Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Multimeter kopen? – Top 5 in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste multimeter? Wie weleens met elektriciteit werkt weer dat daar nogal wat bij kan komen kijken. Zo kan het soms nodig zijn om problemen met elektrische componenten of systemen te verhelpen. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen, zoals stroomtangen, spanningsesters en voltmeters. Maar wist je dat er ook een apparaat bestaat dat al deze toepassingen combineert? We hebben het over de multimeter. Dit handige apparaat kan je bijvoorbeeld gebruiken om slechte schakelaars te vinden, hete draden te detecteren, batterijen te testen en de integriteit van verlengsnoeren na te gaan. Met een multimeter installeer, onderhoud en repareer je moeiteloos elektrische schakelingen. Kortom, zeker een must om in huis te hebben als je dikwijls met elektra aan de slag gaat.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Multimeters

BESTE KOOP

Fluke 115 Multimeter
Fluke 115 Multimeter

PROFESSIONEEL

VOLTCRAFT VC950
VOLTCRAFT VC950 Multimeter

BUDGET

Digi-Tool Multimeter 8900
Digi-Tool Multimeter 8900

Beste multimeter - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede multimeter te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan multimeters het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende multimeters? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke multimeters als beste uit de bus komen. 

5. Skandia multimeter 600V

We trappen onze top 5 af met de Skandia multimeter 600V. Deze digitale multimeter is uiterst capabel en betrouwbaar. Met deze meter kan je wisselstroom, gelijkstroom, gelijkspanning en weerstanden meten. De meter is CE goedgekeurd en wordt geleverd inclusief 9V batterij. Ook krijg je enkele stevige snoeren meegeleverd. 

De multimeter is zeer compact en heeft een ergonomisch design waardoor hij fijn en stevig in de hand ligt. Hij is voorzien van een draaiknop om gemakkelijk de juiste stand mee in te stellen. Op het digitale scherm lees je duidelijk de metingen af. De Skandia multimeter 600V meet zeer nauwkeurig. Je kan heel precies en gemakkelijk dioden testen. Ook het testen van continuïteit is voor deze meter een eitje. De meter is bovendien heel zuinig in het verbruik, waardoor hij lang met een batterij doet. Een groot pluspunt van deze multimeter is de prijs-kwaliteitverhouding. Voor maar een paar tientjes heb je deze uitstekende multimeter al in huis. 

Skandia multimeter 600V

4. Strex Digital Multimeter

Op de 4e plek is de Strex Digital Multimeter geëindigd. Deze universele multimeter heeft alles wat je nodig hebt om gemakkelijk metingen te kunnen verrichten. Met een grote nauwkeurigheid test je allerlei grootheden zoals AC/DC-spanning, DC-stroom, batterijcontrole, weerstand, etc. Ook test je gemakkelijk diode, een transistor hFE-test en transistor P-N knooptest. Daarnaast kan de meter een indicatie geven van een lage accuspanning. 

Zo weet je zeker dat de elektra waarmee je werkt goed aangesloten is en blijft. De meter is zeer makkelijk in gebruik. Dankzij het verlichte 2,7-inch LCD display lees je moeiteloos, ook in slecht verlichte ruimtes, de metingen af. De meter is voorzien van een data hold functie, waarmee metingen worden opgeslagen. Dit is ontzettend handig, want zo lees je de meetwaardes ook nog af wanneer je verbinding tussen de meetnaalden en het materialen dat je meet hebt verbroken. De multimeter is zo ontworpen dat hij stabiel en stevig in de hand ligt. 

Doordat hij zeer compact is neem je hem gemakkelijk overal mee naar toe. De multimeter is beveiligd tegen overbelasting zodat je veilig en nauwkeurig problemen met elektra kan oplossen. Wanneer de batterij leeg dreigt te raken wordt je hiervoor gewaarschuwd dankzij de lage batterij indicatie. Ook zeer handig is de beschermhoes met tafelstand. De rubberen oranje beschermhoes beschermt de meter tegen stoten, vallen en schudden. Dankzij de tafelstand kan je de multimeter ook staand op een oppervlakte gebruiken zodat je je handen vrij hebt. Bij aanschaf van de Strex Digital Multimeter ontvang je een bijgeleverde 9V batterij. 

Strex Digital Multimeter

3. Fluke 113 Multimeter

We gaan door met de Fluke 113 Multimeter op de derde plek. Deze gebruiksvriendelijke multimeter is ontzettend toegankelijk en tegelijkertijd heel compleet. Met groot gemak voer je moeiteloos basismetingen en aansluitingstests uit. Hij is voorzien van de VCHEK™ LoZ-meetfunctie voor lage impedanties, zodat je op hetzelfde moment spanningsmetingen en doorbeltests kan uitvoeren. Met de min/max-functie kan je signaalschommelingen registeren, zodat je zeker kan zijn van betrouwbare meetwaarden. 

De basisnauwkeurigheid van de Fluke 113 is twee procent. Daarnaast is de multimeter geschikt voor het uitvoeren van diodetests voor het testen van universele germanium-, silicium- en vermogensdiodes. Het apparaat is voorzien van True RMS voor nauwkeurige AC-metingen bij niet-lineaire belastingen. Afhankelijk van de klus waarvoor je de meter wilt gebruiken kan je kiezen voor de automatische of handmatige bereikinstelling. 

De meter is uitgerust met een groot display met achtergrondverlichting zodat je zelfs in donkere of slecht verlichte ruimtes de metingen goed kan aflezen. Ook de symbolen op het apparaat zijn duidelijk te zien en de knoppen gemakkelijk te bedienen. De multimeter heeft een compact ontwerp waardoor je hem gemakkelijk met een hand kan hanteren en bedienen. Ook bijgeleverd is een optionele magnetische TPAK-hangclip waaraan je de multimeter kan bevestigen zodat je je handen tijdens het werken vrij hebt. 

Hij is conform aan de meest recente veiligheidsnormen en voldoet aan de veiligheidscategorieën CAT III 600 V en CAT IV 300 V voor een grotere veiligheid. De multimeter heeft een geïntegreerde holster met probehouders voor eenvoudig opbergen.

2. Beha-Amprobe ADMMS multimeter

Op de welverdiende tweede plek is de Beha-Amprobe ADMMS multimeter geëindigd. Deze handige multimeter is uiterst compact en betrouwbaar. Je kan hem voor allerlei toepassingen inzetten, zoals bijvoorbeeld voor spannings-, stroom- en weerstandsmetingen. Ook verricht je gemakkelijk diode- en akoestische doorgangstesten. Daarnaast kan je de multimeter inzetten voor het uitvoeren van capaciteits- en frequentiemetingen. 

De Beha-Amprobe ADMMS multimeter is zeer gebruiksvriendelijk. Naar gelieve kan je hem instellen op een automatische of handmatige bereikselectie, afhankelijk van de soort meting waarvoor je hem inzet. Op het grote verlichte display lees je met gemak de waarden af, zelfs in slecht verlichte ruimtes. De multimeter is voorzien van een geïntegreerde data hold functie, waarmee de meetwaarden worden opgeslagen. Wanneer de multimeter een lange tijd niet wordt gebruik schakelt hij zichzelf uit om te voorkomen dat de batterij onnodig leegloopt. 

Ook heeft de meter een contactloze spanningsdetectie. Een leuke extra is de LED-zaklamp waarmee de multimeter is uitgerust. Met deze multimeter haal je voor een goede prijs een ontzettend handig hulpmiddel in huis dat jarenlang mee zal gaan en vele meet-klussen een stuk makkelijker zal maken.

Beha-Amprobe ADMMS multimeter

1. Fluke 115 Multimeter

De absolute topper van de multimeters is wat ons betreft de Fluke 115 Multimeter. Fluke is een van de beste aanbieders van multimeters en voornamelijk gericht op professioneel gebruik. De 115 is echter ook voor doe-het-zelvers een heel geschikt instapmodel. De multimeter is voorzien van alle functies die je je wenst. Je kan de meter voor een grote verscheidenheid aan elektrische en elektronische testtoepassingen inzetten. 

Zo meet je gemakkelijk frequentie en capaciteit. Ook is multimeter geschikt voor het verrichten van diodetests, weerstandsmetingen en doorgangstesten. De metingen die de Fluke 115 uitvoert zijn zeer nauwkeurig en daarmee heel betrouwbaar. Daarnaast is hij zeer gebruiksvriendelijk. Dankzij de handige layout is het instellen van de machine heel makkelijk. De symbolen zijn duidelijk weergegeven en simpel in te stellen aan de hand van de draaiknop. 

De ergonomisch ontworpen multimeter is zeer stevig en daardoor erg duurzaam. Daarbij is de meter erg compact en licht (slechts 550 gram) en zodoende ligt hij fijn en stabiel in de hand. Je kan hem zelfs indien gewenst met maar een hand bedienen. Je neemt de multimeter dankzij het compacte formaat moeiteloos overal mee naartoe. Het LCD-scherm heeft een grote oppervlakte en achtergrondverlichting. Zo kan je altijd en overal, ook in donkere ruimtes, gemakkelijk de waarden aflezen. 

Als je tijdens het werken je handen vrij wilt hebben kan je gebruikmaken van de handige uitklapbare plastic staander waarmee de multimeter rechtop blijft staan. De machine is voorzien van een min/max gemiddelde voor de registratie van signaalfluctuaties, zodat je zeker weet dat de waarden betrouwbaar zijn. De machine is zeer veilig en voldoet aan de veiligheidsnorm CAT II 600 V. Daarnaast zijn alle ingangen beveiligd conform CE 61010-1 Cat. III 600 V. UL-, CSA- en TÜV-keurmerken en VDE. De Fluke 115 Multimeter wordt inclusief meetsnoerset, 9 V batterij en holster geleverd. Naar ons inzicht is de Fluke 115 Multimeter voor elke professional en doe-het-zelver een buitengewoon goede investering en een betrouwbaar werkmaatje. 

Fluke 115 Multimeter

Beste Goedkope Multimeter

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een multimeter in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een apparaat in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope multimeter gekozen voor de Digi-Tool Multimeter 8900. Met deze multimeter haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaand apparaat in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. 

Deze multimeter kost slecht een paar tientjes maar is zeer capabel en betrouwbaar. Hij is geschikt voor het verrichten van allerlei metingen zoals DC- en AC-spanning, AC stroom, weerstand, diode, continuïteit en temperatuur. Hij is voorzien van een automatische weergave van polariteit en een aanduiding van overschreven meetbereik “OL” of “-OL”. Ook heeft hij een automatische nulinstelling. De multimeter heeft een 3,5 inch LCD-scherm met een maximale waarde van 1999. De meter geeft een indicatie wanneer het maximale meetbereik wordt overschreven door middel van een “1”. 

Daarnaast is hij voorzien van een lege-batterij indicator en heeft hij een data hold functie waarin metingen kunnen worden opgeslagen. Het apparaat is zeer compact ontworpen met een gewicht van slechts 0.31 kilogram. Zo neem je hem gemakkelijk overal mee naar toe. Bij aanschaf van de Digi-Tool Multimeter 8900 zijn de batterijen en een meetkabel inbegrepen. 

Digi-Tool Multimeter 8900

Beste Professionele Multimeter

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief materialen en machines. Je wilt immers optimaal werk afleveren en tevreden klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele multimeters op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een multimeter uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele multimeter gaan wij voor de VOLTCRAFT VC950 Multimeter. 

Deze buitengewoon sterk presterende multimeter is uitermate geschikt voor professioneel en industrieel gebruik. Hij is voorzien van allerlei extra functies zodat er geen enkele meting zal zijn die je bij gebruik van deze multimeter niet kan verrichten. Hij kan zowel onbeheerd als bij mobiel gebruik meerdere metingen vastleggen. Met een intern geheugen voor maar liefst 20.000 meetdata kan je met een geïntegreerde datalogger zowel handmatig als automatisch metingen registeren. Deze data kan je gemakkelijk via een optische USB-interface naar de PC verzenden. De multimeter is voorzien van allerlei belangrijke extra functies. 

Zo kan je dankzij de inschakelbare laagdoorlaatfilter nauwkeurige spanning- en frequentiemetingen verrichten bij aandrijvingsbesturingen en andere elektrische apparaten waarbij de grondfrequentie door bovengolven wordt overdekt. Ook is de multimeter uitermate geschikt voor storingzoeken in elektronica, zowel bij procesautomatisering als bij energiebalansering en aan elektromagnetische installaties. Dankzij de TrueRMS werkelijk-effective-waardemeting is het mogelijk asymmetrische spanningen en stromen die afwijken van de basisvorm van de sinusgolf exact te meten. 

Dankzij de ingebouwde TLD-functie (Test Lead Detection) wordt je gewaarschuwd wanneer de meetsnoeren niet juist zijn aangesloten. Bij ingangsspanning van > 30 V komt er een waarschuwingssymbool in beeld op het display. Daarnaast is het mogelijk om metingen van de werkelijke/effectieve waarde van wisselspanning en -stroom voor nauwkeurige weergave van complexe signalen of niet-lineaire lasten te verrichten. Het meetresultaat wordt in de meestand voor relatieve waarden automatisch voor de kabelweerstand gecompenseerd, in het bijzonder bij laagohmige maar ook bij  capaciteitsmetingen. De multimeter is comfort aan de veiligheidseisen in de meetcategorieën CAT IV 600 V en CAT III 1000 V en getest volgens EN-61010. Het apparaat is zeer gebruiksvriendelijk. 

De navigatietoetsen voor een moeiteloze en snelle keuze van menu-items zijn heel makkelijk te gebruiken. Het display kan tot 100.000 sounds weergeven en heeft een automatische achtergrondverlichting zodat je ook in slecht verlichte ruimtes metingen kan verrichten. De 2-componenten behuizing met geïntegreerde bescherming van zacht rubber maakt de multimeter ook geschikt voor het werken in zware omstandigheden. De rubberen behuizing zorgt voor een stevige en stabiele grip op de multimeter. Ook is de meter voorzien van een standaard aan de achterkant waarmee je hem rechtop kan zetten zodat je beide handen vrij hebt tijdens het werken. 

VOLTCRAFT VC950 Multimeter

Koopgids

Een multimeter (ook wel universeelmeter) is een elektrisch meetinstrument. Hiermee kunnen een aantal grootheden gemeten worden zoals weerstand, spanning en stroomsterkte (of kortheidshalve stroom). Ook kunnen sommige uitgebreide multimeters capaciteit, frequentie, temperatuur, weerstand, zelfinductie, de doorlaagspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor meten. De meeste multimeters zijn voorzien van een verbindingstester. Deze tester geeft als ruwe indicatie een geluidssignaal van een verbinding. Dit kan van pas komen wanneer je tijdens het werken niet goed in staat bent om steeds naar de meter te kijken.

Welke multimeter kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de multimeter in allerlei variaties en door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede multimeter, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een multimeter.

Welke metingen uitvoeren?

Het is met een multimeter mogelijk om allerlei verschillende metingen uit te voeren. Niet alle apparaten zijn echter in staat dezelfde metingen uit te voeren, dus het is goed om te weten welke metingen er allemaal mogelijk zijn bij aanschaf van een multimeter. Vrijwel alle multimeters zijn in staat om stroom, weerstand en voltage te meten. Enkele goedkopere modellen zijn echter niet in staat om stroom te meten, dus let hier goed op. Het is raadzaam om op te letten of de multimeter in staat is zowel AC (wisselstroom) als DC (gelijkstroom) te meten. Sommige apparaten geven de metingen weer in mpere, milliampere en micro amper. Het is altijd goed om voor een toestel te gaan met een groot bereik van 20 ampere. Ook geldt hoe groter het meetbereik van voltage, hoe meer mogelijkheden de multimeter heeft. Een andere factor om op te letten is de hoeveelheid ohm die je kan meten. Het is raadzaam wanneer je tot enkele tientallen ohm kan meten. Daarnaast is het een voordeel wanneer de multimeter zelf weinig weerstand levert zodat de metingen die je gaat verrichten niet teveel beïnvloed worden.

Analoog of digitaal

Er bestaan zowel analoge als digitale multimeters. Analoge multimeters zijn voorzien van een scherm met een schaalverdeling en een wijzer die zich tijdens het meten op de juiste meetwaarde richt. Ze zijn wat ouderwetser dan digitale multimeters maar worden nog steeds gebruikt omdat ze naast de metingen ook context bieden. Ze bieden namelijk een continue realtime-meting. Digitale multimeters laten meestal een momentopname zien. Ze kunnen geen context laten zien omdat ze geen grafische weergave geven van wat er gaande is. Het voordeel van digitale multimeters is dat ze voorzien zijn van een LCD-scherm waarvan je gemakkelijk de waarden afleest op een duidelijke wijze. Ze nemen een korte momentopname van het circuit en laten het zien als een nummer.

Nauwkeurigheid

Een zeer belangrijke factor bij de keuze voor een multimeter is de nauwkeurigheid. Niet alle multimeters zijn namelijk even nauwkeurig. Het is over het algemeen zo dat dure en professionele multimeters een grotere nauwkeurigheid hebben, maar er bestaan ook goedkopere modellen met een grote nauwkeurigheid. De mate van nauwkeurigheid wordt in een percentage aangegeven. Zo is een nauwkeurigheid van 0,075% een stuk hoger dan een nauwkeurigheid van 0,8%. Ook is het zo dat hoe meer getallen op het display worden weergegeven, hoe nauwkeuriger de metingen zijn aangezien ze niet afgerond zijn. Vaak wordt de nauwkeurigheid op twee manieren gemeten: aan de hand van het percentage qua bereik of het percentage van de meetwaarde. Er bestaan ook multimeters voorzien van True RMS. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ‘Root-Mean-Square’ methode voor het bepalen van de hoeveelheid spanning, wat een nauwkeuriger meetresultaat bij wisselspanningen geeft.

Veiligheid

Bij gebruik van een multimeter is de veiligheid natuurlijk van groot belang. Multimeters worden in vier CAT-veiligheidsklassen ingedeeld. Dit noemen we zogeheten meetcategorieën. Die onderscheiden we als volgt:

  • CAT I instrumenten: voor metingen aan apparaten die op batterijen werken of een ingebouwde transformator voor galvanische isolatie hebben, bijvoorbeeld zaklampen, transistorradio’s, stereo’s of conventionele 12/24V-elektronica in auto’s.
  • CAT II instrumenten: voor metingen aan apparaten die via een wandcontactdoos op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap.
  • CAT III instrumenten: voor metingen aan alles dat direct is aangesloten op het verdeelnet van een gebouw, zoals vast aangesloten apparatuur, automaten en wandcontactdozen.
  • CAT IV instrumenten: voor metingen aan laagspanningsinstallaties tot aan de meterkast en buitenapparatuur, bijvoorbeeld hoofdzekeringen, fotovoltaïsche systemen en elektrisch aangedreven motorvoertuigen.

De veiligheidsklasse wordt bij elk product vermeld. Ga dus na voor welke metingen je de multimeter wilt gaan gebruiken en welke veiligheidsklasse daarbij past.

Prijs

Zoals met vele gereedschappen, machines en apparaten kent ook de multimeter een wijde prijsklasse. Zo zijn er modellen op de markt die slechts enkele tientjes kosten, maar ook uitgebreide professionele multimeters die al snel enkele honderden euro’s kosten. Het is altijd raadzaam om voordat je tot aanschaf overgaat eerst goed te bedenken hoeveel geld je wilt uitgeven aan een multimeter. Mocht je slechts af en toe de meter gaan gebruiken voor basismetingen dan is het niet nodig om voor een duur model te kiezen, een goedkoper en simpeler model zal dan prima volstaan. Kijk vervolgens welke apparaten er binnen je prijsklasse vallen en hou dan rekening met anderen factoren die belangrijk zijn. Hou je zoveel mogelijk aan je budget en lees recensies van andere klanten om zeker te zijn van een goede, betrouwbare aankoop.

Data hold functie

Sommige multimeters zijn voorzien van een data hold functie. Hiermee worden metingen opgeslagen in het interne geheugen van de multimeter. Dit kan heel handig zijn omdat je zo de meetwaardes ook nog kan aflezen wanneer je verbinding tussen de meetnaalden en het materialen dat je meet hebt verbroken. Wanneer dit voor jou tijdens je werkzaamheden goed van pas komt dan is het raadzaam om bij de aanschaf van een multimeter te letten op de aanwezigheid van een data hold functie.

Geraadpleegde bronnen