Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Robotmaaier kopen? – Top 5 in 2021

Op zoek naar de beste robotmaaier? Het klinkt een beetje als een scene uit een sci-fi film, maar ze bestaan echt: robotmaaiers. Deze grasmaaiers werken automatisch en zorgen ervoor dat je niks hoef te doen. Ze maaien het gras volgens door jou ingestelde programma’s en laden zichzelf tussendoor op. Sommige modellen zijn zelfs met de smartphone te bedienen. De robotmaaier werkt continu, waardoor het gras steeds bijgehaald wordt. Het gemaaide gras blijft liggen, wat een gezonde voeding is voor de bodem. Zo heb je in een mum van tijd een prachtig groen gazon in je tuin. Een robotmaaier komt ook erg van pas wanneer je slecht te been bent of niet teveel inspanning mag leveren. Vooral wanneer je over een groot gazon beschikt kan het een uitkomst zijn wanneer het gras automatisch gemaaid wordt. Hoe fijn is het dat de robotmaaier zijn werk doet en jij ondertussen lekker een boekje kan lezen of een ander klusje kan verrichten? Kortom, meer dan genoeg redenen dus om een robotmaaier aan te schaffen.

Check de laatste gereedschap deals:

Geen tijd om te lezen? Bekijk in de tabel onze conclusie!

AFBEELDING PRODUCT ONS ADVIES LINK

Gardena Sileno life 750 - beste koop

Gardena Sileno life 750
BESTE KOOP!

Gardena Sileno life 1250 - professional

Gardena Sileno life 1250
VOOR DE PROFESSIONAL

Robomow RX12U budget

Robomow RX12U
WAARDE VOOR JE GELD

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede robotmaaier te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan robotmaaiers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende robotmaaiers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2021 zien welke robotmaaiers als beste uit de bus komen. 

5. Robomow RX20U

We trappen af met de Robomow RX20U. Deze machine heeft een hele goed prijs-kwaliteit verhouding. Voor relatief weinig haal je een heel capabele robotmaaier inluis die een oppervlakte tot maximaal 300 m2 (onder ideale omstandigheden) kan maaien. De machine is volledig te bedienen via je smartphone, waar en wanneer je maar wilt. Hij beschikt over een maaibreedte van 18 centimeter en kan werken op hellingen tot 8,5 graden. Hij heeft namelijk een sterker maaisysteem dan de meeste modellen die voor gelijke ondergronden bedoeld zijn. 

Hierdoor kan hij ook sneller maaien. De machine is voorzien van messen die buiten de wielen maaien, waardoor ook de randen van je gazon netjes afgewerkt worden. De Robomow messen zijn bovendien extra sterk en heel veilig. Ze hoeven maar een keer per jaar vervangen te worden. Een groot voordeel is dat de Robomow vrij stil is, ondanks dat hij zo krachtig is. Zo zal je dus geen last hebben van boze buren. 

De machine is dankzij de kantel en optil sensor heel veilig. Zodra hij wordt opgetild of gekanteld stoppen de messen met draaien. Hierdoor is de machine veiliger voor kinderen en huisdieren. Ook beschikt hij over een speciale kindervergrendeling die voorkomt dat kinderen met de robotmaaier in de weer gaan. Wanneer de machine een obstakel tegenkomt dan stoppen de messen en verandert hij van maairichting. Dankzij de persoonlijke code kan niemand zomaar in jouw robotmaaier komen, waardoor hij beter beschermd is tegen diefstal. Indien nodig zijn de onderdelen van de machine snel en gemakkelijk te vervangen, zodat je nooit lange periodes zonder je robotmaaier zit.   

4. WOLF-Garten LOOPO S300

Dan door met onze nummer 4, de WOLF-Garten LOOPO S300. Deze krachtige robotmaaier is voorzien van een 100 W DC borstelmotor die ervoor zorgt dat de machine zelfstandig tot 200 a 300 m2 kan maaien. De machine werkt op een duurzame lood accu waarvan de batterij een lading van 7,0 Ah kan opnemen. Binnen 90 a 120 minuten kan de robotmaaier klaar zijn met zijn werk. De machine is bovendien in te zetten op hellingen tot 15%, wat heel fijn is wanneer je tijd niet overal een gelijke ondergrond heeft of op een heuvel ligt. De machine beschikt over een edelstaalmes met een snijbreedte van 15 centimeter. 

De maaihoogte van de machine ligt tussen de 1,5 tot 4,5 centimeter. De robotmaaier beweegt zich tijdens het maaien kruiselings over de afgebakende oppervlakte. Dankzij de sensoren wordt elk obstakel vermeden. Wanneer de machine klaar is met zijn taak keert hij automatisch terug naar het laadstation om weer op te laden. Een groot voordeel is dat de machine volledig te bedienen is via een kosteloze app. Zo kan je zelfs als je niet thuis bent de machine zijn werk laten doen en de maaistatistieken bekijken. Een ander pluspunt is dat je de machine in Eco-modus kan instellen. 

In deze modus heeft de machine een geluidsniveau van maar 64 dB, waardoor hij een stik stiller is dan een standaard grasmaaier. Zo kan je rustig een boekje lezen terwijl de robotmaaier zijn gang gaat, en ook de rust van de buren zal niet verstoord worden. Voor de veiligheid is de machine voorzien van een kinderslot, zodat kinderen geen gevaar lopen, en een noodstopschakelaar, in het geval van nood. Doordat de machine slechts 7,5 kilogram weegt en compact is ontworpen kan je hem gemakkelijk verplaatsen of opbergen. Hij wordt inclusief 70 meter begrenzingskabel en 100 gazonspijkers geleverd voor het afbakenen van het gazon. 

3. McCulloch ROB R1000

De nummer 3 van deze lijst is de McCulloch ROB R1000. Deze krachtige robotmaaier kan tot een indrukwekkende 1000 m2 maaien. Hiermee is hij heel geschikt voor grotere gazons. De machine werkt op lithium-ion batterijen met een capaciteit van ongeveer 60 minuten. Deze zijn erg energiebesparend. Daarnaast bedraagt de oplaadtijd van de batterijen slechts een uur. Ook voor tuinen met hellingen tot 25% is de McCulloch heel betrouwbaar. Hij neemt automatisch de hellingshoogte waar door middel van geïntegreerde sensoren voordat hij de helling oprijdt. Indien de helling te hoog wordt verandert de machine van richting, zodat hij niet kantelt. Via het 15-toets LCD-displat kan je verschillende bedrijfsmodi programmeren en functies activeren. 

Ook kan je handmatig een programma instellen. De maaihoogte van de machine ligt tussen de 2 en 5 centimeter en de snijbreedte bedraagt 17 centimeter. Hij is voorzien van 3 kwalitatief hoogstaande snijbladen. De robotmaaier is voorzien van contact- en blokkeringssensoren voor optimale veiligheid. Wanneer iemand de robot oppakt stoppen de messen direct met draaien. Ook wanneer er iets de messen blokkert schakelt de motor zichzelf automatisch uit. De McCulloch is buitengewoon goed beveiligd tegen diefstal. Ten eerste is hij voorzien van een persoonlijke pincode die voorkomt dat een onbevoegde gebruik maakt van de maaier. Deze pincode dient ook als kinderbeveiliging, zodat voorkomen wordt dat kinderen zichzelf verwonden wanneer ze onverhoopt met de machine in de weer zouden gaan. 

Daarnaast is de machine uitgerust met een ingebouwd alarmsysteem. Deze gaat af wanneer de robotmaaier uit zijn omgeving wordt gehaald. Alsof dit alles nog niet genoeg was, is de ROB ook nog eens een van de stilste robotmaaiers die er verkrijgbaar zijn. Het geluidsniveau van de maaier bedraagt slechts 57 dB met een maximale volumewaarde van 58 dB. Zo kan je de machine zelfs ’s nachts zijn werk laten doen. 

2. Bosch INDEGO 350

Op de tweede plek is de Bosch INDEGO 350 geëindigd. Deze indrukwekkende robotmaaier kan een oppervlakte tot maar liefst 350 meter maaien. De maaihoogte is in te stellen tussen de 20 en 60 millimeter. De machine gaat automatische te werk en keer na zijn taak zelfstandig terug naar het laadstation indien de accu bijna leeg is. Met een maaibreedte van 19 centimeter kan de maaier prima kleine tot middelgrote gazons onderhouden. De machine beschikt over de handige Auto Calendar functie. Hiermee berekent hij automatisch wat het beste maaiprogramma is en wanneer deze uitgevoerd moet worden. Het LogiCut programma brengt het gazon vervolgens in kaart waarna de machine in parallele maaibanen maait. 

