Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 10 beste schuurmachines in 2022

In dit artikel

Er zijn veel verschillende schuurmachines op de markt. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een schuurmachine? Hoe weet je welke schuurmachine het beste past bij welke klus? En welke schuurmachine past het beste bij jou? 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een schuurmachine die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze schuurmachine top 10 voor het jaar 2022.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Schuurmachines

BESTE KOOP

Makita 9403
Makita 9403 schuurmachine

PROFESSIONEEL

Metabo SXE 450​

BUDGET

Black & Decker KA320EKA-QS
Black & Decker KA88-QS bandschuurmachine


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Schuurmachine - Top 10

10. Bosch PDA 180 E

Waarom we fan zijn:
Een handige schuurmachine, heel geschikt voor hoeken en randen. Licht gewicht. 

Bovenaan staat de PDA 180 E schuurmachine van Bosch. Deze schuurmachine is heel geschikt voor hoeken en randen, kozijnen en trappen vanwege de driehoeksvormige zool. Hij weegt 1,1 kilo en heeft een netstroom kabel van 2,5 meter. Het vermogen van de motor is 180 watt en hij maakt 18400 schuurbewegingen per minuut.

Het schuurpapier is bevestigd aan de machine door middel van klittenband en slijt zeer gelijkmatig. Je kunt de Bosch PDA 180 E makkelijk met 1 hand bedienen waardoor je met je andere hand je werkstuk kan vasthouden. Ook heeft dit model een aansluiting voor stofafzuiging. Er zit een variabele snelheidsregeling op de schuurmachine waardoor je zelf controle hebt over de schuursnelheid.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Delta schuurmachine
Vorm zool: Driehoek
Gewicht: 1,1 kg
Stofafzuiging: Nee

 

Video

Bosch PDA 180 E schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

9. Powerplus POWX0478

Waarom we fan zijn:
Een excentrische schuurmachine, vooral geschikt voor muren en plafonds. Goede prijs/kwaliteit verhouding.

Deze Powerplus POWX0478 is heel geschikt voor het schuren van grote oppervlakten zoals muren en plafonds. De schuurschijf is 225 millimeter. Het apparaat kan 1500 tot 2300 toeren per minuut maken, waardoor je snel en krachtig kan schuren. Prettig is dat het apparaat geen cirkels laat zien tijdens het schuren.

Dit Powerplus apparaat werkt op netstroom en heeft een lange kabel van 4 meter. Ook beschikt het apparaat over stofafzuiging. Je krijgt een stofzuigerzak en -slang meegeleverd, en 8 schuurschijven. De POWX0478 is uitgerust met een softstart, wat er voor zorgt dat je je materiaal niet beschadigd. Let op dat je de machine wel goed stevig vasthoudt, anders kan deze een beetje gaan schudden. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Excenterschuurmachine
Vorm zool: Rond
Gewicht: 2,8 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

Powerplus POWX0478

Bekijk verschillende aanbieders

8. Black & Decker KA280LKA-QS

Waarom we fan zijn:
Een multischuurmachine die gebruiksvriendelijk is en geschikt voor de beginnende klusser.

Deze Black & Decker KA280LKA-QS​ wordt geleverd met een hoop accessoires zoals contourprofielen, detailschuurpapier, een koffer en nog veel meer. Het is een multischuurmachine: een delta schuurmachine en excentrische schuurmachine in één. Het wisselen van schuurzool gaat makkelijk, waardoor je snel kan schakelen tussen je werkzaamheden.

Hij werkt op netstroom en heeft een kabel van 3 meter. De softgrip handgreep voelt prettig in de hand en is met één of twee handen te gebruiken. Erg handig: het toerental is makkelijk in te stellen aan de hand van een draaiknop met afbeeldingen. Dit maakt deze schuurmachine ook heel geschikt voor onervaren en beginnende klussers.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Delta-, Excenter-, Multischuurmachine
Vorm zool: Driehoek, rond
Gewicht: 2,5 kg
Stofafzuiging: Nee

 

Video

Black & Decker KA280LKA-QS

Bekijk verschillende aanbieders

7. Black & Decker KA280K-QS Auto-Select

Waarom we fan zijn:
Een goed geprijsde schuurmachine met stofafzuiging, geschikt voor de beginnende klusser.

De Black & Decker KA280K-QS Auto-Select is een variatie op het model op plek 8. Ook dit is weer een multischuurmachine. We hebben deze schuurmachine met name hoger beoordeeld omdat op dit model een cyclonisch stoffilter zit. Hij heeft een prettig softgrip handvat en is ook met een of beide handen te bedienen.

Het schuurpapier maak je vast door middel van klittenband. Dit model weegt 3,2 kilo en is dus wel vrij zwaar als je langere tijd moet schuren. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Delta-, Excenter-, Multischuurmachine
Vorm zool: Rond, Driehoek
Gewicht: 3,2 kg
Stofafzuiging: Ja

Video

Black & Decker KA280K-QS

Bekijk verschillende aanbieders

6. Bosch PBS 75 AE

Waarom we fan zijn:
Een kwalitatieve en snelle schuurmachine. 

De Bosch PBS 75 AE is een prettig machine om snel grote oppervlakten mee te schuren. De motor heeft een vermogen van 750 watt. Je kan de schuurbandsnelheid  zelf instellen van 200 tot 350 meter per seconde. Het verwisselen van schuurband wordt je makkelijk gemaakt door het schuurbandspansysteem. Het automatische bandsysteem houdt de schuurband op de juiste positie tijdens het klussen.  Let wel op dat je dit systeem regelmatig even controleert en indien nodig aanschroeft. 

Tijdens het schuren blijft de machine heel stabiel. De schuurmachine weegt 3,5 kilo, maar is wel makkelijk te sturen. Erg prettig vonden wij dat je de schuurmachine ook aan je werkbank kan vastzetten met de bijgeleverde houder. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Bandschuurmachine
Vorm zool: Rechthoek
Gewicht: 3,5 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

Bosch PBS 75 AE schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

5. Makita 9903

Waarom we fan zijn:
Een degelijke, krachtige en kwalitatieve schuurmachine.

De Makita 9903 is een bandschuurmachine met veel vermogen. Met een vermogen van 1010 Watt is deze bandschuurmachine toepasbaar op een groot aantal materialen. Maak gebruik van de variabele snelheidsregeling om de machine af te stellen op jouw materiaal. Zo raakt het niet beschadigd. De maximale bandsnelheid is 440 m/min. Hij heeft een trillingswaarde van 2,5 waardoor je er ook heel prettig langere tijd mee kan werken.

Deze Makita heeft een netsnoer van 5 meter lang. Er wordt gebruik gemaakt van automatische bandcentrering zodat de band goed op zijn plek blijft. Bij aanschaf van de Makita 9903 krijg je schuurvellen meegeleverd en een stofzak. Mocht je zelf nog schuurpapier kopen, dan mag dit een maximale afmeting hebben van 76 x 533 mm. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Bandschuurmachine
Vorm zool: Rechthoek
Gewicht: 5,4 kg
Stofafzuiging: Nee

 

Video

Makita 9903

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch PSM 200 AES

Waarom we fan zijn:
Een compacte, stille en krachtige schuurmachine.

De Bosch PSM 200 AES is een multischuurmachine. Hij ligt lekker in de hand en beweegt soepel. Wat we ook fijn vonden aan deze schuurmachine is dat hij vrij stil is. Ook is deze schuurmachine niet zwaar, hij weegt 1,4 kilo. Ondanks het compacte formaat van de schuurmachine, is hij wel heel krachtig. Hij heeft een vermogen van 200 watt en een maximum van 26000 schuurbewegingen per minuut. 

Het toerental kun je zelf makkelijk instellen met de traploos regelbare toerentalinstelling. De schuurbanden kan je met klittenband bevestigen. Dit model is voorzien van stofafzuiging, maar let er op dat je nooit helemaal stofvrij kan werken. Het grootste deel van het stof wordt opgevangen, maar er komt ook echt nog wel wat stof vrij. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Delta-, Multi-, Vlakschuurmachine
Vorm zool: Driehoek, Rechthoek
Gewicht: 1,4 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

Bosch PSM 200 AES schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch PEX 400 AE

Waarom we fan zijn:
Een handige excentrische schuurmachine met veel kracht. 

De Bosch PEX 400AE is een goede keuze als je zowel fijn wilt afwerken, als ook grote of gebogen oppervlakten wil polijsten of schuren. Je kan deze schuurmachine goed afstemmen op je materiaal, omdat je het toerental traploos kunt instellen. Je kan mooi egaal schuren met dit apparaat.

Dit model heeft een stofopvanger in een transparante stofbox. In de machine zit een microfiltersysteem. Hierdoor wordt stofontwikkling al tijdens het sturen behoorlijk verminderd. Dankzij de extra handgreep kan je deze schuurmachine heel prettig en makkelijk sturen. Soms ook echt wel nodig om de controle te kunnen houden, vanwege de power in dit apparaat.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Excenterschuurmachine
Vorm zool: Rond
Gewicht: 1,9 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

Bosch PEX 400 AE schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

2. DeWalt DWE6423-QS

Waarom we fan zijn:
Een compacte excentrische schuurmachine die licht is van gewicht en met één hand te bedienen is.

De DeWalt DWE6423-QS weeg 1,3 kilogram en is zeer compact. Je kan hem makkelijk met één hand gebruiken waardoor je je andere hand vrij hebt voor het vasthouden van je werkstuk voor meer stabiliteit en precisie. Het apparaat werkt op netstroom en de kabel is 4 meter lang.  

Per minuut maakt deze schuurmachine maximaal 12.000 schuurbewegingen. Dit kun je uiteraard ook lager instellen. In diameter is de schuurzool 125 millimeter. We vonden de stofafzuiging echt goed werken. Ook het geluidsniveau van deze schuurmachine valt ons mee. Voor zo’n compact apparaat heeft het toch veel power. Erg prettig in gebruik en daarom verdiend op de tweede plaats.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Excenterschuurmachine
Vorm zool: Rond
Gewicht: 1,3 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

DeWalt DWE6423-QS schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita 9403

Waarom we fan zijn:
Een betrouwbaar, krachtig, stevig en kwalitatief apparaat. Ook geschikt voor de professional.

Deze Makita schuurmachine hebben wij als beste beoordeeld. De Makita 9403 heeft een vermogen van 1200 watt en een schuursnelheid van 500 meter per minuut. Daarnaast is het schuuroppervlak flink: 100 millimeter breed en 610 millimeter lang. Ook prettig: hij heeft een netsnoer van 5 meter lang. 

De machine weegt 5,7 kilogram en is daarmee een van de zwaarste modellen in ons lijstje. Wij vinden dat dit gewicht soms ook in je voordeel kan werken, bijvoorbeeld bij klussen waar je anders zelf nog best veel kracht zou moeten zetten. De Makita 9403 kan gebruikt worden voor het schuren van verschillende oppervlaktes. De extra handgreep op dit model maakt hem handig in gebruik maakt. Deze betrouwbare en kwalitatief hoogstaande schuurmachine is daarom wat ons betreft verdiend de nummer 1.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Bandschuurmachine
Vorm zool: Rechthoek
Gewicht: 5,7 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

Makita 9403

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Schuurmachine: Metabo SXE 450

Waarom we fan zijn:
Een krachtige, robuuste schuurmachine die goed werkt voor zowel grote als fijne klussen.

De Metabo SXE 450 TurboTec is een 350 Watt oscillerende multitool die werkt op netstroom. De schuurzool van dit apparaat is 150 millimeter. Dit is voor een excentrische schuurmachine bovengemiddeld groot. Je kan dus lekker snel werken op grote oppervlakten. 

Hij weegt 1.8 kilogram. Je krijgt 17 accessoires bij deze Metabo geleverd, waaronder een schuurstuk, segmentzaagblad en schraapblad. De opzetstukken kan je makkelijk verwisselen zonder extra gereedschap. De snelheid en intensiteit kan je zelf instellen. Dankzij de ingebouwde stofbox kan je ook wat schoner werken. Dit apparaat is robuust en krachtig en erg geschikt voor de professional of de fanatieke klusser. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Excenterschuurmachine
Vorm zool: Rond
Gewicht: 2,4 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

Metabo SXE 450 TurboTec

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Schuurmachine: Black & Decker KA320EKA-QS

Waarom we fan zijn:
Een goedkope maar krachtige schuurmachine, geschikt voor de af-en-toe klusser.

De Black & Decker KA320EKA-QS is een goed geprijsde schuurmachine. De schuurband is 91 millimeter breed en 189 millimeter lang. De motor heeft een vermogen van 240 watt en een maximaal toerental van 15000 per minuut. Dit maakt de hem dus ook prima geschikt voor grote klussen. Deze schuurmachine weegt 2,5 kilogram. Wat handig is: je kan het schuurpapier bevestigen met zowel een klem als klittenband. Op dit model zit een aansluiting voor een stofzak. We vinden deze schuurmachine niet zo geschikt voor lange klussen, omdat de trillingswaarden hoog zijn en je echt last krijgt van je armen als je er langdurig mee aan de slag gaat. Maar voor de hobby klusser die dit apparaat af en toe gebruikt voor schuren in en om het huis, is hij erg geschikt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort schuurmachine: Vlakschuurmachine
Vorm zool: Rechthoek
Gewicht: 2,5 kg
Stofafzuiging: Ja

 

Video

Black & Decker KA320EKA-QS schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Beste Schuurmachine Per Merk

Compleet overzicht: Beste Schuurmachine Per Type

Wat is de Schuurmachine Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste schuurmachine

Wat is de beste schuurmachine?

Uit onze uitgebreide onderzoek is de Makita 9403 als beste uit de test gekomen. Dit is een krachtig apparaat van hoge kwaliteit met een groot schuuroppervlak dat ook heel geschikt is voor professionals. 

Welke schuurmachine voor welke klus?

Met zoveel verschillende soorten schuurmachines vragen mensen zich vaak af welke schuurmachine ze waarvoor kunnen gebruiken. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met welke schuurmachine je het beste kan gebruiken voor welke soort klussen.

Vlakschuurmachine

Gebruik je voor platte grote oppervlaktes en voor grove
werkzaamheden.

Deltaschuurmachine

Is geschikt voor hoeken, randen en lastig te bereiken plekken.

Bandschuurmachine

Wordt gebruikt voor het snel afschuren van lak en verf op grote
platte oppervlaktes.

Extentrische schuurmachine

Is zowel te gebruiken voor grof werk als voor het polijsten van
materiaal. Daarnaast kan je er ook rondingen mee schuren.

Wandschuurmachine

Schuurt muren en plafonds glad.

Welke schuurmachine gebruikt een schilder?

Schilders werken het liefst met een krachtige, duurzame en multi-inzetbare schuurmachine zodat ze deze voor allerlei verschillende klussen kunnen gebruiken. Daarom kiezen schilders voor onze beste professionele schuurmachine: de Metabo SXE 450 TurboTec. Deze excentrische schuurmachine gebruiken schilders zowel om lak en verf te verwijderen als voor fijne afwerkingen. 

Wat doe je met een schuurmachine?

Je gebruikt een schuurmachine wanneer je materiaal zoals hout of metaal kaal wilt schuren, wilt bewerken of wilt polijsten. Je kan er verf, lak en roest mee verwijderen of een stuk hout mee voorbereiden voordat je gaat verven zodat de lak of verf beter hecht.

Tips bij aanschaf van jouw schuurmachine

Schuurmachines zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Hieronder leggen we het verschil tussen de verschillende soorten uit, zodat jij de beste machine kan vinden die past bij jou. 

Vlakschuurmachine

Er zijn allerlei verschillende soorten machines en ze hebben allemaal hun eigen specifieke doelen. De naam van de vlakschuurmachine verklapt al een beetje waar het voor is: vlakke oppervlaktes. Denk hierbij aan objecten zoals tafels en planken. Vroeger werd dit allemaal met de hand gedaan middels een schuurpapiertje, maar dat kan allemaal veel sneller en mooier tegenwoordig. Het oppervlakte van de schuurmachine is meestal een vierkant of rechthoek, hou er dus rekening mee dat je moeilijk bij kleine hoekjes en bochten kunt komen. Door de schuurzool kun je al gauw vlakke oppervlaktes gelijkmatig schuren. Dit is vooral handig bij klusjes zoals verven waar je de oppervlakte eerst licht opgeschuurd moet hebben voordat je aan de slag kunt gaan.

Delta schuurmachine

Ook de delta schuurmachine is een ideale uitkomst als je op zoek bent naar een machine waarmee je dingen lichtjes kan opschuren. Vaak wordt de delta in combinatie met de vlakschuurmachine gebruikt. Reden hiervoor is dat dit apparaat op plekken kan komen waar de vlakschuurmachine niet kan komen zoals hoeken en bochten. De delta heeft een driehoekvormige schuurzool en kan dus op meerdere manieren gebruikt worden. Wat ook handig is aan het apparaat is dat hij vaak niet zo heel erg groot is. Dit kan weer in je voordeel spelen wanneer je kleinere oppervlaktes wilt gaan schuren die niet heel zwaar geschuurd hoeven te worden.

Multischuurmachine

Als je niet kunt kiezen tussen een delta of een vlakschuurmachine, of als je gewoon een machine zoekt met meerdere functies, dan is de multischuurmachine het gereedschap voor jou. Vaak heeft dit apparaat meerdere uitwisselbare schuurzolen waardoor je hem bij verschillende soorten klussen kunt gebruiken. Ook is de machine weer uitermate geschikt voor licht schuurwerk. Al met al is dit dus een ideale schuurmachine als je verschillende type klussen gaat aannemen die in vorm en grootte variëren.

Excentrische schuurmachine

Nu zijn we bij het zwaardere werk aangekomen. Een excentrische schuurmachine gebruik je vaak bij grof schuurwerk. Hierbij moet je denken aan grote oppervlakken kaal schuren zoals deuren en platen. De machine is het meest geschikt voor vlakke oppervaktes maar kan ook gebruikt worden voor objecten met een ronding. De onderkant van een boot kun je bijvoorbeeld prima schuren. Afhankelijk van de schuurzool die je gebruikt kun je ook metaal en ander soort materiaal schuren. 

Bandschuurmachine

Als je veel bezig bent met de buitenkant van je huis dan zul je de bandschuurmachine vast wel kennen. Deze machine is vooral goed te gebruiken als je verf of lak wilt afschuren. Natuurlijk kan dit met genoeg kracht e, tijd en doorzettingsvermogen ook met een ander soort apparaat, maar deze machine is ervoor gemaakt om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor jou. Dit heeft te maken met de motor in de bandschuurmachine die de schuurband in een rap tempo rond laat draaien. Een muur kaal schuren en opnieuw verven kan binnen een paar uur gepiept zijn.

Wandschuurmachine

Wanneer je echt aan het grovere werk gaat beginnen, zoals de binnenkant van je huis, dan ben je op zoek naar een wandschuurmachine. Met dit apparaat kun je grote oppervlakten zoals muren en plafonds met gemak schuren. Het mooie aan een wandschuurmachine is dat je niet alleen rondvormige schuurzolen hoeft te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om driehoekvormige schuurzolen te gebruiken. Een ideale machine dus als je een flinke klus gaat aanpakken maar waarbij de hoeken ook belangrijk zijn.

Welke schuurmachine kiezen?

Het komt er dus op neer dat schuurmachines handig zijn voor allerlei soorten klussen. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf? Hieronder hebben we de belangrijkste zaken uiteengezet.

Hoeken en randen

Wat voor schuurmachine je uiteindelijk koopt heeft veel te maken met wat voor projecten je aan gaat werken. Als je van tevoren al weet dat je grotendeels muren en plafonds gaat schuren dan heeft het geen zin om een delta te kopen. Voor projecten waar je hoeken en randen gaat schuren wil je op zoek gaan naar een delta- of multischuurmachine. Deze twee machines zijn specifiek gemaakt om in die lastige hoeken, bochten en randen te komen. Waarom dan moeilijk doen als het makkelijk kan?

Grote vlakke delen

Voor grote vlakke delen zijn er al veel meer keuzes die je kan maken. Dan is het handig om te kijken of je vaak alleen maar licht hoeft op te schuren of dat je echt zwaar schuurwerk nodig hebt. Voor iemand die er niet heel veel kennis van heeft lijken de aparaten veel op elkaar. Toch hebben ze ieder hun eigen functie en is de een net wat beter geschikt dan de ander voor bepaalde klussen. Als je snel en grof te werk wilt gaan dan is de beste keuze een bandschuurmachine. Door de motor draait deze schuurmachine in een rap tempo alles glad. Scherpe hoeken kun je hiermee ook wat ronder maken. Ben je toch op zoek naar iets wat fijner schuurt en mag het allemaal ook wel wat lichter, dan ben je op zoek naar een vlakschuurmachine. Voor hele grote klussen zoals plafonds en muren kun je toch beter een wandschuurmachine aanschaffen. Die zijn daar weer het meest voor geschikt.

Handpalm schuurmachine

Zoals de naam al doet vermoeden past een handpalm schuurmachine gemakkelijk in de handpalm. Hij is compact maar kan nog steeds prima zijn werk doen. Uitermate geschikt voor projecten die fijn geschuurd moeten worden maar niet al te groot zijn. Er is een gezegde die luidt: klein maar fijn.

Toerental

Bij schuren is het belangrijk dat je de juiste aantal toeren gebruikt voor het materiaal wat je aan het schuren bent. Ben je zacht materiaal aan het schuren dan wil je ook een lage toerental gebruiken. Gebruik je teveel toeren voor het materiaal wat je aan het schuren bent, dan kan je materiaal nog wel eens gaan scheuren of breken. Dit moet je natuurlijk niet willen want dan ben je nog verder van huis. Als je de kans hebt, kies dan voor een schuurmachine met regelbare toerental instellingen.

Stofafzuiging

Het maakt niet uit of je nu aan het schuren, zagen of timmeren bent: iedereen houdt van een opgeruimde werkplek.  Als je wel eens eerder hebt geschuurd dan zul je vast wel weten hoeveel stof er vrij komt tijdens het schuren. Stof heeft ook geen gewicht en dwarrelt alle kanten op wat vaak het zicht belemmert. De voorkeur gaat uit naar een schuurmachine met de mogelijkheid voor stofafzuiging. Met de stofafzuiging heb je twee vliegen in één klap: de rommel wordt gelijk opgeruimd en je kunt een goed overzicht houden van waar je al geweest bent met de schuurmachine.

Type schuurpapier 

Je zou zomaar een wilde gok kunnen wagen en het eerste schuurpapier kopen wat je tegenkomt. Dit zal echter niet goed uitpakken voor zowel het materiaal wat je probeert te schuren en de schuurmachine. Voor iedere klus is er een bepaald soort schuurpapier. Zo heb je bijvoorbeeld de K40 – K80 voor het verwijderen van oude verf- of laklagen. Mocht je een bestaand verflaag willen opschuren dan heb je K120 – K180 nodig. Voor het opschuren tussen verf- en laklagen in moet je kijken naar K180 – K240 schuurpapier. Ben je nog helemaal niet bezig met het verf en alles wat daarbij komt en wil je gewoon jouw nieuwe stuk hout opschuren dan heb je K80 – K120 nodig. Het is veel informatie, maar wel noodzakelijk om te weten als je het goed wilt doen. 

Hoe wij schuurmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende schuurmachines onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 10 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste schuurmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 10? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.9 / 5. Aantal stemmen 111

Geraadpleegde bronnen