Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De beste bandschuurmachine? Kooptips & top 5 van 2023

In dit artikel

Ben je van plan een bandschuurmachine te kopen? Door het grote aanbod kan het soms lastig zijn om de beste voor jou te kiezen. Zelfs als je al weet welk merk je wil, zijn er nog zo veel verschillen tussen bandschuurmachines. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van een bandschuurmachine te komen die het beste is voor jou en jouw situatie. Wij maken het je nog iets makkelijker met onze bandschuurmachine top 5 voor het jaar 2023.

Waarom een bandschuurmachine?

De bandschuurmachine is een apparaat dat gebruik maakt van een doorlopende schuurband welke om twee rollen heen loopt. Een bandschuurmachine wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld grote hoeveelheden verf of lak weg te halen. Denk hierbij aan grote oppervlakken zoals muren.

Goed om rekening mee te houden 

Bedenk vóórdat je een bandschuurmachine koopt, wat je nodig hebt. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden als je een bandschuurmachine koopt:

  • Het vermogen en toerental
  • Werkend op accu of stroom
  • Stofafzuiging
  • Schuurpapier
  • Accessoires 
Gebruik een bandschuurmachine bijvoorbeeld om hout op te schuren

Vermogen en toerental

Het vermogen in combinatie met het toerental bepaalt de kracht van de motor. Hoe hoger het vermogen en het toerental, hoe krachtiger de bandschuurmachine is. Je hebt natuurlijk niet voor elke klus een hoog toerental nodig. Het kan daarom een slimme keuze zijn om een bandschuurmachine te kopen met variabele standen. Je kan het toerental dan zelf instellen, waardoor je er zowel zware als lichte klussen mee kan doen.

Wil je een bandschuurmachine die werkt op accu of op netstroom?

Of je graag met een accu of met netstroom werkt is puur afhankelijk van je eigen voorkeur. Accu’s zijn tegenwoordig erg krachtig, waardoor het niet automatisch betekent dat een bandschuurmachine die op accu werkt minder krachtig is dan een die op netstroom werkt. Vaak is een apparaat met accu wel wat zwaarder, doordat de accu ook wat weegt. 

Stofafzuiging

De meeste bandschuurmachines hebben een aansluiting voor stofafzuiging op het apparaat zitten. Hiermee wordt al het stof en gruis direct opgezogen en kan je netter werken.

Schuurpapier

Welk soort schuurpapier je nodig hebt, hangt af van je schuurklus. Er zijn verschillende soorten schuurpapier met elk een eigen functie. Voor het beste resultaat is het dus belangrijk dat je het juiste type schuurpapier koopt. 

  • K40-K80: Deze soort gebruik je om oude verf- of laklagen te verwijderen.
  • K80-K120: Deze soort gebruik je wanneer je nieuw hout hebt aangeschaft en deze wilt opschuren.
  • K120-K180: Deze soort gebruik je om een bestaande verflaag op te schuren.
  • K180-K240: Deze soort gebruik je tussen verf- en laklagen in.

Accessoires

Er zijn diverse accessoires beschikbaar voor een bandschuurmachine. Denk bijvoorbeeld aan een schuurraam, die helpt om de kans op deuken en scheuren in je werkstuk te verkleinen. 

Onze top keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Makita 9404
Makita 9404

PROFESSIONEEL

Makita 9403​
Makita bandschuurmachine 9403


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste bandschuurmachine 2023 - Top 5

5. BLACK+DECKER KA86

Waarom we fan zijn:
Een precieze bandschuurmachine die ideaal is voor klussen in en om het huis.

De Black+Decker KA86 is niet de krachtigste bandschuurmachine binnen het segment, met een vermogen van 720 Watt. Wel is hij heel geschikt voor de minder fanatiek klusser en voor klussen in en rond het huis. De bandschuurmachine werkt goed op grote vlakke delen zoals muren, deuren en vloeren. De schuurband wordt goed op zijn plek gehouden waardoor je niet zal uitschieten. En dankzij de vorm van de band kan je makkelijk dichtbij de randen schuren. Het schuurpapier bevestig je middels een klem.

Het is best schoon werken met deze bandschuurmachine, dankzij de ingebouwde stofzak die al het stof opvangt. Houd er rekening mee dat deze bandschuurmachine geen softgrip handvat heeft, dus de trillingen zijn goed voelbaar.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 720W
Gewicht: 2,8 kg
Stofafzuiging: Nee
Vorm zool: Rechthoek
Zool lengte: 150 mm
Zool breedte: 75 mm

 

Video

BLACK+DECKER KA86

Bekijk verschillende aanbieders

4. Powerplus POWX0460

Waarom we fan zijn:
Een gebruiksvriendelijke schuurmachine.

De Powerplus POWX0460 is een bandschuurmachine die op netstroom werkt. Hij heeft een snoer van 3 meter, dus in principe lang genoeg. Mocht je grotere oppervlaktes moeten schuren, zorg dan voor een haspel. De schuurband is 76 millimeter breed en 533 millimeter lang. Breed genoeg dus om grote oppervlaktes mee te schuren.

De schuursnelheid kan je zelf instellen per type klus. De Powerplus POWX0460 is ideaal voor de af-en-toe klusser die een bandschuurmachine nodig heeft om bijvoorbeeld de muur of vloer mee te schuren. Het fijne van deze machine is dat er een aansluiting voor stofafzuiging aanwezig is.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 950W
Gewicht: 6,5 kg
Stofafzuiging: Ja
Vorm zool: Rechthoek
Zool lengte: 140 mm
Zool breedte: 76 mm

Video

Powerplus POWX0460 bandschuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch GBS 75 AE

Waarom we fan zijn:
Kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ook geschikt voor professionals, schuurt gelijkmatig bij intensieve klussen.

De Bosch GBS 75 AE is een bandschuurmachine die werkt op netstroom met een kabel van 2,5 meter. Hij heeft een schuurband breedte van 75 millimeter en een lengte van 533 millimeter. De snelheid kan zelf instellen per klus. Wat heel prettig is aan deze bandschuurmachine is dat je de volledige controle over je werk behoudt tijdens het schuren. Zelfs bij intensieve belasting blijft het toerental gelijk en kan je gelijkmatig schuren.

De bandschuurmachine is licht van gewicht en heeft lage trillingswaarden, waardoor je prettig lang achter elkaar door kan werken. De Bosch GBS 75 AE wordt geleverd met een opbergkoffer.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 750 W
Gewicht: 3,4 kg
Stofafzuiging: Ja
Vorm zool: Rechthoek
Zool lengte: 533 mm
Zool breedte: 75 mm

Video

Bosch GBS 75 AE bandschuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita 9903

Waarom we fan zijn:
Een degelijke, krachtige en kwalitatieve bandschuurmachine.

De Makita bandschuurmachine 9903 heeft een schuurband van 76 millimeter breed en 533 millimeter lang en kan maximaal 440 meter per minuut bewegen over het schuuroppervlak. Hij heeft een trillingswaarde van 2,5. Hierdoor kan je er ook heel prettig langere tijd mee werken. Deze Makita heeft een netsnoer van 5 meter lang, erg prettig voor de bewegingsruimte. Op dit model zit een aansluiting voor stofafzuiging en er wordt een stofzak meegeleverd om het stof in op te vangen.

De snelheid van het schuren kan je zelf regelen. Ondanks dat de Makita 9903 echt wel veel aan kan, merkten we dat bij echt intensief gebruik het schuurpapier wel snel warm wordt. Daardoor kan uiteindelijk de schuurband breken aan de lijmnaad. Verder echt een goed en robuust apparaat, dus een welverdiende tweede plaats.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1010 W
Gewicht: 5,4 kg
Stofafzuiging: Ja
Vorm zool: Rechthoek
Zool lengte: 533 mm
Zool breedte: 76 mm

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita 9404

Waarom we fan zijn:
Een robuuste en krachtige bandschuurmachine die zwaar werk aan kan. Voor zowel de fanatieke klusser als de professional.

Het is lastig kiezen tussen de Makita 9903 (onze nummer 2), 9404 en 9403 (onze beste professionele keus). Alledrie de bandschuurmachines zijn krachtig, kwalitatief hoogstaand en hebben veel overeenkomsten. De doorslaggevende factor voor de Makita 9404 op nummer 1, is dat deze de zware klussen beter aankan dan de Makita 9903 op nummer 2. Ook heeft de 9904 een bredere schuurband.

Hij heeft een schuurband van 100 millimeter breed en 610 millimeter lang. De bandschuurmachine heeft een vermogen van 1010 watt en een schuurbandsnelheid van 440 meter per minuut. Hij werkt op netstroom en heeft een stroomkabel van 5 meter. Hierdoor heb je lekker veel bewegingsruimte.

Hij is iets zwaarder dan de andere modellen met zijn 4,8 kilogram, maar dit is nog steeds een prima gewicht om comfortabel in je hand te liggen. De Makita 9404 heeft een automatische bandloopcorrectie waardoor het schuurpapier op zijn plek blijft zitten. De band is makkelijk te wisselen en te centreren. We vonden het voor zo’n duur apparaat wel opvallend dat er geen koffer wordt bijgeleverd. Het is aan te raden deze er apart bij te kopen om het apparaat in te bewaren.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1010 W
Gewicht: 4,8 kg
Stofafzuiging: Ja
Vorm zool: Rechthoek
Zool lengte: 610 mm
Zool breedte: 100 mm

Video

Makita 9404 bandschuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bandschuurmachine: FERM BSM1024

Waarom we fan zijn:
Een krachtige bandschuurmachine met goede prijs-kwaliteit verhouding.

De FERM BSM1024 budget is een goed geprijsde en krachtige bandschuurmachine. De schuurband is 76 millimeter breed en 533 millimeter lang. De motor heeft een vermogen van 900 watt. Wanneer je hem aan zet, gaat de band als een rupsband bewegen.

De bandschuurmachine weegt 3,6 kilogram en is geschikt voor grote op- en afschuur klussen. Ook kan je met de Ferm bandschuurmachine makkelijk verf wegschuren en balken vlak maken. Op dit model zit een aansluiting voor een stofzak. Met het handige snelwisselsysteem is het een eitje om van schuurband te wisselen. Wat ons betreft dus een top kwaliteit schuurband – geschikt voor bijna iedere schuurklus – en dat voor een erg lage prijs.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 W
Gewicht: 3,6 kg
Stofafzuiging: Ja
Vorm zool: Rechthoek
Zool lengte: 533 mm
Zool breedte: 76 mm

Video

FERM BSM1024 bandschuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bandschuurmachine: Makita 9403

Waarom we fan zijn:
Een betrouwbaar, krachtig, stevig en kwalitatief apparaat. Heel geschikt voor de professional.

We hebben de Makita 9403 benoemd tot onze keuze voor de professional. Net als de nummer 1 en 2 een heel goed, kwalitatief en betrouwbaar apparaat. De 9403 is de snelste en de zwaarste bandschuurmachine van Makita. Hij heeft een vermogen van 1200 watt en een schuursnelheid van 500 meter per minuut. Het schuuroppervlak is flink: 100 millimeter breed en 610 millimeter lang.

De Makita 9403 is geschikt voor het schuren van veel verschillende oppervlaktes. Dit model heeft een extra handgreep wat hem handig in gebruik maakt. Dankzij de geïntegreerde stofafzuiging kan je relatief schoon werken. Deze bandschuurmachine is een van de zwaardere uit de lijst, maar dat zien wij niet zo zeer als nadeel. Gevolg is namelijk dat er tijdens zwaardere klussen nauwelijks hoeft te worden geduwd op het apparaat.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 W
Gewicht: 5,7 kg
Stofafzuiging: Ja
Vorm zool: Rechthoek
Zool lengte: 610 mm
Zool breedte: 100 mm

Video

Makita bandschuurmachine 9403

Bekijk verschillende aanbieders

De beste bandschuurmachines per merk

De beste schuurmachines per type

Wat is de beste bandschuurmachine volgens Coolblue en Bol?

Veel voorkomende vragen

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? We hebben de meest voorkomende hieronder voor je beantwoord. Staat je vraag er niet tussen, neem dan vooral even contact met ons op. 

Waar gebruik je een bandschuurmachine voor?

Je gebruikt een bandschuurmachine voor grote oppervlakten zoals muren en vloeren. Of wanneer je grote hoeveelheden verf en lak af wilt schuren. In vergelijking met andere schuurmachines zoals de vlakschuurmachine of de extentrische schuurmachine is dit de meest krachtige schuurmachine en daarom het meest geschikt voor grote en grove klussen.

Wat is de beste bandschuurmachine?

Na het vergelijken van vele bandschuurmachines hebben wij de Makita 9404 bandschuurmachine als beste beoordeeld. Door het hoge wattage van 1010 watt is dit een heel krachtig apparaat in vergelijking met andere apparaten die meestal over een wattage van tussen de 700 en 950 watt beschikken. Daarnaast heeft deze het grootste schuuroppervlakte van de door ons onderzochte bandschuurmachines en daarom schuur je snel grote oppervlaktes op.

Hoe werk je met een bandschuurmachine?

Als je met een bandschuurmachine werkt kan je dit het beste als volgt doen:

Houd de bandschuurmachine met twee handen vast en zorg dat je stabiel staat.

Zet de bandschuurmachine alvast aan voordat je hem op het werkoppervlakte plaatst.

Vervolgens zet je deze rustig tegen het werkoppervlakte aan en schuur je met de houtnerf mee. Beweeg het apparaat langzaam over het hout en laat de schuurbanen een beetje overlappen om een effen resultaat te krijgen.

Als je het apparaat voor het eerst gebruikt is het aan te raden om eerst even te oefenen op een oud stuk hout. Zo leer je het apparaat te controleren en de juiste druk uit te oefenen zodat je geen deuken creëert.

Wat zijn de beste schuurbanden?

Wat de beste schuurbanden zijn voor het werk dat je wilt verrichten hangt af van een aantal zaken. De grofheid van de schuurkorrel is onder andere belangrijk. Als je verf of lak wilt verwijderen kan je het beste gaan voor een lage korrelgrofheid (tussen de 40 en 80) en als je wilt polijsten kan je het beste een schuurband met een hogere korrelgrofheid gebruiken (bijvoorbeeld rond de 320 of hoger).

Welke bandschuurmachine kopen?

Er zijn verschillende elementen waar je op moet letten als je een bandschuurmachine aanschaft. De een heeft net wat meer kracht dan de ander, terwijl de ander juist meer mogelijkheden biedt. Kijk goed naar wat je precies nodig hebt voordat je het koopt.

Hoe wij bandschuurmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende bandschuurmachines onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bandschuurmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen.

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek