Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Kruislijnlasers in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste kruislijnlaser? Heb je weleens schilderijen naast elkaar opgehangen, of een muur behangen? Dan weet je hoe frustrerend het is wanneer je een stap terug doet en ziet dat de schilderijen toch niet recht hangen of de eerste strook behang scheef is aangebracht. Soms kan het zelfs even duren voordat je een rechte lijn vindt. Natuurlijk bestaan hiervoor hulpmiddelen zoals de waterpas, potlood of schietpotlood, maar wist je dat dit ook een stuk makkelijker kan? Namelijk met de kruislijnlaser! Dit apparaat projecteert met een laser een perfecte rechte lijn op een oppervlakte. Deze apparaten zijn ontzettend precies. Zo weet je zeker dat je voortaan met kaarsrechte lijnen werkt. Met een kruislijnlaser als werkmaatje weet je zeker dat je de volgende keer die plank perfect op een rechte lijn aan de muur monteert. Voor zowel professionals als doe-het-zelvers is een kruislijnlaser dus een waardevolle investering waarmee je altijd een perfect resultaat bereikt.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Kruislijnlasers

BESTE KOOP

DeWalt DW088KTRI
DeWalt DW088KTRI

PROFESSIONEEL

DeWalt DW089k-XJ
DeWalt DW089k-XJ

BUDGET

Bosch Quigo Green
Bosch Quigo Green

Beste kruislijnlaser - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede kruislijnlaser te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan kruislijnlasers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende soorten kruislijnlasers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke kruislijnlasers als beste uit de bus komen. 

5. Bosch UniversalLevel 2 - kruislijnlaser

We trappen onze top 3 af met de Bosch UniversalLevel 2- kruislijnlaser. Met deze kruislijnlaser krijg je elke klus gemakkelijk geklaard. Hij heeft een werkbereik tot tien meter en een nauwkeurigheid van +/- 0,5 mm per meter. Erg fijn is dat de kruislijnlaser zichzelf in enkele seconden automatisch instelt zodat je direct te werk kan gaan zonder zelf de richting in te hoeven stellen en snel kan werken. Zelfs met een korte werkafstand heeft hij een openingshoek van 120° voor lange lijnen op de muur. Het kan lastig zijn om een rechte lijn te verkrijgen wanneer de ondergrond ongelijk is. 

Hiervoor is de kruislijnlaser uitgerust met een hellingfunctie, zodat zelfs met ongelijke ondergrond objecten uitgelijnd worden. Het toestel is zeer gemakkelijk te bedienen en comfortabel te hanteren dankzij de soft grip. De kruislijnlaser is conform laserklasse 2 en zodoende ongevaarlijk. Je hoeft bij gebruik van het apparaat dus geen extra maatregelen te nemen. Het spreekt voor zich, maar wel geldt dat je nooit de laserstralen direct in de ogen moet schijnen. De kruislijnlaser wordt inclusief opbergetui geleverd zodat je hem na gebruik veilig kan opbergen beschermd tegen invloeden van buitenaf. Zo kan hij jarenlang mee gaan. Bij aanschaf worden ook batterijen meegeleverd. 

4. DeWalt DW088K

We gaan door met een kruislijnlaser van DeWalt. DeWalt levert steevast topkwaliteit en je zal in dit artikel nog een aantal keer producten van DeWalt langs zien komen. Als nummer vier van deze lijst kiezen we voor de DeWalt DW088K. Dit toestel heeft een compact ontwerp, maar vergis je niet, hij is uiterst capabel. Hij heeft een werkbereik van 15 meter en een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter. Ook deze kruislijnlaser is zelfnivellerend en stelt zichzelf dus automatisch in. 

Het zelfnivelleringsbereik bedraagt +/- 4° en heeft een automatische afwijkingsaanduiding. Zo vindt het apparaat de waterpaslijn al binnen enkele seconden. Je hoeft dus zelf niks in te stellen en kan direct aan het werk gaan. De laser is ontzettend makkelijk aan de hand van maar twee bedieningsknoppen te hanteren. Doordat de behuizing met rubber bekleed is blijft de kalibratie behouden en wordt de nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm in stand gehouden. De laser is voorzien van een magnetische draaibeugel waarmee je hem gemakkelijk op metalen oppervlakten plaats. 

Ook kan je hem moeiteloos met de muurbevestigingsbeugel gemakkelijk aan de muur ophangen. Hij werkt op drie AA batterijen waarmee hij het ruim 40 uur volhoudt. Je kan dus zo een hele dag doorwerken met de kruislijnlaser zonder dat je tussentijds de batterijen hoeft te vervangen. Hij wordt geleverd inclusief drie AA alkaline batterijen, muurbevestigingsbeugel en stevige draagkoffer om het apparaat na gebruik in op te bergen. Zo kan je hem makkelijk vervoeren en blijft hij het bovendien goed doen, want dankzij de beschermende koffer blijft de kalibratie van de laser behouden. 

3. DeWalt DW088CGPOL

Ook de derde plek is voor DeWalt, namelijk de DeWalt DW088CGPOL. Deze kruislijnlaser is van alle functies en accessoires voorzien die je nog zal hebben. Hij heeft een werkbereik van 15 meter en een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter. Het zelfnivelleringsbereik bedraagt +/- 4° met een automatische afwijkingsaanduiding. Hiermee vindt de laser de waterpaslijn vliegensvlug en kan je direct aan je werkzaamheden beginnen, wat je tijd en energie bespaart. Het apparaat heeft maar twee bedieningsknoppen. 

Hierdoor is hij ontzettend makkelijk te hanteren. Hij werkt op drie AA 4.5 V batterijen en is voorzien van een indicator die tijdig aangeeft wanneer de batterijen leeg dreigen te raken. De laser is gemakkelijk te plaatsen. Dankzij de ingebouwde magnetische draaibeugel kan je hem in een handomdraai op metalen oppervlakten plaatsen. Daarnaast wordt hij geleverd inclusief DeWALT DE0882 Laserkolom. 

Deze klem je tussen muur en plafond en is eenvoudig te installeren. Hij is 360° horizontaal draaibaar zonder de hoogte te moeten aanpassen. Ook wordt een plafond bracket meegeleverd om de kruislijnlaser aan te bevestigen. Meer dan genoeg mogelijkheden dus! De laser is ontzettend duurzaam doordat de rubberen bekleding en het extra dikke glas het apparaat beschermen en zorgen dat de kalibratie behouden blijft. Hij wordt geleverd inclusief drie AA 4,5 V batterijen en een robuuste draagkoffer, die een optimale bescherming van de kruislijnlaser tijdens transport garandeert.

2. Makita SK102Z

We zijn aangekomen bij de nummer 2, en wat ons betreft is dat de Makita SK102Z. In vrijwel elke top 5 komt er wel een gereedschap of apparaat van Makita langs en ook deze top 5 is daar geen uitzondering op. Deze kruislijnlaser heeft een werkbereik van 15 meter (tot 30 meter met de optionele ontvanger), is zelfnivellerend en nauwkeurig tot +/- 0,3 mm per meter. Het zelfnivelleringsbereik bedraagt +/- 4°. De laser kan zowel horizontaal, verticaal als kruislijn projecteren. 

Hij is voorzien van een pulst-power modus waarmee een betere zichtbaarheid en een betere werktijd per set batterijen wordt bewerkstelligd. Ook is hij uitgerust met een hellingsfunctie zodat je ook diagonale lijnen voor de schuine uitlijning kan projecteren. Voor lijnen onder een hoek beschikt de laser over een lock modus. De laser is zeer gemakkelijk te hanteren door het gebruik van slecht een enkele druk op de knop. Door middel van de handige magnetische wandhouder bevestig je de laser gemakkelijk aan de muur. Dankzij de zachte rubberen behuizing wordt de kalibratie van de laser behouden, ook onder bouwwerfomstandigheden. 

De laser werkt op slechts twee AA batterijen waarmee je bij continu gebruik 11 uur kan werken. Hij is dankzij de IP54 behuizing stof- en spatwaterdicht en daardoor erg duurzaam. Meegeleverd is een pendulum slot voor een veilig transport van de laser, drie AA batterijen, en een 1/4 statieschroefdraad om de laser op een statief te plaatsen. Dit alles berg je gemakkelijk op in de stevige Cordura draagtas met schouderband voor een veilig transport en het gemakkelijk opbergen van de laser. 

1. DeWalt DW088KTRI

Wat ons betreft is de onbetwiste nummer 1 van deze lijst de DeWalt DW088KTRI. Deze kruislijnlaser is van alle gemakken en snufjes voorzien en zeer makkelijk in gebruik. Zo kan je werkelijk alles met een buitengewone precisie waterpas opleveren. De laser heeft een werkbereik van 10 meter en een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter. De laser is zelfnivellerend. Hij heeft een zelfnivelleringsbereik van +/- 4° met een automatische afwijkingsduiding. Binnen no time is de laser klaar voor gebruik. 

Met slecht twee knoppen is de kruislijnlaser ontzettend makkelijk te bedienen. Je plaatst hem moeiteloos door middel van de ingebouwde magnetische draaibeugel op een metalen oppervlak. Daarnaast wordt deze laser inclusief statief geleverd. Zo kan je hem waar je maar wilt plaatsen. Het statief is lichtgewicht en makkelijk te vervoeren. Daarnaast staat hij ontzettend stevig en is hij geheel rond te draaien. De laser is voorzien van een stevige rubberen bekleding waarmee de kalibratie behouden wordt. Hierdoor is hij uiterst geschikt voor gebruik in de bouw. 

Een ander voordeel is dat de 3 AA batterijen bij continu gebruik wel 20 uur mee gaan, dus je kan zonder problemen de gehele dag met de kruislijnlaser doorwerken zonder de batterijen te hoeven vervangen. De laser wordt geleverd inclusief 3 AA alkaline batterijen, muurbevestigingsbeugel, DE0881 statief en stevige draagkoffer. De koffer is erg belangrijk en handig omdat kruislijnlasers gevoelige apparaten zijn en een goede beschermeng nodig hebben om de kalibratie te behouden voor een duurzaam gebruik. Bovendien vervoer je de kruislijnlaser zo gemakkelijk van de ene locatie naar de andere. 

Beste Goedkope Kruislijnlaser

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een kruislijnlaser in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een kruislijnlaser in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een kruislijnlaser moet immers veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope kruislijnlaser gekozen voor de Bosch Quigo Green Kruislijnlaser. 

Deze kruislijnlaser zal je zonder twijfel heel goed van pas komen bij klus of verbouwwerkzaamheden in huis. De laser is zeer gemakkelijk en eenvoudig te bedienen. Hij is ontzettend compact gebouwd en projecteert zowel een horizontale als een verticale laserlijn. Het werkbereik van de laser bedraagt 12 meter met een nauwkeurigheid van +/- 0,8 mm. Dankzij de zelfnivellerende functie wordt alles altijd volledig recht uitgelijnd. De laser heeft een zelfnivelleringsbereik van +/- 4°. Ook is het mogelijk om schuine lijnen te projecteren door het toestel schuin te zetten. Dankzij de groene lasertechnologie geniet je een tot wel 4 x betere zichtbaarheid, ook bij fel licht. 

De laser is gemakkelijk te plaatsen dankzij de bijgeleverde MM2 universeelklem. Ook kan je de adapterplaat zowel aan de bovenkant als aan de onder- en achterkant vastzetten. Indien je op zoek bent naar een betrouwbare kruislijnlaser met een fijne prijs dan is deze kruislijnlaser van Einhell een hele goede keuze. 

Beste Professionele Kruislijnlaser

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatieve gereedschappen en hulpmiddelen. Er zijn echter zo veel professionele kruislijnlasers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij er eentje voor de professionals onder ons uitgekozen. Wij kiezen voor de DeWalt DW089k-XJ als beste professionele kruislijnlaser. Het is als professional natuurlijk uiterst belangrijk dat je je werkzaamheden zo goed mogelijk kan uitvoeren en blije klanten achterlaat. 

Je wilt natuurlijk absoluut voorkomen dat je bij een klant thuis het behang of de tegels scheef aanbrengt. Juist daarom is het zo belangrijk om in goede gereedschappen en hulpmiddelen te investeren. De DeWalt DW089k-XJ zorgt er zonder twijfel voor dat je goed werk kan afleveren. Deze zelfnivellerende multilijnlaser heeft maar liefst drie laserstralen, waarvan twee verticale en een horizontaal. De laser heeft een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter en een zelfnivelleringsbereik van +/- 4° met een automatische afwijkingsduiding. 

Binnen enkele seconden na inschakeling vindt hij de waterpaslijn, zodat je snel aan het werk kan. Het apparaat heeft maar drie bedieningsknoppen en is zodoende gemakkelijk te bedienen. Door middel van de draaiknop kan je lijnen opschuiven en zeer precies uitlijnen. Je plaatst de laser door middel van de ingebouwde magnetische draaibeugel moeiteloos op metalen oppervlakken. Ook is een muurbevestigingsbeugel meegeleverd. 

De rubberen bekleding zorgt ervoor dat de kalibratie van de laser behouden blijft, ook op de bouwplaats. Als professional zal je waarschijnlijk dikwijls de laser moeten vervoeren. De meegeleverde DeWalt draagkoffer is ontzettend stevig en zorgt ervoor dat de laser goed beschermd blijft voor het behoud van de kalibratie tijdens transport. Bij aanschaf van de laser ontvang je 4 AA batterijen voor een werktijd van 25 uur. De laser is voorzien van een indicator die aangeeft wanneer de batterijen leeg raken. Naar ons inzicht is dit de beste professionele kruislijnlaser voor de professional die frequent bouw- en kluswerkzaamheden moet verrichten.

Koopgids

Een kruislijnlaser is een apparaat dat je in staat stelt om met een laser lijnen te projecteren op bijvoorbeeld een muur. Meten, uitklinken en uitlijnen worden heel gemakkelijk met behulp van een kruislijnlaser. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om tegels, behang of boekenplanken recht aan te brengen. Het apparaat creëert een verticaal en horizontale lijn die haak op elkaar staan en samen een kruis vormen. Ze vormen zo een hoek van exact 90 graden, wat ook wel een loodlijn wordt genoemd. Zo kan je allerlei objecten door middel van de loodlijn in een perfecte hoek op een oppervlak bevestigen. Er bestaan ook 3 lijnt-lasers waarmee je bijvoorbeeld een haakse hoek op een vloer of plafond kan projecteren. Daarnaast bestaan er specifieke kruislijnlasers met 360 graden laserlijnen die helemaal rondom een lijn projecteren en dus overal in de ruimte zichtbaar zijn.

Welke kruislijnlaser kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de kruislijnlaser vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede kruislijnlaser, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort kruislijnlaser past het beste bij je wensen? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij een aantal factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een kruislijnlaser.

Maximale reikwijdte

De laserstraal van een kruislijnlaser heeft een maximale reikwijdte. Dit geeft weer hoe ver de straal over een bepaalde oppervlakte reikt. In de meeste gevallen geldt dat een lijn van 10 tot 15 meter meer dan voldoende is, als het goed is hoef je voor de meeste werkzaamheden de kruislijnlaser dan niet te verplaatsen. Enkel wanneer je in grote ruimtes gaat werken kan het raadzaam zijn om voor een kruislijnlaser met een zeer groot bereik te gaan, of eventueel voor een 360 graden kruislijnlaser. Wel geldt over het algemeen dat hoe groter de reikwijdte is, hoe professioneler en duurder het apparaat zal zijn.

Nauwkeurigheid

Een belangrijke factor bij een kruislijnlaser is de nauwkeurigheid. Er kunnen verschillen zitten in de horizontale en verticale afwijking. Deze afwijkingen zijn echter heel miniem, zoals bijvoorbeeld om een millimeter op een afstand van tien meter. In principe geldt dat alles tot +/- 5 mm op 10 tot 15 meter in orde is. Je zal dan de afwijking nauwelijks waarnemen. Voor de allergrootste precisie is het aan te raden om voor een kruislijnlaser met een grote nauwkeurigheid te kiezen. Let wel, deze professionele multi-lijn lasers zijn meestal een stuk duurder.

Optionele loodrechte punten

Er bestaan kruislijnlasers die een of twee schietloodlijnen kunnen uitzetten en zo loodrechte punten kunnen weergeven. Dit komt van pas wanneer je net bezig bent met werken en een begin nodig hebt. Wanneer je de kruislijnlaser dan op en neer laat gaan kan je deze met een potlood markeren om zo de eerste stap te zetten.

Gebruiksduur batterij

Vrijel alle kruislijnlasers werken op batterijen. Dit is handig omdat het toestel hierdoor lichter is en bovendien niet vastzit aan een stroomkabel, waardoor hij gemakkelijk in de ruimte te verplaatsen is zodat je vrij kan werken. Het verschilt per type batterij hoe lang de gebruiksduur van de kruislijnlaser is. Meestal wordt dit aangegeven bij de beschrijving van product. Uiteraard is het de bedoeling dat de laser er tijdens het werken niet plotseling mee ophoudt. Dit kan heel vervelend zijn wanneer je midden in een klus zit. Daarom is het raadzaam om voor de aanschaf van een kruislijnlaser na te gaan hoe lang de batterij voor het soort werkzaamheden dat je wilt uitvoeren mee moet gaan. De meeste batterijen kunnen een dag mee gaan, maar dit is niet altijd het geval. Eventueel kan je kiezen voor herleidbare batterijen, wat fijn is voor de portemonnee en ook voor het milieu. Sommige kruislijnlasers hebben een oplaadbare accu voor batterijen, wat ook erg handig is. Het is sowieso altijd aan te raden om een extra set batterijen bij de hand te hebben.

Lasertype en laserklasse

Vrijwel alle kruislijnlasers vallen in de laserklasse II. Hiermee wordt aangegeven dat het zichtbare licht tussen de 400nm en 700 nm valt. Het lasertype toont het precieze golflengtebereik van de kruislader. Het verschilt dus per type apparaat hoe fel de laser is en hoe goed deze dus zichtbaar zal zijn. Erg sterke lasers zijn ook in fel licht zichtbaar, wat erg handig kan zijn, bijvoorbeeld op een bouwplaats of in een ruimte waar de zon op staat.

Veiligheid

De kracht van de laserstraal wordt bij een kruislijnlaser bepaald door een diode. Diodes zijn niet geheel ongevaarlijk omdat je er al snel jezelf of iemand anders mee kan verblinden. Daarom worden ze aan strenge controles onderworpen. Alle diodes krijgen vervolgens een classificatie. Zo goed als elke kruislijnlader voldoet aan de laserklasse II. Laserstralen in de laserklasse II worden als ongevaarlijk beschouwd, maar zorg er evengoed voor dat de laserstraal nooit in de ogen schijnt. Dit kan namelijk schadelijk zijn. Ga dus bij aanschaf van een kruislijnlaser altijd na of deze inderdaad aan laserklasse II voldoet. Een toestel met een laserklasse III laser vereist speciale oogbescherming. Die zal je apart moeten aanschaffen, dus hou hier rekening mee voordat je zo’n toestel aanschaft.

Vergrendeling

Kruislijnlasers zijn vrij gevoelige apparaten. Voor een langdurig gebruik dienen ze goed beschermd te worden zodat de kalibratie van de laser beschermd blijft. In de kruislijnlaser zit namelijk een pendule die verbonden is met de laserstraal. Wanneer deze pendule te heftig heen en weer bewogen wordt – bijvoorbeeld bij het vervoeren van de kruislijnlaser – kan hij beschadigd raken, waardoor de kalibratie van de laser aangetast wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de kruislijnlaser bekleed is met stevig rubber om eventuele stoten en trillingen op te vangen. Daarnaast bestaan er apparaten met een speciaal vergrendelingsmechanisme. Deze vergrendelt de pendule, wat ontzettend handig is en waardoor de kruislijnlaser langer mee zal kunnen gaan. Ga dus bij aanschaf na of de kruislijnlaser voorzien is van een dergelijk vergrendelingsmechanisme.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog