Douche installeren? Hoe bouw je een douchecabine in?

Het verbouwen van de douche lijkt een grote verbouwing, maar als je een beetje handig bent kun je veel meer dan je zelf denkt. Zo kan het plaatsen van een douchecabine best een ingewikkelde klus zijn. Als je je goed voorbereid, het juiste voorwerk doet, de juiste materialen hebt en een beetje technische kennis hebt, kom je al een heel eind. We gaan je vertellen hoe!

De douchecabine

Wanneer je een douchecabine uitkiest om te plaatsen, moet je niet alleen maar letten op hoe hij er uit ziet. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is de afmeting van de cabine. De meest voorkomende maat is een douchecabine 80×80, 90×90 of 100×100. Ook kun je kiezen voor een rechthoekig of half rond model als je dit mooier en fijner vindt.  Je wilt je badkamer natuurlijk optimaal benutten. Zorg dat de maat van de douchecabine goed past op de plek waar je hem in de badkamer gaat plaatsen. Houdt hierbij rekening met hoe de deuren open gaan of hoe je er nog comfortabel langs kan bewegen.

Voorbereiding: waar moet je op letten?

Als eerste onderdeel van je voorbereiding moet je kijken of je muur recht en vlak is. In veel huizen zijn de muren niet loodrecht. In dat geval is het handig als je de douchecabine een beetje kan verstellen. Zo zal er geen ruimte kunnen ontstaan tussen de cabine en de muur en kan een eventuele lekkage voorkomen kunnen worden. Ook de ondergrond is erg belangrijk. Plaats je de cabine direct op de tegelvloer of juist op een douchebak? Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Houdt hierbij wel rekening met de manier waarop je de douchecabine in moet bouwen.  Als laatste onderdeel van de voorbereiding moet je al je benodigde materialen verzamelen. Denk hierbij aan een boormachine, schroeven, pluggen, waterpas, siliconenkit en natuurlijk de douchecabine zelf. Pak deze voordat je begint met installeren helemaal uit en controleer of alles heel en compleet is.

De douchecabine installeren!

Tijd om de douchecabine zelf te installeren. Je hebt alles perfect voorbereid en je kunt aan de slag! Hoe je begint, is afhankelijk van of je de cabine op de tegelvloer installeert of op een douchebak. Je begint in dat geval als eerste met het plaatsen van de douchebak volgens de handleiding. Wanneer je geen douchebak hebt, kun je beginnen met het monteren van de muurprofielen. Teken alles goed af voordat je begint met boren en let erop dat er geen leidingen lopen op het punt waar je gaten boort.  Als de muurprofielen geplaatst zijn, kun je de vaste wanden aan het profiel monteren. Zorg dat alles goed waterpas is, voordat je het vastmaakt. Als laatste hoef je alleen de douchecabine nog maar af te kitten en je hebt zelf een nieuwe douchecabine geplaatst!

 

 

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »
De voordelen van aanmaakblokjes en stookhout

Wanneer de winter aanbreekt, verandert het landschap in een betoverend wit wonderland. Echter, de betovering van het seizoen kan snel verdwijnen als je je realiseert dat je niet goed voorbereid bent op de koude temperaturen.

Lees verder »
Geraadpleegde bronnen