Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Invalzaag? Koopadvies & Top 5 van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste invalzaag? Een invalzaag is bij veel klussen inzetbaar en is daarom een handig stuk gereedschap om aan te schaffen. Maar wat kan een invalzaag allemaal? En welke past het beste bij jou?

Wij hebben veel verschillende invalzagen getest en een top 5 lijst gemaakt van goede invalzagen die wij in 2023 het beste vinden. Wij hopen dat dit jou helpt bij het maken van je keuze voor een invalzaag voor jou!

In dit artikel vind je verder de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een invalzaag die goed bij jou en de gebruikssituatie past. 

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Beste Invalzagen in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Makita DHS630RTJ​
Makita DHS630RTJ

PROFESSIONEEL

DeWalt DCS520NT​
DeWalt DCS520NT professional

BUDGET

Black & Decker CS1250L-QS​
Black & Decker CS1250L-QS


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Invalzaag 2023 - Top 5

5. Bosch UniversalCirc 12

Waarom we fan zijn:
Een intelligente en krachtige invalzaag, makkelijk in gebruik.

De Bosch UniversalCirc 12 is een compacte en gebruikersvriendelijke invalzaag. Deze invalzaag maakt zeer precies snedes in hout. Met een onbelast toerental van 1.400 toeren per minuut kan de machine tot 26 millimeter diep zagen. Doordat de zaag op een accu werkt heb je een optimale bewegingsvrijheid. Je zaagt comfortabel dankzij de ergonomische handgreep. Je kan met deze invalzaag gemakkelijk de zaagdiepte en de zaaghoek instellen.

Wat deze machine zo bijzonder maakt is de intelligente Syncheon chip. Deze zorgt voor een optimale interactie tussen de smart Li-Ion accu, de sterke motor en de stevige versnelling. De Syncheon chip checkt de energie die de machine nodig heeft voor de beste resultaten bij elk soort project. Dit maakt dat de invalzaag krachtig is en een hoog uithoudingsvermogen heeft. De Bosch UniversalCirc 12 wordt geleverd met een adapter voor de stofafzuiging en een parallelgeleider. De accu en lader moeten apart worden aangeschaft.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 85 mm
Toerental: 1400 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 1,4 kg

Video

Bosch UniversalCirc 12

Bekijk verschillende aanbieders

4. Metabo KS 55 Set

Waarom we fan zijn:
Goed uitgeruste invalzaag met veel kracht die diep kan zagen.

De Metabo KS 55 Set is een krachtige machine met een vermogen van 670 W en een onbelast toerental van 5.600 toeren per minuut. Hiermee kan deze invalzaag tot 55 millimeter diepte zagen. De machine is gemakkelijk en veilig hanteerbaar dankzij de trillingsbestendige antislip soft grip handgreep en een lichte geleidingsplaat van gegoten aluminium. De machine heeft daarnaast een stabiel zaaghuis van aluminium persgietwerk.

Ook zit er een vergrendeling op, zodat je niet per ongeluk de machine kan inschakelen. De invalzaag is te gebruiken op de Metabo geleiderails en ook op rails van andere producenten. Dankzij de goed zichtbare zaaglijnaanwijzer snij je uiterst precies langs een rechte lijn, ook bij versteksneden. Hierdoor vonden wij het ontbreken van een lasergeleider niet zo storend. Door middel van het afzuigverbindingsstuk zuig je met gemak het zaagsel op, zodat je secuur kan blijven werken en niet gehinderd wordt door stofdeeltjes. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 160 mm
Toerental: 4400 rpm
Voedingstype: Netstroom
Gewicht: 4,3 kg

Video

Metabo KS 55 Set

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita SP6000J1X

Waarom we fan zijn:
Buitengewoon krachtig en levert kwaliteit.

De Makita SP6000J1X is een van de krachtigste invalzagen binnen het segment. Met deze invalzaag werk je met een vermogen van 1300 Watt en een onbelast toerental tussen de 2.000 en 5.200 per minuut. Je kan zelf de toeren instellen door middel van een schakelaar. Dit maakt het mogelijk om verschillende materialen te zagen. Wanneer je het juiste toerental hebt ingesteld blijft het toerental mooi constant voor een uitstekend zaagresultaat.

De voorritsfunctie zorgt er voor dat er geen splinters ontstaan in het materiaal. Dankzij de softstart functie kan je gecontroleerd beginnen met zagen. Bovendien beschermt deze functie het materiaal tegen beschadiging tijdens het opstarten. Bij aanschaf van dit apparaat krijg je een koffer, geleiderail en tas voor de geleiderail meegeleverd. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 165 mm
Toerental: 5200 rpm
Voedingstype: Netstroom
Gewicht: 4,4 kg

Video

Makita SP6000J1X

Bekijk verschillende aanbieders

2. DeWalt DCS570P2-QW

Waarom we fan zijn:
Een zeer goed ontworpen invalzaag met prettige balans en veel power.

De DeWalt DCS570P2-QW is een van de beste invalzagen die er op de markt is. De machine heeft een onbelast toerental van 5.500 toeren per minuut. Hierdoor kan hij tot 67 millimeter diep zagen. Dit onderscheidt de machine dan ook van de invalzagen hierboven. Aan de hand van een instelschaal kan je zelf makkelijk de zaagdiepte instellen. Met deze zaag kan je langs- en dwarszagen en afschuinen tot een hoek van 57°. Dit kan voor natuurlijke en samengestelde houtsoorten. De motor van deze machine heeft een hoge koppel. Dit zorgt voor optimale kracht tijdens de zaagwerkzaamheden.

Bovendien is de zaag hierdoor erg duurzaam. Wat wij fijn vonden is het ontwerp, waardoor deze invalzaag een optimale balans heeft. Zo kan je gemakkelijk en veilig werken. Met het tweede handvat kan je ook makkelijk aan zwaardere zaagklussen werken. De DeWalt DCS570P2-QW wordt geleverd inclusief 2 accu’s, een langsgeleider, stofafzuiging en opbergkoffer.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 184 mm
Toerental: 5500 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 3,6 kg

Video

DeWalt DCS570P2-QW invalzaag

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DHS630RTJ

Waarom we fan zijn:
Veilige, krachtige en gebruiksvriendelijke invalzaag. Ook geschikt voor zware zaagklussen.

De Makita DHS630RTJ werkt op 18 Volt Li-Ion accu’s waardoor je alle bewegingsvrijheid hebt. De sterke batterijen zijn bovendien binnen 45 minuten opgeladen. Deze invalzaag kan nog dieper zagen dan de nummer 2, namelijk tot 66 mm diep. Hij kan zowel recht als in verstek zagen tot 45 graden. Het hoge toerental van 3.100 omwentelingen per minuut zorgt ervoor dat je je werk snel en met precisie kan uitvoeren. Zaagsneden zien er hierdoor mooi en strak uit.

Door de externe stofafzuiging te gebruiken kan je schoon werken. De Makita DHS630RTJ is licht en heel makkelijk te hanteren. Dankzij het ergonomische design ligt hij prettig in de hand en kan je ook langere tijd comfortabel doorwerken. Deze invalzaag is geschikt voor zowel de fanatieke klusser als de professional. De machine is heel makkelijk in te stellen, zodat je voor ieder materiaal de juiste snelheid gebruikt. Wat ons betreft een heel complete invalzaag en daarom verdiend op de eerste plaats.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 165 mm
Toerental: 3100 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 3,5 kg

Video

Makita DHS630RTJ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Invalzaag: Black & Decker CS1250L-QS​

Waarom we fan zijn:
Zeer scherp geprijsde invalzaag. Kan diep zagen en heel geschikt voor de doe-het-zelver en hobby klusser.

Wij vinden de beste goedkope invalzaag de Black & Decker CS1250L-QS. Deze invalzaag heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij is heel krachtig, met een vermogen van 1250 W. Hiermee kan je tot een diepte van 66 millimeter zagen. De lasergeleider zorgt ervoor dat je moeiteloos de zaaglijn kan volgen. Daardoor kan je zeer secuur zagen.

De machine heeft een asblokkering, waardoor hij veilig in gebruik is. Ook worden de trillingen goed opgevangen, zodat je hier tijdens het zagen geen last van hebt. Hij wordt geleverd inclusief parallelgeleider en stofzuigadapter. De Black & Decker CS1250L-QS is dus kwalitatief hoogstaand, maar scherp geprijsd. De prijs kan zo laag zijn, doordat in deze invalzaag veel plastic wordt gebruikt (zo ook voor de beschermkap). 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 190 mm
Toerental: 5300 rpm
Voedingstype: Netstroom
Gewicht: 4,5 kg

 

Video

Black & Decker CS1250L-QS budget

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Invalzaag: DeWalt DCS520NT​

Waarom we fan zijn:
Comfortabel, krachtig en kwalitatief hoogstand. Keurige afwerking en resultaten.

De DeWalt DCS520NT is een hele krachtige invalzaag. Met een onbelast toerental van 1.750-5.000 toeren per minuut zaag je met een zaagbladdiameter van 165 millimeter tot een diepte van 55 millimeter. De full wave elektronica zorgt ervoor dat onder zware belasting het toerental constant blijft. Dankzij het 48-tands zaagblad bereik je een nauwkeurige, nette afwerking zonder rafelranden bij laminaatmaterialen. 

De machine is door middel van een regelsysteem precies af te stellen ten opzichte van de geleiderail. Daarnaast kan de zaagbladsnelheid worden aanpast aan allerlei verschillende soorten materialen. Als professional werk je vaak meerdere uren achter elkaar en meerdere dagen per week. Het is daarom belangrijk dat je comfortabel kan werken. De DeWalt DCS520NT is wat ons betreft daarom een goede keuze. Hij is heel comfortabel in het gebruik. Dankzij een parallel geleid invalsysteem blijft je hand tijdens het zagen voortdurend in een comfortabele en veilige positie. De machine heeft bovendien een anti-kickback functie, zodat de machine niet terugglijdt op de geleiderail. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Cirkelzaagblad: 165 mm
Toerental: 5000 rpm
Voedingstype: Accu
Gewicht: 4,7 kg

Video

DeWalt DCS520NT professional

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Zaagmachines per type

Wat is de Invalzaag Top 10 volgens anderen?

Wat doe je met een invalzaag?

Met een invalzaag is het mogelijk om met zagen te beginnen in het midden van een stuk hout. Je kan het ronde zaagblad midden in een stuk hout laten zakken, waardoor je op elke gewenste plek kan beginnen met zagen. Dit maakt hem daardoor heel geschikt wanneer je bijvoorbeeld een uitsparing voor een stopcontact wilt maken.

Wat is een invalzaag?

Een invalzaag is een speciaal type circkelzaag. Het zaagblad bevindt zich in tegenstellen tot een normale cirkelzaag volledig in de beschermkap. Je hoeft doordoor niet aan de zijkant van een stuk hout te beginnen met zagen, maar je kan het apparaat op iedere gewenste plek midden in het hout zetten en de zaag er daarna in laten vallen. Dit is erg handig voor het maken van uitsparingen.

Welke invalzaag kopen voor hobby gebruik?

Wanneer je als hobby-klusser of doe-het-zelfer een invalzaag zoekt dan raden wij de Black & Decker CS1250L-QS aan. Klik hier als je onze review over dit apparaat wilt lezen.

Welke invalzaag met geleiderail?

De volgende invalzagen uit onze top 5 worden allemaal met een geleiderail geleverd: Metabo KS 55 Set, Makita SP6000J1X, DeWalt DCS570P2-QW, Black & Decker CS1250L-QS. 

Tips bij aanschaf van jouw invalzaag

Een invalzaag is een uiterst krachtig gereedschap waarmee je zeer secuur uitsparingen kan zagen. Wanneer je bijvoorbeeld in een materiaal een opening moet maken zonder eerst de rand door te zagen, zoals bijvoorbeeld bij een aanrechtblad, dan kan je dat doen met de invalzaag. Deze zaag wordt ook wel met de cirkelzaag vergeleken. Er zijn echter wel verschillen op te merken. Met de invalzaag kan je de voet van de zaag heel precies positioneren en vervolgens neer laten zakken op de exacte plaats waar je een opening wilt zagen. Daarna beweeg je de zaag naar voren. De invalzaag is ontworpen om recht te zeggen langs een geleiderail. Op deze wijze creëer je moeiteloos uitsparingen met kwalitatief hoogstaande afweking. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat de invalzaag een geavanceerde cirkelzaag is.

Welke invalzaag kopen?

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel verschillende invalzagen. De ene uitgave is nog geen jaar oud of er volgt alweer een nieuwe uitvoering. Bovendien zijn er veel verschillende aanbieders. We kunnen ons dus heel goed voorstellen dat je met al het aanbod niet goed weet waar je moet beginnen bij het maken van een keuze. Wat we vooral aanraden, is goed na te gaan waarvoor je de invalzaag wilt gaan gebruiken. Ben jij een doe-het-zelver, en zal je enkel zo af en toe de invalzaag gaan gebruiken, dan raden wij af om veel geld uit te geven aan een professioneel exemplaar. Meestal volstaat een goedkoper, simpeler exemplaar. Als je echter als professional werkt, dan is het de investering absoluut waard om voor een duurder, professioneel model te kiezen. Om je een eindje verder op weg te helpen zetten wij hieronder uiteen waar je op kan letten bij de aanschaf van een invalzaag.

Bedenkt welke zaagbladen je nodig hebt

Dikwijls worden invalzagen geleverd met meerdere zaagbladen. Deze zal je namelijk nodig hebben wanneer je in verschillende materialen gaat zagen. Een zaagblad is niet altijd geschikt voor ieder materiaal. Zo zal je met een houtzaagblad niet door ceramiek of metaal kunnen zagen. Wanneer je van plan bent verschillende materialen te verzagen met de invalzaag, dan is het heel fijn als je meerdere zaagbladen bijgeleverd krijgt. Eventueel kan je zaagbladen los bijkopen. Het is dus om teleurstelling en onvoorziene extra kosten te voorkomen raadzaam om bij de aanschaf van een invalzaag na te gaan over het bijgeleverde zaagblad geschikt is voor het materiaal dat je wilt gaan bewerken.

Zaagdiepte en zaagtanden van belang voor je klus

Wanneer je een gat gaat maken in een bepaald materiaal, dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe dik dat materiaal is. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de zaag net niet door het materiaal heen komt. Ga daarom altijd na welke zaagdiepte je voor je project nodig hebt. Bij elke invalzaag staat vermeld wat de maximale zaagdiepte is. Verder wil je natuurlijk dat de randen van de uitsparingen die je zaagt zo gaaf mogelijk eruit komen te zien, zonder rafelrandjes en splinters. Ga daarom na hoeveel zaagtanden de invalzaag die je op het oog hebt heeft. Hoe meer zaagtanden, hoe mooier de zaagsnede zal zijn.

Meer vermogen betekent meer kracht

Invalzagen hebben logischerwijs een erg groot vermogen. Ze moeten namelijk in staat zijn door dik en stug materiaal heen te zagen. Hoe hoger het vermogen, ofwel het wattage (W), hoe krachtiger de machine is. Een basis invalzaag heeft een wattage van rond de 1000 W. Een wattage van tussen de 1200-1400 W is al aardig krachtig en alle invalzagen met een wattage van boven de 1400 W zijn uiterst krachtige machines. Hoe krachtiger de machine, hoe beter de invalzaag in staat is door verschillende soorten materialen heen te zagen. Bedenk dus voordat je een invalzaag aanschaft wat voor soort materialen je zal willen gaan zagen, en welk vermogen je daarvoor nodig zal hebben.

Accu of netstroom?

Invalzagen kunnen zowel op accu als netstroom werken. Beide soorten energievoorzieningen hebben zo hun voordelen. Je bent een stuk wendbaarder wanneer je met een invalzaag op accu-stroom werkt, want je hoeft niet steeds op de kabel te letten. Dit kan een veiliger gevoel geven tijdens het werken, want je loopt geen risico te struikelen. Een nadeel van het werken met een invalzaag met een accu is dat de accu op kan raken. Je zal hem steeds opnieuw op moeten laten. Daarnaast kan een accu wanneer je hem al langer gebruikt uiteindelijk steeds meer opslagcapaciteit verliezen. Met een invalzaag op netstroom kan je eindeloos doorwerken. Het is dus wanneer je een invalzaag wilt aanschaffen raadzaam om na te gaan welke energietoevoer beter bij jouw werkwijze en voorkeuren past.

Stofafzuiging zorgt voor een schone werkplaats

Invalzagen hebben altijd een 30-40 millimeter stofafzuiggat. Daaraan kan je een slang verbinden die al het neerdalende zaagsel direct opzuigt. Hierdoor hou je goed zicht op je werkstuk en op de zaaglijn. Dit is essentieel, want opvliegend stof vertroebeld je zicht en zorgt voor een onveilige werksituatie. Sommige invalzagen hebben een stofafzuigadapter waarop je zelf een stofafzuigslang kan aansluiten. Er zijn ook invalzagen die gebruik maken van koelluchtkanalen die het zaagsel wegblazen voor optimaal zicht. Beide opties werken goed. Het voordeel van invalzagen met stofafzuiger is echter wel dat het zaagsel meteen in een reservoir wordt opgeslagen. Hierdoor hoef je na gebruik weinig opruimwerkzaamheden te verrichten.

Hoe wij invalzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende accuboormachines onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste invalzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen