Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Tuinfrees kopen? – Top 3 in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste tuinfrees? Wanneer je weleens een moestuin hebt aangelegd, of een nieuw gazon, dan zal het je opgevallen zijn dat je dit niet zomaar gedaan krijgt. Vaak is de grond in eerste instantie te hard om ook maar iets te zaaien. Je zal de grond dus moeten omwoelen om de aarde los en rul te krijgen. Dit kan je natuurlijk met de hand doen, maar nog makkelijker en sneller gaat dit met een tuinfrees. Met deze machine heb je in een handomdraai de aarde gefreesd, waarna het een stuk makkelijker wordt om zaden te planten. Daarnaast helpt frezen om de aarde in goede conditie te houden, waarna gras, groene en bloemen en planten makkelijker kunnen groeien.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Tuinfrezen

BESTE KOOP

Powerplus POWXG7201
Powerplus POWXG7201 tuinfrees

PROFESSIONEEL

Einhell GE-CR 30
Einhell GE-CR 30

BUDGET

Powerplus POWEG7010
Powerplus POWEG7010

Beste tuinfrees - Top 3

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede tuinfrees te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan tuinfrezen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende soorten tuinfrezen? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 3 voor het jaar 2022 zien welke tuinfrezen als beste uit de bus komen. 

3. Rss Elektrische Frees FRSS-0001

We trappen onze top 3 met de Rss Elektrische Frees FRSS-0001. Deze krachtige elektrische grondfrees heeft een vermogen van 750 W en een onbelast toerental van 400 toeren per minuut. Hiermee kan je de meeste frees gemakkelijk uitvoeren. De machine beschikt over vier robuuste hakmessen van hoge kwaliteit. Ze hebben een diameter van 22 centimeter. De tuinfrees heeft een maximale freesdiepte van 20 centimeter en een werkbreedte van 30 centimeter. Uiteraard is het erg belangrijk dat je veilig kan werken met de tuinfrees. Dankzij de 2-punts veiligheidsschakelaar is deze machine heel veilig. 

Wanneer je aan het werk bent en de veiligheidsschakelaar loslaat worden de hakmessen vliegensvlug stopgezet. Zo wordt het risico op ongelukken minimaal. Aangezien de tuinfrees elektrisch is beschikt hij over een stroomsnoer. Dit zou nogal onhandig kunnen zijn tijdens het werken, maar gelukkig is de tuinfrees voorzien van een geïntegreerde snoerontlastingklem. Deze klem zorgt ervoor dat het stroomsnoer niet dichtbij de hakmessen komt. Zo loop je geen risico op het per ongeluk doorsnijden van het snoer of in de knoop raken. Ook na gebruik kan je het stroomsnoer aan de klem bevestigen, waardoor je het snoer bij het toestel houdt en het minder snel beschadigingen oploopt of in de weg ligt. 

Daarnaast kan je dankzij de ergonomische klapbare geleidesteel de machine gemakkelijk ruimtebesparend opbergen. Bovendien is de machine zo makkelijker te vervoeren. Een ander pluspunt van de geleidesteel is dat hij is af te stellen op de lichaamslengte. Zo werk je altijd in een goede houding en voorkom je eventuele overbelasting van het lichaam. Na aankoop van de Rss Elektrische Frees FRSS-0001 heb je 2 jaar garantie. 

Elektrische Frees FRSS-0001

2. Wolf-Garten C 30 E

We gaan door met de Wolf-Garten C 30 E. Wolf Garten levert al jaren een uitgebreid tuinassortiment van hoogstaande kwaliteit en deze tuinfrees zal tijdens de freeswerkzaamheden dan ook absoluut een trouwe werkmaat zijn. De machine is buitengewoon krachtig met een vermogen van 1400W waarmee hij 17.000 toeren per minuut haalt. Zo is geen een frees klus te hoog gegrepen. De machine beschikt over vier roterende bladen van elk 23 centimeter. De werkbreedte van de tuinfrees bedraagt 30 centimeter. Hij werk op elektriciteit en doordat hij via een stroomsnoer aangesloten wordt op een stroomtoevoer kan je zolang je wilt doorwerken. 

Het is echter wel zo dat je altijd een stroomtoevoer in de buurt moet hebben en ook ben je enigszins beperkt in je gaan en staan. Het is dus raadzaam om gebruik te maken van een verlengsnoer wanneer je met de tuinfrees werkt. Je kan de freesdiepte op de machine handmatig instellen. Zo kan je zelf bepalen tot welke diepte (maximaal 23 centimeter) je wilt frezen. Dankzij het ergonomische ontwerp is de tuinfrees heel goed hanteerbaar. De machine is licht en compact en voorzien van grote, stevige wielen die het toestel heel stabiel maken. Hierdoor kan je hem gemakkelijk voortduwen en verplaatsen. Ook beschikt hij over een ergonomische handgreep met softgrip. Daarnaast heeft de machine een handige inklapbare duwboom, zodat je de machine na gebruik ruimtebesparend op kan bergen. 

WOLF-Garten C 30 E tuinfrees

1. Powerplus POWXG7201

Wat ons betreft is de nummer 1 van deze top 5 de Powerplus POWXG7201. Deze buitengewone tuinfrees heeft een indrukwekkend vermogen van 1200W en een onbelast toerental van 360 toeren per minuut. Hij beschikt over zes hardmetalen freesmessen van hoogstaande kwaliteit. Hiermee heeft hij een freesbreedt van maar liefst 40 centimeter en kan hij tot wel 20 centimeter diep frezen. Dit maakt deze tuinfrees uitermate geschikt voor het frezen van zowel kleine als grotere oppervlaktes. De machine is dankzij het handige ontwerp ontzettend goed hanteerbaar. 

Hij is voorzien van een ergonomische fietshandgreep waarmee je de machine gemakkelijk en uitgebalanceerd voort kan duwen. Dankzij de stevige wielen staat de machine erg stabiel en is hij soepel te verplaatsen. Indien gewenst kunnen de wielen ook gedemonteerd worden. Het handvat van de tuinfrees is plooibaar en daarnaast is er een extra draaggreep aanwezig zodat je de tuinfrees eenvoudig op kan tillen om hem te verplaatsen of te vervoeren. Wij raden wel aan om gebruik te maken van een verlengsnoer, aangezien het stroomsnoer slechts 0,35 meter lang is. Na aanschaf van de Powerplus POWXG7201 heb je een garantie van 3 jaar. 

Powerplus POWXG7201 tuinfrees

Beste Goedkope Tuinfrees

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een tuinfrees in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een tuinfrees in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een tuinfrees moet immers veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope tuinfrees gekozen voor de Powerplus POWEG7010. Deze tuinfrees zal je zonder twijfel heel goed van pas komen bij het frezen. De machine is voorzien van een krachtige 1050W motor waarmee je in een mum van tijd de grond omgespit hebt. Hij beschikt over vier stalen messen van hoogstaande kwaliteit. 

Doordat het compact, lichtgewicht ontwerp is de machine vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes. Eventueel zijn de buitenste messen afneembaar zodat je nog makkelijk in moeilijke hoekjes kan frezen of eventueel tussen de planten. De freesbreedte van de tuinfrees bedraagt 32 centimeter en hij heeft een freesdiepte van 22 centimeter. Hij is in hoogte verstelbaar, waardoor je hem op je lichaamslengte kan afstemmen en je altijd in een goede, gezonde houding te werk kan gaan. Dit voorkomt eventuele overbelasting. Het handvat is plooibaar zodat je de tuinfrees na gebruik eenvoudig ruimtebesparend kan opbergen. Als je op zoek bent naar een betrouwbare tuinfrees met een fijne prijs dan is deze machine van Powerplus een hele goede keuze. 

Powerplus POWEG7010

Beste Professionele Tuinfrees

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Er zijn echter zo veel professionele tuinfrezen op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij er eentje voor de professionals onder ons uitgekozen. Het is als professional natuurlijk uiterst belangrijk dat je je werkzaamheden zo goed mogelijk kan uitvoeren en blije klanten achterlaat. Juist daarom is het zo belangrijk om in goede gereedschappen en hulpmiddelen te investeren. Wij hebben als beste professionele tuinfrees gekozen voor de Einhell GE-CR 30. 

Deze tuinfrees werkt op twee 18 Volt Power-X-Change accu’s en is voorzien van een koolborstelloze motor. Hierdoor heeft hij 25% meer vermogen, een 50% langere gebruiksduur en een 100% langere levensduur. De machine is voorzien van vier kwalitatief hoogstaande freesmessen, elk met een diameter van 20 centimeter. Zo heeft hij een freesbreedte van 30 centimeter en een freesdiepte van 20 centimeter. Dankzij het compacte en handige ontwerp kent de tuinfrees een groot gebruikscomfort. Hij is voorzien van een ergonomische inklapbare handgreep met softgrip, waardoor je de machine gemakkelijk kleiner kan maken. 

Zo kan je hem aanpassen op de gebruiker en hem daarnaast na gebruik eenvoudig ruimtebesparend opbergen. Een ander pluspunt zijn de in hoogte verstelbare wielen voor een soepel transport van de tuinfrees. De machine is erg veilig in gebruik dankzij de twee veiligheidsschakelaars. Doordat de tuinfrees onderdeel is van de Power-X-Change lijn zijn de accu’s uit te wisselen met andere tools- en tuinmachines van deze lijn. Zo hoef je niet steeds een nieuwe accu aan te schaffen. Let op: de lader en accu zijn niet inbegrepen en dien je apart aan te schaffen. Desalniettemin is dit naar ons inzicht de beste professionele tuinfrees voor de professional die frequent intensieve werkzaamheden moet verrichten. 

Einhell GE-CR 30

Koopgids

Een tuinfrees is een apparaat dat je helpt de conditie van de grond te verbeteren. Er kan zich namelijk meer zuurstof in de vermengde grond mengen, waardoor de grond vruchtbaarder wordt voor zaadjes en planten. Ook haalt de tuinfrees wortel van onkruid en andere ongewenste planten omhoog, zodat je die vervolgens kan verwijderen. Zo krijgt onkruid minder de kans en ook dit is bevorderlijk voor de vruchtbaarheid van de grond. Het omspitten van de grond gaat bovendien een stuk makkelijk doordat het gelijkmatig gebeurd en je dus niet met grote klompen aarde blijft zitten. De machine werkt als volgt. Hij beschikt over een as met daarop aangebrachte frezen. Dit zijn haken die in de grond ’klauwen’. De motor van de tuinfrees zorgt ervoor dat de as ronddraait, waardoor de frees in werking wordt gebracht. Via de handgreep duw je de machine voort, waarbij de grond gelijkmatig omgespit wordt. Sommige machines beschikken over wieltjes waardoor ze makkelijker over de grond voort te duwen zijn.

Welke tuinfrees kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de tuinfrees vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede tuinfrees, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort tuinfrees past het beste bij je wensen? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij een aantal factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een tuinfrees.

Freesdiepte en breedte

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een tuinfrees is de freesdiepte- en breedte. Het is altijd raadzaam om na te gaan hoe diep en hoe breed de machine die je op het oog hebt kan frezen. De freesbreedte geeft aan hoeveel grond je in een keer kunt frezen. Dit hangt samen met de messen op de frees, hoe verder deze van elkaar liggen, hoe breder de freesbreedte. De freesbreedte van tuinfrezen ligt tussen de 30 en 45 centimeter. Met een grote freesbreedte kan je dus bredere banen frezen dan met een kleine freesbreedte. Als je dus over een grote tuin beschikt of een grote lap grond wilt bewerken, dan is het raadzaam om voor een grote freesbreedte te kiezen zodat je meer land in een keer kunt bewerken en sneller klaar bent. Voor een kleine tuin of gering stuk grond volstaat een machine met een kleine freesbreedte. Dit kan zelfs fijn zijn wanneer langs randen of in bepaalde hoeken wilt frezen. De freesdiepte geeft aan hoe diep je met de tuinfrees kan frezen. Deze diepte ligt meestal tussen de 10 en 20 centimeter. Voor de meeste bewerkingen van de aarde volstaat deze diepte. In de meeste gevallen frees je namelijk tot maximaal 10 centimeter voor het zaaien van zaadjes.

Veiligheid

Het is uiteraard erg belangrijk dat de tuinfrees waarmee je werkt veilig is. De scherpe messen en het hoge toerental maakt dat de machine erg voorzichtig bedient moet worden. Er zijn een aantal veiligheidskenmerken waarop je kan letten bij de aanschaf van een tuinfrees. Zo is het goed om na te gaan of de machine over een automatische stop beschikt in geval van nood. Dit kan in de vorm van een knop zijn of door de starthendel los te laten. Ook is het raadzaam om na te gaan of de draaibeweging van de tuinfrees om te draaien is, voor het geval dat de frees te diep in de grond zit en je hem lost moet kunnen krijgen. Dan is verder de stabiliteit van de machine belangrijk. Grote, stevige wielen kunnen hier erg aan bijdragen. Daarnaast is het van belang dat de machine uit stevige materialen vervaardigd is en dat de handgrepen en de duwhendel robuust genoeg zijn om het toestel veilig te kunnen bedienen.

Aandrijving (elektrisch, accu of benzine)

Er zijn verschillende soorten tuinfrezen verkrijgbaar. Het verschil zit vooral in de aandrijving. We maken onderscheid tussen elektrische, benzine en accu tuinfrezen. Ze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. De elektrische tuinfrees sluit je via het stroomsnoer aan op netstroom. Het voordeel hiervan is dat je een continu stroomtoevoer hebt. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief wat goedkoper. Dit type tuinfrees is vooral geschikt voor kleine tuinen en lichte frees-werkzaamheden. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt of dat je in de knoop komt met het snoer. Daarnaast kan het gebeuren dat je een verlengsnoer nodig hebt. Om dit te voorkomen kan een toestel op accu een uitkomst bieden. Het voordeel van dit type tuinfrees is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. De freesbreedte van dit type tuinfrees is vaak beperkter, maar dit kan ook fijn zijn wanneer je bijvoorbeeld in bepaalde hoeken wilt frezen die wat moeilijker bereikbaar zijn. Je hoeft bij een accu tuinfrees geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. Eventueel kan je ervoor kiezen een extra accu aan te schaffen zodat je tijdens het werken af kan wisselen. Dan zijn er nog toestellen die op benzine werken. Dit type is zeer krachtig en daardoor geschikt voor zwaardere en langdurige klussen. Vooral voor professionals is dit type aan te raden. Doordat het toestel geen stroomsnoer heeft geniet je een grote bewegingsvrijheid. Het toestel is echter wel zwaarder en maakt veel lawaai. Daarnaast vergt dit type meer onderhoud en is hij ook vaak duurder.

Gewicht

Het werken met een tuinfrees kan vrij arbeidsintensief zijn. Je duwt immers de tuinfrees een langere tijd voort, wat je armen en schouders belast. Hoe zwaarder het toestel, hoe zwaarder het zal zijn om hem te hanteren. Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of de tuinfrees vaak zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Het gewicht van een tuinfrees kan enigszins variëren. Zo heb je vrij lichte modellen van rond de 9 kilogram, maar ook zware modellen richting de 12 kilogram. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare tuinfrezen met een sterke motor en een gering gewicht. Daarnaast is het gewicht vaak vrij evenredig over de machine verdeeld. Met de meeste machines kan je over het algemeen vrij comfortabel meerdere uren achtereen werken. Voordat je een tuinfrees aanschaft is het raadzaam om na te gaan hoe zwaar de machine is.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen