Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De 5 Beste Momentsleutels in 2023 & Koopadvies

In dit artikel

Op zoek naar de beste momentsleutel? Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende momentsleutels op de markt. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de beste momentsleutel te vinden voor jou. Ook hebben we onze best beoordeelde momentsleutels in een top 5 gezet. 

Hoe werkt een momentsleutel?

Een momentsleutel is bedoeld voor het vastzetten van bouten, moeren en schroeven op een exact vooraf ingesteld aandraaimoment. Dat noemen we de koppel en duiden we aan in Nm (Newton meter). Een moment sleutel is dus geen ratel. Je kan met een moment sleutel met 1/2″ aansluiting bijvoorbeeld je winter- of zomerbanden omwisselen. Ook kan je reparatie uitvoeren op bijvoorbeeld je motor.

Maar, ook kan je een momentsleutel gebruiken ter bescherming van een onderdeel waarvoor te ver doordraaien kan betekenen dat het kapot gaat. Denk bijvoorbeeld aan het aandraaien van je fietsstuur of zadel. Hiervoor is een momentsleutel met een aansluiting van 1/4″ heel geschikt. 

Wanneer een momentsleutel van pas komt

Als doe-het-zelver maar ook als professional kan een momentsleutel enorm van pas komen. Elk materiaal heeft een maximum hoeveelheid kracht (‘het moment’) die erop uitgeoefend kan worden. Het is voordat je met een bepaald materiaal aan de slag gaat belangrijk dat je weet wanneer dit maximum overschreden wordt. Het materiaal kan dan namelijk barsten of scheuren, iets dat je absoluut wilt voorkomen. Wanneer je extra veel kracht moet gebruiken dan is het raadzaam om gebruik te maken van een momentsleutel.

Met een momentsleutel kan je moeiteloos allerlei boutjes en moertjes los en vast draaien. Vooraf stel je de gewenste Nm (newtonmeter) in door te draaien aan de klikkoppelling van de handgreep. Zodra je het gewenste moment bereikt hoor en voel je een klik. Een momentsleutel stopt automatisch bij het ingestelde moment. Dit voorkomt dat je te veel kracht uitoefent, want de sleutel zet geen kracht meer. Zo is de bout of moer vastgezet op het juiste moment. Na gebruik is het belangrijk om de momentsleutel weer instelt op de minimale stand. Zo ontstaat er geen verloop in de nauwkeurigheid.

Koopadvies voor de beste momentsleutel

Doe voor je aankoop goed onderzoek

Ga je een momentsleutel kopen, doe dan vooraf goed onderzoek naar de verschillende momentsleutels die er zijn. Let in je onderzoek in ieder geval op deze elementen:

  • De aansluiting
  • Bereik en toepassingen
  • Meegeleverde bitjes
  • Opbergdoosje
  • Prijs

Aansluiting

De belangrijkste factor van een momentsleutel is de aansluiting. De aansluiting heeft betrekking op het formaat van de dopsleutel. Er zijn verschillende type aansluitingen. De meest voorkomende zijn de 1/2 en de 1/4 aansluiting. Welk type aansluiting je nodig hebt hangt af van de werkzaamheden die je ermee wilt verrichten.

De 1/2 heeft een aansluiting van 12,7 mm en de 1/4 heeft een aansluiting van 6,35 mm. Een 1/2 aansluiting is een stuk krachtiger dan een 1/4 aansluiting, en daarmee geschikter voor zwaardere klussen. De 1/4 aansluiting is meer gericht op fijner werk en dankzij het compacte formaat geschikt voor het werken in kleine ruimtes. Beide type aansluiting doen hun werk goed. Het is afhankelijk van jouw behoeften en doeleinden welk type aansluiting het beste bij jouw wensen past.

Bereik en toepassingen

Er bestaan momentsleutels in allerlei soorten en maten. Deze hebben allemaal een verschillend bereik. Een grote momentsleutel heeft een grotere hefboom, waardoor bij meer kracht kan zetten dan een momentsleutel met een kleinere hefboom. Het bereik wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter). Grotere sleutels hebben zodoende een hoger Nm bereik dan kleine sleutels. Grote sleutels zijn minder nauwkeurig wanneer je werkt met minder Nm.

Wanneer je dus werkt met weinig Nm dan is het raadzaam om te werken met een kleiner formaat. Het verschilt per klus welk type momentsleutel je nodig hebt. Een kleine momentsleutel is heel geschikt voor fijner werk, zoals bijvoorbeeld aan fietsen. Grote momentsleutels zijn weer geschikt voor het zwaardere werk. 

Meegeleverde bitjes

Je zal tijdens het werken met een momentsleutel vaak verschillende bitjes gebruiken, variërend in formaat van. Het is dan dus ontzettend fijn wanneer je een momentsleutel aanschaft als er extra bitjes meegeleverd zijn. Zo hoef je deze niet apart aan te schaffen en kan je direct aan de slag.

Helaas krijg je niet bij elke momentsleutel bitjes meegeleverd. Wanneer je het fijn zou vinden om ze wel te ontvangen, dan is het goed om op zoek te gaan naar een momentsleutel die inclusief bitjes geleverd wordt.

Opbergdoosje

De momentsleutel blijft langer goed als hij in een robuust opbergdoosje geleverd wordt. In het doosje zitten de momentsleutel en de eventuele bijgeleverde bitjes stevig vastgeklemd, waardoor ze bij het openen er niet uit zullen vallen. Hiermee voorkom je beschadigingen. Ook raak je zo niet snel onderdelen kwijt. Bovendien kan je na gebruik makkelijk alles opbergen zodat je bij een volgend gebruik direct aan de slag kan.

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een momentsleutel is natuurlijk budget. De prijzen van momentsleutels lopen sterk uiteen, afhankelijk van grootte en vermogen. Logischerwijs is een momentsleutel met een grotere aansluiting en een groter koppelbereik een stuk duurder dan een met een kleinere aansluiting en bereik.

Een professionele momentsleutel zal je niet voor de prijs van een normale momentsleutel vinden, deze zijn namelijk op veelvuldig en intensief gebruik gericht en zodoende prijziger.

In de meeste gevallen zal een normale momentsleutel volstaan. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte momentsleutel begint voor jezelf een budget op te stellen, zodat je daarna producten kan vergelijken. 

Informatie om de beste momentsleutel voor jou te vinden

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Pro Sport Lights Momentsleutel
Pro Sport Lights Momentsleutel

PROFESSIONEEL

BAHCO BELZER IZO-D/DF-200
BELZER type IZO-D:DF-200 elektronische digitale momentsleutel prof

BUDGET

Multifunctionele Momentsleutel
Multifunctionele Momentsleutel 1:4 5 - 25 Nm


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste momentsleutel 2023 - Top 5

5. Westfalia Momentsleutel 1/2 3/8 set 30-210 Nm

Waarom we fan zijn:
Een krachtige momentsleutel, makkelijk in gebruik, robuust en duurzaam.

De Westfalia momentsleutel heeft een aansluiting van 1/2″ en een capaciteit van 30-210 NM. Je krijgt 3 doppen bij de set, welke magnetisch te bevestigen zijn aan de momentsleutel. Deze momentsleutel is met name geschikt om te gebruiken op je auto of motor. Dit vanwege de 1/2″ aansluiting, wat zorgt voor een krachtigere momentsleutel. 

De momentsleutel is gekalibreerd en heeft een 4% nauwkeurigheid. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Max draaimoment: 210 Nm
Aansluiting: 1/2″
Digitaal display: nee
Gewicht: 2,3 Kg

Video

Bekijk verschillende aanbieders

4. VONROC momentsleutel ½”

Waarom we fan zijn:
Een handige momentsleutel, nauwkeurig en sterk.

De Vonroc momentsleutel heeft een 1/2″ aansluiting een een bereik van 28 – 210 Nm. Hij is zeer nauwkeurig, met een nauwkeurigheid van 4%. Bij deze momentsleutel krijg je een opbergkoffer, een 1/2″ verlengstuk van 125 mm, een adapter van 1/2″ naar 3/8″ en 3 doppen. 

Met de Vonroc momentsleutel kan je bouten, moeren en schroeven aandraaien op een exact vooraf ingesteld aandraaimoment. Wanneer dit moment is bereikt, geeft de momentsleutel een duidelijke klik. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Max draaimoment: 210 Nm
Aansluiting: 1/2″
Digitaal display: nee
Gewicht: 0,5 Kg

Video

VONROC momentsleutel ½”

Bekijk verschillende aanbieders

3. Brüder Mannesmann 408569 Momentsleutel 40 - 210 Nm

Waarom we fan zijn:
Een sterke momentsleutel, praktisch en duurzaam.

De Brüder Mannesmann momentsleutel heeft een 1/2″ aansluiting. Fijn aan deze momentsleutel is dat hij erg sterk is, met een capaciteit van maximaal 210 Nm. Je kan de waarde van het moment dankzij het vergrootglas makkelijk aflezen. Tijdens het werken zal de momentsleutel niet zomaar van instelling van veranderen, op het handvat zit namelijk een vergrendeling.

De momentsleutel wordt geleverd in een handige opbergkoffer. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Max draaimoment: 210 Nm
Aansluiting: 1/2″
Digitaal display: nee
Gewicht: 1,76 Kg

Video

Brüder Mannesmann Momentsleutel

Bekijk verschillende aanbieders

2. Mighty Momentsleutel Set 1/4" 2-24 Nm

Waarom we fan zijn:
Uitgebreide momentsleutel set van top kwaliteit.

De Mighty Momentsleutel Set 1/4″ 2-24 Nm is een zeer makkelijk in te stellen en af te lezen momentsleutel. De set is van professionele kwaliteit en erg geschikt voor bijvoorbeeld klussen aan fietsen. De imbusdoppen klemmen zich goed vast. De dop is met een knop te ontgrendelen en weer van de sleutel af te halen.

De schaalverdeling van deze momentsleutel is van 2 tot 24 Nm, in te stellen in stappen van 2. Wij hebben deze momentsleutel uitgebreid op fietsen getest en konden geen boutje vinden waar de momentsleutel niet de juiste koppel voor had. In tegenstelling tot de nummers 5 t/m 3 heeft deze momentsleutel een aansluiting van 1/4″. Deze momentsleutel is dus meer gericht op het fijnere werk. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Max draaimoment: 24 Nm
Aansluiting: 1/4″
Digitaal display: nee
Gewicht: 0,72 Kg

 

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Pro Sport Lights Momentsleutel

Waarom we fan zijn:
Een momentsleutel die ideaal is voor de fiets, hoge kwaliteit. 

De Pro Sport Lights 1/4″ momentsleutel set heeft een koppel die is in te stellen van 2 tot 24Nm. Bij de set horen ook imbus & torx bitjes, een verlengstuk en een opbergdoos. De momentsleutel is bij uitstek geschikt voor fietsen, om onder andere het stuur en zadel aan te schroeven. 

De schaal is goed van de momentsleutel af te lezen, waardoor je hem heel precies kan instellen. Wanneer het juiste moment bereikt is, geeft de momentsleutel dat aan. Je kan de momentsleutel zowel links- als rechtsom gebruiken. We vonden deze momentsleutel makkelijk in gebruik, sterk en ideaal voor de fiets en daarom staat de Pro Sport momentsleutel op één. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Max draaimoment: 24 Nm
Aansluiting: 1/4″
Digitaal display: nee
Gewicht: 0,14 Kg

Video

Pro Sport Lights Momentsleutel

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Momentsleutel: Multifunctionele Momentsleutel 1/4" 5 - 25 Nm

Waarom we fan zijn:
Goedkope set, maar wel sterk genoeg.

Deze momentsleutel is een merkloze multifunctionele momentsleutel met een 1/4″ aansluiting. Hij is instelbaar van 5 tot 25 Nm. Hierdoor heb je altijd de juiste koppel voor je klus. Vanwege de lage prijs waren we bang dat de kwaliteit niet goed zou zijn, maar het is een prima sterke momentsleutel gebleken.

Mocht je maar af en toe met een momentsleutel werken, dan is dit een hele goede budget optie. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Max draaimoment: 25 Nm
Aansluiting: 1/4″
Digitaal display: nee
Gewicht: 0,8 Kg

Video

Multifunctionele Momentsleutel 1:4 5 - 25 Nm

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Momentsleutel: BELZER type IZO-D/DF-200 elektronische digitale momentsleutel

Waarom we fan zijn:
Professionele elektronische digitale momentsleutel die uiterst nauwkeurig is.

De BELZER IZO-D/DF-200 van BAHCO is een elektronische digitale momentsleutel die zeer nauwkeurig is (2% nauwkeurigheid). Wanneer het ingestelde moment is bereikt, geeft deze momentsleutel zowel een trilsignaal, als een audiosignaal als een visuele aanduiding op het digitale scherm.

De koppel kan worden ingesteld tot 200 Nm. Een heel mooie feature aan deze momentsleutel is dat je er data lp kan opslaan die je zelfs kan downloaden. Voor een professional is deze momentsleutel de beste keuze en absoluut de investering waard.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Max draaimoment: 200 Nm
Aansluiting: 1/4″
Digitaal display: ja
Gewicht: 1,4 Kg

Video

BELZER type IZO-D/DF-200 elektronische digitale momentsleutel

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier de momentsleutel top 10 van Bol

Extra informatie en meest gestelde vragen

Lees hieronder onze antwoorden met betrekking tot vragen die door klussers het vaakst worden gesteld over de momentsleutel.

Wat kost een goede momentsleutel?

Een goede momentsleutel hoeft niet duur te zijn. In onze top 5 is de professionele momentsleutel een stuk duurder dan de anderen, onder andere omdat het een elektronische digitale momentsleutel is. Dit zal je als hobby klusser niet zo zeer nodig hebben, waardoor een ‘normale’ momentsleutel een goede keuze is. Voor deze momentsleutels ligt de prijs meestal tussen de 20 en 100 euro.

Hoe moet je een momentsleutel instellen?

De meeste momentsleutels kan je heel makkelijk instellen door eenvoudigweg aan het handvat te draaien. Daarmee span je de veer die in de momentsleutel zit strakker of losser. 

Wat is de beste momentsleutel?

Dat hangt af van je klus, maar ook of je een hobby klusser of een professional bent. Als professional heb je waarschijnlijk meer behoefte aan een hogere maximale koppel en wellicht een digitaal scherm. Ben je een hobby klusser, dan is dat niet perse nodig. Van belang is of je zware of juist fijne werkzaamheden gaat verrichten. Voor het fijnere werk is een momentsleutel met 1/4″ aansluiting het meest geschikt. Voor het zwaardere werk zorgt een 1/2″ aansluiting ervoor dat de momentsleutel sterker is.

Hoe wij momentsleutels testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 18 verschillende momentsleutels onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste momentsleutel vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek