Koopgids
Schuurmachines zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Hieronder leggen we het verschil tussen de verschillende soorten uit, zodat jij de beste machine kan vinden die past bij jou.
Vlakschuurmachine
Er zijn allerlei verschillende soorten machines en ze hebben allemaal hun eigen specifieke doelen. De naam van de vlakschuurmachine verklapt al een beetje waar het voor is: vlakke oppervlaktes. Denk hierbij aan objecten zoals tafels en planken. Vroeger werd dit allemaal met de hand gedaan middels een schuurpapiertje, maar dat kan allemaal veel sneller en mooier tegenwoordig. Het oppervlakte van de schuurmachine is meestal een vierkant of rechthoek, hou er dus rekening mee dat je moeilijk bij kleine hoekjes en bochten kunt komen. Door de schuurzool kun je al gauw vlakke oppervlaktes gelijkmatig schuren. Dit is vooral handig bij klusjes zoals verven waar je de oppervlakte eerst licht opgeschuurd moet hebben voordat je aan de slag kunt gaan.
Delta schuurmachine
Ook de delta schuurmachine is een ideale uitkomst als je op zoek bent naar een machine waarmee je dingen lichtjes kan opschuren. Vaak wordt de delta in combinatie met de vlakschuurmachine gebruikt. Reden hiervoor is dat dit apparaat op plekken kan komen waar de vlakschuurmachine niet kan komen zoals hoeken en bochten. De delta heeft een driehoekvormige schuurzool en kan dus op meerdere manieren gebruikt worden. Wat ook handig is aan het apparaat is dat hij vaak niet zo heel erg groot is. Dit kan weer in je voordeel spelen wanneer je kleinere oppervlaktes wilt gaan schuren die niet heel zwaar geschuurd hoeven te worden.
Multischuurmachine
Als je niet kunt kiezen tussen een delta of een vlakschuurmachine, of als je gewoon een machine zoekt met meerdere functies, dan is de multischuurmachine het gereedschap voor jou. Vaak heeft dit apparaat meerdere uitwisselbare schuurzolen waardoor je hem bij verschillende soorten klussen kunt gebruiken. Ook is de machine weer uitermate geschikt voor licht schuurwerk. Al met al is dit dus een ideale schuurmachine als je verschillende type klussen gaat aannemen die in vorm en grootte variëren.
Excentrische schuurmachine
Nu zijn we bij het zwaardere werk aangekomen. Een excentrische schuurmachine gebruik je vaak bij grof schuurwerk. Hierbij moet je denken aan grote oppervlakken kaal schuren zoals deuren en platen. De machine is het meest geschikt voor vlakke oppervaktes maar kan ook gebruikt worden voor objecten met een ronding. De onderkant van een boot kun je bijvoorbeeld prima schuren. Afhankelijk van de schuurzool die je gebruikt kun je ook metaal en ander soort materiaal schuren.
Bandschuurmachine
Als je veel bezig bent met de buitenkant van je huis dan zul je de bandschuurmachine vast wel kennen. Deze machine is vooral goed te gebruiken als je verf of lak wilt afschuren. Natuurlijk kan dit met genoeg kracht e, tijd en doorzettingsvermogen ook met een ander soort apparaat, maar deze machine is ervoor gemaakt om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor jou. Dit heeft te maken met de motor in de bandschuurmachine die de schuurband in een rap tempo rond laat draaien. Een muur kaal schuren en opnieuw verven kan binnen een paar uur gepiept zijn.
Wandschuurmachine
Wanneer je echt aan het grovere werk gaat beginnen, zoals de binnenkant van je huis, dan ben je op zoek naar een wandschuurmachine. Met dit apparaat kun je grote oppervlakten zoals muren en plafonds met gemak schuren. Het mooie aan een wandschuurmachine is dat je niet alleen rondvormige schuurzolen hoeft te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om driehoekvormige schuurzolen te gebruiken. Een ideale machine dus als je een flinke klus gaat aanpakken maar waarbij de hoeken ook belangrijk zijn.
Welke schuurmachine kiezen?
Het komt er dus op neer dat schuurmachines handig zijn voor allerlei soorten klussen. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf? Hieronder hebben we de belangrijkste zaken uiteengezet.
Hoeken en randen
Wat voor schuurmachine je uiteindelijk koopt heeft veel te maken met wat voor projecten je aan gaat werken. Als je van tevoren al weet dat je grotendeels muren en plafonds gaat schuren dan heeft het geen zin om een delta te kopen. Voor projecten waar je hoeken en randen gaat schuren wil je op zoek gaan naar een delta- of multischuurmachine. Deze twee machines zijn specifiek gemaakt om in die lastige hoeken, bochten en randen te komen. Waarom dan moeilijk doen als het makkelijk kan?
Grote vlakke delen
Voor grote vlakke delen zijn er al veel meer keuzes die je kan maken. Dan is het handig om te kijken of je vaak alleen maar licht hoeft op te schuren of dat je echt zwaar schuurwerk nodig hebt. Voor iemand die er niet heel veel kennis van heeft lijken de aparaten veel op elkaar. Toch hebben ze ieder hun eigen functie en is de een net wat beter geschikt dan de ander voor bepaalde klussen. Als je snel en grof te werk wilt gaan dan is de beste keuze een bandschuurmachine. Door de motor draait deze schuurmachine in een rap tempo alles glad. Scherpe hoeken kun je hiermee ook wat ronder maken. Ben je toch op zoek naar iets wat fijner schuurt en mag het allemaal ook wel wat lichter, dan ben je op zoek naar een vlakschuurmachine. Voor hele grote klussen zoals plafonds en muren kun je toch beter een wandschuurmachine aanschaffen. Die zijn daar weer het meest voor geschikt.
Handpalm schuurmachine
Zoals de naam al doet vermoeden past een handpalm schuurmachine gemakkelijk in de handpalm. Hij is compact maar kan nog steeds prima zijn werk doen. Uitermate geschikt voor projecten die fijn geschuurd moeten worden maar niet al te groot zijn. Er is een gezegde die luidt: klein maar fijn.
Toerental
Bij schuren is het belangrijk dat je de juiste aantal toeren gebruikt voor het materiaal wat je aan het schuren bent. Ben je zacht materiaal aan het schuren dan wil je ook een lage toerental gebruiken. Gebruik je teveel toeren voor het materiaal wat je aan het schuren bent, dan kan je materiaal nog wel eens gaan scheuren of breken. Dit moet je natuurlijk niet willen want dan ben je nog verder van huis. Als je de kans hebt, kies dan voor een schuurmachine met regelbare toerental instellingen.
Stofafzuiging
Het maakt niet uit of je nu aan het schuren, zagen of timmeren bent: iedereen houdt van een
opgeruimde werkplek. Als je wel eens eerder hebt geschuurd dan zul je vast wel weten hoeveel stof er vrij komt tijdens het schuren. Stof heeft ook geen gewicht en dwarrelt alle kanten op wat vaak het zicht belemmert. De voorkeur gaat uit naar een schuurmachine met de mogelijkheid voor stofafzuiging. Met de stofafzuiging heb je twee vliegen in één klap: de rommel wordt gelijk opgeruimd en je kunt een goed overzicht houden van waar je al geweest bent met de schuurmachine.
Type schuurpapier
Je zou zomaar een wilde gok kunnen wagen en het eerste schuurpapier kopen wat je tegenkomt. Dit zal echter niet
goed uitpakken voor zowel het materiaal wat je probeert te schuren en de schuurmachine. Voor iedere klus is er een bepaald soort schuurpapier. Zo heb je bijvoorbeeld de K40 – K80 voor het verwijderen van oude verf- of laklagen. Mocht je een bestaand verflaag willen opschuren dan heb je K120 – K180 nodig. Voor het opschuren tussen verf- en laklagen in moet je kijken naar K180 – K240 schuurpapier. Ben je nog helemaal niet bezig met het verf en alles wat daarbij komt en wil je gewoon jouw nieuwe stuk hout opschuren dan heb je K80 – K120 nodig. Het is veel informatie, maar wel noodzakelijk om te weten als je het goed wilt doen.