Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Leidingzoeker? Lees ons advies en de Top 3 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste leidingzoeker? Met dit apparaat spoor je gemakkelijk leidingen en kabels op in muren, vloeren en plafonds. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van een leidingzoeker die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Lees ook onze leidingzoeker top 3 voor onze best beoordeelde leidingzoekers. Heb je er vervolgens een gevonden die het beste bij jou past? Lees dan hier 7 handige tips om je leidingzoeker zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Wat doet een leidingzoeker?

Een leidingzoeker is een apparaat dat je in staat stelt om verborgen leidingen en kabels in muren, plafonds of vloeren te detecteren. Het apparaat zendt een elektrisch signaal uit dat weerkaatst op objecten in de muur en feedback op de dichtheid en samenstelling van materialen in de oppervlakte aan de gebruiker geeft. Zo kan je dus de exacte positie van objecten in muren, plafonds en vloeren bepalen.

Ook zijn er leidingzoekers die het elektriciteitsnet van een huis in kaart kunnen brengen, zodat je precies weet hoe het elektrische plan van een huis in elkaar zit en welke stopcontacten tot welke kring behoren.

Onderzoek de verschillende leidingzoekers voordat je gaat kopen

Voordat je een leidingzoeker koopt zijn een aantal dingen van belang. Bedenk eerst waar jij de leidingzoeker voor nodig hebt en in de toekomst voor nodig denkt te hebben. Weet je al iets over leidingzoekers? Maak dan ook even een wensenlijst. Ga vervolgens onderzoek doen naar de verschillende leidingzoekers op de markt, zodat je degene koopt die het beste bij jouw wensen aansluit. Houd in je onderzoek in ieder geval rekening met deze elementen:

  • De materialen die de leidingzoeker kan detecteren
  • De scandiepte
  • Accu of netstroom
  • Center-finder
  • Features, designs en accessoires
Alles dat je moet weten of de leidingzoeker

Materialen

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een leidingzoeker is welke materialen hij in staat is te detecteren. Niet elke leidingzoeker is voor ieder materiaal geschikt. Het is daarom raadzaam om van tevoren voor jezelf na te gaan welke materialen je wilt scannen.

Stel dat je bijvoorbeeld alleen waterleidingen wilt scannen dan is het zonde om een heel veelzijdig en meestal duurder apparaat te kopen. Het is opzicht altijd raadzaam om een apparaat te kiezen dat ook houten constructies kan detecteren, want dit is altijd goed om in kaart te brengen wanneer je gaat zagen of boren in een muur. Voor een groot gebruiksgemak is het aan te raden om te kiezen voor een leidingzoeker die op het display een indicatie geeft van welk materiaal het apparaat gescand heeft.

Scandiepte

Een ander belangrijk element is de maximale scandiepte van een leidingzoeker. De scandiepte wordt meestal in millimeters aangegeven. Meestal ligt de maximale scandiepte tussen de 50 en 120 mm, maar dit verschilt per materiaal.

Zo heeft een leidingzoeker voor ferrometalen een grotere scandiepte dan voor houten constructies. Een veelzijdige leidingzoeker heeft dus meerdere scandieptes. Over het algemeen geldt dat een gemiddelde leidingzoeker in staat is elke muur te scannen. Dit is echter niet zo wanneer je in de grond wil scannen, want dan zijn er te veel verschillen in diepte. Een scanner voor grondwerken heeft meestal ook een scandiepte uitgedrukt in meter in plaats van millimeters.

Accu of netstroom

Vrijwel alle leidingzoekers werken op batterijen, maar er zijn ook modellen op de markt die op accustroom of op beide werken. Leidingzoekers op batterijen zijn meestal compact en daardoor makkelijk hanteerbaar. Het nadeel is echter dat ze sneller leegraken en je de batterijen dus dikwijls zal moeten vervangen. Je zou eventueel oplaadbare batterijen kunnen gebruiken, maar die moeten dan wel steeds volledig opgeladen zijn omdat ze anders het resultaat van de meting kunnen beïnvloeden.

Het voordeel van een leidingzoeker op netstroom is dat ze vaak lang meegaan op een lading. Daarnaast kunnen ze vaak heel krachtig scannen. Ook is het handig dat je de accu steeds kan opladen. Wel geldt dat ook deze accu’s voor een accurate detectering volledig opgeladen dienen te zijn. 

Center-Finder

Sommige apparaten beschikken over een zogeheten Center-Finder. Deze functie vindt het midden van een object, waardoor hij erg nauwkeurig is en je zo heel precies die positie van een object kan vaststellen. Je krijgt dan op het scherm pijltjes te zien die het middelpunt van het object aangeven, waarna je met een potlood op de muur dit middelpunt kan vastleggen.

Zo heb je tijdens de boor- en zaagwerkzaamheden extra zekerheid over de exacte locatie van verborgen leidingen en kabels. Dit is ontzettend fijn, want het kan soms nauw luisteren wanneer je niet weet wat zich precies in een muur, plafond of vloer bevindt. Het is dus – vooral bij lastige klussen – zeker aan te raden om te kiezen voor een leidingzoeker met Center-Finder functie.

Features, design en accessories

Verschillende type leidingzoekers beschikken over verschillende features. Een aantal daarvan zijn erg handig. Zo hebben sommige leidingzoekers een lichtje om mee te werken in het donker.

Daarnaast is het design van een leidingzoeker van belang. Het is fijn wanneer deze een grote gebruiksvriendelijkheid heeft. Je wil een apparaat dat stevig en comfortabel in de hand ligt en je hem met één hand kan vasthouden. Ook is het handig wanneer hij voorzien is van een zelfuitschakeling na een korte periode van inactiviteit, om zo de batterijen of de accu te sparen.

Een andere factor van belang is het display. De symbolen en cijfers dienen goed leesbaar te zijn. Hieraan kan een verlicht display erg bijdragen. Bovendien komt dat goed van pas wanneer je in slecht verlichte ruimtes werkt.

Wanneer je in de hoogte werkt kan het handig zijn als de leidingzoeker een riempje, koord of klem heeft waarmee je hem aan jezelf kan bevestigen. Als laatste is het aan te raden om voor een apparaat met een optische aanduiding te kiezen wanneer je in een lawaaierige omgeving werkt en een akoestische waarschuwing niet goed zal kunnen horen.

Koopadvies voor de beste leidingzoeker voor jou

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Bosch Professional GMS120​
Bosch GMS120

PROFESSIONEEL

Bosch Professional D-tect 120​
Bosch Professional D-tect 120

BUDGET

Dekko Tools Digitale Leidingzoeker
Dekko Tools Digitale Leidingzoeker


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste leidingzoeker 2023 - Top 3

3. Bosch Truvo

Waarom we fan zijn:
Makkelijk in gebruik en nauwkeurige metingen.

De Bosch Truvo is gemakkelijk te bedienen en heeft een aantal handige features. Er is maar één bedieningsknop en met behulp van de driekleurige LED en waarschuwingssignalen weet je waar je wel en niet veilig kan boren. Onze tip: om een zo duidelijk mogelijke meting te krijgen kan je het beste voor gebruik de stroom even uitschakelen in huis.

Je kan met dit gereedschap spanningvoerende leidingen en metalen detecteren waardoor de kans op mis boren een stuk kleiner is. Er klinkt ook een waarschuwingssignaal wanneer er een plek gedetecteerd wordt waar niet geboord kan worden. Het apparaat kalibreert zichzelf automatisch zodat je direct aan de slag kunt gaan.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

LED: ja
Detectie: metaal & leidingen
Werkt op: batterijen

Video

Bosch Truvo

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch UniversalDetect

Waarom we fan zijn:
Precieze leidingzoeker die je door middel van geluid en een LED lampje waarschuwt. 

Op plek 2 de Bosch UniversalDetect. Deze leidingzoeker zal je tijdens verbouwing- en kluswerkzaamheden goed kunnen helpen met het detecteren van veilige en onveilige plekken om te boren. Snel en gemakkelijk kom je erachter waar de leidingen en kabels in de muren, het plafond en de vloer lopen. De leidingzoeker kalibreert automatisch. 

De detectie diepte van de leidingzoeker bedraagt 50 mm voor stroomvoerende leidingen, 25 mm voor hout en 100 mm voor metaal. Wanneer de leidingzoeker een element bespeurt wordt dit aangegeven door middel van zowel akoestische waarschuwing als een LED lampje. Het LED-licht geeft aan of het wel of niet veilig is om te gaan boren of zagen. De leidingzoeker werkt op batterijen, die je bij aankoop meegeleverd krijgt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

LED: ja
Detectie: bedrading, hout, leidingen & metaal
Werkt op: batterijen

Video

Bosch UniversalDetect

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch Professional GMS 120

Waarom we fan zijn:
Een zeer nauwkeurige en betrouwbare leidingzoeker.

De nummer 1 van onze lijst is de Bosch Professional GMS 120. Deze leidingzoeker kan tot 12 centimeter diep nauwkeurig objecten vinden. Daarnaast is hij voorzien van handige features waarmee hij objecten in de muren kan identificeren. Deze leidingzoeker is zeer nauwkeurig en betrouwbaar, wat de belangrijkste reden is dat hij op nummer 1 staat. Vanwege de automatische kalibrering worden alle elementen gedetecteerd en zo worden toepassingsfouten vermeden. De Bosch Professional GMS 120 detecteert waterleidingen, elektriciteitskabels, houten onderconstructies en kunststof leidingen. 

De leidingzoeker is voorzien van een droogbouwmodus, metaalmodus en een modus voor spanningvoerende leidingen. De Center-Finder schaal geeft het objectmidden heel precies aan. Zo ken je de exacte positie en locatie van het gedetecteerde object en ook krijg je een indicatie van de materiaaleigenschappen. Deze resultaten zijn makkelijk af te lezen van het verlichte display. Na vijf minuten inactiviteit schakelt hij zichzelf uit. Hij is beschermd tegen stof en spatwater dankzij de IP54 behuizing. De Bosch GMS 120 werkt op een 9 V blokbatterij, die je bij aanschaf meegeleverd krijgt. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

LED: ja
Detectie: hout & leidingen
Werkt op: batterijen

 

Video

Bosch Professional GMS120

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Leidingzoeker: Dekko Tools Digitale Leidingzoeker

Waarom we fan zijn:
Gevoelige leidingzoeker met detectie tot 60 mm voor een lage prijs.

Als je als af-en-toe klusser een goede leidingzoeker wil kopen voor een zacht prijsje, dan raden wij de Dekko Tools Digitale Leidingzoeker aan. Deze leidingzoeker heeft een gevoelige detectie tot 60 mm met automatische kalibratie. Op het LCD scherm kan je de metingen goed aflezen.

De leidingzoeker detecteert waterleidingen, stroomkabels, metaal, houten ondergronden, bedrading en koper. Wij waren onder de indruk van de nauwkeurigheid van de meting voor zo een lage prijs. Het apparaat is makkelijk in gebruik en de handleiding is ook erg duidelijk. Daardoor is dit apparaat ook een aanrader voor de amateur en beginnende klusser. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

LED: LCD
Detectie: hout, leidingen, metaal & bedrading
Werkt op: batterijen

Video

Dekko Tools Digitale Leidingzoeker

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Leidingzoeker: Bosch Professional D-tect 120

Waarom we fan zijn:
Nog preciezer dan de nummer 1, zeer betrouwbaar en werkt op zowel accu als batterij.

De beste keuze voor de professional is wat ons betreft de Bosch Professional D-tect 120. Deze leidingzoeker detecteert net als de nummer 1 met grote precisie ferrometalen, non-ferrometalen, spanningvoerende leidingen, watergevulde kunststof buizen en houten onderconstructies. De maximale detectie diepte voor staal en koper bedraagt 120 mm, voor stroomvoerende leidingen 60 mm en voor houten onderconstructies 38 mm. Doordat hij gebruik maakt van puntmeting in plaats van procesmeting is het mogelijk om te detecteren op de kleinste ruimtes. 

De Center Finder toont een optische richtingsaanwijzing voor het vaststellen van de exacte locatie van het midden van het object. Wanneer er een object gedetecteerd wordt waarschuwt de leidingzoeker je door middel van een akoestisch en optisch signaal. Het display heeft een eenvoudige gebruikersinterface met drie zelfverklarende keuzeknoppen voor diverse meetscenario’s. Na vijf minuten van inactiviteit schakelt het apparaat zichzelf uit, wat voorkomt dat de batterij leegloopt. Bijzonder aan deze leidingzoeker is dat hij zowel met standaard alkalinebatterijen als 10,8 V LI-accu te gebruiken is. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

LED: ja
Detectie: hout, leidingen & metaal
Werkt op: batterijen

 

Video

Bosch Professional D-tect 120

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier wat Bol de beste leidingzoekers vindt

Extra informatie over de leidingzoeker

Lees hier onze antwoorden op alle meest gestelde vragen over de leidingzoeker. 

Wat is de beste leidingzoeker?

De beste leidingzoeker van 2023 is de Bosch Professional GMS 120. Deze leidingzoeker is betrouwbaar en uiterst nauwkeurig. Bosch is een merk dat bekend staat om het maken van gereedschap van hoge kwaliteit. Bosch Professional is een lijn speciaal voor de professionals met producten van de hoogste kwaliteit en gebruiksgemak.

Hoe weet ik waar mijn leidingen lopen?

De leidingzoeken zal jou helpen bij het vinden van leidingen. Wanneer je in de buurt bent van een leiding of elektrakabel, zal de leidingzoeker dit aangeven door middel van een geluid en soms ook een lampje. 

Hoe nauwkeurig is een leidingzoeker?

Hoe nauwkeurig de leidingzoeker is heeft alles met kwaliteit te maken. Maar ook goedkopere varianten zijn al behoorlijk nauwkeurig. Let voordat je over gaat tot de aankoop van een leidingzoeker goed op of de leidingzoeker in staat is om ieder type metaal te detecteren of niet. 

Hoe wij leidingzoekers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende leidingzoekers onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste leidingzoeker vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere klus accessoires artikelen

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek