Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Robotmaaier? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste robotmaaier voor jou? Wij hebben veel tijd gestoken in het onderzoeken en evalueren van verschillende robotmaaiers en merken. Zo hebben we gekeken naar de maximale gazonoppervlakte die een robotmaaier aankan, het geluidsniveau maar ook extra’s zoals bijvoorbeeld diefstalbeveiliging. Je vind hier ook een aanbeveling voor de beste professionele robotmaaier en de beste budgetoptie in de markt. Veel plezier met lezen!

Over de robotmaaier

Een robotmaaier is een grasmaaier die automatisch en zelfstandig het gazon maait. Met een normale grasmaaier maai je het gras in banen, en al het gras wordt in een keer op dezelfde lengte gemaaid. Voor de gazonrandjes kan je eventueel nog gebruik maken van een grastrimmer en voor stugger gras van een bosmaaier.

Een robotmaaier werkt in wezen hetzelfde als een robotstofzuiger. Hij maait een constante lengte door rondjes te rijden over het gazon en overal waar het gras te lang is te maaien. Voor de meeste robotmaaiers dien je voor gebruik eerst je gazon af te bakenen met het meegeleverde perimeterdraad. Deze leg of klem je rondom het gazon. Ook kan je het eventueel in de grond begraven.  

Daarnaast plaats je het laadstation voor de robotmaaier aan de rand van het grasveld en sluit je deze aan op netstroom. Bij voorkeur is dit op een plek die enigszins beschut is tegen regen en zon (al kan een robotmaaier hier wel tegen). De robotmaaier vindt automatisch zijn weg terug naar de lader wanneer de accu bijna leeg is.

Eventueel kan de robotmaaier na het laden zelfstandig weer gaan maaien. Robotmaaiers zijn door middel van een pincode beschermd tegen diefstal, zodat je geen risico loopt dat het toestel gestolen wordt.

Het laadstation van de robotmaaier

Hoe vind je de robotmaaier die bij jou past

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan robotmaaiers moeilijk tot een weloverwogen keuze komt. Bedenk daarom de prijs categorie waarbinnen je wil kopen en wat jij van een robotmaaier verwacht. Daarna is het verstandig om binnen die categorie onderzoek te doen, en daarbij in ieder geval de volgende factoren mee te nemen: 

  • Grootte van je gazon
  • Geluidsniveau
  • Bestuurbaar via app
  • Hellingen in je gazon
  • Extra functies

Grootte van je gazon

Het eerste waar je in je onderzoek op moet letten is of de robotmaaier geschikt is voor de grootte van je gazon. Niet elke machine is namelijk tot hetzelfde in staat. De capaciteit van een robotmaaier wordt uitgedrukt in vierkante meters (m2).

Deze maximale oppervlakte heeft te maken met de accu en het vermogen van de machine. Zo zijn er toestellen die tot 250 m2 kunnen maaien, maar ook krachtige robotmaaiers die in staat zijn tot wel 2000 m2 te maaien. In principe kan je het maaioppervlak van je tuin berekenen door de afstand tussen de uiterste twee punten van de lengte en van de breedte van je gazon met elkaar te vermenigvuldigen. Daar kan je de oppervlakte van bomen, planten en perkjes op het gazon weer van af trekken.

Koopadvies om de beste robotmaaier te vinden die bij jou past

Geluidsniveau

Het geluidsniveau kan een belangrijke factor bij de aanschaf van een robotmaaier. Doordat de robotmaaier automatisch aan gaat en gaat maaien, zal hij vaker aan staan dan wanneer je zelf het gras maait. Als je robotmaaier veel lawaai maakt, kan dit dus heel storend zijn voor jezelf en voor je buren.

Wij raden daarom aan om altijd voor een robotmaaier met een laag geluidsniveau te kiezen. Je kan trouwens zelf wel wat aan het geluidsniveau doen. Zo is het belangrijk de robotmaaier goed te onderhouden. De messen van de maaier dienen af en toe vervangen te worden en ook moet je de robotmaaier af en toe eens goed schoonmaken, zodat er geen tuinafval in/aan de machine blijft zitten.

Bestuurbaar via app

Tegenwoordig kan je bijna alles met je smartphone doen. Het zal je daarom misschien weinig verbazen dat ook sommige robotmaaiers via een app te bedienen zijn.

Je kan de maaier bedienen waar en wanneer je maar wilt, de instellingen van het toestel aanpassen of de maaistatistieken bekijken. Het is natuurlijk geen must, maar het kan wel handig zijn.

Hellingen in je gazon

In principe kan een robotmaaier prima op lichte hellingen werken. In een hoek van 15 tot 25% zijn hellingen geen probleem. Wanneer een helling echter steiler is wordt het lastiger. Niet alle robotmaaiers zijn bestand tegen steile hellingen. Indien je een steile helling door een robotmaaier wil laten maaien dient deze te beschikken over een groot vermogen en meer grip.

Heb jij een steile helling in je tuin? Zorg dan dat je een krachtige robotmaaier koopt die dit aankan. 

Extra functies

Een robotmaaier kan over een aantal handige extra functies beschikken. De meeste toestellen zijn tegenwoordig voorzien van een pincode tegen diefstal. Ze zullen alleen werken wanneer de juiste pincode ingetoetst is. Robotmaaiers zijn, doordat ze de hele dag buiten staan, vrij gevoelig voor diefstal. Sommige robotmaaiers schakelen automatisch uit zodra ze worden opgetild, en er zijn zelfs modellen die beschikken over een alarmsysteem.

Dan zijn er ook nog robotmaaiers die voorzien zijn van ingebouwde sensoren die ervoor zorgen dat de robotmaaier niet gaat maaien wanneer het geregend heeft. Het gras is dan namelijk moeilijker te maaien omdat het door de regendruppels teveel aan elkaar plakt, met het risico dat het toestel stuk gaat of blokkeert door de plukken nat gras.

Doe altijd goed onderzoek voordat je een robotmaaier koopt

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Cramer RM 1500
Gardena Sileno life 1250 - professional

PROFESSIONEEL

Robomow RK1000 ​

BUDGET

Robomow RT300​
Robomow RT300


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste robotmaaier 2023 - Top 5

5. BLACK+DECKER BCRMW123-QW

Waarom we fan zijn:
Met deze Black+Decker BCRMW123QW kan je een grote tuin van maar liefst 700 vierkante meter maaien.

Je bepaalt zelf of je het gazon strak en kort wilt of dat de sprietjes wat langer en levendiger mogen zijn doordat je de maaihoogte in kan stellen tussen de 1,5 en 6 cm. Je bakent het gebied waarin je de robotmaaier wilt laten maaien gemakkelijk af met het bijgeleverde permidraad. Het permidraad heeft een lengte van 200m, dat is meer dan genoeg om een grote tuin mee af te bakenen. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat het apparaat tegen je schuur rijdt of in een kuil terecht komt want er zijn verschillende sensoren aanwezig die dit voorkomen zoals afgrondsensoren, touch sensoren en afstandsensoren. Let er wel op dat de route die het apparaat neemt willekeurig is, dus check naderhand nog even of er delen per ongeluk overgeslagen zijn. Tot slot is er een handige mulching functie aanwezig om het versnipperde gras als meststof terug in het gazon te blazen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 700 m2
Maximaal geluidsniveau: 67 dB
Maaibreedte: 18 cm
Basisstation: Ja
Bediening via app: Ja

Video

BLACK+DECKER BCRMW123-QW

Bekijk verschillende aanbieders

4. WOLF-Garten LOOPO S300

Waarom we fan zijn: 
Binnen 1,5 a 2 uur is je hele tuin netjes en strak gemaaid. 

Door met onze nummer 4, de WOLF-Garten LOOPO S300. Deze krachtige robotmaaier heeft een sterke borstelmotor die ervoor zorgt dat de machine zelfstandig 200 a 300 m2 kan maaien. Hij maait dus een minder groot gebied dan de nummer 5, maar voor mensen met een gemiddelde tuin is dit meer dan genoeg.  Ook kan deze machine prima gebruikt worden in tuinen met hellingen tot 15%, wat heel fijn is wanneer je tuin niet overal een gelijke ondergrond heeft. De maaihoogte van de machine ligt tussen de 1,5 tot 4,5 cm. Hij heeft dus een iets lagere maximale maaihoogte dan het eerder besproken model op nummer 5.  Voor de veiligheid is de machine voorzien van een kinderslot, zodat kinderen geen gevaar lopen, en een noodstopschakelaar, in het geval van nood. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 300 m2
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maaibreedte: 18 cm
Basisstation: Ja
Bediening via app: Ja

Video

WOLF-Garten LOOPO S300

Bekijk verschillende aanbieders

3. McCulloch ROB R600

Waarom we fan zijn: 
De McCulloch ROB R600 is geschikt voor grotere gazons tot 600 vierkante meter. 

De nummer 3 van deze lijst is de McCulloch ROB R600. Net als de nummer 5 is dit een robotmaaier die speciaal gemaakt is om grote tuinen netjes te maaien. De machine heeft een accuduur van ongeveer 60 minuten. Daarnaast bedraagt de oplaadtijd van de batterijen slechts een uur. Ook voor tuinen met hellingen tot 25% is de McCulloch heel betrouwbaar. Hij kan dus stijlere hellingen aan dan de nummer 4. Hij neemt automatisch de hellingshoogte waar door middel van geïntegreerde sensoren voordat hij de helling oprijdt.

Deze robotmaaier is voorzien van contact- en blokkeringssensoren voor optimale veiligheid. Wanneer iemand de robot oppakt stoppen de messen direct met draaien. Ook wanneer er iets de messen blokkert schakelt de motor zichzelf automatisch uit. Fijn om te weten met kinderen in de buurt. Al met al is de McCulloch ROB R600 een uitstekende keuze.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 600 m2
Maximaal geluidsniveau: 57 dB
Maaibreedte: 16 cm
Basisstation: Ja
Bediening via app: Ja

Video

McCulloch S600

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch INDEGO 350

Waarom we fan zijn: 
De  Bosch INDEGO 350 is geschikt voor middelgrote tuinen en beschikt over een Auto Calender functie waardoor je vooraf in kan stellen wanneer hij moet maaien.  

Deze robotmaaier kan een oppervlakte tot 350 meter maaien en is dus vergelijkbaar met de nummer 4 met betrekking tot de maaicapaciteit. De maaihoogte is in te stellen tussen de 2 en 6 cm. De machine gaat automatische te werk en keert na zijn taak zelfstandig terug naar het laadstation wanneer de accu bijna leeg is. Met een maaibreedte van 19 cm kan de maaier prima kleine tot middelgrote gazons onderhouden. Het LogiCut programma brengt het gazon in kaart waarna de machine in parallele maaibanen maait. De Bosch Indego 350 beschouwen wij als een goede all-rounder voor elk gazon. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 350 m2
Maximaal geluidsniveau: 63 dB
Maaibreedte: 19 cm
Basisstation: Ja
Bediening via app: Ja

Video

Bosch INDEGO 350 robotmaaier

Bekijk verschillende aanbieders

1. Gardena Sileno life 750

Waarom we fan zijn: 
De Gardena Sileno life 750 is via een app te bedienen en maait oppervlaktes tot 750 m2. 

Op nummer 1 hebben we de Gardena Sileno life 750 gekozen. Deze robotmaaier heeft een groot aantal voordelen. Hij is te bedienen via de gratis Gardena app voor iOs, Android en Web. De machine maait oppervlaktes tot 750 m2. Doordat de machine zo compact ontworpen is kan hij ook tussen smalle doorgangen en op lastig bereikbare plekken maaien. De gevoelige botssensor zorgt ervoor dat de machine obstakels ontwijkt. Dankzij de precisiebladen maait de machine efficiënt en gelijkmatig. Het SensorCut-systeem zorgt ervoor dat de machine geen strepen achterlaat op het gazon. Je kan de maaihoogte bovendien eenvoudig naar wens instellen.

Door middel van de programmeerhulpfunctie berekent de robotmaaier een maaischema aan de hand van de grootte van het gazon en de gewenste maaitijden. Indien gewenst kan je het maaischema altijd aanpassen. De machine is in staat om probleemloos hellingen tot wel 30% te maaien. Hierdoor is hij heel geschikt voor tuinen met hellingen of met een ongelijke ondergrond. Je kan de machine ten alle tijden inzetten, ook wanneer het regent of erg winderig is. Een groot voordeel is dat hij ontzettend stil werkt. Je zal hem nauwelijks horen, en je buren gelukkig al helemaal niet. Na het maaien keert de robotmaaier zelfstandig terug naar het laadstation. De machine is erg veilig in gebruik. Wanneer hij opgetild wordt stoppen de snijbladen direct met roteren. Daarnaast is de robotmaaier dankzij de pincode goed beveiligd tegen diefstal. De Gardena Sileno life 750 is een betrouwbare en capabele machine die wat ons betreft de investering absoluut waard is.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 750 m2
Maximaal geluidsniveau: 60 dB
Maaibreedte: 21 cm
Basisstation: Ja
Bediening via app: Ja

 

Video

Gardena Sileno life 750

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Robotmaaier: Robomow RT300

Waarom we fan zijn: 
De Robomow RT300 heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding en een accu waarmee het apparaat tot 1 uur en een kwartier kan maaien. 

De beste budget robotmaaier is wat ons betreft de Robomow RT300. Om de robotmaaier aan de praat te krijgen gebruik je een Li-Ion accu van 10,2 Ah.  Op een volle accu kun je 75 minuten maaien. De snijbreedte is 18 cm en de snijhoogte kun je zelf instellen tussen de 1,5 en 6 cm. Je kunt gebruik maken van 2 gescheiden zones met het meegeleverd draad. Het maaioppervlak mag maximaal 30% helling hebben, anders kan de maaier er niet goed bij.

Middels een app kun je de Robomow RT300 beschermen tegen diefstal. Je kunt de RoboHome ook nog los erbij bestellen als accessoire om zo de set compleet te maken.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 300 m2
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maaibreedte: 18 cm
Basisstation: Ja
Bediening via app: Ja

 

Video

Robomow RT300

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Robotmaaier: Robomow RK1000

Waarom we fan zijn: 
De Robomow RK1000 past zich aan op weersomstandigheden en maait oppervlaktes tot 1000m2. 

Wat ons betreft is de Robomow RK1000 de beste koop voor professionals. Net als de robotmaaier hierboven is deze krachtige machine zeer capabel en betrouwbaar. Hij beschikt echter over een aantal snufjes waardoor hij zichzelf onderscheidt. De robotmaaier is heel geschikt voor middelgrote gazons. Ook smalle doorgangen en doodlopende stukken zijn geen opgave. Wanneer hij niet verder kan keert hij automatisch om. 

De robotmaaier kan in allerlei weersomstandigheden het gras optimaal maaien. In het geval van vorst detecteert hij met de handige vorstsensor de temperatuur wanneer deze dicht bij het vriespunt ligt, waarna hij het maaiplan opschort om je gazon te beschermen. De machine is veilig in gebruik dankzij de sensor die detecteert wanneer hij opgetild wordt. In dat geval worden de messen onmiddellijk stopgezet. Een groot pluspunt is dat de machine vrij stil is. Met een geluidsniveau van slechts 58 dB zal je de machine nauwelijks horen. 

De Robomow RK1000 is wat ons betreft de beste keuze voor de professional. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gazonoppervlakte: 1000 m2
Maximaal geluidsniveau: 60 dB
Maaibreedte: 21 cm
Basisstation: Ja
Bediening via app: Ja

 

Video

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier over de robotmaaier per merk

Hier vind je al onze artikelen over grasmaaiers per type

Bekijk wat Coolblue en Bol de beste robotmaaiers vinden

Extra informatie over de robotmaaier

Wat is de beste robotmaaier?

Wij zijn enthousiast over de Cramer RM 1500 en hebben deze dan ook beoordeeld als beste robotmaaier van 2023. Een mooie feature aan deze robotmaaier is de GPS tracker, waarmee je precies kan zien waar de robotmaaier is.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotmaaier?

Ga je een robotmaaier aanschaffen, denk dan goed na over wat jij belangrijk vindt aan een robotmaaier. Denk na over de grootte van je gazon, het geluidsniveau dat de maaier maximaal mag hebben, of je bediening via een app belangrijk vindt, eventuele hellingen in je gazon (niet elke robotmaaier kan dit aan) en extra functies en features die voor jou belangrijk zijn.

Wat kost een goede robotmaaier?

Je kan en goede robotmaaier aanschaffen tussen de 700 en 1300 euro. In onze top 5 zetten we niet alleen onze 5 favoriete robotmaaiers uiteen, maar we kijken ook naar de beste budget optie en de beste robotmaaier voor de professional.

Welke robotmaaier maait in banen?

Niet alle robotmaaiers kunnen in banen maaien. Check daarom altijd goed de productspecificaties als je een robotmaaier aanschaft. Veelal zijn de robotmaaiers welke bestuurbaar zijn middels een app zo in te stellen in ze in banen maaien.

Hoe wij robotmaaiers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende robotmaaiers onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste robotmaaier vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over tuingereedschap

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek