Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Multimeter? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

De multimeter is een van onze favoriete stukken gereedschap in onze gereedschapskoffer, omdat ze veel ongelukken en fouten kunnen voorkomen. Lees in dit artikel alles dat je moet weten over de multimeter en bekijk onze top 5 van 2023. Veel leesplezier!

Wat kun je meten met een multimeter?

Een multimeter (ook wel universeelmeter) is een elektrisch meetinstrument. Hiermee kunnen een aantal grootheden gemeten worden zoals weerstand, spanning en stroomsterkte (of kortheidshalve stroom). Ook kunnen sommige uitgebreide multimeters capaciteit, frequentie, temperatuur, weerstand, zelfinductie, de doorlaagspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor meten. De meeste multimeters zijn voorzien van een verbindingstester. Deze tester geeft als ruwe indicatie een geluidssignaal van een verbinding. Dit kan van pas komen wanneer je tijdens het werken niet goed in staat bent om steeds naar de meter te kijken.

Waar je op moet letten voordat je tot kopen overgaat

Er zijn veel verschillende soorten multimeters te krijgen, dus het helpt om voordat je er een gaat kopen alvast na te denken over een aantal eigenschappen en functies:

  • Analoog/digitaal
  • Nauwkeurigheid
  • Veiligheid
  • Prijs
  • Data hold
Waarom een multimeter onmisbaar is in je gereedschapskoffer

Analoog of digitaal

Er bestaan zowel analoge als digitale multimeters. Analoge multimeters zijn voorzien van een scherm met een schaalverdeling en een wijzer die zich tijdens het meten op de juiste meetwaarde richt. Ze zijn wat ouderwetser dan digitale multimeters maar worden nog steeds gebruikt omdat ze naast de metingen ook context bieden. Ze bieden namelijk een continue realtime-meting. Digitale multimeters laten meestal een momentopname zien. Ze kunnen geen context laten zien omdat ze geen grafische weergave geven van wat er gaande is. Het voordeel van digitale multimeters is dat ze voorzien zijn van een LCD-scherm waarvan je gemakkelijker de waarden afleest. Ze nemen een korte momentopname van het circuit en laten het zien als een nummer.

Nauwkeurigheid

De belangrijkste factor bij de keuze voor een multimeter is de nauwkeurigheid. Niet alle multimeters zijn namelijk even nauwkeurig. Het is over het algemeen zo dat dure en professionele multimeters een grotere nauwkeurigheid hebben, maar er bestaan ook goedkopere modellen met een grote nauwkeurigheid. De mate van nauwkeurigheid wordt in een percentage aangegeven. Zo is een nauwkeurigheid van 0,075% een stuk hoger dan een nauwkeurigheid van 0,8%. Hoe meer getallen op het display worden weergegeven, hoe nauwkeuriger de metingen zijn – aangezien ze niet afgerond zijn.

Vaak wordt de nauwkeurigheid op twee manieren gemeten: aan de hand van het percentage qua bereik of het percentage van de meetwaarde. Er bestaan ook multimeters voorzien van True RMS. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ‘Root-Mean-Square’ methode voor het bepalen van de hoeveelheid spanning, wat een nauwkeuriger meetresultaat bij wisselspanningen geeft.

Veiligheid

Bij gebruik van een multimeter is de veiligheid natuurlijk van groot belang. Multimeters worden in vier CAT-veiligheidsklassen ingedeeld. Dit noemen we zogeheten meetcategorieën. Die onderscheiden we als volgt:

  • CAT I instrumenten: voor metingen aan apparaten die op batterijen werken of een ingebouwde transformator voor galvanische isolatie hebben, bijvoorbeeld zaklampen, transistorradio’s, stereo’s of conventionele 12/24V-elektronica in auto’s.
  • CAT II instrumenten: voor metingen aan apparaten die via een wandcontactdoos op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap.
  • CAT III instrumenten: voor metingen aan alles dat direct is aangesloten op het verdeelnet van een gebouw, zoals vast aangesloten apparatuur, automaten en wandcontactdozen.
  • CAT IV instrumenten: voor metingen aan laagspanningsinstallaties tot aan de meterkast en buitenapparatuur, bijvoorbeeld hoofdzekeringen, fotovoltaïsche systemen en elektrisch aangedreven motorvoertuigen.

De veiligheidsklasse wordt bij elk product vermeld. Ga dus na voor welke metingen je de multimeter wilt gaan gebruiken en welke veiligheidsklasse daarbij past.

Prijs

Zoals met vele gereedschappen, machines en apparaten kent ook de multimeter een wijde prijsklasse. Zo zijn er modellen op de markt die slechts enkele tientjes kosten, maar ook uitgebreide professionele multimeters die al snel enkele honderden euro’s kosten. Het is altijd raadzaam om voordat je tot aanschaf overgaat eerst goed te bedenken hoeveel geld je wilt uitgeven aan een multimeter. Ga slechts af en toe de meter gebruiken voor basismetingen, dan is het niet nodig om voor een duur model te kiezen.

Data hold functie

Sommige multimeters zijn voorzien van een data hold functie. Hiermee worden metingen opgeslagen in het interne geheugen van de multimeter. Dit kan heel handig zijn omdat je zo de meetwaardes ook nog kan aflezen wanneer je verbinding tussen de meetnaalden en het materialen dat je meet hebt verbroken. Wanneer dit voor jou tijdens je werkzaamheden goed van pas komt dan is het raadzaam om bij de aanschaf van een multimeter te letten op de aanwezigheid van een data hold functie.

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

FLUKE 175 Multimeter​
FLUKE 175 beste koop

PROFESSIONEEL

FLUKE Electrical Tester
FLUKE Electrical Tester

BUDGET

Peaktech 3349
Peaktech 3349 budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste multimeter 2023 - Top 5

5. BEHA Amprobe AM-510

Waarom we fan zijn:
Een handige, overzichtelijke multimeter. Handig in gebruik en goed af te lezen scherm.

We beginnen onze top 5 met de BEHA Amprobe AM-510. Deze multimeter is geschikt voor metingen binnenshuis en te gebruiken voor o.a. stopcontacten en schakelaar. Ook kan je de BEHA Amprobe AM-510 gebruiken voor apparatuur met accu of batterij (zoals een laptop, accuboormachine of TV).

De resultaten van de metingen kun je duidelijk op het digitaal display aflezen. Er zit ook een handige ingebouwde zaklamp in dit model. De multimeter maakt gebruik van contactloze spanningsdetectie, waarmee kabelbreuken makkelijk te vinden zijn. Houd er rekening mee dat dit model niet spatwaterdicht is. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetcategorie: CAT III 600 V
Accu/batterij technologie: Alkaline
Weerstandsbereik: (Ohm) 40 Ω

Video

Beha Amprobe AM-510

Bekijk verschillende aanbieders

4. EXTECH EX363

Waarom we fan zijn:
Gebruikersvriendelijke multimeter met True RMS en een LoZ modus.

De EXTECH EX363 multimeter is een HVAC multimeter met contactloze spanningsdetector. HVAC staat voor: Heating, Ventilation en Air Conditioning. Dankzij de LoZ modus wordt voorkomen dat het apparaat verkeerde aflezingen maakt, veroorzaakt door strooispanningen. AC-metingen zijn erg nauwkeurig dankzij True RMS (Root Mean Square). De RMS waarde is de effectieve verwarmingswaarde van een stroom. 

De multimeter heeft een intelligente data-hold functie waarmee de gemeten waarde op het scherm zichtbaar blijft tot het moment dat er een nieuwe waarde wordt gemeten die ongeveer 50 boven of onder de meetwaarde ligt. De waarden zijn overigens makkelijk af te lezen van het LED scherm. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetcategorie: CAT III 600 V
Accu/batterij technologie: AAA batterij
Weerstandsbereik (Ohm): 40 Ω

Video

Bekijk verschillende aanbieders

3. FACOM 711B multimeter

Waarom we fan zijn:
Intelligente multimeter die zichzelf automatisch instelt. 

