Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Stofzuiger? Koopgids & Top 5 van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste stofzuiger? Het team van Gereedschap-expert.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste stofzuigers die in 2023 te koop zijn. We hebben hiervoor gekeken naar onder andere het merk, het type stofzuiger, het vloertype en gebruiksgemak van de stofzuigers. Daarnaast geven wij ook advies over hoe je een weloverwogen keuze maakt voor de beste stofzuiger voor jou. 

Veel leesplezier!

De stofzuiger

Een stofzuiger een huishoudelijk apparaat dat je in ieder huishouden terug vindt. Het is een absolute must om je huis schoon en stofvrij te houden. Je kan je stofzuiger eventueel aanvullen met een robotstofzuiger, zodat je zelf nog maar 1x per week goed hoeft te stofzuigen. Ook kan een kruimeldief een handige aanvulling zijn, bijvoorbeeld in de keuken om snel even gemorste kruimels op te zuigen.

Hoe je de beste stofzuiger voor jou kiest

Als je gericht naar een stofzuiger zoekt, bijvoorbeeld een speciaal voor huisdieren haar of een die goed is voor bij allergieën, is het wat makkelijk om een goede stofzuiger te vinden dan als je niet specifiek naar iets op zoek bent. Wij raden altijd om een lijstje te maken met wat jij zoekt en belangrijk vindt in een stofzuiger en vervolgens gericht onderzoek te doen naar wat er verkrijgbaar is.

Houd je in onderzoek in ieder geval rekening met:

  • Het vloertype
  • Jouw situatie
  • Wendbaarheid
  • Slanglengte
  • Huisdieren of allergieën 
  • Zuigkracht
Een steelstofzuiger kan handig zijn om er snel even bij te pakken, vanwege het lichte gewicht.

Het vloertype

Let bij het kopen van je stofzuiger op het vloermondstuk. Deze moet namelijk geschikt zijn bij jouw vloertype.

  • Voor een houten vloer heb je een parketborstel nodig: dit mondstuk heeft zachte haren en geen wieltjes, zodat het je vloer niet krast.
  • Voor laagpolig tapijt heb je een combiborstel nodig.
  • Bij hoogpolig tapijt heb je een turboborstel nodig, omdat je mondstuk anders wordt vastgezogen aan het tapijt.

Jouw situatie

Denk naast je vloer situatie ook na of je een ‘gewone’ stofzuiger of een steelstofzuiger wil? Het voordeel van een gewone stofzuiger met stofbak of -zak is dat deze een grote opvangcapaciteit heeft, makkelijk te verwisselen is en hygiënisch is.

Het voordeel van een steelstofzuiger is dat deze meestal snoerloos is. Ook zit er geen kast aan voor om de stofzak, waardoor hij licht is en je hem overal naar kan verplaatsen. Dit type stofzuiger is meestal (niet altijd) alleen geschikt voor kleine beetjes zuigwerk, omdat het opvang reservoir snel vol zit.

De robotstofzuiger kan zelf stofzuigen terwijl jij op de bank ligt, maar moet wel opgeladen worden en heeft niet een grote stofcapaciteit. Een kruimeldief is vooral handig als je bijvoorbeeld de kruimels op tafel of in de hoek van de bank wilt opzuigen. Deze twee typen stofzuigers vinden wij een mooie aanvulling op de gewone stofzuiger.

Het gewicht

Een stofzuiger kan soms heel zwaar zijn. Tijdens het stofzuigen is dat niet zo’n probleem, vanwege de wieltjes, maar als je de stofzuiger de trap op en af moet tillen kan dit vervelend zijn. Let dus bij aankoop op het gewicht als dit bij jou het geval is.

De wendbaarheid 

De wendbaarheid van een stofzuiger is vooral handig wanneer je in een vol huishouden aan het stofzuigen bent. Als je veel meubels en obstakels in huis hebt, dan is het noodzakelijk om een stofzuiger te gebruiken die wendbaar is. 

De slanglengte

De slanglengte kan per stofzuiger verschillen. De lengte maakt uit voor het bereik dat je hebt tijdens het stofzuigen. Het is handig om een wat langere slang te hebben, zodat je de stofzuiger minder vaak hoeft te verplaatsen. 

Huisdieren of allergieën

Tegenwoordig zijn er stofzuigers met speciale filters en borstels die helpen bij allergieën en het opzuigen van dierenharen.

Er zijn filters die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met een allergie waarbij 99,9% van de stofdeeltjes in de stofzuiger blijven zodat deze niet kunnen ontsnappen. De lucht die de stofzuiger uitblaast is hierdoor schoner. Dit type filter heeft een speciaal keurmerk dat aangeeft dat hij bijdraagt aan het bestrijden van een allergie.

Sommige dierenharen zijn lastig op te zuigen met een normale stofzuiger zonder extra accessoires (met name uit tapijt en vloerbedekking). Stofzuigers speciaal voor dierenharen hebben speciale borstels die alle haren efficiënt uit de bank en het tapijt kunnen halen. 

Sterkte van de zuigkracht

Een stofzuiger heeft zuigkracht in drie gradaties: topklasse, middenklasse en basisklasse. Basis heeft de minste zuigkracht en topklasse heeft de hoogste zuigkracht. Vaak gebruiken topklasse stofzuigers stofzuigers geen zakken, maar hebben ze een cycloonfilter waardoor de zuigkracht niet zal afnemen als de stofbak vol is (wel komt er een waarschuwing om de stofbak te legen). Daarnaast hebben ze vaak ook een turbofunctie, een hoge accuspanning of een mini turboborstel.

Het is fijn om een lichte stofzuiger te hebben, zodat je hem makkelijk de trap op tilt.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine
Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine

PROFESSIONEEL

Eziclean cycloboost R880
eziclean cycloboost steelstofzuiger r880 huisdieren

BUDGET

Philips PowerPro Compact FC9330/09
Philips PowerPro Compact FC9330:09


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste stofzuiger - Top 5

5. Rowenta Compact Power XXL RO4871

Waarom we fan zijn:
Een compacte en lichte stofzuiger met grote stofbak inhoud.

We beginnen de lijst met een stofzuiger zonder zak: de Rowenta Compact Power XXL RO4871. De stofzuiger is compact en relatief licht. Je kan er makkelijk mee de trap op en af. Het stofreservoir is met gemak te verwijderen en te legen dankzij het Clean Express systeem.

Met deze stofzuiger heb je een actieradius van 8,8 meter zodat je zelfs de grootste ruimtes kunt stofzuigen zonder van stopcontact te wisselen. Deze stofzuiger heeft een EffiTech motor met Cycloontechnologie, waardoor de stofzuiger jouw huis optimaal kan schoonhouden. Met de parketborstel is hij ook op harde vloeren te gebruiken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: goed
Schoonmaakresultaat: goed
Maximaal geluidsniveau: 75 dB
Kabellengte: 6,2 m

Video

Rowenta Compact Power XXL RO4871

Bekijk verschillende aanbieders

4. AEG VX82-1-2MG

Waarom we fan zijn:
Stille en slimme stofzuiger die de zuigkracht zelf aanpast aan de ondergrond.

In tegenstelling tot het vorige model, werkt de AEG VX82-1-2MG mét stofzak. In deze stofzuiger zit SmartMode-Technologie die automatisch het vloertype herkent en het zuigvermogen daarop aanpast. Wanneer je van tapijt naar een harde vloer gaat hoef je dus niet te pauzeren, want dit wordt automatisch voor je aangepast. Let er wel op dat je deze functie zowel op de stofzuiger als op de zuigmond moet instellen. 

Wist je trouwens dat deze stofzuiger milieuvriendelijk is? Hij bestaat namelijk voor 55% uit gerecyclede kunststof. De stofzuiger heeft grote XL-wielen die afgewerkt zijn met rubber. Hierdoor kun je de stofzuiger makkelijk verplaatsen en glijdt hij moeiteloos over alle vloeren zonder krassen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: met zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: goed
Schoonmaakresultaat: zeer goed
Maximaal geluidsniveau: 57 dB
Kabellengte: 9 m

Video

stofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

3. Miele Complete C3 Performance Parquet EcoLine

Waarom we fan zijn:
‘Klassieke’ stofzuiger met grote actieradius die veilig is voor je hardhouten vloer.

De Miele Complete C3 Performance Parquet EcoLine stofzuiger heeft een handige plus/min-voetbediening waardoor de motor automatisch uitgeschakeld wordt. Het oprollen van het snoer kan met één druk op de knop, in plaats van deze ingedrukt te moeten houden tot het snoer is opgerold.

Met deze stofzuiger heb je een actieradius van 12 meter. Bij de Miele Complete C3 Performance Parquet EcoLine krijg je een combiborstel en een parketborstel. Hiermee voorkom je krassen op harde vloeren. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: met zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: uitstekend
Schoonmaakresultaat: uitstekend
Maximaal geluidsniveau: 74 dB
Kabellengte: 8,5 m

Video

Miele Complete C3 Performance Parquet EcoLine

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch ProHygienic BGL8HYG1

Waarom we fan zijn:
Ideale stofzuiger voor mensen met een stofallergie. Wasbare stofzak.

De Bosch ProHygienic BGL8HYG1 is speciaal ontwikkeld voor mensen die een stofallergie hebben. De UltraAllergy Hygienic filter en een AirFresh stofzak zorgen voor een hygiënisch en stofvrij huis.

Meer dan 99,99% van de stofdeeltjes worden opgezogen en kunnen niet ontsnappen. Het snoer gaat via een automatisch snoeroprolsysteem in de stofzuiger. Daarnaast maakt de Bosch ProHygienic BGL8HYG1 ook niet veel lawaai. Leuk detail: de stofzuigerzak kan gewassen worden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: met zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: allergieën
Wendbaarheid: uitstekend
Schoonmaakresultaat: uitstekend
Maximaal geluidsniveau: 74 dB
Kabellengte: 12 m

Video

Bosch ProHygienic BGL8HYG1

Bekijk verschillende aanbieders

1. Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine

Waarom we fan zijn:
Sterke zuigkracht voor extra snel stofzuigen en zeer comfortabele stofzuiger.

De Comfort EcoLine heeft een zeer hoge zuigkracht (Vortex-technologie) een een extra brede zuigmond, waardoor je super snel het huis kan stofzuigen. De wieltjes rijden lekker soepel en kunnen 360 graden draaien, dus je kan de stofzuiger met gemak achter je aantrekken. Deze stofzuiger heeft een tweedelige stofbak. Zo wordt grof vuil en fijn stof gescheiden en kan je de stofbak hygiënisch legen zonder rond dwarrelend stof.

Net als de nummer 2, is deze stofzuiger uitgerust met een HEPA Lifetime-filter zodat hij ook geschikt is voor mensen met een stofallergie. Onderscheidend aan deze stofzuiger is het gebruikscomfort. Niet alleen is gelet op extra snelle zuigkracht en het makkelijk meerollen dankzij de wieltjes, ook over ergonomisch kunnen stofzuigen is nagedacht. De stofzuiger heeft een speciale comfort-handgreep die de pols ontziet bij het stofzuigen. Hierdoor is de stofzuiger ook makkelijk te gebruiken door mensen met pijnlijke gewrichten. Vandaar de keuze voor deze stofzuiger als de nummer 1. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: zeer goed
Geschikt voor: allergieën
Wendbaarheid: uitstekend
Schoonmaakresultaat: uitstekend
Maximaal geluidsniveau: 76 dB
Kabellengte: 6,5 m

Video

Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Stofzuiger: Eziclean Cycloboost Steelstofzuiger R880

Waarom we fan zijn:
Sterke stofzuiger die zelfs tapijt stofvrij kan zuigen. Zeer geschikt voor mensen met huisdieren.

Wij vinden de Eziclean Cycloboost Steelstofzuiger R880 Huisdieren de beste professionele stofzuiger keuze. Erg prettig vinden we dat deze draadloze stofzuiger een krachtige batterij heeft, waardoor je het hele huis kan stofzuigen zonder kracht te verliezen. 

De stofzuiger heeft een mini-elektroborstel waarmee huisdieren haren zonder moeite worden opgezogen. Het Hepa-13 filter zorgt ervoor dat je zelfs met allergieën kan stofzuigen. Voor een grote schoonmaak waar ook moeilijke hoekjes bereikt moeten worden, kan je verschillende opzetstukken kiezen om het werk makkelijker te maken. Voor ons was het grootste pluspunt het lichte gewicht en de hoge steel van de Eziclean stofzuiger, waardoor je met een ergonomische houding te werk kan gaan.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: reservoir
Zuigkracht klasse: zeer goed
Geschikt voor: dierenharen
Wendbaarheid: uitstekend
Schoonmaakresultaat: uitstekend
Maximaal geluidsniveau: 78 dB
Kabellengte: draadloos

Video

eziclean cycloboost steelstofzuiger r880 huisdieren

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Stofzuiger: Philips PowerPro Compact FC9330/09

Waarom we fan zijn:
Een goedkope stofzuiger die geschikt is voor mensen met stofallergie en een handige TriActive zuigkop heeft.

De Philips PowerPro Compact FC9330/09 mag dan wel een goedkope stofzuiger zijn, maar hij is zeker niet van slechte kwaliteit. Deze stofzuiger heeft een stofopname van 99,9%. Het is een model zonder zak. Je kunt de stofemmer met een inhoud van 1,5 liter gemakkelijk en hygiënisch met één hand legen zonder zelf het vuil aan te moeten raken.

De stofzuiger heeft een Allergy H13-filter waardoor deze stofzuiger geschikt is voor mensen met een allergie. Tevens is het filter ook wasbaar. De stofzuiger is licht, waardoor hij eenvoudig te verplaatsen en op te tillen is. Erg handig is het TriActive mondstuk. Hierdoor wordt langs 3 wegen stof gezogen, waardoor je minder vaak over een oppervlak hoeft te gaan. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: standaard
Geschikt voor: allergieën
Wendbaarheid: zeer goed
Schoonmaakresultaat: zeer goed
Maximaal geluidsniveau: 76 dB
Kabellengte: 6 m

Video

Philips PowerPro Compact FC9330:09

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier onze artikelen over de beste stofzuigers per merk

Wil je graag wat meer informatie over de fabrikanten achter de stofzuigers? Wij vertellen jou graag meer over de meeste bekende stofzuiger merken.

Miele loopt al sinds 1899 mee als fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Waar zij begonnen met melkcentrifuges en botermachines zijn zij ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met een assortiment stofzuigers, wasmachines, en velen andere noodzakelijke apparaten. Wanneer je een Miele stofzuiger in huis hebt, weet je dat je goede kwaliteit hebt. Het is een Duits merk wat al snel in huishoudens over de hele wereld werd geïntroduceerd. Voeg jij binnenkort een Miele stofzuiger toe aan jouw collectie?

Wie kent het merk Philips nu niet? Of het nu om een Philips stofzuiger, televisie, koffieapparaat of airfryer gaat, Philips heeft alles om van jouw huis een thuis te maken. En het mooiste van allemaal? Dit wereldberoemde merk komt van Nederlandse bodem! Het bedrijf bestaat al sinds 1891 en begon in Eindhoven met het produceren van gloeilampen. Ondertussen zit het hoofdkantoor in Amsterdam en produceren zij zelfs medische apparatuur zoals MRI-scanners.

Als je aan iemand op straat vraagt om een stofzuiger merk op te noemen, is de kans groot dat zij gelijk voor een Dyson stofzuiger gaan. Dyson staat bekend om zijn huishoudelijke apparatuur zoals stofzuigers, haardrogers, fans en meer. Terwijl dit toch een heel bekend merk is, bestaat het merk pas sinds 1991. In zo’n korte tijd zo’n grote naam voor jezelf weten te maken betekent toch wel dat je kwaliteit op de markt hebt weten te zetten.

Bosch staat voor de meeste mensen bekend als een gereedschappen merk, maar Bosch is ook druk bezig om de huishoudelijke wereld in te treden. Zo zijn er bijvoorbeeld al Bosch stofzuigers, Bosch koffiezetapparaten, mixers, wasmachines en nog veel meer! We weten natuurlijk al dat Bosch gereedschap van hoge kwaliteit is, en dat is bij de huishoudelijke apparaten niet minder geworden.

Het merk AEG bestaat al sinds 1883. De kans is dan ook groot dat je op dit moment een AEG stofzuiger in huis hebt. Niet? Dan wordt het daar eens tijd voor! AEG is voorstander van evolutie en verbetert daarom constant zijn producten. Of het nu gaat om een AEG stofzuiger, kookplaat, droger of koelkast, je kunt altijd wel vertrouwen op de kwaliteit van AEG.

Dit vinden wij de beste stofzuigers per soort

Bekijk hier wat Coolblue en Bol de beste stofzuigers vinden

Meer informatie over de stofzuiger

Welke stofzuiger kopen?

Er zijn zoveel verschillende soorten stofzuigers, en ze hebben allemaal zoveel specificaties waar je rekening mee moet houden, dat het soms lastig kan zijn om te weten welke stofzuiger je precies nodig hebt. Ga je voor die duurdere stofzuiger met alles erop en eraan? Of kies je toch voor dat goedkopere basismodel? Welk model je kiest hangt af van een aantal factoren. Dit is vooral afhankelijk van hoe jouw huis in elkaar zit en welk resultaat je wilt bereiken. 

Wat is de beste stofzuiger?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste stofzuiger de Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine. Miele bestaat sinds 1899 en staat bekend om de topkwaliteit huishoudelijke producten. Andere goede stofzuiger merken zijn: Philips, Dyson, Bosch en AEG.

Waar een stofzuiger kopen?

Dat kan op verschillende manieren, zoals bij jouw lokale bouwmarkt of online. Wij zijn echter fan van Coolblue en Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Waarop letten bij de aanschaf?

Het is goed om oog te hebben voor het vermogen van de stofzuiger, het vloertype bij jou thuis, de wendbaarheid en slanglengte. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij het kiezen van een stofzuiger!

Hoe wij stofzuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 35 verschillende stofzuigers onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste stofzuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek