Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Kantenfrezen van 2023

In dit artikel

Ga jij een kantenfrees kopen en ben je op zoek naar de beste kantenfrees voor jou? Wij hebben in dit artikel alle informatie gezet die je nodig hebt om de beste keuze te maken. Lees hier alles over de kantenfrees en bekijk onze top 10 van 2023.

Waarom een kantenfrees?

Een kantenfrees is een machine die geschikt is voor de klusser die zich met houtbewerking bezig houdt. Met een kantenfrees geef je glad afgewerkte randen aan houten objecten. Je kan er bijvoorbeeld mee polijsten, een decoratieve bol frezen of een ronde inkeping in hout maken.

Voor de afwerking van houten werkstukken is een kantenfrees dus een heel goed stuk gereedschap om te hebben.

kantenfrees informatie, koopadvies en kenmerken.

Let hier op als je een kantenfrees koopt

Per kantenfrees verschillen de eigenschappen en de kwaliteit. Om een kantenfrees te kopen die het beste aansluit bij jouw wensen, doe je er goed aan om vooraf onderzoek te doen naar de verschillende eigenschappen van de kantenfrees:

  • Kantenfrees op accu of netstroom
  • Het vermogen
  • Veiligheid
  • Variabele snelheid
  • Freesvoet

Accu of netstroom

Kantenfrezen werken op een accu of op netstroom. Beide energievoorzieningen hebben voor- en nadelen. Waar jij het liefst mee werkt is dus helemaal je eigen voorkeur.

Een kantenfrees op accu geeft je een grotere bewegingsvrijheid dan een kantenfrees op netstroom.

Een reden om voor een kantenfrees op netstroom te kiezen is dat je onafgebroken door kan werken. Een kantenfrees op accu moet je op een gegeven moment opladen.  Daarnaast zijn accu’s niet goedkoop.

Vermogen

Het vermogen van een kantenfrees wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine is.  Wanneer je zwaarder werk verricht en bijvoorbeeld met hardhout werkt, heb je zeker een vermogen van 1400 W of hoger nodig. 

Veiligheidsfeatures

De meeste kantenvrezen hebben goede veiligheidsfuncties. Softstart is een van de veiligheidsfuncties die wat ons betreft een must have zijn. Met softstart komt de kantenfrees langzaam op gang in plaats van gelijk op volle toeren te draaien. Dit geeft je een stuk meer controle over je werk.

Ergonomische handgrepen met een rubberen oppervlakte zorgen ervoor dat je een stevige grip houdt op de machine.

Met asvergrendeling kan je makkelijk en veilig van gereedschap wisselen.

Ga je een kantenfrees kopen, ga dan even goed na welke veiligheidsfuncties de machine biedt. Investeer daarnaast ook in een veiligheidsbril, een paar werkhandschoenen en gehoorbescherming.

Variabele snelheid

Bij de meeste kantenfrezen kan je de snelheid variabel instellen. Daarmee kan je voor ieder type materiaal de juiste snelheid afstellen. Zacht, minder sterk hout kan bijvoorbeeld beschadigen als je met een te hoge snelheid gaat frezen. Een kantenfrees met variabele snelheid is daarom breder inzetbaar. 

Freesvoet

Een belangrijk element van een kantenfrees is de freesvoet. De freesvoet is een plat vlak dat je over je werkstuk heen laat glijden. De afstand tussen het verste punt van je frees en de freesvoet stel je zelf in.

De freesvoet van een kantenfrees is tangvorming, die je werkstuk vastklemt. De frees kan zo nauwkeurig langs de rand van je werkstuk bewegen.

Een goede freesvoet is van stevig, doorzichtig materiaal gemaakt. Zo heb je goed zicht op je werkstuk en kan je netjes werken. 

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Makita DRT50Z​
Makita DRT50Z

PROFESSIONEEL

Makita DRT50RTJX3​
Makita DRT50RTJX3


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste kantenfrees 2023 - Top 5

5. Dewalt D26200-QS

Waarom we fan zijn:
Veelzijdige kantenfrees, handig in gebruik.

De DeWalt D26200-QS is een veelzijdige machine die is te gebruiken in hout, aluminium en kunststof. Je kan de aluminium motorbehuizing gemakkelijk overplaatsen in een andere zool, waardoor je van de kantenfrees een bovenfrees maakt. De freesdiepte is moeiteloos in te stellen, waardoor je heel nauwkeurig kan werken. Dankzij de elektronische snelheidsregeling heeft de machine een constant toerental onder elke soort belasting, wat de afwerking van je project ten goede komt. Voor ieder werkstuk kan je bovendien zelf de snelheidsregeling instellen. Hierdoor kan je voor het materiaal waarmee je werkt de juiste instellingen kiezen.

De kantenfrees heeft een vijftraps diepte-aanslag. Daarmee kan je groeven van verschillende dieptes tegelijk kan aanbrengen, wat je veel tijd en energie bespaart. De machine heeft een groot gebruikscomfort dankzij het compacte ontwerp en het geringe gewicht van 2,9 kilogram. De handgreep is bekleed met rubber, voor goede grip. Dankzij de ingebouwde LED-lampen hou je een goed zicht op je werk, ook in donkere of slechtverlichte ruimtes. Het zaagsel dat overblijft kan je dankzij de stofzuigeradapter met een slang opzuigen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Maximale freesdiepte: 36 mm
Toerental: 27000 rpm
Voedingstype: Netstroom
Vermogen: 900 W
Gewicht: 6,4 kg

Video

Dewalt D26200-QS​

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita 3710

Waarom we fan zijn:
Goede prijs-kwaliteit verhouding. Krachtig en betrouwbaar.

De Makita 3710 heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. De kantenfrees is met een vermogen van 530 W en een onbelast toerental van 30.000 toeren per minuut heel krachtig. De Makita heeft een compact ontwerp en de ergonomische handgreep is met rubber bekleed. Je kan de kantenfrees zelfs met een hand gecontroleerd bedienen! De transparante voet zorgt voor goede zichtbaarheid en is daarnaast moeiteloos instelbaar dankzij de rubberen stalrol en de clipsluiting. Ook de grondlplaat is transparant.

De machine heeft een snelle en makkelijk vergrendelbare fijnafstelling van de freesdiepte. Zo is de machine geschikt voor allerlei lichte profileringswerkzaamheden aan randen en voor het frezen van groeven in gelamineerde houtsoorten en fineerhout. De invulfrees wordt standaard geleverd met langsgeleider en contourgeleider. Zo kan je rechte of gebogen kanten frezen zonder kogellager. Als optie kan je kantelbare zool gebruiken (apart aan te schaffen). Die laat het toe om schuine kanten aan te leggen onder allerlei hoeken met een rechte frees. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Voedingstype: Netstroom
Vermogen: 530 W
Gewicht: 1,6 kg

Video

Makita 3710

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita DRT50ZJX2

Waarom we fan zijn:
Multifrees met goede motor. Gebruiksvriendelijk.

De Makita DRT50ZJX2 is niet zomaar een kantenfrees, maar een multifrees met vele facetten. De machine wordt geleverd met allerlei handige opzetstukken en accessoires, zodat je hem vliegensvlug kan veranderen van kantenfrees naar bovenfrees en vice versa. Zo kan je tijdens de houtbewerking ook decoratieve randen aanbrengen! Dankzij de softstart die opstartschokken opvangt kan je rustig en veilig met je werk beginnen. 

De machine heeft een maximale freesdiepte van 35 millimeter. Aan de hand van een draaiknop kun je het variabele toerental van 10.000-30.000 toeren per minuut instellen. Zo kan je gecontroleerd en secuur werken. De rotatiesnelheid blijft namelijk constant met elke soort werkbelasting. De koolborstelloze motor geeft de machine een optimale kracht. Dankzij de soft grip ervaar je meer stabiliteit en comfort tijdens het frezen. Daarnaast is de machine voorzien van dubbele LED-verlichting zodat je helder zicht houdt op je project. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Voedingstype: Accu
Vermogen: 18 V
Gewicht: 2,1 kg

Video

Makita DRT50ZJX2 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

2. Festool MFK 700

Waarom we fan zijn:
Kwalitatief hoogstaande kantenfrees met mooie, streepvrije resultaten.

De Festool MFK 700 heeft een vermogen van 720 Watt, genoeg om een onbelast toerental tussen de 10000 en 26000 per minuut te behalen. Je kan zelf heel makkelijk het variabele toerental  instellen. Hiermee zorg je dat je de juiste stand gebruikt zodat je materiaal niet beschadigd raakt en je met precisie kunt werken. De maximale freesdiameter is 32 mm en de freesdiepte 14 mm.

Het apparaat is compact en licht en makkelijk te bedienen. De Festool MFK 700 is speciaal ontwikkeld voor het kantfrezen en afronden van kantuitsteeksels en daarom heel geschikt om precieze en fijne werkzaamheden uit te voeren.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Maximale freesdiepte: 32 mm
Toerental: 26000 rpm
Voedingstype: Netstroom
Vermogen: 720 W
Gewicht: 1,9 kg

Video

Festool MFK 700 EQ:B-Plus

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DRT50Z

Waarom we fan zijn:
Bijna dezelfde kantenfrees als de nummer 3, maar goedkoper omdat er geen accu wordt meegeleverd. Geschikt voor fanatieke klussers die al accu-gereedschap van Makita bezitten en de accu kunnen uitwisselen.

De Makita DRT50Z kantenfrees is multi-inzetbaar als kantenfrees en bovenfrees. Ontzettend handig, want zo heb je aan een enkele machine genoeg voor allerlei verschillende toepassingen. De kantenfrees is bovendien in staat allerlei verschillende materialen te bewerken. Een groot voordeel van deze kantenfrees is dat hij op een accu werkt, maar nog steeds heel krachtig is. De softstart functie vangt de opstartschokken op. Daardoor kan de machine rustig starten. Dit vergroot ook de veiligheid van het apparaat.

De kantenfrees heeft een maximale freesdiepte van 35 millimeter. Door middel van een draaiknop stel je het aantal toeren in. De machine heeft een variabele toerental van 10.000 tot 30.000 toeren per minuut. De elektronische sturing van de toeren zorgt voor een constante rotatiesnelheid, ongeacht de werkbelasting. De kantenfrees heeft een koolborstelloze motor. Deze is ontwikkeld om de machine te voorzien van kracht, snelheid en een langere standtijd. De kantenfrees heeft een ergonomische handgreep voor optimaal werkcomfort en is voorzien van dubbele LED-verlichting. De machine is uitwisselbaar met alle voeten van de Makita Rt0700C. Om al deze redenen, en omdat je een accu van je andere Makita gereedschap voor deze kantenfrees kan gebruiken, is wat ons betreft deze Makita de beste koop. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Voedingstype: Accu
Vermogen: 18 V
Gewicht: 2,1 kg

Video

Makita DRT50ZJX2 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Kantenfrees: Makita 3700

Waarom we fan zijn:
Prima en betrouwbare kantenfrees met een lage prijs.

Als doe-het-zelver of houtbewerking-hobbyist zal je misschien niet snel voor een kantenfrees in de hoogste prijsklasse zal kiezen. Je zal graag een een machine in huis halen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope kantenfrees gekozen voor de Makita 3700.

Deze kantenfrees kan met een vermogen van 530 W tot een diepte van 42 millimeter frezen. Voor het laagdrempelig creëren van sierlijke randen en groeven in allerlei verschillende houtsoorten is de keuze voor deze kwalitatief hoogstaande Makita 3700 kantenfrees een zeer betrouwbare keuze voor de minder fanatieke klusser. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Maximale freesdiepte: 42 mm
Toerental: 35000 rpm
Voedingstype: Netstroom
Vermogen: 230 V
Gewicht: 1,4 kg

Video

Makita M3700

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Kantenfrees: Makita DRT50RTJX3

Waarom we fan zijn:
Allround multifrees geschikt voor iedere klus en heel duurzaam. Goede keuze voor de professional. 

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, wil je werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. De Makita DRT50RTJX3 is een zeer uitgebreide machine en zal je voorzien in allerlei verschillende werkzaamheden. De machine heeft een variabel instelbaar toerental. Het toerental blijft dankzij constant-elektronica ook onder intensieve druk constant. Dankzij het softstart systeem kan je rustig beginnen aan je werkstuk. De kantenfrees wordt geleverd in een combinatieset, met vier verschillende voetstukken met onderling uitwisselbare onderdelen. 

Deze voetstukken kunnen vliegensvlug verwisseld worden. De machine is zeer gebruiksvriendelijk dankzij de ergonomische met rubber beklede greepvlakken. Deze zorgen voor een ferme grip en stabiele controle over de machine. Dankzij de doorzichtige zool en machineplaat heb je een goed zicht op je werkvlak. De frees kan met het kantevoetstuk in beide richtingen in een hoek worden gesteld. Daardoor kan je met enkele frezen een waaier aan uiteenlopende profielen en verbindingen maken. 

Dankzij het induik-voetstuk kan je de kantenfrees in een handomdraai in een bovenfrees veranderen. Wat ons betreft een zeer complete set, de beste keuze voor de professional.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30000 rpm
Voedingstype: Accu
Vermogen: 18 V
Gewicht: 1,8 kg

 

Video

Makita DRT50RTJX3

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier over de beste freesmachines per type

De beste kantenfrees volgens Coolblue en Bol

Vragen over de kantenfrees

Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen van klussers over de kantenfrees. 

Wat is het verschil tussen een bovenfrees en een kantenfrees?

Met een bovenfrees kan je gleuven en profielranden in houtwerk maken. Je gebruikt een kantenfrees wanneer je de rand van een werkstuk wilt aanpassen. Het verschil tussen een bovenfrees en een kantenfrees is dat een kantenfrees een andere freesvoet heeft speciaal voor de randen en kanten van een werkstuk. Met een bovenfrees werk je daarentegen bovenop het houtwerk.

Wat is de beste kantenfrees?

De beste kantenfrees van 2023 is op basis van ons onderzoek de Makita DRT50Z. Deze kantenfrees staat op nummer 1 in onze top 5 omdat dit apparaat als kanten- én als bovenfrees gebruikt kan worden. Dit is een krachtig apparaat dat op op accu werkt en randen heel netjes en precies afwerkt. Daarom raden wij deze kantenfrees het meeste aan wanneer je hiernaar op zoek bent.

Wat doe je met een kantenfrees?

Met een kantenfrees bewerk je de zijkanten van houtwerk. Je kan er bijvoorbeeld scherpe randen van een tafelblad mee rond frezen of je kan een decoratieve rand maken op een meubelstuk. De kantenfrees gebruik je dus vooral voor het netjes afronden, afschuinen of decoreren van randen.

Hoe kan je hout afronden?

Je rondt hout en houtenwerkstukken zoals een tafelblad gemakkelijk af met een kantenfrees. Met dit apparaat frees je langs een (scherpe) rechthoekige rand en rond je deze mooi, zacht en netjes af.

Hoe wij kantenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende kantenfrezen onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste kantenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek