Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Leidingzoeker kopen? – Top 3 in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste leidingzoeker? Ben je bezig met een verbouwing en wil je een gat in de muur boren, of een nieuw raam aanbrengen? Dan zal je eerst moeten weten waar de leidingen en kabels precies zitten. Je wilt immers voorkomen dat je per ongeluk een leiding of kabel raakt, met alle gevolgen van dien! Zo is er wanneer je een gasleiding raakt kans op een explosie of brand en bij een beschadigde elektriciteitsleiding kans op kortsluiting of elektrocutie. Gelukkig bestaat hier een tool voor, namelijk de leidingzoeker. Met dit apparaat spoor je gemakkelijk leidingen en kabels op in muren, vloeren en plafonds. Zo weet je zeker dat je niet een overstroming of kortsluiting riskeert en veilig kan werken. Voor iedereen die dus in huis gaat klussen kan een leidingzoeker een zeer welkom hulpmiddel zijn.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Leidingzoekers

BESTE KOOP

Bosch GMS120
Bosch GMS120

PROFESSIONEEL

Einhell TC-MD 50
Einhell TC-MD 50 

BUDGET

Bosch GMS120
Bosch GMS120

Beste leidingzoeker - Top 3

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede leidingzoeker te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan leidingzoekers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende soorten leidingzoekers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 3 voor het jaar 2022 zien welke leidingzoekers als beste uit de bus komen.

3. Digi-Tool Leidingzoeker

We trappen onze top 3 af met de Digi-Tool Leidingzoeker. Met deze handige digitale leidingzoeker detecteer je gemakkelijk staal, hout, koper en stroomdraden. Je kan met deze leidingzoeker voor ferrometalen tot wel 100 mm diep detecteren. Voor non-ferrometalen zoals koper kan je tot 80 mm detecteren, voor koperen geleiders onder stroom tot 50 mm (de leidingzoeker heeft een kleinere detectivediepte bij leidingen die niet onder stroom staan) en voor hout tot 22 mm. 

De leidingzoeker is zeer gebruiksvriendelijk dankzij het simpele een doeltreffende ontwerp. Hij heeft een kleuren-display waarop alle symbolen en elementen duidelijk weergegeven zijn. Zo zijn er heldere pictogrammen voor de batterij-indicatie, het geluid, magnetisch metaal, modus metaaldetectie en de gemeten signaalsterkte. Deze wordt weergegeven door de volgende drie kleurcodes: rood, geel en groen. Deze kleuren staan voor respectievelijk een sterk, matig en een zwak signaal. 

Digi-Tool Leidingzoeker

2. Bosch UniversalDetect

We gaan door met de Bosch UniversalDetect. Deze leidingzoeker zal je tijdens verbouwing- en kluswerkzaamheden absoluut een trouwe werkmaat zijn. Snel en gemakkelijk kom je erachter waar de leidingen en kabels in de muren, het plafond en de vloer lopen. De complete lay-out van een huis zal je duidelijk worden. De leidingzoeker is te gebruiken op de gebruikelijke soorten oppervlakten en is voorzien van een automatische kalibreren. 

De detectivediepte van de leidingzoeker bedraagt 50 mm voor stroomvoerende leidingen, voor hout 25 mm en voor metaal 100 mm. Wanneer de leidingzoeker een element bespeurt geeft de leidingzoeker dit aan door middel van zowel een LED- als een (optionele) akoestische waarschuwing, zodat je geen enkele leiding of kabel mist. Het LED-licht geeft aan of het wel of niet veilig is om te gaan boren of zagen. De leidingzoeker werkt op batterijen, die je bij aankoop meegeleverd krijgt. 

Bosch UniversalDetect

1. Bosch Professional GMS120

Wat ons betreft is de absolute nummer 1 van deze lijst de Bosch Professional GMS120. Deze leidingzoeker is voorzien van allerlei handige snufjes waarmee je moeiteloos objecten in de muren kan identificeren. Deze leidingzoeker scoort ontzettend hoog op betrouwbaarheid. De automatische calibrering zorgt ervoor dat alle elementen gedetecteerd worden en toepassingsfouten vermeden worden. Ook lager geleden objecten worden opgespoord; de leidingzoeker kan namelijk tot wel 120 mm diepte detecteren. De detectiediepte voor koper bedraagt 80 mm, voor stroomvoerende leidingen 50 mm en voor houten onderconstructies 38 mm. 

Geen enkele waterleiding, elektriciteitskabel, houten onderconstructie en kunststof leiding zal aan je aandacht ontsnappen. Dankzij de driekleurige LED-lichtring ervaar je een nog betere detectie van objecten. De leidingzoeker is voorzien van drie detectiemodi voor verschillende toepassingen: droogbouwmodus, metaalmodus en een modus voor spanningvoerende leidingen. De Center-Finder schaal geeft het objectmidden heel precies aan. Zo ken je de exacte positie en locatie van het gedetecteerde object en ook krijg je een indicatie van de materiaaleigenschappen. 

Deze resultaten zijn bovendien dankzij het verlichte display een stuk gemakkelijker af te lezen, zodat je de leidingzoeker ook moeiteloos in slecht verlichte ruimtes kan gebruiken. Hij schakelt zichzelf uit na vijf minuten van inactiviteit. De leidingzoeker is beschermd tegen stof en spatwater, wat erg handig is voor tijdens het klussen. Hij werkt op een 9 V blokbatterij, die je bij aanschaf meegeleverd krijgt. Ook inclusief zijn een handlus en een handige opbergtas om de leidingzoeker na gebruik in op te bergen. Zo blijft hij goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Bij aanschaf van de Bosch Professional GMS120 heb je een garantie van drie jaar wanneer je hem binnen vier weken na aankoop registreert via de Bosch website. 

Beste Goedkope Leidingzoeker

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een leidingzoeker in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een leidingzoeker in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een leidingzoeker moet immers veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope leidingzoeker gekozen voor de Einhell TC-MD 50. Deze leidingzoeker zal je zonder twijfel heel goed van pas komen bij klus of verbouwwerkzaamheden in huis. 

Hij detecteert moeiteloos ferrometalen, koper, spanningvoerende leidingen en houten onderconstructies. Zo doorgrond je gemakkelijk de plattegrond van je huis. De maximale detectivediepte voor ferrometalen is 50 mm, voor koper 38 mm en voor hout 19 mm. Wanneer het apparaat een object detecteert maakt hij je met een akoestisch waarschuwingssignaal attent op. Er is goed over het design van de leidingzoeker nagedacht. 

Zo heeft hij een muurbescherming: aan de achterzijde van het apparaat bevinden zich stootkussentjes die ervoor zorgen dat je muur niet beschadigd raakt wanneer je de leidingzoeker op de muur plaatst. Ook is het apparaat ontzettend comfortabel hanteerbaar dankzij de soft grip op de zijkanten. Om te voorkomen dat je batterij leegloopt wanneer je de leidingzoeker een tijdje niet gebruikt beschikt hij over een automatische uitschakelfunctie na een minuut van inactiviteit. Als je op zoek bent naar een betrouwbare leidingzoeker met een fijne prijs dan is deze leidingzoeker van Einhell een hele goede keuze. 

Einhell TC-MD 50 

Beste Professionele Leidingzoeker

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Er zijn echter zo veel professionele leidingzoekers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij er eentje voor de professionals onder ons uitgekozen. Het zal je gezien de nummers 1 en 2 van onze top 3 niet verassen dat wij als beste professionele leidingzoeker wederom kiezen voor een Bosch leidingzoeker, ditmaal namelijk de Bosch Professional D-tect 120. 

Het is als professional natuurlijk uiterst belangrijk dat je je werkzaamheden zo goed mogelijk kan uitvoeren en blije klanten achterlaat. Je wilt natuurlijk absoluut voorkomen dat je bij een klant thuis schade aan leidingen of kabels veroorzaakt. Juist daarom is het zo belangrijk om in goede gereedschappen en hulpmiddelen te investeren. De Bosch Professional D-tect 120 zorgt er zonder twijfel voor dat je dit voorkomt. 

Deze leidingzoeker detecteert met grote precisie ferrometalen, non-ferrometalen, spanningvoerende leidingen, watergevulde kunststof buizen en houten onderconstructies. De maximale detectivediepte voor staal en koper bedraagt 120 mm, voor stroomvoerende leidingen 60 mm en voor houten onderconstructies 38 mm. Doordat hij gebruik maakt van puntmeting in plaats van procesmeting is het mogelijk om te detecteren op de kleinste ruimtes. 

De Center Finder toont een optische richtingsaanwijzing voor het vaststellen van de exacte locatie van het midden van het object. Wanneer er een object gedetecteerd wordt waarschuwt de leidingzoeker je door middel van een akoestisch en optisch signaal. Hij is heel makkelijk hanteerbaar. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een groot gebruikscomfort. Het display heeft een eenvoudige gebruikersinterface met drie zelfverklarende keuzeknoppen voor diverse meetscenario’s. 

Na vijf minuten van inactiviteit schakelt het apparaat zichzelf uit, wat voorkomt dat de batterij leegloopt. Bijzonder aan deze leidingzoeker is dat hij zowel met standaard alkalinebatterijen als 10,8 V LI-accu te gebruiken is. Bij aanschaf heb je drie jaar garantie wanneer je de leidingzoeker binnen vier weken registreert op de Bosch website. Naar ons inzicht is dit de beste professionele leidingzoeker voor de professional die frequent intensieve werkzaamheden moet verrichten.

Bosch Professional D-tect 120

Koopgids

Een leidingzoeker is een apparaat dat je in staat stelt om verborgen leidingen en kabels in muren, plafonds of vloeren te detecteren. Het apparaat zendt een elektrisch signaal uit dat weerkaatst op objecten in de muur en feedback op de dichtheid en samenstelling van materialen in de oppervlakte aan de gebruiker geeft. Zo kan je dus de exacte positie van objecten in muren, plafonds en vloeren bepalen. Ook zijn er leidingzoekers die het elektriciteitsnet van een huis in kaart kunnen brengen, zodat je precies weet hoe het elektrische plan van een huis in elkaar zit en welke stopcontacten tot welke kring behoren.

Welke leidingzoeker kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de leidingzoeker vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede leidingzoeker, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort leidingzoeker past het beste bij je wensen? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij een aantal factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een leidingzoeker.

Materialen

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een leidingzoeker is welke materialen hij in staat is te detecteren. Niet elke leidingzoeker is voor ieder materiaal geschikt. Het is daarom raadzaam om vantevoren voor jezelf na te gaan welke materialen je wilt scannen. Stel dat je bijvoorbeeld alleen waterleidingen wilt scannen dan is het zonde om een heel veelzijdig en meestal duurder apparaat te kopen. Het is opzicht altijd raadzaam om een apparaat te kiezen dat ook houten constructies kan detecteren, want dit is altijd goed om in kaart te brengen wanneer je gaat zagen of boren in een muur. Voor een groot gebruiksgemak is het aan te raden om te kiezen voor een leidingzoeker die op het display een indicatie geeft van welk materiaal het apparaat gescand heeft.

Scandiepte

Een ander belangrijk element is de maximale scandiepte van een leidingzoeker. De scandiepte kan erg verschillen per apparaat, dus ga dit bij aanschaf van een leidingzoeker altijd na. De scandiepte wordt meestal in millimeters aangegeven. Meestal ligt deze maximale scandiepte tussen de 50 en 120 mm. De maximale scandiepte verschilt per materiaal. Zo heeft een leidingzoeker voor ferrometalen een grotere scandiepte dan voor houten constructies. Een veelzijdige leidingzoeker heeft dus meerdere scandieptes. Over het algemeen geldt dat een gemiddelde leidingzoeker in staat is elke muur te scannen. Dit is echter niet zo wanneer je in de grond wil scannen, Ant dan lopen de verschillen in diepte hoog op. Een scanner voor grondwerken heeft meestal ook een scandiepte uitgedrukt in meter in plaats van millimeters.

Accu of netstroom

Vrijwel alle leidingzoekers werken op batterijen, maar er zijn ook modellen op de markt die op accustroom of op beide werken. Leidingzoekers op batterijen zijn meestal compact en daardoor makkelijk hanteerbaar. Het nadeel is echter dat ze sneller leegraken en je de batterijen dus dikwijls zal moeten vervangen. Je zou eventueel oplaadbare batterijen kunnen gebruiken, maar die moeten dan wel steeds volledig opgeladen zijn omdat ze anders het resultaat van de meting kunnen beïnvloeden. Het voordeel van een leidingzoeker op netstroom is dat ze vaak lang meegaan op een lading. Daarnaast kunnen ze vaak heel krachtig scannen. Ook is het handig dat je de accu steeds kan opladen. Wel geldt dat ook deze accu’s voor een accurate detectering volledig opgeladen dienen te zijn. Het is dus raadzaam om bij aanschaf van een leidingzoeker na te gaan wat voor soort stroomvoorziening je voorkeur geniet.

Center-Finder

Sommige apparaten beschikken over een zogeheten Center-Finder. Deze functie vindt het midden van een object, waardoor hij erg nauwkeurig is en je zo heel precies die positie van een object kan vaststellen. Je krijgt dan op het scherm pijltjes te zien die het middelpunt van het object aangeven, waarna je met een potlood op de muur dit middelpunt kan vastleggen. Zo heb je tijdens de boor- en zaagwerkzaamheden extra zekerheid over de exacte locatie van verborgen leidingen en kabels. Dit is ontzettend fijn, want het kan soms nauw luisteren wanneer je niet weet wat zich precies in een muur, plafond of vloer bevindt. Het is dus – vooral bij lastige klussen – zeker aan te raden om te kiezen voor een leidingzoeker met Center-Finder functie.

Features, design en accessories

Verschillende type leidingzoekers beschikken over verschillende features. Een aantal daarvan zijn erg handig. Zo hebben sommige leidingzoekers een lichtje om mee te werken in het donker. Daarnaast is het design van een leidingzoeker van belang. Het is fijn wanneer deze een grote gebruiksvriendelijkheid heeft. Zo is het belangrijk dat het apparaat stevig en comfortabel in de hand ligt en je hem met één hand kan vasthouden. Ook is het handig wanneer hij voorzien is van een zelfuitschakeling na een korte periode van inactiviteit, om zo de batterijen of de accu te sparen. Een andere factor van belang is het display. De symbolen en cijfers dienen goed leesbaar te zijn. Hieraan kan een verlicht display erg bijdragen. Bovendien komt dat goed van pas wanneer je in slecht verlichte ruimtes werkt. Wanneer je in de hoogte werkt kan het handig zijn als de leidingzoeker een riempje, koord of klem heeft waarmee je hem aan jezelf kan bevestigen. Als laatste is het aan te raden om voor een apparaat met een optische aanduiding te kiezen wanneer je in een lawaaierige omgeving werkt en een akoestische waarschuwing niet goed zal kunnen horen.

Geraadpleegde bronnen