Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Kantenfrezen van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste kantenfrees? Misschien heb je weleens zelf een meubel gemaakt, of een oude houten meubel opgelapt. Je zal dan vast gemerkt hebben dat het wanneer je met hout werkt niet altijd makkelijk is je werkstuk goed af te werken, met nette, gladde randen zonder rafels. Wanneer je van houtbewerking houdt kan je een kantenfrees eigenlijk niet missen tussen je gereedschap. Met deze machine geef je moeiteloos een mooie, gladde afwerking aan houten randen. Je kan zelfs decoratief te werk gaan! Als je dus een passie voor houtbewerking hebt, dan is het zeker aan te overwegen om een kantenfrees aan te schaffen. Je zal er veel plezier van hebben!

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Kantenfrezen

BESTE KOOP

Makita DRT50Z
Makita DRT50Z

PROFESSIONEEL

Makita DRT50RTJX3
Makita DRT50RTJX3

BUDGET

Black & Decker KW1200EKA-QS
Black & Decker KW1200EKA-QS

Beste kantenfrees - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede kantenfrees te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan kantenfrezen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende machines? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke kantenfrezen als beste uit de bus komen. 

5. Dewalt D26204K

Voor de vijfde plaats van deze lijst hebben wij gekozen voor de DeWalt D26204K. DeWalt staat al jarenlang bekend als een producent van hoogstaand kwalitatieve gereedschappen. Deze kantenfrees is daar geen uitzondering op. Deze veelzijdige machine is eigenlijk een boven- en kantenfrees ineen. Je kan de aluminium motorbehuizing namelijk gemakkelijk overplaatsen in een andere zool, waardoor je van de bovenfrees een kantenfrees maakt. Met deze machine kan je waarmee je alle soorten hout, aluminium en kunststof bewerken. De freesdiepte is dankzij de invalzool met exacte freesdiepte-instelling moeiteloos in te stellen, waardoor je heel nauwkeurig kan werken. 

Dankzij de elektronische snelheidsregeling heeft de machine een constant toerental onder elke soort belasting, wat de afwerking van je project ten goede komt. Voor ieder werkstuk kan je bovendien zelf de snelheidsregeling instellen, waardoor je tijdens elk frees-project voor het materiaal waarmee je werkt de juiste instellingen kan kiezen. De kantenfrees heeft een vijftraps diepte-aanslag, waarmee je groeven van verschillende dieptes tegelijk kan aanbrengen, wat je veel tijd en energie bespaart. Handig! Ook uitsparingen heb je met deze machine in no-time gecreëerd. De machine heeft een groot gebruikscomfort dankzij het compacte ontwerp en het geringe gewicht van 2,9 kilogram. 

De handgreep is bekleed met rubber, waardoor je een goede grip zal ervaren. Dankzij de ingebouwde LED-lampen hou je een goed zicht op je werk, ook in donkere of slechtverlichte ruimtes. Het zaagsel dat overblijft kan je dankzij de stofzuigeradapter met een slang opzuigen, zodat je geen last hebt van opdwarrelende stofdeeltjes. Het spindelblokkeermechanisme zorgt voor een snelle en soepele beitelwissel, zodat je effectief kan werken. De DeWalt D26204K heeft 2 jaar garantie en wordt geleverd in een stevige draagkoffer inclusief 2 parallelgeleiders, 2 stofzuigeradapters, een 8 mm spantang, een 17 mm sleutel, een invalzool en vaste zool en een centreerring. Het complete pakket dus!

DeWALT kantenfrees D26204K

4. Makita 3709

We gaan verder met de Makita 3709. Wij zijn altijd enorme fans van Makita, en ook deze kantenfrees valt bij ons zeer goed in de smaak. De Makita 3709 heeft een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. De kantenfrees is met een vermogen van 530 W en een onbelast toerental van 30.000 toeren per minuut uiterst krachtig. Dat betekent echter niet dat de machine log of zwaar is, integendeel! Dankzij het compacte ontwerp en de ergonomische met rubber beklede handgreep kan je de kantenfrees zelfs met een hand gecontroleerd bedienen. Met een gewicht van slechts 1,5 kilo kan je bovendien lang achtereen doorwerken zonder overbelast te raken. 

De transparante voet geeft uitstekende zichtbaarheid en is daarnaast moeiteloos instelbaar dankzij de rubberen stalrol en de clipsluiting. Ook de grondlplaat is transparant voor optimaal zicht. De machine heeft door het stelwieltje en met tandheugelsysteem een snelle en gemakkelijke instelbare en vergrendelbare fijnafstelling van de freesdiepte. Zo is de machine geschikt voor allerlei lichte profileringswerkzaamheden aan randen en voor het frezen van groeven in allerlei gelamineerde houtsoorten en fineerhout. 

De invulfrees wordt standaard geleverd met langsgeleider en contourgeleider, zodat je rechte of gebogen kanten kan volgens met frezen zonder kogellager. Als optie kan je kantelbare zool gebruiken (apart aan te schaffen) die het toe laat om schuine kanten aan te leggen onder allerlei hoeken met een rechte frees. Standaard meegeleverd met de kantenfrees zijn een 17 mm steeksleutel, 10 mm steeksleutel, 6 mm groeffrees, transparante freeszool, spantang, breedtegeleider, trilgeleider en kopieerring. Met de Makita 3709 haal je dus een uiterst capabele kantenfrees in huis met alles erop en eraan. 

Makita 3709

3. Makita DRT50ZJX2

We zijn bij het podium aanbeland, met op nummer 3 wederom een kantenfrees van Makita. Bij aanschaf van deze kantenfrees haal je een complete set in huis. De Makita Drt50zjx2 is namelijk niet zomaar een kantenfrees, maar een multifrees met vele facetten. De machine wordt geleverd met allerlei handige opzetstukken en accessoires, zodat je hem vliegensvlug kan veranderen van kantenfrees naar bovenfrees en vice versa. Zo kan je tijdens de houtbewerking prachtige decoratieve randen aanbrengen! Dankzij de soft start die opstartschokken opvangt kan je rustig en veilig met je werk beginnen. 

De machine heeft een maximale freesdiepte van 35 millimeter. Aan de hand van een draaiknop kun je het variabele toerental van 10.000-30.000 toeren per minuut instellen zodat je zeer gecontroleerd en secuur kan werken, doordat de rotatiesnelheid constant blijft met elke soort werkbelasting. De buitengewone koolborstelloze motor geeft de machine een optimale kracht. Dankzij de soft grip ervaar je meer stabiliteit en comfort tijdens het frezen. Daarnaast is de machine voorzien van dubbele LED-verlichting zodat je helder zicht houdt op je project. 

De kantenfrees wordt geleverd in een stevige en zeer robuuste Mbox. Na gebruik kan je de kantenfrees hierin bewaren, zodat hij goed beschermd blijft tegen stof, vuil en vocht. Zo gaat je machine langer mee en kan je er jaren plezier van hebben. Daarnaast zorg je ervoor dat je geen onderdelen of accessoires kwijt raakt en kan je alles gemakkelijk terugvinden. Bovendien neem je de kantenfrees en alle hulpstukken met gemak mee naar buiten of naar een andere werkplek. Meegeleverd zijn een handleiding, parallelgeleider, trilgeleider, bovenfreesvoet, handgreep, 10 mm kopieerring, 16 mm kopieerring, langsgeleider, stofzuigadapter (2 x), 13 mm steeksleutel, 22 mm steeksleutel, trilvoet, kantelvoet, 2 mm spantang en 6 mm spantang. Bij aanschaf van deze Makita Drt50zjx2 krijg je dus zonder twijfel waar voor je geld.  

2. Festool MFK 700

Met een kantenfrees kun je allerlei mooie afwerkingen maken, maar dan moet je wel een goede kantenfrees hebben. Voordat we de beste kantenfrees bespreken willen we het nog even over de Festool MFK 700 hebben.

Het opgenomen vermogen van dit apparaat is 720 Watt, genoeg om een onbelast toerental tussen de 10000 en 26000 per minuut te behalen. Daarmee verklappen we ook gelijk dat je de snelheid zelf kunt instellen zodat jouw materiaal niet beschadigd raakt en je met precisie kunt werken. De maximale freesdiameter is 32 mm en de freesdiepte 14 mm.

De Festool MFK 700 werkt wel op netstroom, je zult dus altijd een stopcontact in de buurt moeten hebben. Hier tegenover staat wel dat het apparaat slechts 2 kilogram weegt en dat de kabellengte 4 meter is waardoor je toch redelijk wat vrijheid hebt.

1. Makita DRT50Z

Met maar liefst drie kantenfrezen in onze top 5 is Makita de hofleverancier van de kantenfrezen. Applausje graag voor onze nummer 1: de Makita DRT50Z. De fantastische kantenfrees is multi-inzetbaar. Dankzij vele bijgeleverde opzetstukken en accessoires kan je de machine vliegensvlug omtoveren van kantenfrees naar bovenfrees, en weer terug. Ontzettend handig, want zo heb je aan een enkele machine genoeg voor allerlei verschillende toepassingen. Zo zit je niet met een overvolle schuur met hier en daar rondslingerend gereedschap, en hoef je wanneer je ergens anders gaat klussen ook niet zoveel verschillende onderdelen mee te slepen. De kantenfrees is bovendien in staat allerlei verschillende materialen te bewerken! 

Een groot voordeel van deze kantenfrees is dat hij op een accu werkt. Hierdoor lig je niet steeds in de clinch met een lang snoer en ben je uiterst wendbaar, wat het werkcomfort enorm vergroot. De soft start functie vangt de opstartschokken moeiteloos op, waardoor je de machine rustig kan starten. Dit vergroot ook de veiligheid van het apparaat. De kantenfrees heeft een maximale freesdiepte van 35 millimeter. Door middel van een draaiknop stel je het aantal toeren in. De machine heeft een variabele toerental van 10.000 tot 30.000 toeren per minuut. De elektronische sturing van de toeren zorgt voor een constante rotatiesnelheid ongeacht de werkbelasting. De kantenfrees heeft een buitengewone koolborstelloze motor, ontwikkeld om de machine te voorzien van kracht, snelheid en een langere standtijd. 

Hij doet hiermee niet onder voor besnoerde kantenfrezen. De kantenfrees heeft een ergonomische handgreep voor optimaal werkcomfort en is voorzien van dubbele LED-verlichting voor een helder zicht op het project. De machine is uitwisselbaar met alle voeten van de Makita Rt0700C. Wanneer je kiest voor deze kantenfrees, dan krijg je het totale plaatje! Hij wordt namelijk inclusief handleiding, parallelgeleider, trilgeleider, bovenfreesvoet, handgreep, 10 mm kopieerring, 16 mm kopieerring, langsgeleider, stofafzuigadapter (2x), trimvoet, kantelvoet, 6 mm spantang en 8 mm spantang geleverd. Dit alles kan je veilig beschermd tegen stof, vuil en vocht opbergen in een zeer stevige en robuuste Mbox. 

Beste Goedkope Kantenfrees

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver of houtbewerking-hobbyist misschien niet snel voor een kantenfrees in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope kantenfrees gekozen voor de Black & Decker KW1200EKA-QS. Deze krachtige kantenfrees kan met een vermogen van wel 1200 W tot een buitengewone diepte van 55 millimeter frezen. De stelt de freesdiepte en het toerental gemakkelijk zelf in. 

Dankzij de variabele snelheid kan je ieder materiaal op de juiste manier behandelen. Zo voorkom je bovendien dat je machine oververhit raakt. De kantenfrees is schokbestendig en kent dankzij het ergonomische ontwerp met dubbele handgrepen een groot werkcomfort. De machine wordt geleverd inclusief handleiding, bits (6x), spanstangen (3x), parallelgeleider, kopieergeleider en afstandsplaatje. Na gebruik berg je de kantenfrees veilig op in de meegeleverde robuuste opbergkoffer, zodat hij goed beschermd is tegen stof, vuil en vocht en lang mee kan. Voor het laagdrempelig creëren van prachtig sierlijke randen en groeven in allerlei verschillende houtsoorten is de keuze voor deze kwalitatief hoogstaande Black & Decker KW1200EKA-QS kantenfrees een zeer betrouwbare keuze voor elke klusser. 

BLACK+DECKER KW1200EKA-QS

Beste Professionele Kantenfrees

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Er zijn echter zo veel professionele kantenfrezen op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij er eentje voor de professionals onder ons uitgekozen. Wederom gaan wij voor een Makita kantenfrees, ditmaal voor de Makita DRT50RTJX3. Deze buitengewone machine is van alle markten thuis en zal je voorzien in allerlei verschillende werkzaamheden. 

Dankzij allerlei technische snufjes en hulpmiddelen kan jij met deze kantenfrees elke klus klaren! De machine heeft een variabel instelbaar toerental, een constant-elektronica en een soft start systeem voor een makkelijke, efficiënte verspaning met uiteendlopende freesdiameters, in allerlei houtsoorten en plaatmaterialen. De koolborstelloze motor vraagt geen onderhoud en heeft een elektronische sturing, die zorgt voor een concurrentielood motorrendement en een verminderde opwarming. De kantenfrees wordt geleverd in een combinatieset, met vier verschillende voetstukken met onderling uitwisselbare onderdelen. 

Deze voetstukken kunnen vliegensvlug verwisseld worden dankzij het stevige snelklemsysteem. Dit systeem zorgt ook voor een snelle en precieze instelling van de freesdiepte (maximaal 35 mm) via een stelseltje en tandheugelsysteem. De machine is zeer gebruiksvriendelijk dankzij de ergonomische met rubber beklede greepvlakken, die voor een ferme grip en een stabiele controle over de machine zorgen. Dankzij de doorzichtige zool en machineplaat heb je een goed zicht op je werkvlak. De machine heeft een ingebouwde asblokkering voor het gemakkelijk en snel vervangen van de frezen. De frees kan met het kantevoetstuk in beide richtingen in een hoek worden gesteld, zodat je met enkele frezen een waaier aan uiteenlopende profielen en verbindingen kan maken. 

Dankzij het induik-voetstuk kan je de kantenfrees in een handomdraai in een bovenfrees veranderen, compleet met micrometrische diepteaanslag, snelontgrendeling en bijkomende vergendelingsmoer tegen ongewenste verschuiving van de diepteinstelling. De koffer wordt met twee krachtige schuifaccu’s, batterijlader en allerlei hulpstukken en accessoires geleverd in een MAKPAC opbergkoffer, een stevige stapelbare koffer met vergrendelsysteem om deze buitengewone kantenfrees in op te bergen. Hoewel deze kantenfrees van Makita zeker wat kost, is het naar onze mening een investering die iedere professional zichzelf zou moeten gunnen. 

Makita DRT50RTJX3

Koopgids

Een kantenfrees is een machine die elke klusser met een voorliefde voor houtbewerking het hart sneller zal doen laten kloppen. Met een kantenfrees geef je namelijk in een handomdraai mooie, glad afgewerkte randen aan houten objecten. Je kan zo prachtige sierlijke randen en groeven in allerlei verschillende houtsoorten aanbrengen. Zo kan je de randen van een werkstuk glad polijsten of een decoratieve bol frezen of juist een ronde inkeping in het hout creëren. Voor de afwerking van houten werkstukken is een kantenfrees dus eigenlijk onmisbaar. Zo zal je werkstuk nooit meer ontsierd worden door ruwe, rafelige randen. 

Welke kantenfrees kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de kantenfrees vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede kantenfrees, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een kantenfrees.  

Accu of netstroom

Kantenfrezen draaien op een accu of op netstroom. Beide energievoorzieningen hebben zo hun voor- en nadelen. Een kantenfrees op accu geeft je een grotere bewegingsvrijheid dan een kantenfrees op netstroom. Je kan vrij om je werkstuk heen bewegen zonder dat het snoer in de weg zit. Dit vergroot dus je werkcomfort. Een reden om voor een kantenfrees op netstroom te kiezen is dat je onafgebroken door kan werken. Een kantenfrees op accu moet je na verloop van tijd weer opladen, wat een onderbreking van je werk betekend. Dit kan vervelend zijn. Daarnaast zijn accu’s niet goedkoop, en je moet ze blijven gebruiken om te voorkomen dat hun capaciteit afneemt. Het is dus voordat je een kantenfrees aanschaft goed om na te gaan waar je voorkeur ligt wat betreft de energievoorziening van de kantenfrees. 

Vermogen

Niet alle kantenfrezen hebben hetzelfde vermogen. Het vermogen van een kantenfrees wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine is. Je zou kunnen stellen dat alle kantenfrezen geschikt zijn voor kleine, hobbyklussen. Voor het zwaardere werk zal je echter vaak een kantenfrees nodig hebben met een grote kracht. Wanneer je bijvoorbeeld met hardhout werkt of met andere harde materialen, dan moet je zeker denken aan een kantenfrees met een vermogen van 1400 W of hoger. Over het algemeen raden wij professional aan om voor de echte krachtpatsers te gaan. Doe-het-zelvers kunnen prima uit de voeten met een kantenfrees met een wat lager vermogen.

Veiligheidsfeatures

Zoals geldt voor elke powertool, moet je met een kantenfrees voorzichtig te werk gaan. De meeste kantenvrezen hebben goede veiligheidsfuncties. Zo zijn er freesmachines met een soft start, zodat het toestel langzaam op gang komt, waardoor je niet voor verassingen komt te staan en de machine stabiel kan houden tijdens het werken. Ergonomische handgrepen met een rubberen oppervlakte zorgen ervoor dat je een stevige grip houdt op de machine. Dankzij een asvergrendeling op een kantenfrees kan je gemakkelijk en veilig van gereedschap wisselen. Het is dus raadzaam om bij aanschaf van een kantenfrees goed na te gaan welke veiligheidsfuncties de machine biedt. Wij raden voor optimaal veilig gebruik van de kantenfrees aan om te investeren in een veiligheidsbril, een paar werkhandschoenen en gehoorbescherming. 

Variabele snelheid

Dikwijls kan je bij kantenfrezen de snelheid zelf variabel instellen. Zo kan je frees dus op verschillende snelheden laten draaien. Dit is heel fijn, want niet elk materiaal is hetzelfde, en met een variabele snelheid kan je de frees moeiteloos juist afstellen. Zo is een kantenfrees met een variabele snelheid dus breder inzetbaar dan een kantenfrees met een constant toerental. Sommige houtsoorten hebben baat bij een hoge snelheid, bij andere houtsoorten krijg je een mooier resultaat met een langzamere snelheid. Het is dus raadzaam om bij aanschaf van een kantenfrees na te gaan of de snelheid van de machine variabel instelbaar is. 

Freesvoet

Een belangrijk element van een kantenfrees is de freesvoet. Deze voet in een plat vlak dat je over je werkstuk heen laat glijden. Je kan de afstand tussen het verste punt van je frees en de freesvoet instellen. De freesvoet van een kantenfrees is tangvorming, zodat je het werkstuk als het ware vast kan grijpen. Zo kan je de frees nauwkeurig langs de rand van je werkstuk bewegen. Een freesvoet is idealiter van stevig, doorzichtig materiaal gemaakt. Zo heb je helder zicht op je werkstuk en kan je netjes werken. Het is dus wanneer je een kantenfrees bekijkt altijd goed om na te gaan uit welk materiaal de freesvoet is vervaardigd.

Geraadpleegde bronnen