Hierdoor maait hij sneller dan toestellen die willekeurig maaien. Zo wordt je gazon steeds efficiënt en snel gemaaid. Dankzij de geïntegreerde sensors signaleert de robotmaaier obstakels, waardoor hij ze ontwijkt. De SpotMow functie zorgt ervoor dat kleine gedeeltes, zoals bijvoorbeeld onder tuinmeubels, gemaaid worden. De Border Cut functie zorgt ervoor dat ook de randen van het gazon netjes afgewerkt worden. De robotmaaier kan te werk gaan op hellingen tot wel 27%, wat een groot pluspunt is. 

Hierdoor kan je hem ook gebruiken in heuvelachtige tuinen of op gazons met een ongelijke ondergrond. Door middel van de MultiArea functie kunnen tot drie extra gazongedeeltes worden gemaaid (tot in totaal 350 m2). Een minpunt is dat deze robotmaaier helaas niet te bedienen is via een smartphone en app. Gelukkig is de Bosch INDEGO 350 zo zelfstandig dat je er toch weinig omkijken naar hebt. 

1. Gardena Sileno life 750

We zijn aangekomen bij onze nummer 1. Onze absolute winnaar is de Gardena Sileno life 750. Deze robotmaaier heeft namelijk een groot aantal voordelen. Hij is te bedienen via de gratis Gardena app voor iOs, Android en Web. Zo kan je waar en wanneer je maar wilt de robotmaaier bedienen. Heel handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. De machine maait oppervlaktes tot 750 m2. Doordat de machine zo compact ontworpen is kan hij ook tussen smalle doorgangen en op lastig bereikbare plekken maaien. De gevoelige botssensor zorgt ervoor dat de machine obstakels ontwijkt. 

Dankzij de precisiebladen maait de machine efficiënt en gelijkmatig. Het SensorCut-systeem zorgt ervoor dat de machine geen strepen achterlaat op het gazon. Je kan de maaihoogte bovendien eenvoudig naar wens instellen. Door middel van de programmeerhulpfunctie berekent de robotmaaier een maaischema aan de hand van de grootte van het gazon en de gewenste maaitijden. Indien gewenst kan je het maaischema altijd aanpassen. De machine is in staat om probleemloos hellingen tot wel 30% te maaien. Hierdoor is hij heel geschikt voor tuinen met hellingen of met een ongelijke ondergrond. Je kan de machine ten alle tijden inzetten, ook wanneer het regent of erg winderig is. 

Een groot voordeel is dat hij ontzettend stil werkt. Je zal hem nauwelijks horen, en je buren gelukkig al helemaal niet. Na het volbrengen van zijn taak keert de robotmaaier zelfstandig terug naar het laadstation. De machine is erg veilig in gebruik. Wanneer hij opgetild wordt stoppen de snijbladen direct met roteren. Daarnaast is de robotmaaier dankzij de pincode goed beveiligd tegen diefstal. De Gardena Sileno life 750 is een betrouwbare en capabele machine die wat ons betreft de investering absoluut waard is. 

Beste Goedkope Robotmaaier

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je als thuisklusser op zoek bent naar een machine met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Natuurlijk wil je een goed werkende robotmaaier, maar het is voor velen onder ons toch wel fijn als we niet te diep in de portefeuille hoeven te tasten. Daarom hebben wij als beste goedkope robotmaaier gekozen voor de Robomow RX12U. Robomow is een zeer betrouwbaar merk met een groot assortiment aan gereedschappen die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. 

Ook deze robotmaaier stelt daarin niet teleur. Deze krachtige machine heeft een maaibreedte van 18 centimeter. Hiermee kan hij gazons tot wel 250 m2 maaien onder ideale omstandigheden. Daarnaast is hij in staat om te maaien op hellingen tot 8,5 graden. Je kan hem dus ook inzetten voor gazons met een ongelijke ondergrond. Hij is bovendien voorzien van een sterker maaisysteem dan veel andere robotmaaiers die ontworpen zijn voor een gelijke ondergrond. 

De messen van de robotmaaier zijn buitengewoon sterk en veilig. Ze hoeven maar een keer per jaar vervangen te worden. Ook beschikt de machine over messen die buiten de wielen maaien, waardoor ook de randen van het gazon netjes afgewerkt worden. Wanneer de bumper een obstakel detecteert stopt de maaier direct, waarna hij van rijrichting verandert om verder te maaien. De machine is heel veilig dankzij de optil en kantelsensor. Wanneer hij opgetild wordt stoppen de messen direct te roteren. Ook kan je de kinderbeveilig inschakelen wanneer er kinderen in de buurt zijn. Dankzij de persoonlijke pincode is de robotmaaier goed beschermd tegen diefstal. De robotmaaier is relatief stil, waardoor hij geen overlast voor jezelf en de buren zal veroorzaken. Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare robotmaaier met een fijne prijs dan is dit toestel van Robomow een hele goede keuze. 

Beste Professionele Robotmaaier

Als professional is het natuurlijk belangrijk dat je met sterke, betrouwbare gereedschappen werkt. Je wilt immers de beste kwaliteit afleveren aan je klanten en snel en efficiënt kunnen werken. Er is echter enorm veel aanbod op de markt. De een zweert bij deze machine, de ander gaat altijd voor dat ene specifieke merk. Het kan zodoende erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen. Daarom hebben wij ons best gedaan om voor de professionals onder ons de beste professionele robotmaaier uit te kiezen. Wat ons betreft is dat de Gardena Sileno life 1250. Net als zijn broertje hierboven is deze krachtige machine zeer capabel en betrouwbaar. Hij beschikt echter over een aantal snufjes waardoor hij zichzelf onderscheidt. De robotmaaier is heel geschikt voor middelgrote gazons. Snel en efficiënt maait hij het grasveld gelijkmatig en streepvrij. 

Ook smalle doorgangen en doodlopende stukken zijn geen opgave dankzij de CorridorCut-functie. Wanneer hij niet verder kan keert hij automatisch om. Ook lastig bereikbare plekken, zoals bijvoorbeeld onder tuinmeubels, zijn geen probleem dankzij de Spot Cutting spiraalvormige maaifunctie. Wanneer je de robotmaaier gaat gebruik helpt een programmeerassistent bij het installeren van de machine. Je voert de grootte van je gazon in en de gewenste maaitijden. Aan de hand hiervan berekent de Sileno life het maaischema waarmee hij zal gaan werken. Indien gewenst kan je het maaischema wanneer je maar wilt aanpassen. Dankzij het SensorControl systeem wordt de maaitijd ook nog eens automatisch aangepast op de grasgroei. 

De robotmaaier kan in allerlei weersomstandigheden het gras optimaal maaien. In het geval van vorst detecteert hij met de handige vorstsensor de temperatuur wanneer deze dicht bij het vriespunt ligt, waarna hij het maaiplan opschort om je gazon te beschermen. De machine is veilig in gebruik dankzij de sensor die detecteert wanneer hij opgetild wordt. In dat geval worden de messen onmiddellijk stopgezet. Een groot pluspunt is dat de machine vrij stil is. Met een geluidsniveau van slechts 58 dB zal je de machine nauwelijks horen. Je kan dus in alle rust je gang gaan terwijl de robotmaaier zijn werk doet. Deze professionele Gardena robotmaaier is absoluut een betrouwbare keuze waar je als professional heel lang plezier van zal hebben.

Koopgids

Een robotmaaier is een grasmaaier die automatisch en zelfstandig het gazon maait. Met een normale grasmaaier maai je het gras in banen, en al het gras wordt in een keer op dezelfde lengte gemaaid. Dat is niet het geval bij een robotmaaier. Dit toestel zorgt ervoor dat het gazon continu een constante lengte heeft door rondjes te rijden over het gazon en overal waar het gras te lang is te maaien. Wanneer je een robotmaaier gaat gebruiken dien je eerst het gazon af te bakenen met het meegeleverde perimeterdraad. Deze leg of klem je rondom het gazon. Ook kan je het eventueel in de grond begraven. Daarnaast plaats je het laadstation voor de robotmaaier aan de rand van het grasveld en sluit je deze aan op netstroom. De robotmaaier vindt automatisch zijn weg terug naar de lader wanneer de accu bijna leeg is. Eventueel kan de robotmaaier na het laden zelfstandig weer gaan maaien. Robotmaaiers zijn door middel van een pincode beschermd tegen diefstal, zodat je geen risico loopt dat het toestel gestolen wordt.

Welke robotmaaier kopen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken bij de aanschaf van een robotmaaier. Zowel in de bouwmarkten als online is het aanbod ontzettend groot en divers. Er zijn ontelbaar veel merken, allerlei verschillende soorten robotmaaiers en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene robotmaaier meer geschikt voor jou is dan de andere? Om je op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze. Het is dus logischerwijs niet gemakkelijk om te bepalen welke robotmaaier het beste bij jouw wensen past. Om je een beetje de weg te wijzen helpen we je graag bij het maken van je keuze. Hieronder hebben we verschillende factoren uiteengezet waarop je kan letten bij de aanschaf van een robotmaaier.

Grootte van je gazon

Het eerste waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier is of het toestel dat je op het oog hebt geschikt is voor de grootte van je gazon. Niet elke machine is namelijk tot hetzelfde in staat. Het vermogen, ofwel de capaciteit, van een robotmaaier wordt uitgedrukt in vierkante meters (m2). Deze maximale oppervlakte heeft te maken met de accu en het vermogen van de machine. Zo zijn er toestellen die tot 250 m2 maaien, maar ook krachtige robotmaaiers die in staat zijn tot wel 2000 m2 te maaien. In principe kan je het maaioppervlak van je tuin berekenen door de afstand tussen de uiterste twee punten van de lengte en van de breedte van je gazon met elkaar te vermenigvuldigen. Uiteraard kan je de oppervlakte van bomen, planten en perkjes hier weer van af trekken. Een andere factor waarop je kan letten is de maaibreedte. Hoe groter de maaibreedte, hoe sneller de robotmaaier het gras in een keer kan maaien. Dit kan dus vooral handig zijn wanneer je over een grote tuin beschikt.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau kan een belangrijke factor bij de aanschaf van een robotmaaier. Niks is immers vervelender dan die ene buur die de hele dag door zijn tuin lijkt te maaien. Het is daarom raadzaam om rekening te houden met het geluidsniveau van een robotmaaier als je van plan bent er een aan te schaffen. Doordat de robotmaaier automatisch te werk gaat zal hij ook vaker aan staan dan wanneer je zelf het gras maait. Als je robotmaaier veel lawaai maakt dan loopt je grote kans op grote buren. Wij raden daarom aan om voor een robotmaaier met een laag geluidsniveau te kiezen. Je kan trouwens zelf wel wat aan het geluidsniveau doen. Zo is het belangrijk het toestel goed te onderhouden. De messen van de maaier dienen af en toe vervangen te worden en ook is het raadzaam de robotmaaier af en toe eens goed schoont e maken zodat er geen tuinafval aan de machine blijft plakken.

Bestuurbaar via app

Tegenwoordig kan je bijna alles met je smartphone doen. Het zal je daarom misschien weinig verbazen dat voor het optimale gemak sommige robotmaaiers via een app te bedienen zijn. Je kan de maaier dan bedienen waar en wanneer je maar wilt, de instellingen van het toestel aanpassen of de maaistatistieken bekijken. Het is natuurlijk geen echte must, maar het kan wel heel handig zijn wanneer je robotmaaier via een app te bedienen is.

Hellingen in je gazon

In principe kan een robotmaaier prima op lichte hellingen werken. In een hoek van 15 tot 25% zijn hellingen geen probleem. Wanneer een helling echter steiler is wordt het lastiger. Niet alle robotmaaiers zijn namelijk bestand tegen steile hellingen. Indien je een steile helling door een robotmaaier wil laten maaien dient hij te beschikken over een groot vermogen en meer grip. Het is in dat geval dus raadzaam om bij de aanschaf van een robotmaaier goed na te gaan tegen welke hellingen hij bestand is.

Extra functies

Een robotmaaier kan over een aantal handige extra functies beschikken. Zoals we hierboven beschreven zijn er robotmaaiers die je kan bedienen via een app. Dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld gasten hebt, of een paar dagen van huis bent. Daarnaast zijn de meeste toestellen voorzien van een pincode tegen diefstal. Ze zullen alleen werken wanneer de juiste pincode ingetoetst is. Robotmaaiers zijn namelijk, doordat ze de hele dag buiten staan, vrij gevoelig voor diefstal. Sommige robotmaaiers schakelen automatisch uit zodra ze worden opgetild, en er zijn zelfs modellen die beschikken over een alarmsysteem. Dan zijn er ook nog robotmaaiers die voorzien zijn van ingebouwde sensoren die ervoor zorgen dat de robotmaaier niet gaat maaien wanneer het geregend heeft. Het gras is dan namelijk moeilijker te maaien omdat het door de regendruppels teveel aan elkaar plakt, met het risico dat het toestel stuk gaat of blokkeert door de plukken nat gras.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email