Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 Beste Multimeters van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste multimeter? Wie weleens met elektriciteit werkt weer dat daar nogal wat bij kan komen kijken. Zo kan het soms nodig zijn om problemen met elektrische componenten of systemen te verhelpen. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen, zoals stroomtangen, spanningsesters en voltmeters. Maar wist je dat er ook een apparaat bestaat dat al deze toepassingen combineert? We hebben het over de multimeter. Dit handige apparaat kan je bijvoorbeeld gebruiken om slechte schakelaars te vinden, hete draden te detecteren, batterijen te testen en de integriteit van verlengsnoeren na te gaan. Met een multimeter installeer, onderhoud en repareer je moeiteloos elektrische schakelingen. Kortom, zeker een must om in huis te hebben als je dikwijls met elektra aan de slag gaat.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Multimeters

BESTE KOOP

FLUKE 175 Multimeter
Fluke 115 Multimeter

PROFESSIONEEL

UNIT UT195DS
UNIT UT195DS

BUDGET

Beha Amprobe AM-510
Beha Amprobe AM-510

Beste multimeter - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede multimeter te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan multimeters het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende multimeters? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke multimeters als beste uit de bus komen. 

5. Skandia multimeter 600V

We trappen onze top 5 af met de Skandia multimeter 600V. Deze digitale multimeter is uiterst capabel en betrouwbaar. Met deze meter kan je wisselstroom, gelijkstroom, gelijkspanning en weerstanden meten. De meter is CE goedgekeurd en wordt geleverd inclusief 9V batterij. Ook krijg je enkele stevige snoeren meegeleverd. 

De multimeter is zeer compact en heeft een ergonomisch design waardoor hij fijn en stevig in de hand ligt. Hij is voorzien van een draaiknop om gemakkelijk de juiste stand mee in te stellen. Op het digitale scherm lees je duidelijk de metingen af. De Skandia multimeter 600V meet zeer nauwkeurig. Je kan heel precies en gemakkelijk dioden testen. Ook het testen van continuïteit is voor deze meter een eitje. De meter is bovendien heel zuinig in het verbruik, waardoor hij lang met een batterij doet. Een groot pluspunt van deze multimeter is de prijs-kwaliteitverhouding. Voor maar een paar tientjes heb je deze uitstekende multimeter al in huis. 

4. FLUKE 117

De Fluke 117 is vooral handig wanneer je op een effectieve manier fouten wilt opsporen. Bij aanschaf krijg je alles meegeleverd wat je nodig hebt, inclusief een praktische transporttas, waardoor je alles binnen handbereik hebt.

Ook hier kun je weer verschillende metingen mee maken, van spanning tot akoestische doorgangstest. Het is misschien wel interessant om te weten dat de Fluke 117 ontworpen is door elektriciens en dus ideaal is voor dit beroep. Alle metingen die je als elektricien nodig hebt zijn met de Fluke 117 te doen. Door het gebruik van fantoomspanningen worden foutieve meetwaarden voorkomen.

Als elektricien kom je vaak op plekken waar geen stroom is, en dus ook geen licht. Gelukkig kun je nog steeds jouw meetresultaten goed aflezen dankzij het grote display met witte LED-achtergrondverlichting.

3. Fluke 113 Multimeter

We gaan door met de Fluke 113 Multimeter op de derde plek. Deze gebruiksvriendelijke multimeter is ontzettend toegankelijk en tegelijkertijd heel compleet. Met groot gemak voer je moeiteloos basismetingen en aansluitingstests uit. Hij is voorzien van de VCHEK™ LoZ-meetfunctie voor lage impedanties, zodat je op hetzelfde moment spanningsmetingen en doorbeltests kan uitvoeren. Met de min/max-functie kan je signaalschommelingen registeren, zodat je zeker kan zijn van betrouwbare meetwaarden. 

De basisnauwkeurigheid van de Fluke 113 is twee procent. Daarnaast is de multimeter geschikt voor het uitvoeren van diodetests voor het testen van universele germanium-, silicium- en vermogensdiodes. Het apparaat is voorzien van True RMS voor nauwkeurige AC-metingen bij niet-lineaire belastingen. Afhankelijk van de klus waarvoor je de meter wilt gebruiken kan je kiezen voor de automatische of handmatige bereikinstelling. 

De meter is uitgerust met een groot display met achtergrondverlichting zodat je zelfs in donkere of slecht verlichte ruimtes de metingen goed kan aflezen. Ook de symbolen op het apparaat zijn duidelijk te zien en de knoppen gemakkelijk te bedienen. De multimeter heeft een compact ontwerp waardoor je hem gemakkelijk met een hand kan hanteren en bedienen. Ook bijgeleverd is een optionele magnetische TPAK-hangclip waaraan je de multimeter kan bevestigen zodat je je handen tijdens het werken vrij hebt. 

Hij is conform aan de meest recente veiligheidsnormen en voldoet aan de veiligheidscategorieën CAT III 600 V en CAT IV 300 V voor een grotere veiligheid. De multimeter heeft een geïntegreerde holster met probehouders voor eenvoudig opbergen.

2. Beha-Amprobe ADMMS multimeter

Op de welverdiende tweede plek is de Beha-Amprobe ADMMS multimeter geëindigd. Deze handige multimeter is uiterst compact en betrouwbaar. Je kan hem voor allerlei toepassingen inzetten, zoals bijvoorbeeld voor spannings-, stroom- en weerstandsmetingen. Ook verricht je gemakkelijk diode- en akoestische doorgangstesten. Daarnaast kan je de multimeter inzetten voor het uitvoeren van capaciteits- en frequentiemetingen. 

De Beha-Amprobe ADMMS multimeter is zeer gebruiksvriendelijk. Naar gelieve kan je hem instellen op een automatische of handmatige bereikselectie, afhankelijk van de soort meting waarvoor je hem inzet. Op het grote verlichte display lees je met gemak de waarden af, zelfs in slecht verlichte ruimtes. De multimeter is voorzien van een geïntegreerde data hold functie, waarmee de meetwaarden worden opgeslagen. Wanneer de multimeter een lange tijd niet wordt gebruik schakelt hij zichzelf uit om te voorkomen dat de batterij onnodig leegloopt. 

Ook heeft de meter een contactloze spanningsdetectie. Een leuke extra is de LED-zaklamp waarmee de multimeter is uitgerust. Met deze multimeter haal je voor een goede prijs een ontzettend handig hulpmiddel in huis dat jarenlang mee zal gaan en vele meet-klussen een stuk makkelijker zal maken.

1. FLUKE 175 Multimeter

Misschien is de Fluke 175 wel de meest gebruikte multimeter in het werkveld, en het is dan ook niet voor niets dat wij deze ook aanraden. Dit model biedt nauwkeurigheid, gebruiksgemak, veiligheid, functionaliteit en gebruiksgemak, en dat allemaal in één apparaat.

De basisnauwkeurigheid van dit apparaat ligt op 0,15% waardoor de resultaten zeer betrouwbaar zijn. De bereikinstelling kun je zowel handmatig als automatisch laten doen, en snel fluctuerende ingangssignalen worden afgevlakt voor een stabielere aflezing. En ben jij zo fanatiek bezig geweest dat de batterij leeg is? Dan hoef je de behuizing niet te openen om deze te vervangen.

Kalibratie kun je eenvoudig doen met gesloten behuizing via het frontpaneel. Om het jou als gebruiker nog fijner te maken, is de behuizing ergonomisch gevormd zodat je geen last krijgt van je gewrichten bij langdurig werken. Hoewel, het zal niet langer duren dan bij andere meters want de Fluke 175 meet tweemaal zo snel als andere multimeters.

Beste Goedkope Multimeter

Multimeters worden niet alleen door professionals gebruikt, maar kunnen ook voor de hobbyklusser zeer waardevolle informatie weergeven. Als je op zoek bent naar een multimeter om te gebruiken tijdens het renoveren van jouw eigen huis, dan raden wij de BEHA Amprobe AM-510 aan.

Deze multimeter kan verschillende metingen maken zoals spanning, AC/DC stroom, weerstand, diodetest, capaciteitsmeting, akoestische continuïteitstest en nog veel meer. De resultaten van de metingen kun je duidelijk op het digitaal display aflezen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit model niet spatwaterdicht is. Testen tijdens een regenbui dus liever niet.

Met al die verschillende metingen zitten er misschien ook nog wel metingen tussen die je nog niet kent. In de handleiding wordt uitgelegd hoe je het apparaat kunt bedienen en wat je ermee kunt. De handleiding is in het Duits en Engels beschikbaar.

Beste Professionele Multimeter

Een multimeter kan in allerlei situaties van pas komen, of je nu bezig bent met elektra of telecom, meten is weten. Maar dat wist jij als professional natuurlijk al, je bent alleen nog op zoek naar de beste professionele multimeter. Die heb je gevonden: de UNIT UT195DS.

Deze multimeter is robuust gebouwd zodat het tegen een val van maximaal 2 meter kan, en is tevens ook spatwaterdicht. Weerstand kan gemeten worden tot 60 Ohm, capaciteit tot 60 mF, frequentie tot 40 MHz. Je kunt DC spanning tot 1000V meten, AC spanning tot 750V en AC/DC stroom tot 20A. Een motor fase meting kun je meten tot 600V.

Er zijn verschillende extra functies aanwezig zoals Peak Hold, diodetest, doorbeltest, relatieve meting, analoge bar graph indicatie, een zaklamp en nog veel meer. Al met al, alles wat een professional nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen.

Koopgids

Een multimeter (ook wel universeelmeter) is een elektrisch meetinstrument. Hiermee kunnen een aantal grootheden gemeten worden zoals weerstand, spanning en stroomsterkte (of kortheidshalve stroom). Ook kunnen sommige uitgebreide multimeters capaciteit, frequentie, temperatuur, weerstand, zelfinductie, de doorlaagspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor meten. De meeste multimeters zijn voorzien van een verbindingstester. Deze tester geeft als ruwe indicatie een geluidssignaal van een verbinding. Dit kan van pas komen wanneer je tijdens het werken niet goed in staat bent om steeds naar de meter te kijken.

Welke multimeter kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de multimeter in allerlei variaties en door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede multimeter, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een multimeter.

Welke metingen uitvoeren?

Het is met een multimeter mogelijk om allerlei verschillende metingen uit te voeren. Niet alle apparaten zijn echter in staat dezelfde metingen uit te voeren, dus het is goed om te weten welke metingen er allemaal mogelijk zijn bij aanschaf van een multimeter. Vrijwel alle multimeters zijn in staat om stroom, weerstand en voltage te meten. Enkele goedkopere modellen zijn echter niet in staat om stroom te meten, dus let hier goed op. Het is raadzaam om op te letten of de multimeter in staat is zowel AC (wisselstroom) als DC (gelijkstroom) te meten. Sommige apparaten geven de metingen weer in mpere, milliampere en micro amper. Het is altijd goed om voor een toestel te gaan met een groot bereik van 20 ampere. Ook geldt hoe groter het meetbereik van voltage, hoe meer mogelijkheden de multimeter heeft. Een andere factor om op te letten is de hoeveelheid ohm die je kan meten. Het is raadzaam wanneer je tot enkele tientallen ohm kan meten. Daarnaast is het een voordeel wanneer de multimeter zelf weinig weerstand levert zodat de metingen die je gaat verrichten niet teveel beïnvloed worden.

Analoog of digitaal

Er bestaan zowel analoge als digitale multimeters. Analoge multimeters zijn voorzien van een scherm met een schaalverdeling en een wijzer die zich tijdens het meten op de juiste meetwaarde richt. Ze zijn wat ouderwetser dan digitale multimeters maar worden nog steeds gebruikt omdat ze naast de metingen ook context bieden. Ze bieden namelijk een continue realtime-meting. Digitale multimeters laten meestal een momentopname zien. Ze kunnen geen context laten zien omdat ze geen grafische weergave geven van wat er gaande is. Het voordeel van digitale multimeters is dat ze voorzien zijn van een LCD-scherm waarvan je gemakkelijk de waarden afleest op een duidelijke wijze. Ze nemen een korte momentopname van het circuit en laten het zien als een nummer.

Nauwkeurigheid

Een zeer belangrijke factor bij de keuze voor een multimeter is de nauwkeurigheid. Niet alle multimeters zijn namelijk even nauwkeurig. Het is over het algemeen zo dat dure en professionele multimeters een grotere nauwkeurigheid hebben, maar er bestaan ook goedkopere modellen met een grote nauwkeurigheid. De mate van nauwkeurigheid wordt in een percentage aangegeven. Zo is een nauwkeurigheid van 0,075% een stuk hoger dan een nauwkeurigheid van 0,8%. Ook is het zo dat hoe meer getallen op het display worden weergegeven, hoe nauwkeuriger de metingen zijn aangezien ze niet afgerond zijn. Vaak wordt de nauwkeurigheid op twee manieren gemeten: aan de hand van het percentage qua bereik of het percentage van de meetwaarde. Er bestaan ook multimeters voorzien van True RMS. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ‘Root-Mean-Square’ methode voor het bepalen van de hoeveelheid spanning, wat een nauwkeuriger meetresultaat bij wisselspanningen geeft.

Veiligheid

Bij gebruik van een multimeter is de veiligheid natuurlijk van groot belang. Multimeters worden in vier CAT-veiligheidsklassen ingedeeld. Dit noemen we zogeheten meetcategorieën. Die onderscheiden we als volgt:

  • CAT I instrumenten: voor metingen aan apparaten die op batterijen werken of een ingebouwde transformator voor galvanische isolatie hebben, bijvoorbeeld zaklampen, transistorradio’s, stereo’s of conventionele 12/24V-elektronica in auto’s.
  • CAT II instrumenten: voor metingen aan apparaten die via een wandcontactdoos op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap.
  • CAT III instrumenten: voor metingen aan alles dat direct is aangesloten op het verdeelnet van een gebouw, zoals vast aangesloten apparatuur, automaten en wandcontactdozen.
  • CAT IV instrumenten: voor metingen aan laagspanningsinstallaties tot aan de meterkast en buitenapparatuur, bijvoorbeeld hoofdzekeringen, fotovoltaïsche systemen en elektrisch aangedreven motorvoertuigen.

De veiligheidsklasse wordt bij elk product vermeld. Ga dus na voor welke metingen je de multimeter wilt gaan gebruiken en welke veiligheidsklasse daarbij past.

Prijs

Zoals met vele gereedschappen, machines en apparaten kent ook de multimeter een wijde prijsklasse. Zo zijn er modellen op de markt die slechts enkele tientjes kosten, maar ook uitgebreide professionele multimeters die al snel enkele honderden euro’s kosten. Het is altijd raadzaam om voordat je tot aanschaf overgaat eerst goed te bedenken hoeveel geld je wilt uitgeven aan een multimeter. Mocht je slechts af en toe de meter gaan gebruiken voor basismetingen dan is het niet nodig om voor een duur model te kiezen, een goedkoper en simpeler model zal dan prima volstaan. Kijk vervolgens welke apparaten er binnen je prijsklasse vallen en hou dan rekening met anderen factoren die belangrijk zijn. Hou je zoveel mogelijk aan je budget en lees recensies van andere klanten om zeker te zijn van een goede, betrouwbare aankoop.

Data hold functie

Sommige multimeters zijn voorzien van een data hold functie. Hiermee worden metingen opgeslagen in het interne geheugen van de multimeter. Dit kan heel handig zijn omdat je zo de meetwaardes ook nog kan aflezen wanneer je verbinding tussen de meetnaalden en het materialen dat je meet hebt verbroken. Wanneer dit voor jou tijdens je werkzaamheden goed van pas komt dan is het raadzaam om bij de aanschaf van een multimeter te letten op de aanwezigheid van een data hold functie.

Geraadpleegde bronnen