Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Beste invalzaag – welke nu kopen? (2022)

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste invalzaag? Stel je voor: je bent bezig met het zagen van een houten ombouw voor het aanrechtblad in je keuken en je moet daarbij een uitsparing maken in het blad om de wasbak in te kunnen plaatsen. Iedereen die weleens gezaagd heeft weet dat dit niet makkelijk en netjes zal gaan met een gewone zaag. Gelukkig is hier een oplossing voor: de invalzaag. Met dit uiterst effectieve gereedschap creëer je gemakkelijk uitsparingen in allerlei verschillende materialen. Zo heb jij in no time de klus geklaard, zonder dat dit je bloed, zweet en trainen heeft gekost. Wanneer je vaker dit soort werk moet verrichten, dan is het de investering waard om een invalzaag aan te schaffen.  

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Invalzagen

BESTE KOOP

DeWalt DCS575T2-QW
DeWalt DCS575T2-QW beste koop

PROFESSIONEEL

DeWalt DCS520NT
DeWalt DCS520NT professional

BUDGET

Black & Decker CS1250L
Black & Decker CS1250L-QS budget

Beste Invalzaag - Top 10

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede invalzaag te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan invalzagen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende machines? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 10 voor het jaar 2022 zien welke invalzagen als beste uit de bus komen. 

10. Powerplus POWX1425

We beginnen onze top 10 met de Powerplus POW1425. Deze uitgebalanceerde invalzaag draait op 600 W en is uiterst compact ontworpen, waardoor hij licht in de hand ligt en makkelijk hanteerbaar is. De invalzaag heeft een zogenoemde ergonomische smart-grip, waardoor je moeiteloos en veilig met een hand kan werken. Dankzij de kabellengte van 3 meter heb je genoeg bewegingsruimte. De invalzaag wordt geleverd met 1 TCT-zaagblad voor hout, gipsplaat en soortgelijk materiaal, 1 diamantzaagblad voor keramische tegels, leien etc. en 1 HSS-zaagblad voor zachte metaalsoorten zoals aluminium en koper. 

De maximale zaagdiepte van de invalzaag is 28,5 millimeter. Met de stofafzuigslang kan je het stof opzuigen waardoor je een goed zicht op je werkplek houdt. Bovendien voorkom je irritatie aan neus- en luchtwegen door ronddartelende stofdeeltjes. De invalzaag wordt in een stevige koffer geleverd inclusief de verschillende zaagbladen, stofafzuigslang, zijgeleider, inbussleutel en handleiding. 

9. Powerplus POWX0562

We gaan door met nog een invalzaag van Powerplus, ditmaal de POWX0562. Deze invalzaag is met 1200 W nog krachtiger dan zijn kleine broertje en kan met een onbelast toerental van 5200 toeren per minuut een maximale zaagdiepte van 56 millimeter in een 90° hoek en 42 millimeter in een 45° hoek bereiken. De invalzaag wordt geleverd met 1 zaagblad geschikt voor hout en soortgelijke materialen, gipsplaat, plastic en cementgebonden vezelplaten. 

Met zelf aan te schaffen compatibele zaagplaten kan de invalzaag ook voor het zagen van metaal gebruikt worden. De machine wordt geleverd met 4 geleiderails en 6 verbindingsstukken om de geleiderails met elkaar te verbinden, zodat je optimaal recht en nauwkeurig kan zagen. Dankzij de schaal en diepte-indicatoren stel je steeds gemakkelijk de diepte en zaaghoek in. 

Een voordeel van deze invalzaag ten opzichte van de POWX1425 is dat je ook schuine hoeken kan snijden. Je kan de adapter aansluiten op een stofafzuigslang, zodat je zicht op de zaaglijn helder blijft. Met de vergrendelingshandel vervang je moeiteloos het zaagblad. De Powerplus POWX0562 wordt geleverd met zaagblad, geleiderails en verbindingsstukken, 2 inbussleutels en 2 klemmen. 

8. Scheppach PL285

Op nummer acht van deze lijst een invalzaag van Scheppach, namelijk de PL285. Met deze invalzaag haal je een zeer complete set in huis. Hij wordt namelijk geleverd met maar liefst 6 verschillende zaagbladen, geschikt voor het zagen van allerlei verschillende materialen zoals onder andere hout, plastic, kunststof en zelfs bladmetaal. 

De krachtige motor draait op 600 W met een onbelast toerental van 5500 toeren per minuut waarmee je een maximale zaagdiepte van 28,5 millimeter bereikt. De invalzaag is makkelijk met een hand te bedienen dankzij het compact design. Dankzij de diepte instelling kan je heel precies de juiste diepte voor je project instellen. Een erg handig hulpmiddel is de precisie laser, waarmee je zeer gemakkelijk en nauwkeurig je zaagwerkzaamheden kan uitvoeren. 

De invalzaag wordt naast de zaagbladen geleverd met stofafzuiging, geleiderail en klemmen in een robuuste opbergkoffer, zodat je de machine goed kan beschermen voor een langere levensduur en makkelijk op kan bergen na gebruik. 

7. Makita HS301DZJ

De eerste Makita in de lijst is geëindigd op plek 7. De Makita HS301DJZ is door zijn ergonomische en compacte ontwerp zeer gemakkelijk te bedienen met een hand. De invalzaag weegt zelfs met accu slechts 1,8 kilogram, waardoor je moeiteloos langdurig kan werken. In tegenstelling tot de voorgaande machines heeft deze invalzaag naast een stofafzuigadapter twee koelluchtkanalen die het zaagsel wegblazen voor optimaal zicht tijdens de zaagwerkzaamheden, wat zorgt voor meer werkcomfort. 

Met een onbelast toerental van 1500 toeren per minuut zaagt de machine tot maximaal 25,5 millimeter diepte. De machine is te kantelen in een hoek van 0-45°. De invalzaag heeft een asblokkering, accubeveiliging, polycarbonaat beschermkap. De voet van de machine is vervaardigd uit plaatstaal. De invalzaag wordt geleverd met 2 accu’s, een oplader en een 0,4 mm inbussleutel in een stevige, robuuste koffer om de machine veilig in op te bergen. 

6. Bosch UniversalCirc 12

We naderen onze top 5, maar eerst vertellen we je graag over de Bosch UniversalCirc 12. Deze invalzaag maakt zeer precies snedes in hout. Met een onbelast toerental van 1400 toeren per minuut kan deze machine tot 26 millimeter diep zagen. Doordat de zaag op een accu werkt heb je een optimale bewegingsvrijheid. Dit wordt nog eens versterkt door de ergonomische handgreep  en het gewicht van slechts 1,4 kilogram. 

Je kan met deze invalzaag gemakkelijk de zaagdiepte en de zaaghoek instellen. Wat deze machine zo bijzonder maakt is de intelligente Syncheon chip. Deze zorgt voor een optimale interactie tussen de smart Li-Ion accu, de sterke motor en de stevige versnelling. De Syncheon chip checkt de energie die de machine nodig heeft voor de beste resultaten bij elk soort project. 

Dit maakt dat de invalzaag bijzonder krachtig is en een hoog uithoudingsvermogen heeft. De Bosch UniversalCirc 12 wordt geleverd met een adapter voor de stofafzuiging en een parallelgeleider. De accu en lader moeten apart worden aangeschaft, maar dat laat je hierdoor niet afschrikken, want dat is deze invalzaag zeker waard.

5. Metabo KS 55 Set

Op de 5e plek in onze top 10 hebben wij gekozen voor de Metabo KS 55 Set. Deze krachtige machine heeft een vermogen van 670 W en een onbelast toerental van 5600 toeren per minuut. Hiermee kan deze invalzaag tot wel 55 millimeter diepte zagen. De machine is gemakkelijk en veilig hanteerbaar dankzij de trillingsbestendige antislip soft grip handgreep en een lichte geleidingsplaat van gegoten aluminium. 

De machine heeft daarnaast een stabiel zaaghuis van aluminium persgietwerk. De machine heeft een vergrendeling, zodat je niet per ongeluk de machine kan inschakelen. De invalzaag is te gebruiken op de Metabo geleiderails en ook op rails van andere producenten. 

Dankzij de goed zichtbare zaaglijnaanwijzer snij je uiterst precies langs een rechte lijn, ook bij versteksneden. Door middel van het afzuigverbindingsstuk zuig je met gemak het zaagsel op, zodat je secuur kan blijven werken en niet gehinderd wordt door allerlei stofdeeltjes. 

4. Bosch PKS 66 AF

Bosch verdient nogmaals een plekje in onze top 10, ditmaal met de Bosch PKS 66 AF op nummer 4. Deze fantastische invalsweg met alles erop en eraan zorgt er gegarandeerd voor dat je met gemak je klus klaart. De machine draait op een krachtige 1600 W motor met een onbelast toerental van 5000 toeren per minuut. Hiermee kan deze invalzaag tot wel 66 millimeter (!) diep zagen. 

De machine is van alle gemakken voorzien. Met de CleanSystem Box werk je gegarandeerd opgeruimd, wat het werkcomfort vergroot. Daarnaast biedt het CutControl systeem de mogelijkheid gecontroleerd te snijden met vrije hand. De machine is ergonomisch ontworpen, met een fijne soft grip en een uitstekende balans. De zaagdiepte is gemakkelijk in te stellen en ook de verstekzaagsneden kunnen via de snelspanner nauwkeurig worden ingesteld. 

Dankzij de geïntegreerde spilvergrendeling wissel je moeiteloos en vlot van zaagblad. Het is bij een zaagmachine natuurlijk van groot belang dat de machine veilig te bedienen is. Dat is bij deze machine zeker het geval, want het apparaat is uitgerust met een veiligheidsschakelaar met dubbelzijdig bedienbare inschakelblokkering, zodat je hem nooit per ongeluk aanzet. 

3. Makita HS301DSME

Ja dames en heren, we zijn aanbeland bij onze top 3! Op een zeer verdiende derde plek is geëindigd de Makita HS301DSME. Deze topper is geschikt voor het zagen van plinten, laminaat en lambrisering tot wel 25 millimeter dik. Met een gewicht van 1,8 kilogram inclusief accu en een heel compact ontwerp met ergonomische soft grip handgreep, zal je tijdens het werken met deze invalzaag een groot gebruikscomfort ervaren. 

Daarnaast ben je tijdens het gebruik erg wendbaar, want de machine heeft dankzij de accu geen lange kabel, en is bovendien met een hand vast te houden. Met een onbelast toerental van 1500 toeren per minuut kan de machine tot een diepte van 25,5 millimeter zagen. Dankzij de koelluchtkanalen wordt het zaagsel weggeblazen, voor een helder zicht op je project en de zaaglijn. 

De invalzaag is zeer stevig gebouwd: de beschermkap is vervaardigd uit polycarbonaat en de zool uit plaatstaal. De Makita HS301DSME heeft alles wat je nodig hebt om effectief en netjes je werkzaamheden te verrichten. Hij wordt geleverd in een stevige koffer met sterke clips, inclusief 2 accu’s, een oplader, een inbussleutel van 4,0 mm en een stofzuigadapter. 

2. DeWalt DCS570P2-QW

Onze nummer 2 is niet goedkoop, maar wel van buitengewone kwaliteit! De DeWalt DCS570P2-QW is absoluut een van de beste invalzagen die er op de markt zijn. De machine heeft een onbelast toerental van maar liefst 5500 toeren per minuut. Hierdoor kan hij tot een wel 67 millimeter diep zagen, iets wat deze machine toch echt wel onderscheid van andere invalzagen. 

Aan de hand van een instelschaal kan je zelf de zaagdiepte instellen. Met deze zaag kan je langs- en dwarszagen en afschuinen tot een hoek van 57° voor natuurlijke en samengestelde houtsoorten. De motor van deze machine heeft een hoge koppel voor een optimale kracht tijdens de zaagwerkzaamheden. Bovendien is de zaag hierdoor erg duurzaam. Hij heeft dankzij zijn ontwerp een optimale balans zodat je gemakkelijk en veilig kan werken. 

Een tweede handvat is aanwezig zodat je gerust met twee handen kan werken. De DeWalt DCS570P2-QW wordt geleverd inclusief 2 accu’s, een langsgeleider, een sleutel en een stofafzuiging. Zodra je klaar bent met je werkzaamheden kan je de invalzaag veilig opbergen in de bijgeleverd robuuste TSTAK koffer. 

1. DeWalt DCS575T2-QW

Ta-da! Onze absolute winnaar is net als de nummer twee een invalzaag van DeWalt, namelijk de DCS575T2-QW. Beide invalzagen lijken erg op elkaar, maar de nummer 1 is net iets sterker. Met een onbelast toerental van 5800 toeren per minuut kan je tot 67 millimeter diep zagen. Zo kan je zelfs in dikke planken met gemak zagen, maar ook kunststoffen en bepaalde metalen zijn geen partij voor deze fantastische machine. 

Ook het zaagblad is bij de nummer 1 wat groter dan bij de nummer 2, namelijk 190 millimeter. Doordat de machine zo stevig gebouwd is ervaar je nauwelijks trillingen, waardoor je minder belast wordt en zo urenlang achter elkaar door kan werken. Daarnaast is het zaagblad rechts van de motor zo geplaatst dat je goed zicht houdt op de zaaglijn. De machine heeft een aansluiting voor de stofafzuiging, zodat je je nooit hoeft te ergeren aan opstuivend schaafsel. 

Hij wordt geleverd in een zeer stevige TSTAK koffer, zodat de machine bescherm is tegen vuil en vocht en zo jarenlang mee kan gaan. Bovendien berg je hem zo gemakkelijk op. Een bijkomende voordeel van deze machine is dat de accu compatibel is met ander gereedschap van hetzelfde merk en met hetzelfde accuplatform.  

Beste Goedkope Invalzaag

Ook voor de doe-het-zelvers onder ons hebben wij een goede invalzaag uitgezocht. Niet iedereen wil natuurlijk bakken met geld uitgeven aan een nieuw gereedschap. Toch kunnen wij ons goed voorstellen dat je wel graag een product uitkiest dat veilig is en zijn werk goed verricht. Gelukkig zijn er genoeg apparaten die aan deze wens voldoen! Wij hebben als beste goedkope invalzaag gekozen voor de Black & Decker CS1250L-QS. Deze invalzaag heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en is bovendien ook nog hartstikke goed. 

Met een vermogen van 1250 W kan je tot een diepte van 66 millimeter zagen. De lasergeleider zorgt ervoor dat je moeiteloos de zaaglijn kan volgen en zeer secuur kan zagen. De machine heeft een asblokkering, waardoor hij veilig in gebruik is. Hij wordt geleverd inclusief parallelgeleider en stofzuigadapter. Wanneer je dus op zoek bent naar een hoogstaand kwalitatief, niet al te dure invalzaag, zoek dan niet verder. De. Black & Decker CS1250L-QS zal aan al je wensen voldoen. Nog niet overgehaald? Volgens enkele gebruikers is het ‘alsof je door boter snijdt’.

Beste Professionele Invalzaag

Als professional werk je natuurlijk graag met de allerbeste gereedschappen. Je wilt immers je werk goed verrichten en hoogstaand kwalitatief werk afleveren. Daarom hebben wij ons best gedaan de – naar onze mening – beste professionele invalzaag uit te kiezen. En je zal het haast niet geloven, maar net als bij de nummers 1 en 2, kiezen wij wederom voor een DeWalt invalzaag! Voor professionals vinden wij de DeWalt DCS520NT zonder twijfel de beste keuze. 

Deze krachtige invalzaag is niet goedkoop, maar de investering wel dubbel en dwars waard. Met een onbelast toerental van 1750-5000 toeren per minuut zaag je met een zaagbladdiameter van 165 millimeter tot een diepte van 55 millimeter. De full wave elektronica zorgt ervoor dat onder zware belasting het toerental constant blijft. Dankzij het 48-tands zaagblad bereik je een nauwkeurige, nette afwerking zonder rafelranden bij laminaatmaterialen. 

De machine is door middel van een regelsysteem precies af te stellen ten opzichte van de geleiderail. Daarnaast kan de zaagbladsnelheid worden aanpast aan allerlei verschillende soorten materialen. Als professional werk je vaak meerdere uren achter elkaar en meerdere dagen per week. Het is dan van belang dat je werkcomfort zo groot mogelijk is. Dat is bij de DeWalt DCS520NT absoluut het geval. Dankzij een parallel geleid invalsysteem blijft je hand tijdens het zagen voortdurend in een comfortabele en veilige positie. De machine heeft een anti-kijkback functie, zodat de machine niet terugglijdt op de geleiderail. Zo weet je zeker dat je veilig aan het werk kan.

Koopgids

Een invalzaag is een uiterst krachtig gereedschap waarmee je zeer secuur uitsparingen kan zagen. Wanneer je bijvoorbeeld in een materiaal een opening moet maken zonder eerst de rand door te zagen, zoals bijvoorbeeld bij een aanrechtblad, dan kan je dat doen met de invalzaag. Deze zaag wordt ook wel met de cirkelzaag vergeleken. Er zijn echter wel verschillen op te merken. Met de invalzaag kan je de voet van de zaag heel precies positioneren en vervolgens neer laten zakken op de exacte plaats waar je een opening wilt zagen. Daarna beweeg je de zaag naar voren. De invalzaag is ontworpen om recht te zeggen langs een geleiderail. Op deze wijze creëer je moeiteloos uitsparingen met kwalitatief hoogstaande afweking. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat de invalzaag een geavanceerde cirkelzaag is.  

Welke invalzaag kopen?

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel verschillende invalzagen. De ene uitgave is nog geen jaar oud of er volgt alweer een nieuwe uitvoering. Bovendien zijn er veel verschillende aanbieders. We kunnen ons dus heel goed voorstellen dat je met al het aanbod niet goed weet waar je moet beginnen bij het maken van een keuze. Wat we vooral aanraden, is goed na te gaan waarvoor je de invalzaag wilt gaan gebruiken. Ben jij een doe-het-zelver, en zal je enkel zo af en toe de invalzaag gaan gebruiken, dan raden wij af om veel geld uit te geven aan een professioneel exemplaar. Meestal volstaat een goedkoper, simpeler exemplaar. Als je echter als professional werkt, dan is het de investering absoluut waard om voor een duurder, professioneel model te kiezen. Om je een eindje verder op weg te helpen zetten wij hieronder uiteen waar je op kan letten bij de aanschaf van een invalzaag. 

Zaagbladen

Dikwijls worden invalzagen geleverd met meerdere zaagbladen. Deze zal je namelijk nodig hebben wanneer je in verschillende materialen gaat zagen. Een zaagblad is niet altijd geschikt voor ieder materiaal. Zo zal je met een houtzaagblad niet door ceramiek of metaal kunnen zagen. Wanneer je van plan bent verschillende materialen te verzagen met de invalzaag, dan is het heel fijn als je meerdere zaagbladen bijgeleverd krijgt. Eventueel kan je zaagbladen los bijkopen. Het is dus om teleurstelling en onvoorziene extra kosten te voorkomen raadzaam om bij de aanschaf van een invalzaag na te gaan over het bijgeleverde zaagblad geschikt is voor het materiaal dat je wilt gaan bewerken.

Zaagdiepte en zaagtanden

Wanneer je een gat gaat maken in een bepaald materiaal, dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe dik dat materiaal is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de zaag net niet door het materiaal heen komt. Ga daarom altijd na welke zaagdiepte je voor je project nodig hebt. Bij elke invalzaag staat vermeld wat de maximale zaagdiepte is. Verder wil je natuurlijk dat de randen van de uitsparingen die je zaagt zo gaaf mogelijk eruit komen te zien, zonder rafelrandjes en splinters. Ga daarom na hoeveel zaagtanden de invalzaag die je op het oog hebt heeft. Hoe meer zaagtanden, hoe mooier de zaagsnede zal zijn.

Vermogen

Invalzagen hebben logischerwijs een erg groot vermogen. Ze moeten namelijk in staat zijn door dik en stug materiaal heen te zagen. Hoe hoger het vermogen, ofwel het wattage (W), hoe krachtiger de machine is. Een basis invalzaag heeft een wattage van rond de 1000 W. Een wattage van tussen de 1200-1400 W is al aardig krachtig en alle invalzagen met een wattage van boven de 1400 W zijn uiterst krachtige machines. Hoe krachtiger de machine, hoe beter de invalzaag in staat is door verschillende soorten materialen heen te zagen. Bedenk dus voordat je een invalzaag aanschaft wat voor soort materialen je zal willen gaan zagen, en welk vermogen je daarvoor nodig zal hebben.

Accu of netstroom

Invalzagen kunnen zowel op accu als netstroom werken. Beide soorten energievoorzieningen hebben zo hun voordelen. Je bent een stuk wendbaarder wanneer je met een invalzaag op accu-stroom werkt, want je hoeft niet steeds op de kabel te letten. Dit kan een veiliger gevoel geven tijdens het werken, want je loopt geen risico te struikelen. Een nadeel van het werken met een invalzaag met een accu is dat de accu op kan raken. Je zal hem steeds opnieuw op moeten laten. Daarnaast kan een accu wanneer je hem al langer gebruikt uiteindelijk steeds meer opslagcapaciteit verliezen. Met een invalzaag op netstroom kan je eindeloos doorwerken. Het is dus wanneer je een invalzaag wilt aanschaffen raadzaam om na te gaan welke energietoevoer beter bij jouw werkwijze en voorkeuren past.  

Stofafzuiging

Invalzagen hebben altijd een 30-40 millimeter stofafzuiggat. Daaraan kan je een slang verbinden die al het neerdalende zaagsel direct opzuigt. Hierdoor hou je goed zicht op je werkstuk en op de zaaglijn. Dit is essentieel, want opvliegend stof vertroebeld je zicht en zorgt voor een onveilige werksituatie. Sommige invalzagen hebben een stofafzuigadapter waarop je zelf een stofafzuigslang kan aansluiten. Er zijn ook invalzagen die gebruik maken van koelluchtkanalen die het zaagsel wegblazen voor optimaal zicht. Beide opties werken goed. Het voordeel van invalzagen met stofafzuiger is echter wel dat het zaagsel meteen in een reservoir wordt opgeslagen. Hierdoor hoef je na gebruik weinig opruimwerkzaamheden te verrichten. 

Geraadpleegde bronnen