijft zitten. Het toerental is instelbaar tussen 1500 en 2300 toeren. 

De kabel van deze excentrische schuurmachine is maar liefst 4 meter lang waardoor je moeiteloos bij het plafond kunt komen. Ook hoef je je dan geen zorgen te maken over een stopcontact wat in de buurt moet zitten. Helaas maakt deze schuurmachine wel wat meer herrie dan de andere toppers in deze lijst, namelijk 99 dB. De Powerplus POWX0478 maakt gebruik van zowel een extern als een intern stofopvangsysteem. Hoewel hij lekker goedkoop is, heeft hij alsnog een vermogen van 1220 watt. Over kracht hoef je je dus geen zorgen te maken.

Powerplus POWX0478 schuurmachine

Beste Professionele Excentrische Schuurmachine

Als professional wil je niet altijd gebonden zijn aan een kabel, maar je wilt wel professionele resultaten. Dan moet je de Festool ETSC 125 Li 3,1 zeker eens overwegen. Deze schuurmachine werkt op Li-ion accu waardoor je de vrijheid hebt om te bewegen en zuinig te werk gaat. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je de accu’s op tijd aan de lader legt.

Met deze schuurmachine heb je vrijwel geen kans om je materiaal te beschadigen, en wordt namelijk gebruik gemaakt van MMC electronica. Kort gezegd houdt dat in dat je het toerental constant kunt houden, maar ook zelf kunt instellen, en er temperatuurbewaking aanwezig is. Ook zien we weer zo’n handige protector die de steunschijven en het materiaal beschermt. De gebruiker wordt ook beschermd door een goede uitbalancering wat ervoor zorgt dat je zo min mogelijk trillingen voelt.

De Festool ETSC 125 Li 3,1 werkt met een EC-TEC motor waardoor het energieverbruik gering is, maar wel met maximaal resultaat. Wist je trouwens dat er Bluetooth-communicatie mogelijk is van accupack en stofzuiger?

Festool ETSC 125 Li 3,1

Koopgids

Je zult je misschien afvragen wat een excentrische schuurmachine nu precies is. Wat maakt dit soort schuurmachine nu zo anders dan alle andere soorten op de markt?

De schuurmachine heeft een ronde zool die zowel in de rondte draait als excentrisch beweegt. Hij beweegt dus niet in een cirkel, maar meer in een elliptische beweging. Hierdoor schuurt de machine als het ware dubbel, waardoor er geen cirkelvormige markeringen zullen ontstaan op jouw werkstuk. Een excentrische schuurmachine werkt dan ook sneller en haalt meer materiaal weg dan, bijvoorbeeld, een vlakschuurmachine. Door de ronde vorm is het wel lastig om in hoeken te komen. Een excentrische schuurmachine is ook optimaal als je een gebogen oppervlakte wilt schuren. Je hoeft natuurlijk niet alleen met gebogen werkstukken te werken als je van plan bent om een excentrische schuurmachine te gebruiken. Hij is ook prima te gebruiken wanneer je een grote, rechte oppervlak wilt schuren. Dit komt dus dankzij dat snelle vermogen door het dubbel schuren. Een excentrische schuurmachine is lekker mobiel en makkelijk te gebruiken wanneer je in en om het huis klusjes wilt klaren. De schuurmachines werken grotendeels op een accu waardoor je ook niet afhankelijk bent van de nabijheid van een stopcontact. Je kunt hem daardoor ook gemakkelijk meenemen wanneer je even snel een klusje voor de buren wilt doen.

Welke excentrische schuurmachine kopen?

Vermogen

Het vermogen van een excentrische schuurmachine is een van de belangrijkste aspecten waar je naar moet kijken bij het kopen. Dit bepaalt namelijk de kracht die jouw schuurmachine heeft. Toch hoeft een hoger vermogen niet per se te betekenen dat dit een betere schuurmachine is. Een groot gedeelte van het vermogen gaat namelijk ook verloren als warmte. Het wattage kan enorm uiteenlopen bij schuurmachines, van 50 watt tot wel 2000 watt. Als je op zoek bent naar een schuurmachine die professionele klussen zou kunnen klaren, dan is het echter wel aan te raden dat je een apparaat kiest met een hoge wattage. Het is namelijk wel zo, dat een hogere wattage betekent dat je langer kunt schuren in één sessie. Voor professionals is dit dus eigenlijk belangrijker dan de hobbyklusser.

Accu of netstroom 

Of je een accu of netstroom gebruikt is een persoonlijke voorkeur. Het voordeel van netstroom is dat je altijd verbonden bent en dus nooit zonder stroom zit. Tenzij je de pech hebt dat er, precies wanneer jij wilt klussen, een stroomstoring aan de hand is. Het nadeel hiervan is wel dat je in je bewegingsruimte beperkt wordt. Je bent afhankelijk van de lengte van het snoer. Nu kan dit in het ene geval 4 meter zijn, maar soms is dit maar 1 of 2 meter. Beetje jammer als je dan het plafond moet schuren en moet gaan werken met verlengsnoeren die je op de trap moet leggen. Een accu brengt een hoop voordelen met zich mee. Je kunt de kracht van de schuurmachine een klein beetje beïnvloeden en je kunt allerlei soorten accu’s gebruiken. Ook zorgt dit ervoor dat je machine ineens mobiel wordt waardoor je alle ruimte hebt om te bewegen en nooit rekening hoeft te houden met een stopcontact. Helaas is het wel zo dat je bij een accu goed moet opletten dat je hem op tijd in de lader stopt. Als hij op is, is hij ook echt op. Ook kunnen accu’s ‘lui’ worden. Wanneer dit gebeurt kun je minder lang doorschuren omdat de accu steeds minder zal opladen. Zoals we dus al zeiden, het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Stofafzuiging

Een schone werkplek is ook altijd wel fijn. Het maakt in dit geval niet uit of je een hobbyklusser bent of een professional, iedereen kan een schone werkplek wel waarderen. Natuurlijk is de indeling van je werkplek dan al een belangrijk feit, maar de zooi opruimen die ontstaan is tijdens het werken hoort daar ook bij. En we weten heus wel dat het een rotklus is, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Als je kiest voor een machine met stofafzuiging wordt er gelukkig wel een beetje werk van je schouders genomen. Het stof en gruis wat vrij komt tijdens het werken wordt automatisch afgevoerd. Zeker wel het geld waard voor de meeste mensen.

Schuurpapier

Schuurpapier is er in allerlei verschillende soorten en maten. Meestal wordt er al schuurpapier bijgeleverd waardoor je gelijk de goede soort hebt, maar schuurpapier raakt op een keer op. En dan zul je nieuwe moeten kopen. Schuurpapier kan van allerlei materiaal gemaakt zijn zoals papier, linnen of kunststof. Waar het schuurpapier van gemaakt is heeft ook invloed op de duurzaamheid van het schuurpapier. Je moet ook rekening houden met de ondergrond waar je op gaat werken. De grofheid van het schuurpapier kan ook nog verschillen. Welke vorm je kiest moet je helemaal zelf weten, dat is afhankelijk van het werkstuk waar je mee bezig bent.

Trillingswaarden

Een schuurmachine werkt door middel van trillingen. De schuurbewegingen worden veroorzaakt door trillingen. De trillingswaarde van een schuurmachine is dan ook van belang als je lang wilt kunnen werken. De trillingen voel je namelijk door heel je lichaam als deze te hoog zijn. Het is wel zo fijn dat je, als de klus klaar is, niet meer nastuitert! Een lage trillingswaarde is dus gewenst. Het liefst heb je ook nog extra functies die de trillingen onder bedwang houden. Een trillingswaarde van 6,5 m/s is bijvoorbeeld hoger dan de meeste excentrische schuurmachines.

Variabele snelheid

Steeds meer schuurmachines hebben tegenwoordig een variabele snelheid optie. Dit betekent dat je niet vastgebonden zit aan één snelheid, maar dat je deze dus zelf kunt instellen. Dit kan vermeld staan als variabele snelheid, maar ook als instelbaar toerental. Verschillende soorten materialen hebben verschillende snelheden nodig. Als je bijvoorbeeld een deur gaat schuren op een te hoge snelheid, is er een grote kans dat je deur in tweeën scheurt. Dan heb je dus geen deur meer en ben je verder van huis! Vaak kun je in de bijgeleverde handleiding wel lezen welke snelheid je het beste kunt gebruiken voor jouw werkstuk. Begin nooit aan een werkstuk als je niet weet wat de optimale snelheid is. Als jouw schuurmachine maar één snelheid heeft, wees er dan heel zeker van dat dit de juiste snelheid is. Je bent zelf aansprakelijk voor de schade die je oploopt door het verkeerd gebruiken van de snelheden.

Geraadpleegde bronnen