Wat is een kruislijnlaser?
Een kruislijnlaser is een apparaat dat je in staat stelt om met een laser lijnen te projecteren op bijvoorbeeld een muur. Meten, uitklinken en uitlijnen worden heel gemakkelijk met behulp van een kruislijnlaser. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om tegels, behang of boekenplanken recht aan te brengen. Het apparaat creëert een verticaal en horizontale lijn die haak op elkaar staan en samen een kruis vormen. Ze vormen zo een hoek van exact 90 graden, wat ook wel een loodlijn wordt genoemd. Zo kan je allerlei objecten door middel van de loodlijn in een perfecte hoek op een oppervlak bevestigen. Er bestaan ook 3 lijnt-lasers waarmee je bijvoorbeeld een haakse hoek op een vloer of plafond kan projecteren. Daarnaast bestaan er specifieke kruislijnlasers met 360 graden laserlijnen die helemaal rondom een lijn projecteren en dus overal in de ruimte zichtbaar zijn.
Welke kruislijnlaser kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de kruislijnlaser vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede kruislijnlaser, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort kruislijnlaser past het beste bij je wensen? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij een aantal factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een kruislijnlaser.
Maximale reikwijdte
De laserstraal van een kruislijnlaser heeft een maximale reikwijdte. Dit geeft weer hoe ver de straal over een bepaalde oppervlakte reikt. In de meeste gevallen geldt dat een lijn van 10 tot 15 meter meer dan voldoende is, als het goed is hoef je voor de meeste werkzaamheden de kruislijnlaser dan niet te verplaatsen. Enkel wanneer je in grote ruimtes gaat werken kan het raadzaam zijn om voor een kruislijnlaser met een zeer groot bereik te gaan, of eventueel voor een 360 graden kruislijnlaser. Wel geldt over het algemeen dat hoe groter de reikwijdte is, hoe professioneler en duurder het apparaat zal zijn.
Nauwkeurigheid
Een belangrijke factor bij een kruislijnlaser is de nauwkeurigheid. Er kunnen verschillen zitten in de horizontale en verticale afwijking. Deze afwijkingen zijn echter heel miniem, zoals bijvoorbeeld om een millimeter op een afstand van tien meter. In principe geldt dat alles tot +/- 5 mm op 10 tot 15 meter in orde is. Je zal dan de afwijking nauwelijks waarnemen. Voor de allergrootste precisie is het aan te raden om voor een kruislijnlaser met een grote nauwkeurigheid te kiezen. Let wel, deze professionele multi-lijn lasers zijn meestal een stuk duurder.
Optionele loodrechte punten
Er bestaan kruislijnlasers die een of twee schietloodlijnen kunnen uitzetten en zo loodrechte punten kunnen weergeven. Dit komt van pas wanneer je net bezig bent met werken en een begin nodig hebt. Wanneer je de kruislijnlaser dan op en neer laat gaan kan je deze met een potlood markeren om zo de eerste stap te zetten.
Gebruiksduur batterij
Vrijel alle kruislijnlasers werken op batterijen. Dit is handig omdat het toestel hierdoor lichter is en bovendien niet vastzit aan een stroomkabel, waardoor hij gemakkelijk in de ruimte te verplaatsen is zodat je vrij kan werken. Het verschilt per type batterij hoe lang de gebruiksduur van de kruislijnlaser is. Meestal wordt dit aangegeven bij de beschrijving van product. Uiteraard is het de bedoeling dat de laser er tijdens het werken niet plotseling mee ophoudt. Dit kan heel vervelend zijn wanneer je midden in een klus zit. Daarom is het raadzaam om voor de aanschaf van een kruislijnlaser na te gaan hoe lang de batterij voor het soort werkzaamheden dat je wilt uitvoeren mee moet gaan. De meeste batterijen kunnen een dag mee gaan, maar dit is niet altijd het geval. Eventueel kan je kiezen voor herleidbare batterijen, wat fijn is voor de portemonnee en ook voor het milieu. Sommige kruislijnlasers hebben een oplaadbare accu voor batterijen, wat ook erg handig is. Het is sowieso altijd aan te raden om een extra set batterijen bij de hand te hebben.
Lasertype en laserklasse
Vrijwel alle kruislijnlasers vallen in de laserklasse II. Hiermee wordt aangegeven dat het zichtbare licht tussen de 400nm en 700 nm valt. Het lasertype toont het precieze golflengtebereik van de kruislader. Het verschilt dus per type apparaat hoe fel de laser is en hoe goed deze dus zichtbaar zal zijn. Erg sterke lasers zijn ook in fel licht zichtbaar, wat erg handig kan zijn, bijvoorbeeld op een bouwplaats of in een ruimte waar de zon op staat.
Veiligheid
De kracht van de laserstraal wordt bij een kruislijnlaser bepaald door een diode. Diodes zijn niet geheel ongevaarlijk omdat je er al snel jezelf of iemand anders mee kan verblinden. Daarom worden ze aan strenge controles onderworpen. Alle diodes krijgen vervolgens een classificatie. Zo goed als elke kruislijnlader voldoet aan de laserklasse II. Laserstralen in de laserklasse II worden als ongevaarlijk beschouwd, maar zorg er evengoed voor dat de laserstraal nooit in de ogen schijnt. Dit kan namelijk schadelijk zijn. Ga dus bij aanschaf van een kruislijnlaser altijd na of deze inderdaad aan laserklasse II voldoet. Een toestel met een laserklasse III laser vereist speciale oogbescherming. Die zal je apart moeten aanschaffen, dus hou hier rekening mee voordat je zo’n toestel aanschaft.
Vergrendeling
Kruislijnlasers zijn vrij gevoelige apparaten. Voor een langdurig gebruik dienen ze goed beschermd te worden zodat de kalibratie van de laser beschermd blijft. In de kruislijnlaser zit namelijk een pendule die verbonden is met de laserstraal. Wanneer deze pendule te heftig heen en weer bewogen wordt – bijvoorbeeld bij het vervoeren van de kruislijnlaser – kan hij beschadigd raken, waardoor de kalibratie van de laser aangetast wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de kruislijnlaser bekleed is met stevig rubber om eventuele stoten en trillingen op te vangen. Daarnaast bestaan er apparaten met een speciaal vergrendelingsmechanisme. Deze vergrendelt de pendule, wat ontzettend handig is en waardoor de kruislijnlaser langer mee zal kunnen gaan. Ga dus bij aanschaf na of de kruislijnlaser voorzien is van een dergelijk vergrendelingsmechanisme.