Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 3 beste Tuinfrezen in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste tuinfrees? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een tuinfrees die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze beste tuinfrees top 5 voor het jaar 2023.

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Powerplus POWXG7201
Powerplus POWXG7201

PROFESSIONEEL

Kibani 139 cc GTT4002-LC1P65FE
Kibani Grondfrees 40cm

BUDGET

Powerplus POWEG7010​
Powerplus POWEG7010​


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste tuinfrees 2023 - Top 3

3. Hyundai 57335 grondfrees 79cc

Waarom we fan zijn:
Een krachtige, zelfrijdende tuinfrees geschikt voor verschillende grondtypes. Geschikt voor onderhoud van grote stukken grond.

We beginnen onze top 3 met de Hyundai grondfrees 79cc. Deze tuinfrees is geschikt voor het bewerken van zowel zand- als kleigrond en het onderhouden van grasvelden. Ook kan je er makkelijk onkruid mee verwijderen of mest door de grond vermengen. Dit apparaat heeft een 4-taktmotor van 97cc met een vermogen van 2.0-2.5 PK. Met 4 cultivator hakmessen van hardmetaal woelt de tuinfrees de grond om. Het maximale aantal rotaties van de Hyundai grondfrees 79cc is 143 per minuut.

De grondfrees diepte is zelf in te stellen tussen de 10 en 20 cm diep. De grondfrees-breedte is 42 cm. Je start de tuinfrees met een trekstart met snelstart-ontsteking. Het oliereservoir heeft een inhoud van 0,35 liter en wordt door een automatische pomp met regelaar toegevoerd. Bij aanschaf van dit product krijg je niet alleen de grondfrees met 79cc benzinemotor geleverd, maar ook diverse installatie-accessoires en gereedschap zodat je gelijk aan de slag kunt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Benzine
Aantal messen: 4
Werkdiepte: 20 cm
Vermogen: 2,5 PK

Video

Hyundai 57335 grondfrees 79cc

Bekijk verschillende aanbieders

2. EINHELL GC-RT 1440 M Grondfrees

Waarom we fan zijn:
Krachtige motor, maar lichte grondfrees. Geschikt voor het omploegen van tuinen en moestuinen.

De Einhell GC-RT 1440 M is een lichte tuinfrees met een krachtige 1400 watt motor. Dit maakt hem minder krachtig dan de nummer 3. Vanwege het compactere formaat en omdat deze tuinfrees meer geschikt is voor kleinere percelen zoals de eigen tuin en moestuin, hebben we deze tuinfrees hoger beoordeeld. Ben je echter op zoek naar een tuinfrees voor grotere grasvelden of landbouwgrond, dan is de nummer 3 een betere keuze.

De Einhell GC-RT 1440 is dankzij zijn lichte gewicht makkelijk voort te duwen. Er zitten 6 stalen hakmessen aan die tot 20 cm diep kunnen ploegen. De werkbreedte is 40 cm. De messen worden direct uitgeschakeld wanneer je de 2-punts veiligheidsschakelaar loslaat. In onbewerkte grond vonden wij het wel wat lastig werken met deze tuinfrees, maar voor lichter werk zoals tuinonderhoud werkt hij erg goed.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Aantal messen: 6
Werkdiepte: 20 cm
Vermogen: 1400 W

Video

EINHELL GC-RT 1440 M Grondfrees

Bekijk verschillende aanbieders

1. Powerplus POWXG72010

Waarom we fan zijn:
Een veilige en gebruiksvriendelijke tuinfrees die bovendien heel krachtig is.

Wij hebben de Powerplus POWXG72010 als beste tuinfrees beoordeeld. Deze tuinfrees is met een vermogen van 1500 watt ongeveer even krachtig als de nummer 3. Toch is het een lichter en compacter apparaat. Hij beschikt over zes hardmetalen freesmessen van hoogstaande kwaliteit. Daarmee kan tot 22 cm diep geploegd worden. Deze tuinfrees heeft de grootste werkbreedte van de 3: namelijk 45 cm. De tuinfrees is geschikt voor zowel kleine als grotere oppervlaktes. 

Dankzij de stevige wielen staat de machine stabiel en is hij makkelijk te verplaatsen. Het gebruik van deze tuinfrees is erg makkelijk en recht voor zijn raap. Het handvat van de tuinfrees is plooibaar en daarnaast is er een extra draaggreep aanwezig zodat je de tuinfrees ook goed op kan tillen om hem te verplaatsen. We raden aan om een verlengsnoer bij deze tuinfrees te gebruiken, aangezien het stroomsnoer slechts 0,35 meter lang is. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Aantal messen: 6
Werkdiepte: 22 cm
Vermogen: 1500 W

 

Video

Powerplus POWXG7201 tuinfrees

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Tuinfrees: Powerplus POWEG7010

Waarom we fan zijn:
Compact, licht en ideaal voor een kleine tuin.

De Powerplus POWEG7010 is een compacte en lichte tuinfrees met een 1050 watt motor. Deze tuinfrees is heel geschikt om tuinen met een kleine oppervlakte mee om te spitten. Er zitten 4 stalen messen op de tuinfrees die tot maximaal 22 cm diep kunnen. De buitenste messen zijn afneembaar zodat je makkelijker in moeilijke hoekjes of tussen planten kan frezen. Overigens kunnen de messen ook flink wat hebben – zelfs als ze in de grond op een steen of bouwafval raken zullen ze niet kapot gaan.

De Powerplus heeft een snijbreedte van 32 cm. Hij is in hoogte verstelbaar, waardoor je hem op je lichaamslengte kan afstemmen en in een ergonomische houding te werk kan gaan. Aangezien deze tuinfrees praktisch net zo duur is als er een tuinfrees voor een dag te huren, vinden wij dit een hele goede budget keuze.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Aantal messen: 4
Werkdiepte: 22 cm
Vermogen: 1050 W

Video

Powerplus POWEG7010

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Tuinfrees: Kibani 139 cc GTT4002-LC1P65FE

Waarom we fan zijn:
Een krachtige professionele grondfrees die met gemakt door vaste grond en wortels heen komt. 

De Kibani 139 cc GTT4002-LC1P65FE​ is een grondfrees die werkt op benzine met een Loncin motor die zeer krachtig is. Hij heeft een vermogen van 2200 W. De werkbreedte van de Kibani 139 cc is 40 centimeter en de messen kunnen tot 250 mm diepte gaan. De diepte kan je zelf makkelijk instellen. Deze tuinfrees kan zowel vooruit als achteruit rijden. De hardstalen messen lopen synchroon met de richting van de grondfrees.

De Kibani 139 cc kan met gemak door vaste grond heen ploegen en vermaalt wortels en takken zonder vast te lopen. Deze grondfrees is zeer geschikt om te gebruiken in de landbouw. Doordat de bodem wordt geploegd, komt er weer zuurstof in de bodem en wordt de grond rul en geschikt om in te poten en zaaien. Bij de grondfrees krijg je een zogeheten essentials pakket waarmee je als professional gelijk aan de slag kan. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Benzine
Aantal messen: 16
Werkdiepte: 25 cm
Vermogen: 2200 W

Video

Kibani Grondfrees 40cm

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Tuinfrees Top 10 volgens anderen?

Wat is de beste tuinfrees?

Wat ons betreft is de Powerplus POWXG72010 de beste tuinfrees van 2023. Deze tuinfrees is krachtig en veilig en vonden wij zeer makkelijk in gebruik. 

Hoe diep moet je frezen in je tuin?

Als je de ondergrond in je tuin gaat frezen, is 5 tot 10 centimeter diepte veelal voldoende. Ondergronden zoals klei en veen zijn een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld zand. Daarom is een tuinfrees een handig stuk gereedschap om te gebruiken op de zwaardere ondergronden.

Wat kost het om je tuin te frezen?

Als je een tuinman of bedrijf inhuurt om je tuin te frezen, ben je al snel grote bedragen per uur kwijt. Wij geven er daarom de voorkeur aan om het zelf te doen en eenmalig te investeren in een tuinfrees. Is het de eerste keer dat je een tuinfrees gaat gebruiken, dan is het raadzaam advies in te winnen hoe je deze klus het beste kan aanpakken. 

Wat doe je met een grondfrees?

Een tuinfrees is een apparaat dat je helpt de conditie van de grond te verbeteren. Er kan zich namelijk meer zuurstof in de vermengde grond mengen, waardoor de grond vruchtbaarder wordt voor zaadjes en planten. Ook haalt de tuinfrees wortel van onkruid en andere ongewenste planten omhoog, zodat je die vervolgens kan verwijderen. Zo krijgt onkruid minder de kans en ook dit is bevorderlijk voor de vruchtbaarheid van de grond. Het omspitten van de grond gaat bovendien een stuk makkelijk doordat het gelijkmatig gebeurd en je dus niet met grote klompen aarde blijft zitten. De machine werkt als volgt. Hij beschikt over een as met daarop aangebrachte frezen. Dit zijn haken die in de grond ’klauwen’. De motor van de tuinfrees zorgt ervoor dat de as ronddraait, waardoor de frees in werking wordt gebracht. Via de handgreep duw je de machine voort, waarbij de grond gelijkmatig omgespit wordt. Sommige machines beschikken over wieltjes waardoor ze makkelijker over de grond voort te duwen zijn.

Tips bij aanschaf 

Welke tuinfrees kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de tuinfrees vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede tuinfrees, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort tuinfrees past het beste bij je wensen? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij een aantal factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een tuinfrees.

Freesdiepte en breedte

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een tuinfrees is de freesdiepte- en breedte. Het is altijd raadzaam om na te gaan hoe diep en hoe breed de machine die je op het oog hebt kan frezen. De freesbreedte geeft aan hoeveel grond je in een keer kunt frezen. Dit hangt samen met de messen op de frees, hoe verder deze van elkaar liggen, hoe breder de freesbreedte. De freesbreedte van tuinfrezen ligt tussen de 30 en 45 centimeter. Met een grote freesbreedte kan je dus bredere banen frezen dan met een kleine freesbreedte. Als je dus over een grote tuin beschikt of een grote lap grond wilt bewerken, dan is het raadzaam om voor een grote freesbreedte te kiezen zodat je meer land in een keer kunt bewerken en sneller klaar bent. Voor een kleine tuin of gering stuk grond volstaat een machine met een kleine freesbreedte. Dit kan zelfs fijn zijn wanneer langs randen of in bepaalde hoeken wilt frezen. De freesdiepte geeft aan hoe diep je met de tuinfrees kan frezen. Deze diepte ligt meestal tussen de 10 en 20 centimeter. Voor de meeste bewerkingen van de aarde volstaat deze diepte. In de meeste gevallen frees je namelijk tot maximaal 10 centimeter voor het zaaien van zaadjes.

Veiligheid

Het is uiteraard erg belangrijk dat de tuinfrees waarmee je werkt veilig is. De scherpe messen en het hoge toerental maakt dat de machine erg voorzichtig bedient moet worden. Er zijn een aantal veiligheidskenmerken waarop je kan letten bij de aanschaf van een tuinfrees. Zo is het goed om na te gaan of de machine over een automatische stop beschikt in geval van nood. Dit kan in de vorm van een knop zijn of door de starthendel los te laten. Ook is het raadzaam om na te gaan of de draaibeweging van de tuinfrees om te draaien is, voor het geval dat de frees te diep in de grond zit en je hem lost moet kunnen krijgen. Dan is verder de stabiliteit van de machine belangrijk. Grote, stevige wielen kunnen hier erg aan bijdragen. Daarnaast is het van belang dat de machine uit stevige materialen vervaardigd is en dat de handgrepen en de duwhendel robuust genoeg zijn om het toestel veilig te kunnen bedienen.

Aandrijving (elektrisch, accu of benzine)

Er zijn verschillende soorten tuinfrezen verkrijgbaar. Het verschil zit vooral in de aandrijving. We maken onderscheid tussen elektrische, benzine en accu tuinfrezen. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. De elektrische tuinfrees sluit je via het stroomsnoer aan op netstroom. Het voordeel hiervan is dat je een continu stroomtoevoer hebt. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief wat goedkoper. Dit type tuinfrees is vooral geschikt voor kleine tuinen en lichte frees-werkzaamheden. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt of dat je in de knoop komt met het snoer. Daarnaast kan het gebeuren dat je een verlengsnoer nodig hebt. Om dit te voorkomen kan een toestel op accu een uitkomst bieden. Het voordeel van dit type tuinfrees is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. De freesbreedte van dit type tuinfrees is vaak beperkter, maar dit kan ook fijn zijn wanneer je bijvoorbeeld in bepaalde hoeken wilt frezen die wat moeilijker bereikbaar zijn. Je hoeft bij een accu tuinfrees geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. Eventueel kan je ervoor kiezen een extra accu aan te schaffen zodat je tijdens het werken af kan wisselen. Dan zijn er nog toestellen die op benzine werken. Dit type is zeer krachtig en daardoor geschikt voor zwaardere en langdurige klussen. Vooral voor professionals is dit type aan te raden. Doordat het toestel geen stroomsnoer heeft geniet je een grote bewegingsvrijheid. Het toestel is echter wel zwaarder en maakt veel lawaai. Daarnaast vergt dit type meer onderhoud en is hij ook vaak duurder.

Gewicht

Het werken met een tuinfrees kan vrij arbeidsintensief zijn. Je duwt immers de tuinfrees een langere tijd voort, wat je armen en schouders belast. Hoe zwaarder het toestel, hoe zwaarder het zal zijn om hem te hanteren. Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of de tuinfrees vaak zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Het gewicht van een tuinfrees kan enigszins variëren. Zo heb je vrij lichte modellen van rond de 9 kilogram, maar ook zware modellen richting de 12 kilogram. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare tuinfrezen met een sterke motor en een gering gewicht. Daarnaast is het gewicht vaak vrij evenredig over de machine verdeeld. Met de meeste machines kan je over het algemeen vrij comfortabel meerdere uren achtereen werken. Voordat je een tuinfrees aanschaft is het raadzaam om na te gaan hoe zwaar de machine is.

Hoe wij tuinfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende tuinfrezen onderzocht, meer dan 25 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste tuinfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen