Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Kruislijnlasers in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste kruislijnlaser? Wij hebben in dit artikel alle informatie uiteengezet die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. Veel leesplezier!

Wat is een kruislijnlaser?

Een kruislijnlaser is een apparaat dat je in staat stelt om met een laser lijnen te projecteren op bijvoorbeeld een muur. Meten, uitklinken en uitlijnen worden heel gemakkelijk met behulp van een kruislijnlaser. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om tegels, behang of boekenplanken recht aan te brengen.

Het apparaat creëert een verticaal en horizontale lijn die haak op elkaar staan en samen een kruis vormen. Ze vormen zo een hoek van exact 90 graden, wat ook wel een loodlijn wordt genoemd. Zo kan je allerlei objecten door middel van de loodlijn in een perfecte hoek op een oppervlak bevestigen. Er bestaan ook 3 lijnt-lasers waarmee je bijvoorbeeld een haakse hoek op een vloer of plafond kan projecteren. Daarnaast bestaan er specifieke kruislijnlasers met 360 graden laserlijnen die helemaal rondom een lijn projecteren en dus overal in de ruimte zichtbaar zijn.

Koopadvies voor de beste kruislijnlaser

Doe altijd onderzoek voordat je een kruislijnlaser koopt

Er zitten grote verschillen tussen kruislijnlasers. Daarom is het verstandig om eerst na te gaan wat jij uit je kruislijnlaser wil halen, en daarna aan de hand van de verschillende eigenschappen tot de beste kruislijnlaser voor jou te komen. Neem in ieder geval deze elementen mee in je onderzoek:

  • De maximale reikwijdte
  • Nauwkeurigheid
  • Optionele loodrechte punten
  • Gebruiksduur batterij
  • Lasertype en laserklasse
  • Veiligheid
  • Vergrendeling

Maximale reikwijdte

De laserstraal van een kruislijnlaser heeft een maximale reikwijdte. Dit geeft weer hoe ver de straal over een bepaalde oppervlakte reikt. In de meeste gevallen geldt dat een lijn van 10 tot 15 meter meer dan voldoende is, als het goed is hoef je voor de meeste werkzaamheden de kruislijnlaser dan niet te verplaatsen.

Enkel wanneer je in grote ruimtes gaat werken kan het aan te raden zijn om voor een kruislijnlaser met een zeer groot bereik te gaan, of eventueel voor een 360 graden kruislijnlaser. Wel geldt over het algemeen dat hoe groter de reikwijdte is, hoe professioneler en duurder het apparaat zal zijn.

Nauwkeurigheid

Een belangrijke factor bij een kruislijnlaser is de nauwkeurigheid. Er kunnen verschillen zitten in de horizontale en verticale afwijking. Deze afwijkingen zijn echter heel miniem, zoals bijvoorbeeld om een millimeter op een afstand van tien meter. In principe geldt dat alles tot +/- 5 mm op 10 tot 15 meter in orde is. Je zal dan de afwijking nauwelijks waarnemen.

Voor de allergrootste precisie is het aan te raden om voor een kruislijnlaser met een grote nauwkeurigheid te kiezen. Let wel, deze professionele multi-lijn lasers zijn meestal een stuk duurder.

Optionele loodrechte punten

Er bestaan kruislijnlasers die een of twee schietloodlijnen kunnen uitzetten en zo loodrechte punten kunnen weergeven. Dit komt van pas wanneer je net bezig bent met werken en een begin nodig hebt. Als je de kruislijnlaser dan op en neer laat gaan kan je deze met een potlood markeren om zo de eerste stap te zetten.

Gebruiksduur batterij

Vrijel alle kruislijnlasers werken op batterijen. Dit is handig omdat het toestel hierdoor lichter is en bovendien niet vastzit aan een stroomkabel, waardoor hij gemakkelijk in de ruimte te verplaatsen is zodat je vrij kan werken. Het verschilt per type batterij hoe lang de gebruiksduur van de kruislijnlaser is. Meestal wordt dit aangegeven bij de beschrijving van product.

Uiteraard is het de bedoeling dat de laser er tijdens het werken niet plotseling mee ophoudt.  Ga daarom voor aankoop van een kruislijnlaser na hoe lang de batterij voor het soort werkzaamheden dat je wilt uitvoeren mee moet gaan. De meeste batterijen kunnen een dag mee gaan, maar dit is niet altijd het geval.

Eventueel kan je kiezen voor herleidbare batterijen, wat fijn is voor de portemonnee en ook voor het milieu. Sommige kruislijnlasers hebben een oplaadbare accu voor batterijen, wat ook erg handig is. Het is sowieso altijd aan te raden om een extra set batterijen bij de hand te hebben.

