Auteur: Hendrik

Auteur: Hendrik

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 10 beste schuurmachines in 2022

Inhoudsopgave

Als je gaat klussen dan wil je natuurlijk alleen het allerbeste resultaat leveren. Je weet van jezelf wat je allemaal wel en niet kan en of het resultaat er professioneel uit zal zien. Natuurlijk is het niet erg als het er niet professioneel uit ziet als je geen professional bent, dat maakt het alleen maar mooier. Maar het is wel zo fijn als het toch een beetje afgewerkt is zodat het veilig is en geen gevaarlijke situatie kan veroorzaken. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is door te zorgen dat het netjes geschuurd is met de beste schuurmachine. Met de hand kan natuurlijk ook wel, maar dat geeft nooit hetzelfde effect als een schuurmachine. Wij hebben de verschillende soorten schuurmachines voor jou op een rijtje gezet om te kijken welke nu de beste schuurmachine keuze voor jou is.

Lees ook:

Onze Best Beoordeelde Schuurmachines

BESTE KOOP

Makita 9403
Makita 9403 schuurmachine
  • Amazon.nl
    259.78
  • Gereedschapcentrum.nl
    259.99

PROFESSIONEEL

Metabo SXE 450​

BUDGET

Black & Decker KA320EKA-QS
Black & Decker KA88-QS bandschuurmachine

Beste Schuurmachine - Top 10

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede schuurmachine te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste schuurmachine uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke er in de top 10 staan voor het jaar 2022.

10. Bosch PDA 180 E

We beginnen onze lijst met een schuurmachine van Bosch. Zoals we al weten is een deze schuurmachine uitermate geschikt voor hoeken en randen, kozijnen en trappen. Hij weegt maar 1,1 kilo en heeft een netstroom kabel van 2,5 meter. Met een vermogen van 180 watt en tot wel 18400 schuurbewegingen per minuut kan jij moeiteloos die lastige hoeken glad schuren. Het schuurpapier is bevestigd aan de machine door middel van klittenband en slijt zeer gelijkmatig. Elk stukje schuurpapier wordt dus goed gebruikt. Je kunt de Bosch PDA 180 E makkelijk met 1 hand bedienen waardoor je met je andere hand je werkstuk kunt vasthouden indien dit nodig is. De aansluiting voor de stofzuiger maakt hem compleet.

Bosch PDA 180 E schuurmachine

Bosch PDA 180 E

9. Black & Decker KA320EKA-QS

Deze schuurmachine van Black & Decker is alweer iets zwaarder met 2,5 kilogram. Gelukkig wordt hij wel in een mooie opbergkoffer geleverd zodat het makkelijker is om hem op te bergen of mee te nemen indien gewenst. Met een vermogen van 240 watt en tot wel 15000 schuurbewegingen per minuut kun jij in een rap tempo die trappen en grote vlakke delen schuren. Het schuurpapier kun je zowel met een klem als met klitteband monteren. Mocht je ervoor kiezen om het met de klem te monteren dan heb je net iets meer lengte waarmee je kunt schuren. Overigens wordt er wel maar 1 schuurpapier meegeleverd bij dit model, de rest zul je dus zelf moeten bijkopen. Een stofzak wordt ook standaard meegeleverd zodat jij netjes te werk kunt gaan.

Black & Decker KA320EKA-QS schuurmachine

Black & Decker KA320EKA-QS

8. Black & Decker KA280LKA-QS

Dit model van van Black & Decker wordt geleverd met een hoop accessoires zoals contourprofielen, detailschuurpapier, een koffer, high gloss afwerk accessoire en nog veel meer. Aan onderdelen zul je dus geen tekort hebben. De koffer bevat ook genoeg ruimte om de accessoires hier ook in op te bergen. Je hebt dus alles netjes op één plek. Het is een mengeling van een delta schuurmachine  en excentrische schuurmachine in één handig stuk gereedschap. Hier passen dus zowel driehoekige en ronde schuurpapieren op. Hij werkt op netstroom maar heeft wel een kabel van 3 meter, lang genoeg om in de tuin te werken! De toerental kun je zelf instellen dus je hoeft niet bang te zijn dat je jouw werkstuk kapot maakt.
Black & Decker KA280LKA-QS

Black & Decker KA280LKA-QS

  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar

7. Black & Decker KA280K-QS

Het houdt niet op, nee niet vanzelf. Alweer een Black & Decker model die ons hart heeft weten te winnen in dit lijstje. Ook dit is weer een mengeling tussen een delta schuurmachine en een excentrische schuurmachine. Toch is dit model net iets beter dan de andere als we het over gemakzucht hebben. Zo heeft dit model bijvoorbeeld wél de mogelijkheid tot stofafzuiging middels een stofzak. Hij is uitgerust met een softgrip wat het schuren net iets aantrekkelijker maakt. Het schuurpapier maak je vast door middel van klittenband, je hoeft dus niet moeilijk te doen met een klem. Gewoon plakken en klaar. Ondanks dat dit model in één hand past is hij wel zwaar. Hij weegt 3,2 kilo wat nogal een gewicht is voor zo’n klein ding. Lang doorgaan kan voor sommige mensen dus veel moeite kosten.

Black & Decker KA280K-QS

Black & Decker KA280K-QS

6. Bosch PBS 75 AE

De eerste schuurmachine in onze lijst is er een van Bosch. Met deze machine kun jij moeiteloos en snel grote oppervlakten schuren. Het vermogen van 750 watt, en een schuurbandsnelheid die je zelf kunt instellen van 200 tot 350 meter per seconde, is jouw klusje zo geklaard. Ondanks dat hij zo zwaar is, namelijk 3,5 kilogram, kun jij nog steeds feilloos je werk doen dankzij de geleiders. Het verwisselen van schuurband is ook geen probleem. Het schuurpapier wordt op z’n plek gehouden middels een spansysteem waardoor jij ook snel van papier kunt wisselen wanneer het versleten is.  Je zult wel zelf een nieuwe schuurband moeten kopen gezien er maar één bijgeleverd wordt. Gelukkig wordt er wel een mooie koffer bijgeleverd.zodat jij alles veilig en netjes kan opbergen.

Bosch PBS 75 AE schuurmachine

Bosch PBS 75 AE

5. Makita 9903

Als je op zoek bent naar een zware bandschuurmachine met veel vermogen, dan is de Makita 9903 zeker niet uit te sluiten. Met een vermogen van 1010 Watt is deze bandschuurmachine toepasbaar op een groot aantal materialen.

Je kunt gebruik maken van de variabele snelheid om het af te stellen op jouw materiaal waardoor het niet beschadigd raakt. Let er wel op dat dit niet traploos is. De maximale bandsnelheid is 440 m/min. Er wordt gebruik gemaakt van automatische bandcentrering zodat de band goed op zijn plek blijft. 

Bij aanschaf van de Makita 9903 krijg je schuurvellen meegeleverd en een stofzak. Mocht je zelf nog schuurpapier kopen, dan mag dit een maximale afmeting hebben van 76 x 533 mm. Je hoeft niet per se in de buurt van een stopcontact te zijn, de kabel heeft namelijk een lengte van 5 meter en is hierdoor vaak toereikend zonder hulpmiddelen.

Makita 9903

Makita 9903

4. Bosch PSM 200 AES

We hebben weer een schuurmachine die we je willen laten zien. Hij weegt maar 1,4 kilogram en wordt geleverd in een mooie bijpassende koffer. Een rondslingerende machine hoeven we dus niet te zien. Ondanks dat het een handpalm machine is, is hij vrij krachtig. Met een vermogen van 200 watt en een maximum van 26000 schuurbewegingen per minuut kunnen wij met zekerheid zeggen dat deze schuurmachine zeer snel is. Hij ligt comfortabel in de hand en is vrij stil. Het toerental kun je zelf instellen dus jouw project hoeft geen gevaar te lopen. De klittenband bevestigingsmethode in combinatie met de stofzak zorgt ervoor dat jij snel en schoon te werk kan gaan. Want wat is er nu mooier dan ongestoord door kunnen werken?

Bosch PSM 200 AES schuurmachine

Bosch PSM 200 AES

3. Bosch PEX 400 AE

Ditmaal hebben we de Bosch PEX 400AE voor je. Dit soort schuurmachines zijn een uitstekende keus als je fijn wilt afwerken, maar ook als je grote of gebogen oppervlakten wilt polijsten of schuren. Natuurlijk heeft ieder voordeel ook weer z’n nadeel. Het is bijvoorbeeld geweldig dat deze schuurmachine een trillingswaarde van 8 meter per seconde heeft, maar dit betekent wel dat je waarschijnlijk geen lange sessies kunt doen door de belasting op je arm. Het toerental kun je wel zelf instellen, dat is dan weer wel fijn. Bosch is ook nog eens zo lief geweest om ook dit model de mogelijkheid voor stofafzuiging te geven. Zeg maar dag tegen al het loskomend stof! Uiteraard wordt ook bij dit model gewoon weer een opbergkoffer geleverd waar je hem in kunt bewaren.

Bosch PEX 400 AE schuurmachine

Bosch PEX 400 AE

2. DeWalt DWE6423-QS

De opvallende kleuren van DeWalt hebben ook een plekje gekregen in deze lijst. Heb jij altijd al die vloer willen aanpakken? Of de wand een renovatie willen geven? Dan zit je met dit model goed. Hij weegt maar 1,3 kilogram en werkt op netstroom. De kabel is veel langer dan we gewend zijn, dit is namelijk 4 meter lang. Hier zou je dus makkelijk de woonkamer mee moeten kunnen doen. Maar dat betekent niet dat je woonkamer ook gelijk onder het stof moet zitten. Met de bijgeleverde stofzak vang jij alles op zodat je naderhand niet te veel meer hoeft schoon te maken. Hij past makkelijk in één hand waardoor je met je andere hand je werkstuk vast kunt houden voor stabiliteit en precisie.

DeWalt DWE6423-QS schuurmachine

DeWalt DWE6423-QS

1. Makita 9403

De lijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een model van een Makita schuurmachine. Dit model is daar de uitstekende keus voor. Met deze schuurmachine krijg je alle vrijheid dankzij de kabel van 5 meter lang. Maar dat is niet het enige wat groot is aan deze machine. De lengte van de schuurband is 610 millimeter en laat dus ook niks te wensen over. Ook de schuurbandsnelheid is uitstekend, een formidabele 500 meter per seconde. Natuurlijk gaat al deze power wel ten kosten van iets, en dat is het gewicht. Met 5,7 kilogram is dit toch wel een van de zwaarste modellen in ons lijstje. Voordeel van zo’n gewicht is wel dat je dan zelf niet meer al te veel kracht hoeft te zetten om resultaat te zien.

Makita 9403

Makita 9403

Beste Professionele Schuurmachine

Als je als professional te werk gaat wil je natuurlijk alleen maar het beste gereedschap hebben. Wij hebben het beste van het beste voor jou gevonden! De Metabo SXE 450 TurboTec is er een die niet mag missen in jouw collectie. Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze oscillerende multitool geheel via een verwisselbare accu van 18v. Hij weegt iets zwaarder, namelijk 1.8 kilogram, maar dankzij de opbergkoffer kan jij deze alsnog handig meenemen. Je krijgt 17 accessoires bijgeleverd, waaronder een schuurstuk, segmentzaagblad, schraapblad en nog veel meer. De opzetstukken kan je verwisselen zonder extra gereedschap waardoor je een hoop tijd bespaart. De snelheid en intensiteit kan je ook geheel zelf instellen. Deze Metabo SXE 450 TurboTec multitool is een must-have voor de professional.

Metabo SXE 450 TurboTec

Metabo SXE 450

Tips bij aanschaf van jouw schuurmachine

Schuurmachines zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Hieronder leggen we het verschil tussen de verschillende soorten uit, zodat jij de beste machine kan vinden die past bij jou. 

Vlakschuurmachine

Er zijn allerlei verschillende soorten machines en ze hebben allemaal hun eigen specifieke doelen. De naam van de vlakschuurmachine verklapt al een beetje waar het voor is: vlakke oppervlaktes. Denk hierbij aan objecten zoals tafels en planken. Vroeger werd dit allemaal met de hand gedaan middels een schuurpapiertje, maar dat kan allemaal veel sneller en mooier tegenwoordig. Het oppervlakte van de schuurmachine is meestal een vierkant of rechthoek, hou er dus rekening mee dat je moeilijk bij kleine hoekjes en bochten kunt komen. Door de schuurzool kun je al gauw vlakke oppervlaktes gelijkmatig schuren. Dit is vooral handig bij klusjes zoals verven waar je de oppervlakte eerst licht opgeschuurd moet hebben voordat je aan de slag kunt gaan.

Delta schuurmachine

Ook de delta schuurmachine is een ideale uitkomst als je op zoek bent naar een machine waarmee je dingen lichtjes kan opschuren. Vaak wordt de delta in combinatie met de vlakschuurmachine gebruikt. Reden hiervoor is dat dit apparaat op plekken kan komen waar de vlakschuurmachine niet kan komen zoals hoeken en bochten. De delta heeft een driehoekvormige schuurzool en kan dus op meerdere manieren gebruikt worden. Wat ook handig is aan het apparaat is dat hij vaak niet zo heel erg groot is. Dit kan weer in je voordeel spelen wanneer je kleinere oppervlaktes wilt gaan schuren die niet heel zwaar geschuurd hoeven te worden.

Multischuurmachine

Als je niet kunt kiezen tussen een delta of een vlakschuurmachine, of als je gewoon een machine zoekt met meerdere functies, dan is de multischuurmachine het gereedschap voor jou. Vaak heeft dit apparaat meerdere uitwisselbare schuurzolen waardoor je hem bij verschillende soorten klussen kunt gebruiken. Ook is de machine weer uitermate geschikt voor licht schuurwerk. Al met al is dit dus een ideale schuurmachine als je verschillende type klussen gaat aannemen die in vorm en grootte variëren.

Excentrische schuurmachine

Nu zijn we bij het zwaardere werk aangekomen. Een excentrische schuurmachine gebruik je vaak bij grof schuurwerk. Hierbij moet je denken aan grote oppervlakken kaal schuren zoals deuren en platen. De machine is het meest geschikt voor vlakke oppervaktes maar kan ook gebruikt worden voor objecten met een ronding. De onderkant van een boot kun je bijvoorbeeld prima schuren. Afhankelijk van de schuurzool die je gebruikt kun je ook metaal en ander soort materiaal schuren. 

Bandschuurmachine

Als je veel bezig bent met de buitenkant van je huis dan zul je de bandschuurmachine vast wel kennen. Deze machine is vooral goed te gebruiken als je verf of lak wilt afschuren. Natuurlijk kan dit met genoeg kracht e, tijd en doorzettingsvermogen ook met een ander soort apparaat, maar deze machine is ervoor gemaakt om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor jou. Dit heeft te maken met de motor in de bandschuurmachine die de schuurband in een rap tempo rond laat draaien. Een muur kaal schuren en opnieuw verven kan binnen een paar uur gepiept zijn.

Wandschuurmachine

Wanneer je echt aan het grovere werk gaat beginnen, zoals de binnenkant van je huis, dan ben je op zoek naar een wandschuurmachine. Met dit apparaat kun je grote oppervlakten zoals muren en plafonds met gemak schuren. Het mooie aan een wandschuurmachine is dat je niet alleen rondvormige schuurzolen hoeft te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om driehoekvormige schuurzolen te gebruiken. Een ideale machine dus als je een flinke klus gaat aanpakken maar waarbij de hoeken ook belangrijk zijn.

Welke schuurmachine kiezen?

Het komt er dus op neer dat schuurmachines handig zijn voor allerlei soorten klussen. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf? Hieronder hebben we de belangrijkste zaken uiteengezet.

Hoeken en randen

Wat voor schuurmachine je uiteindelijk koopt heeft veel te maken met wat voor projecten je aan gaat werken. Als je van tevoren al weet dat je grotendeels muren en plafonds gaat schuren dan heeft het geen zin om een delta te kopen. Voor projecten waar je hoeken en randen gaat schuren wil je op zoek gaan naar een delta- of multischuurmachine. Deze twee machines zijn specifiek gemaakt om in die lastige hoeken, bochten en randen te komen. Waarom dan moeilijk doen als het makkelijk kan?

Grote vlakke delen

Voor grote vlakke delen zijn er al veel meer keuzes die je kan maken. Dan is het handig om te kijken of je vaak alleen maar licht hoeft op te schuren of dat je echt zwaar schuurwerk nodig hebt. Voor iemand die er niet heel veel kennis van heeft lijken de aparaten veel op elkaar. Toch hebben ze ieder hun eigen functie en is de een net wat beter geschikt dan de ander voor bepaalde klussen. Als je snel en grof te werk wilt gaan dan is de beste keuze een bandschuurmachine. Door de motor draait deze schuurmachine in een rap tempo alles glad. Scherpe hoeken kun je hiermee ook wat ronder maken. Ben je toch op zoek naar iets wat fijner schuurt en mag het allemaal ook wel wat lichter, dan ben je op zoek naar een vlakschuurmachine. Voor hele grote klussen zoals plafonds en muren kun je toch beter een wandschuurmachine aanschaffen. Die zijn daar weer het meest voor geschikt.

Handpalm schuurmachine

Zoals de naam al doet vermoeden past een handpalm schuurmachine gemakkelijk in de handpalm. Hij is compact maar kan nog steeds prima zijn werk doen. Uitermate geschikt voor projecten die fijn geschuurd moeten worden maar niet al te groot zijn. Er is een gezegde die luidt: klein maar fijn.

Toerental

Bij schuren is het belangrijk dat je de juiste aantal toeren gebruikt voor het materiaal wat je aan het schuren bent. Ben je zacht materiaal aan het schuren dan wil je ook een lage toerental gebruiken. Gebruik je teveel toeren voor het materiaal wat je aan het schuren bent, dan kan je materiaal nog wel eens gaan scheuren of breken. Dit moet je natuurlijk niet willen want dan ben je nog verder van huis. Als je de kans hebt, kies dan voor een schuurmachine met regelbare toerental instellingen.

Stofafzuiging

Het maakt niet uit of je nu aan het schuren, zagen of timmeren bent: iedereen houdt van een opgeruimde werkplek.  Als je wel eens eerder hebt geschuurd dan zul je vast wel weten hoeveel stof er vrij komt tijdens het schuren. Stof heeft ook geen gewicht en dwarrelt alle kanten op wat vaak het zicht belemmert. De voorkeur gaat uit naar een schuurmachine met de mogelijkheid voor stofafzuiging. Met de stofafzuiging heb je twee vliegen in één klap: de rommel wordt gelijk opgeruimd en je kunt een goed overzicht houden van waar je al geweest bent met de schuurmachine.

Type schuurpapier 

Je zou zomaar een wilde gok kunnen wagen en het eerste schuurpapier kopen wat je tegenkomt. Dit zal echter niet goed uitpakken voor zowel het materiaal wat je probeert te schuren en de schuurmachine. Voor iedere klus is er een bepaald soort schuurpapier. Zo heb je bijvoorbeeld de K40 – K80 voor het verwijderen van oude verf- of laklagen. Mocht je een bestaand verflaag willen opschuren dan heb je K120 – K180 nodig. Voor het opschuren tussen verf- en laklagen in moet je kijken naar K180 – K240 schuurpapier. Ben je nog helemaal niet bezig met het verf en alles wat daarbij komt en wil je gewoon jouw nieuwe stuk hout opschuren dan heb je K80 – K120 nodig. Het is veel informatie, maar wel noodzakelijk om te weten als je het goed wilt doen. 
Geraadpleegde bronnen