Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Robotmaaier kopen? – Top 5 in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste robotmaaier van dit moment? Wij hebben veel tijd gestoken in het testen en evalueren van de verschillende robotmaaiers en merken. Zo hebben we gekeken naar de maximale gazonoppervlakte die elk van de robotmaaiers aankan, het geluidsniveau maar ook extra’s zoals bijvoorbeeld diefstalbeveiliging. Je vind hier ook een aanbeveling voor de beste professionele robotmaaier en de beste budgetoptie in de markt. Veel plezier met lezen!

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Robotmaaiers

BESTE KOOP

Gardena Sileno life 750
Gardena Sileno life 750 - beste koop

PROFESSIONEEL

Gardena Sileno life 1250
Gardena Sileno life 1250 - professional

BUDGET

Robomow RX12U
Robomow RX12U budget

Beste robotmaaier - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede robotmaaier te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan robotmaaiers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende robotmaaiers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke robotmaaiers als beste uit de bus komen. 

5. Robomow RX20U

We trappen af met de Robomow RX20U. Deze machine heeft een hele goed prijs-kwaliteit verhouding. Voor relatief weinig haal je een heel capabele robotmaaier inluis die een oppervlakte tot maximaal 300 m2 (onder ideale omstandigheden) kan maaien. De machine is volledig te bedienen via je smartphone, waar en wanneer je maar wilt. Hij beschikt over een maaibreedte van 18 centimeter en kan werken op hellingen tot 8,5 graden. Hij heeft namelijk een sterker maaisysteem dan de meeste modellen die voor gelijke ondergronden bedoeld zijn. 

De machine is voorzien van messen die buiten de wielen maaien, waardoor ook de randen van je gazon netjes afgewerkt worden. De Robomow messen zijn bovendien extra sterk en heel veilig. Ze hoeven maar een keer per jaar vervangen te worden. Een groot voordeel is dat de Robomow vrij stil is, ondanks dat hij zo krachtig is. Zo zal je dus geen last hebben van boze buren. 

Robomow RX20U robotmaaier

4. WOLF-Garten LOOPO S300

Dan door met onze nummer 4, de WOLF-Garten LOOPO S300. Deze krachtige robotmaaier is voorzien van een 100 W DC borstelmotor die ervoor zorgt dat de machine zelfstandig tot 200 a 300 m2 kan maaien. De machine werkt op een duurzame lood accu waarvan de batterij een lading van 7,0 Ah kan opnemen. Binnen 90 a 120 minuten kan de robotmaaier klaar zijn met zijn werk. De machine is bovendien in te zetten op hellingen tot 15%, wat heel fijn is wanneer je tijd niet overal een gelijke ondergrond heeft. De maaihoogte van de machine ligt tussen de 1,5 tot 4,5 centimeter. 

Voor de veiligheid is de machine voorzien van een kinderslot, zodat kinderen geen gevaar lopen, en een noodstopschakelaar, in het geval van nood. Doordat de machine slechts 7,5 kilogram weegt en compact is ontworpen berg je deze gemakkelijk op. 

3. McCulloch ROB R1000

De nummer 3 van deze lijst is de McCulloch ROB R1000. Deze krachtige robotmaaier kan tot een indrukwekkende 1000 m2 maaien. Hiermee is hij heel geschikt voor grotere gazons. De machine werkt op lithium-ion batterijen met een capaciteit van ongeveer 60 minuten. Daarnaast bedraagt de oplaadtijd van de batterijen slechts een uur. Ook voor tuinen met hellingen tot 25% is de McCulloch heel betrouwbaar. Hij neemt automatisch de hellingshoogte waar door middel van geïntegreerde sensoren voordat hij de helling oprijdt. 

De robotmaaier is voorzien van contact- en blokkeringssensoren voor optimale veiligheid. Wanneer iemand de robot oppakt stoppen de messen direct met draaien. Ook wanneer er iets de messen blokkert schakelt de motor zichzelf automatisch uit. Fijn om te weten met kinderen in de buurt. Al met al is de McCulloch ROB R1000 een uitstekende keuze. 

2. Bosch INDEGO 350

Op de tweede plek is de Bosch INDEGO 350 geëindigd. Deze indrukwekkende robotmaaier kan een oppervlakte tot maar liefst 350 meter maaien. De maaihoogte is in te stellen tussen de 20 en 60 millimeter. De machine gaat automatische te werk en keer na zijn taak zelfstandig terug naar het laadstation indien de accu bijna leeg is. Met een maaibreedte van 19 centimeter kan de maaier prima kleine tot middelgrote gazons onderhouden. De machine beschikt over de handige Auto Calendar functie. Hiermee berekent hij automatisch wat het beste maaiprogramma is en wanneer deze uitgevoerd moet worden. Het LogiCut programma brengt het gazon vervolgens in kaart waarna de machine in parallele maaibanen maait. De Bosch Indego 350 beschouwen wij als een goede all-rounder voor elk gazon. 

1. Gardena Sileno life 750

We zijn aangekomen bij onze nummer 1. Onze winnaar is de Gardena Sileno life 750. Deze robotmaaier heeft namelijk een groot aantal voordelen. Hij is te bedienen via de gratis Gardena app voor iOs, Android en Web. Zo kan je waar en wanneer je maar wilt de robotmaaier bedienen. Heel handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. De machine maait  oppervlaktes tot 750 m2. Doordat de machine zo compact ontworpen is kan hij ook tussen smalle doorgangen en op lastig bereikbare plekken maaien en de gevoelige botssensor zorgt ervoor dat de machine obstakels ontwijkt. 

Dankzij de precisiebladen maait de machine efficiënt en gelijkmatig. Het SensorCut-systeem zorgt ervoor dat de machine geen strepen achterlaat op het gazon. Je kan de maaihoogte bovendien eenvoudig naar wens instellen. Door middel van de programmeerhulp functie berekent de robotmaaier een maaischema aan de hand van de grootte van het gazon en de gewenste maaitijden. Indien gewenst kan je het maaischema altijd aanpassen. De machine is daarnaast in staat om probleemloos hellingen tot wel 30% te maaien. 

Beste Goedkope Robotmaaier

Deze krachtige machine heeft een maaibreedte van 18 centimeter. Hiermee kan hij gazons tot wel 250 m2 maaien onder ideale omstandigheden. Daarnaast is hij in staat om te maaien op hellingen tot 8,5 graden. Je kan hem dus ook inzetten voor gazons met een ongelijke ondergrond. Hij is bovendien voorzien van een sterker maaisysteem dan veel andere robotmaaiers die ontworpen zijn voor een gelijke ondergrond. 

De messen van de robotmaaier zijn buitengewoon sterk en veilig. Ze hoeven maar een keer per jaar vervangen te worden. Ook beschikt de machine over messen die buiten de wielen maaien, waardoor ook de randen van het gazon netjes afgewerkt worden. 

Beste Professionele Robotmaaier

Wat ons betreft is dat de Gardena Sileno life 1250. Net als zijn broertje hierboven is deze krachtige machine zeer capabel en betrouwbaar. Hij beschikt echter over een aantal snufjes waardoor hij zichzelf onderscheidt. De robotmaaier is heel geschikt voor middelgrote gazons. Ook smalle doorgangen en doodlopende stukken zijn geen opgave dankzij de CorridorCut-functie. Wanneer hij niet verder kan keert hij automatisch om. 

De robotmaaier kan in allerlei weersomstandigheden het gras optimaal maaien. In het geval van vorst detecteert hij met de handige vorstsensor de temperatuur wanneer deze dicht bij het vriespunt ligt, waarna hij het maaiplan opschort om je gazon te beschermen. De machine is veilig in gebruik dankzij de sensor die detecteert wanneer hij opgetild wordt. In dat geval worden de messen onmiddellijk stopgezet. Een groot pluspunt is dat de machine vrij stil is. Met een geluidsniveau van slechts 58 dB zal je de machine nauwelijks horen. 

De Gardena Sileno Life 1250 is wat ons betreft de beste keuze voor de professional. 

Koopgids

Een robotmaaier is een grasmaaier die automatisch en zelfstandig het gazon maait. Met een normale grasmaaier maai je het gras in banen, en al het gras wordt in een keer op dezelfde lengte gemaaid. Dat is niet het geval bij een robotmaaier. Dit toestel zorgt ervoor dat het gazon continu een constante lengte heeft door rondjes te rijden over het gazon en overal waar het gras te lang is te maaien. Wanneer je een robotmaaier gaat gebruiken dien je eerst het gazon af te bakenen met het meegeleverde perimeterdraad. Deze leg of klem je rondom het gazon. Ook kan je het eventueel in de grond begraven. Daarnaast plaats je het laadstation voor de robotmaaier aan de rand van het grasveld en sluit je deze aan op netstroom. De robotmaaier vindt automatisch zijn weg terug naar de lader wanneer de accu bijna leeg is. Eventueel kan de robotmaaier na het laden zelfstandig weer gaan maaien. Robotmaaiers zijn door middel van een pincode beschermd tegen diefstal, zodat je geen risico loopt dat het toestel gestolen wordt.

Welke robotmaaier kopen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken bij de aanschaf van een robotmaaier. Zowel in de bouwmarkten als online is het aanbod ontzettend groot en divers. Er zijn ontelbaar veel merken, allerlei verschillende soorten robotmaaiers en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene robotmaaier meer geschikt voor jou is dan de andere? Om je op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze. Het is dus logischerwijs niet gemakkelijk om te bepalen welke robotmaaier het beste bij jouw wensen past. Om je een beetje de weg te wijzen helpen we je graag bij het maken van je keuze. Hieronder hebben we verschillende factoren uiteengezet waarop je kan letten bij de aanschaf van een robotmaaier.

Grootte van je gazon

Het eerste waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier is of het toestel dat je op het oog hebt geschikt is voor de grootte van je gazon. Niet elke machine is namelijk tot hetzelfde in staat. Het vermogen, ofwel de capaciteit, van een robotmaaier wordt uitgedrukt in vierkante meters (m2). Deze maximale oppervlakte heeft te maken met de accu en het vermogen van de machine. Zo zijn er toestellen die tot 250 m2 maaien, maar ook krachtige robotmaaiers die in staat zijn tot wel 2000 m2 te maaien. In principe kan je het maaioppervlak van je tuin berekenen door de afstand tussen de uiterste twee punten van de lengte en van de breedte van je gazon met elkaar te vermenigvuldigen. Uiteraard kan je de oppervlakte van bomen, planten en perkjes hier weer van af trekken. Een andere factor waarop je kan letten is de maaibreedte. Hoe groter de maaibreedte, hoe sneller de robotmaaier het gras in een keer kan maaien. Dit kan dus vooral handig zijn wanneer je over een grote tuin beschikt.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau kan een belangrijke factor bij de aanschaf van een robotmaaier. Niks is immers vervelender dan die ene buur die de hele dag door zijn tuin lijkt te maaien. Het is daarom raadzaam om rekening te houden met het geluidsniveau van een robotmaaier als je van plan bent er een aan te schaffen. Doordat de robotmaaier automatisch te werk gaat zal hij ook vaker aan staan dan wanneer je zelf het gras maait. Als je robotmaaier veel lawaai maakt dan loopt je grote kans op grote buren. Wij raden daarom aan om voor een robotmaaier met een laag geluidsniveau te kiezen. Je kan trouwens zelf wel wat aan het geluidsniveau doen. Zo is het belangrijk het toestel goed te onderhouden. De messen van de maaier dienen af en toe vervangen te worden en ook is het raadzaam de robotmaaier af en toe eens goed schoont e maken zodat er geen tuinafval aan de machine blijft plakken.

Bestuurbaar via app

Tegenwoordig kan je bijna alles met je smartphone doen. Het zal je daarom misschien weinig verbazen dat voor het optimale gemak sommige robotmaaiers via een app te bedienen zijn. Je kan de maaier dan bedienen waar en wanneer je maar wilt, de instellingen van het toestel aanpassen of de maaistatistieken bekijken. Het is natuurlijk geen echte must, maar het kan wel heel handig zijn wanneer je robotmaaier via een app te bedienen is.

Hellingen in je gazon

In principe kan een robotmaaier prima op lichte hellingen werken. In een hoek van 15 tot 25% zijn hellingen geen probleem. Wanneer een helling echter steiler is wordt het lastiger. Niet alle robotmaaiers zijn namelijk bestand tegen steile hellingen. Indien je een steile helling door een robotmaaier wil laten maaien dient hij te beschikken over een groot vermogen en meer grip. Het is in dat geval dus raadzaam om bij de aanschaf van een robotmaaier goed na te gaan tegen welke hellingen hij bestand is.

Extra functies

Een robotmaaier kan over een aantal handige extra functies beschikken. Zoals we hierboven beschreven zijn er robotmaaiers die je kan bedienen via een app. Dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld gasten hebt, of een paar dagen van huis bent. Daarnaast zijn de meeste toestellen voorzien van een pincode tegen diefstal. Ze zullen alleen werken wanneer de juiste pincode ingetoetst is. Robotmaaiers zijn namelijk, doordat ze de hele dag buiten staan, vrij gevoelig voor diefstal. Sommige robotmaaiers schakelen automatisch uit zodra ze worden opgetild, en er zijn zelfs modellen die beschikken over een alarmsysteem. Dan zijn er ook nog robotmaaiers die voorzien zijn van ingebouwde sensoren die ervoor zorgen dat de robotmaaier niet gaat maaien wanneer het geregend heeft. Het gras is dan namelijk moeilijker te maaien omdat het door de regendruppels teveel aan elkaar plakt, met het risico dat het toestel stuk gaat of blokkeert door de plukken nat gras.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen