Tips bij aanschaf van jouw kantenfrees
Een kantenfrees is een machine die elke klusser met een voorliefde voor houtbewerking het hart sneller zal doen laten kloppen. Met een kantenfrees geef je namelijk in een handomdraai mooie, glad afgewerkte randen aan houten objecten. Je kan zo prachtige sierlijke randen en groeven in allerlei verschillende houtsoorten aanbrengen. Zo kan je de randen van een werkstuk glad polijsten of een decoratieve bol frezen of juist een ronde inkeping in het hout creëren. Voor de afwerking van houten werkstukken is een kantenfrees dus eigenlijk onmisbaar. Zo zal je werkstuk nooit meer ontsierd worden door ruwe, rafelige randen.
Welke kantenfrees kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de kantenfrees vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede kantenfrees, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een kantenfrees.
Accu of netstroom
Kantenfrezen draaien op een accu of op netstroom. Beide energievoorzieningen hebben zo hun voor- en nadelen. Een kantenfrees op accu geeft je een grotere bewegingsvrijheid dan een kantenfrees op netstroom. Je kan vrij om je werkstuk heen bewegen zonder dat het snoer in de weg zit. Dit vergroot dus je werkcomfort. Een reden om voor een kantenfrees op netstroom te kiezen is dat je onafgebroken door kan werken. Een kantenfrees op accu moet je na verloop van tijd weer opladen, wat een onderbreking van je werk betekend. Dit kan vervelend zijn. Daarnaast zijn accu’s niet goedkoop, en je moet ze blijven gebruiken om te voorkomen dat hun capaciteit afneemt. Het is dus voordat je een kantenfrees aanschaft goed om na te gaan waar je voorkeur ligt wat betreft de energievoorziening van de kantenfrees.
Vermogen
Niet alle kantenfrezen hebben hetzelfde vermogen. Het vermogen van een kantenfrees wordt uitgedrukt in watt (W). Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de machine is. Je zou kunnen stellen dat alle kantenfrezen geschikt zijn voor kleine, hobbyklussen. Voor het zwaardere werk zal je echter vaak een kantenfrees nodig hebben met een grote kracht. Wanneer je bijvoorbeeld met hardhout werkt of met andere harde materialen, dan moet je zeker denken aan een kantenfrees met een vermogen van 1400 W of hoger. Over het algemeen raden wij professional aan om voor de echte krachtpatsers te gaan. Doe-het-zelvers kunnen prima uit de voeten met een kantenfrees met een wat lager vermogen.
Veiligheidsfeatures
Zoals geldt voor elke powertool, moet je met een kantenfrees voorzichtig te werk gaan. De meeste kantenvrezen hebben goede veiligheidsfuncties. Zo zijn er freesmachines met een soft start, zodat het toestel langzaam op gang komt, waardoor je niet voor verassingen komt te staan en de machine stabiel kan houden tijdens het werken. Ergonomische handgrepen met een rubberen oppervlakte zorgen ervoor dat je een stevige grip houdt op de machine. Dankzij een asvergrendeling op een kantenfrees kan je gemakkelijk en veilig van gereedschap wisselen. Het is dus raadzaam om bij aanschaf van een kantenfrees goed na te gaan welke veiligheidsfuncties de machine biedt. Wij raden voor optimaal veilig gebruik van de kantenfrees aan om te investeren in een veiligheidsbril, een paar werkhandschoenen en gehoorbescherming.
Variabele snelheid
Dikwijls kan je bij kantenfrezen de snelheid zelf variabel instellen. Zo kan je frees dus op verschillende snelheden laten draaien. Dit is heel fijn, want niet elk materiaal is hetzelfde, en met een variabele snelheid kan je de frees moeiteloos juist afstellen. Zo is een kantenfrees met een variabele snelheid dus breder inzetbaar dan een kantenfrees met een constant toerental. Sommige houtsoorten hebben baat bij een hoge snelheid, bij andere houtsoorten krijg je een mooier resultaat met een langzamere snelheid. Het is dus raadzaam om bij aanschaf van een kantenfrees na te gaan of de snelheid van de machine variabel instelbaar is.
Freesvoet
Een belangrijk element van een kantenfrees is de freesvoet. Deze voet in een plat vlak dat je over je werkstuk heen laat glijden. Je kan de afstand tussen het verste punt van je frees en de freesvoet instellen. De freesvoet van een kantenfrees is tangvorming, zodat je het werkstuk als het ware vast kan grijpen. Zo kan je de frees nauwkeurig langs de rand van je werkstuk bewegen. Een freesvoet is idealiter van stevig, doorzichtig materiaal gemaakt. Zo heb je helder zicht op je werkstuk en kan je netjes werken. Het is dus wanneer je een kantenfrees bekijkt altijd goed om na te gaan uit welk materiaal de freesvoet is vervaardigd.