Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 Beste Momentsleutels van 2022

Inhoudsopgave

Momentsleutel kopen?  Stel je voor, je hebt net een fietstocht met je racefiets gemaakt en na afloop merk je dat een aantal boutjes aangedraaid moeten worden. Je wilt ze gaan aandraaien en haalt je gereedschap erbij. Om ze eens goed aan te draaien zet je lekker veel kracht… Dit soort scenario kan jammerlijk aflopen. Dit type sleutel kan je namelijk afstellen op het juiste aantal newtonmeters (Nm), zodat je altijd de juiste kracht gebruikt voor elke soort klus. Zo voorkom je schade aan objecten. Als doe-het-zelver is het dus absoluut aan te raden om voor een grote waaier aan toepassingen een momentsleutel in huis te hebben.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Momentsleutels

BESTE KOOP

Normex 21-195
Normex 21-195 Draaimomentsleutel

PROFESSIONEEL

Lemato 3/4″ Profi 100-500 NM
Lemato 3:4 Profi Momentsleutel 100-500 NM

BUDGET

Lemato 5 Delige 1/2″ Momentsleutel
Lemato 5 Delige 1:2 Momentsleutel

Beste momentsleutel - Top 3

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede momentsleutel te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan momentsleutels het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende soorten momentsleutels? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 3 voor het jaar 2022 zien welke momentsleutel als beste uit de bus komen. 

3. Lemato 1/2" Momentsleutel 28-210 NM

We trappen af met de nummer 3 van deze lijst, de Lemato 1/2″ Momentsleutel 28-210 NM. Deze momentsleutel heeft een werkelijk geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Voor maar een paar tientjes heb je een kwalitatief hoogstaande momentsleutel om aan je gereedschapscollectie toe te voegen. Wel zo fijn als je liever niet al te veel geld uitgeeft. Deze robuuste momentsleutel is een zogenoemde 1/2″ momentsleutel. 

Dat wil zeggen dat hij beschikt over een krachtige 12,7 mm aansluiting op de dopsleutel. De momentsleutel is instelbaar van 28 tot 210 Nm. Een groot voordeel is dat je hem zowel linksom als rechtsom kan gebruiken. Dit betekent dat je beide kanten op kan werken en dat kan in allerlei situaties heel handig zijn. De momentsleutel weegt drie kilogram – dat is voor een momentsleutel aan de zware kant – en de lengte van de ratel is maar liefst 45 cm. 

Dit maakt dat je comfortabel kan werken en overal goed bij zal kunnen. De momentsleutel wordt in een stevig opbergdoosje geleverd. De momentsleutel ligt in stevig ingeklemd, waardoor hij niet snel uit het doosje zal vallen wanneer je deze opent. Dit voorkomt beschadigingen aan de sleutel. Het opbergdoosje is heel robuust en kan wel tegen een stootje. 

Zo weet je zeker dat jouw momentsleutel goed bescherm is tegen stof, vuil en vocht. Bovendien berg je hem zo gemakkelijk op. Een klein nadeel is dat je bij deze momentsleutel geen accessoires bijgeleverd krijgt, zoals bijvoorbeeld extra meegeleverde bitjes in verschillende formaten. Die zal je dus apart moeten aanschaffen. 

Lemato 1:2 Momentsleutel 28-210 NM

2. Brüder Mannesmann Momentsleutel 1/4 inch 5-25 Nm

Dan door met onze nummer 2. Wat ons betreft is dat de Brüder Mannesmann Momentsleutel 1/4 inch 5-25 Nm. Brüder Mannesmann is een van de allerbeste leveranciers van momentsleutels ter wereld en levert al jaren kwalitatief hoogstaande producten. Ook deze momentsleutel is een van de beste die er is. Wanneer je op zoek bent naar een uiterst robuuste en betrouwbare momentsleutel met een 1/2″ aansluiting, zoek dan niet verder. 

Deze momentsleutel is ontzettend handig in de werkplaats en komt voor allerlei toepassingen van pas. Je kan de capaciteit instellen variërend van 40 tot 210 Nm. Hij is een indrukwekkende 56,5 cm lang. Je kan het bereik heel nauwkeurig per 0,1 Nm instellen. Dankzij het vergrootglas kan je de waarde heel duidelijk aflezen. Deze waarde zal tijdens de werkzaamheden niet per ongeluk veranderen, want de momentsleutel beschikt over een vergrendeling op het handvat die veranderende instellingen tijdens het werken voorkomt. 

Dit is heel erg fijn, want je wilt natuurlijk voorkomen dat er alsnog teveel kracht op een boutje komt te staan, met alle gevolgen van dien. Dankzij deze vergrendeling heb je tijdens het werken een maximale controle over de momentsleutel. Je ontvangt de sleutel in een handige, stevige opbergdoos. Hierin zit de momentsleutel stevig vastgeklemd, zodat hij goed blijft zitten en niet tijdens het vervoer beschadigingen oploopt. 

Ook kan je hem na gebruik direct veilig opbergen, zodat je zeker weet dat je hem niet kwijt raakt. Bovendien blijft hij zo beschermd tegen vuil, vocht en stof en andere invloeden van buitenaf. De doos is smal en neemt niet veel ruimte in, dus je zal hem gemakkelijk kunnen opbergen. Ook deze momentsleutel wordt zonder extra bitjes of andere accessoires geleverd. 

Brüder Mannesmann Momentsleutel 1:4 inch 5-25 Nm

1. Normex 21-195 Draaimomentsleutel

Dan zijn we alweer aangekomen bij onze absolute nummer 1. Wij hebben gekozen voor de Normex 21-195 Draaimomentsleutel. Deze buitengewone momentsleutel zal je zonder problemen bij allerlei soorten klussen bijstaan. De momentsleutel heeft een 1/4″ aansluiting, waardoor hij beschikt over een krachtige 6,35 mm aansluiting op de dopsleutel. Hierdoor kan je veilig en zeer nauwkeurig te werken. De momentsleutel is uiterst geschikt voor fijnere werkzaamheden, zoals aan (race)fietsen, mountainbikes, brommers. 

Je kan bovendien dankzij de compacte afmeting (de lengte van de momentsleutel is 22 cm) heel gemakkelijk en comfortabel werken in klein ruimtes. Dit komt het gebruikscomfort ten goede. Zo komt deze sleutel bijvoorbeeld enorm van pas tijdens de montage van carbon onderdelen of bij het vastzetten van kwetsbaar schroefdraad. De momentsleutel heeft een bereik van 2 tot 14 Nm. Hij is instelbaar van 21 tot 195 Nm. 

Je kan hem gemakkelijk instellen dankzij de duidelijk leesbare instellingsfunctie. Zo weet je zeker dat je altijd met de juiste Nm instelling werkt. Een groot voordeel van deze momentsleutel is dat hij inclusief meerdere bitjes geleverd wordt. Je ontvangt bitjes van 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm en T25. Zo kan je de sleutel moeiteloos inzetten voor allerlei verschillende soorten werkzaamheden. Buiten de zeer belangrijke technische aspecten van de momentsleutel om, wil het oog natuurlijk ook wat. Deze momentsleutel en de bijgeleverde bitjes worden geleverd in een prachtige vormgegeven opbergetui. 

Het etui-bed aan de binnenkant heeft uitsparingen voor zowel de momentsleutel als de individuele bitjes. Bij elk bitje staat de maat aangegeven. Het ziet er zeer gestroomlijnd uit en bovendien loop je met deze etui geen risico op beschadigingen, want de momentsleutel en de bitjes zullen niet eruit vallen wanneer je hem opent. Bovendien zijn ze in de etui goed beschermd tegen beschadigingen van buitenaf. Ook vuil, vocht en stof zal niet binnendringen. Je zal de momentsleutel en de bitjes niet snel kwijtraken. Na gebruik berg je de momentsleutel en de bitjes in de stevige etui gemakkelijk weer op. Bij aankoop van de Normex 21-195 Draaimomentsleutel ontvang je een callibratiecertificaat. 

Normex 21-195 Draaimomentsleutel

Beste Goedkope Momentsleutel

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een momentsleutel in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een momentsleutel in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een momentsleutel moet immers veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope momentsleutel gekozen voor de Lemato 5 Delige 1/2″ Momentsleutel. Deze momentsleutel heeft naar onze mening een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. 

Hoewel hij maar weinig kost, is hij tot veel in staat. De sleutel heeft een 1/2″ aansluiting en is instelbaar van 28 tot 210 Nm. Daarmee komt hij komt voor allerlei toepassingen van pas. Hij is zowel links als rechts omschakelaar, waardoor je beide kanten op kan werken. Dit maakt dat je een grote verscheidenheid aan klussen kan klaren. De lengte van de ratel is 46 cm. Hoewel de sleutel dus weinig kost, krijg je wel meerdere onderdelen meegeleverd. Zo ontvang je naast de momentsleutel ook drie bitjes van 17, 19 en 21 mm. 

Daarnaast krijg je ook nog eens een 1/2″ verlengstuk van 125 mm lang. De momentsleutel wordt gekeverd in een robuuste opbergdoos waarin hij stevig verankerd ligt. Ook de bitjes en het verlengstuk zitten goed vastgeklemd. Zo zal er niks uit de opbergdoos vallen wanneer je hem opent. Hiermee voorkom je beschadigingen en zo raak je ook niet snel een onderdeel kwijt. Bovendien berg je alles na gebruik makkelijk op. Als je op zoek bent naar een betrouwbare momentsleutel met een fijne prijs dan is de Lemato 5 Delige 1/2″ Momentsleutel een hele goede keuze. 

Lemato 5 Delige 1:2 Momentsleutel

Beste Professionele Momentsleutel

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Er zijn echter zo veel professionele momentsleutels op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij er eentje voor de professionals onder ons uitgekozen. Wederom gaan wij voor een Lemato momentsleutel, ditmaal voor de Lemato 3/4″ Profi Momentsleutel 100-500 NM. 

Hoewel deze momentsleutel van Lemato zeker wat kost, is het naar onze mening een investering die iedere professional zichzelf zou moeten gunnen. De momentsleutel heeft een grote 3/4″ aansluiting en is instelbaar van 100 tot maar liefst 500 Nm. Dit maakt hem geschikt voor vrijwel alle professionele werkzaamheden. De sleutel is zowel links als recht omschakelaar. 

Dit is erg handig, want zo kan je beide kanten opwerken en dit vergroot het aantal werkzaamheden dat je kan verrichten. De lengte van de ratel is 85 cm en heeft een anti slip greep. Hierdoor ligt de momentsleutel zeer stabiel en stevig in je hand, zodat je veilig kan werken. Hij is vervaardigd uit hoogstaand chroom-vanadiumstaal en weegt drie kilogram. Voor de professional die frequent intensieve werkzaamheden moet verrichten is dit naar onze mening de beste professionele momentsleutel. 

Lemato 3:4 Profi Momentsleutel 100-500 NM

Koopgids

Als doe-het-zelver maar ook als professional kan een momentsleutel enorm van pas komen. Elk materiaal heeft een maximum hoeveelheid kracht (‘het moment’) die erop uitgeoefend kan worden. Het is voordat je met een bepaald materiaal aan de slag gaat belangrijk dat je weet wanneer dit maximum overschreden wordt. Het materiaal kan dan namelijk barsten of scheuren, iets dat je absoluut wilt voorkomen. Wanneer je extra veel kracht moet gebruiken dan is het raadzaam om gebruik te maken van een momentsleutel. Met een momentsleutel kan je moeiteloos allerlei boutjes en moertjes los en vast draaien. Vooraf stel je de gewenste Nm (newtonmeter) in door te draaien aan de klikkoppelling van de handgreep. Zodra je het gewenste moment bereikt hoor en voel je een klik. Een momentsleutel stopt automatisch bij het ingestelde moment. Dit voorkomt dat je te veel kracht uitoefent, want de sleutel zet geen kracht meer. Zo is de bout of moer vastgezet op het juiste moment. Na gebruik is het belangrijk om de momentsleutel weer instelt op de minimale stand. Zo ontstaat er geen verloop in de nauwkeurigheid.

Welke momentsleutel kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de momentsleutel vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede momentsleutel, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort momentsleutel past het beste bij je wensen? Het is raadzaam om jezelf enkele dingen af te vragen. Het is belangrijk om te bedenken waarvoor je de momentsleutel gaat gebruiken. Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij deze factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een momentsleutel.

Aansluiting

De belangrijkste factor van een momentsleutel is de aansluiting. De aansluiting heeft betrekking op het formaat van de dopsleutel. Er zijn verschillende type aansluitingen. De meest voorkomende zijn de 1/2 en de 1/4 aansluiting. Welk type aansluiting je nodig hebt hangt af van de werkzaamheden die je ermee wilt verrichten. De 1/2 heeft een aansluiting van 12,7 mm en de 1/4 heeft een aansluiting van 6,35 mm. Een 1/2 aansluiting is een stuk krachtiger dan een 1/4 aansluiting, en daarmee geschikter voor zwaardere klussen. De 1/4 aansluiting is meer gericht op fijner werk en dankzij het compacte formaat geschikt voor het werken in kleine ruimtes. Beide type aansluiting doen hun werk goed. Het is afhankelijk van jouw behoeften en doeleinden welk type aansluiting het beste bij jouw wensen past.

Bereik en toepassingen

Er bestaan momentsleutels in allerlei soorten en maten. Deze zullen allemaal een verschillend bereik hebben. Een grote momentsleutel heeft een grotere hefboom, waardoor bij meer kracht kan zetten dan een momentsleutel met een kleinere hefboom. Het bereik wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter). Grotere sleutels hebben zodoende een hoger Nm bereik dan kleine sleutels. Grote sleutels zijn minder nauwkeurig wanneer je werkt met minder Nm. Wanneer je dus werkt met weinig Nm dan is het raadzaam om te werken met een kleiner formaat Nm. Het verschilt per klus welk type momentsleutel je nodig zal hebben. Een kleine momentsleutel is heel geschikt voor fijner werk, zoals bijvoorbeeld aan fietsen. Grote momentsleutels zijn weer geschikt voor het zwaardere werk. Het is dus altijd raadzaam om voordat je tot aanschaf van een momentsleutel overgaat na te gaan waarvoor je de sleutel zal gaan gebruiken en welk bereik hij moet hebben.

Meegeleverde bitjes

Je zal tijdens het werken met een momentsleutel dikwijls verschillende bitjes gebruiken, variërend in formaat van. Het is dan dus ontzettend fijn wanneer je een momentsleutel aanschaft als er extra bitjes meegeleverd zijn. Zo hoef je deze niet apart aan te schaffen en kan je direct aan de slag. Helaas krijg je niet bij elke momentsleutel bitjes meegeleverd. Wanneer je het fijn zou vinden om ze wel te ontvangen, dan is het goed om op zoek te gaan naar een momentsleutel die inclusief bitjes geleverd wordt.

Opbergdoosje

Wanneer je een momentsleutel aanschaft, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Je hebt niks aan een momentsleutel die binnen de kortste keren kapot is. De duurzaamheid van een momentsleutel kan vergroot worden wanneer hij in een robuuste opbergdoosje geleverd wordt. Hierin zitten de momentsleutel en de eventuele bijgeleverde bitjes stevig vastgeklemd, waardoor ze bij het openen van het opbergdoosje niet eruit zullen vallen. Hiermee voorkom je beschadigingen. Ook raak je zo niet snel onderdelen kwijt. Bovendien kan je na gebruik gemakkelijk alles opbergen zodat je bij een volgend gebruik direct aan de slag kan. Niet alle momentsleutels worden inclusief opbergdoosje geleverd, dus het is raadzaam om hier op te letten bij aanschaf van een momentsleutel.

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een momentsleutel is natuurlijk budget. De prijzen van momentsleutels lopen sterk uiteen, afhankelijk van grootte en vermogen. Logischerwijs is een momentsleutel met een grotere aansluiting en een groter koppelbereik een stuk duurder dan een met een kleinere aansluiting en bereik. Een professionele momentsleutel zal je niet voor de prijs van een normale momentsleutel vinden, deze zijn namelijk op veelvuldig en intensief gebruik gericht en zodoende prijziger. In de meeste gevallen zal een normale momentsleutel volstaan. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte momentsleutel begint voor jezelf een budget op te stellen, zodat je daarna producten kan vergelijken. Er zijn ontzettend veel websites die momentsleutels verkopen, vaak ook met aanbiedingen. Het is wanneer je op deze websites op zoek gaat naar de meest geschikte momentsleutel raadzaam om op reviews van andere klanten te letten, om enig idee te krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding.

Geraadpleegde bronnen