Informatie en koopadvies over de kruislijnlaser

Lasertype en laserklasse

Vrijwel alle kruislijnlasers vallen in de laserklasse II. Hiermee wordt aangegeven dat het zichtbare licht tussen de 400nm en 700 nm valt. Het lasertype toont het precieze golflengtebereik van de kruislader. Het verschilt dus per type apparaat hoe fel de laser is en hoe goed deze dus zichtbaar zal zijn. Erg sterke lasers zijn ook in fel licht zichtbaar, wat erg handig kan zijn, bijvoorbeeld op een bouwplaats of in een ruimte waar de zon op staat.

Veiligheid

De kracht van de laserstraal wordt bij een kruislijnlaser bepaald door een diode. Diodes zijn niet geheel ongevaarlijk omdat je er al snel jezelf of iemand anders tijdelijk mee kan verblinden. Daarom worden ze aan strenge controles onderworpen. Alle diodes krijgen vervolgens een classificatie. Zo goed als elke kruislijnlader voldoet aan de laserklasse II.

Laserstralen in de laserklasse II worden als ongevaarlijk beschouwd, maar zorg er evengoed voor dat de laserstraal nooit in de ogen schijnt. Dit kan namelijk schadelijk zijn. Ga dus bij aanschaf van een kruislijnlaser altijd na of deze inderdaad aan laserklasse II voldoet. Een toestel met een laserklasse III laser vereist speciale oogbescherming. Die zal je apart moeten aanschaffen, dus hou hier rekening mee.

Vergrendeling

Kruislijnlasers zijn vrij gevoelige apparaten. Voor een langdurig gebruik dienen ze goed beschermd te worden zodat de kalibratie van de laser beschermd blijft. In de kruislijnlaser zit namelijk een pendule die verbonden is met de laserstraal. Wanneer deze pendule te heftig heen en weer bewogen wordt – bijvoorbeeld bij het vervoeren van de kruislijnlaser – kan hij beschadigd raken, waardoor de kalibratie van de laser aangetast wordt.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de kruislijnlaser bekleed is met stevig rubber om eventuele stoten en trillingen op te vangen. Daarnaast bestaan er apparaten met een speciaal vergrendelingsmechanisme. Deze vergrendelt de pendule, wat ontzettend handig is en waardoor de kruislijnlaser langer mee zal kunnen gaan. 

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

DeWalt DW088KTRI
DeWalt DW088KTRI

PROFESSIONEEL

DeWalt DW089k-XJ​
DeWalt DW089k-XJ

BUDGET

Bosch Quigo Kruislijnlaser​
Bosch Quigo kruislijnlaser


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste kruislijnlaser 2023 - Top 5

5. Bosch UniversalLevel 2 - kruislijnlaser

Waarom we fan zijn:
Een kruislijnlaser met statief die zichzelf automatisch instelt.

We trappen onze top 5 af met de Bosch UniversalLevel 2- kruislijnlaser. Hij heeft een werkbereik tot tien meter en een nauwkeurigheid van +/- 0,5 mm per meter. Erg fijn is dat de kruislijnlaser zichzelf in enkele seconden automatisch instelt zodat je direct te werk kan gaan. Je hoeft niet zelf de richting in te stellen en kan daardoor snel aan de slag. Hij heeft een openingshoek van 120° voor lange lijnen op de muur. Het kan lastig zijn om een rechte lijn te verkrijgen wanneer de ondergrond ongelijk is. 

Hiervoor is de kruislijnlaser uitgerust met een hellingfunctie, zodat zelfs met ongelijke ondergrond objecten uitgelijnd worden. Het toestel is makkelijk te bedienen en comfortabel dankzij de soft grip. De kruislijnlaser is conform laserklasse 2 en zodoende ongevaarlijk. Je hoeft bij gebruik van het apparaat dus geen extra maatregelen te nemen. Het spreekt voor zich, maar zorg dat je nooit laserstralen direct in de ogen schijnt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 1000 cm
Meetnauwkeurigheid: 0,5 mm
Kleur laser: Rood
Meettijd: 4 sec
Laserklasse: 2

Video

Bosch UniversalLevel 2- kruislijnlaser

Bekijk verschillende aanbieders

4. DeWalt DW088K

Waarom we fan zijn:
Deze kruislijnlaser is makkelijk in gebruik en zelfnivellerend. 

Op nummer vier van deze lijst kiezen we voor de DeWalt DW088K. Deze kruislijnlaser heeft een compact ontwerp. In tegenstelling tot de nummer 5 heeft hij een werkbereik van 15 meter en een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter. Ook deze kruislijnlaser is zelfnivellerend, net als de nummer 5. Het zelfnivelleringsbereik bedraagt +/- 4° en heeft een automatische afwijkingsaanduiding. Zo vindt het apparaat de waterpaslijn al binnen enkele seconden. Je hoeft dus zelf niks in te stellen en kan direct aan het werk gaan.

De laser is makkelijk aan de hand van twee bedieningsknoppen te hanteren. Doordat de behuizing met rubber bekleed is blijft de kalibratie behouden en wordt de nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm in stand gehouden. De laser is voorzien van een magnetische draaibeugel waarmee je hem gemakkelijk op metalen oppervlakten plaats. Ook kan je hem moeiteloos met de muurbevestigingsbeugel gemakkelijk aan de muur ophangen. Hij werkt op drie AA batterijen waarmee hij het ruim 40 uur volhoudt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 1500 cm
Meetnauwkeurigheid: 0,3 mm
Kleur laser: Rood
Meettijd: 1,2 sec
Laserklasse: 2

Video

DeWalt laser DW088K

Bekijk verschillende aanbieders

3. DeWalt DW088CG-XJ

Waarom we fan zijn:
Een makkelijk te gebruiken laser die aan verschillende ondergronden te bevestigen is.

Ook de derde plek is voor DeWalt, namelijk de DeWalt DW088CG-XJ. Hij heeft een werkbereik van 15 meter en een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter. Het zelfnivelleringsbereik bedraagt +/- 4° met een automatische afwijkingsaanduiding. Hij werkt op drie AA 4.5 V batterijen en is voorzien van een indicator die tijdig aangeeft wanneer de batterijen leeg raken.

De laser is makkelijk te plaatsen. Dankzij de ingebouwde magnetische draaibeugel kan je hem in een handomdraai op metalen oppervlakten plaatsen. Daarnaast wordt hij geleverd inclusief DeWALT DE0882 Laserkolom. Deze klem je tussen muur en plafond en is eenvoudig te installeren. Hij is 360° horizontaal draaibaar. Ook wordt een plafond bracket meegeleverd om de kruislijnlaser aan te bevestigen. De laser is duurzaam doordat de rubberen bekleding en het extra dikke glas het apparaat beschermen en zorgen dat de kalibratie behouden blijft. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 1500 cm
Meetnauwkeurigheid: 0,3 mm
Kleur laser: Groen
Meettijd: 1,2 sec
Laserklasse: 2

Video

DeWalt DW088CG-XJ

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita SK105Z

Waarom we fan zijn:
Een kruislijnlaser die met optionele ontvanger tot 30 meter werkbereik heeft en een pulst-power modus heeft voor betere zichtbaarheid.

We zijn aangekomen bij de nummer 2, de Makita SK105Z. Deze kruislijnlaser heeft een werkbereik van 25 meter, is zelfnivellerend en nauwkeurig tot +/- 0,3 mm per meter. Het zelfnivelleringsbereik bedraagt +/- 4°. De laser kan zowel horizontaal, verticaal als kruislijn projecteren. Hij is voorzien van een pulst-power modus waarmee een betere zichtbaarheid en een betere werktijd per set batterijen wordt bewerkstelligd.

Ook heeft deze kruislijnlaser van Makita een hellingsfunctie zodat je ook diagonale lijnen voor de schuine uitlijning kan projecteren. Voor lijnen onder een hoek beschikt de laser over een lock modus. Door middel van de handige magnetische wandhouder bevestig je de laser makkelijk aan de muur. Dankzij de rubberen behuizing wordt de kalibratie van de laser behouden, ook onder bouwwerfomstandigheden. De laser werkt op twee AA batterijen waarmee je bij continu gebruik 11 uur kan werken. Hij is dankzij de IP54 behuizing stof- en spatwaterdicht. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 2500 cm
Meetnauwkeurigheid: 0,3 mm
Kleur laser: Rood
Meettijd: 3 sec
Laserklasse: 2

Video

Makita SK105Z

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DW088KTRI

Waarom we fan zijn:
Uiterst precies en erg makkelijk in gebruik.

Wat ons betreft is de nummer 1 van deze lijst de DeWalt DW088KTRI. Deze kruislijnlaser is zeer makkelijk in gebruik. Zo kan je alles met een precisie waterpas opleveren. De laser heeft een werkbereik van 15 meter. Het is mogelijk deze kruislijnlaser te combineren met de DE0892 detector om tot wel 50 meter werkbereik te krijgen. De kruislijnlaser heeft een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter. De laser is zelfnivellerend met een zelfnivelleringsbereik van +/- 4° met automatische afwijkingsduiding. 

Met slechts twee knoppen is de kruislijnlaser makkelijk te bedienen. Je plaatst hem door middel van de ingebouwde magnetische draaibeugel op een metalen oppervlak. Daarnaast wordt deze laser inclusief statief geleverd. Hierdoor staat hij stevig en is hij geheel rond te draaien. De laser is voorzien van een stevige rubberen bekleding waarmee de kalibratie behouden wordt. Daardoor is hij uiterst geschikt voor gebruik in de bouw. De DeWalt DW088KTRI is zo precies en makkelijk in gebruik dat dit onze best beoordeelde kruislijnlaser is.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 1500 cm
Meetnauwkeurigheid: 0,3 mm
Kleur laser: Rood
Meettijd: 1,2 sec
Laserklasse: 2

 

Video

DeWalt DW088KTRI

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Kruislijnlaser: Bosch Quigo Kruislijnlaser

Waarom we fan zijn:
Ondanks lage prijs toch goede kwaliteit. Zelfnivellerend en kan gelijktijdig horizontaal en verticaal projecteren.

Als beste budgetoptie hebben we gekozen voor de Bosch Quigo Kruislijnlaser. Deze kruislijnlaser zal goed van pas komen bij klus of verbouwwerkzaamheden in huis. De laser is makkelijk te bedienen. Hij is compact gebouwd en projecteert zowel een horizontale als een verticale laserlijn. Het werkbereik van de laser bedraagt 12 meter met een nauwkeurigheid van +/- 0,8 mm.

Dankzij de zelfnivellerende functie met zelfnivelleringsbereik van +/- 4° wordt alles altijd volledig recht uitgelijnd. Ook is het mogelijk om schuine lijnen te projecteren door het toestel schuin te zetten. Dankzij de groene lasertechnologie geniet je een tot wel 4 x betere zichtbaarheid, ook bij fel licht. De laser is gemakkelijk te plaatsen dankzij de bijgeleverde MM2 universeelklem. Ook kan je de adapterplaat zowel aan de bovenkant als aan de onder- en achterkant vastzetten. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 1000 cm
Meetnauwkeurigheid: 0,8 mm
Kleur laser: Rood
Meettijd: 6 sec
Laserklasse: 2

 

Video

Bosch Quigo kruislijnlaser

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Kruislijnlaser: DeWalt DW089k-XJ

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit kruislijnlaser, zeer geschikt voor de bouwplaats.

De DeWalt DW089k-XJ vinden wij de beste professionele kruislijnlaser. Deze zelfnivellerende multilijnlaser heeft drie laserstralen, waarvan twee verticale en een horizontaal. De laser heeft een nauwkeurigheid van +/- 0,3 mm per meter en een zelfnivelleringsbereik van +/- 4° met een automatische afwijkingsduiding. Binnen enkele seconden na inschakeling vindt hij de waterpaslijn. Door middel van de draaiknop kan je lijnen opschuiven en zeer precies uitlijnen. Je plaatst de laser door middel van de ingebouwde magnetische draaibeugel op metalen oppervlakken. Ook is een muurbevestigingsbeugel meegeleverd. 

De rubberen bekleding zorgt ervoor dat de kalibratie van de laser behouden blijft, ook op de bouwplaats. Als professional zal je waarschijnlijk dikwijls de laser moeten vervoeren. De meegeleverde DeWalt draagkoffer is ontzettend stevig en zorgt ervoor dat de laser goed beschermd blijft voor het behoud van de kalibratie tijdens transport. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 1500 cm
Meetnauwkeurigheid: 0,3 mm
Kleur laser: Rood
Meettijd: 1,2 sec
Laserklasse: 2

 

Video

DeWalt DW089k-XJ

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier onze artikelen over de verschillende kruislijnlasers per merk

Lees ook ons artikel over de laserwaterpas

Dit is wat Coolblue en Bol de 10 beste kruislijnlasers vinden

Nog meer informatie over de kruislijnlaser

Heb je ons hele artikel gelezen, maar toch nog wat onbeantwoorde vragen? Hieronder beantwoorden wij de vragen die andere klussers het meeste stellen over de kruislijnlaser. 

Wat is de beste kruislijnlaser?

Uit ons uitgebreide onderzoek is de DeWalt DW088KTRI als beste kruislijnlaser naar voren gekomen. We vonden deze kruislijnlaser heel makkelijk te bedienen en zeer precies.

Waar op letten bij de aanschaf van een kruislijnlaser?

Als je een kruislijnlaser gaat kopen, zijn er een aantal zaken om goed op te letten. Denk hierbij aan de maximale reikwijdte van de kruislijnlaser, de nauwkeurigheid van het apparaat, optionele loodrechte punten, de gebruiksduur van de batterij, het lasertype en de laserklasse, de veiligheid en ten slotte de vergrendelingsmogelijkheden. 

Wat is een zelfnivellerende laser?

Een zelfnivellerende laser houdt in dat de laser zichzelf automatisch waterpas instelt. Dankzij de automatische waterpas en correctie, is het niet erg als de ondergrond waarop je de kruislijnlaser hebt geplaatst zelf niet helemaal waterpas is.

Hoe wij kruislijnlasers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende kruislijnlasers onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste kruislijnlaser vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »

De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek

deel deze blog