Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Robotmaaiers in 2022

In dit artikel

Op zoek naar de beste robotmaaier van dit moment? Wij hebben veel tijd gestoken in het testen en evalueren van de verschillende robotmaaiers en merken. Zo hebben we gekeken naar de maximale gazonoppervlakte die elk van de robotmaaiers aankan, het geluidsniveau maar ook extra’s zoals bijvoorbeeld diefstalbeveiliging. Je vind hier ook een aanbeveling voor de beste professionele robotmaaier en de beste budgetoptie in de markt. Veel plezier met lezen!

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Robotmaaiers

BESTE KOOP

Cramer RM 1500
Cramer RM 1500

PROFESSIONEEL

Robomow RK1000 ​

BUDGET

Robomow RT300​
Robomow RT300


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste robotmaaier - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede robotmaaier te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan robotmaaiers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende robotmaaiers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke robotmaaiers als beste uit de bus komen. 

5. BLACK+DECKER BCRMW123-QW

Zwart met oranje details kan natuurlijk maar één ding betekenen: we hebben weer een Black+Decker op de lijst gezet. Ook als het om robotgrasmaaiers gaat is Black+Decker goed bezig geweest. Dit apparaat werkt op een 12 Volt Li-Ion accu met een capaciteit van 4,3 Ah.

Je kunt met de BCRMW123QW zo’n 700 vierkante meter maaien met een maaibreedte van 18 cm. De maaihoogte kun je zelf instellen tussen de 15 en 60 mm. Er is een mulching functie aanwezig om het versnipperde gras als meststof terug in het gazon te blazen. De route die het apparaat neemt is wel willekeurig, dus check naderhand nog even of er delen per ongeluk overgeslagen zijn.

Er zijn verschillende sensoren ingebouwd zoals afgrondsensoren, touch sensoren en afstandsensoren. Er wordt 200 meter perimeter draad meegeleverd om het gebied af te bakenen.

BLACK+DECKER BCRMW123-QW

Bekijk verschillende aanbieders

4. WOLF-Garten LOOPO S300

Dan door met onze nummer 4, de WOLF-Garten LOOPO S300. Deze krachtige robotmaaier is voorzien van een 100 W DC borstelmotor die ervoor zorgt dat de machine zelfstandig tot 200 a 300 m2 kan maaien. De machine werkt op een duurzame lood accu waarvan de batterij een lading van 7,0 Ah kan opnemen. Binnen 90 a 120 minuten kan de robotmaaier klaar zijn met zijn werk. De machine is bovendien in te zetten op hellingen tot 15%, wat heel fijn is wanneer je tijd niet overal een gelijke ondergrond heeft. De maaihoogte van de machine ligt tussen de 1,5 tot 4,5 centimeter. 

Voor de veiligheid is de machine voorzien van een kinderslot, zodat kinderen geen gevaar lopen, en een noodstopschakelaar, in het geval van nood. Doordat de machine slechts 7,5 kilogram weegt en compact is ontworpen berg je deze gemakkelijk op. 

WOLF-Garten LOOPO S300

Bekijk verschillende aanbieders

3. McCulloch ROB R600

De nummer 3 van deze lijst is de McCulloch ROB R600. Deze krachtige robotmaaier kan tot  600 m2 maaien. Hiermee is hij heel geschikt voor grotere gazons. De machine werkt op lithium-ion batterijen met een capaciteit van ongeveer 60 minuten. Daarnaast bedraagt de oplaadtijd van de batterijen slechts een uur. Ook voor tuinen met hellingen tot 25% is de McCulloch heel betrouwbaar. Hij neemt automatisch de hellingshoogte waar door middel van geïntegreerde sensoren voordat hij de helling oprijdt. 

De robotmaaier is voorzien van contact- en blokkeringssensoren voor optimale veiligheid. Wanneer iemand de robot oppakt stoppen de messen direct met draaien. Ook wanneer er iets de messen blokkert schakelt de motor zichzelf automatisch uit. Fijn om te weten met kinderen in de buurt. Al met al is de McCulloch ROB R600 een uitstekende keuze. 

McCulloch S600

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch INDEGO 350

Op de tweede plek is de Bosch INDEGO 350 geëindigd. Deze indrukwekkende robotmaaier kan een oppervlakte tot maar liefst 350 meter maaien. De maaihoogte is in te stellen tussen de 20 en 60 millimeter. De machine gaat automatische te werk en keer na zijn taak zelfstandig terug naar het laadstation indien de accu bijna leeg is. Met een maaibreedte van 19 centimeter kan de maaier prima kleine tot middelgrote gazons onderhouden. De machine beschikt over de handige Auto Calendar functie. Hiermee berekent hij automatisch wat het beste maaiprogramma is en wanneer deze uitgevoerd moet worden. Het LogiCut programma brengt het gazon vervolgens in kaart waarna de machine in parallele maaibanen maait. De Bosch Indego 350 beschouwen wij als een goede all-rounder voor elk gazon. 

Bosch INDEGO 350 robotmaaier

Bekijk verschillende aanbieders

1. Cramer RM 1500

We zijn aangekomen bij onze nummer 1. Onze winnaar is de Cramer RM 1500. Deze robotmaaier heeft namelijk een groot aantal voordelen. Hij is te bedienen via de gratis app voor iOs, Android en Web. Zo kan je waar en wanneer je maar wilt de robotmaaier bedienen. Heel handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent. Met de GPS tracker kan je precies zien waar je robotmaaier zich bevindt. De machine maait  oppervlaktes tot 1500 m2. Doordat de machine zo compact ontworpen is kan hij ook tussen smalle doorgangen en op lastig bereikbare plekken maaien.

Dankzij de precisiebladen maait de machine efficiënt en gelijkmatig. De robotmaaier vermaalt al het gemaaide gras en verspreid dit als bemesting over het gazon. Je hoeft na het maaien dus nooit meer gras te harken. De machine is daarnaast in staat om probleemloos hellingen tot wel 30% te maaien. 

Cramer RM 1500

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Robotmaaier

Het gras maaien is niet altijd de leukste klus die er is, zeker niet wanneer het bloedheet is. Gelukkig zijn er ook goedkopere robotmaaiers op de markt die het werk prima kunnen doen. De beste budget robotmaaier is wat ons betreft de Robomow RT300.

Om de robotmaaier aan de praat te krijgen gebruik je een Li-Ion accu van 10,2 Ah. Het opladen hiervan duurt zo’n anderhalf uur en op een volle accu kun je 75 minuten maaien. De snijbreedte is 18 cm en de snijhoogte kun je zelf instellen tussen de 15 en 60 mm. Je kunt gebruik maken van 2 gescheiden zones met het meegeleverd draad. Het maaioppervlak mag maximaal 30% helling hebben, anders kan de maaier er niet goed bij.

Middels een app kun je de Robomow RT300 beschermen tegen diefstal. Kwa maandelijks stroomverbruik zit je ongeveer op 6 kWh bij normaal gebruik. Je kunt de RoboHome ook nog los erbij bestellen als accessoire om zo de set compleet te maken.

Robomow RT300

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Robotmaaier

Wat ons betreft is dat de Robomow RK1000. Net als zijn broertje hierboven is deze krachtige machine zeer capabel en betrouwbaar. Hij beschikt echter over een aantal snufjes waardoor hij zichzelf onderscheidt. De robotmaaier is heel geschikt voor middelgrote gazons. Ook smalle doorgangen en doodlopende stukken zijn geen opgave. Wanneer hij niet verder kan keert hij automatisch om. 

De robotmaaier kan in allerlei weersomstandigheden het gras optimaal maaien. In het geval van vorst detecteert hij met de handige vorstsensor de temperatuur wanneer deze dicht bij het vriespunt ligt, waarna hij het maaiplan opschort om je gazon te beschermen. De machine is veilig in gebruik dankzij de sensor die detecteert wanneer hij opgetild wordt. In dat geval worden de messen onmiddellijk stopgezet. Een groot pluspunt is dat de machine vrij stil is. Met een geluidsniveau van slechts 58 dB zal je de machine nauwelijks horen. 

De Robomow RK1000 is wat ons betreft de beste keuze voor de professional. 

Bekijk verschillende aanbieders

Tips bij aanschaf van jouw robotmaaier

Een robotmaaier is een grasmaaier die automatisch en zelfstandig het gazon maait. Met een normale grasmaaier maai je het gras in banen, en al het gras wordt in een keer op dezelfde lengte gemaaid. Dat is niet het geval bij een robotmaaier. Dit toestel zorgt ervoor dat het gazon continu een constante lengte heeft door rondjes te rijden over het gazon en overal waar het gras te lang is te maaien. Wanneer je een robotmaaier gaat gebruiken dien je eerst het gazon af te bakenen met het meegeleverde perimeterdraad. Deze leg of klem je rondom het gazon. Ook kan je het eventueel in de grond begraven. Daarnaast plaats je het laadstation voor de robotmaaier aan de rand van het grasveld en sluit je deze aan op netstroom. De robotmaaier vindt automatisch zijn weg terug naar de lader wanneer de accu bijna leeg is. Eventueel kan de robotmaaier na het laden zelfstandig weer gaan maaien. Robotmaaiers zijn door middel van een pincode beschermd tegen diefstal, zodat je geen risico loopt dat het toestel gestolen wordt.

Welke robotmaaier kopen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken bij de aanschaf van een robotmaaier. Zowel in de bouwmarkten als online is het aanbod ontzettend groot en divers. Er zijn ontelbaar veel merken, allerlei verschillende soorten robotmaaiers en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene robotmaaier meer geschikt voor jou is dan de andere? Om je op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze. Het is dus logischerwijs niet gemakkelijk om te bepalen welke robotmaaier het beste bij jouw wensen past. Om je een beetje de weg te wijzen helpen we je graag bij het maken van je keuze. Hieronder hebben we verschillende factoren uiteengezet waarop je kan letten bij de aanschaf van een robotmaaier.

Grootte van je gazon

Het eerste waar je op moet letten bij de aanschaf van een robotmaaier is of het toestel dat je op het oog hebt geschikt is voor de grootte van je gazon. Niet elke machine is namelijk tot hetzelfde in staat. Het vermogen, ofwel de capaciteit, van een robotmaaier wordt uitgedrukt in vierkante meters (m2). Deze maximale oppervlakte heeft te maken met de accu en het vermogen van de machine. Zo zijn er toestellen die tot 250 m2 maaien, maar ook krachtige robotmaaiers die in staat zijn tot wel 2000 m2 te maaien. In principe kan je het maaioppervlak van je tuin berekenen door de afstand tussen de uiterste twee punten van de lengte en van de breedte van je gazon met elkaar te vermenigvuldigen. Uiteraard kan je de oppervlakte van bomen, planten en perkjes hier weer van af trekken. Een andere factor waarop je kan letten is de maaibreedte. Hoe groter de maaibreedte, hoe sneller de robotmaaier het gras in een keer kan maaien. Dit kan dus vooral handig zijn wanneer je over een grote tuin beschikt.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau kan een belangrijke factor bij de aanschaf van een robotmaaier. Niks is immers vervelender dan die ene buur die de hele dag door zijn tuin lijkt te maaien. Het is daarom raadzaam om rekening te houden met het geluidsniveau van een robotmaaier als je van plan bent er een aan te schaffen. Doordat de robotmaaier automatisch te werk gaat zal hij ook vaker aan staan dan wanneer je zelf het gras maait. Als je robotmaaier veel lawaai maakt dan loopt je grote kans op grote buren. Wij raden daarom aan om voor een robotmaaier met een laag geluidsniveau te kiezen. Je kan trouwens zelf wel wat aan het geluidsniveau doen. Zo is het belangrijk het toestel goed te onderhouden. De messen van de maaier dienen af en toe vervangen te worden en ook is het raadzaam de robotmaaier af en toe eens goed schoont e maken zodat er geen tuinafval aan de machine blijft plakken.

Bestuurbaar via app

Tegenwoordig kan je bijna alles met je smartphone doen. Het zal je daarom misschien weinig verbazen dat voor het optimale gemak sommige robotmaaiers via een app te bedienen zijn. Je kan de maaier dan bedienen waar en wanneer je maar wilt, de instellingen van het toestel aanpassen of de maaistatistieken bekijken. Het is natuurlijk geen echte must, maar het kan wel heel handig zijn wanneer je robotmaaier via een app te bedienen is.

Hellingen in je gazon

In principe kan een robotmaaier prima op lichte hellingen werken. In een hoek van 15 tot 25% zijn hellingen geen probleem. Wanneer een helling echter steiler is wordt het lastiger. Niet alle robotmaaiers zijn namelijk bestand tegen steile hellingen. Indien je een steile helling door een robotmaaier wil laten maaien dient hij te beschikken over een groot vermogen en meer grip. Het is in dat geval dus raadzaam om bij de aanschaf van een robotmaaier goed na te gaan tegen welke hellingen hij bestand is.

Extra functies

Een robotmaaier kan over een aantal handige extra functies beschikken. Zoals we hierboven beschreven zijn er robotmaaiers die je kan bedienen via een app. Dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld gasten hebt, of een paar dagen van huis bent. Daarnaast zijn de meeste toestellen voorzien van een pincode tegen diefstal. Ze zullen alleen werken wanneer de juiste pincode ingetoetst is. Robotmaaiers zijn namelijk, doordat ze de hele dag buiten staan, vrij gevoelig voor diefstal. Sommige robotmaaiers schakelen automatisch uit zodra ze worden opgetild, en er zijn zelfs modellen die beschikken over een alarmsysteem. Dan zijn er ook nog robotmaaiers die voorzien zijn van ingebouwde sensoren die ervoor zorgen dat de robotmaaier niet gaat maaien wanneer het geregend heeft. Het gras is dan namelijk moeilijker te maaien omdat het door de regendruppels teveel aan elkaar plakt, met het risico dat het toestel stuk gaat of blokkeert door de plukken nat gras.

Hoe wij robotmaaiers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende robotmaaiers onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste robotmaaier vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.3 / 5. Aantal stemmen 112

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen