Koopgids
Een invalzaag is een uiterst krachtig gereedschap waarmee je zeer secuur uitsparingen kan zagen. Wanneer je bijvoorbeeld in een materiaal een opening moet maken zonder eerst de rand door te zagen, zoals bijvoorbeeld bij een aanrechtblad, dan kan je dat doen met de invalzaag. Deze zaag wordt ook wel met de cirkelzaag vergeleken. Er zijn echter wel verschillen op te merken. Met de invalzaag kan je de voet van de zaag heel precies positioneren en vervolgens neer laten zakken op de exacte plaats waar je een opening wilt zagen. Daarna beweeg je de zaag naar voren. De invalzaag is ontworpen om recht te zeggen langs een geleiderail. Op deze wijze creëer je moeiteloos uitsparingen met kwalitatief hoogstaande afweking. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat de invalzaag een geavanceerde cirkelzaag is.
Welke invalzaag kopen?
Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel verschillende invalzagen. De ene uitgave is nog geen jaar oud of er volgt alweer een nieuwe uitvoering. Bovendien zijn er veel verschillende aanbieders. We kunnen ons dus heel goed voorstellen dat je met al het aanbod niet goed weet waar je moet beginnen bij het maken van een keuze. Wat we vooral aanraden, is goed na te gaan waarvoor je de invalzaag wilt gaan gebruiken. Ben jij een doe-het-zelver, en zal je enkel zo af en toe de invalzaag gaan gebruiken, dan raden wij af om veel geld uit te geven aan een professioneel exemplaar. Meestal volstaat een goedkoper, simpeler exemplaar. Als je echter als professional werkt, dan is het de investering absoluut waard om voor een duurder, professioneel model te kiezen. Om je een eindje verder op weg te helpen zetten wij hieronder uiteen waar je op kan letten bij de aanschaf van een invalzaag.
Zaagbladen
Dikwijls worden invalzagen geleverd met meerdere zaagbladen. Deze zal je namelijk nodig hebben wanneer je in verschillende materialen gaat zagen. Een zaagblad is niet altijd geschikt voor ieder materiaal. Zo zal je met een houtzaagblad niet door ceramiek of metaal kunnen zagen. Wanneer je van plan bent verschillende materialen te verzagen met de invalzaag, dan is het heel fijn als je meerdere zaagbladen bijgeleverd krijgt. Eventueel kan je zaagbladen los bijkopen. Het is dus om teleurstelling en onvoorziene extra kosten te voorkomen raadzaam om bij de aanschaf van een invalzaag na te gaan over het bijgeleverde zaagblad geschikt is voor het materiaal dat je wilt gaan bewerken.
Zaagdiepte en zaagtanden
Wanneer je een gat gaat maken in een bepaald materiaal, dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe dik dat materiaal is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de zaag net niet door het materiaal heen komt. Ga daarom altijd na welke zaagdiepte je voor je project nodig hebt. Bij elke invalzaag staat vermeld wat de maximale zaagdiepte is. Verder wil je natuurlijk dat de randen van de uitsparingen die je zaagt zo gaaf mogelijk eruit komen te zien, zonder rafelrandjes en splinters. Ga daarom na hoeveel zaagtanden de invalzaag die je op het oog hebt heeft. Hoe meer zaagtanden, hoe mooier de zaagsnede zal zijn.
Vermogen
Invalzagen hebben logischerwijs een erg groot vermogen. Ze moeten namelijk in staat zijn door dik en stug materiaal heen te zagen. Hoe hoger het vermogen, ofwel het wattage (W), hoe krachtiger de machine is. Een basis invalzaag heeft een wattage van rond de 1000 W. Een wattage van tussen de 1200-1400 W is al aardig krachtig en alle invalzagen met een wattage van boven de 1400 W zijn uiterst krachtige machines. Hoe krachtiger de machine, hoe beter de invalzaag in staat is door verschillende soorten materialen heen te zagen. Bedenk dus voordat je een invalzaag aanschaft wat voor soort materialen je zal willen gaan zagen, en welk vermogen je daarvoor nodig zal hebben.
Accu of netstroom
Invalzagen kunnen zowel op accu als netstroom werken. Beide soorten energievoorzieningen hebben zo hun voordelen. Je bent een stuk wendbaarder wanneer je met een invalzaag op accu-stroom werkt, want je hoeft niet steeds op de kabel te letten. Dit kan een veiliger gevoel geven tijdens het werken, want je loopt geen risico te struikelen. Een nadeel van het werken met een invalzaag met een accu is dat de accu op kan raken. Je zal hem steeds opnieuw op moeten laten. Daarnaast kan een accu wanneer je hem al langer gebruikt uiteindelijk steeds meer opslagcapaciteit verliezen. Met een invalzaag op netstroom kan je eindeloos doorwerken. Het is dus wanneer je een invalzaag wilt aanschaffen raadzaam om na te gaan welke energietoevoer beter bij jouw werkwijze en voorkeuren past.
Stofafzuiging
Invalzagen hebben altijd een 30-40 millimeter stofafzuiggat. Daaraan kan je een slang verbinden die al het neerdalende zaagsel direct opzuigt. Hierdoor hou je goed zicht op je werkstuk en op de zaaglijn. Dit is essentieel, want opvliegend stof vertroebeld je zicht en zorgt voor een onveilige werksituatie. Sommige invalzagen hebben een stofafzuigadapter waarop je zelf een stofafzuigslang kan aansluiten. Er zijn ook invalzagen die gebruik maken van koelluchtkanalen die het zaagsel wegblazen voor optimaal zicht. Beide opties werken goed. Het voordeel van invalzagen met stofafzuiger is echter wel dat het zaagsel meteen in een reservoir wordt opgeslagen. Hierdoor hoef je na gebruik weinig opruimwerkzaamheden te verrichten.