Koopgids
Een leidingzoeker is een apparaat dat je in staat stelt om verborgen leidingen en kabels in muren, plafonds of vloeren te detecteren. Het apparaat zendt een elektrisch signaal uit dat weerkaatst op objecten in de muur en feedback op de dichtheid en samenstelling van materialen in de oppervlakte aan de gebruiker geeft. Zo kan je dus de exacte positie van objecten in muren, plafonds en vloeren bepalen. Ook zijn er leidingzoekers die het elektriciteitsnet van een huis in kaart kunnen brengen, zodat je precies weet hoe het elektrische plan van een huis in elkaar zit en welke stopcontacten tot welke kring behoren.
Welke leidingzoeker kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de leidingzoeker vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede leidingzoeker, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort leidingzoeker past het beste bij je wensen? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij een aantal factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een leidingzoeker.
Materialen
Een belangrijke factor bij de aanschaf van een leidingzoeker is welke materialen hij in staat is te detecteren. Niet elke leidingzoeker is voor ieder materiaal geschikt. Het is daarom raadzaam om vantevoren voor jezelf na te gaan welke materialen je wilt scannen. Stel dat je bijvoorbeeld alleen waterleidingen wilt scannen dan is het zonde om een heel veelzijdig en meestal duurder apparaat te kopen. Het is opzicht altijd raadzaam om een apparaat te kiezen dat ook houten constructies kan detecteren, want dit is altijd goed om in kaart te brengen wanneer je gaat zagen of boren in een muur. Voor een groot gebruiksgemak is het aan te raden om te kiezen voor een leidingzoeker die op het display een indicatie geeft van welk materiaal het apparaat gescand heeft.
Scandiepte
Een ander belangrijk element is de maximale scandiepte van een leidingzoeker. De scandiepte kan erg verschillen per apparaat, dus ga dit bij aanschaf van een leidingzoeker altijd na. De scandiepte wordt meestal in millimeters aangegeven. Meestal ligt deze maximale scandiepte tussen de 50 en 120 mm. De maximale scandiepte verschilt per materiaal. Zo heeft een leidingzoeker voor ferrometalen een grotere scandiepte dan voor houten constructies. Een veelzijdige leidingzoeker heeft dus meerdere scandieptes. Over het algemeen geldt dat een gemiddelde leidingzoeker in staat is elke muur te scannen. Dit is echter niet zo wanneer je in de grond wil scannen, Ant dan lopen de verschillen in diepte hoog op. Een scanner voor grondwerken heeft meestal ook een scandiepte uitgedrukt in meter in plaats van millimeters.
Accu of netstroom
Vrijwel alle leidingzoekers werken op batterijen, maar er zijn ook modellen op de markt die op accustroom of op beide werken. Leidingzoekers op batterijen zijn meestal compact en daardoor makkelijk hanteerbaar. Het nadeel is echter dat ze sneller leegraken en je de batterijen dus dikwijls zal moeten vervangen. Je zou eventueel oplaadbare batterijen kunnen gebruiken, maar die moeten dan wel steeds volledig opgeladen zijn omdat ze anders het resultaat van de meting kunnen beïnvloeden. Het voordeel van een leidingzoeker op netstroom is dat ze vaak lang meegaan op een lading. Daarnaast kunnen ze vaak heel krachtig scannen. Ook is het handig dat je de accu steeds kan opladen. Wel geldt dat ook deze accu’s voor een accurate detectering volledig opgeladen dienen te zijn. Het is dus raadzaam om bij aanschaf van een leidingzoeker na te gaan wat voor soort stroomvoorziening je voorkeur geniet.
Center-Finder
Sommige apparaten beschikken over een zogeheten Center-Finder. Deze functie vindt het midden van een object, waardoor hij erg nauwkeurig is en je zo heel precies die positie van een object kan vaststellen. Je krijgt dan op het scherm pijltjes te zien die het middelpunt van het object aangeven, waarna je met een potlood op de muur dit middelpunt kan vastleggen. Zo heb je tijdens de boor- en zaagwerkzaamheden extra zekerheid over de exacte locatie van verborgen leidingen en kabels. Dit is ontzettend fijn, want het kan soms nauw luisteren wanneer je niet weet wat zich precies in een muur, plafond of vloer bevindt. Het is dus – vooral bij lastige klussen – zeker aan te raden om te kiezen voor een leidingzoeker met Center-Finder functie.
Features, design en accessories
Verschillende type leidingzoekers beschikken over verschillende features. Een aantal daarvan zijn erg handig. Zo hebben sommige leidingzoekers een lichtje om mee te werken in het donker. Daarnaast is het design van een leidingzoeker van belang. Het is fijn wanneer deze een grote gebruiksvriendelijkheid heeft. Zo is het belangrijk dat het apparaat stevig en comfortabel in de hand ligt en je hem met één hand kan vasthouden. Ook is het handig wanneer hij voorzien is van een zelfuitschakeling na een korte periode van inactiviteit, om zo de batterijen of de accu te sparen. Een andere factor van belang is het display. De symbolen en cijfers dienen goed leesbaar te zijn. Hieraan kan een verlicht display erg bijdragen. Bovendien komt dat goed van pas wanneer je in slecht verlichte ruimtes werkt. Wanneer je in de hoogte werkt kan het handig zijn als de leidingzoeker een riempje, koord of klem heeft waarmee je hem aan jezelf kan bevestigen. Als laatste is het aan te raden om voor een apparaat met een optische aanduiding te kiezen wanneer je in een lawaaierige omgeving werkt en een akoestische waarschuwing niet goed zal kunnen horen.