Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Invalzaag? Koopadvies & Top 5 van 2023

In dit artikel

Ben je op zoek naar de beste invalzaag? Lees dan in ons artikel alle factoren waar je op moet letten om zeker te zijn dat je de beste invalzaag kiest voor jou en jouw project. In onze top 5 van 2023 hebben we ook onze favoriete invalzagen voor je op een rijtje gezet. Onderaan in het artikel vind je onze antwoorden op de vragen die klussers het meest hebben gesteld over de invalzaag. Veel leesplezier!

Waarom kies je voor een invalzaag

Een invalzaag is een krachtig stuk gereedschap waarmee je heel precies uitsparingen kan zagen. Als je bijvoorbeeld een opening moet maken in een aanrechtblad zonder de rand door te zagen, dan is de invalzaag hier het juiste stuk gereedschap voor.

Deze invalzaag wordt wel eens met de cirkelzaag vergeleken. Er zijn echter wel verschillen tussen deze twee zagen. Met de invalzaag kan je de voet van de zaag precies positioneren en vervolgens laten zakken op de plaats waar je een opening wilt zagen. Daarna beweeg je de zaag naar voren.

De invalzaag is ontworpen om recht te zagen langs een geleiderail. Op deze wijze creëer je moeiteloos uitsparingen met een gladde afweking. Als je benieuwd bent waar je het beste de cirkelzaag voor kan gebruiken, scroll dan door naar beneden. Hier staan onze artikelen over alle andere soorten zagen, waaronder de cirkelzaag.

Voordat je een invalzaag gaat kopen

Om de invalzaag te vinden die het beste bij je past en jouw projecten goed aankan, moet je voordat je tot kopen over gaat eerst even goed vooronderzoek doen. Als je weet wat de elementen zijn waar je op moet letten en wat jouw wensen zijn, kan je veel gerichter de beste keuze maken. De elementen om in ogenschouw te nemen zijn:

  • Het zaagblad
  • De zaagdiepte en zaagtanden
  • Het vermogen
  • Accu of netstroom
  • Stofafzuiging

Het juiste zaagblad voor het materiaal

Meestal krijg je bij aankoop van je  invalzaag meerdere zaagbladen meegeleverd. Deze heb je nodig voor als je in verschillende materialen gaat zagen.

Je hebt een ander zaagblad nodig voor verschillende soort materiaal. Met een houtzaagblad kan je bijvoorbeeld niet door ceramiek of metaal zagen. Ga je dus met verschillende materialen werken met je invalzaag, zorg dan dat je de juiste zagen per materiaal hebt of los erbij koopt. 

Informatie en koopadvies voor de beste invalzaag

Zaagdiepte en zaagtanden

Als je al weet wat het project is waarvoor je een invalzaag gaat kopen, meet dan vooraf op hoe dik het werkstuk is waar je mee gaat werken. Weet je nog niet waarvoor je de invalzaag gaat gebruiken? Zorg dan dat je er een koopt met een grote maximale zaagdiepte, zodat je er veel verschillende diktes materiaal mee kan bewerken. 

Voor zo strak mogelijke randen en uitsparingen, is het van belang hoeveel zaagtanden de invalzaag heeft. Hoe meer zaagtanden, hoe mooier de zaagsnede.

Het vermogen 

Invalzagen moeten in staat zijn door dik en hard of stug materiaal heen te zagen. Hoe hoger het vermogen, uitgedrukt in watt (W), hoe krachtiger de invalzaag is.

Hoe krachtiger de machine, hoe beter de invalzaag in staat is door verschillende soorten materialen heen te zagen. Bedenk dus voordat je een invalzaag aanschaft wat voor soort materialen je denkt te willen zagen, en welk vermogen je daarvoor nodig zal hebben.

Voor invalzagen op accu kijk je naar Volt. Invalzagen die met een 18 V accu werken zijn het krachtigst. 

Accu of netstroom?

Invalzagen kunnen zowel op accu als netstroom werken. Beide soorten energievoorzieningen hebben zo hun voordelen.

Je bent een stuk wendbaarder wanneer je met een invalzaag op accu werkt. Een nadeel is dat de accu op kan raken tijdens je werkzaamheden. Daarnaast kan een accu wanneer je hem al langer gebruikt uiteindelijk steeds meer capaciteit verliezen. Met een invalzaag op netstroom kan je eindeloos doorwerken. 

Het komt met name neer op je persoonlijke voorkeur als je kiest voor een invalzaag op accu of netstroom.

Stofafzuiging 

Invalzagen hebben bijna altijd een millimeter stofafzuigergat. Hier kan je je stofzuiger of bouwstofzuiger op aansluiten en (het grootste deel van) het vrijkomend zaagsel en stof opzuigen. Dit zorgt voor een goed zicht op je werkstuk en op de zaaglijn. Wij raden je aan om altijd voor een invalzaag met de mogelijkheid tot stofafzuiging te gaan, omdat het gewoon het prettigst werkt met zo min mogelijk stof.

 

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Makita DHS630RTJ​
Makita DHS630RTJ

PROFESSIONEEL

DeWalt DCS520NT​
DeWalt DCS520NT professional

BUDGET

Black & Decker CS1250L-QS​
Black & Decker CS1250L-QS


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Invalzaag 2023 - Top 5

5. Bosch UniversalCirc 12

Waarom we fan zijn:
Een intelligente en krachtige invalzaag, makkelijk in gebruik.

De Bosch UniversalCirc 12 is een compacte en gebruikersvriendelijke invalzaag. Deze invalzaag maakt zeer precies snedes in hout. Met een onbelast toerental van 1.400 toeren per minuut kan de machine tot 26 millimeter diep zagen. Doordat de zaag op een accu werkt heb je een optimale bewegingsvrijheid. Je zaagt comfortabel dankzij de ergonomische handgreep. Je kan met deze invalzaag gemakkelijk de zaagdiepte en de zaaghoek instellen.

Wat deze machine zo bijzonder maakt is de intelligente Syncheon chip. Deze zorgt voor een optimale interactie tussen de smart Li-Ion accu, de sterke motor en de stevige versnelling. De Syncheon chip checkt de energie die de machine nodig heeft voor de beste resultaten bij elk soort project. Dit maakt dat de invalzaag krachtig is en een hoog uithoudingsvermogen heeft. De Bosch UniversalCirc 12 wordt geleverd met een adapter voor de stofafzuiging en een parallelgeleider. De accu en lader moeten apart worden aangeschaft.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 85 mm
Toerental: 1400 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 1,4 kg

Video

Bosch UniversalCirc 12

Bekijk verschillende aanbieders

4. Metabo KS 55 Set

Waarom we fan zijn:
Goed uitgeruste invalzaag met veel kracht die diep kan zagen.

De Metabo KS 55 Set is een krachtige machine met een vermogen van 670 W en een onbelast toerental van 5.600 toeren per minuut. Hiermee kan deze invalzaag tot 55 millimeter diepte zagen. De machine is gemakkelijk en veilig hanteerbaar dankzij de trillingsbestendige antislip soft grip handgreep en een lichte geleidingsplaat van gegoten aluminium. De machine heeft daarnaast een stabiel zaaghuis van aluminium persgietwerk.

Ook zit er een vergrendeling op, zodat je niet per ongeluk de machine kan inschakelen. De invalzaag is te gebruiken op de Metabo geleiderails en ook op rails van andere producenten. Dankzij de goed zichtbare zaaglijnaanwijzer snij je uiterst precies langs een rechte lijn, ook bij versteksneden. Hierdoor vonden wij het ontbreken van een lasergeleider niet zo storend. Door middel van het afzuigverbindingsstuk zuig je met gemak het zaagsel op, zodat je secuur kan blijven werken en niet gehinderd wordt door stofdeeltjes. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 160 mm
Toerental: 4400 rpm
Voedingstype: Netstroom
Gewicht: 4,3 kg

Video

Metabo KS 55 Set

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita SP6000J1X

Waarom we fan zijn:
Buitengewoon krachtig en levert kwaliteit.

De Makita SP6000J1X is een van de krachtigste invalzagen binnen het segment. Met deze invalzaag werk je met een vermogen van 1300 Watt en een onbelast toerental tussen de 2.000 en 5.200 per minuut. Je kan zelf de toeren instellen door middel van een schakelaar. Dit maakt het mogelijk om verschillende materialen te zagen. Wanneer je het juiste toerental hebt ingesteld blijft het toerental mooi constant voor een uitstekend zaagresultaat.

De voorritsfunctie zorgt er voor dat er geen splinters ontstaan in het materiaal. Dankzij de softstart functie kan je gecontroleerd beginnen met zagen. Bovendien beschermt deze functie het materiaal tegen beschadiging tijdens het opstarten. Bij aanschaf van dit apparaat krijg je een koffer, geleiderail en tas voor de geleiderail meegeleverd. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 165 mm
Toerental: 5200 rpm
Voedingstype: Netstroom
Gewicht: 4,4 kg

Video

Makita SP6000J1X

Bekijk verschillende aanbieders

2. DeWalt DCS570P2-QW

Waarom we fan zijn:
Een zeer goed ontworpen invalzaag met prettige balans en veel power.

De DeWalt DCS570P2-QW is een van de beste invalzagen die er op de markt is. De machine heeft een onbelast toerental van 5.500 toeren per minuut. Hierdoor kan hij tot 67 millimeter diep zagen. Dit onderscheidt de machine dan ook van de invalzagen hierboven. Aan de hand van een instelschaal kan je zelf makkelijk de zaagdiepte instellen. Met deze zaag kan je langs- en dwarszagen en afschuinen tot een hoek van 57°. Dit kan voor natuurlijke en samengestelde houtsoorten. De motor van deze machine heeft een hoge koppel. Dit zorgt voor optimale kracht tijdens de zaagwerkzaamheden.

Bovendien is de zaag hierdoor erg duurzaam. Wat wij fijn vonden is het ontwerp, waardoor deze invalzaag een optimale balans heeft. Zo kan je gemakkelijk en veilig werken. Met het tweede handvat kan je ook makkelijk aan zwaardere zaagklussen werken. De DeWalt DCS570P2-QW wordt geleverd inclusief 2 accu’s, een langsgeleider, stofafzuiging en opbergkoffer.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 184 mm
Toerental: 5500 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 3,6 kg

Video

DeWalt DCS570P2-QW invalzaag

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DHS630RTJ

Waarom we fan zijn:
Veilige, krachtige en gebruiksvriendelijke invalzaag. Ook geschikt voor zware zaagklussen.

De Makita DHS630RTJ werkt op 18 Volt Li-Ion accu’s waardoor je alle bewegingsvrijheid hebt. De sterke batterijen zijn bovendien binnen 45 minuten opgeladen. Deze invalzaag kan nog dieper zagen dan de nummer 2, namelijk tot 66 mm diep. Hij kan zowel recht als in verstek zagen tot 45 graden. Het hoge toerental van 3.100 omwentelingen per minuut zorgt ervoor dat je je werk snel en met precisie kan uitvoeren. Zaagsneden zien er hierdoor mooi en strak uit.

Door de externe stofafzuiging te gebruiken kan je schoon werken. De Makita DHS630RTJ is licht en heel makkelijk te hanteren. Dankzij het ergonomische design ligt hij prettig in de hand en kan je ook langere tijd comfortabel doorwerken. Deze invalzaag is geschikt voor zowel de fanatieke klusser als de professional. De machine is heel makkelijk in te stellen, zodat je voor ieder materiaal de juiste snelheid gebruikt. Wat ons betreft een heel complete invalzaag en daarom verdiend op de eerste plaats.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 165 mm
Toerental: 3100 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 3,5 kg

Video

Makita DHS630RTJ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Invalzaag: Black & Decker CS1250L-QS​

Waarom we fan zijn:
Zeer scherp geprijsde invalzaag. Kan diep zagen en heel geschikt voor de doe-het-zelver en hobby klusser.

Wij vinden de beste goedkope invalzaag de Black & Decker CS1250L-QS. Deze invalzaag heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij is heel krachtig, met een vermogen van 1250 W. Hiermee kan je tot een diepte van 66 millimeter zagen. De lasergeleider zorgt ervoor dat je moeiteloos de zaaglijn kan volgen. Daardoor kan je zeer secuur zagen.

De machine heeft een asblokkering, waardoor hij veilig in gebruik is. Ook worden de trillingen goed opgevangen, zodat je hier tijdens het zagen geen last van hebt. Hij wordt geleverd inclusief parallelgeleider en stofzuigadapter. De Black & Decker CS1250L-QS is dus kwalitatief hoogstaand, maar scherp geprijsd. De prijs kan zo laag zijn, doordat in deze invalzaag veel plastic wordt gebruikt (zo ook voor de beschermkap). 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 190 mm
Toerental: 5300 rpm
Voedingstype: Netstroom
Gewicht: 4,5 kg

 

Video

Black & Decker CS1250L-QS budget

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Invalzaag: DeWalt DCS520NT​

Waarom we fan zijn:
Comfortabel, krachtig en kwalitatief hoogstand. Keurige afwerking en resultaten.

De DeWalt DCS520NT is een hele krachtige invalzaag. Met een onbelast toerental van 1.750-5.000 toeren per minuut zaag je met een zaagbladdiameter van 165 millimeter tot een diepte van 55 millimeter. De full wave elektronica zorgt ervoor dat onder zware belasting het toerental constant blijft. Dankzij het 48-tands zaagblad bereik je een nauwkeurige, nette afwerking zonder rafelranden bij laminaatmaterialen. 

De machine is door middel van een regelsysteem precies af te stellen ten opzichte van de geleiderail. Daarnaast kan de zaagbladsnelheid worden aanpast aan allerlei verschillende soorten materialen. Als professional werk je vaak meerdere uren achter elkaar en meerdere dagen per week. Het is daarom belangrijk dat je comfortabel kan werken. De DeWalt DCS520NT is wat ons betreft daarom een goede keuze. Hij is heel comfortabel in het gebruik. Dankzij een parallel geleid invalsysteem blijft je hand tijdens het zagen voortdurend in een comfortabele en veilige positie. De machine heeft bovendien een anti-kickback functie, zodat de machine niet terugglijdt op de geleiderail. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 165 mm
Toerental: 5000 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 4,7 kg

Video

DeWalt DCS520NT professional

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier onze artikelen over de verschillende zaagmachines per type

Wat Coolblue en Bol de beste invalzaag vinden

Wat andere klussers ook willen weten

Heb je ons hele artikel gelezen maar toch nog wat vragen? Lees hieronder onze antwoorden op de vragen over invalzagen die door andere klussers het vaakst worden gesteld. 

Wat doe je met een invalzaag?

Met een invalzaag is het mogelijk om met zagen te beginnen in het midden van een stuk hout. Je kan het ronde zaagblad midden in een stuk hout laten zakken, waardoor je op elke gewenste plek kan beginnen met zagen. Dit maakt hem daardoor heel geschikt wanneer je bijvoorbeeld een uitsparing voor een stopcontact wilt maken.

Wat is een invalzaag?

Een invalzaag is een speciaal type circkelzaag. Het zaagblad bevindt zich in tegenstellen tot een normale cirkelzaag volledig in de beschermkap. Je hoeft doordoor niet aan de zijkant van een stuk hout te beginnen met zagen, maar je kan het apparaat op iedere gewenste plek midden in het hout zetten en de zaag er daarna in laten vallen. Dit is erg handig voor het maken van uitsparingen.

Welke invalzaag kopen voor hobby gebruik?

Wanneer je als hobby-klusser of doe-het-zelfer een invalzaag zoekt dan raden wij de Black & Decker CS1250L-QS aan. Klik hier als je onze review over dit apparaat wilt lezen.

Welke invalzaag met geleiderail?

De volgende invalzagen uit onze top 5 worden allemaal met een geleiderail geleverd: Metabo KS 55 Set, Makita SP6000J1X, DeWalt DCS570P2-QW, Black & Decker CS1250L-QS. 

Hoe wij invalzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende accuboormachines onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste invalzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek