Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 Beste Bandschuurmachines van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste bandschuurmachine? Iedereen die een grote klus heeft gehad weet het belang van een bandschuurmachine. Zon machine is bij uitstek de krachtigste schuurmachine van alle soorten. Je kunt natuurlijk met alle andere soorten handschuurmachines prima schuren, maar er moet er altijd één zijn die de beste en sterkste is. En dat is de bandschuurmachine. Uiteraard zijn er binnen de categorie bandschuurmachine ook weer allerlei subcategorieën. Wij gaan een kijkje nemen naar, wat naar onze mening, de top 10 bandschuurmachines van 2022 zijn. Aan het eind zullen wij ook vertellen welke schuurmachines wij de beste vinden voor professionele, en welke goedkope schuurmachine alsnog uitstekend zijn werk kan doen.

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Bandschuurmachines

BESTE KOOP

Metabo BAE 75
Metabo BAE 75

PROFESSIONEEL

Makita 9403
Makita bandschuurmachine 9403

BUDGET

Black & Decker KA88-QS
Black & Decker KA88-QS bandschuurmachine

Beste Bandschuurmachine - Top 10

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede bandschuurmachine te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste bandschuurmachine uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke bandschuurmachines er in de top 10 staan voor het jaar 2022.

10. Powerplus POWX0460

We beginnen met een bandschuurmachine van 6,5 kilogram, namelijk de Powerplus POWX0460. Het is er een die op netstroom werkt, je moet dus wel zorgen dat je een stopcontact in de buurt hebt. Gelukkig is de snoer wel 3 meter, je hebt dus wel wat loopruimte. De breedte van de schuurband ligt op 76 millimeter en de lengte tot 533 millimeter. Je krijgt 3 schuurpapieren bijgeleverd die bij deze afmetingen passen. Hij is redelijk snel en heeft een trillingswaarde van 5,1 m/s. De Powerplus POWX0460 is ideaal voor de af-en-toe klusser die een bandschuurmachine nodig heeft om bijvoorbeeld de muur of vloer mee te schuren. Het fijne van deze machine is dat er een aansluiting voor stofafzuiging aanwezig is, zo hou je altijd overzicht op je werk en bespaar je weer wat tijd met het opruimen achteraf.

Powerplus POWX0460 bandschuurmachine

9. Black & Decker KA320EKA-QS

Een motor van 240 watt, een maximaal toerental van 15000 per minuut en een gewicht van maar 2,5 kilogram. Wie wilt dat nou niet? Dat is wat de Black & Decker KA320EKA-QS jou te beiden heeft. Verder is de breedte van de schuurband 91 millimeter en de lengte is 189 millimeter. Door deze combinatie kun jij dus vrij grote klussen makkelijk klaren. Er wordt één schuurpapier meegeleverd. Voordeel is wel dat je deze kunt vastmaken met zowel klittenband als een klem. Je weet dus in ieder geval zeker dat je schuurpapier niet los zal laten. Er is een aansluiting for een stofzak aanwezig waardoor jij altijd overzichtelijk te werk kunt gaan zonder je zorgen hoeven te maken over het opruimen. De Black & Decker KA320EKA-QS is uitermate geschikt voor ladders en grote vlakke oppervlakten. Er wordt een opbergkoffer meegeleverd zodat jij zowel je schuurmachine als het schuurpapier netjes kunt opbergen.

Black & Decker KA320EKA-QS schuurmachine

8. Ferm BGM1022

Dit merk horen we niet vaak voorbij komen, maar er zitten toch een paar pareltjes in hun assortiment. De Ferm BGM1022 bijvoorbeeld. Deze bandschuurmachine is uitstekend gemaakt om grote vlakke delen te schuren. Hij heeft een schuurband breedte van 100 millimeter en een lengte van 915 millimeter. Maar dat is nog niet alles. Hij heeft ook nog eens een schuurbandsnelheid van 292 m/s. Ideaal om snel de klus te klaren. Hij werkt wel op netstroom, maar helaas is de kabel maar 2 meter. Dit is voor de meeste mensen vrij kort. Probeer dus altijd een haspel in de buurt te hebben zodat je gewoon vrij kunt bewegen. Kwa gewicht zou hij ook wel iets lichter mogen. Hij weegt nu 12,46 kilogram. Dit is heel wat als je een hele middag gaat schuren. Dat is te vergelijken met een 3 jarig kind wat je heel de middag moet vasthouden. Pauzes zijn dan ook geen overbodige luxe.

Ferm BGM1022

7. Bosch PBS 75AE

De oude vertrouwde kleuren van Bosch komen ook in dit lijstje weer voor. We zijn natuurlijk wel al kwaliteit gewend van Bosch. Het is dan ook geen verassing dat de Bosch PBS 75AE een constant toerental kan aanhouden. Hij kan ook een variabele snelheid instellen zodat je je werkstuk niet beschadigt door te snel te schuren. De breedte van de schuurband is niet zo heel bijzonder, dat is namelijk maar 75 millimeter. De lengte is veel leuker, dit is 533 millimeter. De schuurbandsnelheid kan tot wel 350 meter per seconde aantikken. Hij is dus vrij snel. Kwa gebruikscomfort zit hij echt in de topklasse. Hij weegt maar 3,5 kilo en licht comfortabel in de hand. De Bosch PBS 75AE maakt gebruik van een microfiltersysteem. Dit betekent dat je een ingebouwd stofzuigerelement hebt wat jou helpt om zoveel mogelijk stofvrij te werken. Deze bandschuurmachine wordt standaard geleverd met schuurpapier type K-80.

Bosch PBS 75 AE bandschuurmachine

6. BLACK+DECKER KA86

Het liefst willen we dat een bandschuurmachine lekker veel vermogen heeft en een fijne band, zo kunnen we de klus zo snel mogelijk klaren. Laat de Black+Decker KA86 nu net allebei hebben!

Met een krachtig vermogen van 720 Watt is deze bandschuurmachine ideaal om vloeren en andere grote oppervlakken mee te schuren. De schuurband wordt goed op zijn plek gehouden waardoor je eigenlijk niet uit kunt schieten. En dankzij de vorm van de band kun je tot 2 keer dichterbij de randjes schuren.

Om de werkplek zo schoon en overzichtelijk mogelijk te houden is er ook een zak aanwezig waar al het stof in opgevangen wordt. Het schuurpapier bevestig je middels een klem. Houd er rekening mee dat er geen soft grip aanwezig is, dus je moet niet al te lang achter elkaar schuren als je last hebt van trillingen.

BLACK+DECKER KA86

5. Bosch GBS 75 AE

Wederom weer een top product van Bosch, alleen dit keer niet in de bekende groene kleur. De Bosch GBS 75 AE komt in een blauwe kleur. Hij werkt op netstroom wat in principe geen probleem is, maar zijn snoer is maar 2,5 meter. In sommige gevallen kan dit een probleem zijn kwa stopcontacten, zorg dus altijd dat je een haspel in de buurt hebt voor de zekerheid. Hij weegt niet zo heel veel, namelijk 3,4 kilogram, dus je kan er in principe wel lang mee door. Met een schuurband breedte van 75 millimeter en een lengte van 533 millimeter moet jij alle grote vlakke delen kunnen schuren die jij wilt. Ook hier kun je weer de snelheid zelf instellen zodat je tussen de 200-330 m/s komt. De Bosch GBS 75 AE wordt geleverd met een opbergkoffer zodat jij na het klussen alles netjes en veilig kunt opruimen.

Bosch GBS 75 AE bandschuurmachine

4. Makita 9404

Wil je snel en efficiënt verf of hout opschuren en werk je met een groot oppervlakte? Dan heb je de Makita 9404 nodig. De breedte van de schuurband is 100 millimeter en de lengte is zo een 610 millimeter. Je kunt snelheden tot 440 m/m raken. Het is wel weer een bandschuurmachine die op netstroom werkt, maar deze keer krijg je een snoer van wel 5 meter. Hier kun je dus alle kanten mee op. Je zou er zelfs een hele muur mee kunnen doen als het goed is. Hij is iets zwaarder dan de andere modellen met zijn 4,8 kilogram, maar dit is nog steeds een prima gewicht om comfortabel in je hand te liggen. De Makita 9404 heeft een automatische bandloopcorrectie waardoor jouw schuurpapier perfect op zijn plek blijft zitten. Wegvliegende schuurpapiertjes zijn verleden tijd. Je krijgt er helaas geen koffer bij meegeleverd. Je krijgt wel een stofzak cadeau.

Makita 9404 bandschuurmachine

3. Makita 9903

We hebben net al een prachtig model van Makita mogen zien, maar de Makita bandschuurmachine 9903 is in onze optiek toch net iets beter. De schuurband breedte is dit keer 76 millimeter en de lengte is 533 millimeter. Je kunt tot 240 m/m maken met deze bandschuurmachine. Hij heeft een trillingswaarde van 2,5 waardoor je arm nauwelijks mee hoeft te trillen als je aan het klussen bent. Ook dit model werkt weer op netstroom. Hij heeft wel een kabel van 5 meter waardoor jij vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Je zou er zelfs de hele vloer mee kunnen doen als je huis niet al te groot is. De Makita 9903 heeft een aansluiting voor stofafzuiging aanwezig. Als je slim bent gebruik je deze zodat je werkoppervlak schoon en vrij van gruis of stof blijft. Je hebt zelf – letterlijk –  in de hand hoe snel je wilt schuren dankzij de variabele snelheidsregeling.

Makita 9903 bandschuurmachine

2. DeWalt DWP352VS-QS

Zoek je een bandschuurmachine die binnen no-time jouw muur kaal geschuurd heeft? Dan ben je op zoek naar de DeWalt DWP352VS-QS. Deze machine schuurt razendsnel alles kaal met een schuursnelheid van 440 m/s. De breedte van de schuurband is 75 millimeter en de lengte is 533 millimeter. De trillingswaarde van dit model is maar 1,7 m/s, je zou bijna vergeten dat je aan het schuren bent, zo zacht is het aan je armen. Het nadeel aan deze bandschuurmachine is niet zo zeer dat hij op netstroom werkt, maar dat zijn snoer ontzettend kort is. De snoer is maar 2 meter lang, dus je zult vaak gebruik moeten makes van een haspel. De DeWalt DWP352VS-QS is ook aan de zwaardere kant, hij weegt namelijk 5,5 kilogram. Er is wel een aansluiting voor de stofzuiger aanwezig. Tevens kun je de snelheid van het schuren ook zelf instellen, zo garandeer jij dat je materiaal gewoon in orde blijft.

DeWalt DWP352VS-QS bandschuurmachine

1. Metabo BAE 75

Ze kunnen natuurlijk niet allemaal op nummer één staan. Wij hebben gekozen voor de Metabo BAE 75. Kwa gebruikscomfort is dit echt topklasse. De breedte van de schuurband is 75 millimeter, en de lengte is 533 millimeter. Hij werkt op netstroom, daarom is het ook wel fijn dat Metabo bedacht heeft om het snoer 4 meter te maken. Op deze manier kun je lekker je gang gaan zonder je zorgen te maken over het snoer. Hij weegt 4,9 kilogram en heeft dus een gemiddeld gewicht. Het mooie aan de Metabo BAE 75 is dat hij een constant toerental heeft ongeacht hoeveel tegendruk hij krijgt. Je kunt dus altijd gegarandeerd zijn van kwaliteit werk. Verder kun je de snelheid ook zelf aanpassen op het materiaal wat je gaat schuren. Zo blijft je materiaal netjes en onbeschadigd. Er wordt een extra handgreep bijgeleverd zodat jij nauwkeurig en stabiel te werk kunt gaan.

Metabo BAE 75 bandschuurmachine

Beste Goedkope Bandschuurmachine

Een goede bandschuurmachine hoeft niet altijd duur te zijn. Dat bewijst de Black & Decker KA88-QS maar weer. Of het nu grote vlakke delen zijn, wanden of houten vloeren, het maakt allemaal niet uit. Met een breedte van 100 millimeter en een lengte van 610 kan de Black & Decker KA88-QS het werk aan. De schuursnelheid is maar liefst 500 m/s dus je kunt binnen no-time klaar zijn. De trillingswaarde is ook maar 2,5 je voelt dus niet heel veel trillingen door je arm gaan. Hij is wel aan de zwaardere kant, hij weegt namelijk 5,7 kilogram. Maar ja, dat is te verwachten met zo’n sterk apparaat, toch?

Black & Decker KA88-QS bandschuurmachine

Beste Professionele Bandschuurmachine

Als je een professional bent dan wil je natuurlijk alleen het allerbeste. Dit snappen wij, en daarom hebben wij uitgezocht welke dat nou precies is. Met de Makita 9403 ga je te werk met een schuurband breedte van 75 millimeter, en een lengte van 533 millimeter. Dit doe je met een snelheid van 250 m/m. Je werkt op netstroom. Het snoer hiervan is niet heel erg lang, maar ook niet erg kort, namelijk 3 meter. Lang genoeg om fatsoenlijk mee te kunnen werken. De Makita 9403 weegt 3,9 kilogram wat ideaal is als je er de hele dag mee bezig bent. Hij ligt hierdoor comfortabel in de hand en is niet heel snel een lood gewicht. Er is natuurlijk één nadeel aan schuren, en dat is al het schuursel. Gelukkig heeft dit model de mogelijkheid tot stofafzuiging waardoor alles gelijk netjes is opgeruimd.

Makita 9403 bandschuurmachine

Koopgids

We kennen allemaal het ouderwetse stukje schuurpapier wel. Je pakt het vast, vouwt het dubbel en schuren maar. Tegenwoordig zijn er allemaal luxe machines uitgevonden die het zware werk voor jou doen. Het enige wat jij zelf nog hoeft te doen is deze machines begeleiden. De bandschuurmachine is hier één van. Hij maakt gebruik van een doorlopende schuurband welke om twee rollen heen loopt. Dit is veel efficiënter dan met de hand schuren. Een bandschuurmachine wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld grote hoeveelheden verf of lak weg te halen. Denk hierbij aan grote oppervlakken zoals muren of iets dergelijks. Er zijn diverse accessoires beschikbaar voor een bandschuurmachine, er zit namelijk ook gevaren bij een krachtige schuurmachine zoals deze. Als je bijvoorbeeld te lang op één stuk blijft schuren, dan heb je een grote kans dat je deuken of scheuren in je werkstuk. Hiervoor hebben we een schuurraam uitgevonden. Deze monteer je aan de schuurmachine, waardoor je zonder problemen over het oppervlakte kunt glijden. De machine kan dan niet meer scheef te werk gaan. Verder is er voor sommige machines ook een houder beschikbaar. Met deze houder hoef jij je handen niet op de schuurmachine te houden en kun je ze allebei gebruiken om het werkstuk vast te houden. Dit is bijvoorbeeld handig als je een rond kantje wilt schuren.

Welke bandschuurmachine kopen?

Er zijn verschillende elementen waar je op moet letten als je een bandschuurmachine aanschaft. De een heeft net wat meer kracht dan de ander, terwijl de ander juist meer mogelijkheden biedt. Kijk goed naar wat je precies nodig hebt voordat je het koopt.

Vermogen

Het vermogen is heel belangrijk om in gedachte te houden. Dit is namelijk wat de kracht van de motor bepaalt in combinatie met het toerental. Over het algemeen is de regel, des te meer vermogen iets heeft, des te sterker het is. Het is natuurlijk wel zo dat een grote motor met veel kracht ook meer gewicht met zich mee brengt.

Toerental 

Zoals we net al zeiden bepaalt het toerental samen met het vermogen hoe krachtig de motor is. Een hoog toerental betekent meestal meer kracht. Een laag toerental is ook niet erg, maar je kunt er minder zwaardere klussen mee doen. Het is niet de bedoeling dat je elk soort oppervlakte met dezelfde snelheid schuurt. Hierdoor kan je werkstuk kapot gaan. Je kunt dus het beste een bandschuurmachine kiezen waarbij je het toerental zelf kunt instellen. 

Variabele standen

Dit is waar we het net al een beetje over gehad hebben bij het kopje toerental. Je weet nu dus al dat je niet elk werkstuk met dezelfde snelheid kan schuren. Maar ja, het is een beetje onhandig om vijf verschillende bandschuurmachines aan te schaffen met allemaal verschillende snelheden. Dit neemt niet alleen veel ruimte in, maar het is ook nog eens zonde van je geld. Daarom is er een manier gevonden waarop je verschillende snelheden op één apparaat kunt hebben.

Accu of netstroom

Of je een bandschuurmachine met accu of netstroom gebruikt ligt er een beetje aan wat voor projecten je gaat behandelen. Heb je een vastgestelde werkruimte of ga je vaak op verschillende plekken klussen? En als je dan in deze vastgestelde werkruimte bezig bent, heb je dan makkelijk toegang tot een stopcontact of is dit meestal een paar meter verder weg? Dit zijn allemaal factoren die je in gedachte moet houden. Je kunt natuurlijk kiezen om een netstroom bandschuurmachine te nemen, maar dan moet je wel zorgen dat je altijd je haspel bij hebt. Dan kun je beter kiezen voor een accu.

Stofafzuiging

Je houdt je huis meestal netjes, toch? Waarom zou je dan je werkplek niet netjes houden? Als je kiest voor een bandschuurmachine met stofafzuiging dan hoef je niet nog een uur schoon te maken, want al het stof en gruis is al opgezogen. Dit scheelt je een hoop tijd en moeite. Bovendien zorgt het er ook voor dat je een opgeruimde werkplek hebt waardoor het overzichtelijk blijft. Zo weet je zeker dat je niet de verkeerde bewegingen maakt.

Schuurpapier

Een man die schuurpapier kiest is net als een vrouw die schoenen kiest: er is zo veel keus, dus het kan nog wel eens een tijdje gaan duren voordat je de winkel uit bent. Welk soort schuurpapier je kiest hangt er vanaf wat voor project je gaat aannemen. Er zijn verschillende soorten schuurpapier. Elke soort heeft weer zijn eigen functie. Zorg dat je de juiste soort kies, want als je de verkeerde gebruikt dan bereik je waarschijnlijk niet het gewenste resultaat. Wij zullen de verschillende soorten even op een rijtje zetten voor je zodat je zelf kan beslissen welke je nodig hebt.

K40-K80: Deze soort gebruik je om oude verf- of laklagen te verwijderen. 

K80-K120: Deze soort gebruik je wanneer je nieuw hout hebt aangeschaft en deze wilt opschuren.

K120-K180: Deze soort gebruik je om een bestaande verflaag op te schuren. 

K180-K240: Deze soort gebruik je tussen verf- en laklagen in. 

Geraadpleegde bronnen