Op de derde plaats staat wat ons betreft de FACOM 711B multimeter. Deze multimeter heeft een ‘SMART’ functie, waarmee hij automatisch kiest voor de juiste meeteenheid. Vanwege de Min Max modus is de multimeter zeer geschikt voor sensor- en sondemetingen. 

De FACOM multimeter is handig in gebruik en duidelijk af te lezen van het LED scherm. Ook fijn: met een lampje wordt aangegeven wanneer de batterij begint op te raken. Net als de nummer 4, zit op deze multimeter True RMS. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetcategorie: CAT III 600 V
Accu/batterij technologie: AAA batterij
Weerstandsbereik (Ohm): 10 Ω

Video

Bekijk verschillende aanbieders

2. FLUKE 117

Waarom we fan zijn:
Zeer geschikte multimeter voor elektriciens.

De FLUKE 117 is ideaal voor elektriciens. De multimeter is veelzijdig te gebruiken en detecteert heel snel spanning, stroom en weerstand. De detectie wordt met geluid aangegeven. Dankzij True RMS zijn de metingen zeer nauwkeurig. De metingen zijn makkelijk af te lezen van het LED scherm.

Een leuk feitje: de Fluke 117 is ontworpen door elektriciens en dus ideaal is voor dit beroep. Alle metingen die je als elektricien nodig hebt zijn met de Fluke 117 te doen. Door het gebruik van fantoomspanningen worden foutieve meetwaarden voorkomen. Ook voor de amateur klusser is de FLUKE 117 heel geschikt, omdat hij makkelijk in gebruik is en daarom ook voor de leek goed is in te zetten. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetcategorie: CAT III 600 V
Accu/batterij technologie: Loodzuur
Weerstandsbereik (Ohm): 40 Ω

Video

FLUKE 117

Bekijk verschillende aanbieders

1. FLUKE 175 Multimeter

Waarom we fan zijn:
Zeer nauwkeurig, gebruikersvriendelijk en betrouwbaar.

De FLUKE 175 is wat ons betreft de terechte nummer 1 in deze lijst. Dit model biedt nauwkeurigheid, gebruiksgemak, veiligheid, functionaliteit en gebruiksgemak. De basisnauwkeurigheid van dit apparaat ligt op 0,15% waardoor de resultaten zeer betrouwbaar zijn. De bereikinstelling kun je zowel handmatig als automatisch laten doen, en snel fluctuerende ingangssignalen worden afgevlakt voor een stabielere aflezing. De batterij kan je makkelijk vervangen zonder de behuizing te moeten openen.

Kalibratie kun je eenvoudig doen met gesloten behuizing via het frontpaneel. Dankzij de data hold functie kan je makkelijk problemen in bijvoorbeeld je verwarming onderzoeken. De meetwaardes blijven namelijk op het display staan, zelfs nadat de verbinding tussen meetnaald en materiaal is verbroken. Deze multimeter is veelzijdig, compleet en betrouwbaar en daarnaast ook heel prettig in het gebruik. Daarom vinden wij deze multimeter de nummer 1.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetcategorie: CAT III 600 V
Accu/batterij technologie: Loodzuur
Weerstandsbereik (Ohm): 50 Ω

Video

FLUKE 175

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Multimeter: Peaktech 3349

Waarom we fan zijn:
Geschikte multimeter voor de amateur en af-en-toe klusser. 

De Peaktech 3349 multimeter is goedkoop, maar alsnog betrouwbaar en veelzijdig. Het LCD-scherm wordt in donkere ruimtes direct geactiveerd, waardoor je je meetwaarden altijd handig kan aflezen. Ook zit er een zaklamp in het apparaat ingebouwd voor extra werkgemak. 

Wat een erg handige feature is in deze multimeter is de meerkleurige LED-balk die aan de bovenkant van het apparaat zit. Tijdens een continuïteitstest brandt het lampje groen. Wordt er spanning gevonden in NCV-modus dan brandt het lampje rood. Worden er grote capaciteiten gemeten dan brandt het lampje geel. Is de fasetestermodus actief (LIVE) dan knippert hij rood. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetcategorie: CAT III 600 V
Accu/batterij technologie: AAA batterij
Weerstandsbereik (Ohm): 60 Ω

Video

Peaktech 3349

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Multimeter: FLUKE Multimeter T6-1000

Waarom we fan zijn:
Een zeer innovatieve multimeter die gelijktijdig spanning en stroom kan weergeven, erg geschikt voor de professional.

De FLUKE T6-1000 multimeter is een zeer geschikte multimeter voor de professional. Het eerste dat opvalt is de open vork bovenkant met FieldSense technologie. Hiermee is de FLUKE T6-1000 de eerste multimeter die spanning en stroom gelijktijdig kan weergeven. Hij werkt heel snel en is ideaal voor het uitvoeren van testen op zware elektrische installaties. Met de holf-knop kan je de gemeten waarde tijdelijk vastzetten.

De multimeter heeft een makkelijk af te lezen scherm en een ingebouwde LED zaklamp. Na 15 minuten niet gebruikt te worden schakelt hij zichzelf uit. Lees hier een uitgebreide en interessante review over de FLUKE multimeter T6-1000 (in het Engels).

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetcategorie: CAT III 600 V
Accu/batterij technologie: AAA batterij
Weerstandsbereik (Ohm): 1000 Ω

Video

FLUKE Electrical Tester

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de beste multimeter volgens Coolblue en Bol?

De meest gestelde vragen

We hebben in ons artikel zo veel mogelijk informatie gegeven over multimeters en welke wij waarom het beste vinden. Heb je een wat technischere vraag of een andere vraag die wij nog niet hebben beantwoord? Lees dan hieronder nog onze antwoorden op de meest gestelde vragen over multimeters. 

Wat is de beste multimeter?

Uit ons onderzoek is de FLUKE 175 multimeter als beste multimeter van 2023 naar voren gekomen. Deze multimeter is zeer betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Voor de professional is de Fluke T6-1000 multimeter de beste keuze. 

Hoe meet je met een multimeter?

Een multimeter heeft twee snoeren. Om een meting te doen moet je deze snoeren aansluiten. Hoe de snoeren moeten worden aangesloten is afhankelijk van wat het is dat je wilt meten. Om bijvoorbeeld de capaciteit van een batterij te meten, doe je het volgende:

Sluit ten eerste het zwarte meetsnoer op “COM” aan. Vervolgens sluit je het rode snoer aan op VΩmA. Draai de schakelaar tot een gelijkspanning (V-) van 2 V. Plaats de rode meetpen op de plus van de batterij en de zwarte meetpen op de min. De spanning is hiermee van de multimeter af te lezen.

Hoe werk je met een multimeter?

Het is met een multimeter mogelijk om allerlei verschillende metingen uit te voeren. Niet alle apparaten zijn echter in staat dezelfde metingen uit te voeren, dus het is goed om te weten welke metingen er allemaal mogelijk zijn bij aanschaf van een multimeter. Vrijwel alle multimeters zijn in staat om stroom, weerstand en voltage te meten. Enkele goedkopere modellen zijn echter niet in staat om stroom te meten, dus let hier goed op. Het is raadzaam om op te letten of de multimeter in staat is zowel AC (wisselstroom) als DC (gelijkstroom) te meten. Sommige apparaten geven de metingen weer in mpere, milliampere en micro amper. Het is altijd goed om voor een toestel te gaan met een groot bereik van 20 ampere. Ook geldt hoe groter het meetbereik van voltage, hoe meer mogelijkheden de multimeter heeft. Een andere factor om op te letten is de hoeveelheid ohm die je kan meten. Het is raadzaam wanneer je tot enkele tientallen ohm kan meten. Daarnaast is het een voordeel wanneer de multimeter zelf weinig weerstand levert zodat de metingen die je gaat verrichten niet teveel beïnvloed worden.

Hoe wij multimeters testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende multimeters onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste multimeter vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek